Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

¤ jelena ¤

#31751 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

vjeshalica wrote: 04/02/2024 14:48
¤ jelena ¤ wrote: 04/02/2024 13:50 " prljav posao kojim žene ne žele da se bave"

E, nek je čišćenje wc-a po firmama i javnim ustanovama čist posao pa zato žene žele tim poslom da se bave, masovno.
Taj posao je bio jedina solucija mnogim zenama,jer nema sanse da rade nesto drugo s obzirom na obim obrazovanja i inetelktualnog dometa(jer dobar dio je samo isao na radno osposobljavanje za jednostavne poslove u skladu sa intelektualnim mogucnostima na koje nisu imali uticaja niti ga mogu promijeniti).Postenije je na hali zaraditi pare,nego mlatiti gluparije. Inace ne znam da je ijedna iz NVO potekla od klasicno muskih poslova pa sere o ravnopravnosti,sve ijedna mlati pare na supljoj i radi sve "poslove" koji su svakako rezervisani u ovom drustvu za zene. Nisam uocila da je ijedna aktivistica iz NVO dosla iz dominantno muskih bransi, niti se zapravo bori za njihovo ukljucivanje u iste. Mnogo je primjera feminizama kojeg su sproveli muskarci prema zenama, a ne zene prema zenama, a nikada nisu posebno ni obracali paznju na feminizam,vec su to smatrali necim sto se podrazumijeva
Nemam razloga da sumnjam da je sve tako kako si napisala jer, lično, nisam kompetentna da procjenjujem intelektualnu sposobnost budućih zaposlenika u bilo kojoj branši. A ne poznajem niti jednu članicu tih nekakvih NVO, tako da ni o tome nemam šta misliti.

Nije mi baš najjasnija tolika averzija prema tim članicama NVO, upravo zbog toga što nikog od njih ne znam, ali to i nije moj problem.

Sa druge strane, poznajem nekoliko čistačica u svom kolektivu. Žene imaju završenu četvorogodišnju srednju školu, ali rade to što moraju jer u svojoj branši ne mogu dobiti posao, a valja hraniti djecu uporedo s muževima dok su neke od njih i samohrane majke. Taj posao obavljaju i pošteno i savjesno, a to nije baš uvijek slučaj, koliko god djelovalo da čistiti nije bogznakako intelektualno zahtjevno. E, ima ih koje ni to nisu sposobne pa em obrukaju agenciju koja ih pošalje em sebi zatvore vrata svojom aljkavošću i ljenošću. Pametna, vrijedna i pedantna žena, koju muka natjera na takav posao, to sebi neće dozvoliti.

Muškaraca koji čiste po kućama, firmama, haustorima ne znam da sam ikad vidjela kod nas, čak ni među onima koji mjesecima nisu zaposleni. To naravno ne znači da ih nema jer eto ja za njih ne znam i jer je taj posao prljav ili ženski ili ne znam šta još može pasti na pamet nekom ko sve to posmatra sa strane.
Bloo
Globalna šefica

#31752 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Snake Eyes wrote: 04/02/2024 13:23 Ja ne znam zene koje rade poslove poput vulkanizerskog, jer ih nema ili ih ja nisam sreo, medjutim, znam ih nekoliko iz tehnicke struke i iste se ne ustrucavaju ucestvovati na terenu ravnopravno sa muskarcima i pazi, veze nemaju sa feminizmom.
Takodjer, niko ih ne tretira kao zene, niti im neko nesto zeli uskratiti, vec kao ravnopravne kolege jer su se same tako postavile.

S druge strane takodjer znam, imenom i prezimenom, kamaru feministica iz NGO sektora cija je jedina sposobnost sranje o pravima, izumrlim i fabrikovanim diskriminacijama.

Tko zna, mozda i tebe znam.
To su ti teski i prljavi poslovi? Koji?
Kakve sad ima veze postavljanje?

Da se vratimo na tvoj orginalni post
Sve feministice koje ja znam rade kancelarijske poslove, ponajvise po kurcevim nevladinim organizacijama.
Nijedna koja sere o jednakosti ne radi kao vulkanizer.
Ni najmanji fizicki problem ne znaju da rijese niti zele da znaju.

S druge strane, zene koje znaju i rade grublje poslove nisu feministice. WTF?
Feministice rade po NVO. Seru o jednakosti (mada valjda seru o ravnopravnosti). Ne rade kao vulkanizeri. Ne znaju rijesiti najmanji FIZICKI problem (ma sta to bilo).

Zene koje nisu feministice znaju i rade grublje poslove. Koje?
Na terenu. Koje poslove? Koji su to prljavi i teski poslovi?
Bloo
Globalna šefica

#31753 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

kakavdanakneiskustvu wrote: 04/02/2024 16:10 a otuđenje djece od očeva,odnosno emocionalnoi nasilje nad djecom, koja rade majke nakon razvoda brakova, se pokušava proglasiti pseudonaukom,izmišljanjem
Pa opet danak to je misljenje koje je iznijela jedna osoba.
Ovo sto ti spominjes je poznato odavno, potkrijepljeno studijama.
Ironmen

#31754 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Ironmen »

Feminizam u kapitalizmu je smijesna stvar, u svakoj demokratskoj slobodnoj zemlji zena moze recimo otvoriti gradjevinsku firmu u njoj zaposliti sve zene i raditi bez problema, cak mogu recimo dati i vece plate nego u konkurencijskoj firmi ili vulkanizersku radnju svejedno je, zena u kapitalizmu ima sva ista prava kao i muskarac.
Snake Eyes

#31755 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

Bloo wrote: 04/02/2024 16:16
Snake Eyes wrote: 04/02/2024 13:23 Ja ne znam zene koje rade poslove poput vulkanizerskog, jer ih nema ili ih ja nisam sreo, medjutim, znam ih nekoliko iz tehnicke struke i iste se ne ustrucavaju ucestvovati na terenu ravnopravno sa muskarcima i pazi, veze nemaju sa feminizmom.
Takodjer, niko ih ne tretira kao zene, niti im neko nesto zeli uskratiti, vec kao ravnopravne kolege jer su se same tako postavile.

S druge strane takodjer znam, imenom i prezimenom, kamaru feministica iz NGO sektora cija je jedina sposobnost sranje o pravima, izumrlim i fabrikovanim diskriminacijama.

Tko zna, mozda i tebe znam.
To su ti teski i prljavi poslovi? Koji?
Kakve sad ima veze postavljanje?

Da se vratimo na tvoj orginalni post
Sve feministice koje ja znam rade kancelarijske poslove, ponajvise po kurcevim nevladinim organizacijama.
Nijedna koja sere o jednakosti ne radi kao vulkanizer.
Ni najmanji fizicki problem ne znaju da rijese niti zele da znaju.

S druge strane, zene koje znaju i rade grublje poslove nisu feministice. WTF?
Feministice rade po NVO. Seru o jednakosti (mada valjda seru o ravnopravnosti). Ne rade kao vulkanizeri. Ne znaju rijesiti najmanji FIZICKI problem (ma sta to bilo).

Zene koje nisu feministice znaju i rade grublje poslove. Koje?
Na terenu. Koje poslove? Koji su to prljavi i teski poslovi?
Gdje sam ja rekao da neko radi prljave i teške poslove?

Ovo sam rekao:
Snake Eyes wrote: 04/02/2024 11:03 S druge strane, zene koje znaju i rade grublje poslove nisu feministice. WTF?
I svi tehnički poslovi spadaju pod ovaj opis.
kakavdanakneiskustvu

#31756 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bloo wrote: 04/02/2024 16:18
kakavdanakneiskustvu wrote: 04/02/2024 16:10 a otuđenje djece od očeva,odnosno emocionalnoi nasilje nad djecom, koja rade majke nakon razvoda brakova, se pokušava proglasiti pseudonaukom,izmišljanjem
ne, nije to mišljenje samo jedne osobe, mišljenja da su izmišljotina,pseudonauka,zavjera protiv majki, otuđenje djece koje rade majke na štetu djece i očeva su itekako prisutna. ne vidim da feministkinje pišu o tome,mozda je do mene, volio bih pročitati nešto o tome.

evo tekst koji priča o tome

https://faktograf.hr/2021/08/18/otudenj ... Si1TKqR4ow
n+1

#31757 Re: Danasnji "feminizam"

Post by n+1 »

Ironmen wrote: 04/02/2024 16:21 Feminizam u kapitalizmu je smijesna stvar, u svakoj demokratskoj slobodnoj zemlji zena moze recimo otvoriti gradjevinsku firmu u njoj zaposliti sve zene i raditi bez problema, cak mogu recimo dati i vece plate nego u konkurencijskoj firmi ili vulkanizersku radnju svejedno je, zena u kapitalizmu ima sva ista prava kao i muskarac.
Ne samo da ima ista prava, nego ih je i dobila onda kada su zatrebala kapitalizmu, baš kao što je prije toga kapitalizam razgradio kmetstvo, onda kada su mu zatrebali kmetovi.

Production must go on, sve se se povinuje jedinom istinskom gospodaru. :D Kapitalizam being like:

Image
Bloo
Globalna šefica

#31758 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

kakavdanakneiskustvu wrote: 04/02/2024 16:24
ne, nije to mišljenje samo jedne osobe, mišljenja da su izmišljotina,pseudonauka,zavjera protiv majki, otuđenje djece koje rade majke na štetu djece i očeva su itekako prisutna. ne vidim da feministkinje pišu o tome,mozda je do mene, volio bih pročitati nešto o tome.

Zato sto je to pojam koji se zloupotrebljava. Nije ni dijagnoza niti simptom. Hrvatska ti je los primjer (slucaj Massaro) jer to koristi kao psihopatoloski sindrom mada on to nije.
Problem nastaje kada (u ovom slucaju u Hrvatskoj) sud prepusta skrb nasilnom ocu jer je kao argument koristio roditeljsko otuđenje.

Ti se možda referiraš na nešto što nema više veze ni sa feminizmom niti patrijarhatom već čistom ljudskom prirodom koja može biti porilično govnjiva.
Gdje jedan roditelj emocionalnim pritiskom utječe na dijete.
dale cooper

#31759 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Hakiz wrote: 04/02/2024 15:38
dale cooper wrote: 04/02/2024 13:08
Hakiz wrote: 04/02/2024 03:09

Cijeli post kaže da muškarci ubijaju žene samo zbog toga što su žene. I da to treba da nam izazove užas. A druga ubistva ne trebaju? Jer, ubiti ženu samo zato što je žena je najgore, ubiti je zbog novca je manje grozno, ubiti je zbog nečeg trećeg je manje grozno nego ubiti je zbog novca, ubiti muškarca iz bilo kog razloga je mnogo manje grozno nego ubiti ženu iz bilo kog razloga itd.

Kao na licitaciji. Koliko gore je ubiti ženu zbog toga što je žena nego ubiti je iz ljubomore ili koristoljublja? 10 %? 30 %? 70%? Ubiti muškarca je 98,45 % manje zlo nego ubiti ženu? Ko daje više? Manje?

Pa onda dođemo do toga da je ubiti muškarca tragedija, a ubiti ženu je grozna tragedija (ko shvati, shvatio je).

E, sada, kada smo uspostavili važnost spolova, idemo na boju kože. Ubiti bijelca je gore nego ubiti crnca ili obrnuto? Pa kada završimo sa bojom kože, idemo na pripadnost narodu, pa religiji. Klasi? I tako dalje.

Ljepota.
Bilo koje ubistvo je užasno. Još užasnije je kada iza toga postoji jasna namjera da se sistematski i pažljivo planirano smanji broj pripadnika
jednog pola. Kao na primjeru Kine, Indije ili Crne Gore koje je Bloo spomenula u postu na koji smo se obojica referirali.
Kada se malo dublje uđe u razloge zbog kojih je u nekim društvima došlo do običaja ubijanja ženske djece, vidjet će se da su razlozi bili ekonomske prirode.

Izuzetno malo je ubijenih žena samo zbog toga što su žene. A ljudi koji to urade su psihički poremećeni. "Zdrav" nasilnik neće ubiti ženu samo zato što je žena. Mora biti prisutan još neki faktor.

Ali se pokušava svako ubistvo ili nasilje nad ženom posebno izdvojiti uvođenjem pojma femicida.

Sutra će ubistvo žene koja je na ratištu u vojnoj formaciji u nekoj bitci biti nazvano femicid.
Ekonomski razlozi usko vezani za način na koji se ženski pol gleda i vrijednuje u spomenutim zemljama.
moimoi

#31760 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

@Hakiz
Sta je majketi “zdrav nasilinik”? :lol:
Ne znam bi l’ se smijala ili plakala??
vjeshalica

#31761 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

¤ jelena ¤ wrote: 04/02/2024 16:15
¤ jelena ¤ wrote: 04/02/2024 13:50 " prljav posao kojim žene ne žele da se bave"

E, nek je čišćenje wc-a po firmama i javnim ustanovama čist posao pa zato žene žele tim poslom da se bave, masovno.
Taj posao je bio jedina solucija mnogim zenama,jer nema sanse da rade nesto drugo s obzirom na obim obrazovanja i inetelktualnog dometa(jer dobar dio je samo isao na radno osposobljavanje za jednostavne poslove u skladu sa intelektualnim mogucnostima na koje nisu imali uticaja niti ga mogu promijeniti).Postenije je na hali zaraditi pare,nego mlatiti gluparije. Inace ne znam da je ijedna iz NVO potekla od klasicno muskih poslova pa sere o ravnopravnosti,sve ijedna mlati pare na supljoj i radi sve "poslove" koji su svakako rezervisani u ovom drustvu za zene. Nisam uocila da je ijedna aktivistica iz NVO dosla iz dominantno muskih bransi, niti se zapravo bori za njihovo ukljucivanje u iste. Mnogo je primjera feminizama kojeg su sproveli muskarci prema zenama, a ne zene prema zenama, a nikada nisu posebno ni obracali paznju na feminizam,vec su to smatrali necim sto se podrazumijeva
Nemam razloga da sumnjam da je sve tako kako si napisala jer, lično, nisam kompetentna da procjenjujem intelektualnu sposobnost budućih zaposlenika u bilo kojoj branši. A ne poznajem niti jednu članicu tih nekakvih NVO, tako da ni o tome nemam šta misliti.

Nije mi baš najjasnija tolika averzija prema tim članicama NVO, upravo zbog toga što nikog od njih ne znam, ali to i nije moj problem.

Sa druge strane, poznajem nekoliko čistačica u svom kolektivu. Žene imaju završenu četvorogodišnju srednju školu, ali rade to što moraju jer u svojoj branši ne mogu dobiti posao, a valja hraniti djecu uporedo s muževima dok su neke od njih i samohrane majke. Taj posao obavljaju i pošteno i savjesno, a to nije baš uvijek slučaj, koliko god djelovalo da čistiti nije bogznakako intelektualno zahtjevno. E, ima ih koje ni to nisu sposobne pa em obrukaju agenciju koja ih pošalje em sebi zatvore vrata svojom aljkavošću i ljenošću. Pametna, vrijedna i pedantna žena, koju muka natjera na takav posao, to sebi neće dozvoliti.

Muškaraca koji čiste po kućama, firmama, haustorima ne znam da sam ikad vidjela kod nas, čak ni među onima koji mjesecima nisu zaposleni. To naravno ne znači da ih nema jer eto ja za njih ne znam i jer je taj posao prljav ili ženski ili ne znam šta još može pasti na pamet nekom ko sve to posmatra sa strane.
Ovi sto rade tepihe i namjestaj i dubinska ciscenja vise su muskarci :mrgreen:
Sto se tice averzije prema NVO clanicama, stvar je veoma jednostavna. Averzija se javlja kad glumis,lazes,lazno se prezentiras,foliras i sve ostalo. Otuda averzija. A da ima averzija prema onome sto proklamuju, tesko. Da bi mogao srati o ravnopravnosti,moras imati borbu iza sebe. Nijedna iz NVO nema borbu u dominantno muskoj bransi da zna kako je tesko i skoro nemoguce se zaposliti kad zavrsis dominantno musku profesiju. Svaka nabija guzicu,prica price neke seminare i zdere po cateringu, da je ijedna zgulila meso radeci tezi posao,nijedna. Prije su zene i vise dirincile po livadama i radile teske zemljoradnicke poslove plus domacinstvo pa se to s vremenom ugasilo ili modernizovao zivot.
no_sikiriki

#31762 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

vjeshalica wrote: 04/02/2024 17:55 Svaka nabija guzicu,prica price neke seminare i zdere po cateringu,
:lol:
vjeshalica

#31763 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Ironmen wrote: 04/02/2024 16:21 Feminizam u kapitalizmu je smijesna stvar, u svakoj demokratskoj slobodnoj zemlji zena moze recimo otvoriti gradjevinsku firmu u njoj zaposliti sve zene i raditi bez problema, cak mogu recimo dati i vece plate nego u konkurencijskoj firmi ili vulkanizersku radnju svejedno je, zena u kapitalizmu ima sva ista prava kao i muskarac.
Lakrdija

Moze otvoriti firmu, ali da li ce uspjeti plasira posao je druga prica koju ciljano preskaces,i da li ce neko uopce htjeti da zene rade neki posao i sklapati ugovoresa firmom? Ako se ne nametnes trzistu sa kvalitetnim proizvodom i radnom snagom bez da nego se vodi predrasudama,onda mozes pricati o vecoj plati.
Ljudi ce prije otici iskusnim gradjevincima i provjerenim u poslu, nego nekoj pocetnickoj firmi gdje rade zene. Ljudi igraju na sigurno.
Kad si pomenuo vulkanizersku radnju, mnogo ce ljudi zaobici jer su ubijedjeni da zene nece dobro odraditi posao, a gresku koju napravi vulkanizer muskarac da ogrebe felgu, ce lakse njemu oprostiti nego zeni koja se mijesa u "muski posao".
Prema tome, manje maste vise stvarnosti.
kakavdanakneiskustvu

#31764 Re: Danasnji "feminizam"

Bloo wrote: 04/02/2024 16:36
kakavdanakneiskustvu wrote: 04/02/2024 16:24

Zato sto je to pojam koji se zloupotrebljava. Nije ni dijagnoza niti simptom. Hrvatska ti je los primjer (slucaj Massaro) jer to koristi kao psihopatoloski sindrom mada on to nije.
Problem nastaje kada (u ovom slucaju u Hrvatskoj) sud prepusta skrb nasilnom ocu jer je kao argument koristio roditeljsko otuđenje.

Ti se možda referiraš na nešto što nema više veze ni sa feminizmom niti patrijarhatom već čistom ljudskom prirodom koja može biti porilično govnjiva.
Gdje jedan roditelj emocionalnim pritiskom utječe na dijete.
Otuđenje je stvaran oblik zlostvaljanja djece a ne zavjera protiv majki, naslov teksta. Ni o kakvom konkretnom slučaju nisam pisao,a mogu spomenuti desetine slučajeva kada sud dodijeli skrbništvo majci koja dokazano otuđuje dijete od oca i nikom ništa. Otuđivanje i otuđenje koje nastane je oblik psihičkog nasilja nad djecom, koje daleko češće rade majke nego očevi,jer im sudovi u daleko većoj mjeri daju skrbništvo nakon razvoda braka. Da li feministkinje spominju to kada se bore za prava sebe i prava djece?
Nisam čuo za to nego baš suprotno,da otuđenje ne postoji. Ne znam otkud u mišljenju psihologa Czsr Zenica,žene, rečenica da se prepoznaju elementi otuđenja djeteta a od strane majke,ako otuđenje kao ne postoji, i zloupotrebljava se. Problem je što je u ovakvom sistemu nemoguće i kada stručne osobe prepoznaju elelente otuđenja djeteta koje čini majka,nemoguće je ocu ni da dobije više vremena sa svojim djetetom a kamoli da ,gluho bilo, on postane skrbnik, jer eto dokazano je da majka vrši psihičko nasilje nad djetetom,jer onda će se feministkinje dići na noge i reći oduzima se majci dijete.To što to nije istone,nebitno. To što se očevima kad nastupi razvod braka oduzme dijete na način da odjednom dijete vidi samo svaki drugi vikend, nebitno.
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 04/02/2024 18:14, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#31765 Re: Danasnji "feminizam"

vjeshalica wrote: 04/02/2024 17:55
¤ jelena ¤ wrote: 04/02/2024 16:15

Ovi sto rade tepihe i namjestaj i dubinska ciscenja vise su muskarci :mrgreen:
Sto se tice averzije prema NVO clanicama, stvar je veoma jednostavna. Averzija se javlja kad glumis,lazes,lazno se prezentiras,foliras i sve ostalo. Otuda averzija. A da ima averzija prema onome sto proklamuju, tesko. Da bi mogao srati o ravnopravnosti,moras imati borbu iza sebe. Nijedna iz NVO nema borbu u dominantno muskoj bransi da zna kako je tesko i skoro nemoguce se zaposliti kad zavrsis dominantno musku profesiju. Svaka nabija guzicu,prica price neke seminare i zdere po cateringu, da je ijedna zgulila meso radeci tezi posao,nijedna. Prije su zene i vise dirincile po livadama i radile teske zemljoradnicke poslove plus domacinstvo pa se to s vremenom ugasilo ili modernizovao zivot.
:thumbup:
n+1

#31766 Re: Danasnji "feminizam"

Post by n+1 »

https://www.klix.ba/lifestyle/ljubav_i_ ... /240204067

Zašto, recimo, naslov ovog članka ne glasi: "Osoba koja pokazuje ovih osam znakova ponašanja je emocionalno nezrela osoba", bez diferenciranja po spolu? :D
auspuhc

#31767 Re: Danasnji "feminizam"

Post by auspuhc »

n+1 wrote: 04/02/2024 19:25 https://www.klix.ba/lifestyle/ljubav_i_ ... /240204067

Zašto, recimo, naslov ovog članka ne glasi: "Osoba koja pokazuje ovih osam znakova ponašanja je emocionalno nezrela osoba", bez diferenciranja po spolu? :D
Zato sto na ovakve gluposti vecinski klikaju i citaju zene.
Ozimician

#31768 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 04/02/2024 19:25 https://www.klix.ba/lifestyle/ljubav_i_ ... /240204067

To se svi pitaju.

Zanimljivo da o zenama nikad neces procitati clanak napisan ovako.
kakavdanakneiskustvu

#31769 Re: Danasnji "feminizam"

Ozimician wrote: 04/02/2024 19:29

To se svi pitaju.

Zanimljivo da o zenama nikad neces procitati clanak napisan ovako.
čitajući članak neko bi zaklljučio da sa muškarcima fakat nešto nije u redu
Ironmen

#31770 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Ironmen »

vjeshalica wrote: 04/02/2024 18:00
Lakrdija

Moze otvoriti firmu, ali da li ce uspjeti plasira posao je druga prica koju ciljano preskaces,i da li ce neko uopce htjeti da zene rade neki posao i sklapati ugovoresa firmom? Ako se ne nametnes trzistu sa kvalitetnim proizvodom i radnom snagom bez da nego se vodi predrasudama,onda mozes pricati o vecoj plati.
Ljudi ce prije otici iskusnim gradjevincima i provjerenim u poslu, nego nekoj pocetnickoj firmi gdje rade zene. Ljudi igraju na sigurno.
Kad si pomenuo vulkanizersku radnju, mnogo ce ljudi zaobici jer su ubijedjeni da zene nece dobro odraditi posao, a gresku koju napravi vulkanizer muskarac da ogrebe felgu, ce lakse njemu oprostiti nego zeni koja se mijesa u "muski posao".
Niko ni tebi ne garantuje sutra kada otvoris neku firmu ili obrt da ti posao nece propasti ili da nece ici, ja licno ne mogu nekoga ubjedjivati o njegovim predrasudama to je licni stav, ne mogu i nemam pravo nekome da namecem svoje misljenje mogu mu dati prijedlog ili savjet.

Ljudi igraju na sigurno ? ne razumijem ako je neko dobar u svome poslu sigurno ce dobiti pohvale i preporuke.

Sto se tice vulkanizera u Austriji sam vidio zenu koja radi vulkanizerski posao kao pravi profesionalac.

U pravom kapitalizmu nema "muski posao" mozda mi jos nismo skroz postali kapitalisticka drzava ali sigurno ovim tempom da hocemo.
Hakiz

#31771 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 04/02/2024 17:54 @Hakiz
Sta je majketi “zdrav nasilinik”? :lol:
Ne znam bi l’ se smijala ili plakala??
Znaš li šta je značenje navodnika?
Hakiz

#31772 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

dale cooper wrote: 04/02/2024 17:49
dale cooper wrote: 04/02/2024 13:08

Bilo koje ubistvo je užasno. Još užasnije je kada iza toga postoji jasna namjera da se sistematski i pažljivo planirano smanji broj pripadnika
jednog pola. Kao na primjeru Kine, Indije ili Crne Gore koje je Bloo spomenula u postu na koji smo se obojica referirali.
Kada se malo dublje uđe u razloge zbog kojih je u nekim društvima došlo do običaja ubijanja ženske djece, vidjet će se da su razlozi bili ekonomske prirode.

Izuzetno malo je ubijenih žena samo zbog toga što su žene. A ljudi koji to urade su psihički poremećeni. "Zdrav" nasilnik neće ubiti ženu samo zato što je žena. Mora biti prisutan još neki faktor.

Ali se pokušava svako ubistvo ili nasilje nad ženom posebno izdvojiti uvođenjem pojma femicida.

Sutra će ubistvo žene koja je na ratištu u vojnoj formaciji u nekoj bitci biti nazvano femicid.
Ekonomski razlozi usko vezani za način na koji se ženski pol gleda i vrijednuje u spomenutim zemljama.
Šta je starije, kokoš ili jaje?

Godina je 1.500 pne. Ili 1.500 ne. Siromaštvo, nema se hrane dovoljno za svakog člana, a treba što više članova porodice da bi se više radilo na zemlji i došlo do što više hrane.

Imaš kćer. Ona se uda. Kada se uda, odlazi u kuću muža. Ostavlja svoju porodicu bez jednog para ruku koje rade. Taj par ruku dobija muževa porodica. Rodi. Naročito ako rodi sina, muževa porodica dobija još jedan par ruku. Ima više djece, muževa porodica dodatno raste. Jača. Pojača toliko da nadvlada porodicu iz koje je ta kćer došla.

A ti si na nju, do udaje, trošio resurse svoje porodice, prvenstveno hranu. Bacio si te resurse, isto kao da si novac jednostavno dao porodici u koju je udajom otišla.

Na osnovu tog iskustva, skontaš da je imati kćer loše, bolje imati sina.

A onda krenu, u nepisanoj, spontanoj, "saradnji" sa svima koji imaju ista iskustva kao što je tvoje, razna ponašanja koja postanu običaji, tradicije itd, a koja su posljedice tog zaključka.

I, šta kažeš, nije ekonomija?
vjeshalica

#31773 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Ironmen wrote: 04/02/2024 20:47
Lakrdija

Niko ni tebi ne garantuje sutra kada otvoris neku firmu ili obrt da ti posao nece propasti ili da nece ici, ja licno ne mogu nekoga ubjedjivati o njegovim predrasudama to je licni stav, ne mogu i nemam pravo nekome da namecem svoje misljenje mogu mu dati prijedlog ili savjet.

Ljudi igraju na sigurno ? ne razumijem ako je neko dobar u svome poslu sigurno ce dobiti pohvale i preporuke.

Sto se tice vulkanizera u Austriji sam vidio zenu koja radi vulkanizerski posao kao pravi profesionalac.

U pravom kapitalizmu nema "muski posao" mozda mi jos nismo skroz postali kapitalisticka drzava ali sigurno ovim tempom da hocemo.
Hocemo postati kapitalisticka prava drzava ali necemo se rijesiti stereotipa.
Poenta u mom odgovoru nije da ja imam predrasude vec pricam o tvojim predrasudama i laznim forumskim teorijama sta bi oni uradili. Da imalo shvatas moje ranije upise ne bi pisao o ubjedjivanjima mene. Dakle,pazi kako pises.
Dalje,
Ti ne bi odabrao Hidrogradnju pored neke anonimne firme u kojoj ima 50 zena gradjevinaca?
Ne bi, ali na forumu. U stvarnosti bi odabrao ovo prvo. Mrzim lazna prezentiranja.
Ironmen

#31774 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Ironmen »

vjeshalica wrote: 04/02/2024 21:33
Ironmen wrote: 04/02/2024 20:47

Lakrdija

Hocemo postati kapitalisticka prava drzava ali necemo se rijesiti stereotipa.
Poenta u mom odgovoru nije da ja imam predrasude vec pricam o tvojim predrasudama i laznim forumskim teorijama sta bi oni uradili. Da imalo shvatas moje ranije upise ne bi pisao o ubjedjivanjima mene. Dakle,pazi kako pises.
Dalje,
Ti ne bi odabrao Hidrogradnju pored neke anonimne firme u kojoj ima 50 zena gradjevinaca?
Ne bi, ali na forumu. U stvarnosti bi odabrao ovo prvo. Mrzim lazna prezentiranja.
Previse je ironicno da ti pricas o stereotipima a pogledaj kakvu sliku imas avatara. Mrzis lazna prezentiranja ?
dale cooper

#31775 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Hakiz wrote: 04/02/2024 21:20
dale cooper wrote: 04/02/2024 17:49

Šta je starije, kokoš ili jaje?

Godina je 1.500 pne. Ili 1.500 ne. Siromaštvo, nema se hrane dovoljno za svakog člana, a treba što više članova porodice da bi se više radilo na zemlji i došlo do što više hrane.

Imaš kćer. Ona se uda. Kada se uda, odlazi u kuću muža. Ostavlja svoju porodicu bez jednog para ruku koje rade. Taj par ruku dobija muževa porodica. Rodi. Naročito ako rodi sina, muževa porodica dobija još jedan par ruku. Ima više djece, muževa porodica dodatno raste. Jača. Pojača toliko da nadvlada porodicu iz koje je ta kćer došla.

A ti si na nju, do udaje, trošio resurse svoje porodice, prvenstveno hranu. Bacio si te resurse, isto kao da si novac jednostavno dao porodici u koju je udajom otišla.

Na osnovu tog iskustva, skontaš da je imati kćer loše, bolje imati sina.

A onda krenu, u nepisanoj, spontanoj, "saradnji" sa svima koji imaju ista iskustva kao što je tvoje, razna ponašanja koja postanu običaji, tradicije itd, a koja su posljedice tog zaključka.

I, šta kažeš, nije ekonomija?
Samo što praksa o kojoj je Bloo govorila ne seže tako daleko u prošlost. Recimo jedna studija iz 2011 govori o brojci od 12 miliona
abortiranih ženskih fetusa u prethodne tri dekade, a ta se praksa nastavlja i danas. Indija je u 2023 bila rangirana kao peta ekonomija
svijeta. Znači ne može više siromaštvo biti izgovor. Šta onda? Običaji, tradicija? Postalo je normalno da se žensko biće smatra inferiornim
i manje vrijednim jer - tradicija i običaji? :roll:
Last edited by dale cooper on 04/02/2024 22:34, edited 1 time in total.
Post Reply