Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#16051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Tema je upravo ekonomska situacija, jer se priča kada se "isplati preseliti u drugu zemlju".

Ako si ti uspio u Kanadi vidjeti samo narkomane, e onda jbg. :lol:

U Meksiku nisi mrdn'o dalje od svoje mahale i Taco standa i onda iznosiš ocjene o životu čitavog Meksika.

Ok, tebi je bolje tamo nego u Kanadi, ali ti i nisi imigrant, jer ćeš se na kraju vratiti u BiH.

To nema veze sa temom, a to je "kada se isplati preseliti". Ti se nećeš preseliti nigdje, dakle, trolaš.
Last edited by Osmi Socrates on 06/02/2024 09:04, edited 1 time in total.
perscitus

#16052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 08:59
perscitus wrote: 06/02/2024 08:55 Dečko, jel ti vidiš naziv teme? Iseljenje iz BiH u druge države! Nije tema ekonomska situacija u Meksiku jer ovdje nema Meksikanaca već samo ljudi koji su došli u Meksiko da žive. A živio sam od Mazatlana do Ohake, uz duž i poprijeko, od Ekvadora do Bolivije, od Bolivije do Kanade, od Kanade do Turske i sve ću ti dokazati slikama i informacijama kao što sam i do sada činio. Ono što ja vidim svojim očima da ovdje nema narkomana, nema beskućnika, da su ljudi uljudni i kulturni, da je hrana erotika u odnosu na Kanadu, da vole muziku, da vole život, da sa ljudima klikneš na prvu, da se ispričaš i o politici i o umjetnosti jer imaju obrazovanje za razliku od Kanade gdje su svi depresivni, ulice pune beskućnika, samoubistava ko salate, hrana loša i nikakva. Ali ti bujrum, zaokruži statistički na internetu, pogledaj Totenham na televiziji dok oni gledaju uživo svoj lokalni tim, gledaj netflix dok oni i u malim gradovima imaju predstave i kulutrna dešavanja svakodnevno. Vidiš razliku, oni jesu siromašni ali žive punim plućima, a tebi je život samo imitacija jer sva sreća u životu ti je zaokruživanje statistike na internetu. E dečko moj, sam sebe tjeraš u beskrajnost izigravajući Tarzana po kanadskim nedođijama. :kiss:
Halali, ali ja sam u Riu doslovno preskako preko beskucnika i narkomana, a nisam smio sa glavne ulice skrenuti. Reko do mene je, ali i lokalni kazu ne skrecu sa glavne.

Naravno situacija je vjerovatno drugacija po manjim mjestima, ali i tamo sam vidio previse siromastva, a ponajvise smeca, to me smece toliko iritiralo, ne razumijem sirotinjsku fascinaciju smecem - kako tamo tako i u BiH.
Halali i ti ali ja Rio nisam ni pominjao.
512MB

#16053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Jebo Kanadu, bolje u Rajvosa, ima more :lol:
perscitus

#16054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Osmi Socrates wrote: 06/02/2024 09:04 Tema je upravo ekonomska situacija, jer se priča kada se "isplati preseliti u drugu zemlju".

Ako si ti uspio u Kanadi vidjeti samo narkomane, e onda jbg. :lol:

U Meksiku nisi mrdn'o dalje od svoje mahale i Taco standa i onda iznosiš ocjene o životu čitavog Meksika.

Ok, tebi je bolje tamo nego u Kanadi, ali ti i nisi imigrant, jer ćeš se na kraju vratiti u BiH.

To nema veze sa temom, a to je "kada se isplati preseliti". To se nećeš preseliti nigdje, dakle, trolaš.
Pa bravo! Tema je kad se isplati a isplati se kad si sretan na mjestu na kojem živiš! Tu se mi razilazimo. Ko kaže da ću se vratiti u BiH? U BiH ako se vratim to će biti par mjeseci da obiđem familiju, prijatelje i vidim moj grad. I odluči se, jel ostajem kod Taco Standa ili se vraćam u BiH? U svakom slučaju daleko sam od medvjeda.
dr_Evil

#16055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 06/02/2024 09:07 Jebo Kanadu, bolje u Rajvosa, ima more :lol:
Ja se u starMo uvijek osjecam kao da imam more, pojedem dobre buredzike u 15 i sjednem u auto, 16:30 sam na moru, kupam se do 7-8 i kuci. Kome treba duze :D
perscitus

#16056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

512MB wrote: 06/02/2024 09:07 Jebo Kanadu, bolje u Rajvosa, ima more :lol:
Ima moje genije. More nije okean. Ne znam kako se to kaže na njemačkom ali Iz Sarajeva je more bliže nego iz Kanade.
Karikaturist

#16057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Bodkin wrote:Ako je covjek spreman da prihvati negativne strane, nesigurnost, kriminal, zdravstvo i slicno, sta fali
Salis se jelde :mrgreen:
sabanss

#16058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Samo da se tuspasim da ne vole svi vrućinu koja ti uspori mozak i tijelo i da sijesta/fjaka izaziva blago povraćanje kod nekih :lol: Nije jug sve što sija :lol:

Također ovo sa smećem je good point. Nivo smeća i uređenosti okoline je dobar pokazatelj kvaliteta života.
perscitus

#16059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Karikaturist wrote: 06/02/2024 09:10
Bodkin wrote:Ako je covjek spreman da prihvati negativne strane, nesigurnost, kriminal, zdravstvo i slicno, sta fali
Kriminal je veći u Kanadi i Americi nego u Meksiku što se tiče života ljudi sa strane. Kartel je proračunat, on štiti biznis, a u Kanadi luđaci nisu, a pune su ih ulice po većim gradovima. U Montrealou i Vancouveru svaka 10 osoba priča sama sa sobom. Nemaš izbora. Ili sa sobom u gradu ili u prirodi sa medvjedom.
Što se tiče zdravstva, privatne klinike su top u Latinskoj Americi. Pune Kanađana i Amerikanaca.
dr_Evil

#16060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sabanss wrote: 06/02/2024 09:11 Samo da se tuspasim da ne vole svi vrućinu koja ti uspori mozak i tijelo i da sijesta/fjaka izaziva blago povraćanje kod nekih :lol: Nije jug sve što sija :lol:

Također ovo sa smećem je good point. Nivo smeća i uređenosti okoline je dobar pokazatelj kvaliteta života.
Tacno taj dio sa vrucinom ja sam uzivao, a sa mnom skandinavac zamalo umro nije :D Ali dobro, ja sam 'ercegovac od stoljeca sedmog prije krista!
Bodkin

#16061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ne, zasto bih?
Ja sam zivio 6 mjeseci na takvoj mjestu radi iskustva. Imaju te zemlje dosta pozitivnog. Uostalom mozda je lik adrenaline junkie
perscitus

#16062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Bodkin wrote: 06/02/2024 09:16
Ne, zasto bih?
Ja sam zivio 6 mjeseci na takvoj mjestu radi iskustva. Imaju te zemlje dosta pozitivnog. Uostalom mozda je lik adrenaline junkie
Veći je adrenalin u Kanadi. Ljudi ne staju sa obavezama, nemaju kad da predahnu, zato i mentalno pucaju. Ovdje su ljudi mnogo opušteniji i usporeniji.
Osmi Socrates

#16063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Da bi hvalili život u Latinskoj Americi morate biti spremni da preselite tamo, ako vas prime, i da imate dovoljno para da živite zauvijek u boljim dijelovima, gdje nema kriminala, smeća i nižeg sloja stanovništva. Jer, oni će vas mrziti baš kao i Amerikance koji im dolaze i dižu cijene života. Da ne spominjem sad i druge probleme koje zemlje Latinske Amerike imaju.

Dakle, kako tačno mislite to izvesti?

Čuj ovog sad, više kriminala u Kanadi nego u Meksiku. :lol:
perscitus

#16064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Osmi Socrates wrote: 06/02/2024 09:19 Da bi hvalili život u Latinskoj Americi morate biti spremni da preselite tamo, ako vas prime, i da imate dovoljno para da živite zauvijek u boljim dijelovima, gdje nema kriminala, smeća i nižeg sloja stanovništva. Jer, oni će vas mrziti baš kao i Amerikance koji im dolaze i dižu cijene života. Da ne spominjem sad i druge probleme koje imaju.

Da, i objasnio sam na šta mislim. Što se tiče nas koji nismo odatle je sigurnije, jer kartelu ne pada na pamet da ubija turiste od kojih ubire novac sa svojim biznisima jer je organizovani kriminal. U Kanadi je neorganizovano ludilo, imate problema sa mentalnim zdravljem, to se barem vidi po ulicama. A oni koji imaju problema za mentalnim zdravljem, oni ne biraju koga će i kako će već samo da će! A ovaj prvi dio komentara je glupost, pa zar se to ne može reći za svaku državu u koju se emigrira? Zar i kod vas Kinezi milijarderi ne dižu cijene isto, pogotovu nekretnina jer ste se prodali za pare. Pola Jeltauna (to je kraj u Vankuveru za višu klasu) su ugašena svijetla jer sve su im Kinezi kupili koji čak i ne žive tamo.
Karikaturist

#16065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Ne, zasto bih?
Ko se normalan moze naviknuti na nesigurnost i kriminal - znaci glava u torbi cim krocis na ulicu.
Lose vrijeme i losi ljudi sto je btw subjektivni dojam izgleda poput kamilice naspram toga.
512MB

#16066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Pored ovog "ja bio od meksika do paname..." preseravanja postoje i ozbiljne analize i indikatori po kojima se mjeri kvalitet života, kao naprimjer infrastruktura, zdravstvo, politička sigurnost, kultura, sigurnosna situacija, zelene površine i parkovi, sportske mogućnosti, čistoća vode, kultura, muzeji, itd itd.

Po zadnjem istraživanju Economista prvih 5 mjesta zauzimaju:

1. Beč
2. Kopenhagen
3. Melburn
4. Sydney
5. Vancouver
...

159. Sarajevo
dr_Evil

#16067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Karikaturist wrote: 06/02/2024 09:25
Lose vrijeme i losi ljudi sto je btw subjektivni dojam izgleda poput kamilice naspram toga.
To je istina sta kazes, samo prodje zivot.. makar mene koji sam imao odlican socijalni zivot prije odlaska to jako boli. Imam kolegu za kojeg znam da osim kafe ponekad nije imao socijalni zivot u domovini, njemu odlicno u Alemanji. Kaze jebo starMo, ode da majku obidje samo. On bio gamer u Bosni, gamer i u Njemackoj.

Sigurnost familije mi je ipak bitnija od socijalnog zivota, sto ne znaci da nisam svjestan da mi najbolje godine zivota ostadose u rupi.
Bodkin

#16068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Osmi Socrates wrote: 06/02/2024 09:19 Da bi hvalili život u Latinskoj Americi morate biti spremni da preselite tamo, ako vas prime, i da imate dovoljno para da živite zauvijek u boljim dijelovima, gdje nema kriminala, smeća i nižeg sloja stanovništva. Jer, oni će vas mrziti baš kao i Amerikance koji im dolaze i dižu cijene života. Da ne spominjem sad i druge probleme koje zemlje Latinske Amerike imaju.

Nesto kao amerikanac ili austrijanac u sarajevu? Ili akonodes da zivis u aziju?
Sta je tu tacno tesko izvesti? Nadjes firmu koja je prebaci ili ako vec radis za firmu, prebace te interno. Tako sam ja otisao

Mislim nije mi jasna potreba objasnjavati neizabrane izbore ljudima koji su to uradili ili planiraju
dr_Evil

#16069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 06/02/2024 09:28 Pored ovog "ja bio od meksika do paname..." preseravanja postoje i ozbiljne analize i indikatori po kojima se mjeri kvalitet života, kao naprimjer infrastruktura, zdravstvo, politička sigurnost, kultura, sigurnosna situacija, zelene površine i parkovi, sportske mogućnosti, čistoća vode, kultura, muzeji, itd itd.

1. Beč
2. Kopenhagen
3. Melburn
4. Sydney
5. Vancouver
...

159. Sarajevo
To su oni isti sta su tvrdili da su stanovnici Osla najsretniji na svijetu. A ja kazem da 95% kugle zemaljske bi se samo nasmijalo na ono sta njih cini sretnim.

Dok su realno vecina jako depresivni, i pokusavaju da izgonjaju srecu koristeci uvijek iste trikove koje im mediji i tradicija nalazu: Setnja sumom po kisi, kifla i kafa sa benzinske, hrenovka zamotana slaninom.

Ja ne znam nikoga koga bi to ucinilo sretnim... ali imaju sve to gore sta si naveo.
Bodkin

#16070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Karikaturist wrote: 06/02/2024 09:25

Ne, zasto bih?
Ko se normalan moze naviknuti na nesigurnost i kriminal - znaci glava u torbi cim krocis na ulicu.
Jesi ikad bio na takvim mjestima ili zivio? Ne znam iz kojeg iskustva pricas. Capetown koji je poprilicno opasan grad ima dijelove koji su savrseno sigurni. Brazilski gradovi na obali isto tako. Da, moras definitivno gledati okolo ali niko te ne tjera da idea da zivis tamo. Ocigledno ima ljudi koji zele

A recimo meni se povraca od hladnog i kisnog vremena sjevera i uzasne hrane. Lijepo vrijeme, dobra hrana i otvoreni ljudi su definitivno velika prednost kad odlucujes gdje zivis. Pogotovo u ranijim fazama zivota
Osmi Socrates

#16071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja i nisam rekao da bih sada bilo kome iz BiH preporučio da preseli u Kanadu.

Ako misli da zaradi i vrati se, prije će to uraditi u Americi, ako već misli preplivavati okean i ako ima skills na koje može zaraditi.

Ako ne misli, ali mu je stalo da negdje ide, onda mu je bolje u evropskim zemljama, gdje je bliže kući. Ili, eventualno, da mlatne neke pare nabrzinu kod Arapa.

Ako se misli seliti za stalno, već sam rekao, nije dobro nigdje sada započinjati novi život. Iz ovih ili onih razloga. Ja bih lično ukinuo imigraciju u Kanadu, dok se ne riješi housing problem. Koji će nam kurac imigranti?

U Latinskoj Americi svakako niko neće namlatiti pare. A bez para tamo ne možeš živjeti u pristojnijijm dijelovima.

Tema nije gdje bih volio živjeti, nego gdje se i kad isplati preseliti. Mada, ja lično nikad ne bih živio u Latinskoj Americi. Jedno je posmatrati situaciju kao gost, a druga kad zaroniš u njihove beskrajne probleme. Prije bih izabrao Portugal. Španija mi je već gora Evrovizija od Portugala.

A ako ne bih ni Evropu, e onda ću razmisliti. :lol:
skafiskafsnjak

#16072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 09:32
512MB wrote: 06/02/2024 09:28 Pored ovog "ja bio od meksika do paname..." preseravanja postoje i ozbiljne analize i indikatori po kojima se mjeri kvalitet života, kao naprimjer infrastruktura, zdravstvo, politička sigurnost, kultura, sigurnosna situacija, zelene površine i parkovi, sportske mogućnosti, čistoća vode, kultura, muzeji, itd itd.

1. Beč
2. Kopenhagen
3. Melburn
4. Sydney
5. Vancouver
...

159. Sarajevo
To su oni isti sta su tvrdili da su stanovnici Osla najsretniji na svijetu. A ja kazem da 95% kugle zemaljske bi se samo nasmijalo na ono sta njih cini sretnim.

Dok su realno vecina jako depresivni, i pokusavaju da izgonjaju srecu koristeci uvijek iste trikove koje im mediji i tradicija nalazu: Setnja sumom po kisi, kifla i kafa sa benzinske, hrenovka zamotana slaninom.

Ja ne znam nikoga koga bi to ucinilo sretnim... ali imaju sve to gore sta si naveo.
Nekome je sreca ispijati kafe svaki dan.... nekome je sreca sto ne mora na semaforu zeleno cekati itd

Ali objektivno, kvalitet zivota u velikoj mjeri i ovisi od ovih iznad navedenih stvari.
dr_Evil

#16073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 09:38

Nekome je sreca ispijati kafe svaki dan.... nekome je sreca sto ne mora na semaforu zeleno cekati itd

Ali objektivno, kvalitet zivota u velikoj mjeri i ovisi od ovih iznad navedenih stvari.
Prosetas carsijom ili kraj mora navecer poslije posla, popijes vino ili kaficu, gledas djevojke u ljetnim haljinama, mahnes ljudima, nasmijes se i upitas. Zapjevas, zaplaces.. meni to puno znaci, i nedostaje.

A naravno da je kvalitet zivota ono sta je nabrojao 512-ka, ali to je servis koji ocekujes od drzave, ali ne od drustva.
Bodkin

#16074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 09:40
skafiskafsnjak wrote: 06/02/2024 09:38

Prosetas carsijom ili kraj mora navecer poslije posla, popijes vino ili kaficu, gledas djevojke u ljetnim haljinama, mahnes ljudima, nasmijes se i upitas. Zapjevas, zaplaces.. meni to puno znaci, i nedostaje.

A naravno da je kvalitet zivota ono sta je nabrojao 512-ka, ali to je servis koji ocekujes od drzave, ali ne od drustva.
Prva dva grada na toj listi su uzasno dosadna. Jako je bitno u kojem si stadiju zivota da bi ti muzeji, kultura ili zelene povrsine bile bitne
perscitus

#16075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 09:03
perscitus wrote: 06/02/2024 08:58
Momak, izvini molim te, ja imam 600 postova a registrovan sam 2008, a ti haman 12000 a registrovan 11 godina nakon mene. Ja u prvom komentaru danas, tj. jutros, sam rekao da sam fasovao gripu i da mi se ne da ništa raditi nego pisati po forumu. Tivra se na par stranica pa vidi. Ja baš rijetko pišem. To se može provjeriti :thumbup:
Sve super, svaka cast, eto ja sam skoro 12.000 nakucao iz Skandinavije, jer ja otvoreno kazem zasto. Sto kaze Bajaga, nit mi godi ova vasa hrana nit mi godi ova vasa klima.

Ali i dalje ne vjerujem da ce neko kome je zabavno bilo gdje, cak i bolestan, uci na forum svoje zemlje da sere o necemu osim ako se pozelio svog naroda. Ako ces iskreno isti argument koristim protiv 512-ke ili slicnih sta kazu da Austrija ili Njemacka je milion puta bolja od BiH po svemu. Pa cemu onda visit na ovom forumu. Ima i Alemanja foruma.

Kao sto rekoh generalno se slazem da je Jug po svemu bolji od sjevera sto se tice kvalitete zivota, za mene tu nema rasprave.
:thumbup: Naravno.

Sad mi nije zabavno, slinetam, kašljem, kišem, skidam temperaturu. :mrgreen: Šta da radim? Seks ne mogu nije fer da pređe na hanumu, da drkam prestar sam, da igram igrice previše sam staromodan, filmove ne mogu više već par godina sve isto i već viđeno snimaju, da čitam to ne mogu kad slinetam jer moram gledati dole dok čitam i onda samo sline idu. :mrgreen: Kontaš? Normalno da sam poželio moj narod, volim ga, ali volim i moj život van granica njega. Nije crno bijelo, sretan si i tamo i ovamo, tužan si nekad i tamo i ovamo, kad si tamo poželiš vamo i obrnuto. Jebi ga, takvi su ljudi. I to je normalno.
Post Reply