Pogani dizajn.
Stvarno ne znam sta da mislim o njima, da li doprinose krahu ili rastu ovog hobija ili nečem trećem.
Moderator: anex
Ovo je meni prvi Pagani, and I like it.Arminovski wrote: ↑27/01/2024 14:58Pogani dizajn.
Stvarno ne znam sta da mislim o njima, da li doprinose krahu ili rastu ovog hobija ili nečem trećem.

Hajde pa mi javi pliz.problemnatravunu wrote: ↑28/01/2024 07:12 I mene zanima.
Vidjeću da postavim na jednu FB grupu o satovima , tu ima pravih znalaca....
Nisam mislio ništa o tvom ukusu. Kontao sam i sam da uzmem jedan i vidim o čemu se radi. Ti Kinezi trenutno kopiraju sve i taj brend konkretno nema ništa sa dizajnom osim imena. Jeste lijep a vjerovatno i kvalitetan. Izgledom je sigurno na granici kopije ali ne znači da će to biti i u budućnosti. Jedini primjer slične niš-industrije/hobija koju bi možda mogao uporediti u kojoj su to davno uradili je najstarija nauka astronomija gdje imaš slične sastojke: staru tehnologiju, dosta nostalgije prema istoj i često ega sa npr strane amerikanaca. Kinezi su tu su bukvalno iskopirali tj ukrali sve patente i prodavali sve za samo dio cijene. Ispočetka kvalitet bio slab, kasnije sve bolji i bolji nešto kao i u primjeru tog sata. Ispočetka mnogi amerikanci bojkotovali, danas ih većina prihvata. Jel poznato? Kasnije su osnovali i neke svoje brendove koji daju 90% performansa za veliku ali ipak koliko toliko pristupačnu cijenu gdje postoji izvjesna inovacija. Danas imaš kineske brendove koji su konkurencija drugim kineskim brendovima kao budget alternativa. A šta se desilo nama? Nama entuzijastima je olakšalo mnogo jer možemo da imamo opremu kakvu smo mogli samo sanjati prije dvadesetak godina a koja nam realno nije ni trebala da volimo taj hobi. Je li pomoglo da više ljudi zavoli hobi? Nisam siguran. Većina raje danas izgleda naginje ka digitalizaciji (digitalnoj fotografiji) što znači da ih astronomija primarno toliko i ne interesuje već nešto drugo. Evropskim i američkim firmama je ostao premium segment, nešto kao Rolex, PP, AP i slično gdje ljudi po decenije čekaju opremu koja i nije bolja od kineske ili je marginalno bolja a Rusima je ostala nostalgija tj Vostok. Šta znam, možda je to samo jedan korak u inovaciji ka nečem drugom. Nije ovo ni prvi put. I Švicarci su jednom davno bili budget alternativa. Japanci isto pa i Nijemci ali vremena se mijenaju. Kinezi to svojim brojkama i sistemom mogu da rade na način da izbace svakog iz takta, čak i jednu Teslu o čemu se počeo jadati i Musk. U ovakvom sistemu ekonomije im trnutno parirati ne možeš. Taj sat jeste na granici kopije, ali je izgleda dobra kopija. Toliko dobra da ponekad osjećam: E eto vam reality check kad ste od nečeka lijepog napravili da normalni ljudi ne mogu ni sanjati da sebi priušte jedan Rolex (Izuzev mene jer se mi se i ne svidjaju toliko.)
Ma nije ni potrebno pojašnjenje. Ovolika ponuda jeftinih satova malo ubija strast.Arminovski wrote: ↑29/01/2024 07:56Nisam mislio ništa o tvom ukusu. Kontao sam i sam da uzmem jedan i vidim o čemu se radi. Ti Kinezi trenutno kopiraju sve i taj brend konkretno nema ništa sa dizajnom osim imena. Jeste lijep a vjerovatno i kvalitetan. Izgledom je sigurno na granici kopije ali ne znači da će to biti i u budućnosti. Jedini primjer slične niš-industrije/hobija koju bi možda mogao uporediti u kojoj su to davno uradili je najstarija nauka astronomija gdje imaš slične sastojke: staru tehnologiju, dosta nostalgije prema istoj i često ega sa npr strane amerikanaca. Kinezi su tu su bukvalno iskopirali tj ukrali sve patente i prodavali sve za samo dio cijene. Ispočetka kvalitet bio slab, kasnije sve bolji i bolji nešto kao i u primjeru tog sata. Ispočetka mnogi amerikanci bojkotovali, danas ih većina prihvata. Jel poznato? Kasnije su osnovali i neke svoje brendove koji daju 90% performansa za veliku ali ipak koliko toliko pristupačnu cijenu gdje postoji izvjesna inovacija. Danas imaš kineske brendove koji su konkurencija drugim kineskim brendovima kao budget alternativa. A šta se desilo nama? Nama entuzijastima je olakšalo mnogo jer možemo da imamo opremu kakvu smo mogli samo sanjati prije dvadesetak godina a koja nam realno nije ni trebala da volimo taj hobi. Je li pomoglo da više ljudi zavoli hobi? Nisam siguran. Većina raje danas izgleda naginje ka digitalizaciji (digitalnoj fotografiji) što znači da ih astronomija primarno toliko i ne interesuje već nešto drugo. Evropskim i američkim firmama je ostao premium segment, nešto kao Rolex, PP, AP i slično gdje ljudi po decenije čekaju opremu koja i nije bolja od kineske ili je marginalno bolja a Rusima je ostala nostalgija tj Vostok. Šta znam, možda je to samo jedan korak u inovaciji ka nečem drugom. Nije ovo ni prvi put. I Švicarci su jednom davno bili budget alternativa. Japanci isto pa i Nijemci ali vremena se mijenaju. Kinezi to svojim brojkama i sistemom mogu da rade na način da izbace svakog iz takta, čak i jednu Teslu o čemu se počeo jadati i Musk. U ovakvom sistemu ekonomije im trnutno parirati ne možeš. Taj sat jeste na granici kopije, ali je izgleda dobra kopija. Toliko dobra da ponekad osjećam: E eto vam reality check kad ste od nečeka lijepog napravili da normalni ljudi ne mogu ni sanjati da sebi priušte jedan Rolex (Izuzev mene jer se mi se i ne svidjaju toliko.)STR69 wrote: ↑27/01/2024 15:15Ovo je meni prvi Pagani, and I like it.Arminovski wrote: ↑27/01/2024 14:58
Pogani dizajn.
Stvarno ne znam sta da mislim o njima, da li doprinose krahu ili rastu ovog hobija ili nečem trećem.![]()
Nadam se da sam pojasnio šta sam htio reći.
I meni je par puta naletio, pa sam gledao, nadam se da nije preglomazan sa 46mm
NostradamusfromBandH wrote: ↑08/02/2024 12:22 Jel ko koristio usluge kupiglobal, pesoto, mailboxde i sl. za kupovinu sata preka aliexpressa? Ove poštarine stvarno nisu normalne. Gledam San martin, steeldive, thorn i meni zanimljiv naziv sata, a super sat kvalitetom tactical frog. Ako ko ima iskustva da baci koju info. za ove navedene poštanske posrednike, koliko se čeka i sl.?
Ja sam kupio Steeldive tako... i isplati se. za USA je sa AE free shippping, i mozes platiti Paypalom sto je meni bitno. Onda Pesoto ili nesto drugo. nacekas se za sat barem mjesec i po, ali jeftinije dodje i ne petljas nikom nista, ako si jeftiniji od 300 KM sve OKBlackCaviar wrote: ↑08/02/2024 12:28NostradamusfromBandH wrote: ↑08/02/2024 12:22 Jel ko koristio usluge kupiglobal, pesoto, mailboxde i sl. za kupovinu sata preka aliexpressa? Ove poštarine stvarno nisu normalne. Gledam San martin, steeldive, thorn i meni zanimljiv naziv sata, a super sat kvalitetom tactical frog. Ako ko ima iskustva da baci koju info. za ove navedene poštanske posrednike, koliko se čeka i sl.?
Imas teme na ovom forumu za te kurirkse sluzbe, oni ce ti tamo najbolje reci
Koliko si platio kurirske usluge i koju si koristio, pesoto?lelooo wrote: ↑08/02/2024 15:20Ja sam kupio Steeldive tako... i isplati se. za USA je sa AE free shippping, i mozes platiti Paypalom sto je meni bitno. Onda Pesoto ili nesto drugo. nacekas se za sat barem mjesec i po, ali jeftinije dodje i ne petljas nikom nista, ako si jeftiniji od 300 KM sve OKBlackCaviar wrote: ↑08/02/2024 12:28NostradamusfromBandH wrote: ↑08/02/2024 12:22 Jel ko koristio usluge kupiglobal, pesoto, mailboxde i sl. za kupovinu sata preka aliexpressa? Ove poštarine stvarno nisu normalne. Gledam San martin, steeldive, thorn i meni zanimljiv naziv sata, a super sat kvalitetom tactical frog. Ako ko ima iskustva da baci koju info. za ove navedene poštanske posrednike, koliko se čeka i sl.?
Pesoto, 10.50$ mislim. Ali iskreno mislim da necu kupiti nijedan više taj "hommage" sat, jednostavno nije to to. Bolje je kupiti original dizajn, pa kakav takav. Orient, Citizen, Casio, G-Shock - tu je to negdje ili malo više ali isplati se. Seiko je nažalost zadnjih par godina pretjerao sa cijenama, ali ima još starijih modela sa starim cijenamaNostradamusfromBandH wrote: ↑08/02/2024 16:51Koliko si platio kurirske usluge i koju si koristio, pesoto?lelooo wrote: ↑08/02/2024 15:20Ja sam kupio Steeldive tako... i isplati se. za USA je sa AE free shippping, i mozes platiti Paypalom sto je meni bitno. Onda Pesoto ili nesto drugo. nacekas se za sat barem mjesec i po, ali jeftinije dodje i ne petljas nikom nista, ako si jeftiniji od 300 KM sve OKBlackCaviar wrote: ↑08/02/2024 12:28