Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 08/01/2024 08:35
Bio je prosle god. u medijima onaj slucaj kako lik napusta drzavu jer nema posla u njegovoj struci (zavrsio politicke nauke) i kako se prijavljivao na 100 konkursa i nista, kako odlazi u zemlju gdje se znanje i kvalifikacije priznaju. U nastavku teksta stoji da ide raditi kao njegovatelj ...
Navodio sam primjer djevojke koja je govorila da joj je ponizenje da ne radi u svojoj struci (zavrsila je ili BHS ili Engleski jezik i knjizevnost sad sam zaboravio, ima u starim postovima mrsko mi trazit) i da zato ide u Njemacku.
Kupila kurs u Sirokom Brijegu i radi ko njegovateljica :D
EFD22 wrote: 08/01/2024 08:35 E sad, on je visokoobrazovana osoba, ali je otišao u De prije 3 godine da radi posao sa svojom medicinskom srednjom. Eno ga u Heidelbergu, prezadovoljan, živi bolje nego što bi ovdje kao pravnik, pa čak i u PUFBiH. (Ima B2 na Goetheu, i ima ta sva priznanja manje-više kao da je završio gore srednju medicinsku, nije više ni vezan za poslodavca što se dozvola tiče)

Naravno, on ne radi kao pfleger, nego baš kao medicinski tehničar, nije u staračkom domu nego u klinici.

U kom smislu zivi bolje?
Svejedno mu je sto je bacio karijeru pravnika i 4+ godine studiranja pod noge?
Didier

#13977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2024 09:52 U kom smislu zivi bolje?
Ma kurac živi bolje nego neko ko radi kao pravnik u BiH.

Može možda otići jednom godišnje na neku egzotičnu destinaciju, i to zato što je avionom povezanije, ali svakodnevni život nije samo neto primanje, nego i troškovi, podrška za djecu, škola, jezik, druženje s prijateljima itd., a za to ti treba godina i godina da sebi napraviš u stranoj zemlji.

Ali vjerovatno je problem doći nazad, šta će reći svijet...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#13978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 08/01/2024 08:48
EFD22 wrote: 08/01/2024 08:41 Kako teško, može si priuštiti sigurno više nego što bi mogao ovdje. A o ostalom glede sistema i infrastrukture svakako je bespredmetno pričati.
Pricamo o razlici ok placenog posla u Bosni i lose placenog u Njemackog.
:D
Ozimician

#13979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 08/01/2024 09:54
_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2024 09:52 U kom smislu zivi bolje?

Može možda otići jednom godišnje na neku egzotičnu destinaciju, i to zato što je avionom povezanije, ali svakodnevni život nije samo neto primanje, nego i troškovi, podrška za djecu, škola, jezik, druženje s prijateljima itd., a za to ti treba godina i godina da sebi napraviš u stranoj zemlji.

Nije samo do toga sta ce reci svijet.

Jbg previse kosta i preseljenje, pronalazak stana, namjestanje stana, mnogi se i zaduze, itd.
Previse si ulozio u preseljenje, da sve to tek tako napustis, a i u BiH da se vratis, pocinjes od nule, ako uspjes pronaci normalan i solidno placen posao.

Ja razumijem itekako da je neko ko nije imao posao u BiH, napustio drzavu, i treba je napustiti.
Eh ono sto ne mogu razumjeti je kad neko ko je npr. nastavnik Bosanskog jezika u skoli, iz komocije svog stana/kuce, ode u Minhen da zivi u WG (s cimerima) i radi kao odgajatelj u vrticu.
512MB

#13980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 08/01/2024 10:01 Eh ono sto ne mogu razumjeti je kad neko ko je npr. nastavnik Bosanskog jezika u skoli, iz komocije svog stana/kuce, ode u Minhen da zivi u WG (s cimerima) i radi kao odgajatelj u vrticu.
Zašto si ti odselio, nisi mogao naći posao u struci?
dr_Evil

#13981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 09:59
EFD22 wrote: 08/01/2024 08:41 Kako teško, može si priuštiti sigurno više nego što bi mogao ovdje. A o ostalom glede sistema i infrastrukture svakako je bespredmetno pričati.
Jesam li slagao ista?

Hoces reci da je dobro placen?
dr_Evil

#13982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 08/01/2024 10:01
Nije samo do toga sta ce reci svijet.

Jbg previse kosta i preseljenje, pronalazak stana, namjestanje stana, mnogi se i zaduze, itd.
Previse si ulozio u preseljenje, da sve to tek tako napustis, a i u BiH da se vratis, pocinjes od nule, ako uspjes pronaci normalan i solidno placen posao.

Ja razumijem itekako da je neko ko nije imao posao u BiH, napustio drzavu, i treba je napustiti.
Eh ono sto ne mogu razumjeti je kad neko ko je npr. nastavnik Bosanskog jezika u skoli, iz komocije svog stana/kuce, ode u Minhen da zivi u WG (s cimerima) i radi kao odgajatelj u vrticu.
Naravno da mogu razumjeti, covjeku pun qrc svega vise sta se desava oko njega. Ali financijski nece biti bolje.

P.S. moze biti bolje ako se nastavi razvijati, ali lakse reci nego uraditi.
Ozimician

#13983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

512MB wrote: 08/01/2024 10:02
Ozimician wrote: 08/01/2024 10:01 Eh ono sto ne mogu razumjeti je kad neko ko je npr. nastavnik Bosanskog jezika u skoli, iz komocije svog stana/kuce, ode u Minhen da zivi u WG (s cimerima) i radi kao odgajatelj u vrticu.
Zašto si ti odselio, nisi mogao naći posao u struci?
Jesam, ali za malo para.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Pa dobro to je individualno, ne loze nas sve iste stvari.
Zanimalo me samo kako covjek opaza to sto je uzalud studirao i zbog cega mu je toliko bolje.
Ozimician

#13985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2024 10:06

Pa dobro to je individualno, ne loze nas sve iste stvari.
Zanimalo me samo kako covjek opaza to sto je uzalud studirao i zbog cega mu je toliko bolje.
To je ono sto smo pricali o fakultetima, jbg ljudi se lakse pomire da su dzaba studirali negdje vani, nego tu gdje ih svi vide.

A mislim da uradis anketu medju omladinom, 30-50% bi ih reklo da se kaju sto su uopste studirali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 08/01/2024 10:07 To je ono sto smo pricali o fakultetima, jbg ljudi se lakse pomire da su dzaba studirali negdje vani, nego tu gdje ih svi vide.

A mislim da uradis anketu medju omladinom, 30-50% bi ih reklo da se kaju sto su uopste studirali.
Da, poznata diskusija o milenijalcima/prevarenoj generaciji.
Ima dosta raje da sa pravnim fakultetom odu tako raditi po bonicama i hotelima, trziste i bez štela i tatine i mamine djece jednostavno nije moglo apsorbovati toliko VSS kadra.

2007. godine Pravni fakultet u Zenici je primao preko 300 studenata godisnje.
izvrsni direktor

#13987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 08/01/2024 10:03
izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 09:59

Jesam li slagao ista?

Hoces reci da je dobro placen?
Da. Med.tehnicar u bolnici ima netto pofino iznad zap DE prosjeka sto, po meni, nije lose.
Ne ulazim u tezinu posla, smjenski rad itd itd
100k

#13988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 100k »

1. Zavrsis pravo ili knjizevnost, ne mozes naci posao. ili nadjes, ali ako ne botujes nema stalnog ugovora. Biras izmedju obraza i borbe. Odes da se boris.
2. Dobijes djecu. Djeci moras objasniti da moras biti bot ili programer da bi mogao nekad imati svoj krov nad glavom. Odes tamo gdje tvoja djeca nece morati saginjati glavu. Zbog toga je pranje guzica vrijednije nego skoro svi poslovi u "obrazovanju" kod nas.
izvrsni direktor

#13989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Didier wrote: 08/01/2024 09:54 i to zato što je avionom povezanije
:izet:
ZoomZoomKiwi

#13990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2024 09:52
EFD22 wrote: 08/01/2024 08:35 E sad, on je visokoobrazovana osoba, ali je otišao u De prije 3 godine da radi posao sa svojom medicinskom srednjom. Eno ga u Heidelbergu, prezadovoljan, živi bolje nego što bi ovdje kao pravnik, pa čak i u PUFBiH. (Ima B2 na Goetheu, i ima ta sva priznanja manje-više kao da je završio gore srednju medicinsku, nije više ni vezan za poslodavca što se dozvola tiče)

Naravno, on ne radi kao pfleger, nego baš kao medicinski tehničar, nije u staračkom domu nego u klinici.

U kom smislu zivi bolje?
U smislu da ima posao i da zarađuje za svoj život. Ništa mu ne fali, naprotiv.

A koju karijeru tako ti boga? Karijeru koja bi možda započela u njegovoj četrdesetoj kad konačno dođe na red da se zaposli negdje dok svi ostali sa štelama i poznanstvima budu ispoštovani?

Nije on odmah poslije pripravničkog otišao, bio je ovdje dvije godine, pokušavao i kurko, posla ni za lijeka.

Nemoj se praviti lud Bata.

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2024 10:11
Ozimician wrote: 08/01/2024 10:07 To je ono sto smo pricali o fakultetima, jbg ljudi se lakse pomire da su dzaba studirali negdje vani, nego tu gdje ih svi vide.

Da, poznata diskusija o milenijalcima/prevarenoj generaciji.
Ima dosta raje da sa pravnim fakultetom odu tako raditi po bonicama i hotelima, trziste i bez štela i tatine i mamine djece jednostavno nije moglo apsorbovati toliko VSS kadra.

2007. godine Pravni fakultet u Zenici je primao preko 300 studenata godisnje.
O čemu pričamo…

Frajer umjesto da čeka ovdje 10 godina na možebitni posao u struci, otišao da radi i to opet u svojoj struci. U bolji sistem i bolju državu kako god da okreneš.

Ne planira se vratiti, dobro mu je koliko god mi ovdje htjeli da mu nije dobro.

Da, bolje živi jer radi i živi, i da, dobro je plaćen.

Doduše, možda je nekom bolje da je ostao ovdje gdje mu roditelji kuhaju, peru, plaćaju režije, a on sjedi po kafama i kuka kao država ne valja i kako nema posla.
sumirprimus

#13991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Zanimljivo da je ovde najvise komentara ljud iz Zenice kontra odlaska u inostranstvo, Zenica je uistinu Bosne zjenica :D
izvrsni direktor

#13992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Kao da ce covjek citav zivot ostati medicinar pobogu
dr_Evil

#13993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 10:16
Da. Med.tehnicar u bolnici ima netto pofino iznad zap DE prosjeka sto, po meni, nije lose.
Koliko je to poslije poreza? I o cemu pricamo o onome sta je polozio sve u Njemackoj ili o njegovatelju.

Pitam, ne znam.
izvrsni direktor

#13994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 08/01/2024 10:28
izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 10:16
Koliko je to poslije poreza? I o cemu pricamo o onome sta je polozio sve u Njemackoj ili o njegovatelju.

Pitam, ne znam.
Pa o med tehnicaru u bolnici, kojeg je efd spomenuo. Netto sa svim dodacima nikome nije ispod 3000€. A ovo raje sto ja znam, svi se vrte oko 3500+€
dr_Evil

#13995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 10:41
Pa o med tehnicaru u bolnici, kojeg je efd spomenuo. Netto sa svim dodacima nikome nije ispod 3000€. A ovo raje sto ja znam, svi se vrte oko 3500+€
Pa to je fina plata za samca. Moze imati solidan zivot. Ja sam mislio da je oko 2100-2300.

Moja racunica zapadne i sjeverne europe je da familija od 4 clana mora imati optimalno 5000eur za pristojan zivot. Sve ispod toga je kraj sa krajem. 6000eur je super. Iznad toga gdje su dvije jake plate, onda je super na kvadrat.
Last edited by dr_Evil on 08/01/2024 10:46, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#13996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ja kažem bolje živi.

Ali je morao žrtvovati nepostojeću i izuzetno perspektivnu karijeru pravnika u Zenici :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

EFD22 wrote: 08/01/2024 10:23

A koju karijeru tako ti boga? Karijeru koja bi možda započela u njegovoj četrdesetoj kad konačno dođe na red da se zaposli negdje dok svi ostali sa štelama i poznanstvima budu ispoštovani?

Nije on odmah poslije pripravničkog otišao, bio je ovdje dvije godine, pokušavao i kurko, posla ni za lijeka.

Nemoj se praviti lud Bata.

O čemu pričamo…

Frajer umjesto da čeka ovdje 10 godina na možebitni posao u struci, otišao da radi i to opet u svojoj struci. U bolji sistem i bolju državu kako god da okreneš.

Ne planira se vratiti, dobro mu je koliko god mi ovdje htjeli da mu nije dobro.

Da, bolje živi jer radi i živi, i da, dobro je plaćen.

Doduše, možda je nekom bolje da je ostao ovdje gdje mu roditelji kuhaju, peru, plaćaju režije, a on sjedi po kafama i kuka kao država ne valja i kako nema posla.
Ne mora toliko cekati, pravnici relativno brzo mogu naci posao, ali je morao zasukati rukave i raditi kod advokata/notara ili u NGO/privredi, a tu se raznosis od posla, bajo. Do 40te bi cekao neku uhljeb poziciju slazem se, bar do 2019. godine.

Bar sam ja tako uradio i dosta ljudi u mom okruzenju. Skontao da su uhljeb pozicije rezervisane za ezdea botove, prihvatio poraz sportski nakon xy odbijenica i krenuo volontirat u NGO. Za nula maraka.

Nakon 2 mjeseca angazuju me po ugovoru o djelu na solidnu cifru za to vrijeme, ali teski prekarijat, budzet imas za 3 mjeseca a onda sta ti bog da. Tako 2 godine i kroz taj rad steknem kontakte i zaposlim se (ugovor o radu) u privredi. Nije bila neka plata ispocetka ali moglo se zivjeti, plus su ugovori o djelu kapali ponekad. Polozim pravosudni i to mi otvori mnoga vrata uz stecena poznanstva i znanja u prethodnom radu. Sad je svakako bolje placena privreda od uhljebarija. A oni ezdea botovi sa pocetka price se nisu mrdnuli s mjesta i dalje "iste viceve pricaju".

Sad Federalno ministarstvo (nebitno koje) ne moze naci pravnika. Mene kolega sto radi u Vladi, zvao prosle godine, kaze jesi li zainteresovan, proci ces 100% ne javi se vise od 5 ljudi, kad mi je rekao platu, nisam ni pogledao opis posla, ako vjerujes.

Ali to sam samo ja. Uvijek sam radio, od svoje 16-te godine. Sve i svasta.

Ljudi iz mog blizeg okruzenja isto. Svi su napravili karijere i sad beru plodove odluke da se kane corava posla i trazenja uhljeb pozicija i dosta ih je uspjesnih u privredi.

Tako da nije sve bas jednostrano i nema potrebe da tako to predstavljas.
ZoomZoomKiwi

#13998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa eto, i on je pokušavao, nije da nije. I svakako mu nije bio cilj da radi u državnoj firmi, jer već tada to nije bio raj kao tek poslije rata.

Izabrao je, uvjetno rečeno, lakši put, a možda i nije.

Kako god okreneš, nije mu medicina strana, i to jednako voli kao i pravo, te je redovno školovan za oboje, tako da imao je izbor. Izabrao je, i tu je gdje jeste.

Da je mogao to sve i bez da ide na faks, itekako je mogao, uštedio bi sebi najmanje 7 godina kad sabereš studij, pripravnički i biro.

Isto što bih i ja sebi uštedio najmanje 10 godina života i gluposti da nikad nisam upisao ni gimnaziju a kamoli ETF, nego da sam upisao tehničku za automehaničara. Ništa manje para ne bih sad imao, malo prljavije ruke, ali veći osmijeh na licu. ;-)

Život piše čudne priče.
dr_Evil

#13999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

EFD22 wrote: 08/01/2024 10:53
Spoiler
Show
Pa eto, i on je pokušavao, nije da nije. I svakako mu nije bio cilj da radi u državnoj firmi, jer već tada to nije bio raj kao tek poslije rata.

Izabrao je, uvjetno rečeno, lakši put, a možda i nije.

Kako god okreneš, nije mu medicina strana, i to jednako voli kao i pravo, te je redovno školovan za oboje, tako da imao je izbor. Izabrao je, i tu je gdje jeste.

Da je mogao to sve i bez da ide na faks, itekako je mogao, uštedio bi sebi najmanje 7 godina kad sabereš studij, pripravnički i biro.

Isto što bih i ja sebi uštedio najmanje 10 godina života i gluposti da nikad nisam upisao ni gimnaziju a kamoli ETF, nego da sam upisao tehničku za automehaničara. Ništa manje para ne bih sad imao, malo prljavije ruke, ali veći osmijeh na licu. ;-)

Život piše čudne priče.
Ti bi druze otisao u bankrot nakon godinu dana kao automehanicar. Sve bi svabe istjerao iz radionice, a Mazda nema 5 u citavoj zenici :D
Dope_Man

#14000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Za uhljebe je bata upravu. Iz moje generacije s faksa, posao nisu nasli u prvoj godini samo onih par koji su uporno ganjali da se uvale u drzavnu skolu, obdaniste, dom zdravlja i slicno. A svi koji su zeljeli posao su ga nasli skoro pa odmah. Neki po NGO, neki krenuli u HR, privatna obdanista itd.. mnogi i mimo konkretne struke kao ja, al jedna grupa nas nikad i nismo bili tu zbog struke.

Uglavnom, definitivno je moguce u vecini struka i u BiH naci posao ako covjek nije zadrt da mora biti u drzavnoj sluzbi. Pa cak i pravnici, medicinari i slicni imaju pofino prilika mimo drzavnih institucija.
Post Reply