zposao wrote: ↑21/01/2024 16:27
Benjo34 wrote: ↑21/01/2024 16:18
zposao wrote: ↑21/01/2024 15:42
Hamas haman čitav napad na Izrael nazvao Al Aqsa.
Ako to nije problem zašto se Izraelci ne bi pozivali na Hram?
Ovi naši ovdje se pozivaju na Hram jer ne mogu objasnit npr, kako to da su Jevreji opstali u Arapskim zemljama. Ili kako to da ih je prije cionističkog naseljavanja 1820 na tim prostorima bilo oko 5 000, a do 1948 skoro milion. Hram se poteže samo jer ne znaju kako objasnit neke stvari.
Gdje su opstali u arapskim zemljama? Koliko ih je opstalo na arapskom poluostrvu?
Ti prespavao izgleda onu epizodu da su i na bliskom istoku rado dočekali hitlera?
Pa jesi li svjestan koliki su razmjeri progona Jevreja na sjeveru afrike i bliskom istoku?
Pa većina današnjih Izraelaca pripada baš tim emigrantima iz okolnih arapskih zemalja.
To smo vec apsolvirali prosle sedmice na forumu ovdje, slobodno se vrati da naucis ako nisi znao. Nije sramota ne znati, sramota je samo zabijati glavu u pijesak. Fino sam ostavio I izvore zbog kojih me ovdje prozivaju jer su im nerelevantni, valjda Izraelska nacionalna biblioteka i UN I'm nisu dovoljno dobri izvori.
Vise manje svi sa BI su planski migrirali u Izrael, znaci drzavna politika Izraela se svodila na to, to je pocelo jos za vrijeme Britanaca.
Da, Hitlera mnogi jesu docekali na tom prostoru otvorenih ruku, znas li zbog cega? Nemoj kao kolega general ti, vrtit izlizane floskule. Hajde da uđemo u suštinu, od 1820 godina, od prve Aliyaha pa dalje, od trenutka kad su tu poceli se naseljavati. Ili da idemo jos dalje da utvrdimo zašto su protjerivani Jevreji iz ne muslimanskih zemalja spas trazile u muslimanskim zemljama.
Kolega je spomenuo Bosanske Jevreje, nije mi odgovorio zašto su iz Spanije bjezali u Osmansko Carstvo.
Pravite se budale, a dobro znate da vecina Izraelaca zivi na otetoj zemlji, jako cesto otetim kucama od ljudi koji su protjerani. Vidimo da Palestincima prijete novom Nakbom, a svi ovdje dobro znamo sta je Nakba.
Znaci ti vojnici koji sad napadaju Gazu su odrasli u kucama I selima koji su oteti od Palestinaca.