A mozes li da razumijes mozda zasto te drzave ne prihvataju postojanje Izraela? Da li bi ti prihvatio da tvoj komsija meni dopusti da ti uzmem pola kuce I da ti avake godine jos uzimam po sobu? Taj komsija koji je mene tuko je sad dopustio meni da djelim tvoju kucu? Ima li to Logike? Ako je mene tvoj komsija pretuko, osakatio, unistio imovinu,zasto kao utjehu mi nije dao pola svoje kuce, a ne pola tvoje? Jel shvatas sad poentu zasto ne priznaju Izrael?zposao wrote: ↑15/01/2024 17:22Ja koliko znam (ispravi me neko ako griješim) Izrael priznaje postojanje okolnih država i naroda, ali upravo suprotno, okolni narodi ne priznaju postojanje države Izrael. A realno i ovi koji su priznali su to uradili iz interesa a ne iz ubjeđenja da Izrael ima pravo postojati. Sutra ce ga povuci i napasti Izrael cim im se ukaze prilika.Benjo34 wrote: ↑14/01/2024 17:40
Slazem se u potpunosti. Zato mi je jako jako glupa ta prica da je Izrael tu bio prije 2000 godina I to mu daje ekskluzivno pravo da protjera ljude koji su tu 1000 godina. Negiranje postojanja drugih, minimiziranje drugih. Mozemo se vratiti u doba onda prije Izraela I to ide u nedogled.
Koliko je Jevreja ostalo na čitavom arapskom poluostrvu, bliskom istoku i sjeveru afrike? Jesi li ti ikada čuo za progone Jevreja i odakle osim iz Evrope? Nisi?Benjo34 wrote: ↑14/01/2024 17:53 @General War Mal ne rekoh ko ti je Mesopotamac, krelac jedan.
Opet kakve veze to ima sa postojanjem Arapskih država? Kakvo ti je to objasnjenje. Gubis se u svojoj gluposti. Arapi su imali drzave I Jevreji su opstali u njima, u mnogo većem obimu nego u državama ovih koji sad podržavaju Izrael, ali su im pomogli da odsele sa svojih vjekovnih ognjista u slobodarskoj Europi.
Toliko puta se ponavlja priča kako je Jevrejima super bilo u islamskim zemljama sve dok nisu krenuli da prave svoju državu, da cete tacno i vi poceti vjerovati u to.
To nije istina.
Broj Jevreja u ostalim arapskim drzavama, I mnogim ostalim drzavama je takav jer je cionisticki pokret od 1880 godine, planski naseljavao Jevreje na prostor danasnjeg Izraela. Krenulo je 1880 godine, naseljavanjem ruskih jevreja, takozvani 1 Aliyah. Najvece pomjeranje Jevreja iz Arapskih zemalja se desilo nakon 1945. To su ti sve cionisticki fakti, ne kriju da su planski naseljavali taj prostor, imas hiljade dokumenata, Jevrejski koji to potkrepljuju. Pa cuo si za " One million plan". Ne kazem da nisu imali problema među Arapima, kao I sto svi drugi manjinski narodi imaju, ali naspram Europe, Rusije, bilo im je med I mlijeko.