jeza u ledja wrote: ↑08/01/2024 16:35U Americi danas vise zena radja djecu u 30-35 nego 25-30. Prosjecna dob zene pri rodjenju prvog djeteta je 27 godina. I naravno sto je obrazovanost veca to je dob veca.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 09:55Treba razlučiti ženska prava i fiziologiju jer jedno i drugo ne mora bit kompatibilno. Fiziološka je činjenica da je ljudski organizam podešen da se djeca prave i rađaju negdje od 18 do 28, možda tridesete, i svakako nije ženski organizam predviđen da prvo dijete rađa nakon 35. Ljudi su životinje isto kao pume ili slonovi i imaju fiziologiju koja je istesana kroz milijarde godina evolucije. I taj mehanizam se ne može promijeniti preko noći, odnosno u dvije generacije otkad se čeka da se završi fakultet, zaposli, kupi stan, dva automobila, napreduje na poslu, malo poživi i proputuje i onda kad se potrefe svi uvjeti, konstelacija zvijezda i što sve ne, e onda ćemo imati djecuBloo wrote: ↑07/01/2024 20:57
Da, kada je djevojka imala 18, a on malo stariji i vec radio...
Danas, zamisli dvoje od 18.
Koji nece na fakultet.
Kako ce to dijete prehranjivati?
Najzdravije? Znaci odmah poslije mature, trudna.
Nista fakultet, rad i tako dalje...odmah i drugo rodis jer si jos u "najzdravijim" godinama.![]()
Isto je tako fiziologija podesena da si sposoban fizicki raditi i danas zaradjivati sa 15-16 godina, sto bi u ovoj tvojoj prirodnoj postavci svari znacilo da muskarac sljaka sa 18, dok zena cuva djecu, a ne da oboje sjede kod roditelja kuci do 25, 30 godine. Pogotovo ne da jedno bira fakultet dok drugo pocinje da sljaka/radja djecu sa 17.
Ovo sto je moimoi napisala je besmisleno.
Opet ne pričamo o istoj stvari. Ja ne sporim kad se sve češće rađa, ta i moja žena je prvo rodila u tridesetoj. Ja sam rekao kako je ljudsko tijelo podešeno i tako će biti podešeno još nekoliko generacija jer se biologija ne može promijeniti preko noći. Ovo preko noći kažem figurativno, premda je u evoluciji ljudske vrste ovih pedesetak godina kad se sve to mijenja doslovno "preko noći"