Pa ono sto sam ti napisao u vezi "cekanja" nije pitanje mog licnog "stava", kao sto si ti to okarakterizirao, vec objektivne realnosti - jer i ti sam si pisao o nekom buducem vremenu, koje si ti, zbog svog subjektivnog stava predvidio kao nesto cemu cemo svi zuditi. Mozda si u pravu, mozda nisi, ali to je pitanje stava.
Ono sto nije pitanje stava je ekonomska, politicka i drustvena situacija u BiH u zadnjih skoro 30 godina od rata na ovamo.
A vjeruj mi, meni je itekako drago cuti da je situacija tamo mnogo bolja nego sto je bila prije 10, 15, 20 godina.
No za nekoga ko je morao donositi odluke o odlasku prije 15, 20, 25 godina, ideja da ce za 10, 15, 25 godina od danas BiH biti raj na zemlji, ne znaci bas puno, jer je u medjuvremenu proslo pola njegovog zivota.
U svoj ovoj prici bitna je generalizacija, a ne individualne price. Svako ima svoj zivot i svoje zelje i prohtjeve, kao i sposobnosti i okolnosti, tako da je pojedincu uvijek moze odgovarati nesto drugo od onog sto objektivno odgovara vecini. Glupo je objasnjavati drugima kako treba da se osjecaju, kao sto si i sam rekao.
No pogotovo je glupo ako to radis prvenstveno jer zelis sam da se osjecas bolje zbog svojih zivotnih odluka, a nisi ni svjestan toga. Ovo vazi za mene i za tebe i za svakoga.