Kupovine stana od Stanbenog fonda Grada Sarajeva, od strane demobilisanog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (tj. mene).hilmija frlj wrote: ↑18/01/2024 10:18Na osnovu?Seawolf wrote: ↑18/01/2024 09:37 Da ne bude da se ranije nije ništa dobivalo, pošteno bi bilo da navedem svoj primjer.
Ja sam 2004-e godine od Stambenog fonda Grada Sarajeva (dakle Grada, a ne Kantona), dobio finansijsku pomoć u vidu smanjenja ukupne cijene stana za oko 21.000 KM.
Ponavljam, 2004-e godine.
Gradonačelnik je tada bio akademik Muhidin Hamamdžić.
Tada je bio član iste stranke iz koje je i sadašnja gradonačelnica.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Seawolf
#17151 Re: Cijene stanova All about
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#17152 Re: Cijene stanova All about
Pošteno. Neka si dobio.Seawolf wrote: ↑18/01/2024 10:26Kupovine stana od Stanbenog fonda Grada Sarajeva, od strane demobilisanog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (tj. mene).hilmija frlj wrote: ↑18/01/2024 10:18Na osnovu?Seawolf wrote: ↑18/01/2024 09:37 Da ne bude da se ranije nije ništa dobivalo, pošteno bi bilo da navedem svoj primjer.
Ja sam 2004-e godine od Stambenog fonda Grada Sarajeva (dakle Grada, a ne Kantona), dobio finansijsku pomoć u vidu smanjenja ukupne cijene stana za oko 21.000 KM.
Ponavljam, 2004-e godine.
Gradonačelnik je tada bio akademik Muhidin Hamamdžić.
Tada je bio član iste stranke iz koje je i sadašnja gradonačelnica.
-
citroen xm
#17153 Re: Cijene stanova All about
Kada svi shvate da kanton ili država ne moraju ništa, svima će biti lakše. Tj. ne bukvalno lakše, ali će shvatiti da valja zasukati rukave i zarađivati, a ne stalno tražiti neku pomoć. Pogledaš li u razvijene zemlje zapada, gdje je kapitalizam i počeo, vidjećeš da u USA recimo nema nikakve pomoći tj. subvencije. Ako možeš kupi, ako ne možeš budi podstanar. USA nije jedina da se razumijemo već većina tako funkcioniše.Thorgerson wrote: ↑18/01/2024 08:43 Kanton ce pod hitno morati krenuti sa sirenjem grada. Bio je nedavno onaj plan. Ali to mora da se sprovodi odmab. Jel to prema Hrasnici ili prema zapadu, vrtovima riverine, duz rijeke bosne itd.
To je jedini rjesenje da se cijene snize, te da se obezbjedi laksa kupovina stanova.
Al kanton mora da napravi put, skole, vrtice, parkove i onda ce investitori sami dolaziti i praviti zgrade.
A samim tim i ljudi ce kupovati. Jer ne bi bilo svejedno da ti sad imas ne znam nov stan u novom modernom naselju za 150.000KM i neki ohrdani stan koji moras renovirati na ne znam Grbavici za 250.000.
Mislim da bi raja itekako znala sta ce uzeti. Tj ne bi bas previse razmisljali.
Znam kad je kanton ranije radio one stanove u Vogosci i Sipu, koliko je raje to uzelo. Jbg bio ti izbor 1350 KM u Vogosci ili ovamo potez Otoka - Pofalici 1800-1900 KM. Pomnozi sa 55m2, sama se odluka napravi.
Na zapadu su takođe cijene porasle, ali za razliku od BiH tamo mladi ne mogu dobiti kredit bez 1 KM na računu već moraju imati 20+% sopstvenog novca da bi banka odobrila kredit, a to na velike cijene nekretnina nije baš lako skupiti. Ovde dođeš u banku sa tri platne liste, kažeš dobar dan i za 15 dana ti odobre kredit.
Sarajevo je po pitanju nekretnina u regionu jedan od najpovoljnijih gradova. I ne mora se kvalitetan stan plaćati 4000, može i 2500 ali gospoda koja samo kukaju hoće isključivo centralna naselja i to u blizini tramvajake pruge. Onda fino platiš i ne smaraš ljude na forumu par mjeseci oko subvencije.
-
challmander
#17154 Re: Cijene stanova All about
Pa napisao sam covjece u prethodnom postu da ne treba biti subvencija ako postoje drugi drustveno korisni projekti. Neka se pare prebace u nesto korisno, sto ce stvarno valjati svima nama koji zelimo ostati u BiH i garantujem ti da se niko nece pozaliti sto nema subvencija. Vi pricate ko da smo mi uzeli pare iz budzeta koje je vlada namjeravala potrositi u nesto pametnije.Horcrux wrote: ↑18/01/2024 09:25Znaci, jer zadatak drzave nije da daje pare ili pomoc. I dok god je tako necemo je ni imati.challmander wrote: ↑18/01/2024 09:20Od kojih prije? To je kljucno u svemu ovome. Vi ste gori od dijela mladih koji se zale sto su malo dobili. Kad god neko nesto kaze, vi odgovorite sa "mi nismo nista dobijali". I sta sad? Jel to znaci da niko ne treba dobit nikakve pare od drzave ili pomoc samo zato jer oni prije njih nisu nista dobili?
Stvarno ste k'o papagaji. Ponavljate jedno te isto i vrtite istih par argumenata cim se neko pozali makar malo.
Iz tvoje perspektive mi seremo zbog loseg poziva i sto pozivamo vladu da prihvati odgovornost. Iz moje perspektive, ti i slicni serete po nama sto trazimo barem da se podijeli onoliko koliko se dijelilo proslih godina. Vlade na svim nivoima nisu apsolutno nista uradili da zastite trziste i stanovnistvo u vrijeme najvece inflacije i sad kad je makar neka grupa ljudi digla glas, odmah pljujete po istima a ocekujete podrsku kad je nesto sto je vama bitno. Ne mozemo se bas tako igrati...drndalo wrote: ↑18/01/2024 10:12Ko sto rekoh, "moje" "prije" je proslo, nista ne dobih, i kada skontah da necu ni dobiti, pomirio se s time da cu jedino sa svojih 10 prsta sebi nesto obezbijediti, lakse mi je bilo. Sada mi uopste nije lose.challmander wrote: ↑18/01/2024 09:20Od kojih prije? To je kljucno u svemu ovome. Vi ste gori od dijela mladih koji se zale sto su malo dobili. Kad god neko nesto kaze, vi odgovorite sa "mi nismo nista dobijali". I sta sad? Jel to znaci da niko ne treba dobit nikakve pare od drzave ili pomoc samo zato jer oni prije njih nisu nista dobili?
Stvarno ste k'o papagaji. Ponavljate jedno te isto i vrtite istih par argumenata cim se neko pozali makar malo.
NA TOM TRAGU PORUCUJEM I VAMA: "IZVADITE RUKE IZ GUZICE, kupite, ne kupite, gradite, ne gradite, kako vec skontate da je bolje"
Nemate se sta zaliti, jer em ste dobili vise nego mnogi, em nigdje nije pisalo da cete dobiti svi 12.000 ! To sto ne znate citati je vas problem.
Legitimno je i da napadnete ove sto su lose i glupo napisali konkurs, ali vi to s njima vidite, ne ocekujte bas da svi saosjecaju s vama, jer SERETE realno!
Mozete recimo i tuziti Vladu KS, za razliku koju vam "ne daju", da i advokati sta zarade... Samo naprijed!
Uostalom, slobodno procitaj moje prethodne postove na ovu temu i vidjeces da ni u jednom nisam kukao sto nisam dobio 12 hiljada.
Slazemo se da se ne slazemo, kraj price.
- Haris.ba
#17155 Re: Cijene stanova All about
Dijeljenje para za kupovinu stana je bas inflatorna politika jer podize cijenu.challmander wrote: ↑18/01/2024 11:13 . Vlade na svim nivoima nisu apsolutno nista uradili da zastite trziste i stanovnistvo u vrijeme najvece inflacije i sad kad je makar neka grupa ljudi digla glas, odmah pljujete po istima a ocekujete podrsku kad je nesto sto je vama bitno
Znaci, Vlada je poboljsala vecu inflaciju.
-
sahbazzz
#17156 Re: Cijene stanova All about
Ako ne mozes da zakljucis ko je ko, ne treba onda generalizirati cijelu populaciju ovdje. Ovdje se vodi narativ da je cijela ta grupa bezobrazna, pohlepna, grupa bogatasa koji ce eto dobiti i 5000KM a imaju jos bar 5 stanova. Ako vec ukazujemo na nedostatke koji su nastali kao posljedica vlade (iskljucivo njih) onda se treba potruditi i reci imenom i prezimenom (kao u slucaju influenserice) a ne ciljati cijelu grupu. Dosta ljudi cita forum i logicno je da se ljudi osjecaju posrano kada procitaju kako ih njihovi sugradjani dozivljavaju a da pri tome bukvalno nisu nikako kumovali.MehmedPasaMoric wrote: ↑17/01/2024 16:19Imam u vlastitoj familiji par primjera, i gdje su oboje visoko obrazovani sa platama iznad prosjeka pa zive kao podstanari, i gdje samo jedno radi sa srednjom strucnom spremom a voze se po 3 auta i rentaju objekti po Vlasicu... Nase drustvo ie isuvise cudno da bi se na njega mogla primijeniti neka standardna pravila. Evo reci cu ti da npr taj mladi policajac moze biti i milioner a moze i od 20tog u mjesecu da jede konzerve i puru. I kako ja sad da zakljucim jel on obicna omladina ili ne?sahbazzz wrote: ↑17/01/2024 11:48Da li po tebi pod "obicnom omladinom" spada neko ko radi u skoli kao nastavnik, neko ko radi u banci, mladi policajac, neko iz IT-a, doktor opste prakse? Sve koje sam nabrojao su dobili subvenciju ove ili prethodnih godina i ne vidim razloga da te ljude "flag-amo" kao aman zaman neke bogatune i neku kremu drustva. Da, neki od njih imaju vise kroz generacijsko bogatstvo pa im roditelju ulete sa ucescem ali i dalje su sasvim obicni clanovi naseg drustva koje treba pogurati kako znamo i umijemo.MehmedPasaMoric wrote: ↑17/01/2024 11:34 Obicna omladina sa prosjecnim poslovima nece nikad kupiti ni supu a kamoli stan
- drndalo
#17157 Re: Cijene stanova All about
Javio sam se tek kada su vase kukumavke usle u 79 dan... Dosta brate!challmander wrote: ↑18/01/2024 11:13
Iz tvoje perspektive mi seremo zbog loseg poziva i sto pozivamo vladu da prihvati odgovornost. Iz moje perspektive, ti i slicni serete po nama sto trazimo barem da se podijeli onoliko koliko se dijelilo proslih godina. Vlade na svim nivoima nisu apsolutno nista uradili da zastite trziste i stanovnistvo u vrijeme najvece inflacije i sad kad je makar neka grupa ljudi digla glas, odmah pljujete po istima a ocekujete podrsku kad je nesto sto je vama bitno. Ne mozemo se bas tako igrati...
Uostalom, slobodno procitaj moje prethodne postove na ovu temu i vidjeces da ni u jednom nisam kukao sto nisam dobio 12 hiljada.
Slazemo se da se ne slazemo, kraj price.
Los poziv? Slazem se! ALI ONDA STE TO TREBALI LAJATI OD OBJAVE, jer lose = lose, ma ko i koliko dobio. Ne, vi ste digli dreku tek kada ispade da ocekivanih 12.000 spade na 4.800... I tu mi se GADITE !
Kako niko nije digao dreku oko PREBIVALISTA U KS prije isteka roka??? Kakvog to smisla ima? Sto ja ne bih dobio subvenciju za stan u Tuzli ??? Sta fali?
- MehmedPasaMoric
#17158 Re: Cijene stanova All about
Druze otkud ja da znam imenom i prezimenom ko je korumpiran, ko dila drogu i ciji caca tek sad vadi iz duseka pare zaradjena na tunelu "spasa"? Sa cisto ekonomskog stanovistva nema nikakve logike da se u najsiromasnijoj drzavi Evrope gdje se radi za 1000 maraka a kvadrat stana kosta 3-4 hiljade tako olako i masovno kupuju stanovi na kredit.sahbazzz wrote: ↑18/01/2024 11:30Ako ne mozes da zakljucis ko je ko, ne treba onda generalizirati cijelu populaciju ovdje. Ovdje se vodi narativ da je cijela ta grupa bezobrazna, pohlepna, grupa bogatasa koji ce eto dobiti i 5000KM a imaju jos bar 5 stanova. Ako vec ukazujemo na nedostatke koji su nastali kao posljedica vlade (iskljucivo njih) onda se treba potruditi i reci imenom i prezimenom (kao u slucaju influenserice) a ne ciljati cijelu grupu. Dosta ljudi cita forum i logicno je da se ljudi osjecaju posrano kada procitaju kako ih njihovi sugradjani dozivljavaju a da pri tome bukvalno nisu nikako kumovali.MehmedPasaMoric wrote: ↑17/01/2024 16:19Imam u vlastitoj familiji par primjera, i gdje su oboje visoko obrazovani sa platama iznad prosjeka pa zive kao podstanari, i gdje samo jedno radi sa srednjom strucnom spremom a voze se po 3 auta i rentaju objekti po Vlasicu... Nase drustvo ie isuvise cudno da bi se na njega mogla primijeniti neka standardna pravila. Evo reci cu ti da npr taj mladi policajac moze biti i milioner a moze i od 20tog u mjesecu da jede konzerve i puru. I kako ja sad da zakljucim jel on obicna omladina ili ne?sahbazzz wrote: ↑17/01/2024 11:48
Da li po tebi pod "obicnom omladinom" spada neko ko radi u skoli kao nastavnik, neko ko radi u banci, mladi policajac, neko iz IT-a, doktor opste prakse? Sve koje sam nabrojao su dobili subvenciju ove ili prethodnih godina i ne vidim razloga da te ljude "flag-amo" kao aman zaman neke bogatune i neku kremu drustva. Da, neki od njih imaju vise kroz generacijsko bogatstvo pa im roditelju ulete sa ucescem ali i dalje su sasvim obicni clanovi naseg drustva koje treba pogurati kako znamo i umijemo.
-
TomANDJerry
#17159 Re: Cijene stanova All about
Najpošteniji nacin je uopšte ne dijeliti pare.
Pare idu na puteve, infrastrukturu, obrazovanje itd
Nekretnine, auta, stvari kupuješ svojim parama.
Ali socijalizam i komunizam nikad nece izaci iz ovog naroda.
-
biglebovski
#17160 Re: Cijene stanova All about
Najpošteniji način je da se smanje porezi i doprinosi, ukine pdv i ostali fiskalni i parafiskalni nameti i da bahata korumpirana sekta na vlasti raspolaže što je moguće manjim sredstvima a ne da se debili ničim zasluženo kurče i kupuju političke poene nekakvim subvencijama kojima se diskriminiše veliki broj građana koji pune budžet a nemaju nikakve fajde od istoga.
-
nekome
#17161 Re: Cijene stanova All about
Sarajevska kotlina je dosegla limit... ne mora svako zivjeti u sarajevu niti moze... ali to je vec sira prica o drzavi i razvoju drugih gradova sl.Thorgerson wrote: ↑18/01/2024 08:43 Kanton ce pod hitno morati krenuti sa sirenjem grada. Bio je nedavno onaj plan. Ali to mora da se sprovodi odmab. Jel to prema Hrasnici ili prema zapadu, vrtovima riverine, duz rijeke bosne itd.
To je jedini rjesenje da se cijene snize, te da se obezbjedi laksa kupovina stanova.
Al kanton mora da napravi put, skole, vrtice, parkove i onda ce investitori sami dolaziti i praviti zgrade.
A samim tim i ljudi ce kupovati. Jer ne bi bilo svejedno da ti sad imas ne znam nov stan u novom modernom naselju za 150.000KM i neki ohrdani stan koji moras renovirati na ne znam Grbavici za 250.000.
Znam kad je kanton ranije radio one stanove u Vogosci i Sipu, koliko je raje to uzelo. Jbg bio ti izbor 1350 KM u Vogosci ili ovamo potez Otoka - Pofalici 1800-1900 KM. Pomnozi sa 55m2, sama se odluka napravi.
-
TheGodfather001
#17162 Re: Cijene stanova All about
Građani, radnici, sirotinja koja preživljava i krpi kraj sa krajem, i kao takvi doprinose punjenju budžeta, treba da se osjećaju sretno kada vide kakvi bezobraznici, pohlepnici i besramne hijene kategorisani kao "mladi" traže još novaca?! Naravno da trebate da se osjećate posrano i ako vam je toliko teško, pošaljie obavijest da odustajete od dalje procedure i ne želite ni tih "pišljivih" 5000KM i stavite tačku na vašu moralnu i etičku patnju prouzrokovanu od vlasti.sahbazzz wrote: ↑18/01/2024 11:30Ako ne mozes da zakljucis ko je ko, ne treba onda generalizirati cijelu populaciju ovdje. Ovdje se vodi narativ da je cijela ta grupa bezobrazna, pohlepna, grupa bogatasa koji ce eto dobiti i 5000KM a imaju jos bar 5 stanova. Ako vec ukazujemo na nedostatke koji su nastali kao posljedica vlade (iskljucivo njih) onda se treba potruditi i reci imenom i prezimenom (kao u slucaju influenserice) a ne ciljati cijelu grupu. Dosta ljudi cita forum i logicno je da se ljudi osjecaju posrano kada procitaju kako ih njihovi sugradjani dozivljavaju a da pri tome bukvalno nisu nikako kumovali.MehmedPasaMoric wrote: ↑17/01/2024 16:19Imam u vlastitoj familiji par primjera, i gdje su oboje visoko obrazovani sa platama iznad prosjeka pa zive kao podstanari, i gdje samo jedno radi sa srednjom strucnom spremom a voze se po 3 auta i rentaju objekti po Vlasicu... Nase drustvo ie isuvise cudno da bi se na njega mogla primijeniti neka standardna pravila. Evo reci cu ti da npr taj mladi policajac moze biti i milioner a moze i od 20tog u mjesecu da jede konzerve i puru. I kako ja sad da zakljucim jel on obicna omladina ili ne?sahbazzz wrote: ↑17/01/2024 11:48
Da li po tebi pod "obicnom omladinom" spada neko ko radi u skoli kao nastavnik, neko ko radi u banci, mladi policajac, neko iz IT-a, doktor opste prakse? Sve koje sam nabrojao su dobili subvenciju ove ili prethodnih godina i ne vidim razloga da te ljude "flag-amo" kao aman zaman neke bogatune i neku kremu drustva. Da, neki od njih imaju vise kroz generacijsko bogatstvo pa im roditelju ulete sa ucescem ali i dalje su sasvim obicni clanovi naseg drustva koje treba pogurati kako znamo i umijemo.
-
sahbazzz
#17163 Re: Cijene stanova All about
Mnogo si frustriran, nekakav drzak da ne vrijedi odgovarati. Ali eto sve koje ja znam i koji su dobili subvenciju kroz ovaj program (vise godina) su upravo obicni gradjani, radnici, sirotinja hvala Bogu nisu. Ali je i cinjenica da je svako od njih minimalno 10 godina u kreditu, a vecini je 15-20 godina "robovati" kreditu. Dakle, ti si upravo potvrdio sve ono sto sam ja i pisao, tako da ne zelim vise ulaziti u raspravu, slobodno me blokiraj.TheGodfather001 wrote: ↑19/01/2024 14:17Građani, radnici, sirotinja koja preživljava i krpi kraj sa krajem, i kao takvi doprinose punjenju budžeta, treba da se osjećaju sretno kada vide kakvi bezobraznici, pohlepnici i besramne hijene kategorisani kao "mladi" traže još novaca?! Naravno da trebate da se osjećate posrano i ako vam je toliko teško, pošaljie obavijest da odustajete od dalje procedure i ne želite ni tih "pišljivih" 5000KM i stavite tačku na vašu moralnu i etičku patnju prouzrokovanu od vlasti.sahbazzz wrote: ↑18/01/2024 11:30Ako ne mozes da zakljucis ko je ko, ne treba onda generalizirati cijelu populaciju ovdje. Ovdje se vodi narativ da je cijela ta grupa bezobrazna, pohlepna, grupa bogatasa koji ce eto dobiti i 5000KM a imaju jos bar 5 stanova. Ako vec ukazujemo na nedostatke koji su nastali kao posljedica vlade (iskljucivo njih) onda se treba potruditi i reci imenom i prezimenom (kao u slucaju influenserice) a ne ciljati cijelu grupu. Dosta ljudi cita forum i logicno je da se ljudi osjecaju posrano kada procitaju kako ih njihovi sugradjani dozivljavaju a da pri tome bukvalno nisu nikako kumovali.MehmedPasaMoric wrote: ↑17/01/2024 16:19
Imam u vlastitoj familiji par primjera, i gdje su oboje visoko obrazovani sa platama iznad prosjeka pa zive kao podstanari, i gdje samo jedno radi sa srednjom strucnom spremom a voze se po 3 auta i rentaju objekti po Vlasicu... Nase drustvo ie isuvise cudno da bi se na njega mogla primijeniti neka standardna pravila. Evo reci cu ti da npr taj mladi policajac moze biti i milioner a moze i od 20tog u mjesecu da jede konzerve i puru. I kako ja sad da zakljucim jel on obicna omladina ili ne?
-
citroen xm
#17164 Re: Cijene stanova All about
A šta vam znači to robovanje kreditu? Druže, kupio si stan u Sarajevu ili bilo gdje drugo bez marke svog uloženog novca. Logično je da moraš vraćati novac koji si posudio. Ne znam u čemu je problem, niko nikoga nije natjerao da kupi stan.
Banka jasno postavi svoje uslove, a oni su da rata kredita ne prelazi polovinu plate otprilike. Znači ostane i za solidnog života gdje i žena radi bilo kakav posao. Ako stanovi negdje padaju sa neba, i ja bih se prijavio.
Banka jasno postavi svoje uslove, a oni su da rata kredita ne prelazi polovinu plate otprilike. Znači ostane i za solidnog života gdje i žena radi bilo kakav posao. Ako stanovi negdje padaju sa neba, i ja bih se prijavio.
Last edited by citroen xm on 19/01/2024 18:58, edited 1 time in total.
-
Sid the sloth
#17165 Re: Cijene stanova All about
Al fakat
kao robujes kreditu a ne robujes onome kome placas kiriju i ko te sutra moze izbaciti iz stana zato sto mu se sin zeni pa hoce da zivi tu 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#17166 Re: Cijene stanova All about
Nije niko rob kreditu nego rob svoje zelje za samostalnoscu i lagodnijim zivotom.
Da, jebeno je kad ti se otkida velika rata od plate, ali je cijena slobode. No ono sto me uvijek tjesilo, taj kredit nisu potrosene pare. To su sigurno ulozene pare.
A usput imas i priliku da zivis u vlastitom domacinstvu.
Da, jebeno je kad ti se otkida velika rata od plate, ali je cijena slobode. No ono sto me uvijek tjesilo, taj kredit nisu potrosene pare. To su sigurno ulozene pare.
A usput imas i priliku da zivis u vlastitom domacinstvu.
-
sahbazzz
#17167 Re: Cijene stanova All about
Drugovi vi kao da se trudite da pogresno skontate postove. Kad se kaze "robovati" (uocite navodnike u oba posta) misli se na kontekst u kom pojedinci ovdje pokusavaju reci da ti sto su kupili stanove su vjerovatno neki bogatasi, kao da su donijeli vrecu para i kupili stan, pa sad kao hoce jos i subvenciju. Nazvani su svakakvim imenima, bas onako ruzno po meni ( jbg. pronalazim se u tome jer mi je uzi clan porodice dobio istu, pa se moze reci i da sam je i ja dobio na neki nacin, a sebe ne smatram nekim bogatasem i nekim bitnim faktorom u ovoj nasoj rupi). Dakle, hocu reci da je ogromna vecina ljudi iz tog konkursa zasluzila to pravo i nije lijepo nabacivati im razne etikete.
Kredit je naravno ok, jer nema drugog nacina da obican covjek sebi obezbijedi mjesto gdje bi stanovao, a da to zove poslije svojim.
Kredit je naravno ok, jer nema drugog nacina da obican covjek sebi obezbijedi mjesto gdje bi stanovao, a da to zove poslije svojim.
-
100k
#17168 Re: Cijene stanova All about
Kako su zasluzili da im ja placam stan?
Konkurs je glup a ovi sto se zale su bezobrazni. Konkurs treba ponistiti i kad dodje SDA na vlast izgraditi jos jedan trzni. Veca mi je to korist nego da nekom uplacujem stan.
-
sahbazzz
#17169 Re: Cijene stanova All about
- Thorgerson
#17170 Re: Cijene stanova All about
Mislim da se Grad Sarajevo mora administrativno prosiriti.nekome wrote: ↑18/01/2024 16:23Sarajevska kotlina je dosegla limit... ne mora svako zivjeti u sarajevu niti moze... ali to je vec sira prica o drzavi i razvoju drugih gradova sl.Thorgerson wrote: ↑18/01/2024 08:43 Kanton ce pod hitno morati krenuti sa sirenjem grada. Bio je nedavno onaj plan. Ali to mora da se sprovodi odmab. Jel to prema Hrasnici ili prema zapadu, vrtovima riverine, duz rijeke bosne itd.
Obuhvatiti Vogoscu, Ilidzu, Hadzice, Ilijas.
Nema smisla da npr Ilidza nije dio Grada. Pa i Vogosca. A i Hadzici.
Mislim to.bi bila jedna stepenica da se probije ta psihicka barijera, nesto kontam da bi onda i sirenje grada islo drugacije.
- Thorgerson
#17171 Re: Cijene stanova All about
Da, tako je.citroen xm wrote: ↑18/01/2024 11:11Kada svi shvate da kanton ili država ne moraju ništa, svima će biti lakše. Tj. ne bukvalno lakše, ali će shvatiti da valja zasukati rukave i zarađivati, a ne stalno tražiti neku pomoć. Pogledaš li u razvijene zemlje zapada, gdje je kapitalizam i počeo, vidjećeš da u USA recimo nema nikakve pomoći tj. subvencije. Ako možeš kupi, ako ne možeš budi podstanar. USA nije jedina da se razumijemo već većina tako funkcioniše.Thorgerson wrote: ↑18/01/2024 08:43 Kanton ce pod hitno morati krenuti sa sirenjem grada. Bio je nedavno onaj plan. Ali to mora da se sprovodi odmab. Jel to prema Hrasnici ili prema zapadu, vrtovima riverine, duz rijeke bosne itd.
Na zapadu su takođe cijene porasle, ali za razliku od BiH tamo mladi ne mogu dobiti kredit bez 1 KM na računu već moraju imati 20+% sopstvenog novca da bi banka odobrila kredit, a to na velike cijene nekretnina nije baš lako skupiti. Ovde dođeš u banku sa tri platne liste, kažeš dobar dan i za 15 dana ti odobre kredit.
Sarajevo je po pitanju nekretnina u regionu jedan od najpovoljnijih gradova. I ne mora se kvalitetan stan plaćati 4000, može i 2500 ali gospoda koja samo kukaju hoće isključivo centralna naselja i to u blizini tramvajake pruge. Onda fino platiš i ne smaraš ljude na forumu par mjeseci oko subvencije.
Ja bih jos dodao da ne moraju svi zivjeti od poteza Skenderija - Otoka.
Znam, i ja kad sam trazio stan zelio sam da sam sto blize poslu, javnom prevozu, da imam svu infrastrukturu.
Ali ako ne mozes, e jbg onda ne mozes kriviti kanton, ovoga, onoga. Isto tako, i kanton mora kao sto sam i napisao, ovome drugacije pristupati. Drago mi je da im se sad obilo od glavu. Dijelis nekome pare a oni te napadaju.
-
citroen xm
#17172 Re: Cijene stanova All about
Mene pravo nervira kukanje, ne samo u ovom slučaju, već uopšteno. A kod nas je simptomatično da oni koji su stvarno u nevolji manje kukaju ili ne kukaju nikako za razliku od onih koji nemaju nikakvu realnu potrebu da kukaju.
Uvijek sam, kao što i sada radim, zagovarao kupovinu nekretnine čim se stekne uslov za kredit. Nebitno je li to željena nekretnina, bitno je da je u tom momentu možeš priuštiti i da zadovoljava standarde normalnog života. Posle kada se steknu uslovi i ako se ona stvar nadigne za boljim, imaš šta prodati i doplatiti za bolje.
Problem, konstantan problem je odnos želja i mogućnosti. Niko da sagleda realnu situaciju i onda imamo ovakve žalopojke od kojih mi se diže kosa na glavi. Ljudi nisu svjesni da niko nije dužan da pomaže i djelimično(koliko god to bilo) finansira njihov prohtjev da kupe stan u centru glavnog grada.
Kada bi se stimulisao povratak na selo, a čini mi se da se i to radilo, sa puno većim novcem, niko se ne bi prijavio. Hoće ljudi stan u glavnom gradu koji će mu drugi platiti.
Uvijek sam, kao što i sada radim, zagovarao kupovinu nekretnine čim se stekne uslov za kredit. Nebitno je li to željena nekretnina, bitno je da je u tom momentu možeš priuštiti i da zadovoljava standarde normalnog života. Posle kada se steknu uslovi i ako se ona stvar nadigne za boljim, imaš šta prodati i doplatiti za bolje.
Problem, konstantan problem je odnos želja i mogućnosti. Niko da sagleda realnu situaciju i onda imamo ovakve žalopojke od kojih mi se diže kosa na glavi. Ljudi nisu svjesni da niko nije dužan da pomaže i djelimično(koliko god to bilo) finansira njihov prohtjev da kupe stan u centru glavnog grada.
Kada bi se stimulisao povratak na selo, a čini mi se da se i to radilo, sa puno većim novcem, niko se ne bi prijavio. Hoće ljudi stan u glavnom gradu koji će mu drugi platiti.
- Novi_Nick
#17173 Re: Cijene stanova All about
Slazem se, izabrani upravitelji drzave trebaju ulagati novac poreskih obveznika, u projekte koji ce poreskim obveznicima vracati novac nazad sa dobitcima, kao sto si naveo: Nova radna mjesta, autoputevi, infrastruktura, Informativna tehnologija, razni vidovi proizvodnje jeftine energije, poljoprivredu, obrazovanje i razvojne projekte novih i postojecih tehnplogija.TomANDJerry wrote: ↑18/01/2024 14:54 Najpošteniji nacin je uopšte ne dijeliti pare.
-
goredole
#17174 Re: Cijene stanova All about
nivo kuknjave za ni pet milja maraka is too damn high

-
Naslovnica
#17175 Re: Cijene stanova All about
Ima li šta za prvo novo auto za mlade (osim onih subvencija za električna)?!
Pitam za đecu.

Pitam za đecu.