Nemam razloga da sumnjam da je sve tako kako si napisala jer, lično, nisam kompetentna da procjenjujem intelektualnu sposobnost budućih zaposlenika u bilo kojoj branši. A ne poznajem niti jednu članicu tih nekakvih NVO, tako da ni o tome nemam šta misliti.vjeshalica wrote: ↑04/02/2024 14:48Taj posao je bio jedina solucija mnogim zenama,jer nema sanse da rade nesto drugo s obzirom na obim obrazovanja i inetelktualnog dometa(jer dobar dio je samo isao na radno osposobljavanje za jednostavne poslove u skladu sa intelektualnim mogucnostima na koje nisu imali uticaja niti ga mogu promijeniti).Postenije je na hali zaraditi pare,nego mlatiti gluparije. Inace ne znam da je ijedna iz NVO potekla od klasicno muskih poslova pa sere o ravnopravnosti,sve ijedna mlati pare na supljoj i radi sve "poslove" koji su svakako rezervisani u ovom drustvu za zene. Nisam uocila da je ijedna aktivistica iz NVO dosla iz dominantno muskih bransi, niti se zapravo bori za njihovo ukljucivanje u iste. Mnogo je primjera feminizama kojeg su sproveli muskarci prema zenama, a ne zene prema zenama, a nikada nisu posebno ni obracali paznju na feminizam,vec su to smatrali necim sto se podrazumijeva¤ jelena ¤ wrote: ↑04/02/2024 13:50 " prljav posao kojim žene ne žele da se bave"
E, nek je čišćenje wc-a po firmama i javnim ustanovama čist posao pa zato žene žele tim poslom da se bave, masovno.
Nije mi baš najjasnija tolika averzija prema tim članicama NVO, upravo zbog toga što nikog od njih ne znam, ali to i nije moj problem.
Sa druge strane, poznajem nekoliko čistačica u svom kolektivu. Žene imaju završenu četvorogodišnju srednju školu, ali rade to što moraju jer u svojoj branši ne mogu dobiti posao, a valja hraniti djecu uporedo s muževima dok su neke od njih i samohrane majke. Taj posao obavljaju i pošteno i savjesno, a to nije baš uvijek slučaj, koliko god djelovalo da čistiti nije bogznakako intelektualno zahtjevno. E, ima ih koje ni to nisu sposobne pa em obrukaju agenciju koja ih pošalje em sebi zatvore vrata svojom aljkavošću i ljenošću. Pametna, vrijedna i pedantna žena, koju muka natjera na takav posao, to sebi neće dozvoliti.
Muškaraca koji čiste po kućama, firmama, haustorima ne znam da sam ikad vidjela kod nas, čak ni među onima koji mjesecima nisu zaposleni. To naravno ne znači da ih nema jer eto ja za njih ne znam i jer je taj posao prljav ili ženski ili ne znam šta još može pasti na pamet nekom ko sve to posmatra sa strane.