drndalo wrote: ↑28/01/2024 11:40
Ricken wrote: ↑28/01/2024 11:21
drndalo wrote: ↑28/01/2024 11:17
Ne zanima te, ali nalazis za shodno da seres? Intersantna pojava...
Kako bolan interesantna pojava, kad mi se čini da je to normalna pojava na ovom forumu?
Ili sam propustio, pošto dugo nisam svraćao, da je postalo zabranjeno postavljati pitanja?
Naravno da me ne zanima hajrovanje dotičnog, jer da me zanima morao bih se prisjetiti da su računi Srebrene Maline blokirani od maja ili juna 2020. godine. Što bi opet upučivalo na zaključke koji bi ti se još manje svidjeli. Pa ne bih da te sekiram.
Nije zabranjeno postavljati pitanja, kao sto vidis, postavio si ga javno, i nije ti dosao prijeki sud na vrata da te kazni...
Ono sto sam pitao je "kako mozes da pitas nesto, a da nisi vidio konkretan dokaz o kojem pises, nego parafraziras nekoga ko je spreman i majku prodati ne bi li se oprao"???
Jel ti stvarno mislis da advokati koje su oni imali ne bi tako tehnicku gresku vec uocili, zalili se na nju, i dobili tu zalbu...? Usprkos tome, prodjose zalbeni postupci, i presuda postade pravosnazna... Kako?
Neka ne brinu, neka se dalje zale u Strasbourg, i neka tamo pravdu nadoknade... Tamo nema prijekih sudova, samo regularni...
Pa kako ću vidjet konkretan dokaz, kad nisam učesnik u procesu, nego konzumiram informacije iz medija? Eto zamolio sam geoxxa da postavi presudu, jer ja nisam mogao naći na stranici suda.
A u dostupnim izvorima sam pronašao slijedeće:
https://visoko.ba/detalji-optuznice-u-a ... 00-000-km/
Osuđujući dio presude
Optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić oglašeni su krivim, a pravna osoba „F.H. Srebrena malina” d.o.o. Sućeska, Srebrenica, zastupana po odgovornom licu trećeoptuženom Fikretu Hodžiću, oglašena odgovornom da su radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke presude počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH (KZFBiH), a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. istog Zakona.
Oslobađajući dio presude
Optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F.H. Srebrena malina” d.o.o. Sućeska, Srebrenica oslobođeni su od optužbe da su radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke presude počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZBiH, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZFBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 219. KZBiH, pranje novca iz člana 209. KZBiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. KZFBiH, krivotvorenje službene isprave iz člana 389. KZFBiH i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje iz člana 262. KZRS.
Optužena Jelka Milićević oslobođena je od optužbe da je radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke presude počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZFBiH.
Sud je oštećenu Federaciju Bosne i Hercegovine, zastupanu po Pravobranilaštvu Federacije Bosne i Hercegovine, uputio da eventualni imovinskopravni zahtjev ostvaruje u parničnom postupku.