"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
topcam
Vozim: uzbrdo

#5476 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by topcam »

Ozimician wrote: 06/01/2024 19:35 Nisam rekao da je prosjek brice 2000 KM - budimo realni, to je djelatnost koja posluje sa zivim parama i koliki je stvarni prosjek nikad niko nece moci reci.

Moj frizer u BIH kaze da moze izaci na 2000KM; sisanje je 12KM - ima fiksnu platu + % od svakog sisanja. I skonto sam da tako funkcionise vecina frizerskih trenutno, ovi koji imaju vise uposlenih.

Sto se tice proizvodnje u BiH; tu ima svega bas, imas cak i firmu koja proizvodi vatrogasna vozila i izvozi u Austriju (Zivinice).

Eh sad tvoja percepcija je kao sto Bata rece - posljedica okruzenja u kojem si odrastao, jbg. Njemci na sve proizvode koji ne dolaze iz Njemacke gledaju s blagim gadjenjem. Valjda ih tako naucilo, sta li.

Sto se iseljavanja tice i podataka ambasade, to je "brutto Auswanderung" - cekat cemo izvjestaj Njemacke za 2023 god pa da vidimo koliki je "netto", tj. koliko je otislo, koliko se vratilo. Za 2022 god je bio omjer ca. 3:1

n+1 je pokazivao takodjer da u Njemackoj plate najmanje prate produktivnost radnika, tj. da je produktivnost radnika u Njemackoj daleko iznad plata koje primaju, kad bi to uskladili sa evropskim prosjekom, tj. kad bi po tome odredjivali platu, plate bi trebale ici duplo gore.
Mozda zbog propisa britanskog parlamenta iz 1887 godine kojim se sva roba koja dolazi iz njemacke morala
oznaciti sa "Made in Germany", u prevodu "jeftino i lose".

Poslije se to Britancima obilo o glavu.

Kome se to Ferrari gadi? Svaki Hans i Sulc bi ga vozili da mogu.
nepass1

#5477 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

elcaliente wrote: 06/01/2024 17:25
_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2024 16:13 Ma elcaliente zamislja BiH kao da je 2005.
Ne zamiljam Bato nego ne ako su tako dobre plate, da zaposleni frizer uzme 2000 milje plus baksis odakle onda takav egzodus u BiH?
Evo frizer u Zenici npr uzme dvije milje plate, neka ima 500 KM baksisa, sumnjam da ima los zivot pa da mora za Njemacku.
Neka kiriju za stan plati 600KM, troskovi neka budu jos 200KM, njemu ostane 1700 Km, nije valjda da je malo za Zenicu.
Ja ni jednog frizera ne znam da je otisao.
Ljudi giganti, komsija mi frizer i rodjak mi frizer to se E klase vozaju. Radi se 5-6h dnevno. Uvjek naki poticaji, godisnje bar 4 milje.
nepass1

#5478 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

shape of despair wrote: 07/01/2024 13:17
oldtajmer wrote: 07/01/2024 11:03
shape of despair wrote: 07/01/2024 10:53 Pekara Bistrik zatvorena zbog nedostatka radne snage. Tako pise na vratima
ima radne snage samo plati ljude korektno i daj normalno radno vrijeme a ne da ti se cijeli zivot vrti oko posla,svaki dan jos uvijek cujem za tako mizerne plate da te mozak zaboli,ocito da se jos uvijek moze gazdama
gledam bas neki dan onog nedzmina snagatora sa stupa,govori nekoliko mjeseci mu sve stajalo spremno za otvaranje buregdzinice ali nije imao radnike,garant kad se i isprsio malo sa platom nasao sve sto mu treba,ako ne laze cini mi se daje 2 milje i nesto platu glavnoj kuharici
Nece napisati gazda na vratima sigurno: ne radimo, nema budala da rade za 600KM.
E jest mi drago, samo zatvarajte.
Konkretno u pekari bistrik prije deset godina je plata bila 800KM. Dan radis dan odmaras. Kasnije kako se kretalo nemam pojma
rikta123

#5479 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by rikta123 »

Zanima me ljudi da li poznajete bilo koga oda je bez štele primljen u Autoceste? Msm male su šanse, al et mozda se omaklo nekome :)
n+1

#5480 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

rikta123 wrote: 10/01/2024 09:54 Zanima me ljudi da li poznajete bilo koga oda je bez štele primljen u Autoceste? Msm male su šanse, al et mozda se omaklo nekome :)
Image
ShnjaZZZ

#5481 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

rikta123 wrote: 10/01/2024 09:54 Zanima me ljudi da li poznajete bilo koga oda je bez štele primljen u Autoceste? Msm male su šanse, al et mozda se omaklo nekome :)
Ma sve su neke štele, štelice samo zavisi od firme do firme. Negdje upadaš ako si npr. dijete radnika pa imaš prednost, negdje politika, negdje i dalje koverta itd.

Mislim da je nakon rata broj zaposlenih bez štele na budžetu i u JP možda oko 2%.
NecuVise

#5482 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

U obrazovanju u zdk je 95% bez štele zadnjih makar 5 godina. Ne znam tačno kad je mijenjan zakon ali od kako je ukinut intervju nemoguće je zaposliti nekoga preko štele. Sad kad to hoće gledaju da objave konkurs u nekim lijevim novinama, tipa u USK ili Hercegovini.
zippoo87

#5484 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Jos su sada plate u gradjevinarstvu od 1500 KM pa na vise...sada kada dodju nepalci,pa obore opet plate na 800 KM :lol:
macchiato

#5485 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by macchiato »

U duhu teme, pošto ne želim nastaviti raditi kod kičmolomaca koji očekuju da budeš multipraktik za socijalnu pomoć od plate, da li imam pravo na naknadu sa biroa ako mi ubrzo ističe ugovor o radu (na određeno, ugovori im traju na mjesec dana) i ako tražim da mi više ne produžuje? Znači tehnički, niti dajem otkaz niti tražim od njih da mi daju otkaz, to je čisto onako... pustimo da stvari završe svojim tokom. :mrgreen:

Imam skoro godinu dana staža, znači sa tog aspekta zadovoljavam uslove za naknadu. Sad krajem mjeseca mi ističe ugovor.

Svakako planiram otići, ali sad kalkulišem da li se ipak strpiti još tih petnaestak dana jer što da ne uzmem taj novac sa biroa kad mi se već nudi ta mogućnost.
n+1

#5486 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

macchiato wrote: 11/01/2024 21:13 U duhu teme, pošto ne želim nastaviti raditi kod kičmolomaca koji očekuju da budeš multipraktik za socijalnu pomoć od plate, da li imam pravo na naknadu sa biroa ako mi ubrzo ističe ugovor o radu (na određeno, ugovori im traju na mjesec dana) i ako tražim da mi više ne produžuje? Znači tehnički, niti dajem otkaz niti tražim od njih da mi daju otkaz, to je čisto onako... pustimo da stvari završe svojim tokom. :mrgreen:

Imam skoro godinu dana staža, znači sa tog aspekta zadovoljavam uslove za naknadu. Sad krajem mjeseca mi ističe ugovor.

Svakako planiram otići, ali sad kalkulišem da li se ipak strpiti još tih petnaestak dana jer što da ne uzmem taj novac sa biroa kad mi se već nudi ta mogućnost.
Tradicionalno siva zona, oni će insistirati da nemaš, ti insistiraj da imaš. Sjećam se da je neko s foruma, prije mnogo godina, vodio tu bitku, i dobio je. Mislim da je postavljao i neki dokument na koji se pozivao, pa potraži malo.
tramvajtrojka

#5487 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tramvajtrojka »

macchiato wrote: 11/01/2024 21:13 U duhu teme, pošto ne želim nastaviti raditi kod kičmolomaca koji očekuju da budeš multipraktik za socijalnu pomoć od plate, da li imam pravo na naknadu sa biroa ako mi ubrzo ističe ugovor o radu (na određeno, ugovori im traju na mjesec dana) i ako tražim da mi više ne produžuje? Znači tehnički, niti dajem otkaz niti tražim od njih da mi daju otkaz, to je čisto onako... pustimo da stvari završe svojim tokom. :mrgreen:

Bitno ti je da imas osam mjeseci radnog staza skupljeno u zadnjih 1.5 godini, i da u otkaznom pismu ti ne pise da nisi dao otkaz svojevoljno jer tad gubis pravo na pomoć, imaces tri mjeseca naknade i tjt
saimidin

#5488 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by saimidin »

Ženi tražili da poslodavac napiše izjavu da zbog smanjenja obima poslova neće biti potpisan novi ugovor o radu, nakon što je istekao taj na određeno

Znam da ako te "znaju" ne traže ništa

:bih: bi prodisala samo da se ukloni bar 50% uhljeba
Hajvan

#5489 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5490 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Hajvan wrote: 11/01/2024 23:02 odoh i ja majko
BaMgldesh brani ti

https://packaged-media.redd.it/yfbshmls ... acd053#t=0
Sinoć kod mene u teretani došlo njih nekoliko da se učlani i trenira, cure i momci, svi crni i visoki metar i žilet :lol:
mali_balon

#5491 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

n+1 wrote: 10/01/2024 10:56
Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Znam lika koji je njivu prodao da bi malom platio mjesto u AC kada se tek formirala firma
Dobar je memo :lol: :lol: :lol: :lol: cuj bez stele :lol: :lol: :lol:
Domaci izdajnik

#5492 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ljudi vukli ministarske veze da uvale svoje u naplatne kućice, a kamo li šta drugo... :mrgreen:
NecuVise

#5493 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

Grozno radno mjesto koje više ni s platom nije kao prije, ali eto državna je firma to je najbitnije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5494 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

i moraš vozarit do nje ne može pjehe
:mrgreen:
Domaci izdajnik

#5495 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

NecuVise wrote: 12/01/2024 11:31 Grozno radno mjesto koje više ni s platom nije kao prije, ali eto državna je firma to je najbitnije.
Ipak je državna firma premija u poređenju sa našim robovlasnicima. Kod naših govnodavaca moraš biti 5 u 1 za male pare i ostvarivati nebulozne planove i targete koje zacrtavaju debili koji nemaju pojma o tržištu. Naravno, na bolja radna mjesta u privatnim firmama običan smrtnik u glavnom ne može ni da prismrdi, to je rezervisano za rodbinu/familiju/kumove/podobne kadrove...
ShnjaZZZ

#5496 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

NecuVise wrote: 12/01/2024 11:31 Grozno radno mjesto koje više ni s platom nije kao prije, ali eto državna je firma to je najbitnije.
Ma da je grozno vala nije, nisi ti vidio groznog onda. Plata je sasvim ok za tu stručnu spremu i posao. Rade u lijepom turnusu 12-24-12-48. Dva sata provedu u naplatnoj kućici, dva sata odmaraju u zajedničkom prostoru. Nekad se desi da je i omjer 3 sata rada 1 odmora. Jedino što ih baš baš baš prate za pare ili što prilikom naplate ne smiju pogriješiti kategoriju jer onda razliku plaćaju sami od sebe.

Ko radi u turnusu sigurno ima preko 1500. Poprilično ok plata za sve gradove u BiH osim Sarajeva.
Ateista

#5497 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ne bih mogao tako dosadan posao raditi ne znam kolika da je plata... :run:
NecuVise

#5498 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

Znam ja kako se radi i kolika je plata. Plata od 1500 je bila i prije 10 godina kad je to bila izuzetno jaka plata i za Sarajevo, a kamo li za ostatak države. Danas daleko od toga, mada ne kažem da je loša plata ili uslovi. Posao za odličan za odumiranje neuronskih veza u mozgu.
Karikaturist

#5499 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Eto inace sve radoholicari u drzavi, posebno na drzavnim jaslama pa im to smeta.
zippoo87

#5500 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Druzba je druzba a sluzba je sluzba.
Odradis profesionalno to radno vrijeme a kada dodjes kuci,vjezbaj mozdane vijige,treniraj,pij,hodaj,drkaj...radi sta hoces.
Svugdje je to tako...na poslu se radi a privatno budi sta god zelis.I manje ces sagoriti u naplatnoj kucici na autoputu nego kod rogonje privatnika,koji jebe i ne vadi a plata nije ni socijala.
Rad na crno,godisnji misaona imenica,neki dodatak na platu isto tako,radis 5 poslova,tj.sve sto ti kaze,nebitno od pozicije gdje si zaposlen,itd itd
Post Reply