"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
n+1

#5776 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 26/01/2024 23:17
n+1 wrote: 26/01/2024 23:11
zippoo87 wrote: 26/01/2024 23:09 Idem ja ....over and out :lol:

Idem tamo na FB stranicu Dine gastarbajtera pozivati ljude iz Svabije da se vrate ovamo...ovamo je 10 puta bolje i uredjenije nego u Svabiji.
Bolje tamo trositi vrijeme nego ovdje sa srednjoskolcima :D
Straw man, iliti karikiranje.
Kada jedan dokaz za svoje supljiranje pokazes,mozemo nastaviti diskusiju.
Pa ti vidi sta je i ko karikira.
Evo pozvao sam te u moj grad,dodji i napravi anketu medju radnicima pa javi nam rezultate.
I da,u mom gradu nije najgora stvar biti na minimalcu i dobijati ostatak u koverti...u mom gradu imas i tzv. bonove...bezvrijedni papir koji mozes potrositi ili u gazde kod kojeg radis ili u drugog gazde sa kojim tvoj gazda ima tal.Ako ni to ne vjerujes,onda napravi jos jednu aknetu :lol: :lol:
Kao što rekoh, nema potrebe za anketom. Imamo stvarne podatke o tome koliko firmi uplati doprinose na minimalac, i koliko uplati na plate iznad minimalca. Na osnovu tih podataka se finansiraju zdravstveni i penzioni sistemi. Dakle, podaci ne mogu biti lažni, jer ono što PU izvjesti po tom osnovu, mora i da se proslijedi krajnjim korisnicima.

A ti nastavi ponavljati kako to nije relevantno, nego je relevantna tvoja lična percepcija koju si formirao nakon razgovora sa komšijom koji pravi kuću na selu.
Ozimician

#5777 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Kakvi bolan podaci kad si rekao da ne priznajes sluzbene podatke, nego je anketa medju radnicima relevantna.

Niko ziv ne tvrdi da nema malverzacija, ali svako moze do neke granice, moze se sakriti 10-20% vjerujem (posebno ko radi s kesom), ali sve preko toga je naucna fantastika.

Radio sam i ja u firmi gdje sam dio plate dobijao na ruke, dolazim iz sredine koja je vrlo slicna tvojoj i znam odlicno o cemu pricas, to jeste moguce na nekom niskom nivou, ali preko 50% poslovanja voditi na takav nacin - neces dugo.

Uzmi i uvoz i izvoz u obzir. Sve te transakcije se vrse bankovno i ima jako dobar trag novca, kad samo to ubacis u varijablu i sve ovo sto sam nabrojao, ostane ti ova sitna buranija. Jbg u BiH je pojam ako neko kupi auto od 50 000 KM i komsiluk odmah zavidi.

A za Njemacku - pa odlucite se ko ide u Njemacku? Po ovome sto pisete ispade da u BiH zivi bolje, ali eto sluzbene brojke to ne pokazuju. :D
saimidin

#5778 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by saimidin »

Dobro čovjek je rekao istinu kako radi većina malih firmi i naročito obrta, bar na tk što ja znam iz ličnog iskustva, u sa je naravno sve po ps :izet: , ali to naravno nije većina ekonomije u :bih: , a bile su i neke procjene koliki je udio sive ekonomije u :bih: pa ako ćemo vjerovati mmf to je 35,40%

https://www.capital.ba/mmf-siva-ekonomi ... 354-posto/

Ps
Da idemo dalje evo tri stranice se svađate bezeze
n+1

#5779 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Radio sam za IT firmu koja je dio plaća isplaćivala u kešu. Međutim, kako je rastao broj radnika, i kako su rasle plate, bile je potrebno sve više i više keša da se pokrije sve manji procenat troška plata kešom.

Na koncu, firma jednostavno nema toliko keša da nastavi s pomenutom praksom, i jedino rješenje je isplaćivanje punog iznosa plata preko računa, jer se svakako asimptotski približavamo tome.

Naravoučenije je da isplaćivanje plata u kešu moguće samo za firme koje svakako a) rade mnogo s kešom, b) ostaju relativno male.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#5780 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by corolla02 »

eto sve mito i korupcija ipak, nisu ameri ludi :mrgreen:

Ramo hapsi bagru, niko je ne brani :bih:
zippoo87

#5781 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pravosn ... /240126167

Nema kod nas sive ekonomije i malverzacija.
Toliko je nema da ce doskora najjaci covjek u drzavi malo u prdekanu,da odmori na 5 godina :lol:

Ovog n+1 necu vise ni komentarisati,lik ocito nikada nije radio u firmi sa novcem i ne zna kako se sa time radi.
On se drzi statistike.
Evo jos jedno pitanje za naucnika statisticara...kako porezna uprava gleda na BONOVE koji se daju radnicima umjesto plate ?
I gdje su te inspekcije o kojima pricas,da to sprijece ?

Evo i ovo je relevantan podatak a vrlo moguce i malo ublazen,ipak pripadamo kontinentu Evropa,pa da ne kvarimo toliko ugled :D

n+1

#5782 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 26/01/2024 23:56 https://www.klix.ba/vijesti/bih/pravosn ... /240126167

Toliko je nema da ce doskora najjaci covjek u drzavi malo u prdekanu,da odmori na 5 godina :lol:

Ovog n+1 necu vise ni komentarisati,lik ocito nikada nije radio u firmi sa novcem i ne zna kako se sa time radi.
On se drzi statistike.
Evo jos jedno pitanje za naucnika statisticara...kako porezna uprava gleda na BONOVE koji se daju radnicima umjesto plate ?

Evo i ovo je relevantan podatak a vrlo moguce i malo ublazen,ipak pripadamo kontinentu Evropa,pa da ne kvarimo toliko ugled :D

Ono kad više ne znaš gdje bi udarao, pa počneš Fadila uvoditi u priču.

Ne dobivaš bonove umjesto plate, dobivaš ih zajedno sa platom. Pretpostavit ću da si čuo za termin topli obrok.
zippoo87

#5783 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

n+1 wrote: 27/01/2024 00:06
zippoo87 wrote: 26/01/2024 23:56 https://www.klix.ba/vijesti/bih/pravosn ... /240126167

On se drzi statistike.

Ne dobivaš bonove umjesto plate, dobivaš ih zajedno sa platom. Pretpostavit ću da si čuo za termin topli obrok.
Cekaj,ti ne znas ni sta su "bonovi" hahahahahahahahhahahahahahahaha
Cuj bonovi su topli obrok :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
n+1

#5784 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 27/01/2024 00:10
n+1 wrote: 27/01/2024 00:06

On se drzi statistike.

Cekaj,ti ne znas ni sta su "bonovi" hahahahahahahahhahahahahahahaha
Cuj bonovi su topli obrok :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Broj smajlića je uvijek obrnuto proporcionalan snazi argumenta. Dovoljno si dugo na forumu da bi to trebao znati.

Ali kad bolje razmislim, ipak si ti lik koji nakon 15 godina na forumu, petnaest hiljada napisanih postova, i stotine hiljada pročitanih, još nije skontao da iza znakova interpunkcije ide razmak.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5785 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Moji omiljeni likovi se taru i kolju a ja moram to gledati
Prestanite vec jednom
Ozimician

#5786 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Za koga navijas :D
n+1

#5787 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Komi je bio prvi lik kojeg sam volio čitati na forumu, prije 15 godina, i dijelom sam se zbog njega regao. :lol:
zippoo87

#5788 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Pa kako si ono rekao...karikiram smajlicima.
Ja tebe fakat smatrao nekim ko se u nesto razumije a ti blage veze nemas .
On meni pise o pravopisu i interpunkcijskim znakovima na forumu,umjesto da potkrijepi necim svoje presipanje iz supljeg u prazno.
Lik ne zna sta su bonovi a diskutuje na ovu temu i zna sta sve poslodavci rade ili ne rade 🤣
Evo opet si zasluzio 10 smajlica ali necu zbog drugih clanova.
n+1

#5789 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 27/01/2024 00:55 Pa kako si ono rekao...karikiram smajlicima.
Ja tebe fakat smatrao nekim ko se u nesto razumije a ti blage veze nemas .
On meni pise o pravopisu i interpunkcijskim znakovima na forumu,umjesto da potkrijepi necim svoje presipanje iz supljeg u prazno.
Lik ne zna sta su bonovi a diskutuje na ovu temu i zna sta sve poslodavci rade ili ne rade 🤣
Evo opet si zasluzio 10 smajlica ali necu zbog drugih clanova.
Nema toga u pravopisu. To se nauči prvi-drugi čas Informatike u osnovnoj, i spada pod elementarnu informatičku pismenost.

Naumpadne mi to svaki put kad te vidim da se laktaš na podforumu Računari i tehnologija, a boga mi trebalo bi i tebi.
Osmi Socrates

#5790 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Stvarno je ružno gledati kad neko piše bez razmaka. To je pravilo u pravopisu tačka, ne samo u informatičkom pravopisu.

Ima jedan čudan fenomen oko toga, kada neko skrene pažnju forumašu X na to a forumaš X nastavi pisati bez razmaka.

Da li ima veze da li se skretanje pažnje dešava u svađi ili u normalnoj diskusiji? Zašto bi forumaš X nastavio pisati bez razmaka?

To mi se čini kao nepotrebna tvrdoglavost.
Last edited by Osmi Socrates on 27/01/2024 01:59, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5791 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ja mislim da je to stil
Ja ne volim kad tekst nije enterom odvojen
doboj71

#5792 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by doboj71 »

zippoo87 wrote: 26/01/2024 23:17
n+1 wrote: 26/01/2024 23:11
zippoo87 wrote: 26/01/2024 23:09 Idem ja ....over and out :lol:

Idem tamo na FB stranicu Dine gastarbajtera pozivati ljude iz Svabije da se vrate ovamo...ovamo je 10 puta bolje i uredjenije nego u Svabiji.
Bolje tamo trositi vrijeme nego ovdje sa srednjoskolcima :D
Straw man, iliti karikiranje.
Kada jedan dokaz za svoje supljiranje pokazes,mozemo nastaviti diskusiju.
Pa ti vidi sta je i ko karikira.
Evo pozvao sam te u moj grad,dodji i napravi anketu medju radnicima pa javi nam rezultate.
I da,u mom gradu nije najgora stvar biti na minimalcu i dobijati ostatak u koverti...u mom gradu imas i tzv. bonove...bezvrijedni papir koji mozes potrositi ili u gazde kod kojeg radis ili u drugog gazde sa kojim tvoj gazda ima tal.Ako ni to ne vjerujes,onda napravi jos jednu aknetu :lol: :lol:
Nemoj sirbega crniti puno,ima njih jos,zeka je glavni.
zippoo87

#5793 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Osmi Socrates wrote: 27/01/2024 01:10 Stvarno je ružno gledati kad neko piše bez razmaka. To je pravilo u pravopisu tačka, ne samo u informatičkom pravopisu.

Ima jedan čudan fenomen oko toga. Kada neko skrene pažnju forumašu X na to a forumaš X nastavi pisati bez razmaka.

Da li ima veze da li se skretanje pažnje dešava u svađi ili u normalnoj diskusiji? Zašto bi forumaš X nastavio pisati bez razmaka?

To mi se čini kao nepotrebna tvrdoglavost.
Iako je neispravno,ja na forumu nikada ne obracam paznju na stiliziranje teksta i stavljanje kvakica,tackica,tacaka i svih drugih znakova jer pisem i sa telefona,i racunara i bude tu kamaru gresaka,posebno sa telefona,fulam slova i ne pada mi na pamet da tri puta citam post prije nego kliknem submit.Nekada editujem,nekada ne.
To je neki moj forumski stil ali necemo pretjerivati i da me neko u nedostatku argumenata za diskusiju,pravi nepismenim i to zbog razmaka.
Kome to smeta i bode ovi,ima brate foe i nece vise smetati.
Jbte od rasprave dodjosmo do toga da je najveci problem sto ne ide razmak nakon tacke 🤣
Evo opet bi trebao staviti 10 smajlica.

P.s. namjerno i ovdje ne stavljam razmak a necu stavljati ni ubuduce,pa eto da odmah neki znaju sta ih ceka 🤣
Osmi Socrates

#5794 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Nisam ni imao nikakvih sumnji da ćeš pronaći sasvim racionalne razloge da nastaviš pisati bez razmaka. U pravu si kada kažeš da takvo tvoje pisanje nije znak nepismenosti, nego stila, što ovaj sivi Truba kaže.

Međutim, ako ne prihvataš općeprihvaćenu normu pisanja, kako neko može očekivati da prihvatiš bilo kakve dokaze da nije (potpuna) istina ono što pričaš?

Mada, ja ne mislim da ste se vas dvojica zakačili oko (potpune) istine u vezi sive ekonomije, nego oko... Niko živ ne zna zašto se ljudi svađaju na ovom forumu.
zippoo87

#5795 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ja se niti svadjam ,niti kacim sa kim...nego isto kao sto neko ocekuje da i ja mogu dokazati ono sto napisem,tako i ja ocekujem da druga strana dokaze ono sto pise.
Ne mogu ja prihvatiti neciju "statistiku" kao relevantnu,kada ja svojim ocima vidio,dozivio i prozivio ono sto napisem a onda neko kaze,ej to nije bilo tako,ti si slijep,nemoj vjerovati svojim ocima,vjeruj mojoj statistici :D
Evo pozivam doticnog forumasa i sve ostale forumase koji zive ispod staklenog zvona,da izadju iz svojih misijih rupa,obidju malo drzavu u kojoj zive i upoznaju se sa raznoraznim praksama i malverzacijama poslodavaca.
Mozda ce im ruzicaste nacare da promijene malo boju,na sivo :D
Osmi Socrates

#5796 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Prvo, mislim da griješiš kad sivu ekonomiju i malverzacije stavljaš u istu rečenicu.

Naravno da to izgleda kao malverzacija, striktno legalno govoreći, ali, postoji i razlog zašto se ta ekonomska aktivnost naziva siva ekonomija.

Svaka država ima neki nivo sive ekonomije koji mora, u nedostatku bolje riječi, ignorirati. Jer, ako država previše žestoko krene u obračun sa sivom ekonomijom, rizikuju zatvaranje brojnih radnih mjesta, što može (dalje) destabilizirati ekonomsku situaciju u zemlji. Cilj države, rekao bih čak nijedne, nije prevashodno da se obračunava sa sivom ekonomijom, nego da pokuša ponuditi "incentives" poslodavcima da siva ekonomija pređe u "bijelu". To se radi na različite načine. Za dužu je raspravu. Nekad se to desi i prirodnim putem.

Ekonomski razvijenije države ponekad mogu i priuštiti da krenu u agresivniju kontrolu sive ekonomije. Zemlje sa slabijim ekonomskim pokazateljima i ostalim društvenim problemima koji utiču na ekonomiju već imaju manje koristi od toga.

Naprimjer, imaš zemlju kao što je BiH, u kojoj je donedavno bilo isplativije raditi u javnom sektoru nego u privatnom. Sad, koliko sam čitao, privatni sektor polako izjednačava situaciju, i to je odličan trend, ali još to nije na nivou na kojem bi trebalo da bude. I inače, sigurno treba temeljita reforma javnog sektora, u kojoj bi vjerovatno dosta ljudi moglo izgubiti poslove.

Dakle, siva ekonomija u svemu tome ima svoju, čak bih rekao veoma korisnu, ulogu. Istina, neki pojedinci izbjegnu plaćati neke poreze, and so on and so on. Ali, istovremeno, siva ekonomija pomaže dijelu uglavnom "siromašnijeg" sloja društva da imaju posao od kojeg mogu živjeti. To automatski poboljšava ekonomsku sliku zemlje. U sadašnjoj situaciji, kada BiH ima problema sa, recimo, privlačenjem stranih investicija, to je dosta bitno.

Dakle, malverzacije su jedna stvar, a siva ekonomija nešto sasvim drugo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5797 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

fortaleza wrote: 26/01/2024 12:55

I nije mi nikakav problem bio za iznajmiti stan kod više najmodavaca jer dolazim iz BiH.
Imas HR pasos i pretpostavljam za Zagreb uobicajeno ime.
Hakiz

#5798 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 27/01/2024 02:19 Nisam ni imao nikakvih sumnji da ćeš pronaći sasvim racionalne razloge da nastaviš pisati bez razmaka. U pravu si kada kažeš da takvo tvoje pisanje nije znak nepismenosti, nego stila, što ovaj sivi Truba kaže.

Međutim, ako ne prihvataš općeprihvaćenu normu pisanja, kako neko može očekivati da prihvatiš bilo kakve dokaze da nije (potpuna) istina ono što pričaš?

Mada, ja ne mislim da ste se vas dvojica zakačili oko (potpune) istine u vezi sive ekonomije, nego oko... Niko živ ne zna zašto se ljudi svađaju na ovom forumu.
Zbog onoga zbog čega se i ti svađaš.
fortaleza

#5799 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

_BataZiv_0809 wrote: 27/01/2024 10:41

I nije mi nikakav problem bio za iznajmiti stan kod više najmodavaca jer dolazim iz BiH.
I see what you mean.

Ali svejedno mislim da to ne bi bio problem u Zagrebu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5800 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

fortaleza wrote: 27/01/2024 12:32
_BataZiv_0809 wrote: 27/01/2024 10:41

I see what you mean.

Ali svejedno mislim da to ne bi bio problem u Zagrebu.
Ja sam ga imao.
Doduse ne znam kako je sad, ali prije desetak godina je bilo tako.
Post Reply