to su clanovi njihove sdaskafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 22:32Jesu li ogorceni oni u autima od 100k eur sa ukrajinskim tablama?![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#15726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#15727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
S tim nisam imao direktnog kontakta, ali vjerujem da su takvi svakako u manjini, ogorceni su ovi poput ove sto sam opisao i slicni.skafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 22:32Jesu li ogorceni oni u autima od 100k eur sa ukrajinskim tablama?![]()
Tipa objavi se post na instagramu iz hitne i napise se nesto u stilu - evo ovo vam je hvaljeno njemacko zdravstvo, 2h cekam u hitnoj da me doktor primi... itd. sutradan isti takav komentar na kasnjenje zeljeznice...
Ono sto sam takodjer stekao utisak, da je ukrajinski obrazovni sistem par stepenica ispod naseg (za njemacki da ne govorim) i da je do diplome, doktorata, specijalizacija 3x lakse doci nego cak i u BiH.
A niko ziv engleski ne zna progovoriti kako treba (hajd za njemacki i ne ocekujem) i naravno da ne mogu meda u poslovima, a imaju visoko misljenje o sebi i smatraju da ih neko zbog titule treba postovati maksimalno, a znamo svi koliko Njemci to je*u i priznaju...
-
Smeagol
#15728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mladji na forumu po cijeli dan ili..?Ozimician wrote: ↑02/02/2024 16:41 sve ove blagodati koje imamo u Njemackoj su produkt generacija koje su otisle ili odlaze u penziju. Znas onu - dobra vremena stvaraju slabe ljude...
Ja na poslu kad vidim s kojom marljivoscu i pedantnoscu rade njemacki radnici pred penziju (izvalim usta), nas nijedan ne moze tome politi na ruke, a onda vidim ove mladje koji niti sta znaju, niti se trude, niti su pouzdani... totalno dva razlicita svijeta. Mi Ausländeri dodjemo neka sredina u tom svemu.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#15729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to imaš i među nama u DE, ja sam živi primjerSmeagol wrote: ↑02/02/2024 23:03Mladji na forumu po cijeli dan ili..?Ozimician wrote: ↑02/02/2024 16:41 sve ove blagodati koje imamo u Njemackoj su produkt generacija koje su otisle ili odlaze u penziju. Znas onu - dobra vremena stvaraju slabe ljude...
Ja na poslu kad vidim s kojom marljivoscu i pedantnoscu rade njemacki radnici pred penziju (izvalim usta), nas nijedan ne moze tome politi na ruke, a onda vidim ove mladje koji niti sta znaju, niti se trude, niti su pouzdani... totalno dva razlicita svijeta. Mi Ausländeri dodjemo neka sredina u tom svemu.
- Ozimician
#15730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Biti na forumu u toku radnog vremena je za onog ko ima office posao najmanji problem, sve dok je posao odradjen, nece te niko nista pitati. Ko nema tu mogucnost, ne bude na forumu sigurno.
Takodjer je vrlo bitno biti dostupan uvijek i raditi problem-solving kad treba.
Eh to od vecine ovih koje ja opisujem ne mozes dobiti, jbg realiability je big issue danas + njemacka omladina (kao i svugdje) nije bas voljna da dolazi raditi u malo mjesto na rubu zemlje.
Takodjer je vrlo bitno biti dostupan uvijek i raditi problem-solving kad treba.
Eh to od vecine ovih koje ja opisujem ne mozes dobiti, jbg realiability je big issue danas + njemacka omladina (kao i svugdje) nije bas voljna da dolazi raditi u malo mjesto na rubu zemlje.
- perscitus
- skafiskafsnjak
#15732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nebitno. Nakon svega sto i kako rade, nek se ne cude sto raste podrska afd-u.Ozimician wrote: ↑02/02/2024 22:38S tim nisam imao direktnog kontakta, ali vjerujem da su takvi svakako u manjini, ogorceni su ovi poput ove sto sam opisao i slicni.skafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 22:32Jesu li ogorceni oni u autima od 100k eur sa ukrajinskim tablama?![]()
Tipa objavi se post na instagramu iz hitne i napise se nesto u stilu - evo ovo vam je hvaljeno njemacko zdravstvo, 2h cekam u hitnoj da me doktor primi... itd. sutradan isti takav komentar na kasnjenje zeljeznice...
Ono sto sam takodjer stekao utisak, da je ukrajinski obrazovni sistem par stepenica ispod naseg (za njemacki da ne govorim) i da je do diplome, doktorata, specijalizacija 3x lakse doci nego cak i u BiH.
A niko ziv engleski ne zna progovoriti kako treba (hajd za njemacki i ne ocekujem) i naravno da ne mogu meda u poslovima, a imaju visoko misljenje o sebi i smatraju da ih neko zbog titule treba postovati maksimalno, a znamo svi koliko Njemci to je*u i priznaju...
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#15733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, za iseljavanje iz BiH. Pa pise se da je Njemacka u downward spiral, pa pitam koja drzava nije? Je li Svica buducnost?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#15734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po cemu su ove drzave bolje od Njemacke? Jebote, na kraju svijeta sve. Cuj Fiji… Amerika po cemu? Samo zbog usranog zdravstvenog sistema i oruzja otpada odmah, a da ne govorim o losim pravima za radnike, nedostatak godisnjeg, itd.
- Rugafet
- Ozimician
#15736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam, EFD22 je dao neke primjere za koje on misli da su buducnost.
Odluka je individualna, nekom ce biti super ako ne ide nigdje, nekom ako ode u Hrvatsku, Tursku, nekome nece biti dobro u Australiji, Kanadi...
Ako mislis tek tako da ces otici negdje i zajahati talas, onda si se zezno.
Ako radis dole za 1000KM u vrh glave, onda je Njemacka svakako dobra, tj. ako si prosjek ili ispodprosjek. Imat ces normalan zivot, neces se razbacivati , ali neces ni strahovati kako ces platiti racune prvog i djeca ce ti imati svakako bolju perspektivu nego u BiH.
-
moimoi
#15737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Al kako ti znas da su radnosposobni? I koliko znam, svi koji primaju bilo kakvu soc, a bez posla su, prijavljeni su i na “zavod za zaposljavanje” koji im nadje posao… ako su radno sposobni ne mogu ga odbiti bez razloga. U nekom momentu u protivnom gubis prava na soc.?skafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 22:27Pa procitaj sta pisem ..... zdravi radno sposobni ljudi ne rade. To bih promjenio.moimoi wrote: ↑02/02/2024 22:16Da, morate. To nije nesto od jucer. Te zemlje i jesu tu gdje jesu radi soc politike.skafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 20:52
Izvini, jel moram da klimam na sve i kazem jes jes?
Ne razumijem ..... al dobro, samo nek oni doniraju i doniraju .... nek dijele pare za nerad. Sve cemo to da platimo mi koji radimo
povreda na poslu-100% njega, Ostanes bez posla-neces umrijeti od gladi niti spavati u autu.Djeca ce ti ici normalno u skolu, stan ce ti biti placen… ostanes invalid imas do kraja zivota ful njegu.
A ti bi to mijenjao?
A ko ne moze da radi, to je nesto sasvim drugo.
- Ozimician
#15738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mogu ga odbiti, ali mogu drugi dan otici na bolovanje.moimoi wrote: ↑03/02/2024 13:17Al kako ti znas da su radnosposobni? I koliko znam, svi koji primaju bilo kakvu soc, a bez posla su, prijavljeni su i na “zavod za zaposljavanje” koji im nadje posao… ako su radno sposobni ne mogu ga odbiti bez razloga. U nekom momentu u protivnom gubis prava na soc.?skafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 22:27Pa procitaj sta pisem ..... zdravi radno sposobni ljudi ne rade. To bih promjenio.moimoi wrote: ↑02/02/2024 22:16
Da, morate. To nije nesto od jucer. Te zemlje i jesu tu gdje jesu radi soc politike.
povreda na poslu-100% njega, Ostanes bez posla-neces umrijeti od gladi niti spavati u autu.Djeca ce ti ici normalno u skolu, stan ce ti biti placen… ostanes invalid imas do kraja zivota ful njegu.
A ti bi to mijenjao?
A ko ne moze da radi, to je nesto sasvim drugo.
https://www.dw.com/bs/da-li-su-i-bolova ... a-68103767
Da li su (i) bolovanja gurnula Njemačku u recesiju?
-
Karikaturist
#15739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eventualno jos dodati i Farske otoke i Grenland na ovu gore listu i to je to - dalje nema.
-
moimoi
#15740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tesko da ces u Njem naci dr. koji ce lagati za tebe i staviti svoj posao na kocku. U BiH vec moguce.Ozimician wrote: ↑03/02/2024 14:48Ne mogu ga odbiti, ali mogu drugi dan otici na bolovanje.moimoi wrote: ↑03/02/2024 13:17Al kako ti znas da su radnosposobni? I koliko znam, svi koji primaju bilo kakvu soc, a bez posla su, prijavljeni su i na “zavod za zaposljavanje” koji im nadje posao… ako su radno sposobni ne mogu ga odbiti bez razloga. U nekom momentu u protivnom gubis prava na soc.?skafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 22:27
Pa procitaj sta pisem ..... zdravi radno sposobni ljudi ne rade. To bih promjenio.
A ko ne moze da radi, to je nesto sasvim drugo.![]()
- Ozimician
#15741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
moimoi wrote: ↑03/02/2024 15:09Tesko da ces u Njem naci dr. koji ce lagati za tebe i staviti svoj posao na kocku. U BiH vec moguce.Ozimician wrote: ↑03/02/2024 14:48Ne mogu ga odbiti, ali mogu drugi dan otici na bolovanje.moimoi wrote: ↑03/02/2024 13:17
Al kako ti znas da su radnosposobni? I koliko znam, svi koji primaju bilo kakvu soc, a bez posla su, prijavljeni su i na “zavod za zaposljavanje” koji im nadje posao… ako su radno sposobni ne mogu ga odbiti bez razloga. U nekom momentu u protivnom gubis prava na soc.?![]()
@skafiskafsnjak sta velis ti na ovo?
Ja usao u ordinaciju sestra me s vrata pita koliko mi treba dana bolovanja? Ma rekoh trebam ja kod doktora, ja sam stvarno bolestan, aha kaze..onda dodji za 2h.
- ZoomZoomKiwi
#15742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bolje su od komplet Europe baš zbog tog.
Zašto i od kad je jebena Europa centar svijeta?
Uostalom, odgovor na to pitanje po čemu su bolje od Njemačke će ti se dati u vrh glave u narednih pet do sedam godina.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 03/02/2024 15:55, edited 2 times in total.
- skafiskafsnjak
#15743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskreno, ja sam u 4 godine jednom pisao bolovanje, a da nisam bolestan bioOzimician wrote: ↑03/02/2024 15:18moimoi wrote: ↑03/02/2024 15:09Tesko da ces u Njem naci dr. koji ce lagati za tebe i staviti svoj posao na kocku. U BiH vec moguce.Ozimician wrote: ↑03/02/2024 14:48
Ne mogu ga odbiti, ali mogu drugi dan otici na bolovanje.![]()
Da li su (i) bolovanja gurnula Njemačku u recesiju?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@skafiskafsnjak sta velis ti na ovo?
Ja usao u ordinaciju sestra me s vrata pita koliko mi treba dana bolovanja? Ma rekoh trebam ja kod doktora, ja sam stvarno bolestan, aha kaze..onda dodji za 2h.![]()
Svaki ce ti doktor dati ponekad mozda..... ali da to vrlo cesto radis, to je vec tesko.
Ali ima i takvih .....
Veci je problem sto neki doktori zdravim ljudima daju ateste da ne mogu dizati tesko npr. I onda oni u firmama dobijaju lagane poslove.
- Ozimician
#15744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma nisam mislio na tebe, nego ti radis s ljudima u firmi i znas kako to ide.skafiskafsnjak wrote: ↑03/02/2024 15:53Iskreno, ja sam u 4 godine jednom pisao bolovanje, a da nisam bolestan bio![]()
Svaki ce ti doktor dati ponekad mozda..... ali da to vrlo cesto radis, to je vec tesko.
Ali ima i takvih .....
Veci je problem sto neki doktori zdravim ljudima daju ateste da ne mogu dizati tesko npr. I onda oni u firmama dobijaju lagane poslove.
Ali to da se bolovanja daju teze nego u BiH, nije istina.
Samo u BiH je bilo slucajeva gdje radnik i ne zeli da uzme bolovanje, jer zna da ga ceka otkaz kad se vrati.
- skafiskafsnjak
#15745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakvi....vise nego u BiH . Bas iz razloga sto si ti naveo.Ozimician wrote: ↑03/02/2024 15:56Ma nisam mislio na tebe, nego ti radis s ljudima u firmi i znas kako to ide.skafiskafsnjak wrote: ↑03/02/2024 15:53Iskreno, ja sam u 4 godine jednom pisao bolovanje, a da nisam bolestan bio![]()
Ali ima i takvih .....
Ali to da se bolovanja daju teze nego u BiH, nije istina.
Samo u BiH je bilo slucajeva gdje radnik i ne zeli da uzme bolovanje, jer zna da ga ceka otkaz kad se vrati.
-
doboj71
#15746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za oružje se slazem,veliki problem. Za zdravstveno nisi u pravu,to stvarno zavisi od osobe,koliko je spremna da plati za osiguranje.Obicno imas 3-4 opcije zdravstvenog osiguranja.Za odmore isto tako zavisi od firmi,neke ti daju 2 sedmice za pocetak,I sto si duže u firmi,imas više odmora.Isto tako imas firme gdje možeš uzeti neplaćenih dana koliko hoces.Prava radnika su kompleksna tema,ovo je kapitalistički država još uvijek.Gdje su unije,tu je super,i pare i odmori i prava.Ako treba jos primjera, recite sta vas interesuje vezano za ameriku.
-
doboj71
#15747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Amerika je još uvijek u vrhu sto se tice poduzetnistva,otvaranja firmi,biznis ideja ,i slicno.Sve zavisi koliko je osoba ambiciozna i sta hoće u zivotu.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#15748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako je u redu, htio bi te nešto pitati u vezi životnog standarda.doboj71 wrote: ↑03/02/2024 16:10Za oružje se slazem,veliki problem. Za zdravstveno nisi u pravu,to stvarno zavisi od osobe,koliko je spremna da plati za osiguranje.Obicno imas 3-4 opcije zdravstvenog osiguranja.Za odmore isto tako zavisi od firmi,neke ti daju 2 sedmice za pocetak,I sto si duže u firmi,imas više odmora.Isto tako imas firme gdje možeš uzeti neplaćenih dana koliko hoces.Prava radnika su kompleksna tema,ovo je kapitalistički država još uvijek.Gdje su unije,tu je super,i pare i odmori i prava.Ako treba jos primjera, recite sta vas interesuje vezano za ameriku.
Nekako mi se čini da su tamo plate veće nego u zapadnoj evropi, npr. Njemačkoj.
Koliko tamo neki prosječan radnik u prodavnici zaradi npr.? Medicinska sestra?
Znam da je npr. za ljekare ili inžinjere veliki iznos, ali oni moraju tamo i plaćati veoma visoke školarine, pa se to donekle iznevelira.
-
doboj71
#15749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oko 20 dolara bruto je satnica po trgovinama, zavisi od države do drzave.Ja sam u NY,govorim za nas.Posto mi je kćerka završila medicinu,znam vise o tome.Prosjecan start za medicinsku sestru je oko 60,000 bruto Eh sad ko hoće da radi prekovremeno,to je plaćeno 50% više po satu,mogu izaći komotno preko 100 hiljada godisnje.sehohari wrote: ↑03/02/2024 16:14Ako je u redu, htio bi te nešto pitati u vezi životnog standarda.doboj71 wrote: ↑03/02/2024 16:10Za oružje se slazem,veliki problem. Za zdravstveno nisi u pravu,to stvarno zavisi od osobe,koliko je spremna da plati za osiguranje.Obicno imas 3-4 opcije zdravstvenog osiguranja.Za odmore isto tako zavisi od firmi,neke ti daju 2 sedmice za pocetak,I sto si duže u firmi,imas više odmora.Isto tako imas firme gdje možeš uzeti neplaćenih dana koliko hoces.Prava radnika su kompleksna tema,ovo je kapitalistički država još uvijek.Gdje su unije,tu je super,i pare i odmori i prava.Ako treba jos primjera, recite sta vas interesuje vezano za ameriku.
Nekako mi se čini da su tamo plate veće nego u zapadnoj evropi, npr. Njemačkoj.
Koliko tamo neki prosječan radnik u prodavnici zaradi npr.? Medicinska sestra?
Znam da je npr. za ljekare ili inžinjere veliki iznos, ali oni moraju tamo i plaćati veoma visoke školarine, pa se to donekle iznevelira.
-
doboj71
#15750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za medicinsku sestru se ide 2- 4 godine na koledz,ili radiš u bolnici kao pomoćnik sestre,pa te bolnica skoluje,i onda radiš za njih par godina.Izuzetno je velika potražnja za medicinskim osobljem.