Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dope_Man

#876 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Dope_Man »

Sid the sloth wrote: 08/01/2024 10:09 Je li tebi jasno da zene koje prirodnim putem imaju 1% sanse da rode, uz pomoc medicine rode iz 2-3 pokusaja?
Tvoja prica je od prije 50 godina, medicina je od tad napravila ogroman skok, zagooglaj.
Branis neodbranjivo. Niko ne negira da je medicina napredovala i da danas zena od 50 godina u nekim slucajevima moze roditi dijete bez problema. Sve je to super, hvala svakom naucniku i doktoru koji su dali doprinos tom razvoju.

Medjutim, to ne mijenja bioloske cinjenice, a bioloska cinjenica je da svaka trudnoca od sredine 30tih pa dalje je po svojoj prirodi rizicnija i sansa za razne poremecaje je znatno veca, i vjerovatnoca svih negativnih dogadjaja koji se vezu za trudnocu i radjanje raste sa godinama majke.
mali_balon

#877 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by mali_balon »

Dope_Man wrote: 08/01/2024 10:39
Sid the sloth wrote: 08/01/2024 10:09 Je li tebi jasno da zene koje prirodnim putem imaju 1% sanse da rode, uz pomoc medicine rode iz 2-3 pokusaja?
Tvoja prica je od prije 50 godina, medicina je od tad napravila ogroman skok, zagooglaj.
Branis neodbranjivo. Niko ne negira da je medicina napredovala i da danas zena od 50 godina u nekim slucajevima moze roditi dijete bez problema. Sve je to super, hvala svakom naucniku i doktoru koji su dali doprinos tom razvoju.

Medjutim, to ne mijenja bioloske cinjenice, a bioloska cinjenica je da svaka trudnoca od sredine 30tih pa dalje je po svojoj prirodi rizicnija i sansa za razne poremecaje je znatno veca, i vjerovatnoca svih negativnih dogadjaja koji se vezu za trudnocu i radjanje raste sa godinama majke.
More bit bidne a more bit ne bidne....e sad do roditelja je da odluce....ali nauka je napredovala pa im u toj odluci moze pomoci
Dope_Man

#878 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Dope_Man »

mali_balon wrote: 08/01/2024 13:32
Dope_Man wrote: 08/01/2024 10:39 Branis neodbranjivo. Niko ne negira da je medicina napredovala i da danas zena od 50 godina u nekim slucajevima moze roditi dijete bez problema. Sve je to super, hvala svakom naucniku i doktoru koji su dali doprinos tom razvoju.

More bit bidne a more bit ne bidne....e sad do roditelja je da odluce....ali nauka je napredovala pa im u toj odluci moze pomoci
Naravno da moze proci i bez ikakvih problema, niko ziv to ne negira, niti umanjuje naucni progres.

Jednostavno poenta je da je veca sansa da ce se javiti problemi u trudnoci sto je zena starija i to je nepobitna cinjenica. Iako nije lako nacrtati neku konkretnu granicu, obicno se trudnoce u dobi 35 i vise smatraju rizicnijim i to je to.
Ateista

#879 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Ateista »

U praksi, u danasnjem vremenu se ne mozemo voditi samo biologijom kada se donosi odluka o potomstvu, ima puno faktora koji uticu, od socijalnih do ekonomskih. Valja se skolovati, valja naci posao i stabilna primanja, te ono sto se cesto zanemaruje - treba to zeljeti i treba naci pravu osobu sa kojom to zelis i da je zelja obostrana, dzaba i sve ostalo ako neko nema partnera sa kojim stvarno zeli dijete. Ima varijanti i da zene nadju nekog donora samo zbog djeteta, ali mislim da to nije to kao kad imas dijete sa partnerom. Zbog toga ne mozemo u praksi gledati samo biologiju, ali ako pricamo o bioloskom aspektu tu nema nikakve dileme da postoje idealne bioloske godine za reprodukciju i da se starenjem povecavaju sanse za razne probleme. Zahvaljujuci nauci neki rizici se mogu umanjiti, neki problemi rijesiti, neki opet ne mogu, i svako treba da donese odluku za sebe kad zeli, da sagleda sve aspekte i odvaga koji su najbitniji. Nekom se sve poklopi da u najboljim godinama ima sve uslove, neko ce pozuriti zbog biologije pa imati finansijske probleme ili imati dijete sa osobom koju bas i ne voli, neko ce cekati prave uslove i rizikovati zdravstvene probleme, jbg malo kome se sve idealno poklopi.
moimoi

#880 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moimoi »

Ma malo ko ce danas gledati da ima dijete u 20im. Meni recimo tada nije padalo na um. Hrjela sam izlaziti, provoditi se, putovati… kakva ba djeca?! pomjerala sam se s mjesta kada bi ih neko spomenuo. Tek tamo krajem 20 sam skontala da je vrijeme da se pocne o tome razmisljati. I vodila sam se kao starija prvorotka :D
dr_Evil

#881 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 08/01/2024 14:12 Ma malo ko ce danas gledati da ima dijete u 20im. Meni recimo tada nije padalo na um. Hrjela sam izlaziti, provoditi se, putovati… kakva ba djeca?! pomjerala sam se s mjesta kada bi ih neko spomenuo. Tek tamo krajem 20 sam skontala da je vrijeme da se pocne o tome razmisljati. I vodila sam se kao starija prvorotka :D
Tako i ja, a ona moja navalila hajde, cim sam dobije prvo odmah sam pozelio jos 5 :D

Da imam para ko Dzeko imao bi ih vise od Amre :D
ElRe

#882 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by ElRe »

Dijete tetoviranog oca sa pederušom i majke sa naduvanim usnama (bruder i bruderka) može samo da bude debil i kriminalac. A takvih je danas solidan broj u Sarajevu.
Sve na stranu (nevaspitanje, kukultura...) ali kada roditelji danas dijete od 3-4 godine hrane picom sa najgorim sastojcima, hamburgerima, pomfritom, da li znaju da potiho ubijaju svoje dijete?
vjeshalica

#883 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by vjeshalica »

ElRe wrote: 08/01/2024 14:16 Dijete tetoviranog oca sa pederušom i majke sa naduvanim usnama (bruder i bruderka) može samo da bude debil i kriminalac. A takvih je danas solidan broj u Sarajevu.
Sve na stranu (nevaspitanje, kukultura...) ali kada roditelji danas dijete od 3-4 godine hrane picom sa najgorim sastojcima, hamburgerima, pomfritom, da li znaju da potiho ubijaju svoje dijete?
Sta te briga, ubijaju svoje.
Ne treba biti narocito inteligentan da shvatis da je takva hrana smeće.
Ateista

#884 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Ateista »

moimoi wrote: 08/01/2024 14:12 Ma malo ko ce danas gledati da ima dijete u 20im. Meni recimo tada nije padalo na um. Hrjela sam izlaziti, provoditi se, putovati… kakva ba djeca?! pomjerala sam se s mjesta kada bi ih neko spomenuo. Tek tamo krajem 20 sam skontala da je vrijeme da se pocne o tome razmisljati. I vodila sam se kao starija prvorotka :D
Podsjeti me, hodamo nas dvoje ulicom, tako rane 20-te kada je pomisao na trudnocu bila nocna mora, neka romkinja trazi pare i usput "da ti rodi musko dijete" - ma mrs ne sluti, poslali je u neku stvar. :lol:
Ali upravo tako, malo kome je to na pameti u tim godinama, mi smo cak i dosta rano poceli zivjeti skupa pa smo i imali uslove, ali tek kasnije poceli razmisljati o tome.
Ateista

#885 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Ateista »

dr_Evil wrote: 08/01/2024 14:14
Tako i ja, a ona moja navalila hajde, cim sam dobije prvo odmah sam pozelio jos 5 :D

Da imam para ko Dzeko imao bi ih vise od Amre :D
Znas kako kazu, lako je tudjim... :lol:
Da li bi tako zelio da ih ti radjas? :D
JohnnyS

#886 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by JohnnyS »

Ako mladi ovo čitaju, da im ko skoro pa starac kažem, ako čekaju idealno vrijeme za dobiti dijete, ili ako imaju već jedno pa čekaju idealne uvjete za drugo, to se neće dogoditi, nema nikad idealnih uvjeta :D
dr_Evil

#887 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by dr_Evil »

Ateista wrote: 08/01/2024 14:19 Znas kako kazu, lako je tudjim... :lol:
Pa jos uvijek nemam dozvolu da pravim trece, ali polahko, tiha voda brijegove obara :D

Evo sta da ti kazem, jest porod muka, uzasna, bio sam na oba, ali nije da ih radjamo po 12 ko nekad nase pranene. Valja mi je necim potplatit dobrim :D
moimoi

#888 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moimoi »

Ateista wrote: 08/01/2024 14:17
Podsjeti me, hodamo nas dvoje ulicom, tako rane 20-te kada je pomisao na trudnocu bila nocna mora, neka romkinja trazi pare i usput "da ti rodi musko dijete" - ma mrs ne sluti, poslali je u neku stvar. :lol:
Ali upravo tako, malo kome je to na pameti u tim godinama, mi smo cak i dosta rano poceli zivjeti skupa pa smo i imali uslove, ali tek kasnije poceli razmisljati o tome.
Ma i mi smo rano poceli zivjeti skupa.. al nam dijete nije bilo na kraj pameti.
I sad kada vidim mlade roditelje kontam-vidi balavaca :lol: Mislim, niDze veze.. prirodnije je to nego po stare dane.
dr_Evil

#889 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 08/01/2024 14:20 Ako mladi ovo čitaju, da im ko skoro pa starac kažem, ako čekaju idealno vrijeme za dobiti dijete, ili ako imaju već jedno pa čekaju idealne uvjete za drugo, to se neće dogoditi, nema nikad idealnih uvjeta :D
Hecime jesi li izdanje Golf 1 ili Golf II, nemoj samo reci da si folcige :D
JohnnyS

#890 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by JohnnyS »

3 :D
dr_Evil

#891 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 08/01/2024 14:253 :D
Valja tebi onda jos djece pravit :D
Tango556

#892 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Tango556 »

Imam par ljudi u blizoj okolini koji pokusavaju "medicinskim putem" dobiti prvo dijete, samo cu reci da je puno puno teze nakon zenine 37. godine. Prvo skupo je, drugo neki pokusavaju 4,5 puta bezuzpjesno sto znaci da moras biti dobro finansijski potkovan, jednostavno sto neko rece prije starija jaja manje sansi, iako je medicina napredovala.
nepass1

#893 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by nepass1 »

Sjetim se, mi srednja skola u mene drug prica kako ce se ozeniti i jedva ceka djete. Jbt mi tad svi daj da se izlazi, cuga, da sto vise sisa u zivotu vidis i dotaknes, da polazes vozacki on o djetetu.
Lik zavrsio srednju kroz godinu se ozenio i dobio djete. Ja cekao do 35e :lol:
nepass1

#894 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by nepass1 »

dr_Evil wrote: 08/01/2024 14:21
Pa jos uvijek nemam dozvolu da pravim trece, ali polahko, tiha voda brijegove obara :D

Evo sta da ti kazem, jest porod muka, uzasna, bio sam na oba, ali nije da ih radjamo po 12 ko nekad nase pranene. Valja mi je necim potplatit dobrim :D
Haha ja jedno i odmah je pao dogovor da nema vise djece. Ne znam sta bi me moglo nagovoriti za drugo djete
Piaty

#895 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Piaty »

A koliko ti je čo'ek bio star u to vrijeme?
Piaty

#896 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Piaty »

Tango556 wrote: 08/01/2024 14:30

Imam par ljudi u blizoj okolini koji pokusavaju "medicinskim putem" dobiti prvo dijete, samo cu reci da je puno puno teze nakon zenine 37. godine. Prvo skupo je, drugo neki pokusavaju 4,5 puta bezuzpjesno sto znaci da moras biti dobro finansijski potkovan, jednostavno sto neko rece prije starija jaja manje sansi, iako je medicina napredovala.
Moj kolega je na tu "medecinu" potrošio oko 100 000 KM i na koncu je uspio. Postao je otac u svojoj 45-46 godini.
dr_Evil

#897 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by dr_Evil »

nepass1 wrote: 08/01/2024 15:33

Haha ja jedno i odmah je pao dogovor da nema vise djece. Ne znam sta bi me moglo nagovoriti za drugo djete
Pa ne znam, jednostavno zelis ili ne, nema tu tacnog odgovora. Iskreno ne bih mogao imati jedno, previse bih se sekirao da mu nesto ne bude. I ovako se sekiram ali nekako se podijeli izmedju njih.
Ateista

#898 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Ateista »

nepass1 wrote: 08/01/2024 15:30
Sjetim se, mi srednja skola u mene drug prica kako ce se ozeniti i jedva ceka djete. Jbt mi tad svi daj da se izlazi, cuga, da sto vise sisa u zivotu vidis i dotaknes, da polazes vozacki on o djetetu.
Lik zavrsio srednju kroz godinu se ozenio i dobio djete. Ja cekao do 35e :lol:
Covjek je ispunio svoj san, drago mi je zbog njega. :D
Treba postovati svaciji izbor, pa i taj.
Mi smo imali jednu u srednjoj koja je napustila skolu i udala se prije zavrsetka, ne znam kad je dijete dobila, moguce i da je zatrudnila prije toga i zato napustila skolu.
Sid the sloth

#899 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Sid the sloth »

dr_Evil wrote: 08/01/2024 15:36
nepass1 wrote: 08/01/2024 15:33

Pa ne znam, jednostavno zelis ili ne, nema tu tacnog odgovora. Iskreno ne bih mogao imati jedno, previse bih se sekirao da mu nesto ne bude. I ovako se sekiram ali nekako se podijeli izmedju njih.
Zar nije upravo zbog toga vise djece = vise brige? Ili kontas ono hajd ako jednom nesto bude imam jos dvoje (nadam se da nije ovo) :?
jeza u ledja

#900 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 08/01/2024 09:55
Bloo wrote: 07/01/2024 20:57
moimoi wrote: 07/01/2024 20:40 Sto stariji roditelji to vise popustanja tj imas vise razumjevanja. Jebiga.. tako je. Nekada je bilo normalno i med najzdravije da prvo dijete dobijes sa 18-20.. sada to izgleda kao da si maloljetnik/ balavac.
Da, kada je djevojka imala 18, a on malo stariji i vec radio...
Danas, zamisli dvoje od 18.
Koji nece na fakultet.
Kako ce to dijete prehranjivati?

Najzdravije? Znaci odmah poslije mature, trudna.
Nista fakultet, rad i tako dalje...odmah i drugo rodis jer si jos u "najzdravijim" godinama. :D
Treba razlučiti ženska prava i fiziologiju jer jedno i drugo ne mora bit kompatibilno. Fiziološka je činjenica da je ljudski organizam podešen da se djeca prave i rađaju negdje od 18 do 28, možda tridesete, i svakako nije ženski organizam predviđen da prvo dijete rađa nakon 35. Ljudi su životinje isto kao pume ili slonovi i imaju fiziologiju koja je istesana kroz milijarde godina evolucije. I taj mehanizam se ne može promijeniti preko noći, odnosno u dvije generacije otkad se čeka da se završi fakultet, zaposli, kupi stan, dva automobila, napreduje na poslu, malo poživi i proputuje i onda kad se potrefe svi uvjeti, konstelacija zvijezda i što sve ne, e onda ćemo imati djecu
U Americi danas vise zena radja djecu u 30-35 nego 25-30. Prosjecna dob zene pri rodjenju prvog djeteta je 27 godina. I naravno sto je obrazovanost veca to je dob veca.

Isto je tako fiziologija podesena da si sposoban fizicki raditi i danas zaradjivati sa 15-16 godina, sto bi u ovoj tvojoj prirodnoj postavci svari znacilo da muskarac sljaka sa 18, dok zena cuva djecu, a ne da oboje sjede kod roditelja kuci do 25, 30 godine. Pogotovo ne da jedno bira fakultet dok drugo pocinje da sljaka/radja djecu sa 17.

Ovo sto je moimoi napisala je besmisleno.
Post Reply