Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#16076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 09:40
skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 09:38

Nekome je sreca ispijati kafe svaki dan.... nekome je sreca sto ne mora na semaforu zeleno cekati itd

Ali objektivno, kvalitet zivota u velikoj mjeri i ovisi od ovih iznad navedenih stvari.
Prosetas carsijom ili kraj mora navecer poslije posla, popijes vino ili kaficu, gledas djevojke u ljetnim haljinama, mahnes ljudima, nasmijes se i upitas. Zapjevas, zaplaces.. meni to puno znaci, i nedostaje.

A naravno da je kvalitet zivota ono sta je nabrojao 512-ka, ali to je servis koji ocekujes od drzave, ali ne od drustva.
Pa vidi, to sto si naveo nekome mozda ne predstavlja nesto posebno. Ali ove gore su stvari ja mislim neki standard. Dobro si rekao, ono sto ti drzava treba omoguciti. Ostalo su subjektivne stvari.

Da je kako spojiti sve to ....
dr_Evil

#16077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 09:49
Pa vidi, to sto si naveo nekome mozda ne predstavlja nesto posebno. Ali ove gore su stvari ja mislim neki standard. Dobro si rekao, ono sto ti drzava treba omoguciti. Ostalo su subjektivne stvari.

Da je kako spojiti sve to ....
Ja sam bio u posjeti samo, ali kazu da je Prag recimo to spojio. Madrid mozda..
dr_Evil

#16078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Da ja postavim pitanje forumasima koji zele da idu, i pitaju se:

Ako pricamo o tom financijskom aspektu koliko ocekujete da ustedite mjesecno, i kakva su vam razmisljanja o nekretninama. Pustite nas sta smo vec sve pregurali, mi smo izgubili osjecaj financija iz BiH perpsektive. To se desi samo od sebe nakon 4 godine
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#16079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bobi »

Kad imaš para svugdje ti je lijepo i sretno :D.
dr_Evil

#16080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bobi wrote: 06/02/2024 10:10 Kad imaš para svugdje ti je lijepo i sretno :D.
Sta znaci imati para.. ali generalno se slazem, vise klase boli neka stvar. Par puta godisnje se moze u tropske krajeve.
sumirprimus

#16081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Bobi wrote: 06/02/2024 10:10 Kad imaš para svugdje ti je lijepo i sretno :D.
Tacno tako. Dana se osjecam persu :izet:
moimoi

#16082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ovisi valjda je li imas kuce i mace i sa kojim namjerom ides.

Vidim, upoznali ste mog dragog perscitusa :D
Baj d vej, perscitus… pileca supa iz kesice ;) Kod nas ona sa horozom… iz mrtvih dize 👍
skafiskafsnjak

#16083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

moimoi wrote: 06/02/2024 10:15 Ovisi valjda je li imas kuce i mace i sa kojim namjerom ides.

Vidim, upoznali ste mog dragog perscitusa :D
Baj d vej, perscitus… pileca supa iz kesice ;) Kod nas ona sa horozom… iz mrtvih dize 👍
Ima on bolju, juznoamericku, s primjesama lista koke i marihuane :mrgreen:
dr_Evil

#16084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 10:16
Ima on bolju, juznoamericku, s primjesama lista koke i marihuane :mrgreen:
Sto se tice zena, ja se jos oporavljam od Juzne Amer... da naglasim psihicki, a ne:

512MB

#16085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 09:32
512MB wrote: 06/02/2024 09:28 Pored ovog "ja bio od meksika do paname..." preseravanja postoje i ozbiljne analize i indikatori po kojima se mjeri kvalitet života, kao naprimjer infrastruktura, zdravstvo, politička sigurnost, kultura, sigurnosna situacija, zelene površine i parkovi, sportske mogućnosti, čistoća vode, kultura, muzeji, itd itd.

Po zadnjem istraživanju Economista prvih 5 mjesta zauzimaju:

1. Beč
2. Kopenhagen
3. Melburn
4. Sydney
5. Vancouver
...

159. Sarajevo
To su oni isti sta su tvrdili da su stanovnici Osla najsretniji na svijetu. A ja kazem da 95% kugle zemaljske bi se samo nasmijalo na ono sta njih cini sretnim.

Dok su realno vecina jako depresivni, i pokusavaju da izgonjaju srecu koristeci uvijek iste trikove koje im mediji i tradicija nalazu: Setnja sumom po kisi, kifla i kafa sa benzinske, hrenovka zamotana slaninom.

Ja ne znam nikoga koga bi to ucinilo sretnim... ali imaju sve to gore sta si naveo.
A čuj nekako moraš mjeriti, tvoj subjektivni feeling za osjećaj nije tolko relevantan.

Inače ako aludiraš na istraživanje austrijskog instituta "Gallup" i "World hapiness report", ono se pored drugih stvari posebno bazira na ključnim parametrima kao socijalna sigurnost, Primanja/Plate, Zdravlje, Sloboda, Ekonomija, Korupcija, itd. Tu je na prvom mjestu Finska pa onda Danska, dok je Norveška na 7. mjestu.

BiH na 71. mjestu.

Eh sad, nekome je važno more i trebe, a nekome sigurnost i prosperitet djece.
moimoi

#16086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sabanss wrote: 06/02/2024 09:11 Samo da se tuspasim da ne vole svi vrućinu koja ti uspori mozak i tijelo i da sijesta/fjaka izaziva blago povraćanje kod nekih :lol: Nije jug sve što sija :lol:

Također ovo sa smećem je good point. Nivo smeća i uređenosti okoline je dobar pokazatelj kvaliteta života.
Da, samo sto i to smece treba zahvaliti kapitalistickim drzavama. .. jer su sve te manje razvijene zemlje prije 20+ god bile znatno manje zagadjene. Radi jeftine radne snage a i “zelene politike”, kapitalisti sele u nerazvijene zemlje.
dr_Evil

#16087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 06/02/2024 10:34
A čuj nekako moraš mjeriti, tvoj subjektivni feeling za osjećaj nije tolko relevantan.

Inače ako aludiraš na istraživanje austrijskog instituta "Gallup" i "World hapiness report", ono se pored drugih stvari posebno bazira na ključnim parametrima kao socijalna sigurnost, Primanja/Plate, Zdravlje, Sloboda, Ekonomija, Korupcija, itd. Tu je na prvom mjestu Finska pa onda Danska, dok je Norveška na 7. mjestu.

BiH na 71. mjestu.

Naravno, nisam ja ni rekao da se ne slazem s tobom da su to vazni parametri. Meni su vrlo vazni ti parametri, pogotovo danas. Ali realno to nije sreca, to je ono sto je govorila ratna dijaspora "sitog stomaka, a prazne duse".

Covjek razmislja glavom, a ne srcem, sve dok glava odlucuje izabrat ce to sta si nabrojao.
Bodkin

#16088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 10:37
512MB wrote: 06/02/2024 10:34

BiH na 71. mjestu.

Naravno, nisam ja ni rekao da se ne slazem s tobom da su to vazni parametri. Meni su vrlo vazni ti parametri, pogotovo danas. Ali realno to nije sreca, to je ono sto je govorila ratna dijaspora "sitog stomaka, a prazne duse".

Covjek razmislja glavom, a ne srcem, sve dok glava odlucuje izabrat ce to sta si nabrojao.
Sa 22 godine? Jasta ce. Kakav prosperitet djece sa 22 godine. Zato se u te zemlje ide kasnije
Osmi Socrates

#16089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

U koje se zemlje ide kasnije?
dr_Evil

#16090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 06/02/2024 10:52

Sa 22 godine? Jasta ce. Kakav prosperitet djece sa 22 godine. Zato se u te zemlje ide kasnije
Ne znam kad smo spomenuli 22 godine, nisam upratio. Danas imati 22 godine, i kada sam ja imao je nesto sasvim drugo.

Ali evo, kad je meni bilo 22 godine i pocelo se lagano pricati o tim odlascima(jos uvijek pomalo stidno), tip je bio sjeverno-zapadna europa. Kod nas je vise bio fazon gledali smo roditelje kako se muce i bore kroz sistem nepotizma i ponizavanja, dok smo posmatrali rodbinu koja se ispalila u ratu koja dolazi na odmor bezbrizna od problema koje smo mi imali. Malo se razmisljalo o meraku, vise o pravdi.
skafiskafsnjak

#16091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 10:56

Ne znam kad smo spomenuli 22 godine, nisam upratio. Danas imati 22 godine, i kada sam ja imao je nesto sasvim drugo.

Ali evo, kad je meni bilo 22 godine i pocelo se lagano pricati o tim odlascima(jos uvijek pomalo stidno), tip je bio sjeverno-zapadna europa. Kod nas je vise bio fazon gledali smo roditelje kako se muce i bore kroz sistem nepotizma i ponizavanja, dok smo posmatrali rodbinu koja se ispalila u ratu koja dolazi na odmor bezbrizna od problema koje smo mi imali. Malo se razmisljalo o meraku, vise o pravdi.
Sta imas od meraka? Od meraka neces imati bolji zivot. Najbolje je onome ko se kuci uspio izboriti, pa ima merak i dobru zaradu.

Meni je trenutno bolje ovdje nego mi je dole bilo..... odem 3-4 puta godisnje dole i to je to.
Bodkin

#16092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Osmi Socrates wrote: 06/02/2024 10:54 U koje se zemlje ide kasnije?
U ove sigurne i organizovane na listi kad dodje vrijeme da se smiris, djeca i slicno
dr_Evil

#16093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 10:58

Sta imas od meraka? Od meraka neces imati bolji zivot. Najbolje je onome ko se kuci uspio izboriti, pa ima merak i dobru zaradu.

Meni je trenutno bolje ovdje nego mi je dole bilo..... odem 3-4 puta godisnje dole i to je to.
Ma realno, moze se i kuci izboriti, pa imati merak i dobru zaradu. Ali neces imati pravdu niti sistem. Meni nije bolje financijski niti sto se tice meraka, ali ja sam zadnje 4-5 godina prije odlaska zivio malo u balonu sto se tice financija.

Ja samo kazem kako jeste, kad je meni bilo tih 21-22 poceo sam uvidjati nepravdu, do odlaska to je kulminiralo toliko da me vise niko nije mogao zaustaviti. I jos uvijek me drzi, odbojnost prema sistemu, i ljudima koji podsticu isti.

Nemoj me pogresno shvatiti, ja svima kazem da trebaju otici. I sto nas vise ode i vrati se to je veca mogucnost da BiH profunkcionise jer ce svi koji odu vidjeti da nas nacin shvatanja drzave je pogresan.
Bodkin

#16094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 10:56

Ja govorim o danas i govorim o tome da u razlicitom zivotnom dobu vrednujes razlicite stvari. To muzeji, priroda i sigurnost djece mladim ljudima nije toliko bitno. Zato imas masu evropljana koji do 30 idu po egzoticnjm zemljama ili bliskom istoku za lovom ili iskustvom.

A mi ovdje i dalje pricamo o becu kao najboljem za zivot iako je nekome u ranim dvadesetim dosadno da izvrsi harakiri
dr_Evil

#16095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 06/02/2024 11:03

Ja govorim o danas i govorim o tome da u razlicitom zivotnom dobu vrednujes razlicite stvari. To muzeji, priroda i sigurnost djece mladim ljudima nije toliko bitno. Zato imas masu evropljana koji do 30 idu po egzoticnjm zemljama ili bliskom istoku za lovom ili iskustvom.

A mi ovdje i dalje pricamo o becu kao najboljem za zivot iako je nekome u ranim dvadesetim dosadno da izvrsi harakiri
:thumbup:
skafiskafsnjak

#16096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 11:03
skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 10:58

Ma realno, moze se i kuci izboriti, pa imati merak i dobru zaradu. Ali neces imati pravdu niti sistem. Meni nije bolje financijski niti sto se tice meraka, ali ja sam zadnje 4-5 godina prije odlaska zivio malo u balonu sto se tice financija.

Ja samo kazem kako jeste, kad je meni bilo tih 21-22 poceo sam uvidjati nepravdu, do odlaska to je kulminiralo toliko da me vise niko nije mogao zaustaviti. I jos uvijek me drzi, odbojnost prema sistemu, i ljudima koji podsticu isti.

Nemoj me pogresno shvatiti, ja svima kazem da trebaju otici. I sto nas vise ode i vrati se to je veca mogucnost da BiH profunkcionise jer ce svi koji odu vidjeti da nas nacin shvatanja drzave je pogresan.
Pa naravno da se moze izboriti. Ima ih ovdje na forumu koji imaju firme i slicno. Nisam nikad rekao da ne moze. Ali et ja nisam mogao kao ni stotine hiljada drugih. Realno, kada uspijes na tom polju, onda te i nepravda manje "dira" ili mozda za takve nema nepravde, para busi gdje burgija nece.
dr_Evil

#16097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 11:06
Pa naravno da se moze izboriti. Ima ih ovdje na forumu koji imaju firme i slicno. Nisam nikad rekao da ne moze. Ali et ja nisam mogao kao ni stotine hiljada drugih. Realno, kada uspijes na tom polju, onda te i nepravda manje "dira" ili mozda za takve nema nepravde, para busi gdje burgija nece.
Mislim da moras zaradjivati ogromne sume da te ne dira. Da imas platu par milja KM opet moras u bolnicu ili ti dijete u skolu, nazvati policiju, ili tome slicno. Da te ne dira pricamo o zaista visoj klasi, sto su kod nas obicno politicari(zbog kriminala ne zbog plata).
Didier

#16098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 05/02/2024 13:19
Didier wrote: 05/02/2024 12:52
skafiskafsnjak wrote: 05/02/2024 11:17 A kako nas je tacno "ubio" sakama i nogama? Osim sto ignorise cinjenice i preskace ?
Pa gadan jezik, depresija poslije posla, generalni umor svuda oko tebe, zombiji svuda okolo po metrou i javnom prevozu, to ti je sve tako kao što je rekao, been there, seen that... a i ono što sam ranije govorio, nemogućnost da kupiš nekretninu, nemoguće imati dva državljanstva (još nije potvrdio Senad) itd.

Kaka od države, boljih koliko hoćeš po svijetu.
Sve je to subjektivno....ja sam se osjecao tako dole , realno. Kupovina nekretnine je ono sto je zaebano. Ali isto ti je i u Sarajevu... ko ima ispodprosjecna primanja, tesko ce kupit sta.
U Sarajevu s dvije prosječne kantonalne plate i dalje možeš kupiti nekretninu. U Minhenu ne možeš ni sa duplim prosječnim, nego možeš u nekom bavarskom selu. Isto kao što i možeš u Visokom, Ilijašu, Brezi itd., ali svi želite u Sarajevo, i onda kuknjava što ne možeš luksuzno živjeti, a u Sarajevu i dalje možeš jeftino unajmiti, i s dvije plate živjeti isto kao što živiš u Njemačkoj, često i bolje. Ali valja raditi, učiti jezike, usavršavati se, a to nije za svakoga.
Ozimician

#16099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Jao, koliko stranica nakucaste bez mene. :D

Ponovo se valja vratiti na pocetak "kada se isplati (i gdje)..."
Raspravljali smo vec o tome zasto Bosanci idu u Njemacku, a ne Spaniju i Portugal - kad su ove zemlje "zanimljivije" za zivot. Primjenjivo i na ovu raspravu.

Da bi se Bosanac odlucio da ode negdje najprije gleda ove varijable:
1. Da li mu se finansijski isplati da ide tamo? Da li ima posla za njega (u struci) i koliko ce biti placen?
2. Kakve su cijene najma nekretnina i odnos plate vs. kirije
3. Vec postojece relacije sa tom zemljom (rodbina npr.)
4. Mozda i najvaznije: koliko jednostavno moze da dobije radnu/boravisnu vizu?

Ovo je bitno za najmanje 80% iseljenistva, oni koji nemaju potrebu da pitaju ove (ili neke od ovih) stvari, imaju "cheat code" i nikako njihov primjer ne moze biti pravilo, nego izuzetak. Cheat code moze biti: rijedak i visoko trazen/dobro placen skill koji ne zavisi od lokalnih regulacija (mobilnost), pasos jos neke zemlje, dobro stojeca porodica, itd.
Tj. sve ono sto prosjecan Bosanac koji razmislja o iseljavanju - nema.
Bodkin

#16100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

U stvari problem je sto ljudi ne znaju za opcije ili nemaju prilike da stave par stvari u svoj cv u bosni koje bi im otvorile mogucnosti bilo gdje na svijetu, a ne samo u njemackoj

Pa tako oru u njemacku i austriji i otkriju ih
Post Reply