Hahahajednonogi_Jack wrote: ↑15/01/2024 21:56Previše komplikujete. Istina je nekad tako jednostavna.drug_profi wrote: ↑15/01/2024 21:15 Ako nisu pali od prijateljske vatre, onda jedino što ja mogu izmaštati jesu Meteor AA rakete koje nose ili Gripeni ili su ameri pristali prilagoditi softver na F16 za njih.
Oni su to ranije odbijali isključivo da bi vlasnici aviona kupovali američke rakete, a sasvim je moguće koristiti i ove švedske uz prilagidbu.![]()
Ukrajina
-
Bernardinac
#192176 Re: Ukrajina
- Distortion
#192177 Re: Ukrajina
Glupo bi bilo da otkriju ako je UKR AF odradio to a mi mozemo samo nagadjat.Bernardinac wrote: ↑15/01/2024 23:07Može biti i SAMP/T sa novim raketamadrug_profi wrote: ↑15/01/2024 21:15 Ako nisu pali od prijateljske vatre, onda jedino što ja mogu izmaštati jesu Meteor AA rakete koje nose ili Gripeni ili su ameri pristali prilagoditi softver na F16 za njih.
Oni su to ranije odbijali isključivo da bi vlasnici aviona kupovali američke rakete, a sasvim je moguće koristiti i ove švedske uz prilagidbu.![]()
Pilot ruskog Su-34 (lansira X-59) je tokom razgovora sa dispečerom javio da je njegov avion bio pod zračenjem radara "300-tka" (tj. S-300), što je ranije prijavio SPO na brodu. Nakon toga je izveo manevar izbegavanja iz protivvazdušne rakete koja je verovatno ispaljena na njega.
Oružane snage Ukrajine izvele su operaciju napada na ove avione, znajući unaprijed sve detalje leta. Kako bi se izbjegao gubitak skupog radara AN/MPQ-53, kao dio programa FrankenSAM, zamijenjen je kompleksnim radarom S-300 ili drugim radarom ukrajinske proizvodnje. Ova hipoteza takođe objašnjava činjenicu da Rusi nisu mogli da otkriju sistem PVO Patriot po karakterističnom zračenju njegovog radara.
-
DebelinJoe
- drug_profi
#192179 Re: Ukrajina
A ne znam. 150 km max domet. Po videu sa Zaluznijevog telegrama ovi su bili 20tak kilometara od obale iznad Azovskog mora, sto ukupno daje dosta vise od 150 km do linije fronta. A nece baterija samp/t sigurno biti u dometu ruskih dronova i mlrs.Bernardinac wrote: ↑15/01/2024 23:07Može biti i SAMP/T sa novim raketamadrug_profi wrote: ↑15/01/2024 21:15 Ako nisu pali od prijateljske vatre, onda jedino što ja mogu izmaštati jesu Meteor AA rakete koje nose ili Gripeni ili su ameri pristali prilagoditi softver na F16 za njih.
-
A_A_AKCIJA
#192180 Re: Ukrajina
FrankenSAM teorija je najizglednija.
To su i u Briyansku uradili sa onim avionima i helikopterima.
Ukrajina počela rat sa 50 baterija S300.
Svaka ima radare i komandno vozilo. Ukrajinci su uspjeli ove komponente spojiti u upotrebljiv sistem sa Patriot lanserima, koji daje dobre rezultate
U međuvremenu, nestalo raketa koje proizvode samo u Almaz Altayu, u Rusiji.
Dakle, zasjeda u kojoj su spremni žrtvovati radar S300, koji cilja metu a kojih imaju viška. Vjerovatno udaljeno od radara je lansirno vozilo Patriota sa četiri rakete, izdvojeno iz baterije samo za ovu priliku. Čak i njega ako unište, to je najjeftiniji dio baterije.
Bonus, Rusi nemaju dobar sistem friend-foe, pa ne mogu znati jel ih cilja njihov ili ukrajinski S300 radar. Dok zovu svoje i psuju majku što ih ciljaju, Ukrajinci odradili posao.
Mjesto pada A50 je 90 km od linije.
Dakle, komotnih 60ak km za akciju, uzimajući domet Patriota u obzir.
Svaka ima radare i komandno vozilo. Ukrajinci su uspjeli ove komponente spojiti u upotrebljiv sistem sa Patriot lanserima, koji daje dobre rezultate
Dakle, zasjeda u kojoj su spremni žrtvovati radar S300, koji cilja metu a kojih imaju viška. Vjerovatno udaljeno od radara je lansirno vozilo Patriota sa četiri rakete, izdvojeno iz baterije samo za ovu priliku. Čak i njega ako unište, to je najjeftiniji dio baterije.
Bonus, Rusi nemaju dobar sistem friend-foe, pa ne mogu znati jel ih cilja njihov ili ukrajinski S300 radar. Dok zovu svoje i psuju majku što ih ciljaju, Ukrajinci odradili posao.
-
Bernardinac
#192181 Re: Ukrajina
Meni je nešto draža teorija sa S 200. Jer je jednostavnija.A_A_AKCIJA wrote: ↑16/01/2024 00:51 FrankenSAM teorija je najizglednija.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/S-200_missile_systemZapovjedno mjesto sustava S-300 (SA-20/SA-20A/SA-20B) može upravljati elementima S-200 i S-300 u bilo kojoj kombinaciji.
Ovih raketa još ima u Ukrajini. One su i dizajnirane za rušenje bombardera na velikim visinama.
Nisu nekih manevarskih sposobnosti jer su velike i nisu pravljene za obaranje lovaca već sporih bombardera i imaju domet 300km.
Ako je istina šta se piše, onda je SU 34 lako mogao izbjeći takvu raketu ali ovaj veliki A 50 nije a Il 22 je za dlaku izbjegao obaranje.
Slika fragmentacijskih rupa repa Il 22 mi govori da ga je stiglo nešto veliko.
Da su gađani sa patriot pak 2 raketama teško bi se izvukao i ovaj SU 34 a ovaj Il 22 nikako.
Moja neka teorija.
Naravno da ne mora biti tako ali bitno je da će osim crnomorske flote ruski avioni biti sve dalje i dalje.
- drug_profi
#192182 Re: Ukrajina
S-200 mi je logičniji.
Nek je A-50 bio preblizu pa da ga je stigao Pac-3 (120 km domet) ili Pac-2 (160km domet), ali ovi ostali nisu bili tako blizu. Il22 je bio iznad mora mislim da je to predaleko za tu raketu.
Zapovjedno mjesto i radar S-300 moze upravljati sa projektilima S-200 i S-300 u bilo kojoj kombinaciji.
Na svojim S-200 VegaE su Poljaci radili unapređenja i remonte početkom ovog vijeka. Možda i tu ima nešto.
Njihov S-200VE ima domet od 240 km i 40 km visine. Moguće i da su se ukrajinski projektili modernizovali.
Interesantano mi je da je na S-200 mogla da se montira i 5 kt nuklearna glava.
Još u prilog S-200 - fragmentacijska bojeva glava.
Nek je A-50 bio preblizu pa da ga je stigao Pac-3 (120 km domet) ili Pac-2 (160km domet), ali ovi ostali nisu bili tako blizu. Il22 je bio iznad mora mislim da je to predaleko za tu raketu.
Zapovjedno mjesto i radar S-300 moze upravljati sa projektilima S-200 i S-300 u bilo kojoj kombinaciji.
Na svojim S-200 VegaE su Poljaci radili unapređenja i remonte početkom ovog vijeka. Možda i tu ima nešto.
Njihov S-200VE ima domet od 240 km i 40 km visine. Moguće i da su se ukrajinski projektili modernizovali.
Interesantano mi je da je na S-200 mogla da se montira i 5 kt nuklearna glava.
Još u prilog S-200 - fragmentacijska bojeva glava.
- drndalo
#192183 Re: Ukrajina
Da dodamo i to da uz namjerno nejasno "nagadjanje" cime je oboren i time sijanje nesigurnosti buducim Rusima, Ameri od prije imaju tendenciju da "potcijene" svoju opremu u javnosti, dok je RU skola (vjerovatno zbog prodaje i izvoza, te dizanja rejtinga Druge sile) uvijek bila "dodavanje" karakteristika, koje i nisu bas uvijek bile tako dobre.
Pa ako Ameri kazu za raketu da ima domet 150 km, vjerovatno se misli na domet koji nosi neki dobar % pogodaka na tim daljinama, sto ne znaci da ta raketa ne moze dobaciti jos 50 km, samo mozda uz primjetan pad % pogodaka. To bi za prodaju bilo pametno ne spominjati, ali u ratu kada nemas previse izbora, ako imas mogucnost da ispalis na foru npr. 3 rakete na 1 cilj, racunajuci da ce ih barem 1 pogoditi, a cilj je dovoljno privlacan, pucaj i 3 i 4 ako treba... Posebno ako su mogli sta modifikovati i zrtvovati starije rakete koje za pokretnije ciljeve nisu bas obecavale, ali za ovako velik i miran cilj su mozda bile super, ultra, mega...
Evo i jedan osvrt na moguci tok dogadjaja:
Pa ako Ameri kazu za raketu da ima domet 150 km, vjerovatno se misli na domet koji nosi neki dobar % pogodaka na tim daljinama, sto ne znaci da ta raketa ne moze dobaciti jos 50 km, samo mozda uz primjetan pad % pogodaka. To bi za prodaju bilo pametno ne spominjati, ali u ratu kada nemas previse izbora, ako imas mogucnost da ispalis na foru npr. 3 rakete na 1 cilj, racunajuci da ce ih barem 1 pogoditi, a cilj je dovoljno privlacan, pucaj i 3 i 4 ako treba... Posebno ako su mogli sta modifikovati i zrtvovati starije rakete koje za pokretnije ciljeve nisu bas obecavale, ali za ovako velik i miran cilj su mozda bile super, ultra, mega...
Evo i jedan osvrt na moguci tok dogadjaja:
- dr_Evil
#192184 Re: Ukrajina
Ja bih prije rekao da je obrnuto. Ko da su jos jucer poCetnici srusili tvrdjavu havion na sred Smrdije sa S-125.drndalo wrote: ↑16/01/2024 10:59 Da dodamo i to da uz namjerno nejasno "nagadjanje" cime je oboren i time sijanje nesigurnosti buducim Rusima, Ameri od prije imaju tendenciju da "potcijene" svoju opremu u javnosti, dok je RU skola (vjerovatno zbog prodaje i izvoza, te dizanja rejtinga Druge sile) uvijek bila "dodavanje" karakteristika, koje i nisu bas uvijek bile tako dobre.
Mozda mi samo rusko naoruzanje gledamo sa malo vise misterije nego zapadno, jer se zapadno kud i kamo vise eksponira po medijima. Sve u svemu ovo je odlicna prilika da NATO i Kremlj odmjere tehnologije, dok se jos malo isprazne skladista na obje strane pa krenut ce moderne tehnologije kako treba.
- drndalo
#192185 Re: Ukrajina
Pricas budalastine. "Tvrdjavu"...?
Srusili ga jesu, oni znaju kako, ili barem neki od njih. Nisu ga srusili "mega naoruzanjem", nego pametnom upotrebom onoga sto imaju (navodno je postojala neka Ceska teorija o nekoj modifikaciji koja moze pomoci), sa mogucom prilagodbom nekih frekvencija, sa postavljanjem zasjede na ocekivanom pravcu leta, sa paljenjem u pravom momentu da bi radar uhvatio kratak period otvaranja poklopca prostora za teret, koji je jako narusavao karakteristike nevidjivosti... Elem, kombinacija znanja, tehnike i taktike, te neizostavne srece.
Da je tako, dovoljan je podatak da su oborili samo 1 kom. Da je mnogo bolja tehnika od ocekivane bila u pitanju, oborili bi barem jos 3-4-5 kom...
Ne zelim srati u sistemu: "I corava koka 1 zrno nadje", jer po podacima koje imam kao presjek skupova sa 7 strana, ovo sto sam napisao je najvjerovatniji scenario. Dakle nikakav vunder-radar/raketa, nego od svega pomalo. I to je toj postavi ljudi sa tom tehnikom otprilike bio i domet...
Ti mozes i dalje smatrati da je RU naoruzanje 300% bolje nego sto je reklamirano, nije problem.
Srusili ga jesu, oni znaju kako, ili barem neki od njih. Nisu ga srusili "mega naoruzanjem", nego pametnom upotrebom onoga sto imaju (navodno je postojala neka Ceska teorija o nekoj modifikaciji koja moze pomoci), sa mogucom prilagodbom nekih frekvencija, sa postavljanjem zasjede na ocekivanom pravcu leta, sa paljenjem u pravom momentu da bi radar uhvatio kratak period otvaranja poklopca prostora za teret, koji je jako narusavao karakteristike nevidjivosti... Elem, kombinacija znanja, tehnike i taktike, te neizostavne srece.
Da je tako, dovoljan je podatak da su oborili samo 1 kom. Da je mnogo bolja tehnika od ocekivane bila u pitanju, oborili bi barem jos 3-4-5 kom...
Ne zelim srati u sistemu: "I corava koka 1 zrno nadje", jer po podacima koje imam kao presjek skupova sa 7 strana, ovo sto sam napisao je najvjerovatniji scenario. Dakle nikakav vunder-radar/raketa, nego od svega pomalo. I to je toj postavi ljudi sa tom tehnikom otprilike bio i domet...
Ti mozes i dalje smatrati da je RU naoruzanje 300% bolje nego sto je reklamirano, nije problem.
- dr_Evil
#192186 Re: Ukrajina
Ne smatram ja nista, jer iskreno me zaboli neka stvar, jedino cemu se nadam da ce i jedna i druga strana da kupuju metke od Igmana. Ruskoj opremi moze biti zamjerka da su dugo koristili zapadne komponente i da im se to obilo o glavu, pa evo i dan danas ih svercaju preko neke vrste satelita svojih, ili onih kojih takodjer nije brige.,drndalo wrote: ↑16/01/2024 11:37 Pricas budalastine. "Tvrdjavu"...?![]()
Srusili ga jesu, oni znaju kako, ili barem neki od njih. Nisu ga srusili "mega naoruzanjem", nego pametnom upotrebom onoga sto imaju (navodno je postojala neka Ceska teorija o nekoj modifikaciji koja moze pomoci), sa mogucom prilagodbom nekih frekvencija, sa postavljanjem zasjede na ocekivanom pravcu leta, sa paljenjem u pravom momentu da bi radar uhvatio kratak pariod otvaranja poklopca prostora za teret, koji je jako narusavao karakteristike nevidjivosti... Elem, kombinacija znanja, tehnike i taktike, te neizostavne srece.
Da je tako dovoljan je podatak da su oborili samo 1 kom. Da je mnogo bolja tehnika od ocekivane bila u pitanju, oborili bi barem jos 3-4-5 kom...
Apsolutno se slazem kad je u pitanju obaranje tvrdjave u Smrdiji, faktor svega je bio, ali ce reci da nijedna tehnologija nije nesto naprednija ili bolja, a za svaku je potrebno znanje i prilagodba inzinjera na terenu.
Nego realno dosadili ste na ovoj temi sa hvalospjevima, covjek bi pomislio nekad da je NATO tehnologija ko na Star Trek, a da rusi hodaju zamotani u krzno i bacaju kamenje na svemirske avione. Dok s druge strane niti jedna strana ne mrda ni metra, uz enormne ljudske gubitke. Dosli smo u situaciju da ste stvorili atmosferu na temu da bilo kakva kriticka misao je nedopustiva, rezim mozemo reci.
A onda opet razmislim, i nije me briga, na ovu temu udjem jednom u 10 dana
-
sumirprimus
#192187 Re: Ukrajina
Ovo je standardna ruska skola iz perioda sssra. Prvo nijekanje, zatim umanjenje stete prebacujuci krivicu na sebe i ljudski faktor, jer su ljudi najpotrosnija roba.
P.s nije ga briga a izgorje jadan na temi dokazujuci nesto ne znajuci ni on sam sta tacn, evo ga ko dizdarevic sa bocom viskija dok ga prate agenti iz bar 4 5 stranih agencija po svetoj zemlji
P.s nije ga briga a izgorje jadan na temi dokazujuci nesto ne znajuci ni on sam sta tacn, evo ga ko dizdarevic sa bocom viskija dok ga prate agenti iz bar 4 5 stranih agencija po svetoj zemlji
- dr_Evil
#192188 Re: Ukrajina
Pa bolan zemo u tudjini, na mnogim temama da, ali zar na ovoj? Moram reci da je SOA opala u kvaliteti obuke, ni statistiku vise ne vodite kako treba.sumirprimus wrote: ↑16/01/2024 11:49 Ovo je standardna ruska skola iz perioda sssra. Prvo nijekanje, zatim umanjenje stete prebacujuci krivicu na sebe i ljudski faktor, jer su ljudi najpotrosnija roba.
P.s nije ga briga a izgorje jadan na temi dokazujuci nesto ne znajuci ni on sam sta tacn, evo ga ko dizdarevic sa bocom viskija dok ga prate agenti iz bar 4 5 stranih agencija po svetoj zemlji![]()
-
sumirprimus
#192189 Re: Ukrajina
">
Dakle 11 do 12 plavaca je oboreno zajedno sa samoletom.. Vrijeme obuke sitnica, ko i za mobikse, tri 4 hefte u barakama i pravac odbranaja ruskaja zemljaja, i v neba.
Dakle 11 do 12 plavaca je oboreno zajedno sa samoletom.. Vrijeme obuke sitnica, ko i za mobikse, tri 4 hefte u barakama i pravac odbranaja ruskaja zemljaja, i v neba.
- video
#192190 Re: Ukrajina
Sto prozivas covjeka za nesto sto nije?dr_Evil wrote: ↑16/01/2024 11:51Pa bolan zemo u tudjini, na mnogim temama da, ali zar na ovoj? Moram reci da je SOA opala u kvaliteti obuke, ni statistiku vise ne vodite kako treba.sumirprimus wrote: ↑16/01/2024 11:49 Ovo je standardna ruska skola iz perioda sssra. Prvo nijekanje, zatim umanjenje stete prebacujuci krivicu na sebe i ljudski faktor, jer su ljudi najpotrosnija roba.
P.s nije ga briga a izgorje jadan na temi dokazujuci nesto ne znajuci ni on sam sta tacn, evo ga ko dizdarevic sa bocom viskija dok ga prate agenti iz bar 4 5 stranih agencija po svetoj zemlji![]()
A da ova tema nije za tebe, ocito nije
- drndalo
#192191 Re: Ukrajina
Ma jasta, mi marisemo neistomisljenike, gurnemo ih kroz prozor, skuhamo caj, zgazimo autom, pogodimo preciznim pogotkom X-59...dr_Evil wrote: ↑16/01/2024 11:44Ne smatram ja nista, jer iskreno me zaboli neka stvar, jedino cemu se nadam da ce i jedna i druga strana da kupuju metke od Igmana. Ruskoj opremi moze biti zamjerka da su dugo koristili zapadne komponente i da im se to obilo o glavu, pa evo i dan danas ih svercaju preko neke vrste satelita svojih, ili onih kojih takodjer nije brige.,drndalo wrote: ↑16/01/2024 11:37 Pricas budalastine. "Tvrdjavu"...?![]()
Srusili ga jesu, oni znaju kako, ili barem neki od njih. Nisu ga srusili "mega naoruzanjem", nego pametnom upotrebom onoga sto imaju (navodno je postojala neka Ceska teorija o nekoj modifikaciji koja moze pomoci), sa mogucom prilagodbom nekih frekvencija, sa postavljanjem zasjede na ocekivanom pravcu leta, sa paljenjem u pravom momentu da bi radar uhvatio kratak pariod otvaranja poklopca prostora za teret, koji je jako narusavao karakteristike nevidjivosti... Elem, kombinacija znanja, tehnike i taktike, te neizostavne srece.
Da je tako dovoljan je podatak da su oborili samo 1 kom. Da je mnogo bolja tehnika od ocekivane bila u pitanju, oborili bi barem jos 3-4-5 kom...
Apsolutno se slazem kad je u pitanju obaranje tvrdjave u Smrdiji, faktor svega je bio, ali ce reci da nijedna tehnologija nije nesto naprednija ili bolja, a za svaku je potrebno znanje i prilagodba inzinjera na terenu.
Nego realno dosadili ste na ovoj temi sa hvalospjevima, covjek bi pomislio nekad da je NATO tehnologija ko na Star Trek, a da rusi hodaju zamotani u krzno i bacaju kamenje na svemirske avione. Dok s druge strane niti jedna strana ne mrda ni metra, uz enormne ljudske gubitke. Dosli smo u situaciju da ste stvorili atmosferu na temu da bilo kakva kriticka misao je nedopustiva, rezim mozemo reci.
A onda opet razmislim, i nije me briga, na ovu temu udjem jednom u 10 dana![]()
Mozda mi idealizujemo tehnologiju zapada, ali je cinjenica da trenutno mali dio naoruzanja sa zapada dostavljen Ukrajini, i to tehnologije iz '80-ih godina, drzi status-quo sa "drugom silom svijeta" koja je imala skladista CCCPa punjena 80 godina sa svim i svacim... U direktnom poredjenju sa ovom zapadnom "tehnologijom iz '80-ih", ova CCCP tehnologija (vecinom) "iz '70-ih" je inferiorna.
Imali su je na pasja preskakala, pa su mislili bice im dosta 20% toga da sve poravnaju. Avaj. Skladista su sigurno <50% a zapeli oko Pizdivke, sa 800 mrtvih svaki dan, samo da ostanu gdje jesu...
- dr_Evil
#192192 Re: Ukrajina
Znamo se ja i on sa drugih tema, onih na koje ti ne zalazis, da zalazis shvatio bi i sam, jer iskreno nisam ti nesto cesto vidjao nick, halali. Samo vi nastavite sa ovom temom, necu da vam smetam, uletit cu opet sljedece sedmice kad se one moje malo pogase
- drug_profi
#192193 Re: Ukrajina
A šta bi tek bilo da se ukrajini isporuče abramsi i bradliji koji će u rashod u narednih 5-10 godina?
Sva zapadna municija čiji rok ističe ili je istekao?
Svi avioni koji će na rezanje?
U jednom trenutku, ne daleko od danas, Zapad će shvatiti da Rusija nema namjeru stati nikad dok ne bude potpuno poražena.
I tada će shvatiti ono što je shvatio Britanski MOD.
Rat je neizbježan, a Ukrajina nam kupuje vrijeme i smanjuje naše žrtve.
Treba da dobije sve što može upotrijebiti.
U jednom trenutku, ne daleko od danas, Zapad će shvatiti da Rusija nema namjeru stati nikad dok ne bude potpuno poražena.
- Čitalac
#192194 Re: Ukrajina
Trump ponovo obećava "brzi završetak" rata.
Bivši američki predsjednik Donald Trump, nakon pobjede na predizborima republikanaca u Iowi, obećao je "vrlo brzo" riješiti situaciju s ratom u Ukrajini, izrazivši uvjerenje da će uspjeti u dijalog uključiti predsjednike Ukrajine i Rusije koje "dobro poznaje".
"Putin i ja se odlično slažemo. Jako se dobro slažemo. Ovo je dobra stvar, a ne loša stvar. Kada bi lažne vijesti postale stvarne i iskrene vijesti, 90% naših problema u ovoj zemlji bilo bi riješeno...Situacija s Ukrajinom je tako strašna...I mi ćemo to riješiti, mi ćemo to riješiti vrlo brzo", rekao je Trump.
On je izrazio uvjerenje da će u dijalog uspjeti uključiti predsjednike Ukrajine i Rusije.
"Jako dobro poznajem predsjednika Putina, jako dobro poznajem Zelenskog, mogu ga uključiti, riješit ćemo to vrlo brzo. Ovo [rat – ur.] se nije smjelo dogoditi", dodao je.
- Ironmen
#192196 Re: Ukrajina
Kako plitko i povrsno gledas na SAD-e u ovome ratu, moras gledati siru sliku cjelovitu, sa ukljucenim BI i Tajvanom, mozda ti onda bude malo jasnija uloga SAD-a. SAD-e ne smiju dozvoliti totalni slom Rusije kako u ekonomskom tako i u politickom globalnom smislu.drug_profi wrote: ↑16/01/2024 12:25 A šta bi tek bilo da se ukrajini isporuče abramsi i bradliji koji će u rashod u narednih 5-10 godina?
- drndalo
#192197 Re: Ukrajina
Jos jedan snimak, bolji, Ilushin-a koji se na zalost uspio prinudno spustiti...
-
Romanija
#192198 Re: Ukrajina
Gotovo svaki pogodak iz zadnje hemisfere zavrsi kao eksplozija pretis lonca
- drndalo
#192200 Re: Ukrajina
Bilo bi jako interesantno gledati ovakav video pogotka u dolazeci avion...