Tako nekako.ShnjaZZZ wrote: ↑01/02/2024 22:08Nije isto pred zakonom biti neuračunljiv i biti neuračunljiv na način da si sam sebe doveo u to stanje konzumirajući alkohol ili opijate. Za jedne postoji niz olakšica, za druge ne. Inače bi svako činio KD pod dejstvom alkohola i droge.vjeshalica wrote: ↑01/02/2024 22:03Bitan detalj:muha_sa wrote: ↑01/02/2024 21:58 https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... get/531352
Mada proces jeste u ranom stadiju, može se reći kako po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, to jeste članu 166, predviđena kazna zatvora je minimalno 5 godina, s tim da limita nema. Ako bude osuđen po ovom članu, Adem Šuman bi mogao provesti do 45 godina iza rešetaka.
Za naš portal je komentarisao i pomagače, odnosno Elmedina Gradiščića i Mersima Saljevića, koji su također uhapšeni i kojima je određen pritvor.
"Što se tiče pomaganja, pomaganje je neiscrpan niz radnji, dakle bilo kojeg lica koje pomaže u učinjenju djela ili koje pomaže nakon izvršenja djela. Za samo krivično djelo je predviđena i kazna doživotnog zatvora, obzirom da se radi o teškom ubistvu. Ipak, vrlo je rano za davanje bilo kakvih prognoza", dodaje Feraget.Obzirom na sve okolnosti, mediji su prenijeli da su bili pod uticajem droga. Tu će očigledno sada biti i vještačenja, jer da bi neko bio krivično odgovoran, on mora biti uračunljiv. Osoba koja u vrijeme izvršenja djela iz određenih razloga nije mogla da shvati to što radi, ona nije uračunljiva. Ja se nadam da će vještačenje potvrditi da se radi o uračunljivom licu, ali ne znam u kakvom je stanju bilo tokom izvršenja djela", kaže Feraget
Preciznije, kriv je, jer je bio uracunljiv kad je sebe psihoaktivnim supstancama dovodio u stanje neuracunljivosti, ako je pritom znao da je u takvom stanju agresivan i sklon nasilju te stoga moze pociniti krivicno djelo (kao i ako je namjeravao pociniti krivicno djelo), a izvjesno je da ovoj spodobi nije prvi put da se drogira, ako je zaista bio drogiran, pa je tako izvjesno i da je dobro znao kako te supstance na njega djeluju.
Dakle, kriv je cak i ako je bio neuracunljiv u trenutku izvrsenja krivicnog djela.