SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

emko1234

#74376 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Ateista wrote: 18/01/2024 15:26 Ja to ovako gledam - da ja sad odem medju neke navijace huligane, nabrijane pred neku utakmicu, i uletim sa dresom protivnickog kluba koji oni mrze i zbog toga fasujem batine, po svim zakonima i po svemu su oni krivi i tu nema dileme, ja imam pravo kao slobodan gradjanin da hodam u bilo cijem dresu i oni ne bi smjeli zbog toga da me dotaknu. Oni u tom slucaju jesu krivi i nasilnici su, tu nema dileme, kao sto nema dileme ni za nasilje u porodici da je kriv onaj ko pocini nasilje, a ne zrtva. Stvar je u tome sto meni zdrav razum nece dozvoliti da uradim takvu glupost, nije tu pitanje vise ko je kriv, dzaba mi ko je kriv kad me neko prebije ili ubije. Nije to prebacivanje odgovornosti vec pokusaj da se drugim potencijalnim zrtvama nasilja da do znanja kako mogu izbjeci nasilje i prepoznati nasilnike. Kao sto treba raditi na boljim zakonima i primjeni istih protiv nasilnika, tako treba i na edukaciji ljudi.
Apsolutno se slazem s napisanom. Upravo to i jeste poenta mog posta.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#74377 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: 18/01/2024 15:26 Ja to ovako gledam - da ja sad odem medju neke navijace huligane, nabrijane pred neku utakmicu, i uletim sa dresom protivnickog kluba koji oni mrze i zbog toga fasujem batine, po svim zakonima i po svemu su oni krivi i tu nema dileme, ja imam pravo kao slobodan gradjanin da hodam u bilo cijem dresu i oni ne bi smjeli zbog toga da me dotaknu. Oni u tom slucaju jesu krivi i nasilnici su, tu nema dileme, kao sto nema dileme ni za nasilje u porodici da je kriv onaj ko pocini nasilje, a ne zrtva. Stvar je u tome sto meni zdrav razum nece dozvoliti da uradim takvu glupost, nije tu pitanje vise ko je kriv, dzaba mi ko je kriv kad me neko prebije ili ubije. Nije to prebacivanje odgovornosti vec pokusaj da se drugim potencijalnim zrtvama nasilja da do znanja kako mogu izbjeci nasilje i prepoznati nasilnike. Kao sto treba raditi na boljim zakonima i primjeni istih protiv nasilnika, tako treba i na edukaciji ljudi.
pošto znam da si normalan, taj tvoj primjer, taj akt je ustvari čista provokacija i slaba je tu analogija sa izborom partnera.

ovdje se previđa brdo stvari u koje se mudri narod ne voli upuštati: kao npr da nasilnik nije obojen bojama ko navijači protivničke ekipe, da je žrtva veoma često mlada i nezrela, da su nasilnici često sociopate i sjajni manipulanti koji solidan dio vremena potroše u glumi da im je stalo do žrtve u šta ona i povjeruje, da nekada žrtva nema ni izbora jer se namjeri na nju jer se zatekla sa nekim trećim na istom mjestu...

ali mi ćemo se uvijek radije baviti time kako je ona glupa, a ne time kako možemo efikasno zaštititi žrtve koje smognu snage da pobjegnu od životnog pakla.
dječak sa šibicama

#74378 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

BadBoy wrote: 18/01/2024 15:30 Za sve one koji razmišljaju u stilu "boli me briga sama je bila nasilnika" evo jedno iskreno pitanje:

Da li kazna za loš izbor partnera treba da bude smrtna kazna?
Pogresno postavljene teze, niko ne smatra da zasluzuje smrtnu kaznu, vec je to posljedica njenog izbora. I samo to.

Ako lozis vatru, mozes se opeci ili dima nagutati, prosti slijed stvari.
emko1234

#74379 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

BadBoy wrote: 18/01/2024 15:29
emko1234 wrote: 18/01/2024 15:22 Po meni ( ne znači da sam u pravu ) problem dolazi iz porodice i okruženja u kojem su žrtve odrastale. Normalna djevojka koja je u porodici naučila šta su prave vrijednosti, nju ne može privući lik ovog tipa makar izgledao kao dijete Havijera Bardema, Tom Kruza i Bred Pita skupa.
S druge strane osobe koje imaju neki anksiozni stil vezivanja, koje nisu imale očinsku figuru u životu, koje su u periodu odrastanje prihvatile određene obrasce ponašanja koji nisu zdravi često završe u ovakvim vezama. Recimo i ona Nizama je odrasla samo s materomom. Da li su odnosi s likovima koje u njihovim glavama djeluju zajebano, autoritativno, alfa zapravo supstitucija za nedostatak očinske figure u životu? Vrlo vjerovatno. Ali za takve stvari ne postoji sistemsko rješenje.
Majstore, kako ovo nije paušalna psihoanaliza žrtve?

"S druge strane osobe koje imaju neki anksiozni stil vezivanja, koje nisu imale očinsku figuru u životu, koje su u periodu odrastanje prihvatile određene obrasce ponašanja koji nisu zdravi često završe u ovakvim vezama. Recimo i ona Nizama je odrasla samo s materomom. Da li su odnosi s likovima koje u njihovim glavama djeluju zajebano, autoritativno, alfa zapravo supstitucija za nedostatak očinske figure u životu? Vrlo vjerovatno. Ali za takve stvari ne postoji sistemsko rješenje."
Naravno da je pausalna. Ali ja sam najavio da ce biti takva jer sam u prvoj recenici napisao : po meni ( ne znaci da sam u pravu ).
Govorio sam iz svog iskustva. Nisam psiholog ni psihijatar. Zato sam ti napisao da citas s razumijevanjem. Sve sto mi ovdje iznosimo je pausalno. Cak i da sam doktor ne mogu biti temeljit jer nisam razgovarao niti sam upoznat a anamnezom bilo koga od ljudi koji su ucestvovali u sukobu.
Ali mislio sam da je to de fakto jasno samo po sebi i da se ne mora naglasavati.
Leverage

#74380 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Leverage »

John Cleese wrote: 18/01/2024 15:27
Leverage wrote: 18/01/2024 15:04
John Cleese wrote: 18/01/2024 14:58

Jah.
Šta jahaš tu bezveze, fino ti čovjek govori.

Šta žrtva ima od toga što nije kriva, šta ima od osude tvoje, moje ili bilo čije?

Odgovornost prema vlastitom životu je biti oprezan u izboru partnera. To što si žrtva i nisi kriv ne garantuje ti baš ništa.
Mal ti ne rekoh sta, kad me vec tako lijepo pitas :D

Koliko god malo zrtva prakticne koristi imala od naknadne osude pocinjenog nasilja, jos manje ima od naknadnog preispitivanja njenih izbora, njenog karaktera i motiva - znacajna razlika bi bila da prvo jeste ili bi barem trebalo biti ocekivana ljudska reakcija, a drugo vise spada u domen papanske mentalne onanije.
Jebo te tvoja "očekivana ljudska reakcija".

Nije to osuda izbora, to je isticanje važnosti izbora za one koji još uvijek imaju priliku taj izbor promijeniti.
emko1234

#74381 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Chmoljo wrote: 18/01/2024 15:33
pošto znam da si normalan, taj tvoj primjer, taj akt je ustvari čista provokacija i slaba je tu analogija sa izborom partnera.

ovdje se previđa brdo stvari u koje se mudri narod ne voli upuštati: kao npr da nasilnik nije obojen bojama ko navijači protivničke ekipe, da je žrtva veoma često mlada i nezrela, da su nasilnici često sociopate i sjajni manipulanti koji solidan dio vremena potroše u glumi da im je stalo do žrtve u šta ona i povjeruje, da nekada žrtva nema ni izbora jer se namjeri na nju jer se zatekla sa nekim trećim na istom mjestu...

ali mi ćemo se uvijek radije baviti time kako je ona glupa, a ne time kako možemo efikasno zaštititi žrtve koje smognu snage da pobjegnu od životnog pakla.
Mlada - 36 godina
Nije obojen bojama - lezao u zatvoru 8 godina.

Ja ne znam o cemu ti pricas ali ovo nema veze s vezom.
nepass1

#74382 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Chmoljo wrote: 18/01/2024 13:41
emko1234 wrote: 18/01/2024 13:03
Chmoljo wrote: 18/01/2024 12:32 ležo je i Alija 8 godina.

no da se manemo karikiranja, većina nasilnika nije nikad zatvora ležala. a trebalo bi vidjeti i koliko je zatvorenika vršilo nasilje u porodici, pa bi onda iznenađujući rezultati bili.

al ko će se zamarati. kloni se klošara i sigurna si.

i obavezno bez dekoltea i minjaka. dok kuja repom ne mahne kerovi ne lete.

ha ja.
Mislim da si previše paušalan u svojim tvrdnjama. Ne postoji sistemsko rješenje problema na adekvatan način. U mnogo razvijenijim državama i sistemima s puno boljom implementacijom zakona, sa sigurnim kućama, savjetovanjima, psiholozima koji se bave porijeklom problema koji uzrokuju nasilje u porodici, dolazi do sranja.

Po meni ( ne znači da sam u pravu ) problem dolazi iz porodice i okruženja u kojem su žrtve odrastale. Normalna djevojka koja je u porodici naučila šta su prave vrijednosti, nju ne može privući lik ovog tipa makar izgledao kao dijete Havijera Bardema, Tom Kruza i Bred Pita skupa.
S druge strane osobe koje imaju neki anksiozni stil vezivanja, koje nisu imale očinsku figuru u životu, koje su u periodu odrastanje prihvatile određene obrasce ponašanja koji nisu zdravi često završe u ovakvim vezama. Recimo i ona Nizama je odrasla samo s materomom. Da li su odnosi s likovima koje u njihovim glavama djeluju zajebano, autoritativno, alfa zapravo supstitucija za nedostatak očinske figure u životu? Vrlo vjerovatno. Ali za takve stvari ne postoji sistemsko rješenje.
Činjenica da neko nekog nalema da krv propiša, i da ova opet neće da ga prijavi, nema apsolutno nikakve veze sa zdravim razumom. Koliko god mi ko muškarci probali biti kognitivni i to shvatiti racionalno, žene su emotivne. Njegova slika u njenoj glavi nije narušena čak ni kad fasuje batine. Nema to veze sa strahom nego sa načinom na koji je ona formirana kroz svoje odrastanje. Možda je neko marisao čitav život i ona batine poistovjećuje sa ljubavlju.
U svakom slučaju, ta djevojka kao i Nizama su kroz život sigurno upoznale jako puno normalnih momaka. Iz određenih razloga su se odlučile da za životne partnere izaberu momke od kojih bi svaka normalna žena trebala pobjeći.
Ne mislim da je i jedna od njih zaslužila da nastrada na boli koji način. Ali iskreno ne mogu reći da mi je žao djevojke koja od starta izabere nasilnog partnera koji ima historiju nasilničkog ponašanja, i onda kasnije postane žrtva tog istog nasilnog partnera na bilo koji način.
Kao što neko gore napisa, prirodna selekcija.
Djevojčice ne treba samo učiti da ne smiju prihvatiti šamar ili bilo koji vid zlostavljanja. Treba ih prvo naučiti da nađu način da zaobiđu muškarce koji su skloni tim stvarima.

Znam da je off ali moram. Da je kojim slučajem obrnuta situacija i da je ženska mlatila lika, mi sigurno ne bismo o ovome trunili po forumu. KAd je Minka upucala Šmrka, nikome nije palo na pamet da priča o tome na ozbiljan način. I koliko god bilo smiješno, i u našem društvu ima sve više takvih situacija o kojima se uopšte ne priča.
fascinantno.

napisao si toliki post u kojem si krivnju pripisao žrtvi, a počinilac jednostavno postoji i moramo se svi pomiriti sa tim. dakle napisao si da su problem žrtve, odnosno okruženje iz kojeg si došle. za počinioca ništa.

ti u ovome ne vidiš problem? ne vidiš da si i ti dio problema jer krivnju tražiš u žrtvi? ne vidiš da je problem kultura optuživanja žrtve, pa i u tvom postu u kojem se još snebivaš kako je nenormalna što ga ne prijavljuje?

i napišeš onda meni da sam paušalan i ide traktat o djevojkama koje lože alfa muškarci, kao da je to grijeh zbog kojeg ti se treba prosuti mozak na oči tvog djeteta.

hoćemo li sada da uradimo psihoanalizu tebe, ko što si ti uradio mrtve nizame, pa da kažem da iz ljubomore prema alfa muškarcima koji kupe lijepe djevojke ne žališ kada budu ubijene, jer same su tražile. da su mene finog odabrale ja bih im milovao grudi i recitovao Jesenjina. kako kažeš "prirodna selekcija".

znam, ružno je, paušalno i uglavnom neistinito, kao i sud svjetine kada krene razglabati je li zaslužila šamarčinu ili nije.
Kako prepoznati bosanca? Hrace po ulici, soli da nije ni probao i uvjek mu je zrtva kriva. Ev sad da ti ko ukrade cenera 9/10 ljudi ce reci sto si nosio cenera sa sobom
canvra888

#74383 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

Kao i tvoja analogija ležanja Alije u zatvoru...
Više forumaša je spomenulo da se sada trenutno specifično priča o likovima sa dosjeom, dakle piše na čelu.
dječak sa šibicama

#74384 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Uostalom znam tu jednu, pisao sam vec o njoj, udata je za kriminalca i znala je da je kriminalac. On nije sitni, lik je prije par godina uradio oruzanu pljacku u kojoj je ranio zastitara a on dobio metak u stomak, odlezao u Zenici. I opet je u Zenici.

Ona nema problem sa tim, bitno je da zivi na visokoj nozi, ima se stan lijepo auto ima se para, kad je on na robiji financiraju je njegovi pajdasi. Mozda i jos nesto, jelte.

Biras takav zivot, poslije da mi prodaje pricu "osvojio me pjesmama i ruzama, pa se promijenio" nemoj matere ti. Volis novac, pristajes na kriminalca, onda trpi posljedice. Sreca pa nisu svi nasilni prema zenama, neke uhvate i premiju, briznog pazljivog robin huda.
Ozimician

#74385 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Ovo sto si ti napisao treba uokvirti i namjestiti da se pojavljuje kao uvodni post na svaku stranicu ove teme. :thumbup:

Dao si vrlo plastican primjer i to je primjenjivo ama bas za svaki aspekt zivota, 100 izreka ima na taj racun kao i ona: "ko se cuva- njega i Bog cuva."

Problem je sto bivas napadnut kad das upozorenje djevojkama da se cuvaju, daju se svima upozorenja, ne samo njima, ali ako njima das upozorenje, pljuju te.
Logican zakljucak bi bio da ta agenda radi na stetu sigurnosti zena.

Ako ja u gluha doba noci flexam po Buca Potoku sa parama, nakitom i neko me prebije i opljacka, naravno da je on kriv za to, ali sam ja glup sto sam to radio. Mene je stari i u saobracaju uvijek ucio, kad mu kazem - ja imam pravo prvenstva ! - on na to - pusti ti ko je upravu, ko je u krivu, kad se belaj desi, kasno je onda tjerati pravdu.
Chmoljo

#74386 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

emko1234 wrote: 18/01/2024 15:29
Sta bi se desilo da je Nizama dala sansu momku koji radi u Bingu na kasi a ne Nerminu, opasnom liku koji je bio poznat po nasilnickom ponasanju, nanosenju teskih tjelesnih povreda, dilanju droge i vozanju protivnika u gepeku?
Nije Gradacac Tokijo. Svi su to znali.
Daj ba, ja ne znam sta je common sense ako nije to da u zivotu postoji odgovornost za sve sto uradimo.
Sve na svijetu ima cijenu. Cijena odnosa s idiotom u ovom slucaju moze biti zivot.
Meni je simpaticno tvoje poeticno izrazavanje. Ocigledno si emotivan dok pises ove postove. Ali to sto si poetican i opsiran ne znaci da si u pravu.
meni je simpatično recimo kako si u stanju sam sebi skočiti u usta.

pa recimo napisati da su Nizamine odluke posljedica djetinjstva kojeg nije mogla birati. onda se postavlja pitanje, ako je živjela u situaciji koju nije mogla birati kao dijete, odakle ti pravo da joj na teret stavljaš zdrav razum, kojeg nije mogla imati.

da se podsjetimo
Po meni ( ne znači da sam u pravu ) problem dolazi iz porodice i okruženja u kojem su žrtve odrastale. Normalna djevojka koja je u porodici naučila šta su prave vrijednosti, nju ne može privući lik ovog tipa makar izgledao kao dijete Havijera Bardema, Tom Kruza i Bred Pita skupa.
malo zapetljano, ali hoće to kad se pokušava biti sudija a nemati pojma kako izgleda takav život.
dr_Evil

#74387 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dr_Evil »

Svi ste dijelom upravu.

Ovo jeste prirodna selekcija na djelu, i postoji fascinacija jednog dijela zenske publike sa alfa muzjacima. S druge strane imamo zakone kojim suzbijamo prirodnu selekciju, a zakon je na strani zrtve. Nasilje se smije primjeniti samo u slucaju samoodbrane i to reciprocnim odgovorom, ako ti neko spuca samar ne mozes ga upucat.

Covjek jeste zivotinja - ali zato danas imamo zakone, kao sto smo nekad imali religiju i njezina pravila da osiguraju da se ovakve stvari ne desavaju.
Chmoljo

#74388 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

emko1234 wrote: 18/01/2024 15:37

Mlada - 36 godina
Nije obojen bojama - lezao u zatvoru 8 godina.

Ja ne znam o cemu ti pricas ali ovo nema veze s vezom.
koliko je ležao emirin, a koliko almin?

koje jebeno čeri pikanje argumentacije i uz to kad se pokaže da radi isto ono za šta optužuje druge kaže: napisao sam to je moje mišljenje.

jok eto mislili pišeš stav federalne komore psihologa jebote.
dječak sa šibicama

#74389 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Sad je Leka spalio puncu ili bolje receno njenom ocu automobil, dakle jasna prica da oni imaju problem sa njim, porodicno. Vjerovatno se ona hoce maknuti, ali on se zaljubio, kasno marko na kosovo stize.

To je meni slicna prica kao one dvije "ljepotice" negdje ljetos pohapsene, komentarisali smo na forumu njihove instagram slike i slike sa hapsenja, filtere i ostalo. E pa gledao na zurnalu pricu o toj jednoj, "visocka romkinja", koja je varala ljude. Dakle, otvorila agenciju za posredovanje, mutna prica jasno jer je "usluge" nudila u stilu "vi meni platite, a ja cu pogurati koga treba i gdje treba". Dakle, prakticno nudi zaobilazenje zakona, i sta, ljudi dosli i placali. Dakle, ides kao klijent, da podmazes nekoga, podmitis, svjesno ides u kriminal, i kad "posrednica" zajebe tebe onda kme kme prevarila me. Pa jarane, ti si pocinio krivicno djelo, ko te jebe neka te prevarila. Zenska je samo iskoristila korumpirani mozak prosjecnog balkanca.

Trpi posljedice svojih djela, ako ne skaces u vulkan nece te ni lava progutati.
Chmoljo

#74390 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

canvra888 wrote: 18/01/2024 15:38
Više forumaša je spomenulo da se sada trenutno specifično priča o likovima sa dosjeom, dakle piše na čelu.
Alija je bilo šprdanje, a i cinizam.

tih sa dosjeom ima mali milion, i ne vidim da redom ubijaju svoje partnerice. a ima ih i bez dosjea osim za nasilništvo. što i jeste poenta.

ali opet hajmo o glupim izborima.
mrmotica

#74391 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mrmotica »

Joj, bošnjo prepošteni je i psiholog, i psihijatar, i sudski analitičar i drot, i sve - samo nije ono što treba biti.

Ja sam evo odrasla sama s materom, pa eto nemam tendencija ka likovima sumnjivih moralnih vrijednosti i podebelog dosijea, tako da generalizacija, kao i uvijek ne vrijedi.

Zašto je rahmeli Nizama izabrala onu budaletinu, rahmetli Emira onog Mukelefinog degenerika, ova Lekićeva njega, ili moja prijateljica svog supruga s kojim ima najdivniji brak na svijetu - ne znam, a teško da i bilo ko od nas zna. Ne znam da li muški mozak radi na principu da kad vidi potencijalnu partnericu prvo napravi SWOT i cost-benefit analizu, prije nego što stupi i u kakav kontakt s njom, ali nešto prosto sumnjam u to, uzevši u obzir da znam masu muške raje koje su žene napravile debilima, rogonjama, krale ih, pa i fizički i psihički maltretirale, al' eto oni su muškarci pa valjda je i to normalno, jer su pi*ke, maltretirane od strane žena.

Da li bi iko svom bližnjem poželio da bude u kontaktu, a kamoli u vezi/braku s budaletinom - ja znam da ja ne bih. Ali - da, ali, da li se ikad razmatra mogućnost da je osoba izmanipulisana od druge strane, i da se ta ne tako lijepa strana ličnosti pojavi nakon određenog vremena, i da usljed te manipulacije žrtva jednostavno ne može otići. Tu treba armija podrške da dopre do te osobe, a i tada pitanje je da li će uspjeti da slomi sliku o samom sebi nastalu manipulacijom i gaslightingom.

Znam ja, sad će se prvo komentarisati - pa što pusti da je manipulišu. Jes' eto, niko nikad nije dozvolio emocijama da budu jače od razuma.
vjeshalica

#74392 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

To su nametnuti principi ponasanja. Sad se otvorenije prica o nasilju i neprihvatanju nasilja kao oblika relacije izmedju dvije osobe, prije to nije bilo tako jer uglavnom si morao da dobijes batine,u protivnom si neposlusan i nepodoban. Koliko je toga bilo pa se nije govorilo i javno emitovalo. Rijetki su slucajevi da neko nije maltretiran.
canvra888

#74393 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by canvra888 »

Chmoljo wrote: 18/01/2024 15:47
canvra888 wrote: 18/01/2024 15:38
Spoiler
Show
Više forumaša je spomenulo da se sada trenutno specifično priča o likovima sa dosjeom, dakle piše na čelu.[/spoiler]
Alija je bilo šprdanje, a i cinizam.
Meni nije baš tako izgledalo, ali hajde dobro.
tih sa dosjeom ima mali milion, i ne vidim da redom ubijaju svoje partnerice. a ima ih i bez dosjea osim za nasilništvo. što i jeste poenta.

ali opet hajmo o glupim izborima
.

Nije niko ni rekao da redom svi ubijaju, ali samo postojanje dosjea sa krivičnim djelima je valjda neki red flag. Valjda neki due diligence, zbog sebe. Nasilnik je uvijek krivac, nema tu dileme, ali ovdje spominjemo faktor rizika i to oko likova koji već imaju krivičnih iza sebe.
John Cleese

#74394 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Leverage wrote: 18/01/2024 15:35
John Cleese wrote: 18/01/2024 15:27
Leverage wrote: 18/01/2024 15:04
Šta jahaš tu bezveze, fino ti čovjek govori.

Šta žrtva ima od toga što nije kriva, šta ima od osude tvoje, moje ili bilo čije?

Odgovornost prema vlastitom životu je biti oprezan u izboru partnera. To što si žrtva i nisi kriv ne garantuje ti baš ništa.
Mal ti ne rekoh sta, kad me vec tako lijepo pitas :D

Koliko god malo zrtva prakticne koristi imala od naknadne osude pocinjenog nasilja, jos manje ima od naknadnog preispitivanja njenih izbora, njenog karaktera i motiva - znacajna razlika bi bila da prvo jeste ili bi barem trebalo biti ocekivana ljudska reakcija, a drugo vise spada u domen papanske mentalne onanije.
Jebo te tvoja "očekivana ljudska reakcija".

Nije to osuda izbora, to je isticanje važnosti izbora za one koji još uvijek imaju priliku taj izbor promijeniti.
Jos jedna ocekivana reakcija, ne bih sad o tome cija i kakva :D

Dakle ne bavimo se vise time kakve koristi od komentiranja ima zrtva - sad diskutiramo o koristi za potencijalne zrtve i tako i o koristi za siru zajednicu?
Neosjetljivost na ljudsko stradanje je zapravo izraz brige za ljudsku dobrobit?
Zanimljivo.
Ateista

#74395 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Primjer jeste grub i naravno da se ne odnosi na sve vrste nasilja u porodici. Slazem se da ima sociopata koji su odlicni u manipulaciji, da nisu svi dovoljno dobri u prepoznavanju takvih i slicno, tako da se svakako ovaj primjer ne odnosi na sve zrtve nasilja. Vidim da se pominju i primjeri zena koje su trazile pomoc i isle u sigurnu kucu, pa opet najebale, one su uradile ono sto mogu ali ih sistem nije zastitio i tu nije do njih. Takvih i slicnih slucajeva ima, tu nema dileme. Ono sto mi smeta u ovoj prici je sto se pravi drama kada neko pomene odgovornost zrtve kod izbbra partnera, jer kao sto ima primjera tih manipulatora ima isto tako primjera koji odgovaraju ovome sa navijacima, gdje koliko god zvuci stereotipno - jasno je iz aviona sa kim imas posla. Zato i kazem da se treba baviti i sa jednim i drugim aspektom problema, a ne postavljati kao da je bavljenje problemom izbora partnera prebacivanje krivice na zrtvu jer nije, to je samo jedan od nacina da se proba smanjiti porodicno nasilje.
moimoi

#74396 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

@Chmoljo

I dobro, neka se kazne za nasilje enormno povecaju.. neka lezi po 5 god za samar. Ko kaze da se njemu bijes jos vise nece nakupiti u tih 5god. izgubio je posao, ima fajl u policiji etc i da zrtvu nece ubiti nakon izlaska?

Sta je sa psihickim maltretiranjem? Sta je sa prijetnjama? Kako ces to dokazati?

Iskreno ne vidim nacin kako zrtvu zastititi od nasilnika osim preventivnom edukacijom… a u tu preventivnu edukaciju upravo spada sve navedeno od drugih forumasa… tj ne oceku od nasilnika da nece biti nasilan prema tebi. Druga su stvar psihopate koje u drustvu glume savrseno uzorne osobe.. one na koje nikada ne bi posumnjao. To je vec drugi par cipela. Ipak su najcesci “od ranije poznati policiji”
Nebozemlja

#74397 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nebozemlja »

Čini se da ovdje neki ne znaju razliku između krivice i odgovornosti.
Ozimician

#74398 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 18/01/2024 16:00 @Chmoljo

I dobro, neka se kazne za nasilje enormno povecaju.. neka lezi po 5 god za samar. Ko kaze da se njemu bijes jos vise nece nakupiti u tih 5god. izgubio je posao, ima fajl u policiji etc i da zrtvu nece ubiti nakon izlaska?

Sta je sa psihickim maltretiranjem? Sta je sa prijetnjama? Kako ces to dokazati?

Iskreno ne vidim nacin kako zrtvu zastititi od nasilnika osim preventivnom edukacijom… a u tu preventivnu edukaciju upravo spada sve navedeno od drugih forumasa… tj ne oceku od nasilnika da nece biti nasilan prema tebi. Druga su stvar psihopate koje u drustvu glume savrseno uzorne osobe.. one na koje nikada ne bi posumnjao. To je vec drugi par cipela. Ipak su najcesci “od ranije poznati policiji”
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
moimoi

#74399 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Pitanje

Bi li se druzili sa osobom za koju znate da je kriminalac, da je lezao u zatvoru, da ima iza sebe pokusaje ubojstava? A eto, prema vama je super, znate ga mozda iz osnovne… bili ste nekad najbolji prijatelji.. bi li nastavili prijateljstvo sa takvom osobom? Bi li ga upoznali sa svojom porodicom? Izlazili sa njim? Zvali ga kuci?

Ja ne bih.
Ozimician

#74400 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 18/01/2024 16:13 Pitanje

Bi li se druzili sa osobom za koju znate da je kriminalac, da je lezao u zatvoru, da ima iza sebe pokusaje ubojstava? A eto, prema vama je super, znate ga mozda iz osnovne… bili ste nekad najbolji prijatelji.. bi li nastavili prijateljstvo sa takvom osobom? Bi li ga upoznali sa svojom porodicom? Izlazili sa njim? Zvali ga kuci?

Ja ne bih.
Gledao bih da ga izbjegnem maksimalno.

Sooner or later ce donijeti nevolju, iako je mozda u momentu s njim sve top.
Post Reply