SpecialOffer wrote: ↑18/01/2024 10:55To sto zlostavljaju i oni koji nemaju kazne za parkiranje ne znaci da treba da budes sa onim za kojeg sigurno znas da je problematican.
Tako da koja god svjesno odluci da bude sa takvim jbg. i nije za bolje. Neki vid prirodne selekcije.
Sad niko ne zasluzuje da bude zlostavljan ali ako zelis da budes sa takvim likovima onda budi spremna na koji samar u najboljem slucaju.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- auspuhc
#74401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#74402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja to zovem smanjivanje rizika
-
John Cleese
#74403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa nije ni inace rijetkost da ljudi ne poznaju najbolje maternji jezik.Nebozemlja wrote: ↑18/01/2024 16:03 Čini se da ovdje neki ne znaju razliku između krivice i odgovornosti.
Najsvjeziji zapazeni primjer bi bio nerazlikovanje znacenja preispitivanja i osude
Fakat neki niti razumiju sta im ko pise ni sta sami zapravo pisu.
Vjerojatno cesto ne znaju ni sta zapravo govore.
Babilonski "dijalog" sirom Bosne ponosne...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#74404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne pravi se drama, nego dobro pogledaj sadržaj postova i koliko ih se bavi indirektnim osuđivanjem. Jedno je reći zajebala se, drugo je reći da je to prirodna delekcija.Ateista wrote: ↑18/01/2024 15:58Primjer jeste grub i naravno da se ne odnosi na sve vrste nasilja u porodici. Slazem se da ima sociopata koji su odlicni u manipulaciji, da nisu svi dovoljno dobri u prepoznavanju takvih i slicno, tako da se svakako ovaj primjer ne odnosi na sve zrtve nasilja. Vidim da se pominju i primjeri zena koje su trazile pomoc i isle u sigurnu kucu, pa opet najebale, one su uradile ono sto mogu ali ih sistem nije zastitio i tu nije do njih. Takvih i slicnih slucajeva ima, tu nema dileme. Ono sto mi smeta u ovoj prici je sto se pravi drama kada neko pomene odgovornost zrtve kod izbbra partnera, jer kao sto ima primjera tih manipulatora ima isto tako primjera koji odgovaraju ovome sa navijacima, gdje koliko god zvuci stereotipno - jasno je iz aviona sa kim imas posla. Zato i kazem da se treba baviti i sa jednim i drugim aspektom problema, a ne postavljati kao da je bavljenje problemom izbora partnera prebacivanje krivice na zrtvu jer nije, to je samo jedan od nacina da se proba smanjiti porodicno nasilje.Chmoljo wrote: ↑18/01/2024 15:33pošto znam da si normalan, taj tvoj primjer, taj akt je ustvari čista provokacija i slaba je tu analogija sa izborom partnera.Ateista wrote: ↑18/01/2024 15:26 Ja to ovako gledam - da ja sad odem medju neke navijace huligane, nabrijane pred neku utakmicu, i uletim sa dresom protivnickog kluba koji oni mrze i zbog toga fasujem batine, po svim zakonima i po svemu su oni krivi i tu nema dileme, ja imam pravo kao slobodan gradjanin da hodam u bilo cijem dresu i oni ne bi smjeli zbog toga da me dotaknu. Oni u tom slucaju jesu krivi i nasilnici su, tu nema dileme, kao sto nema dileme ni za nasilje u porodici da je kriv onaj ko pocini nasilje, a ne zrtva. Stvar je u tome sto meni zdrav razum nece dozvoliti da uradim takvu glupost, nije tu pitanje vise ko je kriv, dzaba mi ko je kriv kad me neko prebije ili ubije. Nije to prebacivanje odgovornosti vec pokusaj da se drugim potencijalnim zrtvama nasilja da do znanja kako mogu izbjeci nasilje i prepoznati nasilnike. Kao sto treba raditi na boljim zakonima i primjeni istih protiv nasilnika, tako treba i na edukaciji ljudi.
ovdje se previđa brdo stvari u koje se mudri narod ne voli upuštati: kao npr da nasilnik nije obojen bojama ko navijači protivničke ekipe, da je žrtva veoma često mlada i nezrela, da su nasilnici često sociopate i sjajni manipulanti koji solidan dio vremena potroše u glumi da im je stalo do žrtve u šta ona i povjeruje, da nekada žrtva nema ni izbora jer se namjeri na nju jer se zatekla sa nekim trećim na istom mjestu...
ali mi ćemo se uvijek radije baviti time kako je ona glupa, a ne time kako možemo efikasno zaštititi žrtve koje smognu snage da pobjegnu od životnog pakla.
Narativ je katastrofa i ispiru se usta uglavnom žrtvinim izborima.
Zato što je to grubo, bešćutno i bez empatije ikakve uz nevjerovatnu sigurnost da se to izkavitelju ne može desiti. Njemu ili njegovom nekome.
-
moimoi
#74405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dovoljno je da sebe stavljas u situaciju da primis metak namjenjen njemu…. Da te “zamoli” za uslugu koja krsi zakon.. haj odbij ako smijes?!Ozimician wrote: ↑18/01/2024 16:14Gledao bih da ga izbjegnem maksimalno.moimoi wrote: ↑18/01/2024 16:13 Pitanje
Bi li se druzili sa osobom za koju znate da je kriminalac, da je lezao u zatvoru, da ima iza sebe pokusaje ubojstava? A eto, prema vama je super, znate ga mozda iz osnovne… bili ste nekad najbolji prijatelji.. bi li nastavili prijateljstvo sa takvom osobom? Bi li ga upoznali sa svojom porodicom? Izlazili sa njim? Zvali ga kuci?
Ja ne bih.
Sooner or later ce donijeti nevolju, iako je mozda u momentu s njim sve top.
- Ozimician
#74406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno, sto se vise u to uvlacis, sve je teze izaci iz toga.moimoi wrote: ↑18/01/2024 16:43Dovoljno je da sebe stavljas u situaciju da primis metak namjenjen njemu…. Da te “zamoli” za uslugu koja krsi zakon.. haj odbij ako smijes?!Ozimician wrote: ↑18/01/2024 16:14Gledao bih da ga izbjegnem maksimalno.moimoi wrote: ↑18/01/2024 16:13 Pitanje
Bi li se druzili sa osobom za koju znate da je kriminalac, da je lezao u zatvoru, da ima iza sebe pokusaje ubojstava? A eto, prema vama je super, znate ga mozda iz osnovne… bili ste nekad najbolji prijatelji.. bi li nastavili prijateljstvo sa takvom osobom? Bi li ga upoznali sa svojom porodicom? Izlazili sa njim? Zvali ga kuci?
Ja ne bih.
Sooner or later ce donijeti nevolju, iako je mozda u momentu s njim sve top.
Zato ne vidim razlog da se ne radi na odgoju i prevenciji da se uopste u to uvuces, bez obzira na spol.
-
John Cleese
#74407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo tako.Chmoljo wrote: ↑18/01/2024 16:40 Ne pravi se drama, nego dobro pogledaj sadržaj postova i koliko ih se bavi indirektnim osuđivanjem. Jedno je reći zajebala se, drugo je reći da je to prirodna selekcija.
Narativ je katastrofa i ispiru se usta uglavnom žrtvinim izborima.
Zato što je to grubo, bešćutno i bez empatije ikakve uz nevjerovatnu sigurnost da se to iskazatelju ne može desiti. Njemu ili njegovom nekome.
- dječak sa šibicama
#74408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako cemo vec u krajnost pa optuzivati neistomisljenike, onda mozemo i o feminsticama koje ne zele prihvatiti cinjenice nego vrte svoju pricu da je zena zrtva sama po sebi jer muskarci su genetski nasilnici i svejedno je sa kim bila, on ce biti nasilnik, a to sto je on kriminalac to je samo slucajnost. Mogao je biti i inzinjer strojarstva.
Necemo o njenim izborima, zivotnim, nego hajmo o muskarcima nasilnicima i sistemu koji ne kaznjava iste jer sistem grade - muskarci.
Kme.
Necemo o njenim izborima, zivotnim, nego hajmo o muskarcima nasilnicima i sistemu koji ne kaznjava iste jer sistem grade - muskarci.
Kme.
-
HelaS
#74409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A rehabilitacijamoimoi wrote: ↑18/01/2024 16:13 Pitanje
Bi li se druzili sa osobom za koju znate da je bio kriminalac, da je lezao u zatvoru, da ima iza sebe pokusaje ubojstava? A eto, prema vama je super, znate ga mozda iz osnovne… bili ste nekad najbolji prijatelji.. bi li nastavili prijateljstvo sa takvom osobom? Bi li ga upoznali sa svojom porodicom? Izlazili sa njim? Zvali ga kuci?
Ja ne bih.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#74410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa tako, fino reci da usta ispirete žrtvama iz revolta prema nekim desetim ljudima i pojavama.dječak sa šibicama wrote: ↑18/01/2024 17:00 Ako cemo vec u krajnost pa optuzivati neistomisljenike, onda mozemo i o feminsticama koje ne zele prihvatiti cinjenice nego vrte svoju pricu da je zena zrtva sama po sebi jer muskarci su genetski nasilnici i svejedno je sa kim bila, on ce biti nasilnik, a to sto je on kriminalac to je samo slucajnost. Mogao je biti i inzinjer strojarstva.
Kme.
- dječak sa šibicama
#74411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja ne ispiram usta nikakvim zrtvama, samo smatram da akcija donosi reakciju.
Kada u pljacki banke strada pljackas, to nije isto kao kad strada obicni prolaznik. Zrtva nije ista zrtva. I molim bez "izjednacavas pljackasa banke i zrtvu nasilja", ni pljackas banke nije usao u banku da pogine nego da je opljacka. Nije zasluzio smrt, sigurno.
Zivotni izbori su nekada jako bitni, i pusac kad umre od karcinoma pluca sam je sebi kumovao, zalimo ga svi i porodica i prijatelji ali sam je trazio vraga. I debeli covjek sa krvozilnim problemima, i drogeras sa predoziranjem, i onaj sto ode skociti na glavu sa 50 metara ili udje u automobil pa divlja po cesti 250 km/h. Trazis guzici cepa, poslije ne mozes biti nevina zrtva prokletih ovih ili onih.
Mani se kriminalaca, i smanjujes sansu da te stradas kao mlada zena. Prosto.
Kada u pljacki banke strada pljackas, to nije isto kao kad strada obicni prolaznik. Zrtva nije ista zrtva. I molim bez "izjednacavas pljackasa banke i zrtvu nasilja", ni pljackas banke nije usao u banku da pogine nego da je opljacka. Nije zasluzio smrt, sigurno.
Zivotni izbori su nekada jako bitni, i pusac kad umre od karcinoma pluca sam je sebi kumovao, zalimo ga svi i porodica i prijatelji ali sam je trazio vraga. I debeli covjek sa krvozilnim problemima, i drogeras sa predoziranjem, i onaj sto ode skociti na glavu sa 50 metara ili udje u automobil pa divlja po cesti 250 km/h. Trazis guzici cepa, poslije ne mozes biti nevina zrtva prokletih ovih ili onih.
- auspuhc
#74412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
dječak sa šibicama wrote: ↑18/01/2024 17:16 Ja ne ispiram usta nikakvim zrtvama, samo smatram da akcija donosi reakciju.
Jasno je zasto on pise kako pise. Vecina na temi ima misljenje kontra njegovog i to je to.
-
moimoi
#74413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kao npr ratnim zlocincima?HelaS wrote: ↑18/01/2024 17:08A rehabilitacijamoimoi wrote: ↑18/01/2024 16:13 Pitanje
Bi li se druzili sa osobom za koju znate da je bio kriminalac, da je lezao u zatvoru, da ima iza sebe pokusaje ubojstava? A eto, prema vama je super, znate ga mozda iz osnovne… bili ste nekad najbolji prijatelji.. bi li nastavili prijateljstvo sa takvom osobom? Bi li ga upoznali sa svojom porodicom? Izlazili sa njim? Zvali ga kuci?
Ja ne bih.![]()
Nope
Neka stvara nova prijateljstva.
-
John Cleese
#74414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tvojom motivacijom se ne bih podrobnije bavio, ali bih zapazio nekakvu gorcinu ili (blaze) oporost tona kojim pises o ovoj problematici. Otkud ti to?dječak sa šibicama wrote: ↑18/01/2024 17:16 Ja ne ispiram usta nikakvim zrtvama, samo smatram da akcija donosi reakciju.
Pljackas ulazi u banku da je opljacka i da pritom ubije ili u najboljem slucaju dovoljno tesko povrijedi te tako onesposobi bilo koga ko ga u tome pokusa sprijeciti, pa zasluzuje isti tretman - da onaj ko ga pokusa sprijeciti pritom ne razmislja mnogo o tome sta pljackas zasluzuje, a sta ne.
I zivotni izbori su uvijek jako bitni.
Pod uvjetom da je onome koji bira zivot bitan, naravno.
Izbor, medjutim, u praksi znatno otezavaju razni cimbenici - od elementarnih poput cinjenice da nije sve u zivotu crno ili bijelo, nevjerice, neznanja, pa do osobnosti onoga koji bi trebao nesto izabrati u sta bi spadala i glupost, kojekakvi atavisticki porivi jaci od razuma i slicno.
Sto se zrtve i zasluzenosti posljedica pogresnog izbora tice...
Niko ne zasluzuje da strada zbog pogresnog izbora koji nema elemente zle namjere, tim prije ako iz bilo kog razloga nije sposoban u konkretnom slucaju razlikovati ispravan i pogresan izbor.
I nevin jeste svako ko za nesto nije kriv, a za svoje postupke bi odgovorni trebali biti svi.
Pogresan izbor ne konstituira ni krivicu ni odgovornost za tudje postupke.
- SpecialOffer
#74415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sto je najjace ovdje niko ne govori da je zrtva kriva sto je zrtva sto trpi nasilje vec se samo naglasava da treba biti odgovoran za vlastiti zivot, vlastite postupke, vlastiti odabir jer zbog pogresne odluke mozes poprilicno najebati u zivotu a na kraju krajeva i izgubiti zivot.
A kad pricamo o odlukama, pa gdje ce ti bitnija odluka od biranja partnera sa kojim ces sutra da pravis djecu.
Izaberes nekoga za koga se zna da je nasilinik, ubica, ubica u pokusaju, pljackas, narko diler... i sta mozes ocekivati?
Jos u drustvu kakvo je nase kad znas da se ne mozes osloniti na institucije (mada ti nikakve institucije ne mogu pomoci ako se stvarno budala nameraci da te ubije) onda moras jos oprezniji biti i zaobilaziti takve u sirokom luku.
I eto vi koji imate kcerke, samo se zapitajte bi li ih savjetovali i sta bi im rekli kad bi vam dovela nekoga poput Nermina i slicnih lica sa potjernica, i rekla evo tata, ovo je moj izbor. Sta bi joj rekli? Ljubi te tata, odlican izbor. Iskreno?
A kad pricamo o odlukama, pa gdje ce ti bitnija odluka od biranja partnera sa kojim ces sutra da pravis djecu.
Izaberes nekoga za koga se zna da je nasilinik, ubica, ubica u pokusaju, pljackas, narko diler... i sta mozes ocekivati?
Jos u drustvu kakvo je nase kad znas da se ne mozes osloniti na institucije (mada ti nikakve institucije ne mogu pomoci ako se stvarno budala nameraci da te ubije) onda moras jos oprezniji biti i zaobilaziti takve u sirokom luku.
I eto vi koji imate kcerke, samo se zapitajte bi li ih savjetovali i sta bi im rekli kad bi vam dovela nekoga poput Nermina i slicnih lica sa potjernica, i rekla evo tata, ovo je moj izbor. Sta bi joj rekli? Ljubi te tata, odlican izbor. Iskreno?
- dječak sa šibicama
#74416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja sam mislio da mi govorimo konkretno o djevojci koju Lekic vec dva puta prebija, prvi put nije podnijela ni prijavu.
Tvrdim da normalna osoba ne ulazi u ljubavnu vezu sa takvim covjekom, toliko.
-
BadBoy
#74417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A da se ovoliko energije i savjeta usmjeri na kretene da ne budu kreteni i nasilnici? To nije opcija ni u kojoj varijanti nego samo žene trebaju da se čuvaju i sklanjaju?
I da naglasim, to ne znači da ne postoje žene koje su spremne da budu sa kretenima iz ovih i onih razloga. Ovo o čemu nas par priča je kritika našeg zaostalog društva.
I da naglasim, to ne znači da ne postoje žene koje su spremne da budu sa kretenima iz ovih i onih razloga. Ovo o čemu nas par priča je kritika našeg zaostalog društva.
-
BadBoy
#74418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ti si čovjek koji krivi druge vozače za tvoje lične prekršaje tako da ti vrlo vjerojatno spadaš u kategoriju onih koji krive žrtve.Ateista wrote: ↑18/01/2024 15:26 Ja to ovako gledam - da ja sad odem medju neke navijace huligane, nabrijane pred neku utakmicu, i uletim sa dresom protivnickog kluba koji oni mrze i zbog toga fasujem batine, po svim zakonima i po svemu su oni krivi i tu nema dileme, ja imam pravo kao slobodan gradjanin da hodam u bilo cijem dresu i oni ne bi smjeli zbog toga da me dotaknu. Oni u tom slucaju jesu krivi i nasilnici su, tu nema dileme, kao sto nema dileme ni za nasilje u porodici da je kriv onaj ko pocini nasilje, a ne zrtva. Stvar je u tome sto meni zdrav razum nece dozvoliti da uradim takvu glupost, nije tu pitanje vise ko je kriv, dzaba mi ko je kriv kad me neko prebije ili ubije. Nije to prebacivanje odgovornosti vec pokusaj da se drugim potencijalnim zrtvama nasilja da do znanja kako mogu izbjeci nasilje i prepoznati nasilnike. Kao sto treba raditi na boljim zakonima i primjeni istih protiv nasilnika, tako treba i na edukaciji ljudi.
- SpecialOffer
#74419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa tu se vjerovatno vecinski slazemo da takve likove treba rehabilitovati metkom u celo i rijesiti problem drustva. Tako da se tu nema sta puno pisati.BadBoy wrote: ↑18/01/2024 18:41 A da se ovoliko energije i savjeta usmjeri na kretene da ne budu kreteni i nasilnici? To nije opcija ni u kojoj varijanti nego samo žene trebaju da se čuvaju i sklanjaju?
- vjeshalica
#74420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I ratni zlocinac iz Vogosce...100k wrote: ↑18/01/2024 10:39Ima li iko u drzavi da je zaradio pare a da nema spijunsku pozadinu. Jedan potpuno drugi paralelni svijet. Pazi ovog, em Gulen, em Dodik, em Micic, em Mauzer... Kao pokemone ih skuplja.vjeshalica wrote: ↑18/01/2024 09:03
Ima jos jedan clanak, davno, stari joj je bio inspektor u MUPu
https://bhdani.oslobodjenje.ba/bhdani/a ... -operacije
” Ispričao je i kako mu je Nebojša Lazić Zenga, inspektor bezbjednosti iz Bijeljine, koji je sa Mauzerom bio u sukobu zbog lažne diplome, rekao da “slobodno kaže sudu da je on ubio Mauzera, ali da to moraju dokazati te da će ako mu to ’spakuju’ ubiti i sudiju i tužioca i njega
-
moimoi
#74421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno da je opcija samo sto prvo treba desifrirati razlog, a razloga je vise.BadBoy wrote: ↑18/01/2024 18:41 A da se ovoliko energije i savjeta usmjeri na kretene da ne budu kreteni i nasilnici? To nije opcija ni u kojoj varijanti nego samo žene trebaju da se čuvaju i sklanjaju?
Da pocnes prvo od kucnog odgoja, pa skole, pa ulice… pa dodjes nekad do siromastva i beznadja. Koliko je sluzbenih lica koji su isto tako nasilnici? Droga, kriminal tj pogresne vrjednosti. Cemu se djeca uce? Ko su im uzori?
- Edin H.
#74422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Najvjerovatnije ti ne bi ništa osim natjerali da skineš dres i konsifikovali ga, kontali bi da si looodBadBoy wrote: ↑18/01/2024 18:42Ti si čovjek koji krivi druge vozače za tvoje lične prekršaje tako da ti vrlo vjerojatno spadaš u kategoriju onih koji krive žrtve.Ateista wrote: ↑18/01/2024 15:26 Ja to ovako gledam - da ja sad odem medju neke navijace huligane, nabrijane pred neku utakmicu, i uletim sa dresom protivnickog kluba koji oni mrze i zbog toga fasujem batine, po svim zakonima i po svemu su oni krivi i tu nema dileme, ja imam pravo kao slobodan gradjanin da hodam u bilo cijem dresu i oni ne bi smjeli zbog toga da me dotaknu. Oni u tom slucaju jesu krivi i nasilnici su, tu nema dileme, kao sto nema dileme ni za nasilje u porodici da je kriv onaj ko pocini nasilje, a ne zrtva. Stvar je u tome sto meni zdrav razum nece dozvoliti da uradim takvu glupost, nije tu pitanje vise ko je kriv, dzaba mi ko je kriv kad me neko prebije ili ubije. Nije to prebacivanje odgovornosti vec pokusaj da se drugim potencijalnim zrtvama nasilja da do znanja kako mogu izbjeci nasilje i prepoznati nasilnike. Kao sto treba raditi na boljim zakonima i primjeni istih protiv nasilnika, tako treba i na edukaciji ljudi.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#74423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da ti lekić dodje na vrata i kaze,..bices moja kujica,..bio bi istog trena.dječak sa šibicama wrote: ↑18/01/2024 18:41 Ja sam mislio da mi govorimo konkretno o djevojci koju Lekic vec dva puta prebija, prvi put nije podnijela ni prijavu.
- dječak sa šibicama
#74424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moguce.
A sta je pokojnoj Lazicki pjevacici tata bio inspektor?
Jeste primjetili patern, sve te instagramuse koje misteriozno rade po mupu, po ministarstvima, sve su cerke nekih mufljuza, ratnih zlocinaca ili poratnih tajkuna, svaka se nakelji na instagram i po nekom pravilu, zapute se u Dubai. Turisticki, a kako drugacije.
Kako se zove taj arapski fetish kenjanja u usta ljepoticama?
A sta je pokojnoj Lazicki pjevacici tata bio inspektor?
Jeste primjetili patern, sve te instagramuse koje misteriozno rade po mupu, po ministarstvima, sve su cerke nekih mufljuza, ratnih zlocinaca ili poratnih tajkuna, svaka se nakelji na instagram i po nekom pravilu, zapute se u Dubai. Turisticki, a kako drugacije.
Kako se zove taj arapski fetish kenjanja u usta ljepoticama?
-
100k
#74425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A moglo se i pretpostaviti.