Zavisi i od struke itekako. Kad se podvuce crta, samo tehnicke struke imaju takve mogucnosti i tu neke imaju ograniceno. Sve sto ne spada u to, ma kakav strucnjak da si, dobro ces se namuciti da se pomjeras.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#16101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Dope_Man
#16102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slobodno stavi 99% i neces pogrijesiti. Tu i tamo neko ima dovoljno jaku pozadinu pa da k'o dobri Fudo odluci par godina zivjeti u Milanu, ili eventualno neki strucnjaci koji dobiju ponude iz arapskih zemalja pa odluce na par godina ici raditi da zgrnu pare, a onda ce dalje razmisljati gdje zivjeti.
Al svaki obicni covjek upravo razmislja o svim tim faktorima - i dabome da ce u najvecem broju slucajeva Austrija i Njemacka biti krajnji rezultat.
- Ozimician
#16103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
100%Dope_Man wrote: ↑06/02/2024 12:12Slobodno stavi 99% i neces pogrijesiti. Tu i tamo neko ima dovoljno jaku pozadinu pa da k'o dobri Fudo odluci par godina zivjeti u Milanu, ili eventualno neki strucnjaci koji dobiju ponude iz arapskih zemalja pa odluce na par godina ici raditi da zgrnu pare, a onda ce dalje razmisljati gdje zivjeti.
Al svaki obicni covjek upravo razmislja o svim tim faktorima - i dabome da ce u najvecem broju slucajeva Austrija i Njemacka biti krajnji rezultat.
-
Osmi Socrates
#16104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja bih ovoj gore listi dodao i "life trajectory planning", da ga tako nazovem, jer je očigledno da ljudi veoma aktivno i žustro diskutuju o tome.
Čim ste spominju godine kad treba ići u ovu ili onu zemlju, djeca, buduća ili postojeća, jasno je da je i to važan faktor.
Čim ste spominju godine kad treba ići u ovu ili onu zemlju, djeca, buduća ili postojeća, jasno je da je i to važan faktor.
Last edited by Osmi Socrates on 06/02/2024 12:17, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#16105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Sarajevu moras da dajes prosjecnu kantolalnu platu svaki mjesec samo za ratu kredita.U vecini drzava na zapadu je isto ili ispod toga. Obicno je matematika 30% prihoda domacinstva ide na stan. Sto korespondira sa jedna plata.Didier wrote: ↑06/02/2024 11:36
U Sarajevu s dvije prosječne kantonalne plate i dalje možeš kupiti nekretninu. U Minhenu ne možeš ni sa duplim prosječnim, nego možeš u nekom bavarskom selu. Isto kao što i možeš u Visokom, Ilijašu, Brezi itd., ali svi želite u Sarajevo, i onda kuknjava što ne možeš luksuzno živjeti, a u Sarajevu i dalje možeš jeftino unajmiti, i s dvije plate živjeti isto kao što živiš u Njemačkoj, često i bolje. Ali valja raditi, učiti jezike, usavršavati se, a to nije za svakoga.
Dakle, tesko da si upravu.
- n+1
- Ozimician
#16107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"Life trajectoy planning" mislim da nije primjenjiv za prosjecnog Bosanca, vise za nekog ko ima mnogo izbora, pa na osnovu toga bira.Osmi Socrates wrote: ↑06/02/2024 12:14 Ja bih ovoj gore listi dodao i "life trajectory planning", da ga tako nazovem, jer je očigledno da ljudi veoma aktivno i žustro diskutuju o tome.
Čim se spominju godine kad treba ići u ovu ili onu zemlju, djecu, buduću ili postojeću, jasno je da je i to faktor.
Medicinska sestra iz BiH nije bas da moze otici malo u Australiju, malo u Canadu, malo u Mexico da radi taj posao i onda kad planira porodicu da odabere mjesto gdje ce se skrastiti.
-
Bodkin
#16108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#16109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prilika da rade u vecim multinacionalnim firmama, industrije i poslovi koje kod nas ne postoje, edukacije, networking i mobilnost kod putovanja. I sve sto sam napisao uzmi u obzir da pricamo o prosjeku. Nema potrebe za anecdotal evidence. Znam masu primjera koji su otisli u NY, dubai, singapur ili australiju iz sarajeva
- Ozimician
#16110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto ja bih dodao jos sport i umjetnost.Bodkin wrote: ↑06/02/2024 12:20Ne slazem se da su samo tehnicke struke i to je ok![]()
Jedan medicinski radnik nema tu mogucnost, nastavnik, psiholog, advokat, sudija....
-
Osmi Socrates
#16111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nisam rekao da je isključivo u pitanju "career trajectory planning", nego baš životni.
- dr_Evil
-
Bodkin
#16113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slazem seOsmi Socrates wrote: ↑06/02/2024 12:14 Ja bih ovoj gore listi dodao i "life trajectory planning", da ga tako nazovem, jer je očigledno da ljudi veoma aktivno i žustro diskutuju o tome.
-
Bodkin
#16114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Finansije? Marketing? Supply chain? ESG specijalisti? Farmacija? Advokati itekako ko se bavi privacy pravom
-
moimoi
#16115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imas nasih prof da rade u skolama na Istoku, vaspitacica (pogotovo ako imaju certifikate ovih danas modernih odgojnih metoda ala Montesori i sl.) doktora, psihologa….
Naravno da je kljucno jako dobro poznavanje eng jezika.
Naravno da je kljucno jako dobro poznavanje eng jezika.
- 512MB
#16116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uspoređuješ Mercedes E klasu sa fićom.Didier wrote: ↑06/02/2024 11:36U Sarajevu s dvije prosječne kantonalne plate i dalje možeš kupiti nekretninu. U Minhenu ne možeš ni sa duplim prosječnim, nego možeš u nekom bavarskom selu. Isto kao što i možeš u Visokom, Ilijašu, Brezi itd., ali svi želite u Sarajevo, i onda kuknjava što ne možeš luksuzno živjeti, a u Sarajevu i dalje možeš jeftino unajmiti, i s dvije plate živjeti isto kao što živiš u Njemačkoj, često i bolje. Ali valja raditi, učiti jezike, usavršavati se, a to nije za svakoga.skafiskafsnjak wrote: ↑05/02/2024 13:19Sve je to subjektivno....ja sam se osjecao tako dole , realno. Kupovina nekretnine je ono sto je zaebano. Ali isto ti je i u Sarajevu... ko ima ispodprosjecna primanja, tesko ce kupit sta.Didier wrote: ↑05/02/2024 12:52
Pa gadan jezik, depresija poslije posla, generalni umor svuda oko tebe, zombiji svuda okolo po metrou i javnom prevozu, to ti je sve tako kao što je rekao, been there, seen that... a i ono što sam ranije govorio, nemogućnost da kupiš nekretninu, nemoguće imati dva državljanstva (još nije potvrdio Senad) itd.
Kaka od države, boljih koliko hoćeš po svijetu.
Pandan Sarajevu nije München, nego Gelsenkirchen ili Aachen.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#16117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa valjda i živiš u Njemačkoj, a ne u Bosni.512MB wrote: ↑06/02/2024 12:48Uspoređuješ Mercedes E klasu sa fićom.Didier wrote: ↑06/02/2024 11:36U Sarajevu s dvije prosječne kantonalne plate i dalje možeš kupiti nekretninu. U Minhenu ne možeš ni sa duplim prosječnim, nego možeš u nekom bavarskom selu. Isto kao što i možeš u Visokom, Ilijašu, Brezi itd., ali svi želite u Sarajevo, i onda kuknjava što ne možeš luksuzno živjeti, a u Sarajevu i dalje možeš jeftino unajmiti, i s dvije plate živjeti isto kao što živiš u Njemačkoj, često i bolje. Ali valja raditi, učiti jezike, usavršavati se, a to nije za svakoga.skafiskafsnjak wrote: ↑05/02/2024 13:19
Sve je to subjektivno....ja sam se osjecao tako dole , realno. Kupovina nekretnine je ono sto je zaebano. Ali isto ti je i u Sarajevu... ko ima ispodprosjecna primanja, tesko ce kupit sta.
Pandan Sarajevu nije München, nego Gelsenkirchen ili Aachen.
- Ozimician
#16118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pogresno shvaceno.
Postoji mogucnost da svako ziv ode gdje god pozeli, samo je pitanje koliko ce ga to kostati (vremena i novca i truda).
Npr. ako neki ljekar/farmaceut/veterinar sa BH pasosem i diplomom zeli da radi u Njemackoj/Austriji, on mora poloziti strucni njemacki C1 i polagati "strucni ispit" i to obicno potraje 2 god. (u prosjeku), a ako je specijalista, onda kad to zavrsi mora raditi i priznavanje specijalizacije, sto opet potraje jos 2-3 god.
Eh sad neko ko to sve zavrsi u Njemackoj, zeli da ode u USA, ponovo ga ceka (jos teza i skuplja procedura) i specijalizacija mu nije priznata uopste, ponovo mora raditi cijeli "residency" u USA.
Ovo je jedan plastican primjer. Tako da taj job-hopping iz drzave u drzavu tek tako nije moguc u vecini struka - za vecinu radnika (ma sta o tome licna perspektiva govorila). Sestra mi je dobila npr. ponudu iz Svedske i samo se nasmijala na nju, tj. koje uslove mora ispuniti da dodje na isti nivo na kojem je trenutno u Njemackoj.
Bio je prosle godine prilog na N1 o doktorici koja je prva iz BIH otkako se studira po bolonji (dakle zadnjih 20ak godina skoro) uradila priznanje diplome u USA. Trebalo joj je 5 god. za to i imala je "cheat code" bez kojeg sigurno ne bi uspjela.
Postoji mogucnost da svako ziv ode gdje god pozeli, samo je pitanje koliko ce ga to kostati (vremena i novca i truda).
Npr. ako neki ljekar/farmaceut/veterinar sa BH pasosem i diplomom zeli da radi u Njemackoj/Austriji, on mora poloziti strucni njemacki C1 i polagati "strucni ispit" i to obicno potraje 2 god. (u prosjeku), a ako je specijalista, onda kad to zavrsi mora raditi i priznavanje specijalizacije, sto opet potraje jos 2-3 god.
Eh sad neko ko to sve zavrsi u Njemackoj, zeli da ode u USA, ponovo ga ceka (jos teza i skuplja procedura) i specijalizacija mu nije priznata uopste, ponovo mora raditi cijeli "residency" u USA.
Ovo je jedan plastican primjer. Tako da taj job-hopping iz drzave u drzavu tek tako nije moguc u vecini struka - za vecinu radnika (ma sta o tome licna perspektiva govorila). Sestra mi je dobila npr. ponudu iz Svedske i samo se nasmijala na nju, tj. koje uslove mora ispuniti da dodje na isti nivo na kojem je trenutno u Njemackoj.
Bio je prosle godine prilog na N1 o doktorici koja je prva iz BIH otkako se studira po bolonji (dakle zadnjih 20ak godina skoro) uradila priznanje diplome u USA. Trebalo joj je 5 god. za to i imala je "cheat code" bez kojeg sigurno ne bi uspjela.
-
Bodkin
#16119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uhvatio si se doktora koji rade kao doktori. Prvo imas doktora koji rade za farma kuce. Ne treba im nista od toga. Drugo, sve te struke koje rade u biznis svijetu ne trebaju nikakva priznanjaOzimician wrote: ↑06/02/2024 13:17 Pogresno shvaceno.
- dr_Evil
#16120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam, koliko sam shvatio srbe, ne priznaju im master nego moraju polozit neka dva ispita i jezik da bi im priznali master(farmacija), i dobiju rok za to nekih godinu mislim. Doktora u gradu gdje sam ja ima 20 iz BiH, tako daleko od toga da je to neka krizaOzimician wrote: ↑06/02/2024 13:17SpoilerShowPogresno shvaceno.
Ide to Ozmi, posebno jer pricamo o klasi ljudi koja zna uciti i navikla je na to.
-
sabanss
#16121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je prošlo vrijeme. Sa 3k KM tročlana ili ne daj Bože četveročlana porodica ne možeš kupiti stan u Sarajevu i normalno živjeti nema šanse.
Mislim volim se i ja kofrčiti da sam sve sam stekao ali istina je da sam živio u pravo vrijeme i sa pravim poslom bio na pravom mjestu. Par godina mlađi ljudi koji rješavaju stambeno pitanje trenutno su u teškoj depresiji čak i sa 50% većim platama od prosječne u kantonu - o federaciji ne treba ni pričati. Ali to svakako nije razlog da neko odseli. Stan neće kupiti ni tamo ni ovdje sa prosječnom plaćom tako da je većina i odustala.
Mislim volim se i ja kofrčiti da sam sve sam stekao ali istina je da sam živio u pravo vrijeme i sa pravim poslom bio na pravom mjestu. Par godina mlađi ljudi koji rješavaju stambeno pitanje trenutno su u teškoj depresiji čak i sa 50% većim platama od prosječne u kantonu - o federaciji ne treba ni pričati. Ali to svakako nije razlog da neko odseli. Stan neće kupiti ni tamo ni ovdje sa prosječnom plaćom tako da je većina i odustala.
-
moimoi
#16122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa valjda je bas dr mozda i najlakse da obilaze svijet
Dovoljno je da postanu “dr bez granica”
Dovoljno je da postanu “dr bez granica”
- Ozimician
#16123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne kazem da ne ide, nego je hopping tezak.dr_Evil wrote: ↑06/02/2024 13:33Ne znam, koliko sam shvatio srbe, ne priznaju im master nego moraju polozit neka dva ispita i jezik da bi im priznali master(farmacija), i dobiju rok za to nekih godinu mislim. Doktora u gradu gdje sam ja ima 20 iz BiH, tako daleko od toga da je to neka krizaOzimician wrote: ↑06/02/2024 13:17SpoilerShowPogresno shvaceno.
Ide to Ozmi, posebno jer pricamo o klasi ljudi koja zna uciti i navikla je na to.
U koju god dalje zemlju da odu sljedecu, minimalno moraju polagati jezik (C1 nivo nije bezveze), a pocesto i te strucne ispite na jeziku zemlje domacina.
- Ozimician
#16124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sabanss wrote: ↑06/02/2024 13:48 To je prošlo vrijeme. Sa 3k KM tročlana ili ne daj Bože četveročlana porodica ne možeš kupiti stan u Sarajevu i normalno živjeti nema šanse.
Ovo je velika istina. Jednostavno mozes se 5x vise truditi, ako nisi na pravom mjestu, u pravo vrijeme, dzaba ti.
Kad se sjetim tik iza rata, ko je znao engleski taj je mogao da bira gdje ce raditi. Bilo koji fakultet je odmah nalazio zaposlenje.
Danas omladina po defaultu zna engleski, obicno i jos jedan jezik i to im ne donosi neku znacajnu komparativnu prednost na trzistu rada (u smislu da mogu sebi priustiti nesto vise u zivotu).
- JohnnyS