Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
512MB

#16426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 512MB »

palermo wrote: 22/01/2024 14:39
Novak20 wrote: 22/01/2024 14:32
sime_cipol wrote: 22/01/2024 14:25

Ne znam Jel se u prijedlogu govori o ukupnim brojevima glasova ili za svaki kanton posebno.
Ako sam dobro shvatio, kandidat koji bude prvi po broju glasova za hrvatskog člana Predsjedništva u tri ili dvije ili u barem jednoj od pet županija/kantona prolazi.

Ako ja n pr pobijedim u jednoj od pet županija gdje Hrvati žive u većem broju, moj protukandidat to mora napraviti u barem dvije županije/kantona da bi on bio izabran.

Ukoliko je rezultat izjednačen i dva kandidata pobijede u dvije ili u jednoj županiji/kantonu onda pobjednika odlučuje veći broj glasova ukupno.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-u ... /240122085
Dobro si shvatio. Barem se meni tako cini
Ne.

Najveći broj glasova na razini FBiH + prvi u jednom od tih 5 kantona.

Katastrofalan IZ za HDZ i Čovića.

Interesantno će biti ukidanje etničkih prefiksa, na čemu insistira trojka.
Haris.ba

#16427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

512MB wrote: 22/01/2024 14:43 Interesantno će biti ukidanje etničkih prefiksa, na čemu insistira trojka.
Ne moze bez mijenjanja ustava.
512MB

#16428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 512MB »

tomhagen wrote: 22/01/2024 14:41 Prijedlog je interesantan, manje je diskriminatorski od nekih ranijih, zadrzava direktni izbor clanova Predsjednistva i uspostavlja balans u etnickom preglasavanju. Mozda o njemu malo razmisliti i pokusati ovim prijedlogom rijesiti i presudu Sejdic-Finci.

Jer teoretski Bosnjaci i dalje mogu izabrati hrvatskog clana predsjednistva. Moguc scenarij npr takav hrvatski kandidat za kojeg glasaju Bosnjaci u cijeloj FBiH osvoji vecinu i u HNK i SBK (nije nemoguce), a drugoplasirani kandidat (koji je po mjeri HDZa) ima manje glasova od ovog kojeg su favorizirali Bosnjaci ili se hrvatski glasovi rasplinu na vise kandidata. Eh, sad mozda dici to na visi nivo i rijesiti i Sejdic-Finci, ali presudu Pudaric na slican nacin. "Zaboraviti" na konstitutivnu odrednicu clana Predsjednistva, svi se mogu kadidovati iz cijele zemlje, ali uz uslove o kojima bi se trebalo malo promisliti. Mogao bi se napraviti balans da je mala vjerovatnoca (da je prakticno nemoguce) da Federacija bira "srpskog" predstavnika, da RS bira "bosnjackog" ili da Bosnjaci biraju "hrvatskog", ali bi teoretski postojala mogucnost da covjek iz Mostara bude izabran za "srpskog" clana predsjednistva, da Rom ili pripadnik neke druge manjine moze biti izabran (malo vjerovatno, ali ne i nemoguce kao danas) ili da Zeljko Komsic bude opet u Predsjednisvu ako bude imao vise glasova od HDZ kandidata i podrsku u 3 od 5 kantona gdje je veci broj Hrvata. Treba razmisliti i razraditi ovaj prijedlog, moglo bi se mozda od njeg nesto dobro napraviti u smislu balansa etnickog i gradjanskog
Dovoljno je biti prvi u jednom od 5 kantona.
512MB

#16429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 512MB »

Haris.ba wrote: 22/01/2024 14:45
512MB wrote: 22/01/2024 14:43 Interesantno će biti ukidanje etničkih prefiksa, na čemu insistira trojka.
Pa valjda će to biti uslov trojke, nisu valjda tolko opićeni...
DaysleepeR

#16430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Toliko priče i para i vremena oko jedne tako nebitne funkcije.

Sve ove godine jal fikus jal Komšić, isto.
Vidi li ko kakav uticaj Denisa Bečirovića, pita li ga ko za šta?
Željka Cvijanović, jel šta zategla, uradila?

Totalno protokolarna funkcija, sa predobrim benefitima, namjenjena za uhljebljenje i materijalno obezbjeđenje šefova partija u BiH i ništa više od toga.
vaučer

#16431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by vaučer »

Meni ovo ništa nije jasno. Ponajviše jer cijela priča počiva na traljavom i zastarjelom popisu stanovništva iz 2013-te. Kako se na osnovu faktualno loših informacija mogu birati predsjednici itd?

Treba to prvo srediti, da se zna koliko koga i gdje živi - pa onda pregovarati. Da ne govorim o tom da BIH kao država nema pojma koliko ljudi je odselilo i kad.
palermo

#16432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

512MB wrote: 22/01/2024 14:43
palermo wrote: 22/01/2024 14:39
Novak20 wrote: 22/01/2024 14:32

Ako sam dobro shvatio, kandidat koji bude prvi po broju glasova za hrvatskog člana Predsjedništva u tri ili dvije ili u barem jednoj od pet županija/kantona prolazi.

Ako ja n pr pobijedim u jednoj od pet županija gdje Hrvati žive u većem broju, moj protukandidat to mora napraviti u barem dvije županije/kantona da bi on bio izabran.

Ukoliko je rezultat izjednačen i dva kandidata pobijede u dvije ili u jednoj županiji/kantonu onda pobjednika odlučuje veći broj glasova ukupno.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-u ... /240122085
Dobro si shvatio. Barem se meni tako cini
Ne.

Najveći broj glasova na razini FBiH + prvi u jednom od tih 5 kantona.

Katastrofalan IZ za HDZ i Čovića.

Interesantno će biti ukidanje etničkih prefiksa, na čemu insistira trojka.
Kako si bogati to zakljucio. Uostalom, vidjet cemo.
Imam neke sumnje da je HDZ nakon toliko godina dao prijedlog koji ne ide njima u prilog.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

512MB wrote: 22/01/2024 14:45
tomhagen wrote: 22/01/2024 14:41 Prijedlog je interesantan, manje je diskriminatorski od nekih ranijih, zadrzava direktni izbor clanova Predsjednistva i uspostavlja balans u etnickom preglasavanju. Mozda o njemu malo razmisliti i pokusati ovim prijedlogom rijesiti i presudu Sejdic-Finci.

Jer teoretski Bosnjaci i dalje mogu izabrati hrvatskog clana predsjednistva. Moguc scenarij npr takav hrvatski kandidat za kojeg glasaju Bosnjaci u cijeloj FBiH osvoji vecinu i u HNK i SBK (nije nemoguce), a drugoplasirani kandidat (koji je po mjeri HDZa) ima manje glasova od ovog kojeg su favorizirali Bosnjaci ili se hrvatski glasovi rasplinu na vise kandidata. Eh, sad mozda dici to na visi nivo i rijesiti i Sejdic-Finci, ali presudu Pudaric na slican nacin. "Zaboraviti" na konstitutivnu odrednicu clana Predsjednistva, svi se mogu kadidovati iz cijele zemlje, ali uz uslove o kojima bi se trebalo malo promisliti. Mogao bi se napraviti balans da je mala vjerovatnoca (da je prakticno nemoguce) da Federacija bira "srpskog" predstavnika, da RS bira "bosnjackog" ili da Bosnjaci biraju "hrvatskog", ali bi teoretski postojala mogucnost da covjek iz Mostara bude izabran za "srpskog" clana predsjednistva, da Rom ili pripadnik neke druge manjine moze biti izabran (malo vjerovatno, ali ne i nemoguce kao danas) ili da Zeljko Komsic bude opet u Predsjednisvu ako bude imao vise glasova od HDZ kandidata i podrsku u 3 od 5 kantona gdje je veci broj Hrvata. Treba razmisliti i razraditi ovaj prijedlog, moglo bi se mozda od njeg nesto dobro napraviti u smislu balansa etnickog i gradjanskog
ne mislim da je to prijedlog.

prijedlog je da prvoplasirani mora biti u tri od pet. al ako postoje tri kandidata od kojih je jedan u jednom od pet, a druga dvojica u po dva od pet, onda prvoplasirani je izabran ako je u samo dva od pet, ili ako ima četiri kandidata itd...

pa nije lud da predloži ovakav izborni nakon decenije lobiranja...

tako sam ja shvatio.

čemu onda spominjanje tri od pet, kada se odmah može reći jedan od pet.
DonieBrasco

#16434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Gdje su ostali detalji izbornog zakona, presude, cenzusi, izmjene ustava, nista ni za RS nema konkretno ?

ili samo Covic svoje preznetovao uzmi ili ostavi, Šmit ce svakako nametnuti sta on hoce.
Haris.ba

#16435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu", obrazložio je Čović.
Kada se javno objavi tekst prijedloga morace to biti jasnije.

Jer, ovako napisano nema smisla.
512MB wrote: 22/01/2024 14:46 Pa valjda će to biti uslov trojke, nisu valjda tolko opićeni...
Ide se samo na izmjenu izbornog zakona.
DonieBrasco wrote: 22/01/2024 14:52 Gdje su ostali detalji izbornog zakona, presude, cenzusi, izmjene ustava, nista ni za RS nema konkretno ?

ili samo Covic svoje preznetovao uzmi ili ostavi, Šmit ce svakako nametnuti sta on hoce.
Tako ce i biti.
Novak20

#16436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

Objasni mi onda situaciju kada se na izborima pojavi 6 kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva. Od njih 6, tri budu prva u jednoj županiji/kantonu, a jedan bude prvi u dvije od pet županija/kantona.

Tko prolazi ?

Ili, pet kandidata budu prvi svaki u jednoj županiji/kantonu. Tko prolazi ?
tomhagen

#16437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tomhagen »

Ako dobro shvatih prvo se gleda 3 od 5, pa ako nema takvog kandidata onda 2 od 5 i na kraju 1 od 5 je dovoljno. U svakom slucaju ne teoretski ne sprečava ŽK da bude izabran.
swanfilter

#16438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by swanfilter »

Ovo Covicevo dok njegov ne pobijedi. Ako ne moze u tri, dovoljan je i jedan kanton.
512MB

#16439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 512MB »

palermo wrote: 22/01/2024 14:51 Kako si bogati to zakljucio. Uostalom, vidjet cemo.
Imam neke sumnje da je HDZ nakon toliko godina dao prijedlog koji ne ide njima u prilog.
Pa Čović sam izjavio.

"Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu", obrazložio je Čović."

Dakle Komšiću kao prvoplasiranom pri izboru hrvatskog člana je dovoljno da dodatno bude još prvi u SBK.
tomhagen

#16440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tomhagen »

Novak20 wrote: 22/01/2024 14:54
Objasni mi onda situaciju kada se na izborima pojavi 6 kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva. Od njih 6, tri budu prva u jednoj županiji/kantonu, a jedan bude prvi u dvije od pet županija/kantona.

Tko prolazi ?
Onaj koji je 2 od 5.

Novak20 wrote: 22/01/2024 14:54 Ili, pet kandidata budu prvi svaki u jednoj županiji/kantonu. Tko prolazi ?
Onaj od njih koji ima najviše glasova u cijeloj Federaciji
Novak20

#16441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

tomhagen wrote: 22/01/2024 14:57
Novak20 wrote: 22/01/2024 14:54

Tko prolazi ?
Onaj koji je 2 od 5.

Novak20 wrote: 22/01/2024 14:54 Ili, pet kandidata budu prvi svaki u jednoj županiji/kantonu. Tko prolazi ?
Onaj od njih koji ima najviše glasova u cijeloj Federaciji
:thumbup:
Tako sam i ja shvatio.
DonieBrasco

#16442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Osuđeno na propast, ali ce zato Šmit da sve sto Covic trazi ispuni i jos doda.

Prevara u najavi.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#16443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sime_cipol »

Znaci HDZ pobjedi samo u Posavskom kantonu i ima manje glasova od nekog "Komsica" u SBK kantonu koji je bio drugi, ali ima vise ukupno glasova i onaj iz Posavskog ide u predsjedništvo?
dr_Evil

#16444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

512MB wrote: 22/01/2024 14:57
palermo wrote: 22/01/2024 14:51 Kako si bogati to zakljucio. Uostalom, vidjet cemo.
Pa Čović sam izjavio.

"Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu", obrazložio je Čović."

Dakle Komšiću kao prvoplasiranom pri izboru hrvatskog člana je dovoljno da dodatno bude još prvi u SBK.
Ne bas.

5 kantona sa hrvatskom vecinom.

prvo se gleda ako neko pobijedi u 3 od 5 taj je. Bez obzira na ukupan broj glasova na kamari.

Ako nema to ako je recimo 2,2,1 (3 kandidata), onda ide uslov ko od ta dva sa po 2 kantona ima vise glasova u Federaciji.

i trece ako je 1,1,1,1,1 onda ko od tih 5 kandidata ima najvise glasova na kamari u Federaciji.

To se zove virtuelni treci.
Last edited by dr_Evil on 22/01/2024 15:01, edited 1 time in total.
512MB

#16445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 512MB »

Novak20 wrote: 22/01/2024 14:54 Objasni mi onda situaciju kada se na izborima pojavi 6 kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva. Od njih 6, tri budu prva u jednoj županiji/kantonu, a jedan bude prvi u dvije od pet županija/kantona.

Tko prolazi ?

Ili, pet kandidata budu prvi svaki u jednoj županiji/kantonu. Tko prolazi ?
Gleda se prvo ko je globalno PRVOPLASIRANI pri izbora hrvtaskog člana na nivou FBiH. Taj onda mora biti također i PRVI u jednom od 5 kantona.

Kažem zajeb Čovića i HDZa, pretpostavljam da ih je Šmit ili Plenki natjerao na ovo.
tomhagen

#16446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tomhagen »

Haris.ba wrote: 22/01/2024 14:45
Tacno, bez promjene Ustava nema brisanja etnickih prefiksa:

Član V
Predsjedništvo
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog
Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira
neposredno sa teritorije Republike Srpske.
Novak20

#16447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

512MB wrote: 22/01/2024 14:57
Pa Čović sam izjavio.

:-)
Ako netko ne drugi pobijedi u tri županije/kantona. :D
To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu", obrazložio je Čović.
512MB

#16448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 512MB »

Pa prvo trebaš prvoplasirani pri izbori hrvatskog člana, pa se onda gledaju Kantoni.

Kako ćeš drugčije? Kakve bi veze imalo da se uopšte glasa u ostalim kantonima :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#16449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sime_cipol »

Znači glas u Posavskom kantonu vrijedi više nego u HNK i SBK :D
512MB

#16450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 512MB »

Iako je totalni zajeb HDZa i Čovića, trojka ovo treba masno naplatit.
Locked