Ukrajina

sumirprimus

#192151 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Neprovjerena vijet da je pčela zaplatio.
According to some sources, Lieutenant General Oleg Vladimirovich Pchela, commander of the long-range aviation of the Russian Air Force, was on board the A-50 aircraft
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#192152 Re: Ukrajina

Post by pici »

Kad su ukri dosli dotle da im ruski awaks skinu onda je to alarm za uzbunu u kremlju. Mocan raketni sustav mora da bude i obavjestano sigurnosni sistemi. 7 rusija ima ovih aviona sad 6. Pitanje je koliko ih je jos operativno i smijeli se prici blizu ko sada. Avioni koji skoro sve vide su pravo blago za drzave koje ih posjeduju. Ovo je rusima veci udarac od potapanja krstarice Moskva. Do sad su brodove sklanjali van dometa sad ce i avione. Inace ovi avioni su na velikim visinama i imaju zastitu lovaca. Kako su to ukri uspjeli, pitanje je sada, normalno uz malu pomoc saveznika.
Crvene_brigade

#192153 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Rusija u Ukrajinu poslala AI “ubojicu dronova”. Raznio ga je ukrajinski dron

Za Ruse u Ukrajini, ovakve situacije polako postaju tužna tradicija: Rusi razviju sofisticirani novi elektronski sustav i pošalju ga na frontu, samo da bi ga gotovo odmah uništili ukrajinski dronovi, bombe ili artiljerija.

To se ponovno dogodilo i ovog tjedna, kada je ukrajinska skupina za dronove pronašla i raznijela novi, vrlo rijetki sustav za elektronsko ratovanje, RB-109A Bylina.

Bylina je skupina sofistiriciranih prijemnika koji, natovareni u pet kamiona, otkrivaju i lociraju neprijateljske radioprijamnike i radare i automatski ih ometaju umjetnom inteligencijom. Prijemnici Byline odašiljače mogu osjetiti na nekoliko stotina kilometara udaljenosti.

Važno je naglasiti kako Bylina nije ometač sam po sebi, već se radi o sustavu temeljenom na umjetnoj inteligenciji koji ometače čini efikasnijima – i to 50 posto efikasnijima, kaže jedna procjena.

Elektronsko ratište možda je trenutno najvažnija fronta u ovom ratu u kojemu su jedno od najvažnijih oružja mali eksplozivni dronovi koji pogađaju – ili promašuju – svoje mete ovisno o tome može li ih neprijatelj omesti.

Upravo zbog uspješnog ukrajinskog ometanja, malena jedinica marinaca uspjela je zadržati kontrolu mostobrana na lijevoj strani rijeke Dnjipro na jugu Ukrajine. Marinci mogu upravljati svojim dronovima, dok ruske trupe to ne mogu.

Jednako tako, propast ruske kampanje ometanja razlog je zašto Rusi nisu uspjeli zauzeti grad Avdiivku na istoku zemlje: Ukrajinci mogu upravljati svojim dronovima i njima preplavljuju svaki ruski napad.

Zbog svega toga je logično da je ruska vojska prošle jeseni prve sustave Bylina poslala na frontu nakon godina i godina testiranja. Bylina je trebala “olakšati ometanje signala neprijatelja odabirom najboljih uređaja za targetiranje,” rečeno je iz Kremlja.

Umjesto toga, najmanje jedan od tih rijetkih sustava je otkriven, pogođen dronom i potpuno uništen, navodno u Donjecku na istoku Ukrajine.

Takav napad, u kojemu dron onesposobljava sustav za ometanje dronova – u skladu je sa širim trendom.

Ukrajina je jedan od najboljih ruskih ometača GPS-a uništila bombom na GPS navođenje. Ukrajinski dronovi raznose ukrajinske ometače dronova. Ukrajinske krstareće rakete padaju na ruske lokacije za protuzračnu obranu čija je misija, između ostalog, rušenje krstarećih raketa.

Početkom ovog mjeseca ruski mediji najavili su kako će zemlja u Ukrajinu poslati najnoviji radar za otkrivanje artiljerije. Nekoliko sati kasnije, Ukrajinci su taj radar raznijeli – artiljerijom.

Rusi u svojoj skupoj, ali zasad neuspješnoj zimskoj ofenzivi ne gube samo stotine tenkova i oklopnih vozila i tisuće trupa. Također gube i sve više svojih najboljih sustava koje je teško zamijeniti: radare, ometače, sustave poput Byline.

Posljedice tih gubitaka neće postati očite odmah, no tijekom vremena će Rusima postajati sve teže braniti se od ukrajinske artiljerije, projektila i dronova, kao i koristiti vlastite.

Izvor: “forbes.hr”
JMGuti

#192154 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

karanana wrote: 15/01/2024 02:29 jedini nacin da ukrajina pobjedi, tj da se rusija porazi i vrati na granice iz 1991. je da u direktnu borbu udje amerika ili nato. ukrajina oficijelno pozove nato da joj pomogne da brani zemlju. to nije presedan niti prvi put, pa evo asad je to u siriji uradio. eh sad, sto bi to izazvalo siri pa mozda i nuklearni rat, to je rizik i to je razlog zbog kojeg se ovo nece dogoditi iako nije u pitanju napad na rusiju i iako bi se udarilo samo na snage rusije koje su u ukrajini. ali mislim da bi rusi roknuli nukicu negdje, i to ne u ukrajini. i to je to. ne vidim drugi nacin pobjede. dapache na duge staze ukrajina moze vise i vise gubiti jer rusi su manijaci.
Ukrajina u ovom ratu ne pobjeđuje isključivo iz razloga što nema s čim da pobjeđuje. Nemaju ljudstva za trošenje koliko imaju Rusi (Krinky je jedno od rijetkih mjesta gdje Ukrajinci suicidalnim taktikama pokušavaju dokazati da mogu ići dalje, što Rusi rade od prvog dana duž cijelog fronta), nemaju avijaciju, dakle ni avione ni helikoptere u mjeri i kvaliteti u kakvim ih ima agresor, nemaju dovoljno niti tenkova niti oklopnjaka da bi izveli jaka ofanzivna dejstva, a najmanje od svega imaju - artiljerije.

U jednom od zadnjih izvještaja iz Ukrajine NY Times citira vojnika, ako se dobro sjećam stacioniranog kod Bahmuta, koji kaže da četiri dana nije ispalio granatu prema Rusima jer ih nema. Na dan kada je davao izjavu dobio je - dvije granate. U Avdiivki slična stvar, gdje se vojnik referiše na pet tenkova koje ima - i samo dvije granate na raspolaganju. Tvrde da je situacija duž cijelog fronta jednaka. Vratimo li se unazad mjesecima, slične izvještaje smo imali i na Kyiv Independentu, koji je iz Kremine i Bahmuta izvještavao o omjeru artiljerijskih snaga, citirajući vojnike koji kažu da ih Rusi tuku satima a oni nemaju s čim da uzvrate. Dakle, ovo nije problem koji se vuče kratko vrijeme, već od samog početka rata.

Neko je ovdje spomenuo kako su Ukrajinci potvrdili da su Rusi od Koreje nabavili milion artiljerijskih granata, što ukazuje na činjenicu da Rusima proizvodnja istih nije dovoljna da snadbijeva vojsku na frontu. S obzirom na razmjere rata, to je sasvim očekivano, jer Rusija nije industrijska sila kakvom je mnogi predstavljaju. S druge strane, Ukrajina nema gotovo pa nikakvu proizvodnju niti samohodnih haubica niti 155mm granata. Ovo prvo dodouše donekle imaju, postoje neki izvještaji da su svoje prve samohodne haubice 155mm nakon prototipa dostavili borcima na front (spominju se dvije takve domaće proizvodnje), dok proizvodnju 155mm granata uopće ni nemaju. Opet, da bi koristili svoje stare artiljerijske sustave potrebne su im 122mm granate, one koje nisu po NATO standardima, a koje zasad mogu nabaviti samo od komunističkih zemalja, dakle Rusije, gdje ih neće nabaviti, Koreje gdje ih neće nabaviti, Kine, bivših sovjetskih država itd., a svaka je bliska Rusiji.

Čitava sudbina Ukrajine kao cjelovite i nezavisne države leži u rukama zapadnih partnera. Oni nikad neće pobijediti Rusiju bez ogromne pomoći zapada, a nažalost zapad je očigledno statičan u pogledu konačne ukrajinske pobjede, jer sve ovo što su im dosad dostavili, dostavljali su sporo, u čudnim intervalima, kapali pomalo čisto da Ukrajinci izdrže.

Čitali smo šta su Amerikanci rekli vezano za Patriote, vidimo da hrpa zemalja koje pomažu Ukrajini ne može da prati tempo rata u proizvodnji granata, Britanci i Francuzi zajedno na raspolaganju nemaju operativnih tenkova koliko ih Rusija gubi za nekoliko mjeseci u Ukrajini, ali to govori i da Rusi na duge staze kad tad moraju doći u situaciju da im manjka svega.
zigzag

#192155 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Salonci, zabrinuti i neutralni se i dalje nadaju.
Do sada su prebacivali težište sa Banje Luke na Beograd i obrnuto, a sada udaraju simultano na obje strane, rekao je Kecmanović

Nenad Kecmanović, član Senata RS i nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, izjavio je kako Zapad vodi "koordinisani i sinhronizovani rat" protiv Republike Srpske i Srbije.

- Do sada su prebacivali težište sa Banje Luke na Beograd i obrnuto, a sada udaraju simultano na obje strane, žureći da disciplinuju Srbiju i RS prije nego što Rusija stigne na ušće Dunava, a Kina reintegriše Tajvan i nacrtaju političku geografiju multipolarnog svjetskog poretka. Vodi se trka s vremenom, rekao je Kecmanović u izjavi za Srnu.

Govoreći o obilježavanju neustavnog dana RS, on je kazao da je to postao oblik "hibridne odbrane srpskog svijeta".

Istakao je da su odnosi Srbije i manjeg bh. entiteta bolji nego ikada.

- To rođendansko okupljanje u Banjoj Luci, na kome je delegacija Srbije bila izuzetno brojna, predstavlja simboličan izraz jedinstva dva dijela istog naroda sa obala Drine, kazao je on.
drndalo

#192156 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drug_profi wrote: 15/01/2024 15:06
drndalo wrote: 15/01/2024 14:55 Na temu elektronskog ratovanja.

Koliko je istina, a koliko plasiranje, necemo da znamo jos neko vrijeme.

Nisam siguran da je ovo pametno otkrivati neprijatelju.
Ovo je u razini vojne tajne. Rusi bi trebali sami shvatiti nekad da nesto ne ide kako treba, a da ne znaju radi cega.

Stoga je moguce da je fejk vijest.
Pravo da ti kazem, ja ovo i tretiram kao plasiranu (ko zna koliko tacnu), sa svrhom dalje obmane Rusa... U kojem smjeru, oni znaju. Posto bolje i poznaju kolege iz vojnih skola u koje su sami isli... Pa moze biti, dvostruka, trostruka, cetverostruka, petostruka petlja... Ko sta zna? Niko nista ne zna... Krhko je znanje...

toska

#192157 Re: Ukrajina

Post by toska »

drndalo wrote: 15/01/2024 12:52
Spoiler
Show
toska wrote: 14/01/2024 22:24
Čitalac wrote: 14/01/2024 20:49 Meni je nejasna priča o dronovima. Naime, nema dana da neko od ukrajinskih dron-operatera ne objavi kako su Rusi nadmoćni na tom planu, a s obzirom na klipove koje gledamo na temi reklo bi se da na ukrajinskoj strani sve funkcioniše kako treba. Opet, kako ne koristim twittere i telegrame, nemam pojma postoji li obilje ruskih klipova, ali po toj logici moralo bi da postoji.
Uglavnom, ovo danas piše Sergij Kostinski, komandir dron odreda „Serafimi“ pri 104. brigadi, komentarišući poziv ministra Fedorova da građani u svojim domovima i o svom trošku prave dronove.

Možemo nagađati na šta tačno misli, a evo moje pretpostavke, ništa prepisano već na osnovu dostupnog.

Ukrajina je svoju dron armiju bazirala na široko dostupnoj potrošačkoj tehnici, Kina uglavnom i DJI proizvođač.
Rusija u početku skoro da nije imala ništa jer su još sovjetski generali manje dronove smatrali neozbiljnim i oružjem trećeg svijeta. Ono malo što su imali bilo je striktno vojno.

Za Ukrajinu je sve išlo dobro bar godinu rata dok i Rusi nisu nadošli u vožnji.
Nastaje problem, Ukr. se i dalje oslanja na komercijalne dronove čije frekvencije rada su opšte poznate i imaju predviđen uzak raspon istih jer je to preduslov za njihovu slobodnu prodaju na tržištu.
Time je stvoren glavni uslov za elektronske protivmjere za dron kao i pronalazak samog operatera/pilota i njegovo uništenje.

Rusi od starta idu drugačije, mala baza, ali nekomercijalna, frekvencije rada nepoznate i time elektronske protivmjere praktično nemoguće, vjerovatno i za USA, nema načina zaštite, puno veći raspon i za automatske skokove/promjene frekvencija kada dođe do smetnji.
Sada su tu Rusi digli masovnost proizvodnje i preuzeli primat u dron ratu.

Vjerovatno ovaj oficir zato i kuka na "kućne" dronove, Ukrajina mora preći na "military grade" dronove.
Iako mislim da si na elektronsku temu potkovaniji od mene, ne mislim da si u praVU.

Nacelno, tehnicki, mozda.

Opet, s druge strane se sjetim ko vodi Ruse "po planu" zadnje 2 godine. Stvarno mislis da Gerasimov i Sojgu imaju vecu moc razvoja strategije EW od slicnih oficira u UKR? Ja ne vidim.

Iako si mozda u pravu sa vojno-industrijskom bazom u RU, ja mislim da su UKR puno sposobniji izmisljati nove primjene (makar i civilnih originala) od Rusa, jebiga, nuzda zakon mijenja... Vidjali smo i kako cesto prolaze ti "superiorni" EW sistemi na terenu. Da su zaista superiorni u bilo cemu osim brojnosti, valjda bi sto ozbiljnije i vojno postigli, a ne valjali se u istih 1000 m blata 9 mjeseci...?

Frekvencije? Ako ja znam da se frekvencije komercijalne elektronike mogu mijenjati (naravno, ko zna), onda to znas i ti. Ja zaista ne vjerujem da UKR ide na 100% upotrebu komercijalnih dronova nepromijenjene konfiguracije. Ispada Rusi uce na greskama, a Ukrajinci glupi, pa guraju glavom kroz zid...

Objavljivanje tekstova od kojeg smo u startu krenuli u ovu raspravu mi nije najjasnije,OSIM kao dio rata i "kuhanja zabe", da se Rusi ne dosjete... Pri tom ne mislim da su Rusi pickin dim, cak ni 1:1, mada su tu najtanji jer je cijela filozofija tog sistema bila razlicita, ali sa svom tom silom skalamerije/mesa, da svi imaju samo lijevu ruku, opet su ogromna sila, koja ne ispuhuje preko noci...
Konačno osvrt na moje upise o dronovima i protiv-mjerama, prijašnjih par postova o tome kao da pričam sam sa sobom :)

Javio se i @splinter sa svojim uvidom i očito da prati dron tehnologiju, ja ne, samo izvodim zaključke na osnovama primopredajne radiotehnike i zdravom razumu.
---------------------
Za početak, promjena radnih frekvencije komercijalnih dronova u cilju težeg otkrivanja?
Njihovi primopredajni sklopovi su minijatura, mikro elektronika gdje je svaka komponenta prilagođena traženoj frekvenciji.
Sigurno da ima safta za nešto povećati ili smanjiti iste, ali ne velik opseg.
Tu je i drugi problem, nije dovoljna jedna izmjena već na četri sektora: dron-prijem, dron-predaja i operater prijem-operater-predaja, a sve bi to trebalo biti usklađeno i raditi bez greške.
Puno lakše bi bilo zamjeniti komplete primopredaje na obje strane koji rade i izvan civilnog banda.
Ometanje i standardnih frekvencija je zahtjevan posao, koriste se uglavnom 2,4 GHz sa slobodnim bandom u rasponu od 83MHz što nije malo.
(uvijek postoji i opcija rada na 4G ili čak 3G mobilnoj mreži)

Drugo, ruska elektronika sigurno nije čemu, ali preko Kine im je dostupno vjerovatno sve vezano za dronove, ko bi bolje od proizvođača istih znao kako ih ometati? Ukrajini vjerovatno nije dopušten taj pristup, ali svakako mogu računati na pomoć saveznika.
sumirprimus

#192158 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Dakle nadaju se bar uscu dunava i reintegraciji tajvana :lol: a u sebi potajno i izbijanje na jadransko more :mrgreen:
drndalo

#192159 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

toska wrote: 15/01/2024 16:29
Spoiler
Show
Možemo nagađati na šta tačno misli, a evo moje pretpostavke, ništa prepisano već na osnovu dostupnog.

Ukrajina je svoju dron armiju bazirala na široko dostupnoj potrošačkoj tehnici, Kina uglavnom i DJI proizvođač.
Rusija u početku skoro da nije imala ništa jer su još sovjetski generali manje dronove smatrali neozbiljnim i oružjem trećeg svijeta. Ono malo što su imali bilo je striktno vojno.

Nastaje problem, Ukr. se i dalje oslanja na komercijalne dronove čije frekvencije rada su opšte poznate i imaju predviđen uzak raspon istih jer je to preduslov za njihovu slobodnu prodaju na tržištu.
Time je stvoren glavni uslov za elektronske protivmjere za dron kao i pronalazak samog operatera/pilota i njegovo uništenje.

Rusi od starta idu drugačije, mala baza, ali nekomercijalna, frekvencije rada nepoznate i time elektronske protivmjere praktično nemoguće, vjerovatno i za USA, nema načina zaštite, puno veći raspon i za automatske skokove/promjene frekvencija kada dođe do smetnji.

Vjerovatno ovaj oficir zato i kuka na "kućne" dronove, Ukrajina mora preći na "military grade" dronove.
Iako mislim da si na elektronsku temu potkovaniji od mene, ne mislim da si u praVU.

Opet, s druge strane se sjetim ko vodi Ruse "po planu" zadnje 2 godine. Stvarno mislis da Gerasimov i Sojgu imaju vecu moc razvoja strategije EW od slicnih oficira u UKR? Ja ne vidim.

Iako si mozda u pravu sa vojno-industrijskom bazom u RU, ja mislim da su UKR puno sposobniji izmisljati nove primjene (makar i civilnih originala) od Rusa, jebiga, nuzda zakon mijenja... Vidjali smo i kako cesto prolaze ti "superiorni" EW sistemi na terenu. Da su zaista superiorni u bilo cemu osim brojnosti, valjda bi sto ozbiljnije i vojno postigli, a ne valjali se u istih 1000 m blata 9 mjeseci...?

Frekvencije? Ako ja znam da se frekvencije komercijalne elektronike mogu mijenjati (naravno, ko zna), onda to znas i ti. Ja zaista ne vjerujem da UKR ide na 100% upotrebu komercijalnih dronova nepromijenjene konfiguracije. Ispada Rusi uce na greskama, a Ukrajinci glupi, pa guraju glavom kroz zid...

Objavljivanje tekstova od kojeg smo u startu krenuli u ovu raspravu mi nije najjasnije,OSIM kao dio rata i "kuhanja zabe", da se Rusi ne dosjete... Pri tom ne mislim da su Rusi pickin dim, cak ni 1:1, mada su tu najtanji jer je cijela filozofija tog sistema bila razlicita, ali sa svom tom silom skalamerije/mesa, da svi imaju samo lijevu ruku, opet su ogromna sila, koja ne ispuhuje preko noci...
Konačno osvrt na moje upise o dronovima i protiv-mjerama, prijašnjih par postova o tome kao da pričam sam sa sobom :)

Javio se i @splinter sa svojim uvidom i očito da prati dron tehnologiju, ja ne, samo izvodim zaključke na osnovama primopredajne radiotehnike i zdravom razumu.
---------------------
Za početak, promjena radnih frekvencije komercijalnih dronova u cilju težeg otkrivanja?
Njihovi primopredajni sklopovi su minijatura, mikro elektronika gdje je svaka komponenta prilagođena traženoj frekvenciji.
Tu je i drugi problem, nije dovoljna jedna izmjena već na četri sektora: dron-prijem, dron-predaja i operater prijem-operater-predaja, a sve bi to trebalo biti usklađeno i raditi bez greške.
Puno lakše bi bilo zamjeniti komplete primopredaje na obje strane koji rade i izvan civilnog banda.
Ometanje i standardnih frekvencija je zahtjevan posao, koriste se uglavnom 2,4 GHz sa slobodnim bandom u rasponu od 83MHz što nije malo.

Drugo, ruska elektronika sigurno nije čemu, ali preko Kine im je dostupno vjerovatno sve vezano za dronove, ko bi bolje od proizvođača istih znao kako ih ometati? Ukrajini vjerovatno nije dopušten taj pristup, ali svakako mogu računati na pomoć saveznika.
Ne ocajavaj, procitam s merakom, nesto naucim svaki put, ne slazem se uvijek, ali dio toga je do navijanja.

Zasto ne pisem odgovore? Jer nisam bas dovoljno potkovan da se ne bih provalio, a trudim se da ako nesto ne znam, ne pametujem previse oko toga...

Uglavnom, nastavi pisati i ponesto sto nije samo navijanje kao nekih od nas... ;-)
sumirprimus

#192160 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ammunition and weapons production is growing enormously in Polish factories

According to the Rzeczpospolita newspaper, the Nitro-Chem plant in Bydgoszcz has increased production of TNT to the maximum level due to the war in Ukraine and increased demand.

A similar situation is observed at other production facilities. For example, the Lucznik factory in Radom plans to produce up to 100,000 rifles per year. The Huta Stalowa Wola howitzer and armored personnel carrier plant has been instructed to double its deliveries in two years.

Polako to ide, plus zapad je jos u mirnodobskom modu i opet kad ubace i drugi brzinu hladno ce pretec bacuske. I nema coraka ko kod sjevernokoreskih i ruskih granata.
splinter

#192161 Re: Ukrajina

Post by splinter »

toska wrote: 15/01/2024 16:29
Spoiler
Show

---------------------

Dobar komentar i stručan opis situacije, baš milina za čitati.
Kada je u pitanju ometanje frekvencije, mislim da je na ovim FPV skulama moguće uraditi određene modifikacije.
Ali Ukrajinci ih koriste vrlo pametno. Jednostavno imaju dobre obavještajne i izviđačke podatke pa je njihov let vrlo kratak, možda par minuta, ako i toliko, taman koliko im treba da stignu i pogode metu.
Osim toga koriste ih je poprilično masovno, i još različite modele na različitim frekvencijama i to sve otežava eventualno ometanje frekvencije.
Evo u ovom twitu dole je dosta toga objašnjeno i baš ono što sam jutros pisao da Ukri imaju dominaciju u upotrebi FPV dronova. Pa šta kaže ovaj Rus, čim negdje dođu, zuje ko stršljeni oko njih, čuj 14 dronova je ganjalo jedno vozilo. Jednostavno, nema tu neke efikasne odbrane.

Jedino što bi moglo predstavljati problem u korištenju ovih malih dronova na ukrajinskom ratištu jeste eventualno niska temperatura, jer se na nižim temperaturama baterije znatno brže troše, a minus može da utiče i na sam let i performanse drona,. Mnogi dronovi imaju preporučeni temperaturni radni opseg od 0 do 40 stepeni.
Također još jedan od problema je i relativno česta magla u ovom dijelu godine.
zigzag

#192162 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

To sa hladnoćom i baterijama jeste problem iako im je sada idealno jer ima nešto snijega a nema lišća u lisosmugama tako da se svaki pokret vidi.
Distortion

#192163 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

istra_hr

#192164 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

splinter wrote: 15/01/2024 17:57
toska wrote: 15/01/2024 16:29 - - -

Frekvencije? Ako ja znam da se frekvencije komercijalne elektronike mogu mijenjati ...
---------------------
Tu je i drugi problem, nije dovoljna jedna izmjena već na četri sektora: dron-prijem, dron-predaja i operater prijem-operater-predaja, a sve bi to trebalo biti usklađeno i raditi ...
Puno lakše bi bilo zamjeniti komplete primopredaje ...
Ometanje i standardnih frekvencija je zahtjevan posao, koriste se uglavnom 2,4 GHz ...
Dobar komentar i stručan opis situacije, baš milina za čitati.
- - -

Jedino što bi moglo predstavljati problem u korištenju ovih malih dronova na ukrajinskom ratištu jeste eventualno niska temperatura ...
:thumbup: :thumbup:
Da, jako dobro objašnjeno
Ne znam koje baterije upotrebljavaju, ali... već su u opticaju tzv. "nisko-temperaturne" Li-ion, baš zbog ovakvih temperaturnih minusa
Bernardinac

#192165 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Distortion wrote: 15/01/2024 18:38
Možda su nešto ukrajinci prčkali sa S200?
One imaju veliki domet. 🤔
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#192166 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drndalo wrote: 15/01/2024 14:42 Prvo sam mislio da ostavim, da ima "balansa", pa se predomislih naknadno, jebo balans... Halal'te
Ma kakvo to...

Image
Čitalac

#192167 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Bugarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Mađarska traže od Evropske komisije uvođenje carina na ukrajinsko žito, objavilo je mađarsko ministarstvo poljoprivrede.
Ministri poljoprivrede Bugarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Mađarske u zajedničkom su pismu Europskoj komisiji zatražili uvođenje uvoznih carina na ukrajinsko žito zbog navodno nelojalne konkurencije. U pismu koje je citiralo mađarsko ministarstvo, pet istočnih zemalja EU-a traže od Europske komisije da poduzme mjere u vezi s jeftinijim poljoprivrednim proizvodima iz Ukrajine.
"Bruxelles treba uvesti mjere koje će zaštititi tržišta država članica koje graniče s Ukrajinom, pomažući im da iskoriste svoj puni izvozni potencijal. Jedna od tih mjera može biti uvođenje uvoznih carina na najosjetljivije poljoprivredne proizvode", stoji u pismu.
Ministri kažu da su poljoprivrednici njihovih zemalja "pretrpjeli značajne gubitke" nakon što je EU suspendirao uvozne kvote i carine na žito iz Ukrajine prošle godine te pozivaju Europsku komisiju da provjeri jesu li ukrajinska proizvodna pravila u skladu sa standardima EU-a.
sajber87

#192168 Re: Ukrajina

Post by sajber87 »

Bernardinac wrote: 15/01/2024 18:48
Distortion wrote: 15/01/2024 18:38
Možda su nešto ukrajinci prčkali sa S200?
One imaju veliki domet. 🤔
Ili im ameri nesto doturili sto cemo saznati tek za nekoliko godina na history dokumentarcima, jer nije bas svaka informacija da se mora podijeliti sa javnosti :mrgreen:
apsidejzi

#192169 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

pici wrote: 15/01/2024 15:45 Kad su ukri dosli dotle da im ruski awaks skinu onda je to alarm za uzbunu u kremlju. Mocan raketni sustav mora da bude i obavjestano sigurnosni sistemi. 7 rusija ima ovih aviona sad 6. Pitanje je koliko ih je jos operativno i smijeli se prici blizu ko sada. Avioni koji skoro sve vide su pravo blago za drzave koje ih posjeduju. Ovo je rusima veci udarac od potapanja krstarice Moskva. Do sad su brodove sklanjali van dometa sad ce i avione. Inace ovi avioni su na velikim visinama i imaju zastitu lovaca. Kako su to ukri uspjeli, pitanje je sada, normalno uz malu pomoc saveznika.
Mornarica se povukla, avijacija se povukla, sad se povlaci i obavjestajna sluzba. Masalah :D
drug_profi

#192170 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ako nisu pali od prijateljske vatre, onda jedino što ja mogu izmaštati jesu Meteor AA rakete koje nose ili Gripeni ili su ameri pristali prilagoditi softver na F16 za njih.
Oni su to ranije odbijali isključivo da bi vlasnici aviona kupovali američke rakete, a sasvim je moguće koristiti i ove švedske uz prilagidbu.
jednonogi_Jack

#192171 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

drug_profi wrote: 15/01/2024 21:15 Ako nisu pali od prijateljske vatre, onda jedino što ja mogu izmaštati jesu Meteor AA rakete koje nose ili Gripeni ili su ameri pristali prilagoditi softver na F16 za njih.
Oni su to ranije odbijali isključivo da bi vlasnici aviona kupovali američke rakete, a sasvim je moguće koristiti i ove švedske uz prilagidbu.
Previše komplikujete. Istina je nekad tako jednostavna. 8-)

CrveniKuk

#192172 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Ukrajinci formiraju deset novih jedinica koji su namjenjeni za borbu protiv dronova. Jedinice su u rangu bataljona i jedna je u rangu puka/regimente.
CrveniKuk

#192173 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Unutrašnjost aviona A-50.
jednonogi_Jack

#192174 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Prvih 1:45 se ništa ne dešava, a onda...kuknjava

Bernardinac

#192175 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 15/01/2024 21:15 Ako nisu pali od prijateljske vatre, onda jedino što ja mogu izmaštati jesu Meteor AA rakete koje nose ili Gripeni ili su ameri pristali prilagoditi softver na F16 za njih.
Može biti i SAMP/T sa novim raketama🤔
Post Reply