SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#74426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 18/01/2024 20:49 Moguce.

A sta je pokojnoj Lazicki pjevacici tata bio inspektor?

Jeste primjetili patern, sve te instagramuse koje misteriozno rade po mupu, po ministarstvima, sve su cerke nekih mufljuza, ratnih zlocinaca ili poratnih tajkuna, svaka se nakelji na instagram i po nekom pravilu, zapute se u Dubai. Turisticki, a kako drugacije.

Kako se zove taj arapski fetish kenjanja u usta ljepoticama?
Tamo se kupuju nekretnine a da te niko ne pita “oKlen ti pare” Za 500k eura mozes imati stan od 150m2 sa bazenom,teretanom i ostalim perverzijama.
Nisu Skaku poslali dole sigurno jer je pametan i jer moze uspostaviti korisne veze za razvoj ekonomije ili turizma.

I baj d vej, stranci “cesto padaju” kroz prozore i balkone istocno od raja, samo sto to nasi ne prenose. Ucestalo je kao i u Rusiji.
dječak sa šibicama

#74427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

U Rusiji su svi pijani pa ne cudi, prije dvije tri godine bio je primjer novinarke koja je pala sa hotelskog balkona. Odmah su mediji pisali da je "KGB ubio", medjutim onda objavljen snimak koji napravio njen decko, pokusao je skinuti sa ruba balkona ona pijana drogirana prijetila da ce skociti, i skocila ili pala na kraju.

Za ovu sumnjam da je samo pala, cim je tata to sto jeste, neka pretpostavka je da se druzila sa krimosima i da je negdje doslo do obracuna ko zna kojeg tipa.
suspect_zero

#74428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

moimoi wrote: 18/01/2024 16:13 Pitanje

Bi li se druzili sa osobom za koju znate da je kriminalac, da je lezao u zatvoru, da ima iza sebe pokusaje ubojstava? A eto, prema vama je super, znate ga mozda iz osnovne… bili ste nekad najbolji prijatelji.. bi li nastavili prijateljstvo sa takvom osobom? Bi li ga upoznali sa svojom porodicom? Izlazili sa njim? Zvali ga kuci?

Ja ne bih.

Ja kada vidim da neko voza auto od preko 40-50 milja a znam da ili ne radi nikako ili nešto onako "laganica", prestajem se i pozdravljati.
John Cleese

#74429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 18/01/2024 22:24

Bi li se druzili sa osobom za koju znate da je kriminalac, da je lezao u zatvoru, da ima iza sebe pokusaje ubojstava? A eto, prema vama je super, znate ga mozda iz osnovne… bili ste nekad najbolji prijatelji.. bi li nastavili prijateljstvo sa takvom osobom? Bi li ga upoznali sa svojom porodicom? Izlazili sa njim? Zvali ga kuci?

Ja ne bih.

Ja kada vidim da neko voza auto od preko 40-50 milja a znam da ili ne radi nikako ili nešto onako "laganica", prestajem se i pozdravljati.
Tako dakle...
A ja sam naivno vjerovao da me nisi prepoznala :| :D
suspect_zero

#74430 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

John Cleese wrote: 18/01/2024 22:49

Ja ne bih.

Tako dakle...

Prestani dilat :D

Ali fakat, lik dovlači malca u školu, neki Audi 6x, džip ili suv .....ne razumijem se plaho kažu cijena mu preko 50 k
Gdje radi pitam, kažu nešto vrti...šta vrti, pa eto valjda ima neki biznis?????....vuca se po Čaršiji, šiša barovima i destinacijama najviše Dubaji i Turska, skupi satovi, markirana roba...
Bog me ubio ako nije na birou.

Pošteno zarađeno?......nije IT sektor niti vlasnik nekog lanca restorana ili slično.
John Cleese

#74431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 18/01/2024 23:01
John Cleese wrote: 18/01/2024 22:49

Tako dakle...

Prestani dilat :D

Ali fakat, lik dovlači malca u školu, neki Audi 6x, džip ili suv .....ne razumijem se plaho kažu cijena mu preko 50 k
Gdje radi pitam, kažu nešto vrti...šta vrti, pa eto valjda ima neki biznis?????....vuca se po Čaršiji, šiša barovima i destinacijama najviše Dubaji i Turska, skupi satovi, markirana roba...
Bog me ubio ako nije na birou.

Pošteno zarađeno?......nije IT sektor niti vlasnik nekog lanca restorana ili slično.
:lol: Rekoh ja tebi - ako i zbog koga ikad dodjem tobe, ti si taj coJek :D

Taj lik mozda svercuje i valja neku robu, a da nije gudrovina ni kradeno ni tome slicno, iz Turske vjerojatno - znam ljude koji se time bave vec decenijama, neki samo "veleprodajom" neki i "maloprodajom".
Siva ekonomija. Nije bas posteno, ali nije sad ni za ne pozdravit na ulici.
Gori su mi korumpirani uhljebi milion puta :|
mc-twin

#74432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mc-twin »

Vrti privatni biznis (drogu). Mozda ga i biro finasira. :gunjastajl:
Ti se nebi ni pozdravila s njim, a neka ima i dijete s doticnim. To su te neke stvari...
suspect_zero

#74433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

@John Cleese ti si doš'o tobe davno, zaboravila ti reći :D

Da, i korumpirane uhljebe isto pravim se da ne vidim....ovi drugi štite ove prve.
Danas ako nisi odmakao od prvog stupnja nefsa tretiraš se "ko budala".
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#74434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

SpecialOffer wrote: 18/01/2024 18:30 Sto je najjace ovdje niko ne govori da je zrtva kriva sto je zrtva sto trpi nasilje vec se samo naglasava da treba biti odgovoran za vlastiti zivot, vlastite postupke, vlastiti odabir jer zbog pogresne odluke mozes poprilicno najebati u zivotu a na kraju krajeva i izgubiti zivot.

A kad pricamo o odlukama, pa gdje ce ti bitnija odluka od biranja partnera sa kojim ces sutra da pravis djecu.

Izaberes nekoga za koga se zna da je nasilinik, ubica, ubica u pokusaju, pljackas, narko diler... i sta mozes ocekivati?

Jos u drustvu kakvo je nase kad znas da se ne mozes osloniti na institucije (mada ti nikakve institucije ne mogu pomoci ako se stvarno budala nameraci da te ubije) onda moras jos oprezniji biti i zaobilaziti takve u sirokom luku.

I eto vi koji imate kcerke, samo se zapitajte bi li ih savjetovali i sta bi im rekli kad bi vam dovela nekoga poput Nermina i slicnih lica sa potjernica, i rekla evo tata, ovo je moj izbor. Sta bi joj rekli? Ljubi te tata, odlican izbor. Iskreno?
niko ne govori da je žrtva kriva osim što se sporadično radi psihološka anamneza porodica samohranih roditelja, spominje prirodna selekcija, ženski hormoni i ženska glupost. ah da, traži guzici čepa, moja omiljena.

to ono ko kad Vučić kaže kako poštuje suverenitet bosne i hercegovine.

no, koliko banalno je reći da pogrešna odluka ima posljedice? da odgovorim, vrlo banalno. naravno da loša odluka nosi posljedice koje mogu biti loše.

međutim, uvijek nekim čudom postoji horda spremnih da to bjesomučno potcrtavaju, obično još dok se leš nije ni ohladio. uz neizostavnu da će nasilnika biti. nigdje pomaka u narativu da se nasilnicima jebe majka kroz majka, da ih se sistemski obeshrabri, da se stane u odbranu bar, ali eto bar onih žena koje su pokušale da se odupru nasilnicima.

kaže dječačić sa žigicama, što nije prvi put prijavila kad ju je prebio? i odmah daje svoju psihološku ocjenu. i to odgovorno. pošto on očito zna da je ona glupi debil i on ima pravo da to kaže. ako je slučajno ubije, moći će slavodobitno reći: jesam vam reko da je guzici čepa tražila.

e pa meni takvo ponašanje nije normalno, i ja odgovorno tvrdim da je u pitanju patrijarhalni kompleks koji je ugrožen činjenicom da nije svaki muškarac alfa muškarac. ili običan papanluk koji ima sud o tuđem životu na osnovu vijesti iz hronike. a i to je poseban vid dijagnoze.

auspuhc wrote: 16/01/2024 22:16 Ma ocigledno da je zbog licnog poznanstva emotivno ukljucen. Vidis kako meni odgovori. Tako da mu je oprosteno sto brani praznoglave likuse.

Jasno je zasto on pise kako pise. Vecina na temi ima misljenje kontra njegovog i to je to.
ne zbog ličnog poznanstva nego kroz dovoljan broj uzoraka iz prakse. zato znam da ne serem napamet kao većina na koju se pozivaš kao relevantnu.

većina također odabere i SDA, Trumpa ili Barabu pored Isusa.
ultima_palabra

#74435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ultima_palabra »

Koliko muskaraca napravi pogresan izbor... samo najvise sto oni mogu izgubiti je imovina, pamet, status u drustvu. Ne i sam zivot.
Nierika

#74436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nierika »

Ubistvo Emire Maslan se desilo u istoj ulici i zgradi gdje sam živjela i gdje mi dio porodice živi. Nisam i dalje za oružje al nisam ni za naivnost, postoje udruženja za zaštitu životinja a kamoli da ne postoje za zaštitu žena. Nije mi pretjerano zabavna ova situacija.
Bloo
Globalna šefica

#74437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Nije ni cudo da nam je Hasanaginica najljepsa balada u knjizevnosti. :mrgreen:
Nierika

#74438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nierika »

Ima i Kuduz iz muške perspektive.
zdruzdjo

#74439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Ja ne bih.

Necu navoditi ime.
Jednog znao iz naselja. Ok bili. Zdravo za zdravo, sta ima/nista, sjedenje onako ponekad u parku itd. U jednom trenutku otisao u "stranu". Skroz. Pucanja, tuce, crne hronike....itd.
Preselim se ja na drugu lokaciju ali u istom naselju. Komsija novi sa nim bio bas raja, i prije nego sam ga ja znao. Oni bas od malih nogu bili cool zajedno pojeli govana, druzili se bas.
Par puta ja i komsija sjednemo kod mene/kod njega u basti i on ono: e mogu li zvati njega da sjedimo. Ja znam da je on super za sjediti sa rajom. ma reko zovi. Fakat bude super. Lik na mjestu. Zajebancije, zezanje, dodje s obrazom....
Jedne prilike komsija meni: ma kao nece on sad nekome za stolom razbiti glavu ili potegnuti pistolj bla bla. Ma reko: ne bojim se ja njega, znam ga dugo. Nije debil, a i nisam nikad na krivu rijec sa njim. Bojim se onoga sto ide sa njim u paketu i belaja koji ide sa njim.
Jednu noc sjedimo komsija, njegova supruga, moja supruga i ja u kafani. Muzika super sve pojelo se popilo. Zove na telefon komsiju on. i ovaj mu govori da smo tu i tu. U pola frke kaze cekaj da vidim. Pokriva slusalicu i pita mene sta mislis moze li doci xyz da sjedne sa nama.
Ma reko nek dodje ba nema frke, sta me pitas. On dosao fakat za pola sata. Galantno sve. Zavrnuo svima dvije ture pica, mezu, zakitio muziku, zapjevao....sve super. Sjeo nekih sat sa nama i pozdravio se i otisao. Subota bila navece. Nedelju ja odbolovao mamurluk. Ponedeljak navece dolazim sa posla, kaze meni zena xyz popio metak u kafani. Lik usao u kafanu gdje je ovaj sjedio i pucao u njega. Tako je isto mogao taj lik doci dva dana prije i pucati u njega u kafani za nasim stolom.
E tako da i ako znas nekoga od prije iz krim miljea i dobar si bio/jesi sa njim, mislim da je pametnije drzati se malo dalje. Biti dobar sa njim ako si bio i prije, ali nista vise. Veca je sansa da ces se naci u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu.
Ateista

#74440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 18/01/2024 18:42
Ateista wrote: 18/01/2024 15:26 Ja to ovako gledam - da ja sad odem medju neke navijace huligane, nabrijane pred neku utakmicu, i uletim sa dresom protivnickog kluba koji oni mrze i zbog toga fasujem batine, po svim zakonima i po svemu su oni krivi i tu nema dileme, ja imam pravo kao slobodan gradjanin da hodam u bilo cijem dresu i oni ne bi smjeli zbog toga da me dotaknu. Oni u tom slucaju jesu krivi i nasilnici su, tu nema dileme, kao sto nema dileme ni za nasilje u porodici da je kriv onaj ko pocini nasilje, a ne zrtva. Stvar je u tome sto meni zdrav razum nece dozvoliti da uradim takvu glupost, nije tu pitanje vise ko je kriv, dzaba mi ko je kriv kad me neko prebije ili ubije. Nije to prebacivanje odgovornosti vec pokusaj da se drugim potencijalnim zrtvama nasilja da do znanja kako mogu izbjeci nasilje i prepoznati nasilnike. Kao sto treba raditi na boljim zakonima i primjeni istih protiv nasilnika, tako treba i na edukaciji ljudi.
Ti si čovjek koji krivi druge vozače za tvoje lične prekršaje tako da ti vrlo vjerojatno spadaš u kategoriju onih koji krive žrtve.
Iskreno,od tebe nisam ocekivao ovako glup komentar... :run:
Ateista

#74441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 18/01/2024 16:40
Ateista wrote: 18/01/2024 15:58
Chmoljo wrote: 18/01/2024 15:33

pošto znam da si normalan, taj tvoj primjer, taj akt je ustvari čista provokacija i slaba je tu analogija sa izborom partnera.

ovdje se previđa brdo stvari u koje se mudri narod ne voli upuštati: kao npr da nasilnik nije obojen bojama ko navijači protivničke ekipe, da je žrtva veoma često mlada i nezrela, da su nasilnici često sociopate i sjajni manipulanti koji solidan dio vremena potroše u glumi da im je stalo do žrtve u šta ona i povjeruje, da nekada žrtva nema ni izbora jer se namjeri na nju jer se zatekla sa nekim trećim na istom mjestu...

ali mi ćemo se uvijek radije baviti time kako je ona glupa, a ne time kako možemo efikasno zaštititi žrtve koje smognu snage da pobjegnu od životnog pakla.
Primjer jeste grub i naravno da se ne odnosi na sve vrste nasilja u porodici. Slazem se da ima sociopata koji su odlicni u manipulaciji, da nisu svi dovoljno dobri u prepoznavanju takvih i slicno, tako da se svakako ovaj primjer ne odnosi na sve zrtve nasilja. Vidim da se pominju i primjeri zena koje su trazile pomoc i isle u sigurnu kucu, pa opet najebale, one su uradile ono sto mogu ali ih sistem nije zastitio i tu nije do njih. Takvih i slicnih slucajeva ima, tu nema dileme. Ono sto mi smeta u ovoj prici je sto se pravi drama kada neko pomene odgovornost zrtve kod izbbra partnera, jer kao sto ima primjera tih manipulatora ima isto tako primjera koji odgovaraju ovome sa navijacima, gdje koliko god zvuci stereotipno - jasno je iz aviona sa kim imas posla. Zato i kazem da se treba baviti i sa jednim i drugim aspektom problema, a ne postavljati kao da je bavljenje problemom izbora partnera prebacivanje krivice na zrtvu jer nije, to je samo jedan od nacina da se proba smanjiti porodicno nasilje.
Ne pravi se drama, nego dobro pogledaj sadržaj postova i koliko ih se bavi indirektnim osuđivanjem. Jedno je reći zajebala se, drugo je reći da je to prirodna delekcija.

Narativ je katastrofa i ispiru se usta uglavnom žrtvinim izborima.

Zato što je to grubo, bešćutno i bez empatije ikakve uz nevjerovatnu sigurnost da se to izkavitelju ne može desiti. Njemu ili njegovom nekome.
Ima pretjerivanja kao sto je "prirodna selekcija" i slicno, ali opet moj utisak je da veliki broj komentara nije osudjivanje zrtve vec upravo ovo o cemu i ja govorim, samo je pitanje ko to na koji nacin obrazlozi. Ne kazem da nema i tog balkanskog mentaliteta gdje je lakse prebaciti na zrtvu, nisam ni ja sad bas stigao sve detaljno procitati.
Ateista

#74442 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

moimoi wrote: 18/01/2024 19:21
BadBoy wrote: 18/01/2024 18:41 A da se ovoliko energije i savjeta usmjeri na kretene da ne budu kreteni i nasilnici? To nije opcija ni u kojoj varijanti nego samo žene trebaju da se čuvaju i sklanjaju?

I da naglasim, to ne znači da ne postoje žene koje su spremne da budu sa kretenima iz ovih i onih razloga. Ovo o čemu nas par priča je kritika našeg zaostalog društva.
Naravno da je opcija samo sto prvo treba desifrirati razlog, a razloga je vise.

Da pocnes prvo od kucnog odgoja, pa skole, pa ulice… pa dodjes nekad do siromastva i beznadja. Koliko je sluzbenih lica koji su isto tako nasilnici? Droga, kriminal tj pogresne vrjednosti. Cemu se djeca uce? Ko su im uzori?
:thumbup:

Tako je, to je jako bitno utvrditi uzroke. Cesto se to smatra kontraverznim kada neko radi analizu recimo osudjenih ubica i traze uzroke zasto je to uradio, neki to gledaju kao trazenje opravdanja, ali u stvari to moze pomoci da se probaju takvi uzroci koliko je moguce eliminisati u buducnosti, isto se odnosi i na nasilnike
darius_maximus

#74443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Chmoljo wrote: 19/01/2024 02:23
niko ne govori da je žrtva kriva osim što se sporadično radi psihološka anamneza porodica samohranih roditelja, spominje prirodna selekcija, ženski hormoni i ženska glupost. ah da, traži guzici čepa, moja omiljena.

no, koliko banalno je reći da pogrešna odluka ima posljedice? da odgovorim, vrlo banalno. naravno da loša odluka nosi posljedice koje mogu biti loše.

međutim, uvijek nekim čudom postoji horda spremnih da to bjesomučno potcrtavaju, obično još dok se leš nije ni ohladio. uz neizostavnu da će nasilnika biti. nigdje pomaka u narativu da se nasilnicima jebe majka kroz majka, da ih se sistemski obeshrabri, da se stane u odbranu bar, ali eto bar onih žena koje su pokušale da se odupru nasilnicima.

kaže dječačić sa žigicama, što nije prvi put prijavila kad ju je prebio? i odmah daje svoju psihološku ocjenu. i to odgovorno. pošto on očito zna da je ona glupi debil i on ima pravo da to kaže. ako je slučajno ubije, moći će slavodobitno reći: jesam vam reko da je guzici čepa tražila.

e pa meni takvo ponašanje nije normalno, i ja odgovorno tvrdim da je u pitanju patrijarhalni kompleks koji je ugrožen činjenicom da nije svaki muškarac alfa muškarac. ili običan papanluk koji ima sud o tuđem životu na osnovu vijesti iz hronike. a i to je poseban vid dijagnoze.
Ne razumijem šta je ovdje toliko upitno?
Napominjem da ja govorim o likovima kao što je ovaj Lekić, ne o potajnim psihopatama i sociopatama.

Da sam ja rekao Lekiću da pokrenemo biznis i da me zajebao i oteo mi sve pare, raja bi rekla "e našao si s kim ćeš", "sam si sebi kriv", itd.
Zašto? Zato što je frajer poznati kriminalac.
Niko ne bi otvarao račun u banci da mi nadoknadi izgubljeno, nego bih bio šprdancija među rajom.
Reci da nije tako?

Isto tako, nikad u historiji čovječanstva nije muškarac osuđen na zatvorsku kaznu pomislio "kako ću sada naći djevojku/ženu".
Tu nije bitno je li utaja poreza ili dvostruko ubistvo.
Pa, masovne ubice u zatvoru dobijaju poštu od obožavateljica.

Likovima kao što je Lekić na čehri piše da su loša vijest.
Iz aviona vidiš da se tu nećeš dobro provesti.
Ja razumijem tvoju priču da postoje "nasilnici" koji svoje bližnje čuvaju životom, kao kap vode na dlanu.
Međutim, isplati li se rizik stvarno?

Opet, možeš i među "mirnim" naletiti na budalu, da.
Ali, može li se prvo eliminisati ovaj najveći red flag, ljudi koji su uvijek na korak od ubistva?

Postoji tu dosta drugih problema, od nedovoljnog kažnjavanja takvih likova, do prevelikog društvenog respekta i divljenja ljudima koji su optuženi za oduzimanje ljudskog života, do relativiziranja, ali generalno pravilo je da će ti život biti puno bolji ako se kloniš takvih likova.
Imao bih ja puno prijedloga za handleanje takvih likova generalno, ali nećemo sada u te detalje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#74444 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

darius_maximus wrote: 19/01/2024 09:46

Napominjem da ja govorim o likovima kao što je ovaj Lekić, ne o potajnim psihopatama i sociopatama.

Da sam ja rekao Lekiću da pokrenemo biznis i da me zajebao i oteo mi sve pare, raja bi rekla "e našao si s kim ćeš", "sam si sebi kriv", itd.
Niko ne bi otvarao račun u banci da mi nadoknadi izgubljeno, nego bih bio šprdancija među rajom.
Reci da nije tako?

Isto tako, nikad u historiji čovječanstva nije muškarac osuđen na zatvorsku kaznu pomislio "kako ću sada naći djevojku/ženu".

Ja razumijem tvoju priču da postoje "nasilnici" koji svoje bližnje čuvaju životom, kao kap vode na dlanu.

Ali, može li se prvo eliminisati ovaj najveći red flag, ljudi koji su uvijek na korak od ubistva?

Postoji tu dosta drugih problema, od nedovoljnog kažnjavanja takvih likova, do prevelikog društvenog respekta i divljenja ljudima koji su optuženi za oduzimanje ljudskog života, do relativiziranja, ali generalno pravilo je da će ti život biti puno bolji ako se kloniš takvih likova.
Imao bih ja puno prijedloga za handleanje takvih likova generalno, ali nećemo sada u te detalje.
vrtite se uglavnom oko istog lika, i pišete preduge postove kada su stvari jasne i uglavnom ih i sami napišete.

poenta?

ja sam reagovao na mahalštinu. ovoj što je sa Lekićem sud javnosti ne treba da skonta da se zajebala. sada je svjesna.

sada nam ostaje kako ovog Lekića držati podalje od sranja, odnosno kako zaštititi nekoga ko je napravio loš izbor, ali zbog tog izbora ne bi smjela da strahuje za vlastiti život. i umjesto da se bavimo ovim drugim, mi smo moralne vertikale koje u dobroj mjeri poručujemo: sad ispaštaj kad si htjela opasnog lika.

to je poenta. da je taj narativ meni degutantan i usudio bih se reći osvetnički. i vrlo je primjetan, biću optimista pa neću reći da je dominantan. tek kad sve to pređe u brutalnost svi se sjete da budu empatični. ali i to do određene mjere.

jasno je da je potrebno više pričati o ovome kako bi se uradila prevencija u smislu izbjegavanja petljanja sa ovakvim likovima, ali to se neće desiti ako akcenat stavljamo na ono što je učinjeno i tumačimo koliko je to žensko bilo glupo. mi normalizujemo da su posljedice petljanja sa ovakvim likovima tragični ishodi.

malo bolje sam upoznat sa slučajem Emire Maslan, između ostalih, i znam da je uradila sve što je mogla da zaštiti sebe i dijete i da se borila ko lavica. što je najgore, znam za još slučajeva koji mogu eskalirati u najgore, upoznate su i odgovorne institucije, ali slaba fajda. dijelom i zbog atmosfere u društvu koje ne radi sve što može da zaštiti žrtvu od najsurovije kazne za jednu lošu odluku, moment slabosti ili neznanja ili površnosti. i ti ljudi koji su u tim institucijama podliježu takvoj atmosferi, misle da nisu bitni je su oni samo jedna karika u lancu, ali itekako su svi bitni. pa i mi koji komentarišemo ovdje, jer ipak kreiramo atmosferu i narativ u određenoj mjeri, pa makar i minimalnoj.

ako kao društvo ne stanemo na crtu ovakvim stvarima, da ne normalizujemo činjenicu da ćeš "dobiti ono što tražiš", da žrtva ima hrabrosti da izađe i kaže šta se dešava bez da zazire od suda javnosti, uz sve ostale mjere zaštite, ali i prevencije pa da tek onda očekujemo neke rezultate. ni to sve nije garancija da neće biti ovakvih stvari, ali je put u pravom smjeru.
zigson

#74445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

Ateista wrote: 19/01/2024 08:20
Ateista wrote: 18/01/2024 15:26 Ja to ovako gledam - da ja sad odem medju neke navijace huligane, nabrijane pred neku utakmicu, i uletim sa dresom protivnickog kluba koji oni mrze i zbog toga fasujem batine, po svim zakonima i po svemu su oni krivi i tu nema dileme, ja imam pravo kao slobodan gradjanin da hodam u bilo cijem dresu i oni ne bi smjeli zbog toga da me dotaknu. Oni u tom slucaju jesu krivi i nasilnici su, tu nema dileme, kao sto nema dileme ni za nasilje u porodici da je kriv onaj ko pocini nasilje, a ne zrtva. Stvar je u tome sto meni zdrav razum nece dozvoliti da uradim takvu glupost, nije tu pitanje vise ko je kriv, dzaba mi ko je kriv kad me neko prebije ili ubije. Nije to prebacivanje odgovornosti vec pokusaj da se drugim potencijalnim zrtvama nasilja da do znanja kako mogu izbjeci nasilje i prepoznati nasilnike. Kao sto treba raditi na boljim zakonima i primjeni istih protiv nasilnika, tako treba i na edukaciji ljudi.
Ti si čovjek koji krivi druge vozače za tvoje lične prekršaje tako da ti vrlo vjerojatno spadaš u kategoriju onih koji krive žrtve.
Tose nisi nado
Ateista

#74446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

zigson wrote: 19/01/2024 10:27
Ateista wrote: 19/01/2024 08:20

Tose nisi nado
Nisam, imao sam dobro misljenje o njemu i ovakav komentar na puno nacina nije na mjestu. Osim sto ocito nije shvatio neke stvari iz drugih tema, referisanje na druge teme koje nemaju veze sa ovom i pokusaj pravljenja na silu neke paralele da bi mi kao suknuo je bezveze, a nije ni prvi put...
muha_sa

#74447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

darius_maximus

#74448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Chmoljo wrote: 19/01/2024 10:03
darius_maximus wrote: 19/01/2024 09:46

Reci da nije tako?

vrtite se uglavnom oko istog lika, i pišete preduge postove kada su stvari jasne i uglavnom ih i sami napišete.

poenta?

ja sam reagovao na mahalštinu. ovoj što je sa Lekićem sud javnosti ne treba da skonta da se zajebala. sada je svjesna.

sada nam ostaje kako ovog Lekića držati podalje od sranja, odnosno kako zaštititi nekoga ko je napravio loš izbor, ali zbog tog izbora ne bi smjela da strahuje za vlastiti život. i umjesto da se bavimo ovim drugim, mi smo moralne vertikale koje u dobroj mjeri poručujemo: sad ispaštaj kad si htjela opasnog lika.

to je poenta. da je taj narativ meni degutantan i usudio bih se reći osvetnički. i vrlo je primjetan, biću optimista pa neću reći da je dominantan. tek kad sve to pređe u brutalnost svi se sjete da budu empatični. ali i to do određene mjere.

jasno je da je potrebno više pričati o ovome kako bi se uradila prevencija u smislu izbjegavanja petljanja sa ovakvim likovima, ali to se neće desiti ako akcenat stavljamo na ono što je učinjeno i tumačimo koliko je to žensko bilo glupo. mi normalizujemo da su posljedice petljanja sa ovakvim likovima tragični ishodi.

malo bolje sam upoznat sa slučajem Emire Maslan, između ostalih, i znam da je uradila sve što je mogla da zaštiti sebe i dijete i da se borila ko lavica. što je najgore, znam za još slučajeva koji mogu eskalirati u najgore, upoznate su i odgovorne institucije, ali slaba fajda. dijelom i zbog atmosfere u društvu koje ne radi sve što može da zaštiti žrtvu od najsurovije kazne za jednu lošu odluku, moment slabosti ili neznanja ili površnosti. i ti ljudi koji su u tim institucijama podliježu takvoj atmosferi, misle da nisu bitni je su oni samo jedna karika u lancu, ali itekako su svi bitni. pa i mi koji komentarišemo ovdje, jer ipak kreiramo atmosferu i narativ u određenoj mjeri, pa makar i minimalnoj.

ako kao društvo ne stanemo na crtu ovakvim stvarima, da ne normalizujemo činjenicu da ćeš "dobiti ono što tražiš", da žrtva ima hrabrosti da izađe i kaže šta se dešava bez da zazire od suda javnosti, uz sve ostale mjere zaštite, ali i prevencije pa da tek onda očekujemo neke rezultate. ni to sve nije garancija da neće biti ovakvih stvari, ali je put u pravom smjeru.
Ovo o čemu ti pišeš nema nikakve veze s moralom niti s nasiljem prema ženama općenito.
Empatija je nešto što ljudi uglavnom iskazuju prema nekome ko nije mogao uticati na svoju sudbinu.
Kada npr. vidiš dijete od tri godine u ruševinama nakon prirodne nesreće, u tim slučajevima ljudi su empatični.

Kada hrpa ljudi sjedne u konzervu i zaroni do Titanica, empatija je na granici s nulom.
Ljudi su postali meme i niko ih baš nije žalio.
Da iskoristim trenutni primjer, niko neće žaliti Lekića ako ga neki drugi krimos izrafala na ulici.
Ja se sigurno neću ni počešati.

Iskreno mislim da je to usađeno u društveno ponašanje kako bi što više ljudi odvratio od gluposti, jer će se bojati ismijavanja/podrugivanja ili odbacivanja, što generalno ne bi trebalo biti loše. Ne radi gluposti i grupa će te prihvatiti.
Ono što bi trebalo "resetovati" takvu reakciju je kada neko iskreno zatraži pomoć, jer se prvobitno zajebao.

Što se "normalizacije" tiče, mislim da to nije problem.
Standardna pomisao na "upustit ću se u nešto s ovim likom" i treba biti "mogla bih najebati", da odvrati svakoga od društvenog kontakta s takvim likovima. Posljedice petljanja s njima i jesu uglavnom tragične.

Sad, šta kad neko kaže "pogriješio sam, hoću vani iz ove situacije"?
Tu nastaje prava zajebancija, pogotovo ako je dijete upetljano.

Moji stavovi su tu poprilično ekstremni (po nasilnike i ubice), tako da je možda bolje da ne iznosim to sada ovdje.
To se može riješiti samo ekstremnim potezima u kojima se takvi ljudi sklanjaju od civilizovanog društva, na ovaj ili onaj način.
Nema tu sigurnih kuća i promjene adrese, žao mi je.

Zato svi govore da se pokuša spriječiti izbjegavanjem debila, jer se liječiti može jako teško.
Drugclanbiblioteke

#74449 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Drugclanbiblioteke »

Kod nas mozes upucati x ljudi iz vatrenog oruzja i hodati ulicom.
U Americi je 25 to life bez mogucnosti pomilovanja.

Kod nas ubijes covjeka, i vikende ides kuci da odmoris od zatvora. :bih:
darius_maximus

#74450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ma realno je i američki sistem glupost.
Ne možeš čovjeka zatvoriti na 25 godina s ubicama i očekivati da će izaći kao koristan član društva.

Poslati sve na radne obaveze, uzgoj voća i povrća za državu, gradnja autoputeva, itd.
Učiti ih nekom zanatu i na kraju kazne mu dati radnju ili farmu da nastavi s tim.
Kod ponovljenog prekršaja ubaciti u ozidani dio države s ostalim takvim likovima i ne okretati se više.
Nema povratka u društvo i ćao.

Ovo je još blaga verzija iako se i ovo već kosi s demokratskim načelima.
Post Reply