Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
General War

#48226 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Benjo34 wrote: 15/01/2024 22:56
Moja ponuda o prici cinjenicama ti stoji otvorena, naoruzaj se znanjem, izvorima I javi, otvaramo temu da raspravimo.
Image
Maxxtro

#48227 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Maxxtro »

General War wrote: 15/01/2024 16:18
Benjo34 wrote: 15/01/2024 16:05
General War wrote: 15/01/2024 15:51
Cijeli normalan svijet vidi ono sto fundamentalisti ne vide, i to se ne moze ispraviti...a doduse niko ni ne pomislja ispravljati nakrivo zasadjeno drvo.
Vidis tu je tvoj problem. Fundamentalist ti je svako ko kaze da IDF cini zlocine, samim tim, za mene si zlocinac, kao bilo ko ko podrzava ubijanje nevinih, sa bilo koje strane.
Tvoj je problem sto pokusavas prodas M pod B...jedno je sikiracija za palestince, a sasvim drugo opravdanje a tek trece mrznja prema Izraelu i jevrejima.

S obzirom da i ti kao i kolega sendvicar ti smatrate IDF jednom legitimnom i cool organizacijom a niposto teroristima, mozda od tebe da cujem misljenje za genijalan prijedlog rjesavanja problema terorizma, koji je tvoj kolega odlucio nazalost ignorisati. Koliko sutra se moze iskorijeniti terorizam Hamasa a istovremeno i rijesiti palestinsko pitanje.

Sve sto Izrael treba uraditi je popustiti i dodijeliti Palestincima drzavu i priznati njenu suverenost, nebitno u kojim granicama. Od sutra bi se vec zvanicno formirale vojne snage novonastale palestinske drzave koje bi apsorbirale Hamas i njegove militante, koji tim cinom ipso facto ne bi bili vise teroristi. Da to jos vise utvrdimo trebalo bi naravno naoruzati palestince da zamijene terence oklopnim vozilima i tenkovima a improvizovane eksplozive sa navodecim raketama. Jednostavno ali nevjerovatno ucinkovito. Da se razumijemo, ubistva i stradanje nevinih ne bi stala, ali sada umjesto od strane teroristicke ruke svi stradali bi bili samo nesretna kolateralna steta.
Naravno, trebalo bi ispraznim gestama udobrovoljiti medjunarodnu zajednicu i ukazati na ozbiljnost i posvecenost ljudskim pravima, pa bi palestinska drzava morala proglasiti Hamas teroristickom organizacijom. Ali nije potrebno to do kraja ispratiti, samo dok se malo spusti prasina. Kroz mozda godinu im dodijeliti amnestiju, cak mozda i kreirati orden Hamasa kao vojno odlicje koje se dodjeljuje za borbu na utemeljenju palestinske drzave, a kasnije ko zna, mozda jednog dana i rehabilitovati trenutnog lidera Hamasa i proglasiti ga za premijera palestinske drzave.

Znam, mozda se cini suludim, ali ima historijski presedan za ovo. Sta ti mislis? Bi li ti smatrao sutra jednu takvu vojnu silu zlocinackom i teroristickom?
Last edited by Maxxtro on 15/01/2024 23:15, edited 1 time in total.
Benjo34

#48228 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 15/01/2024 23:01
Moja ponuda o prici cinjenicama ti stoji otvorena, naoruzaj se znanjem, izvorima I javi, otvaramo temu da raspravimo.
Image
Ti si imao is tu ponudu I evo cekam, zato schhh
General War

#48229 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Maxxtro wrote: 15/01/2024 23:12
General War wrote: 15/01/2024 16:18
Benjo34 wrote: 15/01/2024 16:05

Vidis tu je tvoj problem. Fundamentalist ti je svako ko kaze da IDF cini zlocine, samim tim, za mene si zlocinac, kao bilo ko ko podrzava ubijanje nevinih, sa bilo koje strane.
Tvoj je problem sto pokusavas prodas M pod B...jedno je sikiracija za palestince, a sasvim drugo opravdanje a tek trece mrznja prema Izraelu i jevrejima.

S obzirom da i ti kao i kolega sendvicar ti smatrate IDF jednom legitimnom i cool organizacijom a niposto teroristima, mozda od tebe da cujem misljenje za genijalan prijedlog rjesavanja problema terorizma, koji je tvoj kolega odlucio nazalost ignorisati. Koliko sutra se moze iskorijeniti terorizam Hamasa a istovremeno i rijesiti palestinsko pitanje.

Sve sto Izrael treba uraditi je popustiti i dodijeliti Palestincima drzavu i priznati njenu suverenost, [color=#408000]nebitno u kojim granicama[/color]. Od sutra bi se vec zvanicno formirale vojne snage novonastale palestinske drzave koje bi apsorbirale Hamas i njegove militante, koji tim cinom ipso facto ne bi bili vise teroristi. Da to jos vise utvrdimo trebalo bi naravno naoruzati palestince da zamijene terence oklopnim vozilima i tenkovima a improvizovane eksplozive sa navodecim raketama. Jednostavno ali nevjerovatno ucinkovito. Da se razumijemo, ubistva i stradanje nevinih ne bi stala, ali sada umjesto od strane teroristicke ruke svi stradali bi bili samo nesretna kolateralna steta.
Naravno, trebalo bi ispraznim gestama udobrovoljiti medjunarodnu zajednicu i ukazati na ozbiljnost i posvecenost ljudskim pravima, pa bi palestinska drzava morala proglasiti Hamas teroristickom organizacijom. Ali nije potrebno to do kraja ispratiti, samo dok se malo spusti prasina. Kroz mozda godinu im dodijeliti amnestiju, cak mozda i kreirati orden Hamasa kao vojno odlicje koje se dodjeljuje za borbu na utemeljenju palestinske drzave, a kasnije ko zna, mozda jednog dana i rehabilitovati trenutnog lidera Hamasa i proglasiti ga za premijera palestinske drzave.

Znam, mozda se cini suludim, ali ima historijski presedan za ovo. Sta ti mislis? Bi li ti smatrao sutra jednu takvu vojnu silu zlocinackom i teroristickom?
:shock:
Pa jarane, evo cekam deset godina takog ko ti sa ovim briljantnim zakljuckom, jelde da je jednostavno...al nece jevreji drug moj, nedaju drzavu palestincima pa to ti je...ne mogu ostalo citat, sigurno je nesto pametno :D
Last edited by General War on 15/01/2024 23:29, edited 2 times in total.
General War

#48230 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Benjo34 wrote: 15/01/2024 23:13
Image
Krenuo ja, ti zavrsio sa Mesopotamijom...sta reci dalje, eto ti reci... :zzzz:
Benjo34

#48231 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 15/01/2024 23:27
Image
Pravis se opet glup vise nego sto jesi. Kao sto rekoh ponuda ti stoji, I opet procitaj sta sam ti pisao pa cemo diskutovati.
Benjo34

#48232 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Nego sta vele vrsni dobrotvori sto podrzavaju Izrael, koliko drzava u proslosti hajd da kazemo blizoj nekoj proslosti trazilo humano preseljenje nekog naroda?

Izrael, Nacisticka Njemacka, vođe RSa 90tih, ko jos?
zarko.filip

#48233 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zarko.filip »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 15/01/2024 02:23
zarko.filip wrote: 14/01/2024 23:47
HarTar wrote: 14/01/2024 23:30 Đeneralu je bitno da su Palestinci muslimani uglavnom, da nisu navijao bi za njih. Ne kontam kako to ne shvatate?!
Isto kao i tebi i jednom broju forumasa sto je bitno da su Palestinci muslimani a ovi Jevreji.Tamo gdje su medjumuslimanski sukobi rijetko ko sta napise al ako su sa jedne strane muslimani a sa neke druge neki drugi stotine i stotine stranica.A tvoja nesreca i jednog broja forumasa je sto sa njima nemate apsolutno nikakve veze osim religijske.

Evo i trece smjene. :lol:

P.S. I ovo boldirano si slagao. Tema o Siriji je od nekih sa najvise postova.
A tamo su ucestvovali Rusi,Ameri,Izrael....
zarko.filip

#48234 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zarko.filip »

Benjo34 wrote: 15/01/2024 23:43 Nego sta vele vrsni dobrotvori sto podrzavaju Izrael, koliko drzava u proslosti hajd da kazemo blizoj nekoj proslosti trazilo humano preseljenje nekog naroda?

A sa tom nacistickom Njemackom se dogovaralo muslimansko brastvo i jerusalimski Muftija rijesenje jevrejskog pitanja jos prije nastanka drzave Izrael.A Hamas koga je izabrala vecina Palestinaca itekako vuce korjene iz muslimanskog bratstva.
Benjo34

#48235 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

zarko.filip wrote: 16/01/2024 00:25
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 15/01/2024 02:23
zarko.filip wrote: 14/01/2024 23:47
Isto kao i tebi i jednom broju forumasa sto je bitno da su Palestinci muslimani a ovi Jevreji.Tamo gdje su medjumuslimanski sukobi rijetko ko sta napise al ako su sa jedne strane muslimani a sa neke druge neki drugi stotine i stotine stranica.A tvoja nesreca i jednog broja forumasa je sto sa njima nemate apsolutno nikakve veze osim religijske.

Evo i trece smjene. :lol:

P.S. I ovo boldirano si slagao. Tema o Siriji je od nekih sa najvise postova.
A tamo su ucestvovali Rusi,Ameri,Izrael....
Sto ti govori sta? Svo sranje na BI je zakuhao Zapad uglavnom, ni istok nije puno bolji. Umotani kolonijalizam u demokratiju, sve dok ima nafte lesinari su svi tu. Tako svijet funkcionise. Siriju su rasturili Ameri, Rusi, Saudijci,Qatar, Izrael, Turci, Kao I Libiju.
Benjo34

#48236 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

zarko.filip wrote: 16/01/2024 00:28
Benjo34 wrote: 15/01/2024 23:43 Nego sta vele vrsni dobrotvori sto podrzavaju Izrael, koliko drzava u proslosti hajd da kazemo blizoj nekoj proslosti trazilo humano preseljenje nekog naroda?

A sa tom nacistickom Njemackom se dogovaralo muslimansko brastvo i jerusalimski Muftija rijesenje jevrejskog pitanja jos prije nastanka drzave Izrael.A Hamas koga je izabrala vecina Palestinaca itekako vuce korjene iz muslimanskog bratstva.
Ali zar ti ne smeta da se dovodi Izrael sad u pricu sa Nacistickom Njemackom? Od zrtve do zlocina u koliko, 80 godina?

Da bi pricao o Muslimanskom Bratstvu moras da znas njegovu ulogu u Arapskom ustanku protiv Britanaca 1935 godine, ne zaboravi u periodu od 1925 do 1935 uz pomoc Britanaca je doseljeno vise od 300 000 Jevreja. Hitlerovi I njihovi interesi su se poklopili, sto ih naravno ne opravdava I treba ih kao organizaciju ugasiti, drzave koje nisu, trebaju je staviti na listu teroristickih organizacija. Kad vec spominjes, da razjaznimo sta se desavalo. Ustanak je ugusen I zestoki zlocini su se desili od strane Britsa I Jevreja, vjesali su ljude. To je MB gurnulo u ruke Hitleru.

Mislim tom logikom bi Izr trebao obracunati se sa: Njemackom, Italijom, Hrvatskom I kojom sve ne drzavom, zba se zbog cega.
Last edited by Benjo34 on 16/01/2024 00:53, edited 1 time in total.
General War

#48237 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Benjo34 wrote: 15/01/2024 23:37

Pravis se opet glup vise nego sto jesi. Kao sto rekoh ponuda ti stoji, I opet procitaj sta sam ti pisao pa cemo diskutovati.
Opet budalases, pa kad ti vratim tebi nesto krivo...dvoj diskurs je ocit, vec stane i strane smo pretitrali tvoje poznavanje, posto tebe vise zanima znanje potkovano ideoloski...nema tog kitaba koji bi ti prihvatio kao cinjenicu.
Benjo34

#48238 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 16/01/2024 00:43
Benjo34 wrote: 15/01/2024 23:37
Opet budalases, pa kad ti vratim tebi nesto krivo...dvoj diskurs je ocit, vec stane i strane smo pretitrali tvoje poznavanje, posto tebe vise zanima znanje potkovano ideoloski...nema tog kitaba koji bi ti prihvatio kao cinjenicu.
Pa evo ja te molim, Izraelskim izvorima me demantuj, cekam evo danima tebe, sumira sedmicama I nista. Pametni ste a izvori nigdje. Knjige ne ujedaju, na internetu sve ima ako nista. Ja sam ostavljao Izraelske izvore samo da pokazem koliko ste plitki. Sreca, pa postoje podatci, Knjige, naucni radovi, samih Jevreja koji ne mogu nestati iako bi takvi kao ti to voljeli. Slobodno mi vrati cinjenicama plz.

Od tebe nisam dobio nikakav pametan odgovor osim pokusaja nekog sarkazma I pokusavas moje znanje svesti na ideolosko sto je nigdje veze.
General War

#48239 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Wooow, tvoje je znanje istorije maestralno, cak si otisao 70 godina unazad i uspio sabrat jedan kontinenet :thumbup:

De mi reci, otkud Hagada u Sarajevu...i sta je to uopste?
Last edited by General War on 16/01/2024 00:51, edited 1 time in total.
Benjo34

#48240 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 16/01/2024 00:48

Wooow, tvoje je znanje istorije maestralno, cak si otisao 70 godina unazad i uspio sabart jedan kontinenet :thumbup:

Da pogodim tu je, znaci Bosna je Jevrejska? Vidi sa Amirom da osnujete Jevrejsku Republiku Bosnu I Hercegovinu jer, gdje jednom Jevrej nogom kroči, to je to. I hajd sad prestani me quote dok ne skupis izvora pa da raspravljamo kao ljudi.
General War

#48241 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Benjo34 wrote: 16/01/2024 00:51

Wooow, tvoje je znanje istorije maestralno, cak si otisao 70 godina unazad i uspio sabart jedan kontinenet :thumbup:

Da pogodim tu je, znaci Bosna je Jevrejska? Vidi sa Amirom da osnujete Jevrejsku Republiku Bosnu I Hercegovinu jer, gdje jednom Jevrej nogom kroči, to je to. I hajd sad prestani me quote dok ne skupis izvora pa da raspravljamo kao ljudi.
paaa...eto neces vjerovat...drzi se sad dobro...ali vecina onih ducana na Bas Carsiji ti je bilo jevrejsko, mada nisam te za to pitao :D
Benjo34

#48242 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 16/01/2024 00:53
Benjo34 wrote: 16/01/2024 00:51

paaa...eto neces vjerovat...drzi se sad dobro...ali vecina onih ducana na Bas Carsiji ti je bilo jevrejsko, mada nisam te za to pitao :D
Ejs? Pa otkud to? Nisam to znao. Zar ih muslimani nisu ubijali gdje god su stigli? Kako su onda mogli posjedovat u Sarajevskom Kalifatu nesto?

Al pazi ti to, kako su namazani ti muslimani. Iz Spanije protjerane prihvatili u Osmanskom carstvu tj Bosni koja je tad bila dio istog. Tacno ti muslimani, vazda nesto spletkare.

Jel kontas sad koliko ti to sto pises nema smisla?
Hajvan

#48243 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hajvan »

Izrael ne cini zlocine

Izrael cini samo dobra djela
Maxxtro

#48244 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Maxxtro »

General War wrote: 15/01/2024 23:25 :shock:
Pa jarane, evo cekam deset godina takog ko ti sa ovim briljantnim zakljuckom, jelde da je jednostavno...al nece jevreji drug moj, nedaju drzavu palestincima pa to ti je...ne mogu ostalo citat, sigurno je nesto pametno :D
Siguran sam da ne mozes, to je generalno problem citave tvoje licnosti i razlog sto si se nekada davno razveo od pameti. Al o tome bi se moglo dosta pisati, nego da se vratim na moje pitanje. Naravno da nece, nije to poenta, nego je mene vise interesovalo tvoje misljenje da li bi smatrao jednu takvu vojsku teroristickom? Dojucerasnji teroristi Hamasa preko noci postaju legitimna vojna sila koju bi ti onda mogao citirati na forumu kao pouzdanu?
Maxxtro

#48245 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Maxxtro »

zposao wrote: 15/01/2024 21:27 (2)...prelazimo se na narativ da su Jevreji "gosti", da oni tu nemaju šta tražiti, da tu ni sada ni prije nisu imali pravo na državu niti su tu zivjeli nego su trebali praviti sebi državu u Njemačkoj ili u Americi.
Naravno, kad takve antisemtiske komentare suočiš sa činjenicama da Jevreji na tom području žive hiljadama godina i da nisu gosti nego domicilni stanovnici i da su dosad predlagali nemali broj puta uspostavu palestinske države a da su svaki put to Arapi odbili e onda se prelazi na optužbe za islamofobiju...
Ako ti nije tesko, ja bih da malo protabirimo ovu tezu o "domicilnom" stanovnistvu. Konkretno, zanima me ko su to "oni" koji su zivjeli hiljadama godina i u kojem obimu. U kontekstu savremenog cionistickog poimanja Jevrejstva kao nacionalnog identiteta i Jevreja kao nacije, oni sasvim sigurno ne postoje hiljadama godina, kao ni Palestinci uostalom. Pa ako zanemarimo anahronisticko prisivanje jevrejskog nacionalnog identiteta narodu koji je zivio na tom prostoru prije par hiljada godina kako bi se vjestacki odrzavala teza o nekakvom kontinuitetu (kada taj kontinuitet vec nije fizicki na podrucju danasnjeg Izraela i Palestine), pa zatim uzmemo u obzir cinjenicu da, koliko je meni poznato, nauka i genetika nije utvrdila neprekinutu genealosku liniju izmedju "naroda" koji je protjeran sa ovog prostora od strane Rimljana i izraelskog naroda, te tome jos za kraj dodamo cinjenicu da je po otomanskim izvorima na podrucju Palestine polovicom 19 vijeka zivi ne vise od nekih 5% Jevreja (pri tome mislim na religijsku skupinu), mozes li mi reci kako ti definises ko je to ko je zivio hiljadama godina na tom podrucju pod tim imenom? Da budemo jasni, ne interesuje me sire podrucje Bliskog Istoka i Levanta, nego konkretno Palestina. Neki Jevrej moze po svojim korijenima biti domicilan na ovim prostorima, ali nema sta traziti u kuci koju je njegov otac oteo nekome Palestincu. Po meni, tu jeste gost i to nepozeljan, isto kao sto je gost neki Arap koji je mozda uzeo njegovu porodicnu kucu na podrucju Jordana, Libana ili Arabije.

Kad smo kod predlaganja palestinske drzave i njihovog odbijanja iste, bilo bi fer reci da je u ono u retrospektivi greska ali uzeto u ispravnom historijskom kontekstu, nijedan od tih planova nije bio ni blizu onoga sto je fer ili prihvatljivo. Pocevsi od prvog plana od strane Peel komisije pa nadalje, mozes li mi reci za ijedan plan koji nije debelo disproporcionalno naklonjen Jevrejima? Ima li neki plan da mi je promaknuo a koji predlaze stvaranje Izraelske enklave koja realisticno reflektuje strukturu i omjere tadasnjeg stanovnistva? Mozda je to u domenu "sta bi bilo kad bi bilo" al ko moze reci sa sigurnoscu da Arapi ne bi mozda prihvatili takav jedan plan?
Under the Peel proposal, before transfer, there would be 1,250 Jews in the proposed Arab state, while there would be 225,000 Arabs in the Jewish state. The Peel proposal suggested a population transfer based on the model of Greece and Turkey in 1923, which would have been "in the last resort ... compulsory"
Dakle, citaj "nasilno raseljavanje i etnicko ciscenje cetvrt miliona Arapa". A kad smo kod prihvatanja istih od izraelske strane, pa hajmo da vidimo sta kaze sam osnivac i prvi premijer Izraela:
At the same Zionist Congress, David Ben-Gurion, then chairman of the executive committee of the Jewish Agency for Palestine, told those in attendance that, though "there could be no question...of giving up any part of the Land of Israel,... it was arguable that the ultimate goal would be achieved most quickly by accepting the Peel proposals."[40] University of Arizona professor Charles D. Smith suggests that, "Weizmann and Ben-Gurion did not feel they had to be bound by the borders proposed [by the Peel Commission]. These could be considered temporary boundaries to be expanded in the future."[40] Ben-Gurion saw the plan as only a stage in the realisation of a larger Jewish state.[41]
Dakle, toliko o toj iluziji o izraelskoj miroljubivosti i sirokogrudnosti, ko biva oni htjeli mir al Arapi nisu htjeli da se svi drze za ruke i pjevaju kumbaja. Pa bih te molio da nas postedis takvih implikacija. Radi se o podmuklom i krajnje cinicnom i neiskrenom potezu toboznjeg prihvatanja particija koje su im ionako bile visestruko naklonjene u periodu kada nisu imali ubjedljivu vojnu nadmoc, a sve kako bi stvorili uporiste sa kojeg bi kasnije mogli osvojiti citavu Palestinu. A to sigurno ne bi bilo miroljubivim sredstvima. Mir sa nezavisnom palestinskom drzavom ocito NIKADA nije bio u planu.
zposao wrote: 15/01/2024 21:27 (3) Jevreji potječu sa tog prostora, ma gdje na svijetu bili. Bila ih je puna i Arabija pa ih sada nema. Progon Jevreja iz islamskih zemalja je poznata i dokumentovana činjenica. Nikakve optužbe za cionističku urotu to ne mogu promijeniti.
Jevreji imaju pravo živjeti na tom prostoru na kojem su domicilan narod. Imaju pravo živjeti u svojoj državi. Ta držaba ima pravo postojati. A ovi koji ne priznaju Izraelu i Jevrejima pravo na postojanje neka se ne čude kada im Izrael odgovori na njihove napade. Za mene je stvar jasna iako se ne slažem uvijek sa izraelskom politikom. Da Arapi stanu sa mržnjom prema.Izraelu mir bi zavladao na Bliskom Istoku. Dok god u Arapa bude veća mržnja prema Izraelu od ljubavi prema vlastitoj djeci tu mira neće biti.
Istovremeno cemo zanemariti otvorene izljeve patoloske mrznje i dehumanizaciju Palestinaca od strane Izraelaca i predstavnika izraelske vlade. Jer njihova mrznja je pretpostavljam reakcija i samim time razumljiva, dok je palestinska neobjasnjiva i iracionalna. Samo ova palestinska je prepreka miru. Interesatan recept bas. Kakav jedan posve aptraktan i samim time nedostizan cilj. Kako cemo to znati i potvrditi? To valjda samo Izrael moze znati, mozda kad dovoljno djece pobiju. Pa onda mogu razapeti veliki transparent "mission accomplished". 
Benjo34

#48246 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Imas hrpu historicara koji npr Mark Cohen, kaze da je zivot u islamskim drzavama za vrijeme Srednjeg vijeka bilo zlatno doba za Jevreje. Naravno bilo je perioda u kada je Zidovima u Islamskim drzavama bilo tesko, kad su bili građani drugog reada, ali su uglavnom iz Europe bjezali u Muslimanske zemlje. Jos od Muhammeda u islamskim drzavama oni se zajedni sa Krscanima tretiraju kao "Ljudi Knjige" gdje su imali slobodu, ucili svoju vjeru, bili su zasticeni ali su placali poseban porez. Uglavnom su se prema njima odnosili bolje nego prema krscanima koji su imali istu zastitu. Pa I Spanski Jevreji su dosli u Osmansku Bosnu zbog toga.

Pravi porast mrznje prema Jevrejima među Arapima dolazi naseljavanjem od strane cionista, a vidili smo da su I ortodoksni jevreji protiv toga I zato dobijaju batine.

Tako da ta prica o mrznji stoljecima, ne pije vodu. Uzrok problema je Cionizam I nista vise. Oni su otvorili pandorinu kutiju koja ce u smrt vuci hiljade Palestinaca ali I Hiljade Jevreja, njih to nije briga.

Izvinjavam se moderaciji jer sam zasao u Historiju duboko iako nisam mislio. Poenta sve moje price,radi onih koji ne znaju je ta, da Jevreji nisu preživjeli pukom srećom među muslimanima vijekove nego jer su se jedni prema drugim odnosili fer vise manje I kao sto sam rekao bili su na neki nacin zasticeni. Zato su mnogi bjezali u muslimaske zemlje od progona. Cionisti pale vatru 1800tih koja I sad gori I gorit ce ko zna koliko. I kao sto sam davno ovdje pisao, stradat ce samo nevina djeca sa obe strane ni kriva ni duzna. Pojedini ovdje imaju narativ da su ih Muslimani ubijali gdje su stigli, spominju cak I Bosnu a ne daju odgovor od koga su ti Jevreji bjezali I zasto u Osmansku Bosnu.

I sad ce mnogi reci da sam antisemitist, naravno, nisam, zalim Jevreje vjerujte koliko I Palestince, nevine naravno. Ali me ne mogu dopustit da neko izvrce cinjenice npr evo sta kaze Izraelski izvor, nacionalna biblioteka Izraela.

"Tokom muslimanske vladavine Jevrejska zajednica u Spaniji je procvjetala."
https://www.nli.org.il/en/discover/juda ... -expulsion

Destine dokumenata mogu poslati zainteresovanim o suzivotu ove dvije zajednice kroz Historiju. Zasto se sad okrece prica? Vjerovatno jer pokusavaju zavrsit sa Palestinom I ocistt je.
Sile_sile_sa

#48247 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Sile_sile_sa »

od sedmog oktobra, teroristicki IDF kao i tzv Izrael nije oslobodio ni jednog taoca, ni jednog, imali su priliku da slucajno oslobode trojicu, ali su tu trojicu pobili, toliko o tome da je cilj oslobdjanje talaca, toliko o toj vojnoj sili, sila su samo u zraku i pucanju iz daljine, ali kad je u pitanju vojsnicko ratovnje, sto se kaze "rovovski" e tu su nula bodova,
dr_Evil

#48248 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

@Benjo34 sam protiv Putlerovaca na temi, vidi se da je svjez, svima ostalima je dosadilo dopisivanje protiv SOA-e :D

Neka, nek ima neko da preuzme malo :D
Benjo34

#48249 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

dr_Evil wrote: 16/01/2024 08:37 @Benjo34 sam protiv Putlerovaca na temi, vidi se da je svjez, svima ostalima je dosadilo dopisivanje protiv SOA-e :D

Neka, nek ima neko da preuzme malo :D
Na braniku :D
biglebovski

#48250 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by biglebovski »

General War wrote: 15/01/2024 18:37
biglebovski wrote: 15/01/2024 18:26 @general

Dodging the question :-D

Dobro..., interesantno je to djelovanje medija, novinara, influensera i ostalih, a vjerovatno zavrijeđuje posebnu temu pa da ne spamam. :run:
Moja uvjerenja se ne mogu platiti, zajebajem se, sa bezveze pitaocima...
Kad Izrael naograise, itekako cu ga potkaciti kao prije..ali ovo...ovo je stavr sizofrenije, gdje ljudi u istim postovima stavljaju i slave raketiranje izraela iz civilnih naselja, i odna placu kako izrael neselektivno rusi naselja i ubija civile...
Jebiga druže, ljudi se poistovjećuju sa slabijim, ugnjetavanim i obespravljenim. Izraelci to sigurno nisu. Jesu bili prije 60-70 godina ali danas nisu definitivno. Ja i jednima i drugima želim mir i ugodan život, ali mržnja je tu posađena odavno.
Locked