Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
-
Osmi Socrates
#16051 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Sve je to u redu, ali Ustav kao takav ionako diskriminira svakog ko nije ili ne želi da bude ni Hrvat ni Bošnjak ni Srbin.
Tako da se o promjeni Ustava i izbornog zakona ionako mora razgovarati.
A onda se (kad se jednom "otvori" Ustav), mora raspravljati i o ostalim problemima u državi. Ja svakako vidim problem da Bošnjaci biraju Komšića.
Mislim, lako se pretvarati da je to "po Ustavu", i da je to građanski princip. Međutim, taj Komšić se mora izjašnjavati kao Hrvat da bi uopšte moglo doći do toga da ga Bošnjaci biraju. To je isto toliko "građanski" kao i izbor Čovića kao i izbor Dodika. Nije uopšte građanski. Da se nije izjasnio kao Hrvat ne bi ni bio u predsjedništvu, niti bi mi šupljirali oko ovoga.
A onda se (kad se jednom "otvori" Ustav), mora raspravljati i o ostalim problemima u državi. Ja svakako vidim problem da Bošnjaci biraju Komšića.
Mislim, lako se pretvarati da je to "po Ustavu", i da je to građanski princip. Međutim, taj Komšić se mora izjašnjavati kao Hrvat da bi uopšte moglo doći do toga da ga Bošnjaci biraju. To je isto toliko "građanski" kao i izbor Čovića kao i izbor Dodika. Nije uopšte građanski. Da se nije izjasnio kao Hrvat ne bi ni bio u predsjedništvu, niti bi mi šupljirali oko ovoga.
- tramvajtrojka
#16052 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Komšić je supljator svoje vrste pravi se da je hrvatski clan predsjedništva i ev za osam godina nije guzice pomjerio iz Sarajeva da ode u neko vecinski hrvatsko mjesto da se pokaze kao njihov predsjednik il da organizira prijem povodom božića nije ni cudo sto ga zovu Sejdo KomsicOsmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 16:09 Sve je to u redu, ali Ustav kao takav ionako diskriminira svakog ko nije ili ne želi da bude ni Hrvat ni Bošnjak ni Srbin.
-
Officer Crabtree
#16053 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Hrvatski član over and over again
- relativno84
#16054 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
To je vec ok, jebes sve njih. Abd bit ce prilike da se opet ide, nego velis muti se voda hmm. Evo i ovaj supak s klixa opet muti, sta ima veze ako se blokira pa nije prvi put.
Spoiler
Show
- tramvajtrojka
#16055 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Hej profesor historije glumi kvazi analiticara na Twitteru i novinara na klixurelativno84 wrote: ↑20/01/2024 16:17To je vec ok, jebes sve njih. Abd bit ce prilike da se opet ide, nego velis muti se voda hmm. Evo i ovaj supak s klixa opet muti, sta ima veze ako se blokira pa nije prvi put.
SpoilerShow![]()
![]()
![]()
De Senja aktiviraj profil na forumu sto si ga napravio
-
Novak20
#16056 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ja sam napisao što je po meni interes države - dejtonske BiH, budi fin pa mi odgovori što je po tebi interes ustavne države BiH bez da me optužuješ da je moj interes njen nestanak.palermo wrote: ↑20/01/2024 15:24HajdeNovak20 wrote: ↑20/01/2024 15:02Čuj to, braniti interes države BiH ? Što ti je taj interes ?palermo wrote: ↑20/01/2024 14:45
Ovo trenutno stanje u BiH svakako ne smatram uspjehom. Kako bi i smatrao kada su secesionisticke snage i snage podjele dobile takav zamah, a sa druge strane imas da'l kupljene da'l ucijenjene predstavnike " necega" koji bi trebali braniti interese drzave Bosne i Hercegovine. Nazalost, izasli smo iz faze rahat patnje.
A sto se tice obitelji i poslova na zapadu ja se ne bih toliko brinuo oko toga. Pric'o mi je jedan co'jek za obitelj koja je spremila kofere da ide u inozemstvo, al kad su culi da za nova desavanja i nove ljude, odmah su ih raspakovali. Daklem, ne moras se brigati...
Meni bi recimo interes države bio bio veći standard stanovnika, bolja ekonomija i infrastruktura, vladavina prava, dosadna politička scena, ulazak u EU itd.
Taj interes države BiH nisi "odbranio" za 25 godina ni tamo gdje ne smetaju "secesionističke i snage podjele". Zbog inertnosti, lopovluka, korupcije, nepotizma i podobnosti.
Zato te ne treba čuditi što je bošnjačka politika sada pred izborom. Ili kompromisi sa suvlasnicima države BiH i put u EU ili će MZ pustiti RS da divlja.o kojoj drzavi pricas ?? Ako govorimo o BiH, tvoj prevashodni interes je da ova drzava ne postoji, a ako je to nemoguce, onda da potpane pod kolonijalnu upravu susjedne Hrvatske.
Kakva je razlika izmedu kompromisa.na svoju stetu i divljanja RS-a ( naravno i herceg-bosanskih patriota). Sta dobijas kompromisom na svoju stetu ? Sto bi rekao nas uvazeni forumas, mozes biti cevapdzija bez ikakva straha.
Nismo djeca, jbt.
Mogu shvatiti da ne znaš što znači i podrazumjeva "kompromis" pa misliš da je on samo na tvoju "štetu". Tragično je što ti i većina ne gledate "štetu" koju ima druga strana i moguću korist od kompromisa za obje (tri-četiri) strane.
- video
#16057 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
E nasao si koga ces ovdje citirati.relativno84 wrote: ↑20/01/2024 16:17To je vec ok, jebes sve njih. Abd bit ce prilike da se opet ide, nego velis muti se voda hmm. Evo i ovaj supak s klixa opet muti, sta ima veze ako se blokira pa nije prvi put.
SpoilerShow![]()
![]()
![]()
Je li on ono pisao i za Saff?
Vidjelo se na kraju o cijem i kakvom se papiru razglaba. Nema sanse da se u ustavni sud uvede nacionalno glasanje, paritet 3+3+3 i na kraju entitetski veto.
Pa stvarno mislis da su ljudi toliko blesavi i slijepi od ociju pa da ne znaju da je to pa kraj drzave?
Doduse, ako se vratimo malo u nazad i vidimo da su neki 'nasi' pristali da se otrjeraju stranci (od tuzioca do clanova komisije o nacionalnim spomenicima) onda nikad i ne reci nikad.
-
zigson
#16058 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Hej nip bot na svaku anti-nip i anti-dino recenicu ubaci svoju poluretardiranu doskocicu. Za 200 komentara dobije pizzu u BarSitramvajtrojka wrote: ↑20/01/2024 16:22Hej profesor historije glumi kvazi analiticara na Twitteru i novinara na klixurelativno84 wrote: ↑20/01/2024 16:17To je vec ok, jebes sve njih. Abd bit ce prilike da se opet ide, nego velis muti se voda hmm. Evo i ovaj supak s klixa opet muti, sta ima veze ako se blokira pa nije prvi put.
SpoilerShow![]()
![]()
![]()
![]()
perjanice sdfovske politicke misli
De Senja aktiviraj profil na forumu sto si ga napravio![]()
-
palermo
#16059 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
De, u par recenica od cega to odustaje hrvatska strana u ovom "kompromisu". Jednu si stvar ipak dobro rekao, nismo djeca, a bogami nismo svi ni mahnikati.
-
Jordan1961
#16060 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Zbog takve SDA koja je i dovela drzavu u ovo stanje je Trojka dobila sansu.MarlboroGold wrote: ↑20/01/2024 16:08 Naravno da su Čović i Dodik nezaobilazni faktori, ali ne treba im popuštati samo zato što su tvrdolinijaši i što krenu u blokade čim im se nešto ne svidi.
Nećemo se lagati i SDA im je popuštala svugdje dok su vladali, ali haman da imaju kolektivnu amneziju po pitanju toga kad kritikuju trojku.
Evo godina prodje pa od velikih obecanja ostade samo politika popus(t)anja.
-
Jordan1961
#16061 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ne postoji "hrvatski clan Predsjednistva" osim u mantrama HNS-a i njihovim dupeliscima.tramvajtrojka wrote: ↑20/01/2024 16:14Komšić je supljator svoje vrste pravi se da je hrvatski clan predsjedništva i ev za osam godina nije guzice pomjerio iz Sarajeva da ode u neko vecinski hrvatsko mjesto da se pokaze kao njihov predsjednik il da organizira prijem povodom božića nije ni cudo sto ga zovu Sejdo KomsicOsmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 16:09 Sve je to u redu, ali Ustav kao takav ionako diskriminira svakog ko nije ili ne želi da bude ni Hrvat ni Bošnjak ni Srbin.
Mislim, lako se pretvarati da je to "po Ustavu", i da je to građanski princip. Međutim, taj Komšić se mora izjašnjavati kao Hrvat da bi uopšte moglo doći do toga da ga Bošnjaci biraju. To je isto toliko "građanski" kao i izbor Čovića kao i izbor Dodika. Nije uopšte građanski. Da se nije izjasnio kao Hrvat ne bi ni bio u predsjedništvu, niti bi mi šupljirali oko ovoga.![]()
Ustav BiH kaze nesto sasvim drugo.
-
A_A_AKCIJA
#16062 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Iskustvo mi govori da kada sugovornik krene sa prostaklucima, da mu je argumentacija u kanalizaciji, a baš bi volio da bude upravu.Jordan1961 wrote: ↑20/01/2024 12:53 Uostalom sami ste se naguzili.pa sto se čudite kad vas jebe k'o stigne?
Puno priče, bez argumenata.
-
Osmi Socrates
#16063 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
U ustavu se spominje "hrvatski član", "bošnjački član".Jordan1961 wrote: ↑20/01/2024 16:58Ne postoji "hrvatski clan Predsjednistva" osim u mantrama HNS-a i njihovim dupeliscima.tramvajtrojka wrote: ↑20/01/2024 16:14Komšić je supljator svoje vrste pravi se da je hrvatski clan predsjedništva i ev za osam godina nije guzice pomjerio iz Sarajeva da ode u neko vecinski hrvatsko mjesto da se pokaze kao njihov predsjednik il da organizira prijem povodom božića nije ni cudo sto ga zovu Sejdo KomsicOsmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 16:09 Sve je to u redu, ali Ustav kao takav ionako diskriminira svakog ko nije ili ne želi da bude ni Hrvat ni Bošnjak ni Srbin.
Mislim, lako se pretvarati da je to "po Ustavu", i da je to građanski princip. Međutim, taj Komšić se mora izjašnjavati kao Hrvat da bi uopšte moglo doći do toga da ga Bošnjaci biraju. To je isto toliko "građanski" kao i izbor Čovića kao i izbor Dodika. Nije uopšte građanski. Da se nije izjasnio kao Hrvat ne bi ni bio u predsjedništvu, niti bi mi šupljirali oko ovoga.![]()
Ne znam kako onda ne postoji.
- Ozimician
#16064 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ne poznajes ustav, ne pise tako.Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 17:18U ustavu se spominje "hrvatski član", "bošnjački član".Jordan1961 wrote: ↑20/01/2024 16:58Ne postoji "hrvatski clan Predsjednistva" osim u mantrama HNS-a i njihovim dupeliscima.tramvajtrojka wrote: ↑20/01/2024 16:14
Komšić je supljator svoje vrste pravi se da je hrvatski clan predsjedništva i ev za osam godina nije guzice pomjerio iz Sarajeva da ode u neko vecinski hrvatsko mjesto da se pokaze kao njihov predsjednik il da organizira prijem povodom božića nije ni cudo sto ga zovu Sejdo Komsic![]()
Pise "iz reda hrvatskog naroda".
Edukuj se.
-
Osmi Socrates
#16065 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Pa de čitav Član V kopiraj ovdje.Ozimician wrote: ↑20/01/2024 17:22Ne poznajes ustav, ne pise tako.Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 17:18U ustavu se spominje "hrvatski član", "bošnjački član".Jordan1961 wrote: ↑20/01/2024 16:58
Ne postoji "hrvatski clan Predsjednistva" osim u mantrama HNS-a i njihovim dupeliscima.
Pise "iz reda hrvatskog naroda".
Edukuj se.
Prva rečenica
"Predsjedništvo se sastoji iz tri člana..."
Last edited by Osmi Socrates on 20/01/2024 17:28, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#16066 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Hrvat koji je, dakle, član Predsjedništva, nije "hrvatski član".
Interesantna jezička akrobacija.
- video
#16067 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Sto si upran, nisi u pravu, ovo je do sada na forumu bilo tisucu puta.
-
Jordan1961
#16068 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Stilski govor. A argumente gledamo svakodnevno.A_A_AKCIJA wrote: ↑20/01/2024 17:06Iskustvo mi govori da kada sugovornik krene sa prostaklucima, da mu je argumentacija u kanalizaciji, a baš bi volio da bude upravu.Jordan1961 wrote: ↑20/01/2024 12:53 Uostalom sami ste se naguzili.pa sto se čudite kad vas jebe k'o stigne?
Puno priče, bez argumenata.
- MuaDib
#16069 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
SDA danas govori o nepopravljivoj šteti, koji oksimoron
a botovi je slijede 
Fascinantno je ovo stanje svijesti da moliš Boga da Trojka ista državu, jer ti nisi na vlasti.
Ljudi koji pojma nemaju o političkom sistemu BiH, o načinu odlučivanja i šta znači ustavni sistem baziran na konsenzusu, revnosno ovdje popuju o svemu i vrijeđaju svakog ko im nije istomišljenika.
Kome nije jasno nek se potrudi, da pročita ustavna načela koja su spomenuta u preambuli Ustavu BiH kao osnovna načela iz New York-a i Geneva-e. Pa nek onda priča o građanskoj državi.
28 godina obmanjuju narod šta su potpisali u Daytonu i još se čudom čude što MZ ne nasjeda na njihove podvale.
Fascinantno je ovo stanje svijesti da moliš Boga da Trojka ista državu, jer ti nisi na vlasti.
Ljudi koji pojma nemaju o političkom sistemu BiH, o načinu odlučivanja i šta znači ustavni sistem baziran na konsenzusu, revnosno ovdje popuju o svemu i vrijeđaju svakog ko im nije istomišljenika.
Kome nije jasno nek se potrudi, da pročita ustavna načela koja su spomenuta u preambuli Ustavu BiH kao osnovna načela iz New York-a i Geneva-e. Pa nek onda priča o građanskoj državi.
28 godina obmanjuju narod šta su potpisali u Daytonu i još se čudom čude što MZ ne nasjeda na njihove podvale.
-
Jordan1961
#16070 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ustav BiH relevantant clan je Clan V "Predsjednistvo"Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 17:18U ustavu se spominje "hrvatski član", "bošnjački član".Jordan1961 wrote: ↑20/01/2024 16:58Ne postoji "hrvatski clan Predsjednistva" osim u mantrama HNS-a i njihovim dupeliscima.tramvajtrojka wrote: ↑20/01/2024 16:14
Komšić je supljator svoje vrste pravi se da je hrvatski clan predsjedništva i ev za osam godina nije guzice pomjerio iz Sarajeva da ode u neko vecinski hrvatsko mjesto da se pokaze kao njihov predsjednik il da organizira prijem povodom božića nije ni cudo sto ga zovu Sejdo Komsic![]()
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog
Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira
neposredno sa teritorije Republike Srpske.
1. Izbor i trajanje mandata
a) Članovi Predsjedništva biraju se neposredno u svakom entitetu (tako da svaki glasač
glasa za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu), u skladu sa izbornim zakonom kojeg
donosi Parlamentarna skupština. Međutim, prvi izbori će se održati u skladu sa Aneksom 3.
Opšteg okvirnog sporazuma. Bilo koje upražnjeno mjesto u Predsjedništvu će biti popunjeno
od strane odgovarajućeg entiteta, u skladu sa zakonom koji će donijeti Parlamentarna
skupština.
b) Mandat članova Predsjedništva koji su izabrani na prvim izborima traje dvije godine;
mandat članova izabranih nakon toga će biti četiri godine. Članovi Predsjedništva mogu biti
birani još jedan uzastopni mandat, a nakon toga nemaju pravo izbora u Predsjedništvo prije
isteka četvorogodišnjeg roka.
Sta je nejasno?
-
Jordan1961
#16071 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Hrvatski, bosnjacki, srpski su u sva tri sluzbena BiH jezika prisvojni pridjevi koji oznacavaju pripadnost.Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 17:27 Hrvat koji je, dakle, član Predsjedništva, nije "hrvatski član".
Pripadnost se dokazuje izjasnjavanjem. Nema te komisije ili izbora gdje se bira pripadnost narodu.
Ja mogu pripadati bosnjackom ili bilo kojem drugom narodu po vlastitom osjecaju a ne po necijem izboru (pa makar to bio i Cirilo sa takvom ambicijom).
- Hank Paldum
#16072 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
OK ali zašto je se onda to isto tolike godine nabijalo Bakiru na nos kada je isto radio? Nisu ni tada na izborima pobjeđivali Slavo Kukić i Milan Dunović već ti isti Čović i Dodik.Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 15:15Nisi odgovorio na moje pitanje. Sa kime ćeš pregovarati oko izbornog zakona ako nećeš i sa strankom koja učestvuje u vlasti, bez njih se vlast i ne može uspostaviti (dakle, imali bi bezvlašće) i koja predstavlja većinu hrvatskog naroda? Sa Komšićem? To nije pregovaranje nego sviranje kurcu.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2024 10:55A koga onda na sastancima predstavljaju Forto koji sa plačljivim glasom viče “Ali ja nisam Bošnjak!” i Čika Peđa? Islandski? Indijski? Bosanski? Jugoslovenski? Srpski? Ipak je se Kojović izjasnio torovski kao Srbin a ne Bosanac. Ah da, to o torovima i plemenima važi samo kod Bošnjaka.Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 03:28 Pa koga će zvati nego (i) predstavnika hrvatskog naroda da dostavi svoj prijedlog izmjena?
Stranka (HDZ) formira vlast.
Koga biste vi zvali da dostavi prijedlog? Predstavnika islandskog naroda? Indijskog? Sami odlučivali o izmjenama? Zvali delfine da se izjasne?
Kako je FGR nakon izbora fino promjenio priču, od “Od toliko poštenih patriotskih pro-BH Hrvata, Bakir se dogovara sa Čovićem koji ne predstavlja sve Hrvate već nacionaliste i lopove” do “To je predstavnik hrvatskog naroda”.
Kako je lijepo čitati kako sami ubijate sve argumente kakvu bi državu željeli kada se jednog dana sruši tronožac i samo pripremate teren za SDA jer niko neće više nasjesti na tu šuplju. A i sami ste svjesni, samo da je izabran Mehmedović kao predsjednik i da SDA jednog dana kaže Schmidtu “Da” kako se SDA može brozo vratiti u vlast![]()
![]()
Ako nećeš pregovarati sa njima (HDZ), onda ti i ne treba izborni zakon, ukini ga kako ti se digne ona stvar, i radi šta hoćeš, ako smiješ. Ne ti lično, nego vi koji kmečite na sve i svašta, i ne prihvatate lako vidljive činjenice.
Ako je Čović piroman, onda ti preostaje jedino pregovarati sa piromanom. Ništa manji piroman nije ni Komšić, btw. Piromanija je da ga biraju uglavnom Bošnjaci.
-
Osmi Socrates
#16073 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ti si kopirao ono što ti odgovara. U čitavom tekstu člana V se barem dva puta spominje izričito "hrvatski član", a jednom ili dvaput "bošnjački član".
Tako da ove jezičke akrobacije da Hrvat u predsjedništvu nije hrvatski član su samo to, akrobacije da stvari prikažeš kako ti odgovara.
Tako da ove jezičke akrobacije da Hrvat u predsjedništvu nije hrvatski član su samo to, akrobacije da stvari prikažeš kako ti odgovara.
-
Osmi Socrates
#16074 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Bukvalno nigdje u članu V ne spominje "iz redova tog i tog naroda".
Evo gdje se spominje " bošnjački i hrvatski član".
Član Predsjedništva koji se ne slaže sa nekom odlukom Predsjedništva može da izjavi da je ona veoma štetna po vitalne interese entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana od njenog usvajanja. Takva odluka će se odmah uputiti Narodnoj skupštini Republike Srpske, ako je takvu izjavu dao član sa te teritorije, bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ako je takvu izjavu dao bošnjački član, ili hrvatskoj delegaciji tog tijela, ako je takvu izjavu dao hrvatski član. Ako je ta izjava potvrđena dvotrećinskom većinom u roku od deset dana po upućivanju, osporena odluka Predsjedništva neće stupiti na snagu.
Evo gdje se spominje " bošnjački i hrvatski član".
Član Predsjedništva koji se ne slaže sa nekom odlukom Predsjedništva može da izjavi da je ona veoma štetna po vitalne interese entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana od njenog usvajanja. Takva odluka će se odmah uputiti Narodnoj skupštini Republike Srpske, ako je takvu izjavu dao član sa te teritorije, bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ako je takvu izjavu dao bošnjački član, ili hrvatskoj delegaciji tog tijela, ako je takvu izjavu dao hrvatski član. Ako je ta izjava potvrđena dvotrećinskom većinom u roku od deset dana po upućivanju, osporena odluka Predsjedništva neće stupiti na snagu.
Last edited by Osmi Socrates on 20/01/2024 17:53, edited 1 time in total.
-
Jordan1961
#16075 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Kada se u Ustavu spominje hrvatski ili bosnjacki clan?Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2024 17:44 Ti si kopirao ono što ti odgovara. U čitavom tekstu člana V se barem dva puta spominje izričito "hrvatski član", a jednom ili dvaput "bošnjački član".
Pa naravno, nakon sto su isti u tekstu prije definirani kao Hrvat i Bosnjak koji se biraju neposredno sa teritorije FBiH i to tako da svaki glasac zaokruzi jednog od dvojice.
Nisi bas pravi da prebacujes nekom da prikazuje sta mu odgovara. Uostalom o nacinu izbora je svoje rekao i US BiH 2000. Treba li jos citata?
Samo jos da dodas onu HNS-ovu o "konstitutivnosti kao natkrovljujucem nacelu Ustava BiH" pa da dojam bude potpun.