Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#15676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 02/02/2024 15:14 Mislim, nije da ne mozes pomagati drzavi ako to vec zelis sa stranim pasosem. Jel to jedinica patriotizma pasos?
Mozes cak i vise (ako hoces), jer se mozes politicki ukljuciti u zivot te zemlje i na taj nacin ozbiljnije uticati.
n+1

#15677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 02/02/2024 14:30 Nego pratimo dalje vijesti:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /240202080

Za efekat ovog zakona ipak nam treba @n+1

Zanimljiva je i preraspodjela ove godine, kada se podize Bürgergeld (socijala), a smanjuju subvencije poljoprivrednicima. Po zakonu ekonomije to vodi dalje u inflaciju (posebno prehrambenih proizvoda) ?
Poskupit će maslac. :D
Ozimician

#15678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 02/02/2024 16:23

Zanimljiva je i preraspodjela ove godine, kada se podize Bürgergeld (socijala), a smanjuju subvencije poljoprivrednicima. Po zakonu ekonomije to vodi dalje u inflaciju (posebno prehrambenih proizvoda) ?
Kakve ce se onda fotografije stavljati na temi o inflaciji. :? :? :?
skafiskafsnjak

#15679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 02/02/2024 16:24

Ja sam zaista mislio da su Njemci pametniji narod....al stvarno. Tek sada vidim da ova drzava ima samo ono sto su generacije od prije izgradile..... i ne uspjevaju bar odrzati kako jeste nego je sve gore i gore.

Meni ovo izgleda kao mazohizam.... u vrijeme krize ti saljes pare Ukrajini, "izbjeglicama" iz Ukrajine dajes pare da ne rade prakticno .... a pritom ukidas pomoc svom narodu .... mazohizam
Ozimician

#15680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 02/02/2024 16:30

Ja sam zaista mislio da su Njemci pametniji narod....al stvarno. Tek sada vidim da ova drzava ima samo ono sto su generacije od prije izgradile..... i ne uspjevaju bar odrzati kako jeste nego je sve gore i gore.

Meni ovo izgleda kao mazohizam.... u vrijeme krize ti saljes pare Ukrajini, "izbjeglicama" iz Ukrajine dajes pare da ne rade prakticno .... a pritom ukidas pomoc svom narodu .... mazohizam
O tome ja moj skaf i govorim svo vrijeme.

Nije ovo sve od jucer, 2010. je izasla knjiga Deutschland schafft sich ab koja predvidja ovo danas, s tim da je autor teziste stavio na "muslimansku imigraciju", pa je knjiga sama po sebi dosta desnicarska, ali naveo je i ostale probleme s kojima ce se Njemacka suociti. Jednostavno "guranje stvari pod tepih" i trazenje jednostavnih rjesenja za kompleksne probleme, jedan od njih je suplja o "kvalifikovanoj stranoj radnoj snazi".

Tako da jbg, ja kad ukazujem na neke stvari i dalje ne smatram da BiH moze u istu ligu s Njemackom niti da je bolja drzava, ali kao sto ti rece, sve ove blagodati koje imamo u Njemackoj su produkt generacija koje su otisle ili odlaze u penziju. Znas onu - dobra vremena stvaraju slabe ljude...
Ja na poslu kad vidim s kojom marljivoscu i pedantnoscu rade njemacki radnici pred penziju (izvalim usta), nas nijedan ne moze tome politi na ruke, a onda vidim ove mladje koji niti sta znaju, niti se trude, niti su pouzdani... totalno dva razlicita svijeta. Mi Ausländeri dodjemo neka sredina u tom svemu.

One price kako "Njemacka nije kao sto je bila" nama zvuce kao baustelski cliche, ali kad to cesto cujes od rodjenih Njemaca, pogledas statisticke podatke i progres kroz godine, onda skontas da tu ima itekako istine.

Sto je najgore, usljed svega ovoga jacaju desnicari, koje ce onda opet traziti jednostavna rjesenja, a to opet vodi u neku drugu spiralu...
skafiskafsnjak

#15681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Jednostavno, mazohizam. Ovo nije samo guranje problema pod tepih nego pravljenje novih pa onda guranje i starih i novih pod tepih.

Zasto ti treba da dajes hebeni Burgergeld ? Ljudi skontali da se ne isplati raditi.... i onda logicno, ne rade. Umjesto da ovu situaciju donekle iskoristis, da natjeras radno sposobne da rade... ali jok, ti im dajes pare .... i stan jos !

Ne bih ja rekao da smo mi sredina..... debelo iznad sredine smo. A najgori od svih su "arapi" i ostali istocnjaci.... ja ga nisam vidio da se trudi i radi . Vecina pokusava krivine hvatati kako god stignu.

Jeste, Njemacka je jos bolja drzava ato se tice posla nego BiH. I ostace tako duuuuugooo.... ali ako se situacija bude pogorsavala, postavit ce se pitanje da li se isplati? Jer trenutno mi se isplati da napustim svoju drzavu, prijatelje, porodicu .... nas opusteni mentalitet i slicno. Pitanje je do kada ce biti isplativo. Ali ne sekuram se puno.... ne bih ni dole crkao od gladi. Imam svoj stan i kucu .... samo za hranu i racune moram zaraditi.

A mnogi koji su ovdje nemaju taj "luksuz".
moimoi

#15682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Vi trebate popiti caj od rodnog lista :D
Bodkin

#15683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ta debilna koalicija vozi njemacku pravo u zid i to 120 na sat.
Ukidanje subvencija nece znaciti samo povecanje cijena nego ce znaciti vise uvoza hrane i vise ovisnosti o uvozu hrane. Totalno debilni potezi. Ljudi iz drugih zemalja iz industrije su me znali pitati jel njemacka nova vlast retardirana :D
Bodkin

#15684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

skafiskafsnjak wrote: 02/02/2024 16:53 Jednostavno, mazohizam. Ovo nije samo guranje problema pod tepih nego pravljenje novih pa onda guranje i starih i novih pod tepih.

Zasto ti treba da dajes hebeni Burgergeld ? Ljudi skontali da se ne isplati raditi.... i onda logicno, ne rade. Umjesto da ovu situaciju donekle iskoristis, da natjeras radno sposobne da rade... ali jok, ti im dajes pare .... i stan jos !

Ne bih ja rekao da smo mi sredina..... debelo iznad sredine smo. A najgori od svih su "arapi" i ostali istocnjaci.... ja ga nisam vidio da se trudi i radi . Vecina pokusava krivine hvatati kako god stignu.

Jeste, Njemacka je jos bolja drzava ato se tice posla nego BiH. I ostace tako duuuuugooo.... ali ako se situacija bude pogorsavala, postavit ce se pitanje da li se isplati? Jer trenutno mi se isplati da napustim svoju drzavu, prijatelje, porodicu .... nas opusteni mentalitet i slicno. Pitanje je do kada ce biti isplativo. Ali ne sekuram se puno.... ne bih ni dole crkao od gladi. Imam svoj stan i kucu .... samo za hranu i racune moram zaraditi.

Zaslijepio vas je burgergeld sto je relativno nebitna i lako rjesiva stvar.

Puno veci problem je promasena energetska politika (kao obnovljivi izvori i bez nuklearne, a francuzi preko granice pumpaju nuklearke). Pa onda unistavanje industrije od strane debila koji nemaju nikakvo stvarno iskustvo ali su u vlasti. I onda ukidanje proizvodnje hrane jer eto zagadjuje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

skafiskafsnjak wrote: 02/02/2024 16:30

Citav svijet ide u neku stvar. Sto se tice njemacke i vlade: jebala im ekologija sve.
A nije samo u europi, samo kad vidis ko su kandidati u americi, jasno ti je stanje njihovog drustvo. Skontaj kakve su karizmaticne predsjednike imali amerikancija u historiji, a vidi sad.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#15686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

"Burgergeld" ilitiga UBI je svakako budućnost.
Ozimician

#15687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Burgergeld je bitan zato sto stvara inflaciju i nestasicu radne snage u low-qualified poslovima (koju je nemoguce rijesiti sve dok Burgergeld postoji - u ovim iznosima).

Jbg ima more racunica gdje se jednostavno ne isplati raditi, zbog toga i fali radnika koji bi radili za "minimalac", jer svakome ko je u mogucnosti da ima Burgergeld, vise mu se to isplati nego raditi za minimalac. Zbog toga na takve poslove primaju migrante, a i oni rade tu ili dok ne napreduju ili dok ne ostvare pravo na Burgergeld.

Ja imam kolegu koji radi u gradjevinskoj industriji u Stuttgartu i kao investitor da bi dobio potrebne dozvole, mora izgraditi odredjeni broj "socijalnih stanova", u Stuttgartu su dugo zeleni na vlasti i tu je procenat bas visok (ali sam zaboravio tacno koliki je), ali sigurno omjer mora biti iznad 2:1
I sta mislis da investitor nece na cijeni kvadrata uracunati sve troskove?

I sad investitor u toj zgradi prodaje stan za 7-8000€/m2, a isti takav stan dobija neka random porodica na Burgergeldu koja jedva zna recenicu sastaviti na njemackom (stan dakle novogradnja, zadnji standardi, toplotne pumpe, aluminijska stolarija) na koristenje.

I on bas na to komentarise: "Jbt, ja kao inzenjer gradjevine nema sanse da sebi priustim takav jedan stan, a neko ko nije centa uplatio u sistem dobija takav luksuz za zivot besplatno. Ovo veci komunizam nego u bivsoj Jugoslaviji, u Jugoslaviji su se dijelili stanovi barem radnicima, ovdje neradnicima..."

A i ovo za industriju i se ostalo - itekako stoji naravno....
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

skafiskafsnjak wrote: 02/02/2024 15:08
Ozimician wrote: 02/02/2024 15:03
izvrsni direktor wrote: 02/02/2024 14:57

Da bi se odrekao jednog moras imati uslove za drugi. Tako da..
A odrekao bi se bez problema. Sve sto ce mi donijeti dobro i poboljsati kvalitet zivota cu objerucke prihvatiti, svako imalo inteligentan bi to uradio.
Drzavljanstvo me ne definise vec odgoj, porodica, prijatelji, vlastita sreca, hobiji, zadovoljstva. Pasos je samo jedan u nizu dokumenata koje moramo imati, a sta na njemu pise je apsolutno nebitno.
Patriotizam i nacionalizam je za budale
Posteno :thumbup:

Iskreno mislio sam da si duze od mene vani.
Da je duze, bio bi generalni :lol:
Moram se 10 puta vise nego njemci trudit da dodjem do generalnog :D
Ozimician

#15689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 02/02/2024 16:53

Pa za to i sluzi ova tema, da se raspravlja kada se isplati...

I mislim da se mozemo sloziti da (finansijska) isplativost selidbe BiH - Njemacka vremenom opada, ali da i dalje itekako postoji (sad su u fokusu vise individualne stvari).

Prije 10-tak godina su med. tehnicari napustali UKC i Vojnu i isli u Njemacku da rade u starackim domovima, kad si zadnji put cuo da je neko napustio te ustanove i otisao vani?

Imas i sad evo u ZDK ovo povecanje plata u prosvjeti, gdje ce oni s punom normom imati komotno ca. 1000€ netto (s toplim i ostalim) i vrlo komotnim radnim vremenom. Da li se sad nekom takvom isplati da ode i radi kao odgajatelj u vrticu (Erzieher) u Njemackoj za 2-2,5x platu (od koje ce minimalno 1/3 platiti stan) i gdje ce raditi punih 8-9h ukupno, ali bas raditi.

Tako da je sad bukvalno odluka o preseljenju postala vrlo individualna i nikome ne bih rekao - samo idi ili ne idi niposto.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#15690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Ako ne valja Njemacka, sta valja trenutno i perspektivno u buducnosti? Svica? Austrija? Bosna?
Ozimician

#15691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Entropio wrote: 02/02/2024 19:20 Ako ne valja Njemacka, sta valja trenutno i perspektivno u buducnosti? Svica? Austrija? Bosna?
Mene pitas? Za iseljavanje iz BiH ili?

Za sto perspektivno?

Budi konkretniji.
swanfilter

#15692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Samo sto kod nas vec sutra moze sistem zakociti, pa dođe do kasnjenja plata.

Moja mati od Dec u penziji, a duzni joj ostali 2-4 plate i kakvih 7 toplih obroka.

A, i ovo sa penzijom dok joj srede, boga pitaj ...
ZoomZoomKiwi

#15693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Entropio wrote: 02/02/2024 19:20 Ako ne valja Njemacka, sta valja trenutno i perspektivno u buducnosti? Svica? Austrija? Bosna?
United States of America
Iceland
Australia
New Zealand
Fiji
i eventualno United Kingdom
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

swanfilter wrote: 02/02/2024 19:51 Samo sto kod nas vec sutra moze sistem zakociti, pa dođe do kasnjenja plata.

Moja mati od Dec u penziji, a duzni joj ostali 2-4 plate i kakvih 7 toplih obroka.

A, i ovo sa penzijom dok joj srede, boga pitaj ...
Neka tuzi
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#15695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 02/02/2024 17:59 Burgergeld je bitan zato sto stvara inflaciju i nestasicu radne snage u low-qualified poslovima (koju je nemoguce rijesiti sve dok Burgergeld postoji - u ovim iznosima).

Jbg ima more racunica gdje se jednostavno ne isplati raditi, zbog toga i fali radnika koji bi radili za "minimalac", jer svakome ko je u mogucnosti da ima Burgergeld, vise mu se to isplati nego raditi za minimalac. Zbog toga na takve poslove primaju migrante, a i oni rade tu ili dok ne napreduju ili dok ne ostvare pravo na Burgergeld.

Ja imam kolegu koji radi u gradjevinskoj industriji u Stuttgartu i kao investitor da bi dobio potrebne dozvole, mora izgraditi odredjeni broj "socijalnih stanova", u Stuttgartu su dugo zeleni na vlasti i tu je procenat bas visok (ali sam zaboravio tacno koliki je), ali sigurno omjer mora biti iznad 2:1

I sad investitor u toj zgradi prodaje stan za 7-8000€/m2, a isti takav stan dobija neka random porodica na Burgergeldu koja jedva zna recenicu sastaviti na njemackom (stan dakle novogradnja, zadnji standardi, toplotne pumpe, aluminijska stolarija) na koristenje.

I on bas na to komentarise: "Jbt, ja kao inzenjer gradjevine nema sanse da sebi priustim takav jedan stan, a neko ko nije centa uplatio u sistem dobija takav luksuz za zivot besplatno. Ovo veci komunizam nego u bivsoj Jugoslaviji, u Jugoslaviji su se dijelili stanovi barem radnicima, ovdje neradnicima..."

Uz dužno poštovanje, ali smatram da kao novi doseljenici, i ti i @skafiskafsnjak , niste baš u poziciji da raspravljate o ovakvim stvarima.

Kao prvo, "Burgergeld" (ili ti ga Hartz IV) postoji već sigurno 40-50 godina, i tek sada kada je robovlasnicima zafalilo radne snage da je izrabljuju za minimalac ili manje sjetili su se da to treba "ukidati". Nikada prije nisam čuo niti čitao o tome.
Zapravo, i ova sadašnja socijalna davanja su već dosta snižena kada ih usporedimo sa periodom prije Schroderovih reformi 2000-ih, a one nas i jesu doveli do ove situacije.
Smanjenje socijale je tada poslodavcima dalo toliko snage da su decenijama odbijali znatno povećavati satnice radnicima, jer su imali ogroman leverage.
Moja majka je radila ovdje kao prodavačica, i plata joj je davno još bila 2500 njemačkih maraka, nakon tri godine. I dan-danas je ta plata, možda za 2-3 stoje, ostala ista. Samo što je sve ostalo otišlo u nebo. Tada je stan plaćala 500 DM, danas ga ispod makar duple cijene nema.

Robovlasnici su toliko srozali cijenu rada da su bukvalno došli do onog minimuma za preživjeti. Nisu davanja visoka, to svako ko se razumije u sistem dobro zna, ali su poslodavci toliko spustili cijenu rada da se sada takmiče sa socijalom.

Izvinjavam se na izrazu, ali ovo za stanove baš lupaš.
Niko ne daje stanove džaba.
To je sistem koji makar donekle čuva naselja od potpune gentrifikacije.
Kategorija socijalnog stana nije za primaoce socijale, već za sve radnike koji imaju ispodprosječna primanja, npr. ako imaš pravo na Wohngeld imaš pravo na takav stan. Većina naših ljudi vani spada u tu kategoriju.
I ponavljam, ti ovdje pišeš kao da je to džaba, a nije, već je samo kirija za određen broj stanova u tom objektu ograničena da bi i oni koji ne zarađuju 6000 mjesečno imali šansu na tržištu.
Ozimician

#15696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nije go*no nego se pas pos*ao.

Dakle ti smatras da neko ko dobija taj Wohngeld treba da ima jednaku komociju kao jedan visokoobrazovani bracni par (koji mora odvojiti solidan procenat mjesecne zarade da priusti sebi zivot u takvom stanu u novogradnji u Stuttgartu) ?
Sta je onda motivacija za napredovanje i uspjeh, ako mozes i sa Wohngeldanspruchom zivjeti u istim stambenim uslovima kao neko top obrazovan gdje oboje rade vollzeit ?

Ja iskreno ne poznajem nikog naseg ko ima taj Wohngeld. Ako neko poznaje ili prima taj Wohngeld, nek se javi.

A slucaj tvoje mame i progresije njene plate je upravo ono sto govorim kad pricam o isplativosti.
Gdje je sad ona prica kako se u Njemackoj plate koriguju za inflaciju ?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#15697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 02/02/2024 20:34 Nije go*no nego se pas pos*ao.

Dakle ti smatras da neko ko dobija taj Wohngeld treba da ima jednaku komociju kao jedan visokoobrazovani bracni par (koji mora odvojiti solidan procenat mjesecne zarade da priusti sebi zivot u takvom stanu u novogradnji u Stuttgartu) ?
Sta je onda motivacija za napredovanje i uspjeh, ako mozes i sa Wohngeldanspruchom zivjeti u istim stambenim uslovima kao neko top obrazovan gdje oboje rade vollzeit ?

Ja iskreno ne poznajem nikog naseg ko ima taj Wohngeld. Ako neko poznaje ili prima taj Wohngeld, nek se javi.

A slucaj tvoje mame i progresije njene plate je upravo ono sto govorim kad pricam o isplativosti.
Gdje je sad ona prica kako se u Njemackoj plate koriguju za inflaciju ?
Nisam ja nikad ni tvrdio da se plate koriguju.

Wohngeld je bio samo primjer da to malo detaljnije objasni, svako ko ima pravo na WBS-Schein ima pravo na takav stan.
Granica u NRW npr. je plata od oko 2600 eura brutto mjesečno.

Onaj ko gradi stan zauzvrat dobija finansijsku pomoć od grada, jeftinije zemljište i tkd.
A i ta kvota samo vrijedi 15 godina, poslije toga stan ide opet na slobodno tržište.

Razumijem kritiku, ali to je ono što socijalna država radi.
moimoi

#15698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Tako se ne stvaraju geta. Isti princip imas i u USA.
Meni je zaista smijesno kada dijaspora koja je 4-5 god u tudjini ima toliki animozitet prema politici drzave u kojoj zivi. Hajde svakodnevne gluposti.. al politici!? A dosli iz totalnog haosa gdje ne jebe niko nikog :lol:
skafiskafsnjak

#15699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 02/02/2024 20:23
Ozimician wrote: 02/02/2024 17:59 Burgergeld je bitan zato sto stvara inflaciju i nestasicu radne snage u low-qualified poslovima (koju je nemoguce rijesiti sve dok Burgergeld postoji - u ovim iznosima).

Uz dužno poštovanje, ali smatram da kao novi doseljenici, i ti i @skafiskafsnjak , niste baš u poziciji da raspravljate o ovakvim stvarima.

Kao prvo, "Burgergeld" (ili ti ga Hartz IV) postoji već sigurno 40-50 godina, i tek sada kada je robovlasnicima zafalilo radne snage da je izrabljuju za minimalac ili manje sjetili su se da to treba "ukidati". Nikada prije nisam čuo niti čitao o tome.
Zapravo, i ova sadašnja socijalna davanja su već dosta snižena kada ih usporedimo sa periodom prije Schroderovih reformi 2000-ih, a one nas i jesu doveli do ove situacije.
Smanjenje socijale je tada poslodavcima dalo toliko snage da su decenijama odbijali znatno povećavati satnice radnicima, jer su imali ogroman leverage.
Moja majka je radila ovdje kao prodavačica, i plata joj je davno još bila 2500 njemačkih maraka, nakon tri godine. I dan-danas je ta plata, možda za 2-3 stoje, ostala ista. Samo što je sve ostalo otišlo u nebo. Tada je stan plaćala 500 DM, danas ga ispod makar duple cijene nema.

Robovlasnici su toliko srozali cijenu rada da su bukvalno došli do onog minimuma za preživjeti. Nisu davanja visoka, to svako ko se razumije u sistem dobro zna, ali su poslodavci toliko spustili cijenu rada da se sada takmiče sa socijalom.

Izvinjavam se na izrazu, ali ovo za stanove baš lupaš.
Niko ne daje stanove džaba.
To je sistem koji makar donekle čuva naselja od potpune gentrifikacije.
Kategorija socijalnog stana nije za primaoce socijale, već za sve radnike koji imaju ispodprosječna primanja, npr. ako imaš pravo na Wohngeld imaš pravo na takav stan. Većina naših ljudi vani spada u tu kategoriju.
I ponavljam, ti ovdje pišeš kao da je to džaba, a nije, već je samo kirija za određen broj stanova u tom objektu ograničena da bi i oni koji ne zarađuju 6000 mjesečno imali šansu na tržištu.
Pa ne znaci ako nesto postoji 40-50 godina da mi ne mozemo komentarisati i dati svoje misljenje. Kakve veze to ima sa tim da radno sposoban muskarac koji moze raditi dobija te pare ? Gdje je logika?
Zasto 90% Ukrajinaca u Francuskoj radi, dok je taj procenat u Njemackoj mizeran? Nekih 20% - negdje sam taj podatak procitao, ne mogu da se sjetim gdje.

Kakve su cijene bile 2000ih? Da li su cijene otisle u nebo kao sada ? Da li je situacija ovako losa bila? Nije bas tako jednostavno.

Dobro, ne dobiju dzabe stanove. Jobcenter preuzima dio. Preuzima dovoljno da mnogima u ovoj drzavi manje para ostane nego tim ljudima. Tebi je to ok?
skafiskafsnjak

#15700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

moimoi wrote: 02/02/2024 20:47 Tako se ne stvaraju geta. Isti princip imas i u USA.
Meni je zaista smijesno kada dijaspora koja je 4-5 god u tudjini ima toliki animozitet prema politici drzave u kojoj zivi. Hajde svakodnevne gluposti.. al politici!? A dosli iz totalnog haosa gdje ne jebe niko nikog :lol:
Izvini, jel moram da klimam na sve i kazem jes jes?
Ne razumijem ..... al dobro, samo nek oni doniraju i doniraju .... nek dijele pare za nerad. Sve cemo to da platimo mi koji radimo
Post Reply