Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
vernes81
#16402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Sajber ce ili biti heroj ili zavrsiti na lomaciOzimician wrote: ↑22/01/2024 13:59Joj sajbere; ovo ti je zadnja sansa da sacuvas bilo kakav kredibilitet. Ja se iskreno nadam da hoces.sajber87 wrote: ↑22/01/2024 13:58Sajber ce ili zavrsiti na lomaci ili biti heroj forumaArachnoidea wrote: ↑22/01/2024 13:52 Ako se ovaj HDZ prijedlog izbora usvoji najveci pobjednik na narednim opstim izborima ce ponovo biti Komsic. Covjek samo postoji ne radi apsolutno nista i dobija glasove na "gradjansku drzavu" i spasavanje Bosne od Covica.
Jos bolje ce proci s kampanjom nema vise gradjanske oteli nam dusmani..
Ostaje da vidimo.
Oni da znaju da ce to tako biti ne bi vristali i kmecali ovoliko, njima jedino odgovara da se ne promjeni nista i da ostane status quo podijeljene drzave da se zauzmu rovovi da se "kolju" medjusobno a da vidi cuda vladaju zajedno a na vlast sa covicem i dodikom nisu gadljivi sto su pokazale sve ove godine. Njima je ko bubrezima u loju a raja ogrezla u mrznji besperspektivnosti bjezanju od njih takvih. Sda i df ovoliko kmece jer osjete da je gotovo sa tim.![]()
Last edited by vernes81 on 22/01/2024 14:17, edited 1 time in total.
-
Novak20
#16403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Pošten prijedlog.sime_cipol wrote: ↑22/01/2024 14:12 Mogao bi se Covic i sa ovim prijedlogom preracunati, pa da ne bude opet Bosnjaci izabrali![]()
Daje šansu i onima poput Komšića samo se moraju u kampanji dobro potruditi oko hrvatskih županija/kantona.
- dr_Evil
#16404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Kad se zavrsi izborni zakon po Covicevom, onda je sljedeci korak treci entitet, pa nezavisnost. Ovo trece je mozda daleko, ali drugo je jako blizu. Treci entitet je preko 70% federacije bih.
Covic samo "isce" sta mu je Bakirov babo potpisao. Ko ce prvi da mu da nije bitno, do sad je SDA uvijek bila servilna po svim pitanjima.
Price o EU i NATOu su samo mrkva na stapu. Kao da BiH nema drugi prioriteta osim izbornog zakona, od ekonomije do prava.
Da su ovo drzavnici rekli bi u EU, potpis na bilo koji zakon koji Dragan hoce u bilo kakvoj formi, aktivan od dana prijema u NATO i Schengen. Sto se mene tice nek Dragan bude dozivotni diktator BiH -ali prvo ovo.
Pa da pokaze HNS time da je za europsku BiH!
Covic samo "isce" sta mu je Bakirov babo potpisao. Ko ce prvi da mu da nije bitno, do sad je SDA uvijek bila servilna po svim pitanjima.
Price o EU i NATOu su samo mrkva na stapu. Kao da BiH nema drugi prioriteta osim izbornog zakona, od ekonomije do prava.
Da su ovo drzavnici rekli bi u EU, potpis na bilo koji zakon koji Dragan hoce u bilo kakvoj formi, aktivan od dana prijema u NATO i Schengen. Sto se mene tice nek Dragan bude dozivotni diktator BiH -ali prvo ovo.
Last edited by dr_Evil on 22/01/2024 14:23, edited 1 time in total.
-
sajber87
#16405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Mozda bi i bilo tako da su izbori za 5 dana pa da uspiju jednom dijelu neobavijestene javnosti prodati suplju, da opet idu po starom izbornom zakonu gdje su se vozali bugarskim vozicima ponistavali vazece listice dopisivali kako im volja brojali dodavali vrece itd, ali znaju oni dobro da se to nece desiti na opstim izborima za 3 godine recimo.Arachnoidea wrote: ↑22/01/2024 14:11Naravno da kmece jer je to idealna prilika da profitiras na "izdaji". Ko je mogao ocekivati da ce DF, nakon sto su 100 puta spasili SDA tako sto su usli s njima u koaliciju, srusili onda vladu KS da opet pomognu SDA, ponovo biti relevantan faktor na BH politickoj sceni. Nakon svega toga odrade kampanju na isti princip, ne dam Čoviću u predsjedništvo i milion potpisa za građansku državu i eto ga ni krivi ni dužni fantastičan izborni rezultat.sajber87 wrote: ↑22/01/2024 13:58Oni da znaju da ce to tako biti ne bi vristali i kmecali ovoliko, njima jedino odgovara da se ne promjeni nista i da ostane status quo podijeljene drzave da se zauzmu rovovi da se "kolju" medjusobno a da vidi cuda vladaju zajedno a na vlast sa covicem i dodikom nisu gadljivi sto su pokazale sve ove godine. Njima je ko bubrezima u loju a raja ogrezla u mrznji besperspektivnosti bjezanju od njih takvih. Sda i df ovoliko kmece jer osjete da je gotovo sa tim.Arachnoidea wrote: ↑22/01/2024 13:52 Ako se ovaj HDZ prijedlog izbora usvoji najveci pobjednik na narednim opstim izborima ce ponovo biti Komsic. Covjek samo postoji ne radi apsolutno nista i dobija glasove na "gradjansku drzavu" i spasavanje Bosne od Covica.
Jos bolje ce proci s kampanjom nema vise gradjanske oteli nam dusmani.
Da nije bilo uticaja vanjskog faktora ovdje bi opet vlast činila SDA-DF osovina.
Ovo za vanjski faktor sam i govorio hiljadu puta, da ameri prije svega nisu zaustavili postizbornu pijacu i sad bi vladali sda df hdz snsd, vukoja bi bio ustavni sudija odavno, itd itd
-
vernes81
#16406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
dr_Evil wrote: ↑22/01/2024 14:17 Kad se zavrsi izborni zakon po Covicevom, onda je sljedeci korak treci entitet, pa nezavisnost. Ovo trece je mozda daleko, ali drugo je jako blizu. Treci entitet je preko 30% federacije bih.
- Haris.ba
#16407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Mene zanima kako misle ovo progurati kroz ustavni sud. Jer sanse da ovaj Covketov prijedlog je protuustavan su ogromne. Jer, ovo je isti onaj prijedlog a,b zone. Samo malo drugacije formulisan.
- Arachnoidea
-
DonieBrasco
#16409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Šmit ce nametnuti ostalo nije bitno poslje toga.
I opet nista za RS, samo u FBiH, i građani ce biti prevareni za tehnicki dio - regularnost.
I opet nista za RS, samo u FBiH, i građani ce biti prevareni za tehnicki dio - regularnost.
Last edited by DonieBrasco on 22/01/2024 14:24, edited 2 times in total.
-
sajber87
#16410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Evo da te pitam jer si dobronamjeran forumas bez obzira sto se u nekim doduse rijetkim slucajevima ne slazemodr_Evil wrote: ↑22/01/2024 14:17 Kad se zavrsi izborni zakon po Covicevom, onda je sljedeci korak treci entitet, pa nezavisnost. Ovo trece je mozda daleko, ali drugo je jako blizu. Treci entitet je preko 30% federacije bih.
Koji bi u tom trecem entitetu kojeg pominjes bio procenat bosnjaka otprilike
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#16411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ne znam Jel se u prijedlogu govori o ukupnim brojevima glasova ili za svaki kanton posebno.Novak20 wrote: ↑22/01/2024 14:17Pošten prijedlog.sime_cipol wrote: ↑22/01/2024 14:12 Mogao bi se Covic i sa ovim prijedlogom preracunati, pa da ne bude opet Bosnjaci izabrali![]()
Daje šansu i onima poput Komšića samo se moraju u kampanji dobro potruditi oko hrvatskih županija/kantona.
- dr_Evil
#16412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Gledaj sajber, znam ja odlicno jer zivim u takvoj sredini koja se vodi pod Hrvatska, a mjesana je. Isto je za Vakuf, Bugojno, Travnik.
ALi ja cu samo podsjetit da Hrvati procentualno nakon rata imaju mnogo vise etnicki ciste teritorije nego Bosnjaci, i da su vec uspjesno proveli projekat preseljenja stanovnistva 90ih. Preseliti nekih 50.000 ljudi u odnosu na 500.000 u ratu je pussy smoke.
Dakle potreban procenat nakon zavrsenog projekta bi bio takav da Bosnjaka bude kao u RSu.
I ta izmjesana mjesta su danas granicna, nema vise tigrove koze.
Apsolutno nema razloga da ne zivimo zajedno, a ne jedni pored drugih, ali vrijeme je da krenemo igrati otvorenih karata. Ako je treci ili izborni zakon, u zamjenu za NATO i EU, neka je, daj referndum garantujem da ce proci, ako stavis ovaj clan aktivacija nakon prijema jer ce tada i Bosnjaci vidjeti da je HNS faktor za NATO, EU i modernu BiH.
Ovako ja samo vidim treci i nezavisnost, opet udruzeni front protiv BiH.
Nekad moras dati da bi dobio, a navodno svi idemo istim putem.
- 512MB
#16413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Dakle Komšiću ili nekom drugom pripadniku etničke skupine Hrvata je dovoljno da budu prvi u SBK ili HNK (pored toga što moraju biti prvi na FBiH nivou).
Da ih nije Slaven Kovačević savjetovo?
Da ih nije Slaven Kovačević savjetovo?
- Haris.ba
#16414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ma radi bi on to, ali ne moze. Izbor je rijesen ustavom i drzavnim zakonom.
- 512MB
#16415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
SDF bot alertdr_Evil wrote: ↑22/01/2024 14:17 Kad se zavrsi izborni zakon po Covicevom, onda je sljedeci korak treci entitet, pa nezavisnost. Ovo trece je mozda daleko, ali drugo je jako blizu. Treci entitet je preko 70% federacije bih.
-
Novak20
#16416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ako sam dobro shvatio, kandidat koji bude prvi po broju glasova za hrvatskog člana Predsjedništva u tri ili dvije ili u barem jednoj od pet županija/kantona prolazi.sime_cipol wrote: ↑22/01/2024 14:25Ne znam Jel se u prijedlogu govori o ukupnim brojevima glasova ili za svaki kanton posebno.Novak20 wrote: ↑22/01/2024 14:17Pošten prijedlog.sime_cipol wrote: ↑22/01/2024 14:12 Mogao bi se Covic i sa ovim prijedlogom preracunati, pa da ne bude opet Bosnjaci izabrali![]()
Ako ja n pr pobijedim u jednoj od pet županija gdje Hrvati žive u većem broju, moj protukandidat to mora napraviti u barem dvije županije/kantona da bi on bio izabran.
Ukoliko je rezultat izjednačen i dva kandidata pobijede u dvije ili u jednoj županiji/kantonu onda pobjednika odlučuje veći broj glasova ukupno.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-u ... /240122085
Last edited by Novak20 on 22/01/2024 14:34, edited 1 time in total.
- dr_Evil
- 512MB
#16418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Nisi shvatio.Novak20 wrote: ↑22/01/2024 14:32Ako sam dobro shvatio, kandidat koji bude prvi po broju glasova za hrvatskog člana Predsjedništva u tri ili dvije ili u barem jednoj od pet županija/kantona prolazi.sime_cipol wrote: ↑22/01/2024 14:25Ne znam Jel se u prijedlogu govori o ukupnim brojevima glasova ili za svaki kanton posebno.
Ako ja n pr pobijedim u jednoj od pet županija gdje Hrvati žive u većem broju, moj protukandidat to mora napraviti u barem dvije županije/kantona.
Ukoliko je rezultat izjednačen i dva kandidata pobijede u dvije županije/kantona onda pobjednika odlučuje veći broj glasova ukupno.
- BHCluster
#16420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
I sa takvim IZ Bosna i Hercegovina nece nikad postati clanica EU!.
-
sajber87
#16421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ok sve, ali ja sam pitao za procenat bosnjaka u tom entitetu i izgled tog entiteta,dr_Evil wrote: ↑22/01/2024 14:29Gledaj sajber, znam ja odlicno jer zivim u takvoj sredini koja se vodi pod Hrvatska, a mjesana je. Isto je za Vakuf, Bugojno, Travnik.
ALi ja cu samo podsjetit da Hrvati procentualno nakon rata imaju mnogo vise etnicki ciste teritorije nego Bosnjaci, i da su vec uspjesno proveli projekat preseljenja stanovnistva 90ih. Preseliti nekih 50.000 ljudi u odnosu na 500.000 u ratu je pussy smoke.
Dakle potreban procenat nakon zavrsenog projekta bi bio takav da Bosnjaka bude kao u RSu.
I ta izmjesana mjesta su danas granicna, nema vise tigrove koze.
Apsolutno nema razloga da ne zivimo zajedno, a ne jedni pored drugih, ali vrijeme je da krenemo igrati otvorenih karata. Ako je treci ili izborni zakon, u zamjenu za NATO i EU, neka je, daj referndum garantujem da ce proci, ako stavis ovaj clan aktivacija nakon prijema jer ce tada i Bosnjaci vidjeti da je HNS faktor za NATO, EU i modernu BiH.
Ovako ja samo vidim treci i nezavisnost, opet udruzeni front protiv BiH.
Nekad moras dati da bi dobio, a navodno svi idemo istim putem.
PS
U mom dvoristu selu itd jedna je vecina, koji je broj ljudi u okolini gdje ja postajem manjina
- dr_Evil
-
palermo
#16423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Dobro si shvatio. Barem se meni tako ciniNovak20 wrote: ↑22/01/2024 14:32Ako sam dobro shvatio, kandidat koji bude prvi po broju glasova za hrvatskog člana Predsjedništva u tri ili dvije ili u barem jednoj od pet županija/kantona prolazi.sime_cipol wrote: ↑22/01/2024 14:25Ne znam Jel se u prijedlogu govori o ukupnim brojevima glasova ili za svaki kanton posebno.
Ako ja n pr pobijedim u jednoj od pet županija gdje Hrvati žive u većem broju, moj protukandidat to mora napraviti u barem dvije županije/kantona da bi on bio izabran.
Ukoliko je rezultat izjednačen i dva kandidata pobijede u dvije ili u jednoj županiji/kantonu onda pobjednika odlučuje veći broj glasova ukupno.
-
tomhagen
#16424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Prijedlog je interesantan, manje je diskriminatorski od nekih ranijih, zadrzava direktni izbor clanova Predsjednistva i uspostavlja balans u etnickom preglasavanju. Mozda o njemu malo razmisliti i pokusati ovim prijedlogom rijesiti i presudu Sejdic-Finci.
Jer teoretski Bosnjaci i dalje mogu izabrati hrvatskog clana predsjednistva. Moguc scenarij npr takav hrvatski kandidat za kojeg glasaju Bosnjaci u cijeloj FBiH osvoji vecinu i u HNK i SBK (nije nemoguce), a drugoplasirani kandidat (koji je po mjeri HDZa) ima manje glasova od ovog kojeg su favorizirali Bosnjaci ili se hrvatski glasovi rasplinu na vise kandidata. Eh, sad mozda dici to na visi nivo i rijesiti i Sejdic-Finci, ali presudu Pudaric na slican nacin. "Zaboraviti" na konstitutivnu odrednicu clana Predsjednistva, svi se mogu kadidovati iz cijele zemlje, ali uz uslove o kojima bi se trebalo malo promisliti. Mogao bi se napraviti balans da je mala vjerovatnoca (da je prakticno nemoguce) da Federacija bira "srpskog" predstavnika, da RS bira "bosnjackog" ili da Bosnjaci biraju "hrvatskog", ali bi teoretski postojala mogucnost da covjek iz Mostara bude izabran za "srpskog" clana predsjednistva, da Rom ili pripadnik neke druge manjine moze biti izabran (malo vjerovatno, ali ne i nemoguce kao danas) ili da Zeljko Komsic bude opet u Predsjednisvu ako bude imao vise glasova od HDZ kandidata i podrsku u 3 od 5 kantona gdje je veci broj Hrvata. Treba razmisliti i razraditi ovaj prijedlog, moglo bi se mozda od njeg nesto dobro napraviti u smislu balansa etnickog i gradjanskog
Jer teoretski Bosnjaci i dalje mogu izabrati hrvatskog clana predsjednistva. Moguc scenarij npr takav hrvatski kandidat za kojeg glasaju Bosnjaci u cijeloj FBiH osvoji vecinu i u HNK i SBK (nije nemoguce), a drugoplasirani kandidat (koji je po mjeri HDZa) ima manje glasova od ovog kojeg su favorizirali Bosnjaci ili se hrvatski glasovi rasplinu na vise kandidata. Eh, sad mozda dici to na visi nivo i rijesiti i Sejdic-Finci, ali presudu Pudaric na slican nacin. "Zaboraviti" na konstitutivnu odrednicu clana Predsjednistva, svi se mogu kadidovati iz cijele zemlje, ali uz uslove o kojima bi se trebalo malo promisliti. Mogao bi se napraviti balans da je mala vjerovatnoca (da je prakticno nemoguce) da Federacija bira "srpskog" predstavnika, da RS bira "bosnjackog" ili da Bosnjaci biraju "hrvatskog", ali bi teoretski postojala mogucnost da covjek iz Mostara bude izabran za "srpskog" clana predsjednistva, da Rom ili pripadnik neke druge manjine moze biti izabran (malo vjerovatno, ali ne i nemoguce kao danas) ili da Zeljko Komsic bude opet u Predsjednisvu ako bude imao vise glasova od HDZ kandidata i podrsku u 3 od 5 kantona gdje je veci broj Hrvata. Treba razmisliti i razraditi ovaj prijedlog, moglo bi se mozda od njeg nesto dobro napraviti u smislu balansa etnickog i gradjanskog
- dr_Evil
#16425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Nismo djeca, imamo 200 godina iskustva preseljenja stanovnistva. Svi politicari trebaju biti toga svjesni. Nazalost jedino je Alija imao priliku iza rata da radi nesto na tome dok je stanovnistvo imalo zelju povratka, a nij jer je i on htio "drugi". Danas povratak tigrove koze znaci ekonomsku i demografsku politiku 2 generacije - nezamislivo.
Ivana Zelenika i fore daj mi mapu treceg je populizam, treci je realnost i sljedeci korak. Ja iskreno nemam nista protiv treceg, ali ako cemo svi raditi za BIH, a to se moze dokazati samo sa NATO I Sengen.