Uz dužno poštovanje, ali da si se informisao, ne bi navodio primjer Francuske. U Francuskoj su socijalna davanja još veća, oni su bukvalno definicija socijalne države. Sistem securite sociale tamo plaća stan bukvalno svakome ko ne zarađuje puno od prvog dana boravka, pa taman se samo preselio radi faksa na 3 mjeseca ili došao jučer.skafiskafsnjak wrote: ↑02/02/2024 20:48Pa ne znaci ako nesto postoji 40-50 godina da mi ne mozemo komentarisati i dati svoje misljenje. Kakve veze to ima sa tim da radno sposoban muskarac koji moze raditi dobija te pare ? Gdje je logika?sehohari wrote: ↑02/02/2024 20:23Uz dužno poštovanje, ali smatram da kao novi doseljenici, i ti i @skafiskafsnjak , niste baš u poziciji da raspravljate o ovakvim stvarima.Ozimician wrote: ↑02/02/2024 17:59 Burgergeld je bitan zato sto stvara inflaciju i nestasicu radne snage u low-qualified poslovima (koju je nemoguce rijesiti sve dok Burgergeld postoji - u ovim iznosima).
Jbg ima more racunica gdje se jednostavno ne isplati raditi, zbog toga i fali radnika koji bi radili za "minimalac", jer svakome ko je u mogucnosti da ima Burgergeld, vise mu se to isplati nego raditi za minimalac. Zbog toga na takve poslove primaju migrante, a i oni rade tu ili dok ne napreduju ili dok ne ostvare pravo na Burgergeld.
Ja imam kolegu koji radi u gradjevinskoj industriji u Stuttgartu i kao investitor da bi dobio potrebne dozvole, mora izgraditi odredjeni broj "socijalnih stanova", u Stuttgartu su dugo zeleni na vlasti i tu je procenat bas visok (ali sam zaboravio tacno koliki je), ali sigurno omjer mora biti iznad 2:1
I sta mislis da investitor nece na cijeni kvadrata uracunati sve troskove?
I sad investitor u toj zgradi prodaje stan za 7-8000€/m2, a isti takav stan dobija neka random porodica na Burgergeldu koja jedva zna recenicu sastaviti na njemackom (stan dakle novogradnja, zadnji standardi, toplotne pumpe, aluminijska stolarija) na koristenje.
I on bas na to komentarise: "Jbt, ja kao inzenjer gradjevine nema sanse da sebi priustim takav jedan stan, a neko ko nije centa uplatio u sistem dobija takav luksuz za zivot besplatno. Ovo veci komunizam nego u bivsoj Jugoslaviji, u Jugoslaviji su se dijelili stanovi barem radnicima, ovdje neradnicima..."
A i ovo za industriju i se ostalo - itekako stoji naravno....
Kao prvo, "Burgergeld" (ili ti ga Hartz IV) postoji već sigurno 40-50 godina, i tek sada kada je robovlasnicima zafalilo radne snage da je izrabljuju za minimalac ili manje sjetili su se da to treba "ukidati". Nikada prije nisam čuo niti čitao o tome.
Zapravo, i ova sadašnja socijalna davanja su već dosta snižena kada ih usporedimo sa periodom prije Schroderovih reformi 2000-ih, a one nas i jesu doveli do ove situacije.
Smanjenje socijale je tada poslodavcima dalo toliko snage da su decenijama odbijali znatno povećavati satnice radnicima, jer su imali ogroman leverage.
Moja majka je radila ovdje kao prodavačica, i plata joj je davno još bila 2500 njemačkih maraka, nakon tri godine. I dan-danas je ta plata, možda za 2-3 stoje, ostala ista. Samo što je sve ostalo otišlo u nebo. Tada je stan plaćala 500 DM, danas ga ispod makar duple cijene nema.
Robovlasnici su toliko srozali cijenu rada da su bukvalno došli do onog minimuma za preživjeti. Nisu davanja visoka, to svako ko se razumije u sistem dobro zna, ali su poslodavci toliko spustili cijenu rada da se sada takmiče sa socijalom.
Izvinjavam se na izrazu, ali ovo za stanove baš lupaš.
Niko ne daje stanove džaba.
To je sistem koji makar donekle čuva naselja od potpune gentrifikacije.
Kategorija socijalnog stana nije za primaoce socijale, već za sve radnike koji imaju ispodprosječna primanja, npr. ako imaš pravo na Wohngeld imaš pravo na takav stan. Većina naših ljudi vani spada u tu kategoriju.
I ponavljam, ti ovdje pišeš kao da je to džaba, a nije, već je samo kirija za određen broj stanova u tom objektu ograničena da bi i oni koji ne zarađuju 6000 mjesečno imali šansu na tržištu.
Zasto 90% Ukrajinaca u Francuskoj radi, dok je taj procenat u Njemackoj mizeran? Nekih 20% - negdje sam taj podatak procitao, ne mogu da se sjetim gdje.
Kakve su cijene bile 2000ih? Da li su cijene otisle u nebo kao sada ? Da li je situacija ovako losa bila? Nije bas tako jednostavno.
Dobro, ne dobiju dzabe stanove. Jobcenter preuzima dio. Preuzima dovoljno da mnogima u ovoj drzavi manje para ostane nego tim ljudima. Tebi je to ok?
Baš potvrđuješ tezu da stvar nije samo u socijalnom sistemu.
Za podcrtano: Ne, ne sviđa mi se to. I zato smatram da treba tražiti od poslodavaca da isplaćuju veće plate koje nisu samo za puku preživljavanje.