"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
oldtajmer

#5551 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

pa daj nam ostavi link od oglasa ,mozda ovdje neko ima nekoga svog za preporuciti ako se uopste radi o bosni
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5552 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

Ma ublehaši :D. Plata, to, godišnji, radni sati, slobodni dani to nikom nista nebitna stvar..bitno je samo nije posao težak :D.
NecuVise

#5553 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

kokuz_sa wrote: 17/01/2024 19:10
Bobi wrote: 17/01/2024 19:04 Pa...genijalno :D tako mlada pa vec zna da te prijave vecinom ne piju vode :D. Ja šnjufo po kancelariji direltora i nadjem prijavu lika kojeg je primio prije par godina na VSS mjesto sa SS spremom ono preko štele...prijava napisana na otkinutom listu male sveske pisanske rječnikom djeteta iz osnovne škole...o čemu pričamo :D ?
A ti radis u firmi sa stelama 😂

Mi ni sa stelom ne mozemo naci kvaliternog radnika.

Cak je nagrada u firmi 250€ ko dovede radnika. Isplacuje se nakon probnog rada od 3 mjeseca ako ostane u firmi.

Sto je najcrnje posao nije tezak
Komercijala gdje nema pritiska niti ima nerealnog plana.
Vala mi je nešto teško povjerovati u to. Sve fino, krasno a ne možete naći nikog. Ako je tako kao što ti kažeš daj detalje da se ja prijavim, dat ću otkaz na svom poslu :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5554 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

kokuz_sa wrote: 17/01/2024 18:48
Snake Eyes wrote: 17/01/2024 18:24 Lik vam poručio biće slatka ako ga primite.
Zensko
2000 godiste
Valjal cemu
zippoo87

#5555 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

_BataZiv_0809 wrote: 17/01/2024 20:40
Zensko
2000 godiste
Valjal cemu
Sigurno ima dobre adute,dok je na prijavi poslala samo ime,prezime i broj telefona...ime i prezime,da je vidis na drustvenim mrezama a broj da je zovnes i pitas kada moze poceti raditi :lol:
kokuz_sa

#5556 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kokuz_sa »

_BataZiv_0809 wrote: 17/01/2024 20:40
Zensko
2000 godiste
Valjal cemu
Bog zna, nisam trazio dalje.

Mada mail sam je slutio na katastrofu
Aylicak i neki brojevi
Dope_Man

#5557 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

kokuz_sa wrote: 17/01/2024 18:22 Zivota mi neki ljudi nisu za posla,
Bukvalbo glava im sluzi samo za cesljanje.

Danas pregledam CV na poslu jer smo dali oglas.

I otvaram jedan mail i slika u njemu

“Omot od Dorina cokolade na kojem je napisano iznutra
CV, ime i prezime, datum rodjenja i br telefona”

Samo da mi je znat za sta im mozak sluzi.
To je vidjela foru onih dizajnera koji su na omotu proizvoda firme pisali CV i slicno.. samo sto su to ljudi lijepo pakovali da pokazu i da znaju graficki dizajn i proizvod firme itd..
n+1

#5558 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Sve kontam Džimi od ovog kokuza.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5559 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 17/01/2024 22:51 Sve kontam Džimi od ovog kokuza.
Hahahahahhaah
Isto
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5560 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

kokuz_sa wrote: 17/01/2024 19:10
Sto je najcrnje posao nije tezak
Komercijala gdje nema pritiska niti ima nerealnog plana.
Gdje to ima komercijala bez pritisaka i nerealnih planova da se odmah prijavim? Ja takvu još nisam sreo ni u prolazu zadnjih 10 godina, ako ne i više :-? Gdje god sam otišao na razgovor za komercijalu bude po onoj kad te mami medom te hrani, a kad kreneš raditi u roku od nedelju dana krene haos :run:
Ateista

#5561 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

zippoo87 wrote: 12/01/2024 20:19 Najbolje budes kreativan kada za sebe radis...ali onda ne mozes biti lijen i zabusavati,jer direktne posljedice tog zabusavanja osjecas ti i ne boli te K :D
Kada posao ide,onda razmisljas i smisljas nacin kako da ide jos bolje a kada krene padati,onda gledas kako da spasis zivu glavu a tu nekada treba biti jako mastovit :D

Raditi za drugog i biti kreativan bas i ne ide,posebno kod nas u BiH,gdje intelektualno znanje,kreativnost,inovativnost nisu nimalo pozeljni,jer ugrozavaju gazdinu/direktorovu neinteligenciju...pa onda on ispada jos gluplji nego sto i jeste a to sebi ne smiju dozvoliti.
Govorim o poslovima koji su takvi gdje je neophodna kreativnost, tipa neka vrsta dizajniranja ili projektovanja necega. Fazon je jedino sto privatnici forsiraju brzinu i efikasnost, pa se tu cesto svodi na copy/paste i ne bude puno vremena i prostora za pravu kreativnost, ali opet bude nesto gdje se ne moze tako i posao zavisi upravo od kreativnosti, jer to i jeste ono sto se prodaje.
Pored toga, razni dosadni poslovi se mogu unaprijediti kroz dobru organizaciju, pa samim tim olaksati i ubrzati. Zavisi kakav je gazda,ali vecini ako znas dobro prezentovati da si necim ubrzao rad,tesko da ce se buniti. :D
Ateista

#5562 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Lajavikrelac wrote: 15/01/2024 08:33
zippoo87 wrote: 12/01/2024 12:55 Druzba je druzba a sluzba je sluzba.
Odradis profesionalno to radno vrijeme a kada dodjes kuci,vjezbaj mozdane vijige,treniraj,pij,hodaj,drkaj...radi sta hoces.
Svugdje je to tako...na poslu se radi a privatno budi sta god zelis.I manje ces sagoriti u naplatnoj kucici na autoputu nego kod rogonje privatnika,koji jebe i ne vadi a plata nije ni socijala.
Rad na crno,godisnji misaona imenica,neki dodatak na platu isto tako,radis 5 poslova,tj.sve sto ti kaze,nebitno od pozicije gdje si zaposlen,itd itd
Tačno tako :thumbup: Moje je da odradim svoj dio posla za koji sam plaćen i kući, a za kulturno i intelektualno uzdizanje ima slobodno vrijeme. E sad, hoćeš li ti svoje slobodno vrijeme iskoristiti za cuganje sa zgubidanima u lokalnoj birtiji ili na drugi način, do tebe je... :oops:

Ja npr kontam u dogledno vrijeme da usavršim njemački jezik. Za svaki slučaj nek' se nađe :mrgreen:
Sve to stoji, samo je ljepse kada je to sto odradis dok si na poslu zanimljivo, ili ako je bar dio posla zanimljiv.
Snake Eyes

#5563 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

@Lajavikrelac To je zato sto nerealan plan je jedini koji je realan tj. onaj koji izvlaci moguci maksimum iz dostupnih ljudskih resursa.
Zato komercijalisti s vremena na vrijeme koče prodaju ako su blizu targeta. Covid je dobro sjebao targete zasitivši trziste odredjenim proizvodima.
Domaci izdajnik

#5564 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ateista wrote: 18/01/2024 09:01 Sve to stoji, samo je ljepse kada je to sto odradis dok si na poslu zanimljivo, ili ako je bar dio posla zanimljiv.
Tako nešto kod nas je rijetkost ili te drži prvih mjeseci dok ne pređe u rutinu.

@Snake Eyes ima svega, ali da je većina menadžera i direktora sposobna samo da čuva svoje dupe na poziciji je uglavnom razlog za haos u komercijali.
Ateista

#5565 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Lajavikrelac wrote: 18/01/2024 09:58
Ateista wrote: 18/01/2024 09:01 Sve to stoji, samo je ljepse kada je to sto odradis dok si na poslu zanimljivo, ili ako je bar dio posla zanimljiv.
Tako nešto kod nas je rijetkost ili te drži prvih mjeseci dok ne pređe u rutinu.

@Snake Eyes ima svega, ali da je većina menadžera i direktora sposobna samo da čuva svoje dupe na poziciji je uglavnom razlog za haos u komercijali.
Postoje struke koje su takve,svakako da neke stvari predju u rutinu ali opet i ta rutina moze biti zanimljiva.
Stvar je u tome da treba izabrati struku koja ti je zanimljiva. Meni je bitan taj kreativni aspekt i da nije dosadno, neko voli nesto drugacije, ali po meni je bitno naci struku u kojoj ima nekog zadovoljstva. To je prvi korak, drugi je naravno nacin posao u toj struci i to je kod nas najveci problem sto malo ko radi svoj posao za koji se skolovao.
Sjecam se price sa jednim kolegom kad smo obojica tek pocinjali raditi, male plate i losi uslovi rada, ali ipak donekle u nasoj struci. On se uvijek poredio sa ljudima koji su zavrsili nesto skroz drugo, kako imaju bolje plate i slicno. Ja sam jos tad govorio da ne bih svoju struku mijenjao za nesto sto me ne zanima i sto ce mi biti smor, makar imao duplo vecu platu, te i dan danas stojim pri tom stavu. Izabrao sam ono sto volim i sto me interesuje, imam srece da mogu raditi taj posao, iako uvijek ima obaveza koje su dosadne i smor, sretan sam sto je bar dio mojih aktivnosti vezan za struku koja mi je zanimljiva i u kojoj imam neko zadovoljstvo,i ne bih to mijenjao za posao nekog recimo komercijalistu, pravnika i slicno za ne znam koju platu.
Domaci izdajnik

#5566 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ako je tako, to je fino za čuti :) Ideš na posao raspoložen i bez da svako bogovetno jutro mater sebi pominješ :)

Ja sam se trudio i razmišljao tako do svoje negdje 32-35 godine, a onda mi je sve to dopizdilo jer kod naših kromanjonaca trud, zalaganje i ideje niko ne zarezuje jedan posto. I ja sam volio svoju struku i oblast kojom sam se bavio, ali nema tu kruVa odavno koliko god bilo zanimljivo i kreativno...Sada gledam da čuvam živce i da tražim glavi mjesta, truda dajem samo koliko se mora. Jebo to sve :oops:
Ateista

#5567 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Lajavikrelac wrote: 18/01/2024 10:56 Ako je tako, to je fino za čuti :) Ideš na posao raspoložen i bez da svako bogovetno jutro mater sebi pominješ :)

Ja sam se trudio i razmišljao tako do svoje negdje 32-35 godine, a onda mi je sve to dopizdilo jer kod naših kromanjonaca trud, zalaganje i ideje niko ne zarezuje jedan posto. I ja sam volio svoju struku i oblast kojom sam se bavio, ali nema tu kruVa odavno koliko god bilo zanimljivo i kreativno...Sada gledam da čuvam živce i da tražim glavi mjesta, truda dajem samo koliko se mora. Jebo to sve :oops:
Bude smor ustati, ima i stresa i svega, ali ima ipak i nesto zbog cega mi ga nije mrsko raditi.
Jbg, to je sranje kad ti neko uspije ubiti zelju i ljubav prema necemu sto si volio...
Ateista

#5568 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ovo sve govorim u kontekstu izbora struke i kasnije posla, da treba traziti neki kompromis onoga sto ti se svidja i sto je profitabilno, a ne samo jedno ili drugo. Cesto vidim da mladi danas gledaju samo prakticnu stranu, sto je ok ali mi je zao ako se neko odluci za struku koju be voli samo zato sto je u tom momentu profitabilna. Ne valja ni obrnuto, posvetiti se necemu ako je jasno da nema hljeba od toga, to treba onda prihvatiti kao hobi a posvetiti se i necemu gdje je je bar kompromis to dvoje.
Hakiz

#5569 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 18/01/2024 11:08
Lajavikrelac wrote: 18/01/2024 10:56 Ako je tako, to je fino za čuti :) Ideš na posao raspoložen i bez da svako bogovetno jutro mater sebi pominješ :)

Bude smor ustati, ima i stresa i svega, ali ima ipak i nesto zbog cega mi ga nije mrsko raditi.
Jbg, to je sranje kad ti neko uspije ubiti zelju i ljubav prema necemu sto si volio...
Ima izreka koja glasi: Najbolji način da zamrziš svoj hobi je da ga pretvoriš u posao.

Na Youtubeu je u posljednjih godinu-dvije došlo do "pomora" youtubera. I to onih koji su imali milione pregleda, milone subscribera i zarađivali odličan novac. Treba poslušati razloge zbog kojih neće više to da rade. A Youtube je bio mjesto na koje su ljudi bježali od posla 9-17, bili svoj gazda, radili šta vole. Uglavnom, zaključak je da ta "sloboda" i nije tako slobodna kao što se činilo, da je ljepše izgledalo "na ekranu" nego što je stvarno.

Jin i jang, na mostu dobiješ na ćupriji izgubiš, itd.
McGradySA

#5570 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

Ko može izdurati da je u zajedničkim spavaonicama pravac inostranstvo. Privatnici kao da su zaostali tamo negdje u 2000 - 2001 godini pa ne vide da se smanjuje broj hamala za minimalac + topli obrok u koverti.
Ateista

#5571 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 18/01/2024 11:56

Ima izreka koja glasi: Najbolji način da zamrziš svoj hobi je da ga pretvoriš u posao.

Na Youtubeu je u posljednjih godinu-dvije došlo do "pomora" youtubera. I to onih koji su imali milione pregleda, milone subscribera i zarađivali odličan novac. Treba poslušati razloge zbog kojih neće više to da rade. A Youtube je bio mjesto na koje su ljudi bježali od posla 9-17, bili svoj gazda, radili šta vole. Uglavnom, zaključak je da ta "sloboda" i nije tako slobodna kao što se činilo, da je ljepše izgledalo "na ekranu" nego što je stvarno.

Ima i toga, tesko je raditi na isti nacin kao kad ti postane posao, komercijalizujes se i ne radi se iz ljubavi vec zbog para.
Meni je muzika hobi koji izmedju ostalog iz tog razloga nisam htio da pretvorim u posao, ako bih samo to radio svjestan sam da bih morao svasta svirati da mogu zivjeti od toga, a to nisam htio. Sviram samo ono sto volim pa makar i sam u kuci. :D
Hakiz

#5572 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 18/01/2024 12:16
Hakiz wrote: 18/01/2024 11:56

Ima i toga, tesko je raditi na isti nacin kao kad ti postane posao, komercijalizujes se i ne radi se iz ljubavi vec zbog para.
Meni je muzika hobi koji izmedju ostalog iz tog razloga nisam htio da pretvorim u posao, ako bih samo to radio svjestan sam da bih morao svasta svirati da mogu zivjeti od toga, a to nisam htio. Sviram samo ono sto volim pa makar i sam u kuci. :D
To ti je to. Ili ćeš pretvoriti u posao pa se mučiti sa klijentima, rokovima, dobavljačima, uposlenicima, vremenskim prilikama, božijom voljom, prijateljima i neprijateljima, institucijama, porezima, uslugama u 4 oka, reketima, svačim osim uživanjem u samom konkretnom radu, ili ćeš biti zvijezda i gazda vlastite sobe.
nuki_cika

#5573 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nuki_cika »

Gledam prije par dana bilten nezaposlenosti kantonalne službe za zapošljavanje kantona Sarajevo iz novembra ove godine i pravnika je bilo 810 na birou i uzmem neki stariji bilten iz septembra 2009 kada je bilo 178 pravnika na birou.

Dolazi se do zaključka da vlast uopšte nikad nije bilo briga da li će izazvati hiperprodukciju kadra,da li će taj kadar uopšte biti validan za 10,15 godina..
Hakiz

#5574 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

nuki_cika wrote: 18/01/2024 12:30 Gledam prije par dana bilten nezaposlenosti kantonalne službe za zapošljavanje kantona Sarajevo iz novembra ove godine i pravnika je bilo 810 na birou i uzmem neki stariji bilten iz septembra 2009 kada je bilo 178 pravnika na birou.

Dolazi se do zaključka da vlast uopšte nikad nije bilo briga da li će izazvati hiperprodukciju kadra,da li će taj kadar uopšte biti validan za 10,15 godina..
Sa druge strane, ne možeš ni zabraniti ljudima da se školuju i pokušaju radti ono šta bi željeli, ne nužno da moraju školovati se da rade ono u čemu je tržište rada deficitarno.

Problem koji vlast u saradnji sa poslodavcima takođe treba riješiti je da odgovri na pitanje zbog čega su deficitarna zanimanja deficitarna? Da li problem treba rješavati tako da se "zabrani" školovanje hiperproduciranog kadra, ili da se potrudi da se deficitarna zanimanja učine atraktivnijim? Jesmo li diktatura ili?
Ozimician

#5575 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

nuki_cika wrote: 18/01/2024 12:30 Gledam prije par dana bilten nezaposlenosti kantonalne službe za zapošljavanje kantona Sarajevo iz novembra ove godine i pravnika je bilo 810 na birou i uzmem neki stariji bilten iz septembra 2009 kada je bilo 178 pravnika na birou.

Jbg, i tad se vec panicilo kako je pravnika i ekonomista previse na birou. Dobro se sjecam, ja bio na faksu tad.

I da to ne treba upisivati... pogledaj bilten iz marta 2023 - gdje imaju sva zanimanja poredana.

Pa onda nadjes i i ljekare, stomatologe, farmaceute, inzenjere svih profila - u ciframa od po 100 ili vise - na birou.
Eh to bi bilo jos zanimljivije uporediti sa 2009. god. :-D
Post Reply