Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
last mohicans

#23726 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

vjeshalica wrote: 16/01/2024 18:31
last mohicans wrote: 16/01/2024 15:47
neki wrote: 16/01/2024 14:02

Nije pramenković nego Ljutvo Dallas, i nije 16 spratova nego 18, i nije jedna nego dvije zgrade
:lol: :lol: :lol:
Šta je smiješno, ne kontam? Prosvijetli nas,majstore. Razlika u dva sprata i piše zgrade, a na jednu zgradu. Čitaj šta piše. Pramenković učestuje, u kom obimu, vidjet ćemo.
By the way, u katastru niđe tog tvog Lutve. Vlasnik parcele gdje je sad Bingo neki Ramić Nijazim, vakif čovjek. Imao stz nekad registriranu djelatnost. Gdje su Dalas i Konzum vlasnik parcele Mliječna industrija Gradačac. Pramenković kroz papire ima one objekte gdje cevabdzinica bila.
Neki Nijazim je vlasnik zgrade pored one pijace sto je izgorila nedavno. Mutljaza teska. Proguglaj.
Ta zgrada je Pramenkovićeva kao i Izvor. Vjerovatno je ovaj Nijazim paravan. Ja našao da je vakif u IZ.
last mohicans

#23727 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

Haris.ba wrote: 16/01/2024 18:39
tuitamo wrote: 16/01/2024 18:28 Bolje kupiti polovan stan u Žrtava fašizma i tako živjeti komfornije.
Nisu ni tamo cijene povoljne, a i nema puno izbora. Nema ni 10 stanova tamo da se prodaje. Kad izleti dobar stan, brzo i ode.

Kad imas pare, zelis garazu, novogradnja je izbor.
last mohicans wrote: 16/01/2024 17:35
To korito je 50 metara od towera i one nove zgrade unigradnje. Ovo će biti isto tako blizu.
Odmah zapadnije imas bolnicu i tibrinu novu neotoku. O kakvom vjetrokoridoru tu mozemo pricati?
Nikakvom, jbt, ti pravi bukvalac. Vjetar puše samo niz rijeku, ništa dalje od toga.
dragonz

#23728 Re: Sarajevo Construction

Post by dragonz »

Kad u šetnji naiđem pored one nastrešnice za bicikla preko puta doma zdravlja Kumrovec često se osjeti povjetarac da puše sa desne strane, a to bi moglo biti onaj vjetro koridor između brda Žuč i Huma tj.tokom Buča potoka.
BadBoy

#23729 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2024 18:34
BadBoy wrote: 16/01/2024 18:29
_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2024 18:19 @Hajvan
Ruse se Dallas i Bingo? Daj boze.
Mogu se samo srušiti naši snovi :lol:
Kako mislis
Ma šalim se, svakim danom se ruše naši snovi da imamo urbanistički lijep i moderan grad zbog raznih faktora. :D
Hajvan

#23730 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

neklikoo kategorija:

a. zato sto ne reagujemo
b. zato sto pogresno, maksimalisticki regujemo
c. zato sto iz pakosti reagujemo...
Haris.ba

#23731 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 16/01/2024 19:14
Nikakvom, jbt, ti pravi bukvalac. Vjetar puše samo niz rijeku, ništa dalje od toga.
Govorim ti da je na tom potezu vec napravljeno nekoliko zgrada.

Ne vidim kako bi izgradnja ili neizgradnja zgrada uticala na puhanje vjetra tu.
coco1

#23732 Re: Sarajevo Construction

Post by coco1 »

Haris.ba wrote: 15/01/2024 22:49
coco1 wrote: 15/01/2024 22:00 kad pricate o spratu vise od planiranog, dosjetili su se rjesenja i za to, a da je sve po ps. jednostavno, ulaz u zgradu, u nivou ceste, vodi se kao -2 ili -3 etaza, automatski se dobija prostor da se ide u visinu. za takav primjer se mogu uzeti zgrade u muamera omerbegovica, h kresevljakovica 64., skenderpasina 31... jbt, jednom usao u ovu zgradu u h kresevljakovica, nisam obracao paznju na brojeve u liftu, otisao na treci i kada sam se vracao pritisnem 0. izasao iz lifta, samo stan lijevo, stan desno i stepenice. onda, sprat po sprat nanize, dok na -3 nisam nabasao na izlaz iz zgrade
Mrsko mi sada gledati regulacioni, nego jesi siguran da je mimo regulacionog nesta? Jer, u regulacionom idu i ti minus spratovi koliko se sjecam.

Jedino je pitanje sta se vodi ko minus spratovi. Ono tamo je u strmom brdu. Moguce je nakucati 3 sprata u brdu dok izadjes u ravan.
nemam pojma sta kaze regulacioni plan, kazem sta sam svojim ocima vidio i nije mi logicno. npr, i ciglane su u strmom brdu, h redzica, dajanli ibrahimbega, avde hume... pa nigdje nema tih minus spratova. da se ulazi sa gornje strane, pa se spustas, inekako, da se nesto vodi kao minus. ovako, direkt sa ulice na -3, gdje su garaze i jedini ulazi u zgradu, na -2 poslovni prostori, od -1 na vise stanovi.
ibizza

#23733 Re: Sarajevo Construction

Post by ibizza »

last mohicans wrote: 16/01/2024 10:49 Čujem jučer iz kuloara Pramenković pravi trzni centar sa zgradama na Otoci, gdje su Bingo i Konzum, skoro sve je otkupio, nesto malo je ostalo. Pazite sad, 16 spratova je u planu. Ali što rumeni se namiruje dok ne popuši stolicu.
Nije pramenković nego Ljutvo Dallas, i nije 16 spratova nego 18, i nije jedna nego dvije zgrade
Šta je smiješno, ne kontam? Prosvijetli nas,majstore. Razlika u dva sprata i piše zgrade, a na jednu zgradu. Čitaj šta piše. Pramenković učestuje, u kom obimu, vidjet ćemo.
By the way, u katastru niđe tog tvog Lutve. Vlasnik parcele gdje je sad Bingo neki Ramić Nijazim, vakif čovjek. Imao stz nekad registriranu djelatnost. Gdje su Dalas i Konzum vlasnik parcele Mliječna industrija Gradačac. Pramenković kroz papire ima one objekte gdje cevabdzinica bila.
Ma samo neka se gradi.

Malo čudno da Lutvo ima keš.
neki

#23734 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

last mohicans wrote: 16/01/2024 10:49 Čujem jučer iz kuloara Pramenković pravi trzni centar sa zgradama na Otoci, gdje su Bingo i Konzum, skoro sve je otkupio, nesto malo je ostalo. Pazite sad, 16 spratova je u planu. Ali što rumeni se namiruje dok ne popuši stolicu.
Ne smijem se tebi nego činjenici da se ljudi ibrete zgradi od 5 spratova na mojmilu a već 5 godina nam kuhaju kineski zid od 18 spratova usred grada. Čak je zadnje što sam čuo da traži novu korekciju plana na 22 sprata..
By the way, katastar ne prikazuje vlasničko stanje nego posjedovno..
Hajvan

#23735 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

sto je bolje

1. jedan neboder od 36 spratova na parceli
2. Tibra stajl naselje s 4-5 zgrada od 7-8 spratova na istoj parceli
3. nista, ostavit parcelu neizgradjenu

ako je odgovor 3., sta je bolje;

1. srusti vasu zgradu jer smeta nekom i zracnim koridorima
2. srusti vasu zgradu jer smeta nekom i zracnim koridorima
3. srusti vasu zgradu jer smeta nekom i zracnim koridorima
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23736 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

neki wrote: 16/01/2024 22:36 već 5 godina nam kuhaju kineski zid od 18 spratova usred grada. Čak je zadnje što sam čuo da traži novu korekciju plana na 22 sprata..
..
:? :shock:
Thorgerson

#23737 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Efendic nastavlja sa betoniranjem zelenih povrsina. Prosiruje parking i udovoljava stoki zarad kojeg poena na izborima.

Sada je na redu komad na Vojnickom, preko puta dzamije.

Nije sad nesto veliko, ali je bila zelena povrsina, koja to vise nikada nece biti.

Isto je prije nekoliko godina uradio na Dobrinji 5, gdje je izbetonirao, istina zapustenu livadu. Iako se 50m dalje nalazi garaza ciji je sprat PRAZAN. Ta livada je mogla biti iskoristena za jedan lijepi park sa klupama izmedju natrpanih zgrada, rostilj, koje drvo.

Ovdje ima naravno i do kantona, tj. Do rad-a koji upravlja garazama.

Medjutim, Efendic je tada trazio sve ili nista. Bukvalno je trazio od rad a da lokom preuzme garaze. Ovi nisu dali.

I sad on fino ti samo kaze, evo mi smo htjeli, oni nece zato cemo da betoniramo zelene povrsine. Jbg. Nije palo liku na pamet mozda da kaze, evo ok mi kao opstina ulijecemo 50% vi 50% pa da sredimo te garaze. Nek upravlja ko god. Eeee qrac.

Znam. Reci ce neko, ajde sta je komad zelene povrsine. Pa komad po komad. Jer evo za 2 do 3 godine bgm se toga nakupilo. Po dobrinji, alipasinom, evo sad vojnicko.

I plus - to nije rjesenje. Jer i dalje je guzva. Al dzaba strucnjaci nikako da skontaju. Jbg, matematika im nije jaca strana. Pa brate izvrsi popis auta. Izvrsi popis parkinga. Ne. Ovo se radi stihijski i neplanski. Pozali se grupica nemaju gdje parkirati, eto semira sa bagerom i asfaltom.
VladaFBiH

#23738 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 17/01/2024 08:44 Efendic nastavlja sa betoniranjem zelenih povrsina. Prosiruje parking i udovoljava stoki zarad kojeg poena na izborima.

Sada je na redu komad na Vojnickom, preko puta dzamije.

Nije sad nesto veliko, ali je bila zelena povrsina, koja to vise nikada nece biti.

Isto je prije nekoliko godina uradio na Dobrinji 5, gdje je izbetonirao, istina zapustenu livadu. Iako se 50m dalje nalazi garaza ciji je sprat PRAZAN. Ta livada je mogla biti iskoristena za jedan lijepi park sa klupama izmedju natrpanih zgrada, rostilj, koje drvo.

Ovdje ima naravno i do kantona, tj. Do rad-a koji upravlja garazama.

Medjutim, Efendic je tada trazio sve ili nista. Bukvalno je trazio od rad a da lokom preuzme garaze. Ovi nisu dali.

I sad on fino ti samo kaze, evo mi smo htjeli, oni nece zato cemo da betoniramo zelene povrsine. Jbg. Nije palo liku na pamet mozda da kaze, evo ok mi kao opstina ulijecemo 50% vi 50% pa da sredimo te garaze. Nek upravlja ko god. Eeee qrac.

Znam. Reci ce neko, ajde sta je komad zelene povrsine. Pa komad po komad. Jer evo za 2 do 3 godine bgm se toga nakupilo. Po dobrinji, alipasinom, evo sad vojnicko.

I plus - to nije rjesenje. Jer i dalje je guzva. Al dzaba strucnjaci nikako da skontaju. Jbg, matematika im nije jaca strana. Pa brate izvrsi popis auta. Izvrsi popis parkinga. Ne. Ovo se radi stihijski i neplanski. Pozali se grupica nemaju gdje parkirati, eto semira sa bagerom i asfaltom.
Lokom je njegova firma za izvlaćenje para i dio njegovih "prvljavih" poslova se preko njih završava i zato mu treba što više prihoda na njoj jer je lakše onda sve "uklopiti"
VladaFBiH

#23739 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Hajvan wrote: 16/01/2024 23:03 sto je bolje

1. jedan neboder od 36 spratova na parceli
2. Tibra stajl naselje s 4-5 zgrada od 7-8 spratova na istoj parceli
3. nista, ostavit parcelu neizgradjenu

ako je odgovor 3., sta je bolje;

1. srusti vasu zgradu jer smeta nekom i zracnim koridorima
2. srusti vasu zgradu jer smeta nekom i zracnim koridorima
3. srusti vasu zgradu jer smeta nekom i zracnim koridorima
4. Naselje koje će biti normalno sa izgrađenošću parcele max 50% te visinom i orijentacijom prilagođen parceli (ne okrenut kao SA Tower - jer se dobrim dizajnom i orijentacijom zgrade može skoro pa izbjeći blokiranje strujanja odnosno smanjiti na prihvatljivu mjeru)
nepass1

#23740 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

dragonz wrote: 16/01/2024 20:03 Kad u šetnji naiđem pored one nastrešnice za bicikla preko puta doma zdravlja Kumrovec često se osjeti povjetarac da puše sa desne strane, a to bi moglo biti onaj vjetro koridor između brda Žuč i Huma tj.tokom Buča potoka.
Kad sjedes u one kafice izmedju nove otoke i dz ne mozes vrelu kafu dobiti koliko puse. Ljetos sjeo kratkih rukava, doduse predvecer, izdrzao 20ak minuta. Raznijelo me.
Haris.ba

#23741 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 17/01/2024 08:52 . Naselje koje će biti normalno sa izgrađenošću parcele max 50% te visinom i orijentacijom prilagođen parceli (ne okrenut kao SA Tower - jer se dobrim dizajnom i orijentacijom zgrade može skoro pa izbjeći blokiranje strujanja odnosno smanjiti na prihvatljivu mjeru)
Pa evo ovo kod dalasa pise da je 60%. Neka smanje na 50% ako kome smeta.
moimoi

#23742 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Citav dio od Klasa do Tv-a sa te strane je katastrofa. Klas treba premjestiti negdje izvan grada. Tu recimo ima prostora koliko volis. Kada bi se sve to uklonilo, napravile parcele normalnog oblika i fino planirala izgradnja… a ne ovako parcijalno, gdje svako gradi sta hoce i kako hoce… Na kraju dobijes ciganliju sa pobacanim objektima, raznim fasadama bez zelenih povrsina, parkova etc.
Nije stvar da se gradi nego kako se gradi. Nema vizije.
Haris.ba

#23743 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 17/01/2024 11:08 Citav dio od Klasa do Tv-a sa te strane je katastrofa. Klas treba premjestiti negdje izvan grada. Tu recimo ima prostora koliko volis. Kada bi se sve to uklonilo, napravile parcele normalnog oblika i fino planirala izgradnja… a ne ovako parcijalno, gdje svako gradi sta hoce i kako hoce… Na kraju dobijes ciganliju sa pobacanim objektima, raznim fasadama bez zelenih povrsina, parkova etc.
Sto bi rusio Klas kada se ne da izgradnja na parcelama koje se mogu pripremiti za izgradnju u kompleksu Vaso Miskin Crni?

Ti bi rusio ogromnu fabriku koja radi, a prostori koji cekaju se ne moze graditi?

Onda, ima ogroman prostor u Halilovicima i dalje.
nineinchnails

#23744 Re: Sarajevo Construction

Post by nineinchnails »

Ja imam viziju: da se u Sarajevu vise nista ne gradi, nego da se ostavljaju zelene povrsine, parkovi, drvece.
Izvolite gradite prema Hrasnici, Hadzicima, Vogosci. Prostora koliko hocete.
Last edited by nineinchnails on 17/01/2024 11:50, edited 1 time in total.
moimoi

#23745 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 17/01/2024 11:44
moimoi wrote: 17/01/2024 11:08 Citav dio od Klasa do Tv-a sa te strane je katastrofa. Klas treba premjestiti negdje izvan grada. Tu recimo ima prostora koliko volis. Kada bi se sve to uklonilo, napravile parcele normalnog oblika i fino planirala izgradnja… a ne ovako parcijalno, gdje svako gradi sta hoce i kako hoce… Na kraju dobijes ciganliju sa pobacanim objektima, raznim fasadama bez zelenih povrsina, parkova etc.
Sto bi rusio Klas kada se ne da izgradnja na parcelama koje se mogu pripremiti za izgradnju u kompleksu Vaso Miskin Crni?

Ti bi rusio ogromnu fabriku koja radi, a prostori koji cekaju se ne moze graditi?

Onda, ima ogroman prostor u Halilovicima i dalje.
Fabrici nije mjesto u gradu. A svakako je treba modernizirati. Ne bih je gasila vec izmjestila. :) Ona je tamo radi voza tj postojecih sina.. koje odavno vise nisu u funkciji…niti ce biti.
Haris.ba

#23746 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 17/01/2024 11:49 Fabrici nije mjesto u gradu. A svakako je treba modernizirati. Ne bih je gasila vec izmjestila. Ona je tamo radi voza tj postojecih sina.. koje odavno vise nisu u funkciji…niti ce biti.
Fabrika ce se sama izmjestiti kada bude jeftinije napraviti negdje novu a na mjestu stare stanove. To je do vlasnika fabrike.

Ja ne vidim sto nije mjesto pekari ondje. Ja ne vidim da ista smeta.

Samo, nema logike rusiti objekat koji radi, a ne dopusta se gradnja na drugim slicnim mjestima. De prvo ovo sto vlasnici hoce da grade da se otkoci.

Jer, ja ne vidim sto bi neko forsirao izgradnju kod Klasa koji je mnogo manji prostor, nego Vaso Miskin Crni.

Eno, oko Merkatora u Lozionickoj ce biti dva nebodera. Nekako ih masilo da ih Forto blokira.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-t ... /220629083
29.06.2022.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je obećao da će područje bivše industrijske zone "Vaso Miskin Crni" biti najljepše naselje u gradu.
Gledaj giganta.
Ako nađemo zajednički jezik sa vlasnicima parcela na ovim lokacijama, u što ne sumnjam, s obzirom na to da se i njima nude velike mogućnosti na ovim lokacijama, tvrdim da će Sarajevo dobiti najljepše moguće naselje
moimoi

#23747 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 17/01/2024 11:56
moimoi wrote: 17/01/2024 11:49 Fabrici nije mjesto u gradu. A svakako je treba modernizirati. Ne bih je gasila vec izmjestila. Ona je tamo radi voza tj postojecih sina.. koje odavno vise nisu u funkciji…niti ce biti.
Fabrika ce se sama izmjestiti kada bude jeftinije napraviti negdje novu a na mjestu stare stanove. To je do vlasnika fabrike.

Ja ne vidim sto nije mjesto pekari ondje. Ja ne vidim da ista smeta.

Samo, nema logike rusiti objekat koji radi, a ne dopusta se gradnja na drugim slicnim mjestima. De prvo ovo sto vlasnici hoce da grade da se otkoci.

Jer, ja ne vidim sto bi neko forsirao izgradnju kod Klasa koji je mnogo manji prostor, nego Vaso Miskin Crni.

Eno, oko Merkatora u Lozionickoj ce biti dva nebodera. Nekako ih masilo da ih Forto blokira.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-t ... /220629083
29.06.2022.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je obećao da će područje bivše industrijske zone "Vaso Miskin Crni" biti najljepše naselje u gradu.
Gledaj giganta.
Ako nađemo zajednički jezik sa vlasnicima parcela na ovim lokacijama, u što ne sumnjam, s obzirom na to da se i njima nude velike mogućnosti na ovim lokacijama, tvrdim da će Sarajevo dobiti najljepše moguće naselje
Ne govorim ni ja o nikakvom forsiranju, dapce.. Mislim taj citav dio sve do tv-a ako ne i dalje. Nekada je to mozda bio rubni dio grada sada vise nije. Tamo prostora koliko volis. Samo je problem sto nema plana. I sto je naravno masa tih firmi propala i sto su sad to sudski sporevi.

Nije tacno da klas ne proizvodi buku tj vise nekakvo “zujanie” a ja ne bih voljela imati pogled na fabriku ili ti betonske silose, jednostavno je ruzno.
Govorim o cistoj logici. Logicnije je taj cotav dio srusiti i napraviti prostor za stambene objekte nego graditi parcijalno na malim povrsinama (parkovina i travnjacima) gdje i drugima tj vec postojecim objektima smanjujes cijenu nekretnine.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23748 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

nineinchnails wrote: 17/01/2024 11:49 Ja imam viziju: da se u Sarajevu vise nista ne gradi, nego da se ostavljaju zelene povrsine, parkovi, drvece.
Izvolite gradite prema Hrasnici, Hadzicima, Vogosci. Prostora koliko hocete.
Zato bi trebali imati dovoljno gradskih autoputeva i infrastrukturu javnog prevoza.
Haris.ba

#23749 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 17/01/2024 12:16 Nije tacno da klas ne proizvodi buku tj vise nekakvo “zujanie” a ja ne bih voljela imati pogled na fabriku ili ti betonske silose, jednostavno je ruzno.
Znam ja da zuji. Nisam rekao da ne zuji. Samo, ne vidim neki problem u tome. Kome smeta, ne mora tamo zivjeti.

Sta je problem gledati na fabriku i silose, ili na zgrade? Manje vise isto. Beton ko beton.
moimoi wrote: 17/01/2024 12:16 Govorim o cistoj logici. Logicnije je taj cotav dio srusiti i napraviti prostor za stambene objekte nego graditi parcijalno na malim povrsinama (parkovina i travnjacima) gdje i drugima tj vec postojecim objektima smanjujes cijenu nekretnine.
Pa evo ti primjer Tibre kod unitikovih nebodera. Sto se tamo ne gradi na "parkovima i travnjacima"?
drug_profi

#23750 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Klas ne bi ni saslušao ponudu bez bar 50 miliona za lokaciju. A i to sumnjam.

E investitor bi trebao da plati i to, i rušenje, i projekte, i dozvole, i izgradnju, etc.
Da je kvadrat 5000 trebao bi napraviti jedno 15-20.000 kvadrata stambenog prostora.
A to bi mogao na tom mjestu samo ako ce napraviti nešto nalik Tibri.
Post Reply