Problem je kad dijete naviknu na mobitel i tablet pa se ne znaju ni sa cim drugim zabaviti. Ko ih ne navikne da je to jedini nacin ubijanja dosade, ima puno drugih nacina da se zabave. Nije problem ni telefon nekad u ogranicenim kolicinama, recimo kad dosadi druga igra, kad se negdje predugo ceka pa ga malo i tim zabaviti, ali ne samo ekranom i ne sve vrijeme.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 09:47Po mom misljenju ovo je jedini opravdan razlog kad djeci treba dati mobitel. Da na miru popiju kafu ljudi oko tebe a da i ti sjednes sat vremena umjesto da ganjas dijete po kaficu.Ateista wrote: ↑08/01/2024 08:17Pa sad, nisam bas siguran koliko je to sa popustanjem povezano na taj nacin sa godinama,ako i jeste ja bih prije rekao obrnuto i da ce stariji roditelji manje popustati.![]()
Generalno, danasnji roditelji previse popustaju djeci,da li ima veze sa godinama ili ne to nisam siguran, ali koliko puta vidim da necije dijete pravi gluposti, nepristojno je i slicno, roditelji su tu ali pustaju, nece da remete svoj mir, pogotovo ako piju kafu. Onda kad vidim da djeci daju tablete i telefone na kojima djeca vise po sat vremena i vise,opet da bi mogli u miru popiti kafu, te pogotovo tako od njih prave debile...
Nikad necu zaboraviti scenu sa jednog aerodroma i covjeka sa djetetom oko 3 godine, par sati koliko sam cekao i poslije u avionu, dijete je sve vrijeme za tabletom, slusalice na usima i cucla u ustima, znaci potpuno izolovano od vanjskog svijeta. Onda se roditelji cude sto dijete nije zainteresovano ni za sta,sto slabo govori i slicno...
Problem je obicno sto ti ljudi daju mobitel u svakoj situaciji kad im se ne da odgajati dijete (kuci, u gostima, vani, ...).
Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
- Ateista
#851 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
-
Sid the sloth
#852 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Upravo tako. Zato kazem ja bih ogranicio upotrebu mobitela samo na ove situacije kad si vani, medju drugim ljudima pa da im tvoje dijete ne smeta. Jako je tesko smiriti dijete da sjedi sat vremena na stolici, moras ga ili ganjati po kaficu ili mu dati mobitel da sjedi.Ateista wrote: ↑08/01/2024 09:59Problem je kad dijete naviknu na mobitel i tablet pa se ne znaju ni sa cim drugim zabaviti. Ko ih ne navikne da je to jedini nacin ubijanja dosade, ima puno drugih nacina da se zabave. Nije problem ni telefon nekad u ogranicenim kolicinama, recimo kad dosadi druga igra, kad se negdje predugo ceka pa ga malo i tim zabaviti, ali ne samo ekranom i ne sve vrijeme.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 09:47Po mom misljenju ovo je jedini opravdan razlog kad djeci treba dati mobitel. Da na miru popiju kafu ljudi oko tebe a da i ti sjednes sat vremena umjesto da ganjas dijete po kaficu.Ateista wrote: ↑08/01/2024 08:17
Pa sad, nisam bas siguran koliko je to sa popustanjem povezano na taj nacin sa godinama,ako i jeste ja bih prije rekao obrnuto i da ce stariji roditelji manje popustati.![]()
Generalno, danasnji roditelji previse popustaju djeci,da li ima veze sa godinama ili ne to nisam siguran, ali koliko puta vidim da necije dijete pravi gluposti, nepristojno je i slicno, roditelji su tu ali pustaju, nece da remete svoj mir, pogotovo ako piju kafu. Onda kad vidim da djeci daju tablete i telefone na kojima djeca vise po sat vremena i vise,opet da bi mogli u miru popiti kafu, te pogotovo tako od njih prave debile...
Nikad necu zaboraviti scenu sa jednog aerodroma i covjeka sa djetetom oko 3 godine, par sati koliko sam cekao i poslije u avionu, dijete je sve vrijeme za tabletom, slusalice na usima i cucla u ustima, znaci potpuno izolovano od vanjskog svijeta. Onda se roditelji cude sto dijete nije zainteresovano ni za sta,sto slabo govori i slicno...
Problem je obicno sto ti ljudi daju mobitel u svakoj situaciji kad im se ne da odgajati dijete (kuci, u gostima, vani, ...).
-
moimoi
#853 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Nece. Stariji roditelji imaju puno vise razumjevanja nego mladji. Mladji su egoisticniji. Kraci fitilj imaju. Zato ne dozvoljavaju djeci sve sto ce dozvoliti stariji.Ateista wrote: ↑08/01/2024 08:17Pa sad, nisam bas siguran koliko je to sa popustanjem povezano na taj nacin sa godinama,ako i jeste ja bih prije rekao obrnuto i da ce stariji roditelji manje popustati.![]()
A vjeruj mi, bolje da je imao tablet u ruci citav put nego da se derao u avionu citav put
- JohnnyS
#854 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Medicina ti može pomoći preživjeti srčani ili moždani udar, ali to ne znači da je ljudsko tijelo predviđeno da jede tri big mac menija dnevno. Jer ja sam pričao što je fiziologija, a ne što je medicinski potpomognuto.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 09:58To bi mozda i bilo tacno da zene jos uvijek radjaju djecu na njivama (ko pume i slonovi). Ne znam jeste li culi za medicinu, ali toliko je napredovala da je svejedno vise kad ces roditi dijete. Zenama koje su radjale na njivi svaki porod je bio rizicniji nego sto je danas za zenu od 35+.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 09:55 Treba razlučiti ženska prava i fiziologiju jer jedno i drugo ne mora bit kompatibilno. Fiziološka je činjenica da je ljudski organizam podešen da se djeca prave i rađaju negdje od 18 do 28, možda tridesete, i svakako nije ženski organizam predviđen da prvo dijete rađa nakon 35. Ljudi su životinje isto kao pume ili slonovi i imaju fiziologiju koja je istesana kroz milijarde godina evolucije. I taj mehanizam se ne može promijeniti preko noći, odnosno u dvije generacije otkad se čeka da se završi fakultet, zaposli, kupi stan, dva automobila, napreduje na poslu, malo poživi i proputuje i onda kad se potrefe svi uvjeti, konstelacija zvijezda i što sve ne, e onda ćemo imati djecu
-
Sid the sloth
#855 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Pa ne mozes porediti sa slonovima i pumama jer oni nemaju medicinu. Prije samo 50 godina je bilo normalno da zena izgubi 1-2 djece, danas se to smatra katastrofom - zahvaljujuci medicini. Imas CTG snimke, imas ultrazvuk, cak i kad je bebi omotana vrpca oko vrata i veliki je rizik da ce se ugusiti doktori uspiju poroditi zenu na vrijeme i spasiti dijete. Dakle - medicina je omogucila zenama da radjaju kad hoce, moze sa 18 moze sa 38.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 10:02Medicina ti može pomoći preživjeti srčani ili moždani udar, ali to ne znači da je ljudsko tijelo predviđeno da jede tri big mac menija dnevno. Jer ja sam pričao što je fiziologija, a ne što je medicinski potpomognuto.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 09:58To bi mozda i bilo tacno da zene jos uvijek radjaju djecu na njivama (ko pume i slonovi). Ne znam jeste li culi za medicinu, ali toliko je napredovala da je svejedno vise kad ces roditi dijete. Zenama koje su radjale na njivi svaki porod je bio rizicniji nego sto je danas za zenu od 35+.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 09:55 Treba razlučiti ženska prava i fiziologiju jer jedno i drugo ne mora bit kompatibilno. Fiziološka je činjenica da je ljudski organizam podešen da se djeca prave i rađaju negdje od 18 do 28, možda tridesete, i svakako nije ženski organizam predviđen da prvo dijete rađa nakon 35. Ljudi su životinje isto kao pume ili slonovi i imaju fiziologiju koja je istesana kroz milijarde godina evolucije. I taj mehanizam se ne može promijeniti preko noći, odnosno u dvije generacije otkad se čeka da se završi fakultet, zaposli, kupi stan, dva automobila, napreduje na poslu, malo poživi i proputuje i onda kad se potrefe svi uvjeti, konstelacija zvijezda i što sve ne, e onda ćemo imati djecu
-
moimoi
#856 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Je li tebi jasno da zena ima jajasca koja su svakim danom sve starija i starija? Ono cisto narodski da ti objasnimSid the sloth wrote: ↑08/01/2024 09:58Mozda je tako ako se druzis sa nanama i one ti daju informacije i poglede na svijet.moimoi wrote: ↑08/01/2024 09:54Ma uspjevali su zavrsavati i fakultete. Doduse ovi malo stariji 23-24. Opet neuporedivo su ranije radjali. Danas je normala oko 30te +Bloo wrote: ↑07/01/2024 20:57
Da, kada je djevojka imala 18, a on malo stariji i vec radio...
Danas, zamisli dvoje od 18.
Koji nece na fakultet.
Kako ce to dijete prehranjivati?
Najzdravije? Znaci odmah poslije mature, trudna.
Nista fakultet, rad i tako dalje...odmah i drugo rodis jer si jos u "najzdravijim" godinama.![]()
A zdravije cisto bioloski gledanoStarom prvorotkom se smatrala zena koja rodi sa 25-6 a kamo li nakon.
Civilizovani svijet, medicina, itd. je napredovao i sad mozes roditi kad hoces bez da te neka baba s 2 razreda nazove starom prvorotkom.
To bi mozda i bilo tacno da zene jos uvijek radjaju djecu na njivama (ko pume i slonovi). Ne znam jeste li culi za medicinu, ali toliko je napredovala da je svejedno vise kad ces roditi dijete. Zenama koje su radjale na njivi svaki porod je bio rizicniji nego sto je danas za zenu od 35+.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 09:55 Treba razlučiti ženska prava i fiziologiju jer jedno i drugo ne mora bit kompatibilno. Fiziološka je činjenica da je ljudski organizam podešen da se djeca prave i rađaju negdje od 18 do 28, možda tridesete, i svakako nije ženski organizam predviđen da prvo dijete rađa nakon 35. Ljudi su životinje isto kao pume ili slonovi i imaju fiziologiju koja je istesana kroz milijarde godina evolucije. I taj mehanizam se ne može promijeniti preko noći, odnosno u dvije generacije otkad se čeka da se završi fakultet, zaposli, kupi stan, dva automobila, napreduje na poslu, malo poživi i proputuje i onda kad se potrefe svi uvjeti, konstelacija zvijezda i što sve ne, e onda ćemo imati djecu
Last edited by moimoi on 08/01/2024 10:08, edited 1 time in total.
- Ateista
#857 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Ja bas imam utisak da stariji imaju kraci fitilj i da ce mladji zbog svog komfora vise popustati, ali ne mora znaciti da sam u pravu,samo neki moj utisak,svakako je to individualno.moimoi wrote: ↑08/01/2024 10:02Nece. Stariji roditelji imaju puno vise razumjevanja nego mladji. Mladji su egoisticniji. Kraci fitilj imaju. Zato ne dozvoljavaju djeci sve sto ce dozvoliti stariji.Ateista wrote: ↑08/01/2024 08:17Pa sad, nisam bas siguran koliko je to sa popustanjem povezano na taj nacin sa godinama,ako i jeste ja bih prije rekao obrnuto i da ce stariji roditelji manje popustati.![]()
A vjeruj mi, bolje da je imao tablet u ruci citav put nego da se derao u avionu citav putPogotovo kada im se zacepe usi usljed promjena nadmorske visene… zna biti bolno za starije a kamo li za djecu. Tako da su slusalice i tablet zakon u putu.
Kao sto sam naveo u postu iznad,nije problem i to neko vrijeme, ali ako neko ne zna zabaviti dijete na drugi nacin onda je do njega. Jos aerodrom,avioni, sva djeca su tim odusevljena, nema sta mu ne moze pokazati, mobitel bi tu trebao biti samo za svaki slucaj kad ga ne mozes vise drugacije zabaviti.
- JohnnyS
#858 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Rekli bi u Dalmaciji, ja u kupe ti u špade. Ja ne niječeđ da žene mogu rađati kad god hoće dok nisu u menopauzi, i da je medicina po tom pitanju uvelike napredovala, samo kažem kako je žensko tijelo predviđeno da rađa puno prije nego se sad rađa, a recimo to vidimo po porastu broja djece s downovim sindromom (direktno vezan sa starošću majke pri porodu) ili porastom broja carskih rezova u odnosu na ranije.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:05Pa ne mozes porediti sa slonovima i pumama jer oni nemaju medicinu. Prije samo 50 godina je bilo normalno da zena izgubi 1-2 djece, danas se to smatra katastrofom - zahvaljujuci medicini. Imas CTG snimke, imas ultrazvuk, cak i kad je bebi omotana vrpca oko vrata i veliki je rizik da ce se ugusiti doktori uspiju poroditi zenu na vrijeme i spasiti dijete. Dakle - medicina je omogucila zenama da radjaju kad hoce, moze sa 18 moze sa 38.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 10:02Medicina ti može pomoći preživjeti srčani ili moždani udar, ali to ne znači da je ljudsko tijelo predviđeno da jede tri big mac menija dnevno. Jer ja sam pričao što je fiziologija, a ne što je medicinski potpomognuto.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 09:58
To bi mozda i bilo tacno da zene jos uvijek radjaju djecu na njivama (ko pume i slonovi). Ne znam jeste li culi za medicinu, ali toliko je napredovala da je svejedno vise kad ces roditi dijete. Zenama koje su radjale na njivi svaki porod je bio rizicniji nego sto je danas za zenu od 35+.
-
Sid the sloth
#859 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Je li tebi jasno da zene koje prirodnim putem imaju 1% sanse da rode, uz pomoc medicine rode iz 2-3 pokusaja?moimoi wrote: ↑08/01/2024 10:06Je li tebi jasno da zena ima jajasca koja su svakim danom sve starija i starija? Ono cisto narodno da ti objasnimSid the sloth wrote: ↑08/01/2024 09:58Mozda je tako ako se druzis sa nanama i one ti daju informacije i poglede na svijet.
Civilizovani svijet, medicina, itd. je napredovao i sad mozes roditi kad hoces bez da te neka baba s 2 razreda nazove starom prvorotkom.
To bi mozda i bilo tacno da zene jos uvijek radjaju djecu na njivama (ko pume i slonovi). Ne znam jeste li culi za medicinu, ali toliko je napredovala da je svejedno vise kad ces roditi dijete. Zenama koje su radjale na njivi svaki porod je bio rizicniji nego sto je danas za zenu od 35+.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 09:55 Treba razlučiti ženska prava i fiziologiju jer jedno i drugo ne mora bit kompatibilno. Fiziološka je činjenica da je ljudski organizam podešen da se djeca prave i rađaju negdje od 18 do 28, možda tridesete, i svakako nije ženski organizam predviđen da prvo dijete rađa nakon 35. Ljudi su životinje isto kao pume ili slonovi i imaju fiziologiju koja je istesana kroz milijarde godina evolucije. I taj mehanizam se ne može promijeniti preko noći, odnosno u dvije generacije otkad se čeka da se završi fakultet, zaposli, kupi stan, dva automobila, napreduje na poslu, malo poživi i proputuje i onda kad se potrefe svi uvjeti, konstelacija zvijezda i što sve ne, e onda ćemo imati djecu![]()
Tvoja prica je od prije 50 godina, medicina je od tad napravila ogroman skok, zagooglaj.
- dr_Evil
#860 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Nazalost nije to tako. Djeca se radjaju u dvadesetim, sto bi rekao Asim Kurjak genetski materijal propada - na stranu zdravlje.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:05
Pa ne mozes porediti sa slonovima i pumama jer oni nemaju medicinu. Prije samo 50 godina je bilo normalno da zena izgubi 1-2 djece, danas se to smatra katastrofom - zahvaljujuci medicini. Imas CTG snimke, imas ultrazvuk, cak i kad je bebi omotana vrpca oko vrata i veliki je rizik da ce se ugusiti doktori uspiju poroditi zenu na vrijeme i spasiti dijete. Dakle - medicina je omogucila zenama da radjaju kad hoce, moze sa 18 moze sa 38.
Spontani abortus je normalna stvar do zakonski predvidjene granice za abortus. Odes u doktora krvari zena, kaze pa sta i posalje te kuci. Na balkanu rokaju neke inekcije da zaustave, ali na zapadu kurko. Ako pricamo o djeci koja umiru pri porodu, desava se nazalost i danas, ali ne tako cesto.
- JohnnyS
#861 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Roditeljstvo je i fizički naporan posao, ja što sam stariji, a osjeti se svaka godina nakon 35., sve manje strpljenja imam i sve mi je teže tegliti, ustajati, davati sirup po noći i slično. Onda se nakupi tog umora i nagalami se i više nego što sam prije galamioAteista wrote: ↑08/01/2024 10:07Ja bas imam utisak da stariji imaju kraci fitilj i da ce mladji zbog svog komfora vise popustati, ali ne mora znaciti da sam u pravu,samo neki moj utisak,svakako je to individualno.moimoi wrote: ↑08/01/2024 10:02Nece. Stariji roditelji imaju puno vise razumjevanja nego mladji. Mladji su egoisticniji. Kraci fitilj imaju. Zato ne dozvoljavaju djeci sve sto ce dozvoliti stariji.Ateista wrote: ↑08/01/2024 08:17
Pa sad, nisam bas siguran koliko je to sa popustanjem povezano na taj nacin sa godinama,ako i jeste ja bih prije rekao obrnuto i da ce stariji roditelji manje popustati.![]()
A vjeruj mi, bolje da je imao tablet u ruci citav put nego da se derao u avionu citav putPogotovo kada im se zacepe usi usljed promjena nadmorske visene… zna biti bolno za starije a kamo li za djecu. Tako da su slusalice i tablet zakon u putu.
![]()
Kao sto sam naveo u postu iznad,nije problem i to neko vrijeme, ali ako neko ne zna zabaviti dijete na drugi nacin onda je do njega. Jos aerodrom,avioni, sva djeca su tim odusevljena, nema sta mu ne moze pokazati, mobitel bi tu trebao biti samo za svaki slucaj kad ga ne mozes vise drugacije zabaviti.
-
moimoi
#862 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Ko zna koji je to njemu let po reduAteista wrote: ↑08/01/2024 10:07Ja bas imam utisak da stariji imaju kraci fitilj i da ce mladji zbog svog komfora vise popustati, ali ne mora znaciti da sam u pravu,samo neki moj utisak,svakako je to individualno.moimoi wrote: ↑08/01/2024 10:02Nece. Stariji roditelji imaju puno vise razumjevanja nego mladji. Mladji su egoisticniji. Kraci fitilj imaju. Zato ne dozvoljavaju djeci sve sto ce dozvoliti stariji.Ateista wrote: ↑08/01/2024 08:17
![]()
-
Sid the sloth
#863 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Ovo bi nekad bilo mrtvo dijete, danas ga spase carskim rezom.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 10:08Rekli bi u Dalmaciji, ja u kupe ti u špade. Ja ne niječeđ da žene mogu rađati kad god hoće dok nisu u menopauzi, i da je medicina po tom pitanju uvelike napredovala, samo kažem kako je žensko tijelo predviđeno da rađa puno prije nego se sad rađa, a recimo to vidimo po porastu broja djece s downovim sindromom (direktno vezan sa starošću majke pri porodu) ili porastom broja carskih rezova u odnosu na ranije.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:05Pa ne mozes porediti sa slonovima i pumama jer oni nemaju medicinu. Prije samo 50 godina je bilo normalno da zena izgubi 1-2 djece, danas se to smatra katastrofom - zahvaljujuci medicini. Imas CTG snimke, imas ultrazvuk, cak i kad je bebi omotana vrpca oko vrata i veliki je rizik da ce se ugusiti doktori uspiju poroditi zenu na vrijeme i spasiti dijete. Dakle - medicina je omogucila zenama da radjaju kad hoce, moze sa 18 moze sa 38.
Znam da ima medicinska poveznica izmedju starosti majke i mogucnoscu dobijanja djeteta sa downovim sindromom ali ne znam bas da li ima puno vise djece s tim nego prije, moguce.
- Ateista
#864 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Upravo to, i ja osjetim da nemam volje i energije ko nekad, samim tim i manje razumijevanja i sto kazes nekad budem svjestan da pretjeram zbog svog umora.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 10:10Roditeljstvo je i fizički naporan posao, ja što sam stariji, a osjeti se svaka godina nakon 35., sve manje strpljenja imam i sve mi je teže tegliti, ustajati, davati sirup po noći i slično. Onda se nakupi tog umora i nagalami se i više nego što sam prije galamioAteista wrote: ↑08/01/2024 10:07Ja bas imam utisak da stariji imaju kraci fitilj i da ce mladji zbog svog komfora vise popustati, ali ne mora znaciti da sam u pravu,samo neki moj utisak,svakako je to individualno.moimoi wrote: ↑08/01/2024 10:02
Nece. Stariji roditelji imaju puno vise razumjevanja nego mladji. Mladji su egoisticniji. Kraci fitilj imaju. Zato ne dozvoljavaju djeci sve sto ce dozvoliti stariji.
![]()
- dr_Evil
#865 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
LUpas nekad gore od meneSid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:11
Ovo bi nekad bilo mrtvo dijete, danas ga spase carskim rezom.
Znam da ima medicinska poveznica izmedju starosti majke i mogucnoscu dobijanja djeteta sa downovim sindromom ali ne znam bas da li ima puno vise djece s tim nego prije, moguce.
Izmislili ga malo nekad poslije tocka i vatre.
Mada naravno nista se ne moze poredit sa danasnjim bolnicama
- Ateista
#866 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Moguce i to. Odlicno je da postoji to sredstvo zabave,samo mislim da se pretjeruje sa tim. Isto tako cesto vidim na ljetovanju u hotelu djeci dok jedu postave telefon da usput gledaju, pa onda djeca ne znaju ni jesti bez da gledaju u nesto, ni to mi nije normalno ni zdravo...moimoi wrote: ↑08/01/2024 10:10Ko zna koji je to njemu let po reduAteista wrote: ↑08/01/2024 10:07Ja bas imam utisak da stariji imaju kraci fitilj i da ce mladji zbog svog komfora vise popustati, ali ne mora znaciti da sam u pravu,samo neki moj utisak,svakako je to individualno.moimoi wrote: ↑08/01/2024 10:02
Nece. Stariji roditelji imaju puno vise razumjevanja nego mladji. Mladji su egoisticniji. Kraci fitilj imaju. Zato ne dozvoljavaju djeci sve sto ce dozvoliti stariji.
![]()
Kao sto sam naveo u postu iznad,nije problem i to neko vrijeme, ali ako neko ne zna zabaviti dijete na drugi nacin onda je do njega. Jos aerodrom,avioni, sva djeca su tim odusevljena, nema sta mu ne moze pokazati, mobitel bi tu trebao biti samo za svaki slucaj kad ga ne mozes vise drugacije zabaviti.i mom je bilo interesantno prvi put… nakon 5-6 vise nije. Samo nervoza
zato kazem “hvala bogu na tabletu, igricama i slusalicama”
![]()
-
moimoi
#867 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Govorimo o biologiji…ne o mogucnostima.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:09Je li tebi jasno da zene koje prirodnim putem imaju 1% sanse da rode, uz pomoc medicine rode iz 2-3 pokusaja?moimoi wrote: ↑08/01/2024 10:06Je li tebi jasno da zena ima jajasca koja su svakim danom sve starija i starija? Ono cisto narodno da ti objasnimSid the sloth wrote: ↑08/01/2024 09:58
Mozda je tako ako se druzis sa nanama i one ti daju informacije i poglede na svijet.
To bi mozda i bilo tacno da zene jos uvijek radjaju djecu na njivama (ko pume i slonovi). Ne znam jeste li culi za medicinu, ali toliko je napredovala da je svejedno vise kad ces roditi dijete. Zenama koje su radjale na njivi svaki porod je bio rizicniji nego sto je danas za zenu od 35+.![]()
Tvoja prica je od prije 50 godina, medicina je od tad napravila ogroman skok, zagooglaj.
Friska jajasca vs stara jajasca… hormoni i sve ostalo sto utice na zdravlje zene, embrija, trudnoce i lakseg poroda.
-
Sid the sloth
#868 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Objasni to ovima sto su radjale na njivama i sto zenu od 26-27 godina zovu stara prvorotka.dr_Evil wrote: ↑08/01/2024 10:15LUpas nekad gore od meneSid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:11
Znam da ima medicinska poveznica izmedju starosti majke i mogucnoscu dobijanja djeteta sa downovim sindromom ali ne znam bas da li ima puno vise djece s tim nego prije, moguce.![]()
Mada naravno nista se ne moze poredit sa danasnjim bolnicama![]()
-
moimoi
#869 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Da ali se zeniras. Ne izgubis zivce lako. Barem ja to primjetim kod starijih roditelja. Dok se mladji samo deru i sve je “ne”Ateista wrote: ↑08/01/2024 10:12Upravo to, i ja osjetim da nemam volje i energije ko nekad, samim tim i manje razumijevanja i sto kazes nekad budem svjestan da pretjeram zbog svog umora.JohnnyS wrote: ↑08/01/2024 10:10Roditeljstvo je i fizički naporan posao, ja što sam stariji, a osjeti se svaka godina nakon 35., sve manje strpljenja imam i sve mi je teže tegliti, ustajati, davati sirup po noći i slično. Onda se nakupi tog umora i nagalami se i više nego što sam prije galamioAteista wrote: ↑08/01/2024 10:07
Ja bas imam utisak da stariji imaju kraci fitilj i da ce mladji zbog svog komfora vise popustati, ali ne mora znaciti da sam u pravu,samo neki moj utisak,svakako je to individualno.![]()
-
moimoi
#870 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Medicina ih tako zoveSid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:18Objasni to ovima sto su radjale na njivama i sto zenu od 26-27 godina zovu stara prvorotka.dr_Evil wrote: ↑08/01/2024 10:15LUpas nekad gore od meneSid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:11
Znam da ima medicinska poveznica izmedju starosti majke i mogucnoscu dobijanja djeteta sa downovim sindromom ali ne znam bas da li ima puno vise djece s tim nego prije, moguce.![]()
Mada naravno nista se ne moze poredit sa danasnjim bolnicama![]()
- vjeshalica
#871 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Prije nije tolika ekspanzija bila Daunovog sindroma niti autizma kod djece, danas u modernijim vremenima jeste,cak i kod mladjih roditelja tako da ta teza pada u vodu. Nije bas objasnjeno do kraja uzrok dijeljenja stanica.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:11
- JohnnyS
#872 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Zato je profesor Kurjak mudro krao oplođena jajašca mladih žena i davao ih starijimdr_Evil wrote: ↑08/01/2024 10:09Nazalost nije to tako. Djeca se radjaju u dvadesetim, sto bi rekao Asim Kurjak genetski materijal propada - na stranu zdravlje.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:05
Pa ne mozes porediti sa slonovima i pumama jer oni nemaju medicinu. Prije samo 50 godina je bilo normalno da zena izgubi 1-2 djece, danas se to smatra katastrofom - zahvaljujuci medicini. Imas CTG snimke, imas ultrazvuk, cak i kad je bebi omotana vrpca oko vrata i veliki je rizik da ce se ugusiti doktori uspiju poroditi zenu na vrijeme i spasiti dijete. Dakle - medicina je omogucila zenama da radjaju kad hoce, moze sa 18 moze sa 38.
Spontani abortus je normalna stvar do zakonski predvidjene granice za abortus. Odes u doktora krvari zena, kaze pa sta i posalje te kuci. Na balkanu rokaju neke inekcije da zaustave, ali na zapadu kurko. Ako pricamo o djeci koja umiru pri porodu, desava se nazalost i danas, ali ne tako cesto.
- vjeshalica
#873 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Nije oplodjena davao
Koristio je jajasca za vantjelesnu oplodnju bez dozvole,i davao ih zenama koje su se lijecile od neplodnosti raznih uzroka, a ne od starosti
Kakve ti neistine siris
- dr_Evil
- nivla
#875 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
to su nedokazane tvrdnje i klevete na naseg najveceg mentora koji nije mentorJohnnyS wrote: ↑08/01/2024 10:26Zato je profesor Kurjak mudro krao oplođena jajašca mladih žena i davao ih starijimdr_Evil wrote: ↑08/01/2024 10:09Nazalost nije to tako. Djeca se radjaju u dvadesetim, sto bi rekao Asim Kurjak genetski materijal propada - na stranu zdravlje.Sid the sloth wrote: ↑08/01/2024 10:05