Ukrajina

drug_profi

#192101 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Znači skinuli sa neba A-50 i Il-22M11 jucer. :lol:

Ovo je jedino moguće sa AMRAAM ili Meteorom.

Kyrylivka i Strilkove su 150 km daleko od linije fronta, a u tom području su pogođeni avioni.
hladan.preminger

#192102 Re: Ukrajina

Post by hladan.preminger »

i dalje se šilji nad leševima tuđe djece.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#192103 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

oba, oba su pala
Čitalac

#192104 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Još malo o dronovima, operator „Jeti“, grupa „Adam“, pravac Kremina i Serebrjanka. Jeti je svojevrsni veteran jer dronove koristi od 2016. godine.
Koliko ste FPV dronova iskoristili u četiri mjeseca rada u kremanskim šumama?
– Dnevno, plus-minus od 8 do 12, neka bude 10 u prosjeku. Dakle, 120 dana puta 10 komada je oko 1200.
Imate li dovoljno dronova? Daje li vam ministarstvo obrane nešto?
– Od ministarstva još nismo ništa dobili. Sve su ili poznanstva, fondacije ili kupujemo sami. Jedan FPV, ovisno o konfiguraciji, košta 300-500 dolara.
Koliko je od ovih, grubo rečeno, tisuću dronova koje ste koristili u Kremini pogodilo metu?
- Treba pogledati statistiku, ali plus-minus je 50 posto, ako ne i više. Ali mete su vrlo različite, od pješaštva do opreme, a među opremom može biti i tenk. Pravu statistiku smo počeli voditi upravo u Kremini, prije toga se vodila uvjetno. Sjećam se da smo i u Bahmutu imali oko 50 % pogodaka.
Koji je bio vaš najvažniji pogodak?
- Nažalost, tenkovi. Da je pogođen PZO, bilo bi malo zabavnije. Bio je slučaj da sam uletio direktno u otvor tenka, ali dron se nije aktivirao. Ne prolazi sve, ali radimo na tome. U Bahmutu smo imali puno pogodaka tenkova, ali nažalost niti jedan nije izgorio do kraja. Malo se zapali, ali vozi dalje. U Kremini smo ih već počeli aktivnije uništavati. San svakog od nas je da srušimo helikopter.
Da li je to izvodljivo?
- Tehnički je izvodljivo, takav smo zadatak i dobili u Bahmutu. Kod Kremine helikopteri često djeluju iznad šume, vidimo ih, možemo ih pratiti, lete 30-50 metara iznad šume, a mi se penjemo do pola kilometra sa FPV. Ali postoji nekoliko pripremnih faza prije nego što ga pokušate fizički uhvatiti, morate napraviti nekoliko proračuna, raditi s kartama i analitikom. Još uvijek postoji problem što se tiče brzine, jer je helikopter brži, ali možete ga pokušati uhvatiti kada se okrene nakon djelovanja. Što se tiče eksploziva, mislim da bi standardno punjenje, oko kilogram i pol, trebalo obaviti posao.
U kojoj je mjeri ukrajinska vojska na prvoj liniji zaštićena od ruskih FPV-ova?
- Situacija je loša. Mislili smo da se dobro kamufliramo, mreže, zemunice, a onda je 10. prosinca FPV doletio pravo na nas. Do tog trenutka nismo se opterećivali EW-om, ali tada sam pozvao prijatelja i tražio da nam pomogne po tom pitanju.
Shvatam li dobro da je pitanje opskrbe dronovima i zaštite od ruskih FPV-ova isključivo vaš problem kao posade?
– Ispada tako. Znam samo nekoliko karijernih vojnih osoba koje pokušavaju primijeniti inovacije. Da biste to masovno sproveli, morate se okrenuti na glavu.
Na koji način radite?
- Dolazimo na položaje, djelujemo i vraćamo se u bazu. Sve dok nemamo termalne bespilotne letjelice [FPV s termalnim kamerama koje mogu raditi noću – ur.], radimo danju. Rusi ih koriste već dugo. Obećani su nam od travnja, ali ih do sada nisam vidio. Uskoro će nam poznanik koji ih je napravio iz entuzijazma donijeti dva komada. U Kijevu je cijena termovizije 800 dolara. Odnosno, 300 dolara je dron, plus kamera 800, to je 1200 dolara. To je rasipnost.
Ukrajinsku vojsku od 2014. promatrate iz različitih kutova. Kako se vojska promijenila?
- S jedne strane, tu je nova zapadnjačka oprema, a s druge strane, nije bilo temeljnih promjena u srednjoj razini zapovjednog kadra. Nažalost. Čovjek sjedi u stožeru, prima plaću od 4.000 dolara [150.000 grivni – ur.], koju nikada nije držao u rukama. Njega načelno ne zanima pobjeda, kraj rata, jer će tada teško dobiti četiri tisuće dolara. I to je problem.
Je li realno proizvesti milijun bespilotnih letjelica godišnje, kao što je nedavno izjavio predsjednik Zelenski?
– Ako ne poboljšamo kvalitetu pilota i komunikaciju među brigadama, jednostavno ćemo povećati postotak glupih gubitaka dronova. Osim toga, Rusi će vršiti protuakciju, vrlo su moćni u smislu elektroničkog ratovanja i PEP-a, pa je vrlo moguće da će se moći nositi s tim. Možemo imati kolosalne gubitke, jednostavno ćemo polja zasijati "pticama". Trebamo nešto što će raditi neovisno o EW-u, moramo razmišljati korak ili dva unaprijed, onda će to imati smisla.
Kakva će biti uloga dronova na frontu u ovoj godini?
- S obzirom na to da nam ponestaje ljudi, pogotovo motiviranih, mislim da bi tu ulogu trebalo povećati. Ali opet, tu je pitanje kvalitetnog korištenja dronova. Možete jednostavno baciti resurs ili ga možete učinkovito iskoristiti, uz maksimalnu štetu...To su točke koje treba analizirati i doraditi.
Mrmrava

#192105 Re: Ukrajina

Post by Mrmrava »

drug_profi wrote: 14/01/2024 21:03
Mrmrava wrote: 14/01/2024 20:06
drug_profi wrote: 14/01/2024 16:04 A vidi ti njegove priče ko nas bre zavadi.
Nije rat trebao Ukrajini sigurno, ali je niko nije pitao hoće li.
Izvolite se braniti ili predati.
Pa STA nije bilo jasno, nema NATO na granicama Rusije? Vala da granicim sa ludjakom koji ima tolike nuklearke razmislio bi s kim sjeo za sto, sa njim ili sa amerom nekim. Patuljak instalirani element nema druge. Jedini pobjednici Ameri realno!
Cujes ti sebe majke ti.
Nek ti komsija zguzi zenu pred tobom jer je jaci i veci od tebe. Dogovorite se koji dan je tvoja.
E sto bi volio da mi to kazes u lice.
drug_profi

#192106 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Mrmrava wrote: 15/01/2024 09:09 E sto bi volio da mi to kazes u lice.
Šta da ti kažem?
To što ti predlažeš da je Ukrajina trebala da uradi?
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#192107 Re: Ukrajina

Post by hilmija frlj »

melac wrote: 13/01/2024 22:27
HarTar wrote: 13/01/2024 22:22
melac wrote: 13/01/2024 22:18

NIsam skuzio, koja je poenta?
Poenta je da dođe u našu zemlju i ne poštuje je, pa čak i vrijeđa.
Ja iz tvog iskaza to nisam mogao zakljuciti, jer si rekao da smo svi ludi, a to moze biti i zeza ili na neki nacin pozitivno, a ti se nasao uvrijedjen. Evo ja sam vise dozivio ovako.
To ko onaj vic kad je migrant iz Afganistana, u prolazu kroz BiH, pitao Muju kolika je plata. Kad Mujo reče 500 KM, ovaj ga pitao hoćeš i ti sa nama, koji ćeš kurac ovdje :lol:
zilog

#192108 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Mrmrava wrote: 15/01/2024 09:09
Mrmrava wrote: 14/01/2024 20:06
Pa STA nije bilo jasno, nema NATO na granicama Rusije? Vala da granicim sa ludjakom koji ima tolike nuklearke razmislio bi s kim sjeo za sto, sa njim ili sa amerom nekim. Patuljak instalirani element nema druge. Jedini pobjednici Ameri realno!
Cujes ti sebe majke ti.
Nek ti komsija zguzi zenu pred tobom jer je jaci i veci od tebe. Dogovorite se koji dan je tvoja.
Pa ti upravo pises, mnogo goru stvar od "tvoje zene i komsije"...
Ovdje si dosao da naprdjujes, kako se treba saginjati pred silom, ljudima koji se nisu sageli '92'-95. ?
Ti pij kafu sa komsijom, mi necemo...
lajkujMe

#192109 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

drug_profi wrote: 15/01/2024 08:22 Znači skinuli sa neba A-50 i Il-22M11 jucer. :lol:

Kyrylivka i Strilkove su 150 km daleko od linije fronta, a u tom području su pogođeni avioni.
S obzirom na ogromni broj srusenih letjelica od sopstvene PVO pocinjem misliti da Ukrajinci imaju nacina da varaju ili hakuju Ruske PVO sisteme
Mrmrava

#192110 Re: Ukrajina

Post by Mrmrava »

zilog wrote: 15/01/2024 09:23

Cujes ti sebe majke ti.
Ovdje si dosao da naprdjujes, kako se treba saginjati pred silom, ljudima koji se nisu sageli '92'-95. ?
Ma moze svasta preko foruma, ih stari prdonjo satro ratni veteran. Misu mekinjasu, pisi slobodno ali takvi ko ti nalete kad tad u zivotu na zicer. Ne odnosi se ovo na tebe zilog.
Čitalac

#192111 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinska služba potvrđuje da je Pjongjang Rusiji isporučio oko milion granata.
Sjeverna Koreja aktivno je opskrbljivala Rusiju streljivom tijekom jeseni 2023. a prema našim obavještajnim podacima Rusija je već primila oko milijun topničkih granata kalibra 122 mm i 152 mm, izjavio je Vadym Skibitskyi, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.
Prema njegovim riječima, najaktivnije isporuke streljiva s teritorija Sjeverne Koreje izvršene su tijekom rujna, listopada i studenog 2023. godine.
"Glavno streljivo koje se isporučuje je 122 mm i 152 mm. Prema našim procjenama, riječ je o milijunu takvog topničkog streljiva koje je isporučeno Rusiji. To je upravo deficit koji Moskva ima u pogledu granata, a ne može pokriti na račun vlastite proizvodnje", rekao je Skibitsky.
Istodobno, obavještajna služba Ukrajine trenutno prikuplja podatke o tome je li Pjongjang prebacio balističke projektile u Moskvu za upotrebu protiv Ukrajine. "Prikupljamo sve informacije o tome što se isporučuje iz Sjeverne Koreje. Ako podaci budu potvrđeni, tada ćemo razgovarati", dodao je Skibitsky.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#192112 Re: Ukrajina

Post by pici »

Procurio tajni dokument: Nemačka se sprema za rat s Rusijom; Zna se i kad?
Nemačka se sprema za rat sa Rusijom, piše u tajnom dokumentu čiji delovi su procureli u javnost.

IZVOR: B92 PONEDELJAK, 15.01.2024.

Naime, kako piše Bild, nemačka vojska – Bundesver, sprema se za oružani sukob s Rusijom, a prema objavljenim tajnim dokumentima, eskalacija sukoba je moguća već ovog februara.

Kako se dalje navodi, taj tajni dokument je scenario obuke koji je već dat nemačkoj vojsci, a u njemu se, korak po korak, mesec po mesec, opisuje kako bi mogao da postupa ruski predsednik Vladimir Putin i kako bi NATO morao, u tom slučaju, da se brani.

U ovom scenariju Bundesvera, eskalacija će početi za samo nekoliko nedelja. Desetine hiljada nemačkih vojnika moralo bi da se ubrzo potom pošalje u akciju.

RIA Novosti su potom prenele da su akcije opisane do tančina – a u njima dolazi do kulminacije između Rusije i Zapada, nakon čega NAto šalje stotine hiljada vojnika zbog čeka sukob postaje neiznežan u leto 2025. godine.

Najverovatnije mesto tog sukoba biće, smatra se u tajnom dokumentu, koridor Suvalki između Belorusije i Kalinjingradske oblasti.
Opet armagedon i apokalipsa. Susedi zabrinuti jal za rusiju jal za svoju gujcu. Rusiji pod hitno treba predah ili kulminacija negdje drugo gdje bi NATO mogao da dejstvuje. Tesko da bi rusi podnjeli otvaranje jos jednog fronta, pogotovo sa NATO-om. Prije ce preko proksija izazvati neke manje konflikte, pokusavajuci amerima odvratiti paznju i natjerati ih za diplomatski kompromis.
Najvise sto bi rusima sada pasalo je kineska invazija na tajvan, direktan sukob NATO- Iran i sukob Pakistan-Indija. To su promilske sanse al eto nadati se.
Direktan sukob sa NATO-m nema sanse, jer time bi rusiju doveli u bezizlaznu situaciju, eventualno da zakomplikuju da bi NATO popustio u vezi ukrajine i prestao biti logistika.
NATO je od pocetka umjesan cim su prve posiljke oruzija i obuke bile. Mozes podrzavati i simpatisati neciju stranu al cim saljes oruzije i obucavas vojsku ti si vec otvoreno umjesan u sukob. Primjera ima milion iz istorijskih cinjenica.
saimidin

#192113 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Nije ovo dobro koliko se ponovo zapad opustio/pomirio sa porazom UA

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... tid=450880

Tačno im treba neko šamarčinu odvaliti da se razbude
drndalo

#192114 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Rothmans wrote: 14/01/2024 11:28 Image

Da se podsjetimo kako nije sve crno-bijelo
Interesantan mladic...

Image
Image
Image
Image
Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#192115 Re: Ukrajina

Post by pici »

Čitalac wrote: 15/01/2024 10:22 Ukrajinska služba potvrđuje da je Pjongjang Rusiji isporučio oko milion granata.
Sjeverna Koreja aktivno je opskrbljivala Rusiju streljivom tijekom jeseni 2023. a prema našim obavještajnim podacima Rusija je već primila oko milijun topničkih granata kalibra 122 mm i 152 mm, izjavio je Vadym Skibitskyi, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.
Prema njegovim riječima, najaktivnije isporuke streljiva s teritorija Sjeverne Koreje izvršene su tijekom rujna, listopada i studenog 2023. godine.
"Glavno streljivo koje se isporučuje je 122 mm i 152 mm. Prema našim procjenama, riječ je o milijunu takvog topničkog streljiva koje je isporučeno Rusiji. To je upravo deficit koji Moskva ima u pogledu granata, a ne može pokriti na račun vlastite proizvodnje", rekao je Skibitsky.
Istodobno, obavještajna služba Ukrajine trenutno prikuplja podatke o tome je li Pjongjang prebacio balističke projektile u Moskvu za upotrebu protiv Ukrajine. "Prikupljamo sve informacije o tome što se isporučuje iz Sjeverne Koreje. Ako podaci budu potvrđeni, tada ćemo razgovarati", dodao je Skibitsky.
Sad zamisli da se dozvoli da ta koalicija zla teheran-moskva-pjongjang uspije, to bi bio nokdaun za zapad i zapadnu demokraciju i civilizaciju. Totalitarni sistemi bi se uspeli i nastao bi haos i eto ti treceg sveCkog i armagedona.
Čitalac

#192116 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ako se ne varam, prvi slučaj ove vrste...
Služba sigurnosti Ukrajine uhitila je militanta iz skupine PMC Wagner, kojeg je ruska vojna obavještajna služba (poznata kao GRU) ubacila u Ukrajinu kako bi izvršio sabotažu. Pokušao je pričvrstiti nekoliko GPS uređaja na stupove dalekovoda koji napajaju aglomeraciju Kijeva u regiji Rivne.
Kako je navedeno, napadač je dobio zadatak stići iz Bjelorusije u regiju Rivne kako bi usmjerio ruske zračne napade na energetsku infrastrukturu naše zemlje.
Služba je saznala za planove agresora tijekom boravka neprijateljskog diverzanta u Bjelorusiji. Od tada je ukrajinska specijalna služba dokumentirala njegove kriminalne radnje od prelaska državne granice do dolaska na mjesto sabotaže. Kao rezultat toga, počinitelj je uhvaćen na djelu: pokušao je pričvrstiti nekoliko GPS uređaja na stupove dalekovoda koji opskrbljuju aglomeraciju Kijeva. Na temelju signala okupatori su htjeli ciljati energetske objekte, uključujući i korištenjem bespilotnih letjelica tipa Shahed.
Image
Image
drndalo

#192117 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Sikterlija wrote: 15/01/2024 05:55
karanana wrote: 15/01/2024 02:29 jedini nacin da ukrajina pobjedi, tj da se rusija porazi i vrati na granice iz 1991. je da u direktnu borbu udje amerika ili nato. ukrajina oficijelno pozove nato da joj pomogne da brani zemlju. to nije presedan niti prvi put, pa evo asad je to u siriji uradio. eh sad, sto bi to izazvalo siri pa mozda i nuklearni rat, to je rizik i to je razlog zbog kojeg se ovo nece dogoditi iako nije u pitanju napad na rusiju i iako bi se udarilo samo na snage rusije koje su u ukrajini. ali mislim da bi rusi roknuli nukicu negdje, i to ne u ukrajini. i to je to. ne vidim drugi nacin pobjede. dapache na duge staze ukrajina moze vise i vise gubiti jer rusi su manijaci.
Ako dođe do nuklearki prvo će biti potopljeno jedno ostrvo, jugo-istočno od Islanda. :P
Jasta. Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...!

I Iran, S. Koreja, sa Rusijom i Jemenom ce biti lideri multipolarnog svijeta...
drndalo

#192118 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Mrmrava wrote: 15/01/2024 09:37
zilog wrote: 15/01/2024 09:23
Ma moze svasta preko foruma, ih stari prdonjo satro ratni veteran. Misu mekinjasu, pisi slobodno ali takvi ko ti nalete kad tad u zivotu na zicer. Ne odnosi se ovo na tebe zilog.
Meni se cini da si ti nacalio za zicera direkt... Plasman direktno u finale!
apsidejzi

#192119 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 15/01/2024 08:22 Znači skinuli sa neba A-50 i Il-22M11 jucer. :lol:

Cim ukri razbiju ruse na nekom mjestu, odmah krene prica: dzaba vam sve, mi ih imamo bezbroj. Daj nam ovo sto smo uzeli i sutaj se nogom u guzici sto smo se smilovali da ne idemo dalje :lol:

Eno ih odmah kmece o nemogucnosti ukrajine da se oslobodi, o nuklearnim bojevim glavama, o apsurdnosti situacije. Cim vidis ove ruske spinove znas da ih je uhvatila panika i da ce sad izdati naredbu da napadnu neku random poziciju u koju ce bacati ljudske valove mesa, ili ce poceti raketirati neka mjesta gdje misle da nema Patriota. Ovo vec postaje vidjena matrica.
drndalo

#192120 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

toska wrote: 14/01/2024 22:24
Čitalac wrote: 14/01/2024 20:49 Meni je nejasna priča o dronovima. Naime, nema dana da neko od ukrajinskih dron-operatera ne objavi kako su Rusi nadmoćni na tom planu, a s obzirom na klipove koje gledamo na temi reklo bi se da na ukrajinskoj strani sve funkcioniše kako treba. Opet, kako ne koristim twittere i telegrame, nemam pojma postoji li obilje ruskih klipova, ali po toj logici moralo bi da postoji.
Uglavnom, ovo danas piše Sergij Kostinski, komandir dron odreda „Serafimi“ pri 104. brigadi, komentarišući poziv ministra Fedorova da građani u svojim domovima i o svom trošku prave dronove.
„Ne znam kako bih komentirao ovo dok neprijatelj proizvodi FPV dronove u industrijskim razmjerima, dronove koji već imaju elemente umjetne inteligencije, s noćnim kamerama novog opsega...To nisu setovi za izradu u domu, radna vojna tehnika ne može se izrađivati u kuhinji. Pedeset jedinica jednostavnih FPV-ova košta u prosjeku 1 milijun UAH, a ovih 50 komada za borbenu jedinicu nije ništa. Što učiniti kad mi treba puno dronova istog razumljivog standarda, a ne 5-10 komada od raznih "kućnih" proizvođača? Da ne govorim o industrijskoj proizvodnji standardnog streljiva za bespilotne letjelice, postupku nabave i pripremi za borbenu uporabu.
Rusi tehnološki rastu, a mi se nastavljamo baviti rukotvorinama. Štoviše, promoviramo to...jednostavno nemam riječi...Možda sam u krivu, možda nešto ne vidim i ne uzimam u obzir, ali imam osjećaj da se nešto pogrešno, apsurdno događa oko nas, i ne možemo učiniti ništa u vezi s tim...“
Možemo nagađati na šta tačno misli, a evo moje pretpostavke, ništa prepisano već na osnovu dostupnog.

Ukrajina je svoju dron armiju bazirala na široko dostupnoj potrošačkoj tehnici, Kina uglavnom i DJI proizvođač.
Rusija u početku skoro da nije imala ništa jer su još sovjetski generali manje dronove smatrali neozbiljnim i oružjem trećeg svijeta. Ono malo što su imali bilo je striktno vojno.

Za Ukrajinu je sve išlo dobro bar godinu rata dok i Rusi nisu nadošli u vožnji.
Nastaje problem, Ukr. se i dalje oslanja na komercijalne dronove čije frekvencije rada su opšte poznate i imaju predviđen uzak raspon istih jer je to preduslov za njihovu slobodnu prodaju na tržištu.
Time je stvoren glavni uslov za elektronske protivmjere za dron kao i pronalazak samog operatera/pilota i njegovo uništenje.

Rusi od starta idu drugačije, mala baza, ali nekomercijalna, frekvencije rada nepoznate i time elektronske protivmjere praktično nemoguće, vjerovatno i za USA, nema načina zaštite, puno veći raspon i za automatske skokove/promjene frekvencija kada dođe do smetnji.
Sada su tu Rusi digli masovnost proizvodnje i preuzeli primat u dron ratu.

Vjerovatno ovaj oficir zato i kuka na "kućne" dronove, Ukrajina mora preći na "military grade" dronove.
Iako mislim da si na elektronsku temu potkovaniji od mene, ne mislim da si u praVU.

Nacelno, tehnicki, mozda.

Opet, s druge strane se sjetim ko vodi Ruse "po planu" zadnje 2 godine. Stvarno mislis da Gerasimov i Sojgu imaju vecu moc razvoja strategije EW od slicnih oficira u UKR? Ja ne vidim.

Iako si mozda u pravu sa vojno-industrijskom bazom u RU, ja mislim da su UKR puno sposobniji izmisljati nove primjene (makar i civilnih originala) od Rusa, jebiga, nuzda zakon mijenja... Vidjali smo i kako cesto prolaze ti "superiorni" EW sistemi na terenu. Da su zaista superiorni u bilo cemu osim brojnosti, valjda bi sto ozbiljnije i vojno postigli, a ne valjali se u istih 1000 m blata 9 mjeseci...?

Frekvencije? Ako ja znam da se frekvencije komercijalne elektronike mogu mijenjati (naravno, ko zna), onda to znas i ti. Ja zaista ne vjerujem da UKR ide na 100% upotrebu komercijalnih dronova nepromijenjene konfiguracije. Ispada Rusi uce na greskama, a Ukrajinci glupi, pa guraju glavom kroz zid...

Objavljivanje tekstova od kojeg smo u startu krenuli u ovu raspravu mi nije najjasnije,OSIM kao dio rata i "kuhanja zabe", da se Rusi ne dosjete... Pri tom ne mislim da su Rusi pickin dim, cak ni 1:1, mada su tu najtanji jer je cijela filozofija tog sistema bila razlicita, ali sa svom tom silom skalamerije/mesa, da svi imaju samo lijevu ruku, opet su ogromna sila, koja ne ispuhuje preko noci...
Čitalac

#192121 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zalužni potvrdio obaranje aviona i objavio video njihovog nestanka sa radara.

drndalo

#192122 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ni blizu skrkavanja 2 avina za navodjenje i djelovanje, ali ipak krasno razjedinjenje jednog od 1000 preostalih ruskih tenkova... Avdivka, krk! Kupola odmah prestigla trup...

drug_profi

#192123 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 15/01/2024 10:28 Direktan sukob sa NATO-m nema sanse, jer time bi rusiju doveli u bezizlaznu situaciju, eventualno da zakomplikuju da bi NATO popustio u vezi ukrajine i prestao biti logistika.
Da. Ovaj članak na koji se osvrćeš su petparačke gluposti srbijanske štampe.
Rusija bi mogla htjeti svašta, ali direktan sukob sa NATO državom sigurno NE.

Iz prostog razloga što bi se istog časa NATO uključio i sa efektivama u rat u Ukrajini.
istra_hr

#192124 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

Čitalac wrote: 15/01/2024 10:22 Ukrajinska služba potvrđuje da je Pjongjang Rusiji isporučio oko milion granata.
... To je upravo deficit koji Moskva ima u pogledu granata, a ne može pokriti na račun vlastite proizvodnje"...
8)
Ja bi volio čuti/pročitat neki "prvoligaški komentar" svega ovoga.

Znamo, čuli smo da je Ruska industrijska/ratna proizvodnja nikad veća, nikad bolja.
U isto vrijeme, Ruska auto-industrija izbacuje na tržište najnovije modele Volge i Lade ... za razliku od jadne Njemačke, koja je "na koljenima"
Ruski BDP /GDP nikad jači, nikad bolji; Dolar i Euro padaju; Rublja raste

Stvarno, zanimaju me komentari, a ponajviše "poglavice prvoligaša" (usput, gdje je on; u nekoj mišjoj rupi-najvjerojatnije)..8)
drndalo

#192125 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ruski Telgram kanali javljaju da su avione skrkali Englezi u stvari, i to direktno, kao osvetu za nekidan pobijene Engleze...

Kako ne vjerovati ovako dobro dokumentovanim informacijama...?
Post Reply