Ma meni nije jasno kako ove vjecite varalice nije strah da ce im neko, umjesto razbijanja inventara, problem "pokusati rijesiti" sa bombom.. Puna drzava ptsp-a, a varalice hladne ko led i decenijama ljude jebu u zdrav mozak.. Najgore sto ovi obicni radnici najebu, a oni niti luk jeli, niti luk mirisali..skupljac_zeljeza wrote: ↑12/05/2022 12:03Nisi jedini.Bez obzira da li je postupio ispravno jer su ga zezali i u servisu pa onda takav došao ponovo u radnju, svakako će dobiti odobravanja od velikog broja prevarenih. Sada bi njemu vlasnik radnje ne vratio nego poklonio dva da se može sve vratiti unazad. Daš normalne pare koje se ne zarađuju tek tako, a zauzvrat dobiješ pokvaren uređaj.
Zastita potrosaca u BIH
-
laik1981
#26 Re: Zastita potrosaca u BIH
-
kleja
#27 Re: Zastita potrosaca u BIH
upravo tako, mada je DOA na licu mjesta ako se utvrdi prilikom prodaje ovdje ima DAP procedura, unutar 8 dana ako se utvrdi bilo kakav nedostatak u radu ili greška u proizvodnji izdaje se nalog za izdavanje novog uređaja.
Ovaj čovjek je polupao na pogrešnom mjestu. Sve je ovo ako je u pravu trebao raditi u servisu.
-
elcaliente
#28 Re: Zastita potrosaca u BIH
Sta kaze zakon kako se postupa u ovom slucaju?
Nije ni meni bas jasno, je fakticki gledano pordavnica je distributer i ona ne daje garanciju na proizvod. To radi proizvodzac.
Nije ni meni bas jasno, je fakticki gledano pordavnica je distributer i ona ne daje garanciju na proizvod. To radi proizvodzac.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#29 Re: Zastita potrosaca u BIH
Zakon o zastiti potrosaca pa citaj
No nasi ljudi su nepismeni, kontaju da mu to radnik mora na licu mjesta rijesiti, ne konta sta znaci servis, potvrda kvara, zamjena, etc.
-
kleja
#30 Re: Zastita potrosaca u BIH
a proizvođač imenuje ovlašteni servis. Ovlašteni servis utvrđuje neispravnost proizvoda i popravlja ga sukladno servisnim procedurama propisanim od strane proizvođača i važečih zakona u državama u kojima rade.elcaliente wrote: ↑12/05/2022 13:08 Sta kaze zakon kako se postupa u ovom slucaju?
Distributeri odnosno prodavnica tek na osnovu nalaza servisa može čovjeku vratiti pare, izdati novi uređaj ili uređaj boljih karakteristika uz doplatu korisnika. A distributer će svoje naplatiti od proizvođača.
Što znaći tek kad servis prijavi proizvođaču da će zamjeniti uređaj, proizvođač će distributeru to nadoknaditi ili novim uređajem ili kredit notom.
Da su mu ovi u prodavnici ispunili njegov zahtjev napravili bi sebi štetu u iznosu ovog aparata.
- tandmand
#31 Re: Zastita potrosaca u BIH
Do sada sam svaki smartphone kupio na putovanju u DE, AT, iako sam znao ako mu nešto bude falilo ili se pokvari u roku garancije da neću tamo ići i to ganjati. Ali sam tamo kupovao upravo iz uvjerenja da se to neće desiti jer je roba kvalitetnija. Đaba što nešto kupiš u komšiluku, sa svim prednostima reklamacije - ako će doći do reklamacije.
Jednom sam kod nas kupio više komada elektronskih dijelova, par stoja kom. i od 6 komada, 4 sam raspakovao i utvrdio da ne podnose opterećenje, tj. rade, nisu pokvareni ali nisu ni ispravni. I odmah nazovem tu firmu i kažu mi to mora na servis
Kakav čovječe servis, došlo neispravno, odmah sam vas nazvao. Ja, popizdim, bilo još stvari što sam kupio, spakujem sve i vratim natrag. Zahtijevao sam da mi cjelokupan iznos računa vrate na moj tekući ... oni pokušali petljanijom, da im ne vraćam stvari koje su ispravne. Bio sam uporan, stalno zvao i vratili su cjelokupan iznos. Na telefonu, najgori gazda ... sa radnicima sve fino ali on petlja. A masu stvari nakupovao od njih. Nakon tog iskustva, od njih samo sitnice, max 100KM. Mislim znate vi tu firmu ovdje na forumu, da sad ne mahalam.
Jednom sam kod nas kupio više komada elektronskih dijelova, par stoja kom. i od 6 komada, 4 sam raspakovao i utvrdio da ne podnose opterećenje, tj. rade, nisu pokvareni ali nisu ni ispravni. I odmah nazovem tu firmu i kažu mi to mora na servis
Kakav čovječe servis, došlo neispravno, odmah sam vas nazvao. Ja, popizdim, bilo još stvari što sam kupio, spakujem sve i vratim natrag. Zahtijevao sam da mi cjelokupan iznos računa vrate na moj tekući ... oni pokušali petljanijom, da im ne vraćam stvari koje su ispravne. Bio sam uporan, stalno zvao i vratili su cjelokupan iznos. Na telefonu, najgori gazda ... sa radnicima sve fino ali on petlja. A masu stvari nakupovao od njih. Nakon tog iskustva, od njih samo sitnice, max 100KM. Mislim znate vi tu firmu ovdje na forumu, da sad ne mahalam.
- laserShow
#32 Re: Zastita potrosaca u BIH
Na osnovu čega, kojeg zakona?
Vidiš iz tvog primjera je očito da je problem u prodavačima, ali i kupcima. Prodavači ne žele da poštuju procedure, kupci ne znaju, ili ne žele da znaju, vođeni onom "kupac je uvijek u pravu". yes ali u limburgu.
Kada je nešto DOA ili neispranvo po zaprimanju opet se mora porovesti (kraća ne znam tačno) procedura gdje ovlašteni servis potvrdi reklamaciju, te ide NOVI prozivod, ili povrat novca ako nema. Ne znam kako vi zaključujete da radnik na licu mjesta može ustanoviti razlog neispravnosti i djelovati?
Ma kakav telefon, mogao ti je obećati i jos kakvu huriju uz povrat novca, to ti nista ne znaci ako nije u PISANOJ formi.Na telefonu, najgori gazda
-
HD_2015
#33 Re: Zastita potrosaca u BIH
OK, da probamo. Zakon o zaštiti potrošača u BiH, član 18 (https://www.paragraf.ba/propisi/bih/zak ... ovini.html):
Vidite stav 4. Ako nastane skriveni nedostatak u roku od mjesec dana - potrošač ima pravo i na kamate.
Dalje, potrošač bira šta će da dobije: popravku ili povrat novca. Dalje, to sve treba da obezbjedi prodavac, a ne da se potrošač potuca po servisima.
Ako sam šta pogrešno razumio, ispravite.
Imamo vidljive i nevidljive nedostatke. Koliko razumijem, nevidljivi nedostaci bi bili kvarovi koji kasnije nastanu.Član 18
(1) U slučaju nedostatka na proizvodu, trgovac je, na zahtjev i po izboru potrošača, dužan da:
a) zamijeni proizvod sa nedostatkom drugim identičnim novim ispravnim proizvodom;
b) vrati plaćeni iznos i nadoknadi stvarne razumne troškove povratka proizvoda sa nedostatkom;
c) ukloni nedostatak na proizvodu o svom trošku.
(2) Ako je nedostatak vidljiv, potrošač treba zahtjev iz stava (1) ovog člana da dostavi trgovcu u pisanoj formi u roku od osam dana od dana preuzimanja proizvoda.
(3) Ako potrošač naknadno otkrije skriveni nedostatak na proizvodu, zahtjev treba u pisanoj formi da podnese u roku od dva mjeseca od dana kada je skriveni nedostatak otkriven, a najkasnije u roku od dvije godine od dana preuzimanja proizvoda. Ovaj rok ne odnosi se na proizvode sa garancijom (garantnim listom).
(4) Ako potrošač nakon mjesec dana otkrije skriveni nedostatak na proizvodu, osim vraćenog plaćenog iznosa iz stava (1) tačka b) ovog člana, potrošaču pripadaju i kamate po stopama poslovne banke trgovca za oročene štedne uloge na tri mjeseca, od dana kupovine do dana isplate.
Vidite stav 4. Ako nastane skriveni nedostatak u roku od mjesec dana - potrošač ima pravo i na kamate.
Dalje, potrošač bira šta će da dobije: popravku ili povrat novca. Dalje, to sve treba da obezbjedi prodavac, a ne da se potrošač potuca po servisima.
- Logovan
#34 Re: Zastita potrosaca u BIH
Svaki put obični radnici najebu, svaki put moraju da trpe uvrede, psovke, galamu.
-
HD_2015
#35 Re: Zastita potrosaca u BIH
Kupac je tražio svoja prava (povrat novca ili novi usisivač). Radnik ga je vjerovatno od..ao, umjesto da mu izađe u susret. Helem, dobili su što su i zaslužili. Žao mi je jedino kupca.
-
GHOUST
#36 Re: Zastita potrosaca u BIH
ovo je jedan od najbitnijih clanova u zakonu o zastiti potrosaca koji bi svi trebali znati a kupili su robu za koju se ispostavilo da je neispravna tj ima nedostatak (ne da je nedostatak nastao nakon upotrebe ili sta vec to je vec nesto sto se rijesava preko garancije).HD_2015 wrote: ↑12/05/2022 14:44 OK, da probamo. Zakon o zaštiti potrošača u BiH, član 18 (https://www.paragraf.ba/propisi/bih/zak ... ovini.html):Imamo vidljive i nevidljive nedostatke. Koliko razumijem, nevidljivi nedostaci bi bili kvarovi koji kasnije nastanu.Član 18
(1) U slučaju nedostatka na proizvodu, trgovac je, na zahtjev i po izboru potrošača, dužan da:
a) zamijeni proizvod sa nedostatkom drugim identičnim novim ispravnim proizvodom;
b) vrati plaćeni iznos i nadoknadi stvarne razumne troškove povratka proizvoda sa nedostatkom;
c) ukloni nedostatak na proizvodu o svom trošku.
(2) Ako je nedostatak vidljiv, potrošač treba zahtjev iz stava (1) ovog člana da dostavi trgovcu u pisanoj formi u roku od osam dana od dana preuzimanja proizvoda.
(3) Ako potrošač naknadno otkrije skriveni nedostatak na proizvodu, zahtjev treba u pisanoj formi da podnese u roku od dva mjeseca od dana kada je skriveni nedostatak otkriven, a najkasnije u roku od dvije godine od dana preuzimanja proizvoda. Ovaj rok ne odnosi se na proizvode sa garancijom (garantnim listom).
(4) Ako potrošač nakon mjesec dana otkrije skriveni nedostatak na proizvodu, osim vraćenog plaćenog iznosa iz stava (1) tačka b) ovog člana, potrošaču pripadaju i kamate po stopama poslovne banke trgovca za oročene štedne uloge na tri mjeseca, od dana kupovine do dana isplate.
nevidljivi nedostaci nisu nesto sto je nastalo kasnije nego nesto sto je bilo od pocetka tu ali nije uoceno odma
edit: koristan link http://www.ozp.gov.ba/sites/default/fil ... ak_web.pdf
-
HD_2015
#37 Re: Zastita potrosaca u BIH
@GHOUST
Prvi post, a registrovan 2009-e
.
Još jedna stvar na kojom nas trgovci varaju, a to je kada kažu da električni ili elektronski proizvod nema garanciju. Ne događa se često, ali događa. Koliko vidim prema ovom zakonu u tom slučaju automatski ima garanciju od dvje godine.
EDIT: Evo za garanciju:
Ne moramo komentarisati koliko uređaja ima garanciju godinu ili dvije.
Prvi post, a registrovan 2009-e
Još jedna stvar na kojom nas trgovci varaju, a to je kada kažu da električni ili elektronski proizvod nema garanciju. Ne događa se često, ali događa. Koliko vidim prema ovom zakonu u tom slučaju automatski ima garanciju od dvje godine.
EDIT: Evo za garanciju:
Znači, svaki aparat za domaćinstvo automatski ima garanciju od najmanje 3 godine. Drugi "tehnički složeni" uređaji (šta god to bilo) - 5 godina.VI - GARANCIJA ZA PROIZVOD ILI USLUGU
Član 25
Prodavač je odgovoran za nedostatke na robi koji postoje u trenutku prenosa rizika na potrošača, bez obzira da li je on svjestan ove činjenice u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi u Bosni i Hercegovini.
Član 26
(1) Za tehnički složene proizvode proizvođač, odnosno dobavljač, dužan je da utvrdi i u tehničkom uputstvu navede rok obezbijeđenog servisiranja i da snabdije tržište rezervnim dijelovima, priborom i drugim proizvodima bez kojih se taj proizvod ne može upotrebljavati prema predviđenoj namjeni (u daljnjem tekstu: rezervni dijelovi).
(2) Rok iz stava (1) ovog člana ne smije biti kraći od tri godine za aparate za domaćinstvo, odnosno pet godina za druge tehnički složene proizvode, ako propisom donesenim na osnovu ovog Zakona nije drugačije određeno.
Ne moramo komentarisati koliko uređaja ima garanciju godinu ili dvije.
Last edited by HD_2015 on 15/05/2022 07:15, edited 2 times in total.
- vjeshalica
#38 Re: Zastita potrosaca u BIH
Temu treba preimenovat u samozastita potrosaca 
-
swanfilter
#39 Re: Zastita potrosaca u BIH
U EU prvih mjesec dana trgovac je duzan dati novi proizvod ili vratiti novac. Nakon toga ovlasteni servis je odg. prvu godinu garancije i samo u slucaju dopisa ide zamjena aparata ili povrat novca. Znaci, samo popravljanje.
Nakon isteka servis garancije u trajanju jedne godine, vracas se trgovcu i garanciji za koju on odg., to je druga godina. I ponovo imas pravo zahtjevati novi aparat ili povrat novca.
Naucio iz svog slucaja od prije nekoliko mjeseci.
Kupio laptop i od samog pokretanja nije mi se sviđalo kako radi. Nisam citao, zakasnim taj prvi mjesec za tri dana. Zamjena ventilatora. I nakon toga meni nije ok kako se ponasa, al ne brinem ...
Da jos dodam, mnogo zavisi i od onih dodatnih godina osiguranja.
Nakon isteka servis garancije u trajanju jedne godine, vracas se trgovcu i garanciji za koju on odg., to je druga godina. I ponovo imas pravo zahtjevati novi aparat ili povrat novca.
Naucio iz svog slucaja od prije nekoliko mjeseci.
Kupio laptop i od samog pokretanja nije mi se sviđalo kako radi. Nisam citao, zakasnim taj prvi mjesec za tri dana. Zamjena ventilatora. I nakon toga meni nije ok kako se ponasa, al ne brinem ...
Da jos dodam, mnogo zavisi i od onih dodatnih godina osiguranja.
- mirota
#40 Re: Zastita potrosaca u BIH
kupio sam slusalice koje su se raspale odmah, placene 95 km, ispao onaj dio sto ide u uho, garancija je godina dana, ovo se desava nakon samo probanja slusalica, iako nisu bas smece marka...koja su mi prava ?? sta ako nemaju iste da zamijene ???

- skupljac_zeljeza
#41 Re: Zastita potrosaca u BIH
Bar Evropa.
Programirano zastarijevanje uređaja i ugrađivanje kvarova u modernom društvu sve je veći problem. Nekada “neuništivi” uređaji pokazali su se kao loša poslovna odluka za proizvođače koji su morali naći način kako da natjeraju kupce da redovno kupuju nove uređaje, čime je praksa vještačkog ograničavanja životnog vijeka postala široko prihvaćena.
Kako bi se zaštitili kupci, ali i smanjilo zagađivanje okoliša, Evropska unija već duže vrijeme pokušava riješiti problem preranog kvarenja uređaja. Čini se da je napredak na vidiku.
Kao dio nove direktive EU-a o osnaživanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, Odbor za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište Evropskog parlamenta zabranio je ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda, što je potvrdila hrvatska zastupnica u EP-u Biljana Borzan, koja je i autorica ove direktive.
Ako direktiva postane zakon, uređaji bi trebali trajati duže, proizvođači bi trebali pružati bolju mogućnost popravka i servisa te osigurati jeftinije i dostupnije rezervne dijelove.
https://balkans.aljazeera.net/teme/2023 ... RLTiFhqct8
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#42 Re: Zastita potrosaca u BIH
Da ne otvaram novu temu. Masina za susenje vesa, garancija 2+3 godine. Ostala jos godina garancije a masina ne radi. Od dokumenata imam fiskalni i dokaz o produzenoj garanciji (online registracija produzene garancije) ali nemam garantni list koji je dosao uz uredjaj. Da li firma moze i mora prihvatiti garanciju s ovim dokumentima? Kakve su mi mogucnosti?
-
suit_up
#43 Re: Zastita potrosaca u BIH
Pitanje da znam da li postoji opcija inače, ukoliko kupim nešto na sniženju 50% i vidim za par dana da je sniženje 70% na isti artikal, da li se može tražiti povrat sredstava od 20%?
- laserShow
#44 Re: Zastita potrosaca u BIH
Ne moze.
- nivla
#45 Re: Zastita potrosaca u BIH
moze u jysku, garant cijene od 30 dana, za ostalo jedino da mu neka dobra dusa uradi storno i "povrat" pa ponovo proda, sto je gotovo pa nemoguće
- laserShow
#46 Re: Zastita potrosaca u BIH
Pa po pravilima radnje moze koliko god prozivodjac odluci. Zakonski ne moze i ne treba da moze.
- n+1
#47 Re: Zastita potrosaca u BIH
I šta bi, ljudino?bordo gandalf wrote: ↑15/05/2023 16:33 Da ne otvaram novu temu. Masina za susenje vesa, garancija 2+3 godine. Ostala jos godina garancije a masina ne radi. Od dokumenata imam fiskalni i dokaz o produzenoj garanciji (online registracija produzene garancije) ali nemam garantni list koji je dosao uz uredjaj. Da li firma moze i mora prihvatiti garanciju s ovim dokumentima? Kakve su mi mogucnosti?
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#48 Re: Zastita potrosaca u BIH
Nakon par mailova pozvali me iz radnje dali mi garantni listn+1 wrote: ↑24/01/2024 19:29I šta bi, ljudino?bordo gandalf wrote: ↑15/05/2023 16:33 Da ne otvaram novu temu. Masina za susenje vesa, garancija 2+3 godine. Ostala jos godina garancije a masina ne radi. Od dokumenata imam fiskalni i dokaz o produzenoj garanciji (online registracija produzene garancije) ali nemam garantni list koji je dosao uz uredjaj. Da li firma moze i mora prihvatiti garanciju s ovim dokumentima? Kakve su mi mogucnosti?![]()
-
korisnicki
#49 Re: Zastita potrosaca u BIH
Vjerujem da ste svi imali loša iskustva pri servisiranju auta. Uz to većina tih radova obavi se na crno.
Koje mogućnosti potrošači tu imaju da se zaštite?
-
HelaS
#50 Re: Zastita potrosaca u BIH
Preduzeće "Spahović, otac i sin" d.j.l.korisnicki wrote: ↑14/02/2024 15:24 Vjerujem da ste svi imali loša iskustva pri servisiranju auta. Uz to većina tih radova obavi se na crno.