iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Saka

#31501 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Ne šteka baš svaki al Handroidu treba 16 GB RAM-a da prismrdi iOS-u sa 8GB. :)
Qler

#31502 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Jerry rig everything je izbacio video probao iPhone 100 dana, kao da je mene pitao. Sve se slažem sa njim.
isx

#31503 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Saka wrote: 17/01/2024 22:40 Ne šteka baš svaki al Handroidu treba 16 GB RAM-a da prismrdi iOS-u sa 8GB. :)
Handroid je to.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#31504 Re: iPhone - All about

Post by corolla02 »

Digla_da_kreci wrote: 17/01/2024 16:49 Ahahaha ako na kraju i ja ne kupim xiaomi evo tu me sjeci :lol:
show me ili nista :-D
skafiskafsnjak

#31505 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Qler wrote: 17/01/2024 22:43 Jerry rig everything je izbacio video probao iPhone 100 dana, kao da je mene pitao. Sve se slažem sa njim.
90% stvari sto je rekao je subjektivno.
Qler

#31506 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Pa svaka kupovina telefona je subjektivna. Mene izludi ona ne konzistentno st u dizajnu, nekad je back swipe desno, nekad pull dole, nekad gore desno... Debilno riješeno skroz. Onda nedostatak T9 dialera mi je deal breaker... Ne želim da se toga odreknem, koristim ga od symbiana, i još bruku tih stvari koje mi nikako ne leže.

Sve je subjektivno. Ovdje pola ljudi ne zna šta je T9 dialing, a meni to uslov.
isx

#31507 Re: iPhone - All about

Post by isx »

U ‘24 godini lik koristi T9 i vuče nostalgiju za symbianom. :lol:

Svašta se da pročitati na ovome forumu.
skafiskafsnjak

#31508 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Qler wrote: 17/01/2024 23:42 Pa svaka kupovina telefona je subjektivna. Mene izludi ona ne konzistentno st u dizajnu, nekad je back swipe desno, nekad pull dole, nekad gore desno... Debilno riješeno skroz. Onda nedostatak T9 dialera mi je deal breaker... Ne želim da se toga odreknem, koristim ga od symbiana, i još bruku tih stvari koje mi nikako ne leže.

T9 ? Jes ti ozbiljan?
To sam izbacio kad su izbacili fizicke tipke :run:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#31509 Re: iPhone - All about

Post by corolla02 »

Apsolutno su mu bezveze razlozi, GMail, datum ili punjenje baterije; ono sve bas bezze :-)

Treba mi odlicna kamera, ekran i baterija; uz to stabilan software i dugoročan, to je sve odlično kod iPhonea
corolla02

#31510 Re: iPhone - All about

Post by corolla02 »

jedan od najboljih iP modela, bukvalo neprevazidjen

Image
corolla02

#31511 Re: iPhone - All about

Post by corolla02 »

Qler

#31512 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

skafiskafsnjak wrote: 18/01/2024 00:23
Qler wrote: 17/01/2024 23:42 Pa svaka kupovina telefona je subjektivna. Mene izludi ona ne konzistentno st u dizajnu, nekad je back swipe desno, nekad pull dole, nekad gore desno... Debilno riješeno skroz. Onda nedostatak T9 dialera mi je deal breaker... Ne želim da se toga odreknem, koristim ga od symbiana, i još bruku tih stvari koje mi nikako ne leže.

T9 ? Jes ti ozbiljan?
T9 dialing mi je najkorisnija stvar. Puno zovem, nema mi brzeg nacina da ime neko prozovem. Jebi ga, napisao sam gore, subjektivno. Treba mi file manager, treba mi file transfer, treba mi da ja mogu da podesim kako meni odgovara. Evo jos jedan subjektivan razlog, meni su sve ikone pri dnu. Da mi je lakse prstom dohvatiti, i stackam ih odozdo prema gore... to na iPhone ne moze...
adsubzero

#31513 Re: iPhone - All about

Post by adsubzero »

Qler wrote: 18/01/2024 08:07
skafiskafsnjak wrote: 18/01/2024 00:23

T9 ? Jes ti ozbiljan?
T9 dialing mi je najkorisnija stvar. Puno zovem, nema mi brzeg nacina da ime neko prozovem. Jebi ga, napisao sam gore, subjektivno. Treba mi file manager, treba mi file transfer, treba mi da ja mogu da podesim kako meni odgovara. Evo jos jedan subjektivan razlog, meni su sve ikone pri dnu. Da mi je lakse prstom dohvatiti, i stackam ih odozdo prema gore... to na iPhone ne moze...
Oni misle to je za tipkanje poruka :D
skafiskafsnjak

#31514 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Ma za lika je symbian zakon :D
Qler

#31515 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Nije zakon, ali me nervira kada se nesto reklamira kao wow a to postoji na telefonima vec godinama, a u tome je Apple sampion.. Neki dan me jaran kao zajebava aa kaze nemas faceID.. reko nemam, imas li ti fingerprint, kaze ne treba mi, pa ni meni faceID... cuj kaze ne treba ti, znas kako je dobro, i tu nema rasprave, on ne vidi dalje od iPhone. Ja mu pokazem bas ovo sto je Jerry pokazao UX debilizmi, kaze on sta fali, to je tako... na androidu je uvijek swipe sa strane, bilo koje, back. Uvijek, svugdje... uvijek znas sta ce koja gestura uraditi.. imam split screen, floating screen, picture in picture, to su sve stvari koje prakticno svaki dan koristim, i onda meni neko sa iPhone kaze ne treba ti to. Opet kazem, svaka kupovima telefona je subjektivna. iPhone je odlican ko hoce da mu telefon radi kako ga izvadi iz kutije, i da nista ne dira. Ja volim da prilagodim sebi telefon, to mi iPhone ne nudi. Svakom svacije.
xPaco1337

#31516 Re: iPhone - All about

Post by xPaco1337 »

Ja radim kao UX dizajner i to swipe desno lijevo se dosta pocelo praktikovani generalno u aplikacijama. Mislim da je to dobra stvar kao neka sekundarna opcija, ali definitno ne kao primarna da nemas drugi nacin da odes nazad i sl. Ali stvar je opet i navike, ja npr na Instagramu koristim gestures vise nego back buttone, dok sam imao Android maknuo sam onaj dole bar sa buttonima i koristio samo gestures
mbenz

#31517 Re: iPhone - All about

Post by mbenz »

Qler wrote: 18/01/2024 09:14 Nije zakon, ali me nervira kada se nesto reklamira kao wow a to postoji na telefonima vec godinama, a u tome je Apple sampion.. Neki dan me jaran kao zajebava aa kaze nemas faceID.. reko nemam, imas li ti fingerprint, kaze ne treba mi, pa ni meni faceID... cuj kaze ne treba ti, znas kako je dobro, i tu nema rasprave, on ne vidi dalje od iPhone. Ja mu pokazem bas ovo sto je Jerry pokazao UX debilizmi, kaze on sta fali, to je tako... na androidu je uvijek swipe sa strane, bilo koje, back. Uvijek, svugdje... uvijek znas sta ce koja gestura uraditi.. imam split screen, floating screen, picture in picture, to su sve stvari koje prakticno svaki dan koristim, i onda meni neko sa iPhone kaze ne treba ti to. Opet kazem, svaka kupovima telefona je subjektivna. iPhone je odlican ko hoce da mu telefon radi kako ga izvadi iz kutije, i da nista ne dira. Ja volim da prilagodim sebi telefon, to mi iPhone ne nudi. Svakom svacije.
Ma šaomi zakon, kakav iphone...
Qler

#31518 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Jeste, to je argument... Zato nema diskusije sa korisnicima iPhone...

Ili kad kaze vidi kako radi iPhone a taj Xiaomi (uzet cemo njega za primjer) spor i trza, a ovamo iPhone 4 hiljade a Xiaomi 400KM..

De malo i vi realnosti ubacite u svakodnevnicu. Ja ne volim taj famozni xiaomi jer im je SW zakurac. Huawei je beton ali su ih Ameri sjebali cim su prestigli Apple u prodaji. Samsung je dobar, ali ni on nije zlatan, samo eto, imaju najbolji support (sad 7 godina).. Tako da, u pravu si iPhone je vrh, nema dalje, nema mane.
n+1

#31519 Re: iPhone - All about

Post by n+1 »

corolla02 wrote: 18/01/2024 02:33 jedan od najboljih iP modela, bukvalo neprevazidjen

Image
Koja ti je to recently added stranica za knjige na bookmarku? :D
Sid the sloth

#31520 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

Qler wrote: 18/01/2024 09:14 Nije zakon, ali me nervira kada se nesto reklamira kao wow a to postoji na telefonima vec godinama, a u tome je Apple sampion.. Neki dan me jaran kao zajebava aa kaze nemas faceID.. reko nemam, imas li ti fingerprint, kaze ne treba mi, pa ni meni faceID... cuj kaze ne treba ti, znas kako je dobro, i tu nema rasprave, on ne vidi dalje od iPhone. Ja mu pokazem bas ovo sto je Jerry pokazao UX debilizmi, kaze on sta fali, to je tako... na androidu je uvijek swipe sa strane, bilo koje, back. Uvijek, svugdje... uvijek znas sta ce koja gestura uraditi.. imam split screen, floating screen, picture in picture, to su sve stvari koje prakticno svaki dan koristim, i onda meni neko sa iPhone kaze ne treba ti to. Opet kazem, svaka kupovima telefona je subjektivna. iPhone je odlican ko hoce da mu telefon radi kako ga izvadi iz kutije, i da nista ne dira. Ja volim da prilagodim sebi telefon, to mi iPhone ne nudi. Svakom svacije.
Pa i na iPhone ti je swipe prema nazad uvijek identican kao back tipka. To sto ti ne znas koristiti iPhone jos uvijek, odnosno koristis ga kao da je Android. Meni se isto desava sa Androidom, nista ne radi, ali ustvari ne radi onako kako radi na iPhoneu i kako sam ja navikao pa me iznervira.
Cak sta vise, aplikacije ne iPhoneu su dosta konzistentnije i vise ih ima implementirano ove patterne za swipe i ostalo nego na Androidu. To ti je nije do operativnog sistema nego od aplikacije do aplikacije. Umjesto T9 uvijek mozes koristiti shortcuts, itd. Za sve ima zamjena samo treba nauciti.
Qler

#31521 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Ako je system wide swipe sa kraja ekrana back, hajde molim te pokreni video na youtube ili reel na instagram i swipe sa strane, sta se desi? Ili otvori Photos app, i odradi taj swipe... Nekonsistentnost UI/a je fakt na iOS. Trebas imasti system wide neke stvari koje su uvijek iste, a ne da zavise od dobre volje developera. A to je na ANdoridu, znaci nema ti argumente tvrdnja da ima iOS implementirane ove patterne jer nema toga na andorid, nema tu developer sta implementirati kad je to system wide, uvijek, na svakoj app...

Ali opet, iOS nema greske, iPhone je najbolji..
Sid the sloth

#31522 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

Qler wrote: 18/01/2024 10:29 Ako je system wide swipe sa kraja ekrana back, hajde molim te pokreni video na youtube ili reel na instagram i swipe sa strane, sta se desi? Ili otvori Photos app, i odradi taj swipe... Nekonsistentnost UI/a je fakt na iOS. Trebas imasti system wide neke stvari koje su uvijek iste, a ne da zavise od dobre volje developera. A to je na ANdoridu, znaci nema ti argumente tvrdnja da ima iOS implementirane ove patterne jer nema toga na andorid, nema tu developer sta implementirati kad je to system wide, uvijek, na svakoj app...

iOS jeste najbolji, iPhone ne mora biti, bude hardverski ponekad neki bolji uredjaj ali rijetko.
Neke stvari ne mogu biti system wide, nego su developer guidelines. Zar nije malo glupo da swipe lijevo u galeriji bude back umjesto prelazak na prethodnu sliku? U takvim aplikacijama je nakon 2 dana koristenja jasno da je discard/swipe prema dole ustvari normalan za izaci a swipe lijevo i desno za previous i next. Cista logika ko nije zakovan za Android. Jasno se vidi da ustvari nije iOS problem, nego je tebi normalno to na Androidu zato sto si tako naucio iako ustvari kad pogledas objektivno to nije normalno ponasanje.
adsubzero

#31523 Re: iPhone - All about

Post by adsubzero »

Sid the sloth wrote: 18/01/2024 10:56
Qler wrote: 18/01/2024 10:29 Ako je system wide swipe sa kraja ekrana back, hajde molim te pokreni video na youtube ili reel na instagram i swipe sa strane, sta se desi? Ili otvori Photos app, i odradi taj swipe... Nekonsistentnost UI/a je fakt na iOS. Trebas imasti system wide neke stvari koje su uvijek iste, a ne da zavise od dobre volje developera. A to je na ANdoridu, znaci nema ti argumente tvrdnja da ima iOS implementirane ove patterne jer nema toga na andorid, nema tu developer sta implementirati kad je to system wide, uvijek, na svakoj app...

iOS jeste najbolji, iPhone ne mora biti, bude hardverski ponekad neki bolji uredjaj ali rijetko.
Neke stvari ne mogu biti system wide, nego su developer guidelines. Zar nije malo glupo da swipe lijevo u galeriji bude back umjesto prelazak na prethodnu sliku? U takvim aplikacijama je nakon 2 dana koristenja jasno da je discard/swipe prema dole ustvari normalan za izaci a swipe lijevo i desno za previous i next. Cista logika ko nije zakovan za Android. Jasno se vidi da ustvari nije iOS problem, nego je tebi normalno to na Androidu zato sto si tako naucio iako ustvari kad pogledas objektivno to nije normalno ponasanje.
Ti si prihvatio ovu nekonzistentnost sto ne znaci da je dobro osmisljeno. Zasto ne bi bio swipe sa ivice za nazad i u galeriji, a swipe na sredini za prebacivanje slike? Dovoljno je velik ekran da softver moze da prepozna razliku ovih funkcija.
Sid the sloth

#31524 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

adsubzero wrote: 18/01/2024 11:42
Sid the sloth wrote: 18/01/2024 10:56

Ti si prihvatio ovu nekonzistentnost sto ne znaci da je dobro osmisljeno. Zasto ne bi bio swipe sa ivice za nazad i u galeriji, a swipe na sredini za prebacivanje slike? Dovoljno je velik ekran da softver moze da prepozna razliku ovih funkcija.
Pa i to ti je nekonzistentno, jos gore jer moras cicati je li kraj ekrana ili sredina. To je upravo "Android razmisljanje" kod Apple toga nije bilo, ali nije iskljuceno da ce nekad ubuduce biti ako nam mobiteli budu ko tableti. Imas iPhone mini na kojem moras ucicati da pogodis na sredinu za previous-next, a kraj ekrana je 0.5cm dalje i sigurno ces fuliti cesto.
Logicnije je da je "discard" opcija swipe prema dole iz galerije/youtube i svih ostalih aplikacija koje imaju previous i next elemente, jer swipe prema dole u takvim aplikacijama ne koristi nicemu pa zasto ne iskoristiti za ovo i drzati se toga kroz sve aplikacije. Meni je to cicanje jesi li pogodio kraj ekrana za back ili si uspio dovoljno odmaknuti za previous element bas Android-like i ne zelim to.
dzenanalic22

#31525 Re: iPhone - All about

Post by dzenanalic22 »

Izgleda ništa od sideloadinga na iPhoneu u BiH

The App Store changes will only be available in European regions where the Digital Markets Act (DMA) is applicable. No other countries, not even in the US, will get this freedom.
The App Store will have two versions, one version will adhere to DMA, allowing access to third-party app stores, while the other version will remain the same.

Krajnji rok: mart 2024.

https://beebom.com/apple-allow-sideload ... but-catch/
Post Reply