Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#48076 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 14/01/2024 16:00
plavi_E wrote: 14/01/2024 14:58 Supljatori se uspinju na zadnje noge da to "dokazu". Dzaba kretensko-idiotskim supljatorima objasnjavati da je grad Petra osnovan i izgradjen od strane Arapa.
Da, od strane Nabatejaca. Savez nomadskih plemena koji je zivio na sjeverozapadnoj Arabiji.
Interesantna historija. I interesanan rasplet. I kako su ih rasparčala ostala arapska plemena na kraju.
I evropljani su sami sebi uništili Rim...
Bloo
Globalna šefica

#48077 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

sehohari wrote: 14/01/2024 16:18
Bloo wrote: 14/01/2024 16:00
plavi_E wrote: 14/01/2024 14:58 Supljatori se uspinju na zadnje noge da to "dokazu". Dzaba kretensko-idiotskim supljatorima objasnjavati da je grad Petra osnovan i izgradjen od strane Arapa.
Da, od strane Nabatejaca. Savez nomadskih plemena koji je zivio na sjeverozapadnoj Arabiji.
Interesantna historija. I interesanan rasplet. I kako su ih rasparčala ostala arapska plemena na kraju.
I evropljani su sami sebi uništili Rim...
Usponi i padovi imperija, ništa novo ništa divlje...viđeno već.
General War

#48078 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Bloo wrote: 14/01/2024 16:17
Benjo34 wrote: 14/01/2024 14:13 Fascinantno mi je ovdje na forumu kako su se poceli arapi kroz historiju minimizirati. Uzimaju se reference koje odgovaraju narativu da nikad drugih drzava sem Izraela kroz historiju na tom prostoru nije bilo.
Bilo je drzava, kraljevstva kojim su vladale Arapske distije I prije Krista, I poslije.
To sto su Arapi sad nesposobni je drugi par opanaka.
Itekako su kroz historiju bili mocni.
Ono sto mi je smijesno kako ovdje vrsni poznavaoci geopolitickih desavanja uzimaju u slucaju Izraela historiju selektivno I povrsno.
Da, ali mozda da se prebacite na neku temu na PF Historija?
Arapi je širok pojam? Ako cete diskutovati onda da prvo napravite okvir - koristite geografske odrednice, plemenske itd...
Ljudi koji su živjeli 2000 pne na primjer i bili pripadnici odredenog plemena i imali kraljevstvo na podrucju danasnje Sirije su jedna tema. Podrucja se osvajaju, dolazi do mijesanja stanovnistva sa okupatorima i osvajacima...i tako dalje.

Anyway, PF Historija ako ćete dublje zalaziti u temi.
Odnosi se i na mene.
:thumbup:
Ama nema veze sa odgovrom na pitanje sto je neki forumas postavio ...niti je tada bilo Arapa kao arapa nit islama a posebno Jevreja da se hvataju za vratove pobogu...ale evo strucnjaka da se uvrijede i proglase islamofobiju.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#48079 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

President Biden and other senior U.S. officials are becoming increasingly frustrated with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and his rejection of most of the administration's recent requests related to the war in Gaza, four U.S. officials with direct knowledge of the issue told Axios.
https://www.axios.com/2024/01/14/biden- ... r-tensions
JohnnyS

#48080 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by JohnnyS »

Kad bi bar predsjednik Biden i njegovi visoki dužnosnici imali načina da discipliniraju Netanyahua
HarTar

#48081 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

JohnnyS wrote: 14/01/2024 16:40 Kad bi bar predsjednik Biden i njegovi visoki dužnosnici imali načina da discipliniraju Netanyahua
Kako će imati kada se zna ko kosi a ko vodu nosi?
JohnnyS

#48082 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by JohnnyS »

HarTar wrote: 14/01/2024 16:43
JohnnyS wrote: 14/01/2024 16:40 Kad bi bar predsjednik Biden i njegovi visoki dužnosnici imali načina da discipliniraju Netanyahua
Ma znam, zato je smiješno iznositi ovakvu zabrinutost
HarTar

#48083 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

JohnnyS wrote: 14/01/2024 16:45
Slažem se. Komedija....
SmokingMan

#48084 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SmokingMan »

Svako "ali" u pogledu ovoga što Izrael radi je suvišno.
doboj71

#48085 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by doboj71 »

HarTar wrote: 14/01/2024 16:47

Slažem se. Komedija....
To je šuplja za američku javnost,ovdje ih 50% još uvijek vjeruje " zvanicnoj" politici američke vlade,a glupi su ili lijeni da sami istražuju vise.
HarTar

#48086 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

doboj71 wrote: 14/01/2024 17:04

Slažem se. Komedija....
To je šuplja za američku javnost,ovdje ih 50% još uvijek vjeruje " zvanicnoj" politici američke vlade,a glupi su ili lijeni da sami istražuju vise.
Eno im dva mornara pala u more kod Somalije i nestala. Sada će reći da su ih iranci ili huti gurnuli sa palube :mrgreen:
doboj71

#48087 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by doboj71 »

HarTar wrote: 14/01/2024 17:08
doboj71 wrote: 14/01/2024 17:04

Slažem se. Komedija....
Eno im dva mornara pala u more kod Somalije i nestala. Sada će reći da su ih iranci ili huti gurnuli sa palube :mrgreen:
2 seals su nestala,pokušavali se popeti na neki brod,nesto rove opet tamo.
Benjo34

#48088 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 14/01/2024 16:00
Benjo34 wrote: 14/01/2024 14:42
General War wrote: 14/01/2024 14:38
Pa de, sta kazu u mektebu?
Kani se te glupe islamofobne price gdje svakog pokusavas kao "spustiti" na ovaj dzematski nivo. Obrazuj se I ponasaj se normalno, za pocetak lijeci se od islamofobije jer ti je to postala opasna dijagnoza.

Knjigu u sake pa uci, bar od Mezopotamije nesto osnovno da znas. Historija Arapa I njihovih drzava ne pocinje od kolonijalista kao sto tvoj plitki um misli.
:shock:
Boktemazo cojk ode u mesopotamiju i jos prica o islamofobiji, nije ni Hrist bio u planu..pa ja, to je to...a jevreji kad pomenu Judeju...aaa e pa to je davno. :D
Gasi mjesalicu...
Ne. Ne pravi se glup. Sam si rekao da arapi nikad nisu imali drzavu jer su to bile kolonijalne samouprave. Onda si me pokusao diskreditovati tim da ja imam "mektebska ucenja". Zato sam ti rekao da se vratis ucenju historije od postanka drzava na tom prostoru prije Islama, npr od Mezopotamije pa na ovamo bi razumio o cemu bubas I manje se sramotio.
Benjo34

#48089 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Benjo34 wrote: 14/01/2024 14:13 Fascinantno mi je ovdje na forumu kako su se poceli arapi kroz historiju minimizirati. Uzimaju se reference koje odgovaraju narativu da nikad drugih drzava sem Izraela kroz historiju na tom prostoru nije bilo.
Bilo je drzava, kraljevstva kojim su vladale Arapske distije I prije Krista, I poslije.
Ono sto mi je smijesno kako ovdje vrsni poznavaoci geopolitickih desavanja uzimaju u slucaju Izraela historiju selektivno I povrsno.
Arapi je širok pojam? Ako cete diskutovati onda da prvo napravite okvir - koristite geografske odrednice, plemenske itd...
Ljudi koji su živjeli 2000 pne na primjer i bili pripadnici odredenog plemena i imali kraljevstvo na podrucju danasnje Sirije su jedna tema. Podrucja se osvajaju, dolazi do mijesanja stanovnistva sa okupatorima i osvajacima...i tako dalje.

Odnosi se i na mene.
Ja sam se samo referirao na Generalovu opasku da arapi nisu imali drzavu prije jer su bile kolonizatorske samouprave. On I njegov cijenjeni kolega Sumir su ti koji potezu historijske povezice neselektivno da dokazu nesto a zapravo samo se ukopavaju dublje u historiju koju ne poznaju.
Benjo34

#48090 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 14/01/2024 16:22

Odnosi se i na mene.
:thumbup:
Ama nema veze sa odgovrom na pitanje sto je neki forumas postavio ...niti je tada bilo Arapa kao arapa nit islama a posebno Jevreja da se hvataju za vratove pobogu...ale evo strucnjaka da se uvrijede i proglase islamofobiju.
Naravno da vidim da si islamofob kad si na moju opasku odgovorio " Sta kazu u mektebu" I sva ti se prica svodi na to da diskreditujes nekog na osnovu religije. Ja sam uvijek za raspravu cinjenicama, sto se za neke ne moze ovdje reci nego samo supljiraju. Ukljucujuci tebe sa onom pricom " nije Izrael ogradio Gazu zidom, nego sebe ogradio" :-)
Last edited by Benjo34 on 14/01/2024 17:28, edited 1 time in total.
Benjo34

#48091 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 14/01/2024 13:09
Heraklit wrote: 14/01/2024 13:03 Pozdrav , zanima me jel ikad u prošlosti bilo sukoba izmedju muslimana i jevreja , znaci ne brojim Palestinu , ono prije , posto veliki mi muslimani stalno govore da jevreje treba istrijebit i td bar gdje sijelimo pa kazem da nikad nije sukoba bilo al eto sad ako ko bolje zna neka napise ? Cak sta mislim da su Jevreji jedino imali utočište kod muslimana , ovo mislim zadnji 700-800 godina
...u proslosti nije niti bilo arapskih drzava, vec je bila kolonijalna vlast, tako da je tesko sad to razluciti ko se skim bo za medju i da su jevreji bili ugrozeni...tada se borbe vodile izmedju muslimana i krscana sto je bilo u fokusu istorije.
Ovo je bezobrazna prica koja se provlaci ovdje od nekih da se relevatizuje to sto se desava palestincima. To je sustina svih rasprava ovdje. Ja razumijem Pro cionisticke stavove, svi mi imamo pravo na razmisljanje I simpatije prema nekome. Ali ovako nesto je bezobrazno I sirenje lazi. Izjednacavam ovo sa onom da smo mi poturceni srbi. Zato emotivno reagujem.
John Cleese

#48092 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by John Cleese »

plavi_E wrote: 14/01/2024 15:03 Cesto se cuje da danasnje stanovnistva Iraka nema nikakve veze sa drevnim Mezopotamcima. Ili danasnje stanovnistvo Egipta po njima nema nikakve veze sa starim Egipcanima. Po njima onda danasnji Meksikanci nemaju nikakve veze sa Inkama, Majama, Astecima jer danas govore spanski, pisu latinicom i katolicke su vjere. Ili primjer Sudana. PO njima takodje danasnji stanovnici Sudana nemaju nikakve veze sa svojim predcima je pisu arapski, govore arapski i islamske su vjere. Ovi primjeri govore o kakvom debilizmu i kretenizmu se tu radi.
Pa danasnji Meksikanci zaista nemju nikakve veze sa Inkama, izuzev onih koji su mozda doselili iz Perua u Meksiko - drugaciju tvrdnju ne bih nuzno nazvao ni kretenizmom ni debilizmom nego, prevashodno, neznanjem :D

Sto se stanovnistva danasnjeg Iraka i veza sa mesopotamskim civilizacijama tice, ako neke od tih civilizacija i ne mozemo nazvati ni semitskim, a pogotovo ne arapskim, Semiti jesu i tada boravili i na tom tlu, izmedju ostalih i (razni) Arapi, sto nije iznenadjujuce uzevsi u obzir (otprilike) istodobno postojanje arapskih civilizacija nesto juznije, uglavnom na sjevernoj i zapadnoj obali Arapskog poluostrva.

To, naravno, ne konstituira bilo cije ekskluzivno pravo na neku teritoriju danas, osim iz vizure ljubitelja historiografskog romantizma (zbog kakvih smo i sami najebali, na primjer devedesetih godina proslog stoljeca, pa bih iskoristio ovu priliku da takvu vizuru i opcenito, s osobitim zadovoljstvom, nazovem kretenskom i debilnom) :D

Dakle, "cija" god neka teritorija bila prije nekoliko stotina ili nekoliko hiljada godina. ljudi koji tu zive danas bi morali imati pravo da zive kao ljudi, u miru i onako kako sami izaberu da zive, dok god to pravo objektivno ne ugrozava bilo cija prava.
Last edited by John Cleese on 14/01/2024 17:41, edited 1 time in total.
Benjo34

#48093 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

John Cleese wrote: 14/01/2024 17:36
plavi_E wrote: 14/01/2024 15:03 Cesto se cuje da danasnje stanovnistva Iraka nema nikakve veze sa drevnim Mezopotamcima. Ili danasnje stanovnistvo Egipta po njima nema nikakve veze sa starim Egipcanima. Po njima onda danasnji Meksikanci nemaju nikakve veze sa Inkama, Majama, Astecima jer danas govore spanski, pisu latinicom i katolicke su vjere. Ili primjer Sudana. PO njima takodje danasnji stanovnici Sudana nemaju nikakve veze sa svojim predcima je pisu arapski, govore arapski i islamske su vjere. Ovi primjeri govore o kakvom debilizmu i kretenizmu se tu radi.
Pa danasnji Meksikanci zaista nemju nikakve veze sa Inkama, izuzev onih koji su mozda doselili iz Perua u Meksiko - drugaciju tvrdnju ne bih nuzno nazvao ni kretenizmom ni debilizmom nego, prevashodno, neznanjem :D

Sto se stanovnistva danasnjeg Iraka i veza sa mesopotamskim civilizacijama tice, ako neke od tih civilizacija i ne mozemo nazvati ni semitskim, a pogotovo ne arapskim, semiti jesu i tada boravili i na tom tlu, izmedju ostalih i (razni) Arapi, sto nije iznenadjujuce uzevsi u obzir (otprilike) istodobno postojanje arapskih civilizacija nesto juznije, uglavnom na sjevernoj i zapadnoj obali Arapskog poluostrva.

To, naravno, ne konstituira bilo cije ekskluzivno pravo na neku teritoriju danas, osim iz vizure ljubitelja historiografskog romantizma (zbog kakvih smo i sami najebali, na primjer devedesetih godina proslog stoljeca, pa bih iskoristio ovu priliku da takvu vizuru i opcenito, s osobitim zadovoljstvom, nazovem kretenskom i debilnom) :D

Dakle, "cija" god neka teritorija bila prije nekoliko stotina ili nekoliko hiljada godina. ljudi koji tu zive danas bi morali imati pravo da zive kao ljudi, u miru i onako kako sami izaberu da zive, dok god to pravo objektivno ne ugrozava bilo cija prava.

Slazem se u potpunosti. Zato mi je jako jako glupa ta prica da je Izrael tu bio prije 2000 godina I to mu daje ekskluzivno pravo da protjera ljude koji su tu 1000 godina. Negiranje postojanja drugih, minimiziranje drugih. Mozemo se vratiti u doba onda prije Izraela I to ide u nedogled.
General War

#48094 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Benjo34 wrote: 14/01/2024 17:22
General War wrote: 14/01/2024 13:09
Heraklit wrote: 14/01/2024 13:03 Pozdrav , zanima me jel ikad u prošlosti bilo sukoba izmedju muslimana i jevreja , znaci ne brojim Palestinu , ono prije , posto veliki mi muslimani stalno govore da jevreje treba istrijebit i td bar gdje sijelimo pa kazem da nikad nije sukoba bilo al eto sad ako ko bolje zna neka napise ? Cak sta mislim da su Jevreji jedino imali utočište kod muslimana , ovo mislim zadnji 700-800 godina
...u proslosti nije niti bilo arapskih drzava, vec je bila kolonijalna vlast, tako da je tesko sad to razluciti ko se skim bo za medju i da su jevreji bili ugrozeni...tada se borbe vodile izmedju muslimana i krscana sto je bilo u fokusu istorije.
Ovo je bezobrazna prica koja se provlaci ovdje od nekih da se relevatizuje to sto se desava palestincima. To je sustina svih rasprava ovdje. Ja razumijem Pro cionisticke stavove, svi mi imamo pravo na razmisljanje I simpatije prema nekome. Ali ovako nesto je bezobrazno I sirenje lazi. Izjednacavam ovo sa onom da smo mi poturceni srbi. Zato emotivno reagujem.
Halo Mesopotamac, tip pita jesu li se muslimani i jevreji handrili izmedju sebe...odgovor je bio u kontekstu religijskog rata. Osim sto citas moras i razumiti sta citas...ali kome ja to pricam... :roll:
Benjo34

#48095 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

@General War Mal ne rekoh ko ti je Mesopotamac, krelac jedan.

Opet kakve veze to ima sa postojanjem Arapskih država? Kakvo ti je to objasnjenje. Gubis se u svojoj gluposti. Arapi su imali drzave I Jevreji su opstali u njima, u mnogo većem obimu nego u državama ovih koji sad podržavaju Izrael, ali su im pomogli da odsele sa svojih vjekovnih ognjista u slobodarskoj Europi.
GandalfSivi

#48096 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by GandalfSivi »

Poprilicno zanimljiv i realistican intervju…

Dino79

#48097 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Dino79 »

Benjo34 wrote: 14/01/2024 17:40
John Cleese wrote: 14/01/2024 17:36

Sto se stanovnistva danasnjeg Iraka i veza sa mesopotamskim civilizacijama tice, ako neke od tih civilizacija i ne mozemo nazvati ni semitskim, a pogotovo ne arapskim, semiti jesu i tada boravili i na tom tlu, izmedju ostalih i (razni) Arapi, sto nije iznenadjujuce uzevsi u obzir (otprilike) istodobno postojanje arapskih civilizacija nesto juznije, uglavnom na sjevernoj i zapadnoj obali Arapskog poluostrva.

Slazem se u potpunosti. Zato mi je jako jako glupa ta prica da je Izrael tu bio prije 2000 godina I to mu daje ekskluzivno pravo da protjera ljude koji su tu 1000 godina. Negiranje postojanja drugih, minimiziranje drugih. Mozemo se vratiti u doba onda prije Izraela I to ide u nedogled.
Vec su imali to ekskluzivno pravo

Prva knjiga o Samuelu Poglavlje 15 

Jednom Samuel reče Šaulu: »Mene je Jahve poslao da te pomažem za kralja nad njegovim narodom Izraelom. Poslušaj, dakle, riječi Jahvine. 
2 Ovako govori Jahve nad vojskama: ‘Odlučio sam osvetiti ono što je Amalek učinio Izraelu zatvarajući mu put kad je izlazio iz Egipta. 
3 Sada idi i udari na Amaleka, izvrši ‘herem’, kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce!’«
Last edited by Dino79 on 14/01/2024 20:17, edited 1 time in total.
belfy

#48098 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by belfy »

sumirprimus wrote: 13/01/2024 01:31
a odakle tebi ovaj Saj ops u Location? odakle je on potekao? namjerno ovdje zamajavas ljude ili sta?
rocco_siffredi

#48099 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rocco_siffredi »

Do kada će mi biti blokiran pristup temi
mishic

#48100 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by mishic »

"Ebi Martin, američka novinarka i aktivistkinja za ljudska prava, 2017. godine napravila je anketu među izraelskom omladinom na ulicama Jerusalima. Ona je pitala mlade Izraelce šta misle o drugoj strani, o Arapima. Njihovi odgovori su zastrašujući.

Uglavnom su svi rekli manje više isto, da Arape treba pobiti, uništiti, proterati, očistiti bombom, a jedan od mladih ispitanika je išao čak i korak dalje pa je rekao kako su Jevreji specijalna nacija i da ne treba da se miješaju sa drugim narodima, niti da ulaze u brakove, jer su od Boga izabran narod."

Možemo to zvati kako god hoćemo ali je više nego jasno da su to neki zvali IBERMENŠ! Historija se ponavlja.
Locked