Imaju ovi statisticari,oi bolje znaju a ja cu kao sto rekoh,nastaviti da gledam ovo sto se oko mene desava i kako se klepa lova
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
zippoo87
#5751 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma nebitno...neka bude da je pausalno...ostajem pri prethodnom postu da je kod nas sve uredno i ne krade se nista.
Imaju ovi statisticari,oi bolje znaju a ja cu kao sto rekoh,nastaviti da gledam ovo sto se oko mene desava i kako se klepa lova
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#5752 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mislim da ima i jednog i drugog.
Naravno, zanatlije dobru lovu uzimaju, rijetko šta prijave.
Ali većina naroda je u OFR odnosu gdje zavisiš od robovlasnika.
Naravno, zanatlije dobru lovu uzimaju, rijetko šta prijave.
Ali većina naroda je u OFR odnosu gdje zavisiš od robovlasnika.
- Ozimician
#5753 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sta sve neces procitati, ali vjerujem da dosta raje ovako razmislja.
Neko ce pretjerano da se bakce manjim prikazivanjem dobiti u zemlji u kojoj je porez na dobit 10%, a porez na dividendu ne postoji.
Eh naravno, knjigovodstveno svasta nesto ulazi u dobit sto po meni ne bi trebalo, ali...
... ali i pored svega toga, tesko da ce se nekome isplatiti iz BiH da otvara racune na XY ostrvima i placa konsultantske usluge da ga izadje skuplja pita od tepsije.
Na kraju jos i ispade da iz BiH odlaze samo ultra giga bogati u potrazi za jos vecim bogatstvom.
Takodjer BH firme imaju vise na raspolaganju od medjunarodnih slovenackih firmi.
Statistika za sve ovo postoji i govori suprotno, ali eto ne trebamo joj vjerovati, ja sam vidio kod komsije kako on to devera.
Uzmi u zbir samo javnu upravu, javna preduzeca i sve koji dobijaju platu iz budzeta, uzmi velike firme - Bingo, Mittal i sl. tu niko od radnika ne dobija "kovertu", dobija se full iznos na racun i samo kad takve radnike uzmes u zbir, vjerovatno si prebacio 50% (n+1 ce znati bolje), a ovdje se prica o 85% koji dobijaju neke pare na crno, kovertu
Neko ce pretjerano da se bakce manjim prikazivanjem dobiti u zemlji u kojoj je porez na dobit 10%, a porez na dividendu ne postoji.
Eh naravno, knjigovodstveno svasta nesto ulazi u dobit sto po meni ne bi trebalo, ali...
... ali i pored svega toga, tesko da ce se nekome isplatiti iz BiH da otvara racune na XY ostrvima i placa konsultantske usluge da ga izadje skuplja pita od tepsije.
Na kraju jos i ispade da iz BiH odlaze samo ultra giga bogati u potrazi za jos vecim bogatstvom.
Takodjer BH firme imaju vise na raspolaganju od medjunarodnih slovenackih firmi.
Statistika za sve ovo postoji i govori suprotno, ali eto ne trebamo joj vjerovati, ja sam vidio kod komsije kako on to devera.
Uzmi u zbir samo javnu upravu, javna preduzeca i sve koji dobijaju platu iz budzeta, uzmi velike firme - Bingo, Mittal i sl. tu niko od radnika ne dobija "kovertu", dobija se full iznos na racun i samo kad takve radnike uzmes u zbir, vjerovatno si prebacio 50% (n+1 ce znati bolje), a ovdje se prica o 85% koji dobijaju neke pare na crno, kovertu
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#5754 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ovo pravdanje papirologije u bih je idealno za kakav holiwood movie plot koga mozemo eto bar unovciti za kakvog oskara i tako prevariti ove 1% koji su na vlasti ili njihova desna ruka 
- Ateista
#5755 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tesko mi je govoriti o procentima, ali ovo sto su ostali naveli da ko god radi sa kesom mislim da sakriva dio prometa, jer mu se vise tako isplati.
Radio sam do sad u tri firme, ukljucujuci i trenuntnu, od toga dvije domace i jedna stranci. Kod stranaca sam imao punu platu na karticu, kod oba privatnika prijavljen na minimalac i kes u koverti, plus sto je bio uvijek period kad nisam ni bio prijavljen i kad sam radio skroz na crno u obje domace firme. Trenutna nije ni mala firma, ima sigurno preko 50 zaposlenih i jako je poznata u BiH kao brend, niko ne dobija punu platu na karticu.
-
goredole
#5756 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
normalica, dodje gazda sa torbom u banku i kaze napuni je do vrha, a ako bude sta nejasno samo se javite mom knjigovodji
- n+1
#5757 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jedno je reći da postoji značajan dio firmi koje još uvijek dio plate isplaćuju na ruke, što je tačno.Ateista wrote: ↑26/01/2024 22:26Tesko mi je govoriti o procentima, ali ovo sto su ostali naveli da ko god radi sa kesom mislim da sakriva dio prometa, jer mu se vise tako isplati.
Radio sam do sad u tri firme, ukljucujuci i trenuntnu, od toga dvije domace i jedna stranci. Kod stranaca sam imao punu platu na karticu, kod oba privatnika prijavljen na minimalac i kes u koverti, plus sto je bio uvijek period kad nisam ni bio prijavljen i kad sam radio skroz na crno u obje domace firme. Trenutna nije ni mala firma, ima sigurno preko 50 zaposlenih i jako je poznata u BiH kao brend, niko ne dobija punu platu na karticu.
Sasvim drugo je reći da većina ili značajan broj firmi drži radnike na minimalcu, što je netačno.
- Snake Eyes
- Ateista
#5759 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Prvo sto ne plati PDV drzavi na to a naplati ga kod usluga ili robe, plus onda porez na dobit. Isto tako treba imati u vidu da su porezi na plate puno veci, tako da je tu najveca usteda kada radniku das naminalac i ostatak u kesu, jer na taj dio u kesu ustedis jos oko 70% tog iznosa. Nisam ekonomista, ali vjerujem da tuima jos razloga zasto im dobro dodje da imaju crni fond i da ne prikazu sav dobit. Ima to naravno i svoje negativne strane, cuo sam za slucajeve gdje radnici kradu od firme na razne nacine i kad se otkriju ne moze se puno uraditi upravo zato jer je veliki dio prometa prikriven, i onda je to tesko dokazati, rizikuje se da se razotkrije to i svasta nesto.Ozimician wrote: ↑26/01/2024 22:20 Sta sve neces procitati, ali vjerujem da dosta raje ovako razmislja.![]()
Eh naravno, knjigovodstveno svasta nesto ulazi u dobit sto po meni ne bi trebalo, ali...![]()
Na kraju jos i ispade da iz BiH odlaze samo ultra giga bogati u potrazi za jos vecim bogatstvom.![]()
Takodjer BH firme imaju vise na raspolaganju od medjunarodnih slovenackih firmi.![]()
Uzmi u zbir samo javnu upravu, javna preduzeca i sve koji dobijaju platu iz budzeta, uzmi velike firme - Bingo, Mittal i sl. tu niko od radnika ne dobija "kovertu", dobija se full iznos na racun i samo kad takve radnike uzmes u zbir, vjerovatno si prebacio 50% (n+1 ce znati bolje), a ovdje se prica o 85% koji dobijaju neke pare na crno, kovertu![]()
Ja ne bih govorio o procentima jer ne znam, pretjerano je reci da je to 85% jer je sto i sam kazes puno budzetlija, kao i velike firme koje to jako tesko mogu raditi. Onda ima i dosta stranih firmi koje to ne rade, tako da vjerovatno da ipak vise od 50% prima punu platu na karticu. Opet, i da je 30% onih koji ne primaju punu platu, nije to zanemarljivo i dosta utice na zvanicne statistike, pogotovo sto to cesto nije mali dodatak na platu nego se vise dobije u koverti nego na ruke.
-
zippoo87
#5760 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kralju,gazda u BiH ne ide u banku nikada,jer u banci nema para,osim ako si blizak vlasti i sema ova koju je opisa kolega iznad.Po kredit koji nece vratiti
Ali evo da ti nacrtam malo.
Imam ja firmu koja prodaje gradjevinski materijal...i ti se odlucio praviti kucu ili renovirati sprat.Dodjes da kupis materijal,hoces da platis,platis kesom,ne dobijes racun fiskalni,nego paragon blok i tako danas radi cijeli dan firma.Nakupi se danas prometa nekog,sve placeno u kesu a nije nista fiskalizovano (prijavljeno)...ti sutra od druge firme od koje nabavljas robu,kazes,dovucite kamion toga i toga i toga i on opet dovuce,ti platis ovim istim kesom,nadopunis zalihu i stanje da se slaze i sutra ides u nove pobjede...sva marza ti ostaje u rukama a promet kucani u firmi taj dan bio npr. 1000 KM a ti prodao 10000 KM materijala.
I kako da ovih 9000 udje u promet firme i statistiku i racunovodstvo ,kada se fakticki ovo nije ni desilo ?
E tako isto,hoces kopati temelje za kucu,dodje gazda,dogovoris sve,kaze cijena je 5000 KM sa odvozom,ti platis...nisi dobio nikakav racun,samo si dao kes u ruke .Dakle ni ovo se nije desilo,jer nije provuceno kroz kasu i firmu.
I sada uzmi da svaka firma u BiH ovo radi...jer da ne radi,lanac bi bio prekinut,jer svu robu i ti moras kupiti na crno,ako udje na fakturu,onda mora i izaci kroz fiskalni racun.
Nego ja ba nemam zivaca ovdje pisati sa ljudima koji ocito ne vide dobro svojim ocima .
Ja radio u 10+ firmi...u svakoj kesa kao u prici i onda meni dodje ovaj i pise nema toga a kroz moje ruke sav kes prolazio u odredjenim poslovnicama
- Ateista
#5761 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Slazem se da nije vecina, ja licno nisam ni rekao da to radi vecina.n+1 wrote: ↑26/01/2024 22:32Jedno je reći da postoji značajan dio firmi koje još uvijek dio plate isplaćuju na ruke, što je tačno.Ateista wrote: ↑26/01/2024 22:26Tesko mi je govoriti o procentima, ali ovo sto su ostali naveli da ko god radi sa kesom mislim da sakriva dio prometa, jer mu se vise tako isplati.
Sasvim drugo je reći da većina ili značajan broj firmi drži radnike na minimalcu, što je netačno.
Mislim da bi se moglo reci da to radi vecina firmi koja je u mogucnosti da to radi, i to sigurno utice na zvanicnu statistiku.
- PreWiBa
#5762 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naravno, to je sasvim jasno.
Ali to se većinom odnosi na "manja i srednja preduzeća", znači maks. 30% radnika.
Krajem 2000-ih je neki naš poznanik radnicima plaćao milju maraka prosječno, mislim da ni dan-danas tamo službena prosječna plata nije tolika.
Ali to se većinom odnosi na "manja i srednja preduzeća", znači maks. 30% radnika.
Krajem 2000-ih je neki naš poznanik radnicima plaćao milju maraka prosječno, mislim da ni dan-danas tamo službena prosječna plata nije tolika.
-
zippoo87
#5763 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mozes li ti kako doci u Gracanicu i napraviti kakvu anketu medju radnicima u Gr ?n+1 wrote: ↑26/01/2024 22:32Jedno je reći da postoji značajan dio firmi koje još uvijek dio plate isplaćuju na ruke, što je tačno.Ateista wrote: ↑26/01/2024 22:26Tesko mi je govoriti o procentima, ali ovo sto su ostali naveli da ko god radi sa kesom mislim da sakriva dio prometa, jer mu se vise tako isplati.
- Ateista
#5764 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da, upravo tako, srednja i manja preduzeca to ugavnom mogu raditi. Zavisi naravno i od vrste robe ili usluge, nekom je lakse nekom teze.
- kokuz_sa
#5765 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
@zippoo87
Ja i ti smo ovdje kao
Don Kihot
I borba sa vjetrenjacama.
Ljudi ocito su tek zavrsili faxove i sve im izgleda kao utopija
Ja i ti smo ovdje kao
Don Kihot
I borba sa vjetrenjacama.
Ljudi ocito su tek zavrsili faxove i sve im izgleda kao utopija
- n+1
#5766 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Firma od koje si kešom kupio materijal također mora pravdati zašto su im zalihe smanjene, a prihodi nisu prikazani. Dakle, oni će izdati fakturu na tvoje ime, jer ih ne zanimaju tvoje malverzacije, i samim tim jeste se desilo.zippoo87 wrote: ↑26/01/2024 22:40Kralju,gazda u BiH ne ide u banku nikada,jer u banci nema para,osim ako si blizak vlasti i sema ova koju je opisa kolega iznad.Po kredit koji nece vratiti
Imam ja firmu koja prodaje gradjevinski materijal...i ti se odlucio praviti kucu ili renovirati sprat.Dodjes da kupis materijal,hoces da platis,platis kesom,ne dobijes racun fiskalni,nego paragon blok i tako danas radi cijeli dan firma.Nakupi se danas prometa nekog,sve placeno u kesu a nije nista fiskalizovano (prijavljeno)...ti sutra od druge firme od koje nabavljas robu,kazes,dovucite kamion toga i toga i toga i on opet dovuce,ti platis ovim istim kesom,nadopunis zalihu i stanje da se slaze i sutra ides u nove pobjede...sva marza ti ostaje u rukama a promet kucani u firmi taj dan bio npr. 1000 KM a ti prodao 10000 KM materijala.
I kako da ovih 9000 udje u promet firme i statistiku i racunovodstvo ,kada se fakticki ovo nije ni desilo ?
E tako isto,hoces kopati temelje za kucu,dodje gazda,dogovoris sve,kaze cijena je 5000 KM sa odvozom,ti platis...nisi dobio nikakav racun,samo si dao kes u ruke .Dakle ni ovo se nije desilo,jer nije provuceno kroz kasu i firmu.
I sada uzmi da svaka firma u BiH ovo radi...jer da ne radi,lanac bi bio prekinut,jer svu robu i ti moras kupiti na crno,ako udje na fakturu,onda mora i izaci kroz fiskalni racun.
Nego ja ba nemam zivaca ovdje pisati sa ljudima koji ocito ne vide dobro svojim ocima .
Ja radio u 10+ firmi...u svakoj kesa kao u prici i onda meni dodje ovaj i pise nema toga a kroz moje ruke sav kes prolazio u odredjenim poslovnicama![]()
Ako kažeš da su i oni od nekog uzeli kešom, na kraju ipak moramo doći do proizvođača, koji mora objasniti gdje nestaju tone građevinskog materijala koje proizvodi.
Način na koji ti zamišljaš proizvodno-distributivni lanac je...zanimljiv.
- n+1
#5767 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne treba mi anketa Gračanice. Imam podatke Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine.zippoo87 wrote: ↑26/01/2024 22:49Mozes li ti kako doci u Gracanicu i napraviti kakvu anketu medju radnicima u Gr ?n+1 wrote: ↑26/01/2024 22:32Jedno je reći da postoji značajan dio firmi koje još uvijek dio plate isplaćuju na ruke, što je tačno.Ateista wrote: ↑26/01/2024 22:26
Tesko mi je govoriti o procentima, ali ovo sto su ostali naveli da ko god radi sa kesom mislim da sakriva dio prometa, jer mu se vise tako isplati.
- PreWiBa
#5768 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mislim da ne bi baš dobili istinite odgovorezippoo87 wrote: ↑26/01/2024 22:49Mozes li ti kako doci u Gracanicu i napraviti kakvu anketu medju radnicima u Gr ?n+1 wrote: ↑26/01/2024 22:32Jedno je reći da postoji značajan dio firmi koje još uvijek dio plate isplaćuju na ruke, što je tačno.Ateista wrote: ↑26/01/2024 22:26
Ali stvarno, mislim da svaka firma koja sebi tako nešto može priuštiti to i radi. Takav je naš mentalitet.
Poznavajući naš mentalitet, mislim da čak i velikom broju to ne smeta toliko, valjda misle da će tako njima više ostati, a penzija je preko minimalne svakako osigurana.
-
zippoo87
#5769 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ti legendo samo presipas iz supljeg u prazno.Te brojke koje ti koristis su kurac obicni a to ti svako moze potvrditi ,pa cak i ti to znas,samo eto branis svoj usuplju pricu.n+1 wrote: ↑26/01/2024 22:53Firma od koje si kešom kupio materijal također mora pravdati zašto su im zalihe smanjene, a prihodi nisu prikazani. Dakle, oni će izdati fakturu na tvoje ime, jer ih ne zanimaju tvoje malverzacije, i samim tim jeste se desilo.zippoo87 wrote: ↑26/01/2024 22:40Kralju,gazda u BiH ne ide u banku nikada,jer u banci nema para,osim ako si blizak vlasti i sema ova koju je opisa kolega iznad.Po kredit koji nece vratiti
Ja radio u 10+ firmi...u svakoj kesa kao u prici i onda meni dodje ovaj i pise nema toga a kroz moje ruke sav kes prolazio u odredjenim poslovnicama![]()
Ako kažeš da su i oni od nekog uzeli kešom, na kraju ipak moramo doći do proizvođača, koji mora objasniti gdje nestaju tone građevinskog materijala koje proizvodi.
Ja sam radio u firmama i znam sta sam radio,znam kako se radilo a za tebe ne znam ni sta radis ni da li si ikada radio u nekoj takvoj firmi.
Ono sto sa sigurnoscu znam je da svi ti podaci koje ti imas su netacni.
Dakle,ja vise vjerujem svojim ocima,nego tvojim upisima.
- n+1
#5770 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koje brojke? Bukvalno nema nijedne brojke u mom postu, samo pojašnjenje uzročno-posljedničnih veza koje su tebi očigledno nedokučiva apstrakcija.zippoo87 wrote: ↑26/01/2024 22:59Ti legendo samo presipas iz supljeg u prazno.Te brojke koje ti koristis su kurac obicni a to ti svako moze potvrditi ,pa cak i ti to znas,samo eto brabis svoj usuplju pricu.n+1 wrote: ↑26/01/2024 22:53Firma od koje si kešom kupio materijal također mora pravdati zašto su im zalihe smanjene, a prihodi nisu prikazani. Dakle, oni će izdati fakturu na tvoje ime, jer ih ne zanimaju tvoje malverzacije, i samim tim jeste se desilo.zippoo87 wrote: ↑26/01/2024 22:40
Kralju,gazda u BiH ne ide u banku nikada,jer u banci nema para,osim ako si blizak vlasti i sema ova koju je opisa kolega iznad.Po kredit koji nece vratiti
Ja sam radio u firmama i znam sta sam radio,znam kako se radilo a za tebe ne znam ni sta radis ni da li si ikada radio u nekoj takvoj firmi.
Ono sto sa sigurnoscu znam je da svi ti podaci koje ti imas su netacni.
Dakle,ja vise vjerujem svojim ocima,nego tvojim upisima.
-
goredole
#5771 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
druze, vec sam jednom napisao da ne tvrdim da nema utaje poreza, prikazivanje manjeg prometa i varanja drzeve ali primjeri koje si naveo su prevare na nivo granapa i cekera. privatnik rahman sa jednim bagerom i kiperom moze iskopati temelj za kucu jer moze podnijeti da plati iz svog dzepa dnevnice i gorivo za bager i kiper ali ni jedna ozbiljna gradjevinska firma ne moze raditi na taj nacin. pa nisu ni inspektori glupi da ne mogu skontati koliko radna masina trosi kada se pogledaju ulazne fakture.zippoo87 wrote: ↑26/01/2024 22:40Kralju,gazda u BiH ne ide u banku nikada,jer u banci nema para,osim ako si blizak vlasti i sema ova koju je opisa kolega iznad.Po kredit koji nece vratiti
-
zippoo87
#5772 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Idem ja ....over and out
Idem tamo na FB stranicu Dine gastarbajtera pozivati ljude iz Svabije da se vrate ovamo...ovamo je 10 puta bolje i uredjenije nego u Svabiji.
Bolje tamo trositi vrijeme nego ovdje sa srednjoskolcima
Idem tamo na FB stranicu Dine gastarbajtera pozivati ljude iz Svabije da se vrate ovamo...ovamo je 10 puta bolje i uredjenije nego u Svabiji.
Bolje tamo trositi vrijeme nego ovdje sa srednjoskolcima
- n+1
-
goredole
-
zippoo87
#5775 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kada jedan dokaz za svoje supljiranje pokazes,mozemo nastaviti diskusiju.
Pa ti vidi sta je i ko karikira.
Evo pozvao sam te u moj grad,dodji i napravi anketu medju radnicima pa javi nam rezultate.
I da,u mom gradu nije najgora stvar biti na minimalcu i dobijati ostatak u koverti...u mom gradu imas i tzv. bonove...bezvrijedni papir koji mozes potrositi ili u gazde kod kojeg radis ili u drugog gazde sa kojim tvoj gazda ima tal.Ako ni to ne vjerujes,onda napravi jos jednu aknetu