English Premier League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

ultima_palabra

#57201 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

JMGuti wrote: 06/02/2024 15:36
BHF_Manijak wrote: 06/02/2024 15:24
Nije samo platezna moc bitna odnosno najbitnija, ali u kombinaciji sa najboljim menadzerom na svijetu onda jeste itekako bitna.
Imali su i Pellegrini i Mancini pare, pa kurcina, ima United pare i Chelsea, pa kurcina - dakle pare same nisu donosilac srece, ALI kada imas nekoga kao Guardiolu, onda kombinacija novca i njega ti daje ovakav rezultat kakav danas imas.

I to itekako jeste bitno! Zasto? Pa koliko je para spickao na sklapanje odbrane dok je nije sastavio? Pola milijarde. I kako to Boga ti jedinog nije bitno? Dovedes Mendya, dovedes Laportea, pa ne valjaju oni - daj Angelina, daj Cancela, pa ne valjaju ni oni, daj Diasa, daj Akea... I ti sad meni hoces reci da to moze svaki klub priustiti i da to nije bitno?
Nije al´ u kurcu. Ne valja ti jedan stoper, daj drugog, ne valja ni on, daj treceg.

Opet kazem, ne umanjuje to kvalitet Guardiole, ali kombinacija njegovih kvaliteta i para, mogucnosti da salta koliko hoce igraca, pravi ubitacnu masinu.
Same pare ne donose nista, sam Guardiola bez para ne donosi nista. Jednostavno. Za sve ostalo mozemo se samo ludi pravit da nije tako.
Ja se slažem sa tobom. Treba dodati i činjenicu da je Guardiola, kao nekad Real, godinama gradio ekipu. Svako naredno pojačanje mu je bilo podmazivanje tamo gdje mu je škripalo. I lakše je njemu u svoju ekipu dovesti Halanda, nego Arteti u Arsenal, bez obzira na novac.

Rasprava je ovdje bezvezna. Jasno je kao dan da je City najbolja ekipa na svijetu trenutno, sa daleko najboljim trenerom na svijetu i najboljom devetkom na svijetu. To City naravno nikad ne bi postao da nije trošio koliko je trošio.
Nije lako uklopiti Haalanda u ono sto su oni igrali do tada. I dan danas on nekad izgleda kao strano tijelo tamo, mislim da bolje igraju bez njega. Ali on im rjesava ove manje timove, kad je u formi. Protiv jacih je uglavnom igrac manje.
darius_maximus

#57202 Re: English Premier League

Post by darius_maximus »

BHF_Manijak wrote: 06/02/2024 15:24
LSD wrote: 06/02/2024 15:02 Platezna moc je najmanje bitna u cijeloj toj kombinatorici, a vi je potencirate kao da je najbitnija. Ta prica je onako vrlo zgodna kao izgovor za neuspjeh...Ne mozemo mi platiti beka 50 milona, pa onda dovesti drugog kao City...i to je ko biva neko opravdanje i razlog neuspjeha, daj ba :-)
Pa evo, United i Chelsea placaju i trose vise od Citya...i ? gdje su ? ima li gdje na vidiku ? ...a potrosise boga, oca...jel tako ? jest...nemojte da se lazemo i foliramo, nema potrebe za takvim pricama ;-)
Nije samo platezna moc bitna odnosno najbitnija, ali u kombinaciji sa najboljim menadzerom na svijetu onda jeste itekako bitna.
Imali su i Pellegrini i Mancini pare, pa kurcina, ima United pare i Chelsea, pa kurcina - dakle pare same nisu donosilac srece, ALI kada imas nekoga kao Guardiolu, onda kombinacija novca i njega ti daje ovakav rezultat kakav danas imas.

I to itekako jeste bitno! Zasto? Pa koliko je para spickao na sklapanje odbrane dok je nije sastavio? Pola milijarde. I kako to Boga ti jedinog nije bitno? Dovedes Mendya, dovedes Laportea, pa ne valjaju oni - daj Angelina, daj Cancela, pa ne valjaju ni oni, daj Diasa, daj Akea... I ti sad meni hoces reci da to moze svaki klub priustiti i da to nije bitno?
Nije al´ u kurcu. Ne valja ti jedan stoper, daj drugog, ne valja ni on, daj treceg.

Opet kazem, ne umanjuje to kvalitet Guardiole, ali kombinacija njegovih kvaliteta i para, mogucnosti da salta koliko hoce igraca, pravi ubitacnu masinu.
Same pare ne donose nista, sam Guardiola bez para ne donosi nista. Jednostavno. Za sve ostalo mozemo se samo ludi pravit da nije tako.
Bezveze se vazda forsiraju pare kod Guardiole.
Istini za volju, većina top klubova bi mogla raditi što i City, da imaju plan.
Arsenal, United, Chelsea, pa i Liverpool su sve klubovi u kojima je Guardiola dugoročno mogao isto uraditi što i u Cityu.
Sve su ovo (bili) veći klubovi, s više trofeja, tako da bi možda i manje truda trebalo kod njih.
Tako da je priča o parama samo vadiona.

Ili da obrnemo teze.
Koji bi trener iz ovih ostalih klubova mogao voditi City ovako uspješno i da li bi Guardiola mogao voditi te ostale klubove barem jednako uspješno kao i ti treneri, ako ne i uspješnije?
JohnnyS

#57203 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

Pep je preko 80% Cityja. Možda i više. Bilo koji drugi trener ne bi pola uradio s istim ovim sastavom. Pa oni imaju jednog jedinog super stara, još dvije-tri top klase da kažeš da mogu igrati u bilo kojem klubu na svijetu, ostalo su kotačići u stroju koji funkcionira samo zbog Pepa.
Ja mrzim taj njegov stil nogometa, ja želim gledati igru, a ne taktiku, meni je Kroos najbolji igrač na svijetu u ovom momentu jer ima IQ 500 i s jednim dodavanjem uradi što Pepovi s 40, ali jačina Cityja je u Pepu, a ne u ijednom od igrača
auspuhc

#57204 Re: English Premier League

Post by auspuhc »

JohnnyS wrote: 06/02/2024 16:36 Pep je preko 80% Cityja. Možda i više. Bilo koji drugi trener ne bi pola uradio s istim ovim sastavom. Pa oni imaju jednog jedinog super stara, još dvije-tri top klase da kažeš da mogu igrati u bilo kojem klubu na svijetu, ostalo su kotačići u stroju koji funkcionira samo zbog Pepa.
Ja mrzim taj njegov stil nogometa, ja želim gledati igru, a ne taktiku, meni je Kroos najbolji igrač na svijetu u ovom momentu jer ima IQ 500 i s jednim dodavanjem uradi što Pepovi s 40, ali jačina Cityja je u Pepu, a ne u ijednom od igrača
Slabo se ti razumijes u ovaj sport. Ne cudi sto mislis da je Real jaci od Citya onda.
JohnnyS

#57205 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

auspuhc wrote: 06/02/2024 16:50
JohnnyS wrote: 06/02/2024 16:36 Pep je preko 80% Cityja. Možda i više. Bilo koji drugi trener ne bi pola uradio s istim ovim sastavom. Pa oni imaju jednog jedinog super stara, još dvije-tri top klase da kažeš da mogu igrati u bilo kojem klubu na svijetu, ostalo su kotačići u stroju koji funkcionira samo zbog Pepa.
Slabo se ti razumijes u ovaj sport. Ne cudi sto mislis da je Real jaci od Citya onda.
I Tottenham je jači od Reala
auspuhc

#57206 Re: English Premier League

Post by auspuhc »

JohnnyS wrote: 06/02/2024 16:51
Vjerujem da bi ih dobili u dvomecu da igraju ove godine.
JohnnyS

#57207 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

auspuhc wrote: 06/02/2024 16:52
JohnnyS wrote: 06/02/2024 16:51

Vjerujem da bi ih dobili u dvomecu da igraju ove godine.
Vjeruju djeca i u djeda mraza
drug_profi

#57208 Re: English Premier League

Post by drug_profi »

JohnnyS wrote: 06/02/2024 16:55 Vjeruju djeca i u djeda mraza
Hoćeš reći da Deda Mraz ne postoji? :shock:
JohnnyS

#57209 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

drug_profi wrote: 06/02/2024 17:02
JohnnyS wrote: 06/02/2024 16:55 Vjeruju djeca i u djeda mraza
Hoćeš reći da Deda Mraz ne postoji? :shock:
Nema više, ima djed Božićnjak i djed Hidžra, mraz zdravo
MarlboroGold

#57210 Re: English Premier League

Post by MarlboroGold »

Ne bi City ovako dominirao da ih ne vodi Pep. Čovjek nam je svima nabio komplekse u ligi i to je činjenica. Čim ode City više neće biti ovako dominantan i u to sam apsolutno siguran čak da troše 200m po sezoni.

Moraš gotovo pa savršenu sezonu odigrati da bi osvojio ligu, a to je minimalno 90 bodova. Čak ni to nekad nije bilo dovoljno.

Jesu i trošili lovu nema sumnje, ali je planski pravljena ekipa uz njegovu filozofiju igre.

Pa čovjek je šutnuo igrače poput Eto'a i Ibrahimovića iz Barce jer se nisu uklapali u njegovu filozofiju pa je stvorio mašinu. Koji bi se treneri pored njega odrekli takvih igračina? Ne mogu ni na prste jedne ruke nabrojati takve. Čovjek ima viziju i zna šta radi. I od Bayerna bi napravio silu koja gazi da je ostao duže tamo.
ultima_palabra

#57211 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

MarlboroGold wrote: 06/02/2024 19:34 Ne bi City ovako dominirao da ih ne vodi Pep. Čovjek nam je svima nabio komplekse u ligi i to je činjenica. Čim ode City više neće biti ovako dominantan i u to sam apsolutno siguran čak da troše 200m po sezoni.

Moraš gotovo pa savršenu sezonu odigrati da bi osvojio ligu, a to je minimalno 90 bodova. Čak ni to nekad nije bilo dovoljno.

Jesu i trošili lovu nema sumnje, ali je planski pravljena ekipa uz njegovu filozofiju igre.

Pa čovjek je šutnuo igrače poput Eto'a i Ibrahimovića iz Barce jer se nisu uklapali u njegovu filozofiju pa je stvorio mašinu. Koji bi se treneri pored njega odrekli takvih igračina? Ne mogu ni na prste jedne ruke nabrojati takve. Čovjek ima viziju i zna šta radi. I od Bayerna bi napravio silu koja gazi da je ostao duže tamo.
Dobro, ali ko ima tu slobodu da dovede Ibrahimovica i sutne ga dogodine? Jos stavi Etoa u razmjenu koji mu uzme LP sa Interom… i tako u svakom klubu.
auspuhc

#57212 Re: English Premier League

Post by auspuhc »

Ma u Engleskoj sada svi imaju novca. Mnogo je teze sa Cityem stvorit dominaciju u ligi, nego sa Parizom ili Bayernom. I Liverpool je bio ozbiljan konkurent Cityu tako da se o nekoj dominaciji bas i ne moze govoriti. Ali svakako da je Pep stvorio masineriju i da nijedan drugi trener ne bi bio kao on. Chelsea i United su odlican primjer kako koliko god kesirao ne znaci da ces uspjeti.
darius_maximus

#57213 Re: English Premier League

Post by darius_maximus »

Eno sad i Real nema para jadan.
Ljudi koji su deceniju prije Guardiole pravili Galacticose. :D
To Mourinhu falilo igrača? :lol:
ultima_palabra

#57214 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

darius_maximus wrote: 06/02/2024 22:22 Eno sad i Real nema para jadan.
Nije u tome fol. Bilo koji trener u Realu da je trazio Ibru pa za godinu htio da ga se rijesi, Perez bi mu rekao nema teorije.
JohnnyS

#57215 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

U Realu na godinu dana možeš jedino Kepu dobit :D
Osmi Socrates

#57216 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Jedino što je važno oko Ibrahimovićeve prodaje je da li su izgubili pare na njemu. Vjerovatno jesu, ne sjećam se detalja, ali, vjerovatno nije bilo nešto pretjerano strašno. Imali su i gorih financijskih odluka.

Posvađao se sa Pepom, ne znam kako je mogao ostati. Ni on ne bi pristao da sjedi na klupi. Koja im je druga opcija ostala? Ne znam zašto je to gore nego ono što se dešavalo sa Baleom i Hazardom u Realu.
darius_maximus

#57217 Re: English Premier League

Post by darius_maximus »

ultima_palabra wrote: 06/02/2024 22:27
Nije u tome fol. Bilo koji trener u Realu da je trazio Ibru pa za godinu htio da ga se rijesi, Perez bi mu rekao nema teorije.
Nego u čemu je fol?
Kažete da su pare X faktor, pa pitam je li Realu falilo para?

Nije Real imao svoje Owene, Anelke, Jamese, itd.?
Da ne spominjemo Hazarde i slične.
Koliko je igrača prodefilovalo kroz Madrid za ogromne pare, da bi otišli uništenih karijera za sezonu/dvije?

Ibra se posvađao s trenerom i većina bi ga se trenera riješila, bez obzira na pare.
JohnnyS

#57218 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

Što je bilo s Baleom u Realu?
darius_maximus

#57219 Re: English Premier League

Post by darius_maximus »

Bale je imao odličan početak u Realu, dok je završnih par godina bio cirkus.
Vjerovatno da su ga držali na platnom spisku zbog odštete, ali ih je baš brukao pred kraj s onim golfom i zajebancijama.
Kod Guardiole bi 99% letio s noge na nogu, sve da je bio najbolji prije toga.
JohnnyS

#57220 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

Mislim da tih zadnjih par sezona nipošto ne može izbrisati cijeli niz presudnih i ikonskih golova. Hazard je promašaj, ali Bale se isplatio definitivno.
darius_maximus

#57221 Re: English Premier League

Post by darius_maximus »

Ja nikad nisam rekao da im Bale nije valjao par sezona.
Samo sam rekao da bi ga na kraju malo ko trpio, ali eto.

Sve što sam rekao je da i Madrid ima hrpu promašaja od 1-2 sezone, samo se sada svi prave ludi.
Ibra je sigurno bio promašaj, ali zahvaljujući samom Ibri koji je htio biti mangup i tako je i završio.
Osmi Socrates

#57222 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Pa bilo je sigurno više nego što je trebalo jer ga je press na momente bukvalno maltretirao. Sjećam se dobro situacije koju je imao kao i De Jong u Barceloni, gdje su ga i navijači i štampa bukvalno tjerali iz kluba, jer zarađuje previše (za učinak koji daje). Čak, čini mi se, i bivši predsjednik, whatever his name was.

Zidane je možda i bio fer prema njemu više nego drugi uključeni faktori, ali ostaje činjenica da su ga maltretirali, kao što bi sigurno Barcini navijači maltretirali Ibrahimovića da nije pristao na odlazak iz Barcelone.

Moj lični utisak je da je Bale bio odličan igrač u Realu većinu vremena kad je igrao, ali, kao što rekoh, u očima španske javnosti to je drugačije izgledalo.
JohnnyS

#57223 Re: English Premier League

Post by JohnnyS »

Pa i onu nesretnu zastavu Wales, Golf, Madrid mu je netko uvalio, nije pojma imao što piše na njoj. Ali hajde, nakon tih zadnjih par sezona rastali su se ipak u prijateljskim odnosima.

Što se Pepa i Zlatana tiče, moguće da je i onaj mali GMO štakor kumovao zloj krvi jer je skoro pa padao u drugi plan nakon dolaska Ibre. Kako sam veliki fan Zlatana svakako mi je drago što je napustio taj klub.
Osmi Socrates

#57224 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Messi je svakako bio faktor u odlasku Ibrahimovića. To Ibrahimović i sam kaže, i to ne zato što je ljut na njega ili tipično misli da je bolji i od njega (poslije ga je hvalio), nego zato što je činjenica.

Kad je Messi tražio da igra "lažnu devetku", to je bio kraj Ibrahimovića u Barci. Pep je tako izabrao, i jebiga.
ultima_palabra

#57225 Re: English Premier League

Post by ultima_palabra »

darius_maximus wrote: 06/02/2024 22:46
ultima_palabra wrote: 06/02/2024 22:27
Nego u čemu je fol?
Kažete da su pare X faktor, pa pitam je li Realu falilo para?

Nije Real imao svoje Owene, Anelke, Jamese, itd.?
Da ne spominjemo Hazarde i slične.
Koliko je igrača prodefilovalo kroz Madrid za ogromne pare, da bi otišli uništenih karijera za sezonu/dvije?

Ibra se posvađao s trenerom i većina bi ga se trenera riješila, bez obzira na pare.
To su bile situacije kad je igrac bio promasaj ili je bio nesretan u novoj sredini. Da se trener posvadjao sa igracem od 100 miliona kojeg je sam trazio, nema sanse. I onda poslije toga uprava mu dovede i Villu :mrgreen:
Post Reply