Ovo je pravo dobro. San!
A mozes i dati otkaz i imati neplaceno koliko hoces
A u Njem mozes beskonacno uzimati bolovanje i neces ostati bez posla?? Ili je ipak 30 dana u godini??Ozimician wrote: ↑03/02/2024 15:56Ma nisam mislio na tebe, nego ti radis s ljudima u firmi i znas kako to ide.skafiskafsnjak wrote: ↑03/02/2024 15:53Iskreno, ja sam u 4 godine jednom pisao bolovanje, a da nisam bolestan bio![]()
Svaki ce ti doktor dati ponekad mozda..... ali da to vrlo cesto radis, to je vec tesko.
Ali ima i takvih .....
Veci je problem sto neki doktori zdravim ljudima daju ateste da ne mogu dizati tesko npr. I onda oni u firmama dobijaju lagane poslove.
Ali to da se bolovanja daju teze nego u BiH, nije istina.
Samo u BiH je bilo slucajeva gdje radnik i ne zeli da uzme bolovanje, jer zna da ga ceka otkaz kad se vrati.
Imam prijatelja koji radi u takvoj firmi(grijanje i klime),vrlo dobro plaćen posao,nema plaćen godisnji,ali moze kad hoće uzeti 1,2,3 sedmice neplacenog.izvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 16:23Ovo je pravo dobro. San!
A mozes i dati otkaz i imati neplaceno koliko hoces![]()
dobar sistem i dobra firma, nemas placenog godisnjeg odmora, ali zato ima neplacenog godisnjeg odmora. i kaze, divno je todoboj71 wrote: ↑03/02/2024 16:25Imam prijatelja koji radi u takvoj firmi(grijanje i klime),vrlo dobro plaćen posao,nema plaćen godisnji,ali moze kad hoće uzeti 1,2,3 sedmice neplacenog.izvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 16:23Ovo je pravo dobro. San!
Vrati se pa pročitaj par zadnjih postova,svatko sebi traži sto mu odgovara,neko hoće dobre pare a malo odmora,a neko hoće 8 sati i normalan zivot.Sve je stvar izbora.izvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 17:07dobar sistem i dobra firma, nemas placenog godisnjeg odmora, ali zato ima neplacenog godisnjeg odmora. i kaze, divno je todoboj71 wrote: ↑03/02/2024 16:25Imam prijatelja koji radi u takvoj firmi(grijanje i klime),vrlo dobro plaćen posao,nema plaćen godisnji,ali moze kad hoće uzeti 1,2,3 sedmice neplacenog.izvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 16:23
Ovo je pravo dobro. San!
![]()
Bolje su jer su male šanse da ćeš ikad u svakodnevnom govoru čuti kobasice od riječi kao Backpfeifengesicht ili Lebensabschnittsgefährte
U prosjeku 20 dana bolovanja u godini. Pa to nije bilo ni kod rahmetli Tite u jugoslaviji. A nije da se nije islo na bolovanje. Stvarno ne kontam sta je sa tom Njemackom. Krenuli su "titovim stazama revolucije".Ozimician wrote: ↑03/02/2024 14:48Ne mogu ga odbiti, ali mogu drugi dan otici na bolovanje.SpoilerShowmoimoi wrote: ↑03/02/2024 13:17Al kako ti znas da su radnosposobni? I koliko znam, svi koji primaju bilo kakvu soc, a bez posla su, prijavljeni su i na “zavod za zaposljavanje” koji im nadje posao… ako su radno sposobni ne mogu ga odbiti bez razloga. U nekom momentu u protivnom gubis prava na soc.?skafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 22:27
Pa procitaj sta pisem ..... zdravi radno sposobni ljudi ne rade. To bih promjenio.
A ko ne moze da radi, to je nesto sasvim drugo.![]()
https://www.dw.com/bs/da-li-su-i-bolova ... a-68103767
Da li su (i) bolovanja gurnula Njemačku u recesiju?
U Titovoj Jugoslaviji su stanove dobijali radnici, ovamo neradnici.plavi_E wrote: ↑03/02/2024 17:42U prosjeku 20 dana bolovanja u godini. Pa to nije bilo ni kod rahmetli Tite u jugoslaviji. A nije da se nije islo na bolovanje. Stvarno ne kontam sta je sa tom Njemackom. Krenuli su "titovim stazama revolucije".Ozimician wrote: ↑03/02/2024 14:48Ne mogu ga odbiti, ali mogu drugi dan otici na bolovanje.SpoilerShowmoimoi wrote: ↑03/02/2024 13:17
Al kako ti znas da su radnosposobni? I koliko znam, svi koji primaju bilo kakvu soc, a bez posla su, prijavljeni su i na “zavod za zaposljavanje” koji im nadje posao… ako su radno sposobni ne mogu ga odbiti bez razloga. U nekom momentu u protivnom gubis prava na soc.?![]()
https://www.dw.com/bs/da-li-su-i-bolova ... a-68103767
Da li su (i) bolovanja gurnula Njemačku u recesiju?![]()
Cuj neplaceni dani??doboj71 wrote: ↑03/02/2024 17:11Vrati se pa pročitaj par zadnjih postova,svatko sebi traži sto mu odgovara,neko hoće dobre pare a malo odmora,a neko hoće 8 sati i normalan zivot.Sve je stvar izbora.izvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 17:07dobar sistem i dobra firma, nemas placenog godisnjeg odmora, ali zato ima neplacenog godisnjeg odmora. i kaze, divno je to![]()
Džaba vam govoriti,stvar izbora.Frajer ima 63 dolara satnicu,bruto,pa računaj sebi.Ako neko hoće tako da radi,bujrum,ako neće, traži normalan posao i smjenu.Lova ili benefiti,stvar izbora.zubi wrote: ↑03/02/2024 18:28Cuj neplaceni dani??doboj71 wrote: ↑03/02/2024 17:11Vrati se pa pročitaj par zadnjih postova,svatko sebi traži sto mu odgovara,neko hoće dobre pare a malo odmora,a neko hoće 8 sati i normalan zivot.Sve je stvar izbora.izvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 17:07
dobar sistem i dobra firma, nemas placenog godisnjeg odmora, ali zato ima neplacenog godisnjeg odmora. i kaze, divno je to![]()
Hocu godisnji odmor, naravno ali placen... e bas obecana zemlja![]()
Amerikan drim. Ako hoces da odmaras sto ce ti plata???zubi wrote: ↑03/02/2024 18:28Cuj neplaceni dani??doboj71 wrote: ↑03/02/2024 17:11Vrati se pa pročitaj par zadnjih postova,svatko sebi traži sto mu odgovara,neko hoće dobre pare a malo odmora,a neko hoće 8 sati i normalan zivot.Sve je stvar izbora.izvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 17:07
dobar sistem i dobra firma, nemas placenog godisnjeg odmora, ali zato ima neplacenog godisnjeg odmora. i kaze, divno je to![]()
Hocu godisnji odmor, naravno ali placen... e bas obecana zemlja![]()
Stvar izbora,ponavljam ko papagaj.Ja radim 8 sati ,neću da radim prekovremeno,imam 5 sedmica odmora,za Božić ne radim 2 sedmice ,placeno,posto se koledž zatvori.Neko ko je mladji,treba mu lova,može raditi koliko hoće i ako je pametan ,kesirati kuću ili stan za 3 godine.izvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 19:01Amerikan drim. Ako hoces da odmaras sto ce ti plata???
Koliko dugo si morao raditi u istoj kompaniji da bi imao 5 sedmica plaćenog odmora?doboj71 wrote: ↑03/02/2024 19:11Stvar izbora,ponavljam ko papagaj.Ja radim 8 sati ,neću da radim prekovremeno,imam 5 sedmica odmora,za Božić ne radim 2 sedmice ,placeno,posto se koledž zatvori.Neko ko je mladji,treba mu lova,može raditi koliko hoće i ako je pametan ,kesirati kuću ili stan za 3 godine.
10 godinaperscitus wrote: ↑03/02/2024 19:17Koliko dugo si morao raditi u istoj kompaniji da bi imao 5 sedmica plaćenog odmora?doboj71 wrote: ↑03/02/2024 19:11Stvar izbora,ponavljam ko papagaj.Ja radim 8 sati ,neću da radim prekovremeno,imam 5 sedmica odmora,za Božić ne radim 2 sedmice ,placeno,posto se koledž zatvori.Neko ko je mladji,treba mu lova,može raditi koliko hoće i ako je pametan ,kesirati kuću ili stan za 3 godine.
doboj71 wrote: ↑03/02/2024 19:1710 godinaperscitus wrote: ↑03/02/2024 19:17Koliko dugo si morao raditi u istoj kompaniji da bi imao 5 sedmica plaćenog odmora?doboj71 wrote: ↑03/02/2024 19:11
Stvar izbora,ponavljam ko papagaj.Ja radim 8 sati ,neću da radim prekovremeno,imam 5 sedmica odmora,za Božić ne radim 2 sedmice ,placeno,posto se koledž zatvori.Neko ko je mladji,treba mu lova,može raditi koliko hoće i ako je pametan ,kesirati kuću ili stan za 3 godine.

Ti ne kontas da je nama cudno i krajnje nevjerovatno da ne postoji placen godisnji odmor. Tebi nije nista cudno u rdcenici "ako hoce odmor moze uzet neplaceno", nama jeste jer se podrazumjeva da idem na odmor a da mi plata idalje ide kolika god ona bila. Hocu da sviram kurcu sest sedmica bez da me muci savjest sto sviram kurcu umjesto da pare zaradjujemdoboj71 wrote: ↑03/02/2024 19:11Stvar izbora,ponavljam ko papagaj.Ja radim 8 sati ,neću da radim prekovremeno,imam 5 sedmica odmora,za Božić ne radim 2 sedmice ,placeno,posto se koledž zatvori.Neko ko je mladji,treba mu lova,može raditi koliko hoće i ako je pametan ,kesirati kuću ili stan za 3 godine.
Amerika je takva,u nekim stvarima dobra,u nekim nije.Ja je nemogu promjeniti mogu se samo prilagoditi.Ti ako zaradiš dobro mozes ići na odmore tih 6 sedmica,ako ne onda sjediš kući ili radiš neki minijobizvrsni direktor wrote: ↑03/02/2024 19:30Ti ne kontas da je nama cudno i krajnje nevjerovatno da ne postoji placen godisnji odmor. Tebi nije nista cudno u rdcenici "ako hoce odmor moze uzet neplaceno", nama jeste jer se podrazumjeva da idem na odmor a da mi plata idalje ide kolika god ona bila. Hocu da sviram kurcu sest sedmica bez da me muci savjest sto sviram kurcu umjesto da pare zaradjujemdoboj71 wrote: ↑03/02/2024 19:11Stvar izbora,ponavljam ko papagaj.Ja radim 8 sati ,neću da radim prekovremeno,imam 5 sedmica odmora,za Božić ne radim 2 sedmice ,placeno,posto se koledž zatvori.Neko ko je mladji,treba mu lova,može raditi koliko hoće i ako je pametan ,kesirati kuću ili stan za 3 godine.![]()
Jel ti mene zezašEFD22 wrote: ↑03/02/2024 19:39 Kae bolja Švabija od jedne jedine USA
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... o-15422888