Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
plavi_E

#15201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by plavi_E »

W0rM wrote: 22/01/2024 09:00
Spoiler
Show
dr_Evil wrote: 22/01/2024 08:57
W0rM wrote: 22/01/2024 08:55

Hvala, btw. koliko sam shvatio, ovo sa dvojnim drzavljanstvom je sad - pa gotova stvar ako je vjerovati prici s ovog linka :)
Ne znam kakva je situacija u Njemackoj. U Norveskoj nije bilo moguce do prosle godine, sad su uveli da moze dvojno. Do kad ne znam, dok opet ne dodju desnicari bit ce.
pa tako ce biti i ovdje, ko jami - jami dok desnica ne dodje :)
Desnica ce mozda galamiti ali od ukidanja dvojnog drzavljanstva tesko da ce biti sta. Problemi u Njemackoj bas zbog toga sto neki kriminalci imaju samo njmemacko drzavljanstvo su vidljivi. Inace bi mnogi vec zavrsili karijeru sa njemackim pasosom i bili protjerani u maticne drzave. Ili neki vjeruju da se vraca viza kad se oduzme pasos. :-)

Njemci su vidjeli da su ispali budale u odnosu na Francuze ili Dance i sad to pokusavaju da isprave. Vjerovatno se nadaju da ce mnogi koji su se odrekli maticnog drzavljanstva povratiti to drzavljanstvo tako da i za njih postoji mogucnost oduzimanja drzavljanstva u slucaju potrebe. Jedna od prednosti lakseg davanja drzavljanstva je i dobijanje "topovskog mesa" ako dodje do uvodjenja vojnog roka. A dosta ukazuje na to diljem EU.
Ozimician

#15202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

plavi_E wrote: 22/01/2024 14:59
Spoiler
Show
dr_Evil wrote: 22/01/2024 08:57

Ne znam kakva je situacija u Njemackoj. U Norveskoj nije bilo moguce do prosle godine, sad su uveli da moze dvojno. Do kad ne znam, dok opet ne dodju desnicari bit ce.
Desnica ce mozda galamiti ali od ukidanja dvojnog drzavljanstva tesko da ce biti sta. Problemi u Njemackoj bas zbog toga sto neki kriminalci imaju samo njmemacko drzavljanstvo su vidljivi. Inace bi mnogi vec zavrsili karijeru sa njemackim pasosom i bili protjerani u maticne drzave. Ili neki vjeruju da se vraca viza kad se oduzme pasos. :-)

Njemci su vidjeli da su ispali budale u odnosu na Francuze ili Dance i sad to pokusavaju da isprave. Vjerovatno se nadaju da ce mnogi koji su se odrekli maticnog drzavljanstva povratiti to drzavljanstvo tako da i za njih postoji mogucnost oduzimanja drzavljanstva u slucaju potrebe. Jedna od prednosti lakseg davanja drzavljanstva je i dobijanje "topovskog mesa" ako dodje do uvodjenja vojnog roka. A dosta ukazuje na to diljem EU.
Slazem se s tobom.

Bilo je i neko istrazivanje da prva generacija migranata skoro nigdje nikad ne pravi probleme, da se problemi tek jave od druge, trece generacije.

Eh sad, desnica uvijek nudi najjednostavnija rjesenja (kao Torabi), a ljudi vole takva rjesenja (iako ona ne postoje)...
elcaliente

#15203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 22/01/2024 15:16
plavi_E wrote: 22/01/2024 14:59
Spoiler
Show

Slazem se s tobom.

Bilo je i neko istrazivanje da prva generacija migranata skoro nigdje nikad ne pravi probleme, da se problemi tek jave od druge, trece generacije.

Eh sad, desnica uvijek nudi najjednostavnija rjesenja (kao Torabi), a ljudi vole takva rjesenja (iako ona ne postoje)...
Ne bi ja dao desnu ruku za to da CDU kada dodje na vlast nece pokusati promjeniti zakon.
Oni sada imaju jake kritike od njihovih glasaca da nisu vise konzervativni kao prije.
Sve vise krila iz CDU sa odvaja, pravi svoje stranke ili prelazi u druge.
Evo bas za vikend se odvojilo jedno krilo CDUa koju sa napravili novu zajednicu "Werte Union".
Ako ekonomija zasteka biti ce prelaza raznih granica.
Last edited by elcaliente on 22/01/2024 15:39, edited 2 times in total.
jeza u ledja

#15204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Dope_Man wrote: 22/01/2024 12:38
jeza u ledja wrote: 22/01/2024 11:40
Dope_Man wrote: 22/01/2024 08:46

Nisam siguran 100% za Njemacku, a mrsko i meni guglati, al generalno pravilo po svim evropskim zemljama je X godina legalnog boravka, jezik na bar B1 ili B2, i integracijski ispit o kom smo pricali par stranica unazad. Ja mislim da mi je ova jaranica iz Berlina nekad ranije spominjala da je 8 godina uslov u Njemackoj, al moze biti da grijesim.

@skafiskafsnjak moze tacnije reci za Njemacku.
Ali sta predstavlja taj legalni boravak? Sta ako si ti student svo to vrijeme? Sta ako si azilant par godina, pa student, pa radis godinu dana? Sta ako si gastarbajter, ako postoji to jos uvijek?
Legalni boravak znaci da imas dozvolu za boravak po nekom osnovu. Moja zena je vecinu godina bila student (mada je i radila, al na studentskoj vizi je boravila). Nakon 6 godina u Austriji je imala mogucnost da aplicira za drzavljanstvo. U tom trenutku je morala i pokazati da je imala i odredjene prihode za neki period (to sam zaboravio gore medju uslovima spomenuti), koji moraju prelaziti neku cifru.

Dakle neko ko je nekako lezao 6 godina na socijali ne bi trebalo da moze proci, isto tako mislim da ni "vjecni student" vjerovatno ne bi mogao jer sa tom vizom mozes raditi samo 20 sati sedmicno, sto nisu neka primanja. Znaci ocekuje se da ces zavrsiti studij i raditi bar tu zadnju godinu na puno radno vrijeme jer moras pokazati primanja za 36 mjeseci od zadnjih 6 godina (ti biras kojih ce to 36 mjeseci biti, dakle mozes uzeti neke sa vecom zaradom, s tim da zadnjih 6 se mora uzeti u obzir). A ima tu i jos milion manjih detalja, da nisi krivicno gonjen, da doneses ispisnicu iz BiH drzavljanstva itd.. Mi smo svakako da bi izbjegli peglanje sa birokratijom (vole poneki podjebavati u AT sa "fali ti jedan papir" isto kao u BiH) platili advokata da zavrsi svu birotratiju (sto se itekako zna isplatiti, isto sam kasnije uradio sa svojom vizom i skratio proces sa 2 mjeseca na 3 sedmice zbog jednog poziva advokata).
Pa to je onda dosta slicno Americi. I u Americi mozes dobiti drzavljanstvo nakon 5 godina rada na H1B vizi, tj. na radnom mjestu koje je specificno popunjeno za specijalizovanu poziciju za koju firma nije mogla naci domaceg radnika (zvanicno tako nekako, u praksi je to pozicija kao i svaka druga, samo firma treba da sponzorira papire). Za rad sa studentskom vizom vazi isto - do 20 sati sedmicno, a i to je samo preko fakulteta, ne mozes bilo gdje raditi.
Nakon fakulteta mozes dobiti OPT (optional practical training) i raditi sa tim godinu dana. Moze to i nakon magisterija.

No poenta je da se sustinski samo preko posla dobija drzavljanstvo.

Ja sam iz nekog razloga mislio da je to teze u EU, ali eto izgleda isto.
plavi_E

#15205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by plavi_E »

Preko fronta do državljanstva: Zelenski želi promjenu ustava

Kao sto rekoh trend je "drzavljanstvo za topovsko meso" a uz dvojno drzavljanstvo mogunost da te sutne kuci kad mu se cefne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente

#15207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

plavi_E wrote: 22/01/2024 16:24 Preko fronta do državljanstva: Zelenski želi promjenu ustava

Kao sto rekoh trend je "drzavljanstvo za topovsko meso" a uz dvojno drzavljanstvo mogunost da te sutne kuci kad mu se cefne.

Ja se uzdam u onu Batinu da ce Bosna za 7 godina procvjetati.
To tad cu svakako imati 35 godina radnog staza, biti ce penzija dovoljna za BiH.
elcaliente

#15208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 22/01/2024 16:39 Je li ovo fakat rekao

https://www.instagram.com/reel/C2UxxWMq ... Y2N2F0cg==
Bato za koji godinu Bosna ko Poljska.
Onda cemo i mi ovako Arapima.
Ne trebaju vam vasi mnogi inzinjeri i doktori koje pjeske dolaze.
plavi_E

#15209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by plavi_E »

elcaliente wrote: 22/01/2024 16:41
plavi_E wrote: 22/01/2024 16:24 Preko fronta do državljanstva: Zelenski želi promjenu ustava

Ja se uzdam u onu Batinu da ce Bosna za 7 godina procvjetati.
To tad cu svakako imati 35 godina radnog staza, biti ce penzija dovoljna za BiH.
I treba tako. kakva bolan EU kakvi bakraci. Da oni nasu djecu tjeraju da sluze njihovu vojsku. Malo morgen! :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 22/01/2024 16:43

Je li fakat ovo rekao ili je deepfake
elcaliente

#15211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 22/01/2024 17:01
elcaliente wrote: 22/01/2024 16:43

Je li fakat ovo rekao ili je deepfake
Nemam pojma, ali poznavajuci njihovu imigracionu politiku gdje radije placaju kazne EU nego da prime izbjeglice iz nekih zemalja ne bi me cudilo.
Poljaci, Madzari i Slovaci imaju svoj cvrst stav na tu temu.
ShnjaZZZ

#15212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ShnjaZZZ »

Rekao je to više puta. Nije deepfake.
elcaliente

#15213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Posteno od njega. Imaju svoj stav i iskren je.
Vazno je da su iskreni i odmah kazu ne zelimo te i te.
A ne kao neke zemlje, neka dodju Refugees Welcome, pa onda poslije par godina tjeraju ljude napolje jer su uvidjeli da su se zajebali.
Poslje jebanja nema kajanja.
Seyfo

#15214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Te vala države i jesu prilično homogene. Neće tamo niko ni da ide. Ko uopšte mašta o odlasku u Poljsku,Mađarsku,Slovačku? Samo Njemačka,Švedska,Austrija,Švicarska,Slovenija eventualno. A u ovim državama ćemo često vidjeti imigrante iz Poljske, Mađarske i Slovačke.
elcaliente

#15215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Seyfo wrote: 22/01/2024 17:10 Te vala države i jesu prilično homogene. Neće tamo niko ni da ide. Ko uopšte mašta o odlasku u Poljsku,Mađarsku,Slovačku? Samo Njemačka,Švedska,Austrija,Švicarska,Slovenija eventualno. A u ovim državama ćemo često vidjeti imigrante iz Poljske, Mađarske i Slovačke.
Ima nasih ljudi po tim zemljama.
Al ocigledno da ima i ljudi iz drugih zemalja koji bi otisli tamo.
Citam jucer u novinama, vec su neke opstine u Njemackoj uvele kartice za izbjeglice sa kojima mogu sebi podigniti odjecu ili hranu.
Oni se bune, hoce zivu lovu i neki su vec napustili te opstine otisli da se prijave u druge gdje se daje jos ziva lova.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Niko ne masta i njima je drago sto je tako.
Win win.
swanfilter

#15217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

jeza u ledja wrote: 22/01/2024 15:37
Dope_Man wrote: 22/01/2024 12:38
jeza u ledja wrote: 22/01/2024 11:40

Ali sta predstavlja taj legalni boravak? Sta ako si ti student svo to vrijeme? Sta ako si azilant par godina, pa student, pa radis godinu dana? Sta ako si gastarbajter, ako postoji to jos uvijek?
Legalni boravak znaci da imas dozvolu za boravak po nekom osnovu. Moja zena je vecinu godina bila student (mada je i radila, al na studentskoj vizi je boravila). Nakon 6 godina u Austriji je imala mogucnost da aplicira za drzavljanstvo. U tom trenutku je morala i pokazati da je imala i odredjene prihode za neki period (to sam zaboravio gore medju uslovima spomenuti), koji moraju prelaziti neku cifru.

Dakle neko ko je nekako lezao 6 godina na socijali ne bi trebalo da moze proci, isto tako mislim da ni "vjecni student" vjerovatno ne bi mogao jer sa tom vizom mozes raditi samo 20 sati sedmicno, sto nisu neka primanja. Znaci ocekuje se da ces zavrsiti studij i raditi bar tu zadnju godinu na puno radno vrijeme jer moras pokazati primanja za 36 mjeseci od zadnjih 6 godina (ti biras kojih ce to 36 mjeseci biti, dakle mozes uzeti neke sa vecom zaradom, s tim da zadnjih 6 se mora uzeti u obzir). A ima tu i jos milion manjih detalja, da nisi krivicno gonjen, da doneses ispisnicu iz BiH drzavljanstva itd.. Mi smo svakako da bi izbjegli peglanje sa birokratijom (vole poneki podjebavati u AT sa "fali ti jedan papir" isto kao u BiH) platili advokata da zavrsi svu birotratiju (sto se itekako zna isplatiti, isto sam kasnije uradio sa svojom vizom i skratio proces sa 2 mjeseca na 3 sedmice zbog jednog poziva advokata).
Pa to je onda dosta slicno Americi. I u Americi mozes dobiti drzavljanstvo nakon 5 godina rada na H1B vizi, tj. na radnom mjestu koje je specificno popunjeno za specijalizovanu poziciju za koju firma nije mogla naci domaceg radnika (zvanicno tako nekako, u praksi je to pozicija kao i svaka druga, samo firma treba da sponzorira papire). Za rad sa studentskom vizom vazi isto - do 20 sati sedmicno, a i to je samo preko fakulteta, ne mozes bilo gdje raditi.
Nakon fakulteta mozes dobiti OPT (optional practical training) i raditi sa tim godinu dana. Moze to i nakon magisterija.

No poenta je da se sustinski samo preko posla dobija drzavljanstvo.

Ja sam iz nekog razloga mislio da je to teze u EU, ali eto izgleda isto.
Kod tih 5 godina vazna stavka je, 5 godina bez prekida.

Poznajem slucaj koji je nakon 6 i nesto godina predao za slo drzavljanstvo. Odbili ga jer u međuvremenu dvije i nesto godine nije uplacivao za osiguranje, mada je imao stalni boravak. Sto je dovelo do aktivacije poreske uprave da se dug naplati jer pri predaji molbe moras imati dokaz da nisi duzan bilo kome ...

Poslije predao i dobio u 4 mjeseca. Al su ga i nakon toga kajlali jer mu se nije dalo bakcati odricanjem naseg pasosa. Dok mu nije dosla plava koverta.
melac

#15218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

W0rM wrote: 22/01/2024 08:08
melac wrote: 19/01/2024 21:27
W0rM wrote: 19/01/2024 11:40 Trenutna koalicija u De gleda kako da ostane na vlasti, nije niko corav da ne vidi kakvi su trendovi, a to su trenutno imigracioni, koliko god oni preziru sto to rade, ocigledno im se isplati. Manje vise svi koji dodju preko vize 95% jer u radnom odnosu konstatntno, manji procenat je s ljudima koji imaju EU pasos jer im se moze.
Jedan od nacina kako ostati na vlasti i privoliti ove ljude da se ne vracaju u maticne drzave za 5, 10, 20 godina je i tim pasosem.

Generalno, volio bih da to prodje, licno za sada se ne planiram odreci BH drzavljanstva po cijenu Njemackog jer ne vidim neke vele benefite, a i smatram da je nas ljepsi, ma koliko slabiji bio :D :kiss: :bih:
Svakako nigdje i ne putujes pa ti ni ne treba Njemacki pasos :izet:
Nisam ti ja kriv sto ti i Njemacki da imas, ne bi znao dalje od MinKena. Nekima od nas je hvala Bogu i bosanski dovoljan da vide svijeta i ponosni smo odakle dolazimo :) :kiss:
Sta si se upalio, samo te zajebajem. I emotikon sam ubacio, ali skuzio nisi. hajde dobro
Ozimician

#15219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nemojte molim vas vise prosipati gluposti da Njemacka daje drzavljanstvo i pasos da se ide u vojsku.

Evo svjeze vijesti danas, predlaze se da u vojsku mogu ici i oni koji nemaju njemacko drzavljanstvo i pasos. :D

detroit-mercy

#15220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Seyfo wrote: 22/01/2024 17:10 Te vala države i jesu prilično homogene. Neće tamo niko ni da ide. Ko uopšte mašta o odlasku u Poljsku,Mađarsku,Slovačku? Samo Njemačka,Švedska,Austrija,Švicarska,Slovenija eventualno. A u ovim državama ćemo često vidjeti imigrante iz Poljske, Mađarske i Slovačke.
Ozimican bi rado u Cesku al mu se ne prima ceska plata, jer Njemacka mu je nako bezveze :mrgreen:.
Ozimician

#15221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 22/01/2024 19:30
Ozimican bi rado u Cesku al mu se ne prima ceska plata, jer Njemacka mu je nako bezveze :mrgreen:.
Upravo tako, jerbo da se ne lazemo, kad podvuces crtu - na odabir destinacije uticu:

1. mogucnost da uopste tamo odes i nadjes posao
2. cost-benefit - da ti se to isto i finansijski isplati

Sve ostalo dolazi poslije toga.

Prof. Tado Juric koji je napisao vise radova na temu iseljavanja, jedna od knjiga je i "Iseljavanje Hrvata u Njemacku" je naveo da ljudi u normalnim mirnodopskim okolonostima, kojima je familija kuci, ne iseljavaju ukoliko im ponudjena plata u odredisnoj zemlji nije barem 1,7x veca od one koju trenutno imaju u domovini. Ostalo su izuzeci.

Dakle studije postoje i o tome.
detroit-mercy

#15222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

moimoi wrote: 20/01/2024 17:17
detroit-mercy wrote: 20/01/2024 17:09
elcaliente wrote: 20/01/2024 15:49

Ne budu bukvalac, Bosna je samo primjer. Zamjeni je bilo kojom drugom zemljom gdje djeca po rodjednu dobijaju dezavljanstvo a da sa tom zemljom Njemacka nema sporazum. To je poenta.
https://eurocidadanias.com/german-citiz ... itizenship.
Nije, citaj ponovo, Njemacka priznaje drzavljanstvo po porijeklu/krvi i u tom slucaju ti ne treba nikakav drzavni ugovor. Dvojna o kojima mi pricamo se odnose na djecu rodjenju u Njemackoj od roditelja koji nemaju Svapsko drzavljanstvo. Tu onda igra ulogu medjudrzavni ugovor.
A sta ako npr. stranac nakon izvjesnog vremena dobije Njem drzavljanstvo… nakon toga ode da radi negdje drugo.. upozna zenu, ozeni se, dobije dijete…da li to dijete ima pravo na Njem drzavljanstvo po roditelju?
Jednom kada si drzavaljan onda si drzavljan za sva vremena (osim ako sta ne zajebes) :mrgreen:.
Postadoh immigration lawyer :skoljka:
detroit-mercy

#15223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 22/01/2024 19:35
Upravo tako, jerbo da se ne lazemo, kad podvuces crtu - na odabir destinacije uticu:

Prof. Tado Juric koji je napisao vise radova na temu iseljavanja, jedna od knjiga je i "Iseljavanje Hrvata u Njemacku" je naveo da ljudi u normalnim mirnodopskim okolonostima, kojima je familija kuci, ne iseljavaju ukoliko im ponudjena plata u odredisnoj zemlji nije barem 1,7x veca od one koju trenutno imaju u domovini. Ostalo su izuzeci.

Pa in Aljasci se dobro zaradi, ili pak po onim platformama ili brodicima sto se jebu sa rakovima po Beringovom moru. Al nesto ne vidim da masa raje ide tamo za lovom. Ipak imas i drugih stvari zbog kojih ljudi idu, ali ne samo pare.
Ozimician

#15224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 22/01/2024 19:50
Ozimician wrote: 22/01/2024 19:35

Pa in Aljasci se dobro zaradi, ili pak po onim platformama ili brodicima sto se jebu sa rakovima po Beringovom moru. Al nesto ne vidim da masa raje ide tamo za lovom. Ipak imas i drugih stvari zbog kojih ljudi idu, ali ne samo pare.
I Rusi isto placaju dobro i Legija stranaca... :D
plavi_E

#15225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by plavi_E »

Ozimician wrote: 22/01/2024 19:20 Nemojte molim vas vise prosipati gluposti da Njemacka daje drzavljanstvo i pasos da se ide u vojsku.

Evo svjeze vijesti danas, predlaze se da u vojsku mogu ici i oni koji nemaju njemacko drzavljanstvo i pasos. :D

Pa ovo upravo potvrdjuje postojanje problema o kojem govorim. Jedan od razloga olaaksanog davanja njemackog drzavljanstva jeste upravo probllem sa odbranom u buducnosti. Omladinu bez njemackog pasosa ne mozes mobilisati ako vratis sluzenje vojnog roka. Ako ta omladina uzme njemacko drzavljanstvo onda mozes. Isto tako vazi za ove starije ako se uvede rezerva. A sve su prilike da ce se u Evropi u iducih nekoliko godina ponovo vracati vojna obaveza. Pa normalno da niko nije lud da se odrekne nekoliko miliona vojno sposobnih ako ih mozes dobiti dvojnim drzavljanvstvom.
Post Reply