Ukrajina

Mrmrava

#192076 Re: Ukrajina

Post by Mrmrava »

drug_profi wrote: 14/01/2024 16:04 A vidi ti njegove priče ko nas bre zavadi.
Nije rat trebao Ukrajini sigurno, ali je niko nije pitao hoće li.
Izvolite se braniti ili predati.
Pa STA nije bilo jasno, nema NATO na granicama Rusije? Vala da granicim sa ludjakom koji ima tolike nuklearke razmislio bi s kim sjeo za sto, sa njim ili sa amerom nekim. Patuljak instalirani element nema druge. Jedini pobjednici Ameri realno!
Čitalac

#192077 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Od početka agresije na Ukrajinu, Rusija je izgubila najmanje 2.619 tenkova, a postavlja se pitanje koliko tih vozila Moskva može da proizvede i modernizuje kako bi nadoknadila gubitak, prenosi Forbes.
Od početka rata u Ukrajini, Rusija je izgubila 90% tenkova koje je imala u trenutku invazije. U veljači 2022. Ruska Federacija imala je 2.987 tenkova, a nakon 23 mjeseca žestokih borbi izgubila je najmanje 2.619 ovih oklopnih vozila. Riječ je o 1725 uništenih, 145 oštećenih, 205 napuštenih i 544 zarobljena T-55, T-62, T-72, T-80 i T-90.
Da kojim slučajem Kremlj nije imao druge mogućnosti za nadoknadu vojnih gubitaka, Rusija bi trenutno raspolagala sa svega 368 tenkova. Međutim, Ruska Federacija ima čime nadoknaditi gubitke. Konkretno, govorimo o proizvodnji novih T-90M, koje proizvodi tvornica Uralvagonzavod, kao i o popravku i modernizaciji starih tenkova, čime se bave još četiri poduzeća. Kremlj tvrdi da je 2023. dobio 1500 novih i moderniziranih tenkova zahvaljujući "intenzivnim industrijskim naporima". No, analiza francuske obavještajne skupine ARI dokazuje da ruska industrija proizvede samo 390 tenkova godišnje. To znači da bi 2022. i 2023. mogla napraviti ili popraviti samo 780 tenkova. Ako je to istina, onda bi ruske oružane snage mogle imati 1180 tenkova. Ministarstvo obrane Litve u prosincu je objavilo da je Rusija sposobna proizvesti ili popraviti oko 100-150 tenkova mjesečno.
jednonogi_Jack

#192078 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Denacifikacija, NATO, večna Ruska ognjišta? Šupljak!
Konačno otkriven pravi razlog ruzke agresije.
Ćenife!
Ruska vojska "dobro razumije za što se bore" u Ukrajini jer su vidjeli rodno neutralne toalete u lokalnim školama. Guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov napisao je to u svom Telegram kanalu nakon susreta s ranjenim vojnim osobljem u bolnici.
zigzag

#192079 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Nešto mi mutno oko tih brojeva tenkova.
Jer rusi ih i dalje bjesomučno guraju preko livada a da se tih tri hiljade računa kao operativni 2021. onda bi bilo da je u cijeloj rusiji ostalo par stotina i da Rusija uopšte nema " tenkovsku odbranu".
Ovo što ima tenkova sigurno su ratno angažovani.

Al to mi je nerealno.
Peacean

#192080 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

zigzag wrote: 14/01/2024 20:29 Nešto mi mutno oko tih brojeva tenkova.
Jer rusi ih i dalje bjesomučno guraju preko livada a da se tih tri hiljade računa kao operativni 2021. onda bi bilo da je u cijeloj rusiji ostalo par stotina i da Rusija uopšte nema " tenkovsku odbranu".

Al to mi je nerealno.
Pa zar nije prije neki mjesec bila vijest da su povukli tenkove sa granice sa Finskom i Norveškom? A ako su te povukli meni je logično da su prije toga prebacili u Ukrajinu sve ono što su u Aziji imali.
drug_profi

#192081 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

jednonogi_Jack wrote: 14/01/2024 19:09 Evo za @drug_profi
Brutalno.
Ne znam kako se postavljaju ovi sakriveni tvitovi.
:kiss:
Čitalac

#192082 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Meni je nejasna priča o dronovima. Naime, nema dana da neko od ukrajinskih dron-operatera ne objavi kako su Rusi nadmoćni na tom planu, a s obzirom na klipove koje gledamo na temi reklo bi se da na ukrajinskoj strani sve funkcioniše kako treba. Opet, kako ne koristim twittere i telegrame, nemam pojma postoji li obilje ruskih klipova, ali po toj logici moralo bi da postoji.
Uglavnom, ovo danas piše Sergij Kostinski, komandir dron odreda „Serafimi“ pri 104. brigadi, komentarišući poziv ministra Fedorova da građani u svojim domovima i o svom trošku prave dronove.
„Ne znam kako bih komentirao ovo dok neprijatelj proizvodi FPV dronove u industrijskim razmjerima, dronove koji već imaju elemente umjetne inteligencije, s noćnim kamerama novog opsega...To nisu setovi za izradu u domu, radna vojna tehnika ne može se izrađivati u kuhinji. Pedeset jedinica jednostavnih FPV-ova košta u prosjeku 1 milijun UAH, a ovih 50 komada za borbenu jedinicu nije ništa. Što učiniti kad mi treba puno dronova istog razumljivog standarda, a ne 5-10 komada od raznih "kućnih" proizvođača? Da ne govorim o industrijskoj proizvodnji standardnog streljiva za bespilotne letjelice, postupku nabave i pripremi za borbenu uporabu.
Rusi tehnološki rastu, a mi se nastavljamo baviti rukotvorinama. Štoviše, promoviramo to...jednostavno nemam riječi...Možda sam u krivu, možda nešto ne vidim i ne uzimam u obzir, ali imam osjećaj da se nešto pogrešno, apsurdno događa oko nas, i ne možemo učiniti ništa u vezi s tim...“
jednonogi_Jack

#192083 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Al to mi je nerealno.
Loše si izračunao. Po ovim brojevima ih imaju više od 1100, a ne par stotina.
Rothmans

#192084 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Excel2 wrote: 14/01/2024 12:01
jednonogi_Jack wrote: 14/01/2024 11:38
Rothmans wrote: 14/01/2024 11:28 Image

Da se podsjetimo kako nije sve crno-bijelo
Naravno

Image
Ali si mu se ispisao u cefa :D
Borba proriv nacizma se nastavlja. Nekad Švabe, danas tzv izraelci i Ukrajinci.
zigzag

#192085 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

jednonogi_Jack wrote: 14/01/2024 20:49

Al to mi je nerealno.
Loše si izračunao. Po ovim brojevima ih imaju više od 1100, a ne par stotina.
Pa ukupno 1100. A sigurno na teritoriji Ukrajine trenutno mora biti bar 500-600 jer je ogromna linija fronta i svakodnevno gledamo friška uništavanja.
I sad 500 tenkova da ostane na ogromnom prostoru Rusije.

Tom računicom Vučić bi sa svojom vojskom došao do Tokija za tri dana.

Ali ako je tačan izračun, onda bi wolodimir trebao potpisati dejton jer Ukrajinci nemaju šanse :mrgreen:
Ovaj vikend nema " zabrinutih" pa da ih zamijenim dok im je praznik.
Ironmen

#192086 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Čitalac wrote: 14/01/2024 20:49 Meni je nejasna priča o dronovima. Naime, nema dana da neko od ukrajinskih dron-operatera ne objavi kako su Rusi nadmoćni na tom planu, a s obzirom na klipove koje gledamo na temi reklo bi se da na ukrajinskoj strani sve funkcioniše kako treba. Opet, kako ne koristim twittere i telegrame, nemam pojma postoji li obilje ruskih klipova, ali po toj logici moralo bi da postoji.
Uglavnom, ovo danas piše Sergij Kostinski, komandir dron odreda „Serafimi“ pri 104. brigadi, komentarišući poziv ministra Fedorova da građani u svojim domovima i o svom trošku prave dronove.
„Ne znam kako bih komentirao ovo dok neprijatelj proizvodi FPV dronove u industrijskim razmjerima, dronove koji već imaju elemente umjetne inteligencije, s noćnim kamerama novog opsega...To nisu setovi za izradu u domu, radna vojna tehnika ne može se izrađivati u kuhinji. Pedeset jedinica jednostavnih FPV-ova košta u prosjeku 1 milijun UAH, a ovih 50 komada za borbenu jedinicu nije ništa. Što učiniti kad mi treba puno dronova istog razumljivog standarda, a ne 5-10 komada od raznih "kućnih" proizvođača? Da ne govorim o industrijskoj proizvodnji standardnog streljiva za bespilotne letjelice, postupku nabave i pripremi za borbenu uporabu.
Rusi tehnološki rastu, a mi se nastavljamo baviti rukotvorinama. Štoviše, promoviramo to...jednostavno nemam riječi...Možda sam u krivu, možda nešto ne vidim i ne uzimam u obzir, ali imam osjećaj da se nešto pogrešno, apsurdno događa oko nas, i ne možemo učiniti ništa u vezi s tim...“
Na ovoj temi postoji cenzura od nas samih kornisnika koji ne objavljujemo skoro pa nista sa ruske strane, ali da rusi imaju dronove i koriste ih u obilnim kolicinama pogotovo zadnju godinu rata, sve ove snimke sto sumir o stala ekipa objavljuje sa dronovima postoje i na drugoj strani i gine se masovno od dronova.
Svaki 9 vojnik u ovome ratu je ubijen od psucanog zrna.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#192087 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

Rothmans wrote: 14/01/2024 21:07
Distortion

#192088 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Ne znam koliko je informacija tacna :?:

Misjagin je prvi plasirao ovu info.

Treba ipak sacekati zvanicni info of Yuri Ignata i co

Daleko su ovi avioni da bi ih Patriot skinuo...
Ruski telegram kanali spominji F-16 a vijest nije potvrđena. Postoji tel razgovor kako pilot trazi vatrogasce i ostalu pomoc na jednoj od pista na koju je trebao sletit...
Last edited by Distortion on 14/01/2024 22:54, edited 2 times in total.
Excel2

#192089 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Rothmans wrote: 14/01/2024 21:07
Excel2 wrote: 14/01/2024 12:01
jednonogi_Jack wrote: 14/01/2024 11:38
Naravno

Image
Ali si mu se ispisao u cefa :D
Naravno, borba protiv nacizma, sa Hitlerom na svojoj strani. :D
toska

#192090 Re: Ukrajina

Post by toska »

Čitalac wrote: 14/01/2024 20:49 Meni je nejasna priča o dronovima. Naime, nema dana da neko od ukrajinskih dron-operatera ne objavi kako su Rusi nadmoćni na tom planu, a s obzirom na klipove koje gledamo na temi reklo bi se da na ukrajinskoj strani sve funkcioniše kako treba. Opet, kako ne koristim twittere i telegrame, nemam pojma postoji li obilje ruskih klipova, ali po toj logici moralo bi da postoji.
Možemo nagađati na šta tačno misli, a evo moje pretpostavke, ništa prepisano već na osnovu dostupnog.

Ukrajina je svoju dron armiju bazirala na široko dostupnoj potrošačkoj tehnici, Kina uglavnom i DJI proizvođač.
Rusija u početku skoro da nije imala ništa jer su još sovjetski generali manje dronove smatrali neozbiljnim i oružjem trećeg svijeta. Ono malo što su imali bilo je striktno vojno.

Za Ukrajinu je sve išlo dobro bar godinu rata dok i Rusi nisu nadošli u vožnji.
Nastaje problem, Ukr. se i dalje oslanja na komercijalne dronove čije frekvencije rada su opšte poznate i imaju predviđen uzak raspon istih jer je to preduslov za njihovu slobodnu prodaju na tržištu.
Time je stvoren glavni uslov za elektronske protivmjere za dron kao i pronalazak samog operatera/pilota i njegovo uništenje.

Rusi od starta idu drugačije, mala baza, ali nekomercijalna, frekvencije rada nepoznate i time elektronske protivmjere praktično nemoguće, vjerovatno i za USA, nema načina zaštite, puno veći raspon i za automatske skokove/promjene frekvencija kada dođe do smetnji.
Sada su tu Rusi digli masovnost proizvodnje i preuzeli primat u dron ratu.

Vjerovatno ovaj oficir zato i kuka na "kućne" dronove, Ukrajina mora preći na "military grade" dronove.
Čitalac

#192091 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zaboravih da pojasnim ovo oko Fedorova i "kućnih dronova". Zamisao je, kako kaže ministar, da građani dobiju "online obuku" i spisak komponenti, alata i materijala (koje bi trebalo da kupe) pa da onda kod kuće prave dronove koje će potom slati na testiranje. Reakcije su uglavnom negativne i mahom se postavlja pitanje da li će na taj način biti napravljeno onih najavljenih milion dronova ove godine.
toska

#192092 Re: Ukrajina

Post by toska »

Čitalac wrote: 14/01/2024 23:20 Zaboravih da pojasnim ovo oko Fedorova i "kućnih dronova". Zamisao je, kako kaže ministar, da građani dobiju "online obuku" i spisak komponenti, alata i materijala (koje bi trebalo da kupe) pa da onda kod kuće prave dronove koje će potom slati na testiranje. Reakcije su uglavnom negativne i mahom se postavlja pitanje da li će na taj način biti napravljeno onih najavljenih milion dronova ove godine.
Koji li je genijalac ovo smislio...ono umjesto heklanja sklapajte dronove, biće to dobro i pouzdano za naše vojnike na frontu.
nije vrijedno komentara.
swanfilter

#192093 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

toska wrote: 14/01/2024 23:31
Čitalac wrote: 14/01/2024 23:20 Zaboravih da pojasnim ovo oko Fedorova i "kućnih dronova". Zamisao je, kako kaže ministar, da građani dobiju "online obuku" i spisak komponenti, alata i materijala (koje bi trebalo da kupe) pa da onda kod kuće prave dronove koje će potom slati na testiranje. Reakcije su uglavnom negativne i mahom se postavlja pitanje da li će na taj način biti napravljeno onih najavljenih milion dronova ove godine.
Koji li je genijalac ovo smislio...ono umjesto heklanja sklapajte dronove, biće to dobro i pouzdano za naše vojnike na frontu.
nije vrijedno komentara.
Umjesto da svakog drugog građanina Ukr usposobe za dron operatora i obezbijede iste, oni u drugoj godini rata ovako improviziraju.
karanana

#192094 Re: Ukrajina

Post by karanana »

nesto vako
apsidejzi

#192095 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Hame_ wrote: 14/01/2024 18:23
apsidejzi wrote: 14/01/2024 10:50
apsidejzi wrote: ↑12/01/2024 10:19
Daily Kos je nakon Wagnerovog drzavnog udara prognozirao da je poenta cijele farse bila da se Prigozin docepa nuklearki i baci ih na Ukrajinu. Kao nije Putin bacio iste nego odmetnuti pobunjenik. Tako bi se krivica skrenula sa Putina. Medjutim, Prigozin je u vjecnim lovistima i tu se pokazalo da Daily Kos nije povjerljiv izvor analize.
Hame_ wrote: 13/01/2024 20:55

Image
Covjek ne zna bil se smijao il plakao :lol:

Znaci, lik mene stavi na foe zato sto mu se ne svidja sta sam napisao a ja sam prepricao ono sto je on svojevremeno postavio

Evo ti drug citaj svoj post i skidaj taj foe da se ne sramotis bezze :lol: :lol: :lol:

ukrajina-t118514s173200.html#p18866997

De nek neko citira ovaj post i njega taguje da vidi jer ce mu ocito ovaj post biti sakriven :lol: :lol: :lol: Ironije...
Evo treća godina, iz sobe ratujem.

"Daily Kos nije povjerljiv izvor analize" ti ne stoji. Ne zamjerim ti, ne čitaš ko sve tamo piše. A i što bi se opterećivao.

I nemoj da likuješ na ovom upisu gore, nisi u toku, ne pratiš temu. Mislim da smo se dobro posložili ko šta prati, i eto ja se ufatio 5-6 izvora prenosim ih ovdje. Ne pada mi napamet da se s tobom sad ubjeđujem, kao ni tebi sa mnom.

Razumijem te, i mene je više puta DK iznervirao sa analizama, ali zaista imaju dobre analitičare kada molo bolje ih upratiš.

Ovo što natežeš je bila fula, ali to je samo dio Daily Kos koji svima daju prostor da kažu šta misle.

Kontaš?

*I jebeš FOE, to je pičkin dim, zaštita od dimne zavjese kada se bombarduje informacijama, a nemam kad sve to obradit.
:thumbup: :thumbup:
karanana

#192096 Re: Ukrajina

Post by karanana »

jedini nacin da ukrajina pobjedi, tj da se rusija porazi i vrati na granice iz 1991. je da u direktnu borbu udje amerika ili nato. ukrajina oficijelno pozove nato da joj pomogne da brani zemlju. to nije presedan niti prvi put, pa evo asad je to u siriji uradio. eh sad, sto bi to izazvalo siri pa mozda i nuklearni rat, to je rizik i to je razlog zbog kojeg se ovo nece dogoditi iako nije u pitanju napad na rusiju i iako bi se udarilo samo na snage rusije koje su u ukrajini. ali mislim da bi rusi roknuli nukicu negdje, i to ne u ukrajini. i to je to. ne vidim drugi nacin pobjede. dapache na duge staze ukrajina moze vise i vise gubiti jer rusi su manijaci.
zilog

#192097 Re: Ukrajina

Post by zilog »

HarTar wrote: 13/01/2024 22:09 Danas na aerodromu upoznam nekakvog ukrajinca, došao u BiH dok čeka nekakve papire za London, i kaže meni lola, vi bosanci ste svi ludi. Reko koji ćeš đavo onda ovdje i odem.... Eto ko nam to kaže.. :-)
Nije to nista, ja veceras, u Vilsonovom, sretoh Erdogana, Putina i Dodika, drze se za ruke i igraju ringe-ringe-raja.
- Merhaba Tajip, sta ces ti sa njima?; Rekoh
- Rusi su nasi saveznici, od kada je Zahiragic rekao da se njima okrece; Kaze Erdo
- A Srbi? pitam ja.
- Eh oni su saveznici, jos od Stefana Lazarevica, od kad je jurisao na Bosnu i , pod Bajazitovom zastavom, se junacki borio protiv Timura kod Ankare
- A mi Bosanci? pitam ga
- Vi ste budale...
Sikterlija

#192098 Re: Ukrajina

Post by Sikterlija »

karanana wrote: 15/01/2024 02:29 jedini nacin da ukrajina pobjedi, tj da se rusija porazi i vrati na granice iz 1991. je da u direktnu borbu udje amerika ili nato. ukrajina oficijelno pozove nato da joj pomogne da brani zemlju. to nije presedan niti prvi put, pa evo asad je to u siriji uradio. eh sad, sto bi to izazvalo siri pa mozda i nuklearni rat, to je rizik i to je razlog zbog kojeg se ovo nece dogoditi iako nije u pitanju napad na rusiju i iako bi se udarilo samo na snage rusije koje su u ukrajini. ali mislim da bi rusi roknuli nukicu negdje, i to ne u ukrajini. i to je to. ne vidim drugi nacin pobjede. dapache na duge staze ukrajina moze vise i vise gubiti jer rusi su manijaci.
Ako dođe do nuklearki prvo će biti potopljeno jedno ostrvo, jugo-istočno od Islanda. :P
emirolini

#192099 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

To ostrvo cim bi bilo planirano da se potopi bi iskorijenilo i zadnji atom onoga koji je isplanirao da potopi to ostrvo tako da taj ne bi ni stigao izdati naredbu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#192100 Re: Ukrajina

Post by pici »

Opet siljite o nuklearnom i apokalipsi. Svijet je do sada bio par puta na granici nuklearnog a najpoznatiji je onaj iz ere Kenedija koji je bezbroj puta i filmovan. I da NATO se angazuje u Ukrajini a vec jeste, nebi bilo nuklearnog. Nisu ni Ameri ni Rusi a bogumi ni Kinezi jeli bunike da zbog tamo neke trece zemlje pokrenu planetarno unistenje. Ludaka i budala vazda ima i bit ce, medjutim svakom je draga njegova gujca.
Ameri imaju strahovito tehnolosko naoruzanje i zasta da im to sluzi za izlozbe. Ratova je bilo i bit ce u to nema sumnje samo gdje, kad i kojim intenzitetom, to sami bog zna.
Ukrajina je odlicna za pokazivanje misica i jednih i drugih tako da bit ce tu jos svega. Kremlj je na koljenima i treba im pauza, zato im sada preko proksija odgovara da amere razvuku na bliskom istoku, tajvanu, koreji a po najavi ukrajinskih obavjestajnih sluzbi i prijetnjama kepecovih pudlica, moguci sukobi na balkanu, baltiku, centralnoj i juznoj americi itd itd. Kad se slonovi tuku, ostali budu zgazeni.
Post Reply