Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Daz

#17251 Re: Cijene stanova All about

Post by Daz »

Ipak mislim da nema nikakvog opravdanja za ovu cijenu m2. Ovo je strasno. Da se trazi do nekih 7000 KM za m2. Jos meni govore povoljno 3700-3800 KM.

Mislim da ce biti sve gore. Mladi nece moci rijesiti stambeno pitanje. Ne tako lako i bezbolno, ili bar bezbolnije nego ranije.

Niko da prozove investitore. Daju se hiljade maraka za neki projekat koji nema ni gradjevinsku. Nesto na papiru. Pa oni grade nasim novcem, ne treba im banka..

Platicemo visoku cijenu za ovo.
Oznaka Tablica

#17252 Re: Cijene stanova All about

Post by Oznaka Tablica »

Kad je cijena kvadrata bila 1500KM, prosjecna plata je bila 700-800KM.
Sad je prosjecna plata 1300-1400KM

Vrlo malo ljudi znam da rade za ispod 1000KM, sto prije par godina mi je bila obratna situacija da sam zanone koji imaju preko 1000KM smatrao bogatim :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17253 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

prije je kvadar bio pravo jeftin... npr ono što sam ja gledao od 900 do 1025--- TO JE SMIJEŠNO DANAS GOTOVO SF
ali su kamate bile ogromne -----> kad sabereš i oduzmeš kupovao si dva stana.
ali tada sam krv propišao da dignem 9500 a jelte za stan mi je trebalo 47 000 a vratio bih skoro 100 000

sada su kamate manje ali u startu je kvadrat poskup...tamo gdje sam gledao bilo je od 2100 (izgradnja već probili za pola godine) do 2700 (glanc novo useljivo iste minute)
sad mi treba 149 000 oli 153000

banka bez problema daje do 100 000 :D opet si kratak... ne zanimaju ih njive... kuće na ledinama... hipoteke voćnjaka... samo keš ili da potpišeš kredit

vratiš možda ako sam dobro računao oko 60 000

u suštini brojevi su mnogo veći nego prije
ali skoro da dodje na isto

volio bih da grijesim
ako ima dobar matematičar razuvjerite me

ima još jedna caka 2008. je banka tražila osim hipoteke na stan koji kupuješ
i hipoteku na stan koji već imaš :D znaci 2 stana pod hipoteku za kredit od 80 000
Drinski

#17254 Re: Cijene stanova All about

Post by Drinski »

Daz wrote: 29/01/2024 07:35 Ipak mislim da nema nikakvog opravdanja za ovu cijenu m2. Ovo je strasno. Da se trazi do nekih 7000 KM za m2. Jos meni govore povoljno 3700-3800 KM.

Mislim da ce biti sve gore. Mladi nece moci rijesiti stambeno pitanje. Ne tako lako i bezbolno, ili bar bezbolnije nego ranije.

Niko da prozove investitore. Daju se hiljade maraka za neki projekat koji nema ni gradjevinsku. Nesto na papiru. Pa oni grade nasim novcem, ne treba im banka..

Mene više ti čudiš.

Nema to veze sa porastom plata, jer smo, uz porast plata, imali i povećanje obima stambenog fonda. Nema to veze ni sa "bračnim mladim parovima", jer bi tada rasle i kirije u istom procentu, a ne rastu. Nismo povećali broj stanovnika. Malo ima veze sa poticajima, jer su oni više psihološki, nego stvarni uzrok inflacije, u svakom slučaju minoran je to uzrok. Nema veze ni sa trendovima na zapadu, jer su to imigrantske države koje usisavaju kapital, radnu snagu, znanstvenu elitu, predstavljaju okosnicu razvoja svijeta, itd. Naravno, da će imati oskudnost tog resursa. Niske kamate nemaju veze s tim, jer ne odgovaraju ekonometriji. Građevinske firme su tu radi zarade, kupe akumulaciju.

Ključno je što ljudi peru novac. Imaju ljudi akumulirane milionske iznose u gotovini koji potiču iz prihoda koji nisu legalni ili su legalni ali nisu oporezovani, pa onda novac pretvaraju u nekretnine. Dakle, radi se o promjeni oblika imovine. Pa, imas na temi mnoštvo osoba koje su to uradile, i sada pravdaju visoke cijene stanova, nekim XY kretanjima.

Propisi koji se tiču sprečavanja pranja novca se NE primjenjuju: da se primjenjuju svaki bi notar morao prijaviti gotovinsku transakciju za nekretnine FOO SIPA-e (ona prelazi propisani cenzus), a on to ne radi, isto vazi i za trgovce autima, itd. a tamo gdje se prijavi SIPA i Poreska uprava ne ispituju porijeklo imovine, jer bi morali utvrditi porijeklo prihoda kod: osobe koja je nezaposlena (pa joj neki pošteni nastavnik plaća zdravstveno osiguranje), ili advokata koji prijavljuje prihod od 1.000 KM ili tužioca tuzilastva ili premijera koji ima platu od cca 4.000 KM mjesečno, a kupuje imovinu vrijednosti od milion KM.

Zašto to se ne primjenuje? Zato što političke elite to ne žele. Pa, nisu ludi da rade protiv sebe i svoje imovine.

Tek kada se to uvede u stvarni život, cijena nekretnina će stagnirati, nezakonitog stečenog ili neoporezovanog novca će biti manje, a ono što eventualno ima - oteći će u druge tokove (tržišta kapitala i sl.), ili će se držati u slamarici. Ta stagnacija će potrajati dvije ili tri godine. A onda će cijene početi vrtoglavo padati i građevinske firme se zatvarati. Marže su, u najvećem broju slučajeva, 100 %.

Eto, to je cijela nauka.
Last edited by Drinski on 29/01/2024 09:01, edited 2 times in total.
VladaFBiH

#17255 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Daz wrote: 28/01/2024 20:39 Dragi forumasi, evo u ovim trenucima kada se odlucujemo da kupimo stan ne mogu da se ne upitam da li je to zaista vrijedno te zrtve i truda, da li zaista vrijedi zrtvovati nekih 20 god zivota u kreditu da se otplati neki stan od 68 m2 cijene od nekih gotovo 4000 KM/m2???

Kako smo dosli u ovu situaciju. Da m2 u BIH vrijedi kao m2 negdje u uredjenom zapadu? A da ne govorimo istoki, kao Turska?

Pa ljudi koliko to izadje investitora m2?? Kolike su to marze?? Jesmo li toliko zaglibili?

Alternativa mi je uzeti plac negdje na periferiji i praviti kucu...
u Turskoj projećna plata je oko 730KM a kod nas 1.285KM
VladaFBiH

#17256 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

ragib wrote: 28/01/2024 20:49
Daz wrote: 28/01/2024 20:39 Dragi forumasi, evo u ovim trenucima kada se odlucujemo da kupimo stan ne mogu da se ne upitam da li je to zaista vrijedno te zrtve i truda, da li zaista vrijedi zrtvovati nekih 20 god zivota u kreditu da se otplati neki stan od 68 m2 cijene od nekih gotovo 4000 KM/m2???

Kako smo dosli u ovu situaciju. Da m2 u BIH vrijedi kao m2 negdje u uredjenom zapadu? A da ne govorimo istoki, kao Turska?

Pa ljudi koliko to izadje investitora m2?? Kolike su to marze?? Jesmo li toliko zaglibili?

Napravi kucu 7m sa 6m oko 42m2 I gore dvije sobe. Da je sredis izace te oko 90.000km
Dodaj cijenu parcele, dodaj papire da legalno napravis, stvari unutra, prikljucke. Malo ces se pozabavit dok parcelu nadjes. Dobro bi bilo naci negdje parcelu na okolnim planinama da ne zivis u najzagadjenijoj sredini na svijetu.
hajde baci na papir sve troškove pa ćeš vidjeti šta sada možeš sa 90k
VladaFBiH

#17257 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

sime_cipol wrote: 22/01/2024 15:04
nekome wrote: 22/01/2024 15:02
sime_cipol wrote: 22/01/2024 13:31 Sutra i ja odoh na proteste. Neka ove godine poguraju nas koji smo 2010. kupili stanove :D
Evo sad odmah potpisujem na 4800 subvencije.
vi ste bili subvencionirani sa niskom cijenom nekretnine :D
Vi ste subvencionirani niskom kamatnom stopom :D
i neplaćanjem poreza na promet nekretnina - ne zaboravi ovu stavku :)
Ci-Nick

#17258 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Truba wrote: 29/01/2024 08:40 prije je kvadar bio pravo jeftin... npr ono što sam ja gledao od 900 do 1025--- TO JE SMIJEŠNO DANAS GOTOVO SF
ali su kamate bile ogromne -----> kad sabereš i oduzmeš kupovao si dva stana.
ali tada sam krv propišao da dignem 9500 a jelte za stan mi je trebalo 47 000 a vratio bih skoro 100 000

sada su kamate manje ali u startu je kvadrat poskup...tamo gdje sam gledao bilo je od 2100 (izgradnja već probili za pola godine) do 2700 (glanc novo useljivo iste minute)
sad mi treba 149 000 oli 153000

banka bez problema daje do 100 000 :D opet si kratak... ne zanimaju ih njive... kuće na ledinama... hipoteke voćnjaka... samo keš ili da potpišeš kredit

vratiš možda ako sam dobro računao oko 60 000

u suštini brojevi su mnogo veći nego prije
ali skoro da dodje na isto

volio bih da grijesim
ako ima dobar matematičar razuvjerite me

ima još jedna caka 2008. je banka tražila osim hipoteke na stan koji kupuješ
i hipoteku na stan koji već imaš :D znaci 2 stana pod hipoteku za kredit od 80 000
Istina,..
Npr. ako je kamata na stambene kredite 2005 bila oko 8% ( a išla je i preko 9%) a stan od 60 m2 koštao 60.000 onda je to bio kredit na 25 godina sa ratom od 483 KM ili 83% prosječne plate.
Danas ako stan na istom mjestu košta 150.000 i kamata je 4,5 % onda bi rata bila 833 KM odnosno 66 % prosječne plate.
nekome

#17259 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

@Drinski zaboravio si dijasporu, oni su daleko najveci faktor jer kupuju jos manjim kamatama i vecim platama
Drinski

#17260 Re: Cijene stanova All about

Post by Drinski »

nekome wrote: 29/01/2024 09:07 @Drinski zaboravio si dijasporu, oni su daleko najveci faktor jer kupuju jos manjim kamatama i vecim platama
Ona je danas mozda aktuelna samo u Sarajevu, unutrašnjost je minorna - recimo, u TK, dijaspora je masovno kupovala u Tuzli (iza rata), Lukavcu (dok se išlo u Afganistan), itd. Čija dijaspora kupuje stanove po Bijeljini - Bošnjaka nema, Srbi kupuju eventualno u Srbiji, itd. itd. Ako znaš višestruke vlasnike stanova, to su mahom domaći ljudi.
Daz

#17261 Re: Cijene stanova All about

Post by Daz »

Drinski wrote: 29/01/2024 08:44
Daz wrote: 29/01/2024 07:35 Ipak mislim da nema nikakvog opravdanja za ovu cijenu m2. Ovo je strasno. Da se trazi do nekih 7000 KM za m2. Jos meni govore povoljno 3700-3800 KM.

Mene više ti čudiš.

Nema to veze sa porastom plata, jer smo, uz porast plata, imali i povećanje obima stambenog fonda. Nema to veze ni sa "bračnim mladim parovima", jer bi tada rasle i kirije u istom procentu, a ne rastu. Nismo povećali broj stanovnika. Malo ima veze sa poticajima, jer su oni više psihološki, nego stvarni uzrok inflacije, u svakom slučaju minoran je to uzrok. Nema veze ni sa trendovima na zapadu, jer su to imigrantske države koje usisavaju kapital, radnu snagu, znanstvenu elitu, predstavljaju okosnicu razvoja svijeta, itd. Naravno, da će imati oskudnost tog resursa. Niske kamate nemaju veze s tim, jer ne odgovaraju ekonometriji. Građevinske firme su tu radi zarade, kupe akumulaciju.

Ključno je što ljudi peru novac. Imaju ljudi akumulirane milionske iznose u gotovini koji potiču iz prihoda koji nisu legalni ili su legalni ali nisu oporezovani, pa onda novac pretvaraju u nekretnine. Dakle, radi se o promjeni oblika imovine. Pa, imas na temi mnoštvo osoba koje su to uradile, i sada pravdaju visoke cijene stanova, nekim XY kretanjima.

Propisi koji se tiču sprečavanja pranja novca se NE primjenjuju: da se primjenjuju svaki bi notar morao prijaviti gotovinsku transakciju za nekretnine FOO SIPA-e (ona prelazi propisani cenzus), a on to ne radi, isto vazi i za trgovce autima, itd. a tamo gdje se prijavi SIPA i Poreska uprava ne ispituju porijeklo imovine, jer bi morali utvrditi porijeklo prihoda kod: osobe koja je nezaposlena (pa joj neki pošteni nastavnik plaća zdravstveno osiguranje), ili advokata koji prijavljuje prihod od 1.000 KM ili tužioca tuzilastva ili premijera koji ima platu od cca 4.000 KM mjesečno, a kupuje imovinu vrijednosti od milion KM.

Zašto to se ne primjenuje? Zato što političke elite to ne žele. Pa, nisu ludi da rade protiv sebe i svoje imovine.

Tek kada se to uvede u stvarni život, cijena nekretnina će stagnirati, nezakonitog stečenog ili neoporezovanog novca će biti manje, a ono što eventualno ima - oteći će u druge tokove (tržišta kapitala i sl.), ili će se držati u slamarici. Ta stagnacija će potrajati dvije ili tri godine. A onda će cijene početi vrtoglavo padati i građevinske firme se zatvarati. Marže su, u najvećem broju slučajeva, 100 %.

Eto, to je cijela nauka.
Sve si u pravu. Ali su isti faktori postojali prije 4 godine. Mi govorimo o naglom skoku cijena. Gotovo spekulantskom. Za nekih 2000-2500 na 5000-7000...
Daz

#17262 Re: Cijene stanova All about

Post by Daz »

Meni koji imam ponudu od 3800 KM/m2 kazu da sam dobro pros'o...
Drinski

#17263 Re: Cijene stanova All about

Post by Drinski »

Daz wrote: 29/01/2024 09:21

Sve si u pravu. Ali su isti faktori postojali prije 4 godine. Mi govorimo o naglom skoku cijena. Gotovo spekulantskom. Za nekih 2000-2500 na 5000-7000...
Pa postoji opsti trend inflacije, pada vrijednosti novca, u svijetu, recimo, kolika je bila cijena tvog auta prije 4 godine a kolika sada...
Ali, razlozi visokih cijena nekretnina u BIH su oni koje navedoh (one su i tada bile previsoke), s tim što se sada ubrzao proces pretvaranja imovine. Meni u banci u kojoj imam štednju, dakle, nemam tekući račun, već samo štednju, traže dokaz o zaposlenju (Unicredit), traže mi za uplatu od hiljadu eura dokaz o porijeku imovine (ASA), za uplatu ljetovanje (ISP), dalje vidimo da sudije/tužioci sada moraju da pravdaju imovinu, EU vrši pritisak i za ostale segmente, sa ovim pregovorima, potom poslodavci sve više plaćaju plate preko računa, vidimo da Fadil ide u zatvor, sutra će Dino... njuše ljudi... bolje sada "oprati" novac, nego čekati zadnji voz...

Edit: ima ljudi koji kupe nekretninu da bi je rentali, znači da zarađuje, isto ko da ja sada kupim mašinu za mljevenje mesa pa da radim s njom... Ali, po cijeni rente, povrat je tek za 20-25 godine. To se ne isplati, na zapadu je povrat u max 10-12 godina, pa stoga ako je ovdje za 20-25 godina, onda ili je loš račun ili se ne kupuje zbog rente.
Last edited by Drinski on 29/01/2024 09:44, edited 3 times in total.
Haris.ba

#17264 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Daz wrote: 29/01/2024 09:25 Meni koji imam ponudu od 3800 KM/m2 kazu da sam dobro pros'o...
Za sta imas ponudu? Lokacija?
lissics

#17265 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

Daz wrote: 29/01/2024 09:21 Sve si u pravu. Ali su isti faktori postojali prije 4 godine. Mi govorimo o naglom skoku cijena. Gotovo spekulantskom. Za nekih 2000-2500 na 5000-7000...
Kada pricamo u strahu od inflacije onda nije bitno sta je sada...vec sta trziste misli da ce biti u sljedecim godinama. Trziste cijena je gleda unaprijed (forward looking). Desava se da svi se ljudi boje da ce za par godina biti jos teze kupiti stan pa zure da kupe sada. Ovaj sto gore pise ako je inflacija do sada X toliko treba da su nekretnije porasle ne razumije ovaj mehanizam.

Na zapadu ljudi imaju mogucnost da kupe obveznice koje nadomire inflaciju, kod nas ako imas kes nemas mnogo opcija - kupuj nekretninu
citroen xm

#17266 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Pa i na zapadu cijene nekretnina prate stopu inflacije. U Kanadi i USA imaš čak i neko usklađivanje, znaš da će ti kuća vrijediti za X% više sledeće godine.

Samo su kod nas ljudi glupo razmišljali da kada je stan koštao 2000 KM/m2 da će morati padati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#17267 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

citroen xm wrote: 29/01/2024 09:56 Pa i na zapadu cijene nekretnina prate stopu inflacije. U Kanadi i USA imaš čak i neko usklađivanje, znaš da će ti kuća vrijediti za X% više sledeće godine.

Samo su kod nas ljudi glupo razmišljali da kada je stan koštao 2000 KM/m2 da će morati padati.
i tada se pričala ista priča. cijene nerealne, nismo mi zapad, odakle ljudima pare bla bla...
ragib

#17268 Re: Cijene stanova All about

Post by ragib »

VladaFBiH wrote: 29/01/2024 08:56
ragib wrote: 28/01/2024 20:49

Napravi kucu 7m sa 6m oko 42m2 I gore dvije sobe. Da je sredis izace te oko 90.000km
Dodaj cijenu parcele, dodaj papire da legalno napravis, stvari unutra, prikljucke. Malo ces se pozabavit dok parcelu nadjes. Dobro bi bilo naci negdje parcelu na okolnim planinama da ne zivis u najzagadjenijoj sredini na svijetu.
hajde baci na papir sve troškove pa ćeš vidjeti šta sada možeš sa 90k
Oko tih stvari znam jako dobro. Ne govorim na pamet. Moze se napraviti 42m2 prizemlje I 42 m2visoko potrk ovlje za 90.000km.
Na to dodaj parcelu, papire oko 10.000 do 15.000 sa projektima, I stvari unutra zavisi naravno sta hoces, prikljucke izadje to opet solidna cifra ali makar nisi u kafezu. Obzirom na klimavu politicku situaciju u svijetu nije lose imati makar 100m2 prostora za nedaj Boze plasterik ili nesto drugo. Najgore od svega toga jeste sto nije jednostavno naci dobru parcelu.
Haris.ba

#17269 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

ragib wrote: 29/01/2024 11:27 Najgore od svega toga jeste sto nije jednostavno naci dobru parcelu.
Upravo. Pola godine gledam parcele. Skoro svaka ima pofine nedostatke. I bruku ih narod prodaje kao gradjevinsko, iako nisu gradjevinsko zemljiste.

Kad ih uhvatis u lazi, kazu nisu znali. :roll:

Dobra parcela i kosta podobro. I tu onda u racunici otpada "isplativost" kuce nad stanom.
Truba

#17270 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ragib je gradjevinac stoga nemojte suditi sto kaze tako je

cijene neće padati ali doćemo do točke da normalni ljudi neće više moći kupovati

ja ne znam ko može podnijeti 900 maraka mjesecno

:lol: 23 godine
to je meni bila ponuda

ljudi lažu za plaće i imaju 3-4 dodatna izvora sredstava
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#17271 Re: Cijene stanova All about

Post by W0rM »

nekome wrote: 29/01/2024 09:07 @Drinski zaboravio si dijasporu, oni su daleko najveci faktor jer kupuju jos manjim kamatama i vecim platama
Eno ga, dijaspora je krivac nad krivcima :D Pa druze ako mislis da je dijaspori tako lahko, bujrum probaj. Cim predjeds granicu HR-SLO, odmah ce ti tutnuti 100 ojra, a sto sjevernije ides, to ce ti vise davati :D Evo, odes u Dansku i tamo ce te obasuti na ulazu s 20000 DKK i pitati jel ti malo? I stan ce ti dati, za godinu dana rada tam, po' Sarajeva je tvoje :D :lol:
Sid the sloth

#17272 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

Truba wrote: 29/01/2024 11:37 ragib je gradjevinac stoga nemojte suditi sto kaze tako je

cijene neće padati ali doćemo do točke da normalni ljudi neće više moći kupovati

ja ne znam ko može podnijeti 900 maraka mjesecno

:lol: 23 godine
to je meni bila ponuda

ljudi lažu za plaće i imaju 3-4 dodatna izvora sredstava
Gledaj to ovako, 95% ljudi (lupam broj ali je velika vecina) napreduje u karijeri i zivotu, jos ozenis se pa i zena zaradjuje i napreduje sto znaci da ce ti sve lakse biti placati tu ratu od 900KM. Pogotovo sto svake godine tih 900KM sve manje "vrijedi" ondosno sve manje mozes kupiti za toliko novaca a tebi rate ostaje 900KM i za 15 godina. S kirijom, s druge strane, nije bas tako. Kirija raste kako rastu troskovi zivota. A 900KM mjesecno danas moze podnijeti u Sarajevu sigurno 60% porodica izmedju 25 i 60 godina, samo su nasi ljudi ekonomski nepismeni pa se boje banaka i kredita a ne boje se kirije i stanodavca. Imas i ljudi koji zbog vjerskih razloga nece kredit, takvi su u najvecem problemu jer im preostaje samo kirija i stekanje para koje svake godine opet sve manje vrijede.
Truba

#17273 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

W0rM wrote: 29/01/2024 11:43
Eno ga, dijaspora je krivac nad krivcima :D Pa druze ako mislis da je dijaspori tako lahko, bujrum probaj. Cim predjeds granicu HR-SLO, odmah ce ti tutnuti 100 ojra, a sto sjevernije ides, to ce ti vise davati :D Evo, odes u Dansku i tamo ce te obasuti na ulazu s 20000 DKK i pitati jel ti malo? I stan ce ti dati, za godinu dana rada tam, po' Sarajeva je tvoje :D :lol:
dobro sad... nećemo karikirati ali svak ko je otisao prije 10 15 godina kupio je stan u BiH
znaci od ovih što su otišli prije 5 godina očekujemo da kupe u sljedećem razdoblju nekretninu vikendicu ili plac
a moža i nešto na moru
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#17274 Re: Cijene stanova All about

Post by W0rM »

Truba wrote: 29/01/2024 11:52
W0rM wrote: 29/01/2024 11:43
dobro sad... nećemo karikirati ali svak ko je otisao prije 10 15 godina kupio je stan u BiH
znaci od ovih što su otišli prije 5 godina očekujemo da kupe u sljedećem razdoblju nekretninu vikendicu ili plac
a moža i nešto na moru
Opet kazem - bujrum, imate kabinu, probajte :D
Truba

#17275 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

šta ćeš tamo sa 50 000 kad uštediš
ne voliš npr kola i dosta ti putovanja
a ne želiš po hotelima ili kod stare majke da u bosni odmaraš
a oćeš da imaš bazu i za more i za provod :D

staaaaan