kabal1337 wrote: ↑21/01/2024 21:50
citroen xm wrote: ↑21/01/2024 17:32
To što neće vrijediti, pa ne vrijedi ni kao nov tj. prodaje se za prilično povoljan iznos.
Ne treba ih kupovati isključivo kao kopije već kao kvalitetan i elegantan sat, u dosta stvari približan "originalu" po cijeni nepoznatog brenda što i jeste.
Zavisi ko sta gleda
Neko hoce samo nesto sto pokazuje vrijeme, neko hoce mnogo vise od toga. Historiju, pricu blago receno da ima svoj smek.
Ovi kineski brendovi nisu losi u vecini slucajeva tu je citizen-ov ili seiko mehanizam i skroz ok budu regulisani. Cak dobijes i vise, tipa safirno staklo.
Prednost je sto se ovi satovi mogu i popravljati, ima mnostvo dijelova itd.
Neki su cijenama pravo slicni Seiku, Citizenu, Orientu itd. tako da ja zaista ne bi davao veci iznos za ove imitatore. Kupis pravu stvar, koja ima historiju i imat ce vrijednost sigurno.
To ti je kao sa parfemima.
Imaš, šta ja znam, Tom Ford od 500 Eura za 100 ml. I imaš neki "Isto k'o Tom Ford" od 35 Eura za 100 ml.
Ovaj "Isto k'o Tom Ford", zaista miriši isto, ne možeš ga razlikovati od pravog. U čemu je, onda, problem? U tome da se imitacija osjeti na udaljenosti samo 15 cm od tačke prskanja i da miriši kao pravi prvih 2 minuta, a onda miris ili nestane ili se počne pretvarati u smrad. Dok original ima projekciju od 1 - 2 m i trajanje od 6-8 sati. A kada mu se miris počne mijenjati od gornjih ka baznim notama, tačno znaš da će i kako će mirisati, "programiran" je da tako miriši.
Pa, ako nemaš za pravi Tom Ford, bolje ti je kupiti Aqua di Gio ili Drakkar Noir, ili neki jeftiniji autentičan miris, nego "Isto k'o Tom Ford".
Slično ti je kada kupiš imitaciju sata.
Samo, kod mirisa nema "intelektualne" zaštite mirisa, svako legalno može praviti miris koji miriši kao neki drugi, poznati. Kod satova je malo drugačije, kopije su nelegalne.