Base building je ovdje najzarazniji dio. Ja nisam nikad volio survival igre radi mnogo nekih mundane taskova. Ovdje ti se sve svodi da nadjes najbolju kombinaciju palova u bazi sto ce skupljat resurse i radit taskove za tebe. Svaki pal kojeg uhvatis je drugaciji od skillova koje posjeduje do karaktera. Mozes uhvatit dva pala iste vrste ali ce imat razlicite traits i cesto statove. Pa onda imas breeding, stat improving i ostale gluposti. Nista sto nije vidjeno ali su nasli dobar balans izmedju komplikovanog i previse jednostavnog. Zato je i toliko appealing izmedju ostalog.Averus wrote: ↑25/01/2024 13:07 Vjerujem da je zabavna, ali mi djeluje kao mješavina žanrova koje nikako ne znam igrati - a to je FPS i Base Building, a vala i Multiplayer ne pomaze
Mozda nekad, kad spadne na 5-6€ probam.
A evo pročitah prilično dobar review, koji mi potvrđuje da to nije igra za mene
https://steamcommunity.com/id/cdranzer/ ... d/1623730/
Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Moderator: Benq
-
1Dante1
#47026 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
- Averus
- ferratilis
#47028 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Prosle godine je Microsoft vec otpustio oko 16000, to sam citao u oktobru. Cijela IT industrija je pogodjena, gaming izgleda najvise. Ima li ovdje neko ko radi u IT sektoru, zanima me ko su ti ljudi koji najvise dobijaju otkaze, juniori? QA? Nisam u toj bransi, pa ne znam.
- n+1
#47029 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Dobivaju svi redom. Čini mi se da je i Averus pisao kako je imao tu nesreću prošle godine.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#47030 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
je li to napokon došlo do zasićenja tržišta?
ovo stvarno ne govorim zluradim tonom.
ovo stvarno ne govorim zluradim tonom.
- Averus
#47031 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Yap. Ovo Microsoftovo je tipican potez nakon akvizicije
Isto je HTEC uradio (naravno, manja skala, ali isti k) nakon kupovine Mistrala i drugih firmi proslih godina
Koliko sam primjetio, juniori pravo tesko sad nalaze posao, ali oni koji ga imaju ostaju jer ih gule godinama kao juniore, a sve vise i vise obaveza
U gaming industriji ne znam sta se desava, niti mi je jasno. Ova industrija nikad nije bila profitabilnija, ali ocigledno MS nalazi nacine da skrati troskove. Mozda zbog potrosenih bruku para na akvizicije? Ko zna
Isto je HTEC uradio (naravno, manja skala, ali isti k) nakon kupovine Mistrala i drugih firmi proslih godina
Koliko sam primjetio, juniori pravo tesko sad nalaze posao, ali oni koji ga imaju ostaju jer ih gule godinama kao juniore, a sve vise i vise obaveza
U gaming industriji ne znam sta se desava, niti mi je jasno. Ova industrija nikad nije bila profitabilnija, ali ocigledno MS nalazi nacine da skrati troskove. Mozda zbog potrosenih bruku para na akvizicije? Ko zna
- n+1
#47032 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Prije bih rekao da je pukao balon. Dok je novac bio jeftin, startupima se novac dijeli šakama i kapama, a to je onda stvaralo i potražnju za radnom snagom.
Drugim riječima, ona nekadašnja priča da se pola Bosne može zaposliti u IT samo ako se prekvalificiraju, ili da globalno fali neodređeno mnogo IT radnika, uvijek je bila tačna samo u toj mjeri u kojoj novac nastavlja biti jeftin i startupima se novac daje šakom i kapom.
Drugim riječima, ona nekadašnja priča da se pola Bosne može zaposliti u IT samo ako se prekvalificiraju, ili da globalno fali neodređeno mnogo IT radnika, uvijek je bila tačna samo u toj mjeri u kojoj novac nastavlja biti jeftin i startupima se novac daje šakom i kapom.
- Averus
#47033 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Na silu prozvano zasicenjem. Taj narativ se forsira, a posla ima da se zaposli jos ovoliko ITevaca.
I ne zaboravi, nisu svi ITevci programeri (koje toliko prozivaju i blate kao lako zarađene pare itd). Evo ovaj slucaj za sobom vuce animator, writere, dizajnere, programere, marketing strucnjake i i i i...
- ferratilis
#47034 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Zato mi je bilo sumnjivo kad ljudi kazu "samo malo naucis Python i na konju si." Nema te profesije gdje mozes biti na konju ako si priucen, odnosno "dundjer majstor." Ljudi koji su godinama gulili C++ i ispekli zanat su na konju, ili bilo ko ko je usko specijaliziran, svim ostalim stalno visi mac nad glavom.
Al opet mi je zao ljudi jer neko time hrani porodicu jbg. A ako su otkaze dobili diversity hires i oni nehljebari iz Blizzarda sto ljudima prodaju muda pod bubrege, nije mi zao ni sekunde.
Al opet mi je zao ljudi jer neko time hrani porodicu jbg. A ako su otkaze dobili diversity hires i oni nehljebari iz Blizzarda sto ljudima prodaju muda pod bubrege, nije mi zao ni sekunde.
- BaDa
#47035 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Igral ko cities skylines 2? Jel moguce da nisu jos mod izbacili da se ne moraju koristiti dalekovodi? 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#47036 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
što se tiče lako zarađenih para ja pozivam svakoga da ih lako zarađuje. toga mi je stvarno pun nježnik. pogotovo u branšama koje nisu naslonjene na budžet.Averus wrote: ↑25/01/2024 18:45Na silu prozvano zasicenjem. Taj narativ se forsira, a posla ima da se zaposli jos ovoliko ITevaca.
I ne zaboravi, nisu svi ITevci programeri (koje toliko prozivaju i blate kao lako zarađene pare itd). Evo ovaj slucaj za sobom vuce animator, writere, dizajnere, programere, marketing strucnjake i i i i...
- Averus
#47037 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Trenutno samo C++ embedded rasturaju. Ti ljudi imaju nadprosjecnu inteligenciju i zato i jesu to sto jesu.
sve ostale branse osjete, ako nista, malo nelagode u ovom periodu.
A upravo ovo sto Chmoljo kaze, nek proba svako ko misli da moze.
Ja se naslusao prica i licnih napada zbog toga sto sam ITevac, jer zaboga mi nista ne radimo, mrdnemo prstom i uzmemo par milja.
I naravno narod (pogotovo balkanski) se uhvati te price kao da je bozjom rukom napisana i upali foluška.
sve ostale branse osjete, ako nista, malo nelagode u ovom periodu.
A upravo ovo sto Chmoljo kaze, nek proba svako ko misli da moze.
Ja se naslusao prica i licnih napada zbog toga sto sam ITevac, jer zaboga mi nista ne radimo, mrdnemo prstom i uzmemo par milja.
I naravno narod (pogotovo balkanski) se uhvati te price kao da je bozjom rukom napisana i upali foluška.
- ferratilis
#47038 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Japanci razmisljaju na drugaciji nacin:
- Rootboi
#47039 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Zato još naplaćuju igre stare po 30 40 godina. 
- ferratilis
#47040 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
To je lose za nas, ali nije za njih. Kad pocnes raditi za japansku kompaniju, neces lako dobit otkaz osim ako nesto debelo ne zaseres. Radnici imaju dosta bolji polozaj. Pogledaj prosjecnu platu CEOa u Japanu i na Zapadu, sve ce ti biti jasno.
- n+1
#47041 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Japanci su generalno upali u mulj stagnacije. Zato ih i dere Palworld. 
- ferratilis
#47042 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Slika postaje jasnija. Vec neko vrijeme MS najavljuje digital-only buducnost.
- Tito_i_Partija
#47043 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Jeste, al' zato se očekuje da radiš 10-12 sati dnevno i da posle toga ideš na piće sa kolegama. Populacija Japana opasno opada već nekoliko decenija jer niko nema vremena ni za dejting, a kamoli da ima svoju familiju.ferratilis wrote: ↑25/01/2024 19:43 To je lose za nas, ali nije za njih. Kad pocnes raditi za japansku kompaniju, neces lako dobit otkaz osim ako nesto debelo ne zaseres. Radnici imaju dosta bolji polozaj. Pogledaj prosjecnu platu CEOa u Japanu i na Zapadu, sve ce ti biti jasno.
-
DonieBrasco
#47044 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ovo kad se pomjesa sa onim Ubisoftovim bice zanimljivo.ferratilis wrote: ↑25/01/2024 20:46 Slika postaje jasnija. Vec neko vrijeme MS najavljuje digital-only buducnost.
- ferratilis
#47045 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Jeste, to je veliki kulturalni problem kod njih. I ovo sto je n+1 je napisao je tacno, njihova ekonomija stagnira vec duze vrijeme.Tito_i_Partija wrote: ↑25/01/2024 21:36 Jeste, al' zato se očekuje da radiš 10-12 sati dnevno i da posle toga ideš na piće sa kolegama. Populacija Japana opasno opada već nekoliko decenija jer niko nema vremena ni za dejting, a kamoli da ima svoju familiju.
Ali kad pogledas zakonski status radnika u Japanu, tamo te ne moze neko lako otpustiti, zakon je jak. Postoje ogromni penali za firme u tom slucaju. Uporedi to s nama, gdje te mogu sutnuti na ulicu kad im je volja. A to sto nemaju djece je kombinacija vise faktora, ne ulazim u to.
- Quaresma
#47046 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
veliki satoru iwata. najdrazi lik iz gaming industrije.
- vaučer
#47047 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Nemojte mi na Nintendo.
Zakon kompanija.
Zakon kompanija.
- ferratilis
#47048 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Evo odlicne igre za Chmolju, a moram priznati, i meni je legla. Posao ti je da rastavljas svemirske brodove, rezes na komade i sortiras. Veoma banalna premisa igre, ali i voznja kamiona u ETS2 je banalna, pa je opet zanimljivo. Gameplay loop je cista zaraza. Svidja mi se i anti-korporativna atmosfera igre, na pocetku potpises ugovor s kompanijom i automatski si u minusu milijardu i po dolara, bukvalno postajes rob. Kompanija je kroz ugovor postala vlasnik tvoje DNK, tako da ako pogines na radu, kloniraju te, i nastavljas dok ne otplatis dug (znaci zauvijek). Crna komedija. Kroz igru komuniciras s drugim nazovi "sjekacima" u pokusaju da osnujete neki sindikat. Sve je uradjeno kao parodija, ali je ton jako dobar.
A muzika je posebna prica. Rezes komade napustenog broda u orbiti dok svira Americana/bluegrass/blues/folk s americkog Juga. Onako bezveze sam instalirao igru jer sam je nekad ugrabio na Humble Bundle, ali je stvarno nesto posebno. Nista slicno ne postoji. A soundtrack slusam i dok radim svoj posao.
A muzika je posebna prica. Rezes komade napustenog broda u orbiti dok svira Americana/bluegrass/blues/folk s americkog Juga. Onako bezveze sam instalirao igru jer sam je nekad ugrabio na Humble Bundle, ali je stvarno nesto posebno. Nista slicno ne postoji. A soundtrack slusam i dok radim svoj posao.
- Rootboi
#47049 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ovaj soundtrack baš dobar.

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#47050 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
RIOT je prekjučer otpustio 500 ljudi, najviše su nastradali dizajneri i marketingferratilis wrote: ↑25/01/2024 18:32 Prosle godine je Microsoft vec otpustio oko 16000, to sam citao u oktobru. Cijela IT industrija je pogodjena, gaming izgleda najvise. Ima li ovdje neko ko radi u IT sektoru, zanima me ko su ti ljudi koji najvise dobijaju otkaze, juniori? QA? Nisam u toj bransi, pa ne znam.