Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- 512MB
#13951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije problem kolko ide van, nego ko ide van.
-
bumerangss
#13952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da to je problem sto ide omladina 18-40 45 godina oni koji bi trebalo da rade i rađaju bosance a rađat ce njemce slovence austrijance... a ovdje ostaju oni koji ce u narednim godinama i decenijama popuniti Vlakovo a koje ce zamjeniti nepalci tajlanđani indijci...
- Thorgerson
#13953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa treba govoriti da odlazi milion godisnje.n+1 wrote: ↑07/01/2024 21:27 Znači, Njemačka + Austrija su za 10 godina uzele cca. 100k ljudi. A nama mediji svakodnevno peru mozak da odlazi 200k godišnje, dok premijer pred parlamentom objašnjava da je za 8 godina otišlo pola miliona.
Ovi podaci koje je @Oz iskopao lijepo se slažu s onim UN procjenama, koje sam ranije stavljao na temi Demografija, da državu godišnje napusti između 20K i 30K ljudi.
I uz sve to, očekujem da već sutra pojedinci, nakon što su vidjeli i shvatili ove brojke, opet napišu kako državu napušta 200K ljudi godišnje.
Jer evo tebi ovo nije alarmantno? Znaci ok je da ode 100k ljudi?
Iz zemlje u razvoju? Pa nismo mi jbt na vrhuncu, pa da imamo sad taj luksuz da rasipas mlade u punoj snazi tek tako.
I drugo, ja nikada, ali nikada prije nisam vidio strance da rade po kaficima, hotelima u nasoj drzavi. Nikad.
Sad to postaje normalno.
Zato kazem. Treba dizati alarm i pretjerivati ne bi li doslo kome u glavu. Al tesko. Evo kad je tebi i obicnom narodu svejedno, sta mislis da ove i vrhu boli qrac. Pa njima je bolje.
A mi, tj nasa drzava, nasa djeca smo donji.
- n+1
#13954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem emigracije je uvijek problem zemalja u razvoju, tako da je apostrofiranje tog segmenta potpuno bespotrebno. Da smo na "vrhuncu" pričali bismo koga da primimo.Thorgerson wrote: ↑07/01/2024 23:52Pa treba govoriti da odlazi milion godisnje.n+1 wrote: ↑07/01/2024 21:27 Znači, Njemačka + Austrija su za 10 godina uzele cca. 100k ljudi. A nama mediji svakodnevno peru mozak da odlazi 200k godišnje, dok premijer pred parlamentom objašnjava da je za 8 godina otišlo pola miliona.
Ovi podaci koje je @Oz iskopao lijepo se slažu s onim UN procjenama, koje sam ranije stavljao na temi Demografija, da državu godišnje napusti između 20K i 30K ljudi.
I uz sve to, očekujem da već sutra pojedinci, nakon što su vidjeli i shvatili ove brojke, opet napišu kako državu napušta 200K ljudi godišnje.
Jer evo tebi ovo nije alarmantno? Znaci ok je da ode 100k ljudi?
Iz zemlje u razvoju? Pa nismo mi jbt na vrhuncu, pa da imamo sad taj luksuz da rasipas mlade u punoj snazi tek tako.
I drugo, ja nikada, ali nikada prije nisam vidio strance da rade po kaficima, hotelima u nasoj drzavi. Nikad.
Sad to postaje normalno.
Zato kazem. Treba dizati alarm i pretjerivati ne bi li doslo kome u glavu. Al tesko. Evo kad je tebi i obicnom narodu svejedno, sta mislis da ove i vrhu boli qrac. Pa njima je bolje.
A mi, tj nasa drzava, nasa djeca smo donji.
Iz razloga koji su stotinu puta precizirani, dosadašnji odlasci su definitivno imali net pozitivan efekat. Dakle, ne samo da nije razlog za alarm, nego hvala bogu što se dogodilo.
Sve kritike emigracije zasnivaju se na apokaliptičnim budućim događajima. U međuvremenu, dok čekamo te događaje, ta ista emigracija nam je donijela hrpetinu pozitivnog.
Ali nejse, poenta mog posta svakako je bilo ukazivanje na magnitudu diskrepance između medijske/političke istine i the istine, ma kakav vrijednosni stav zauzimali prema toj istini.
- sinuhe
#13955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imaju te statistike za svaku razvijenu, OECD, zemlju
https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=MIG
https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=MIG
-
konami666
#13956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sto je problem ako odoše mladi? Tim koji su otišli sigurno nije problem nego im je bolje, sigurno su progledali čim su otišli.
Nemaju deset života pa da daju jedan za domovinu, jedan za svoje bolje itd. Jedan je život, svako gleda da ga provede sto bolje.
Ja sam Fax završio 2010 godine, to je 15 godina otkad je rat završio. Stanje na tržištu rada katastrofa, sistem vrijednosti poremećen, bilo je ili ostani i dopusti da te supak zajebaje par godina za malu platu i onda još par godina za prosječnu. Ili ispaliti se vani, stisnuti par godina i naučiti jezik i uklopiti se ali živjeti poslije ko gospodin. Izgleda da je opcija B bolja bila.
Jer najlakše se vratiti. Ali stisnuti muda, ispaliti se i probati je najzajebanije. Naravno, lakše je kad je čovjek mlad ali ima dosta i ljudi koji u 30-im, 40-im se ispale.
Nemaju deset života pa da daju jedan za domovinu, jedan za svoje bolje itd. Jedan je život, svako gleda da ga provede sto bolje.
Ja sam Fax završio 2010 godine, to je 15 godina otkad je rat završio. Stanje na tržištu rada katastrofa, sistem vrijednosti poremećen, bilo je ili ostani i dopusti da te supak zajebaje par godina za malu platu i onda još par godina za prosječnu. Ili ispaliti se vani, stisnuti par godina i naučiti jezik i uklopiti se ali živjeti poslije ko gospodin. Izgleda da je opcija B bolja bila.
Jer najlakše se vratiti. Ali stisnuti muda, ispaliti se i probati je najzajebanije. Naravno, lakše je kad je čovjek mlad ali ima dosta i ljudi koji u 30-im, 40-im se ispale.
- dr_Evil
#13957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kvrgusa je vrhunska, kud ces to da ne pojedesBloo wrote: ↑07/01/2024 17:06Ja ne kazem fuj na telece glave, janje sa raznja, telece oci, pohovani mozak, jezik, obraze, morske plodove, bubrege, jetre, tripice i ostale delicije.
Lijepo se zahvalis i kazes, ne volim/ne jedem.
Na temi o kuhanju, neko postavio kvrgusu (banjaluka ili Chloe) i necu napisati ispod fuj, već acquired taste.Probala jednom, ne bih nikad više. Ali neću napisati fuj ispod hrane za koju se neko potrudio i koju će neko pojesti ili je pak možda jedino što ima da jede.
to ovi high horsaši kojih ima u izobilju na određenim temama. Manjak kulture i odgoja.
- dr_Evil
#13958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam ja nikad rekao da se kaze fuj, naprotiv.
Svi ste dosli na isto sta sam i ja rekao. Bloo i moimoi misle da je cuko fuj, ali to nece reci domacinu, ali zato su ovdje rado nama ispricale da im je cuko fuj(ne tim rijecima).
E tako i ja isto, djecu od 2 godine naucis da je stek-doza bljaki i fuj da se to ne jede, ali istovremeno da to ne smijemo govoriti, da ne uvrijedimo osobu s druge strane. Samo sto sam ja otvoren za razliku od nekih takticara ovdje, valjda nauciili za 15-20 godina po forumu.
Bloo misli da su morski plodovi odvratni i fuj, ali ona to taktici ne jede jer su strasni(njenim rijecima). Aman djeco, pa budite iskreni, na forumu ste, ne sjedimo za stolom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima jos jedan aspekt te price, a to je fama da odlaze mladi i najobrazovaniji (uz pride jos par superlativa).n+1 wrote: ↑08/01/2024 00:28 Problem emigracije je uvijek problem zemalja u razvoju, tako da je apostrofiranje tog segmenta potpuno bespotrebno. Da smo na "vrhuncu" pričali bismo koga da primimo.
Iz razloga koji su stotinu puta precizirani, dosadašnji odlasci su definitivno imali net pozitivan efekat. Dakle, ne samo da nije razlog za alarm, nego hvala bogu što se dogodilo.
Sve kritike emigracije zasnivaju se na apokaliptičnim budućim događajima. U međuvremenu, dok čekamo te događaje, ta ista emigracija nam je donijela hrpetinu pozitivnog.
Ali nejse, poenta mog posta svakako je bilo ukazivanje na magnitudu diskrepance između medijske/političke istine i the istine, ma kakav vrijednosni stav zauzimali prema toj istini.
Vjerovatno nemamo neke precizne statistike o obrazovnoj strukturi, ali prosta logika, pa i anegdotalni dokazi (nista ne dokazuju, ali evo recimo od 30 ljudi koje znam da su otisli od 2013.godine, 24 su SSS) govore da zanati i SSS dominiraju.
Cak i da izbijemo ljude koji su zavrsili politicke nauke, a koji kupe kurs za njegovatelja u Sirokom Brijegu, misljenja sam da gore navedeni nivoi obrazovanja dominiraju.
Razlog je prije svega jezik, zanatliji treba 300 rijeci bruto u svakodnevnom radu, a poslove sa VSS uglavnom podrazumijevaju rad na maternjem jeziku tamosnje drzave koji mora biti besprijekoran, osim za par struka gdje mozes picit na engleskom. A i engleski se treba naucit.
To ne implicira da su zanati bezvrijedni. Jer je trenutno lakse dobit termin kod urologa nego kod keramicara
- Ozimician
#13960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
_BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2024 08:27 Razlog je prije svega jezik, zanatliji treba 300 rijeci bruto u svakodnevnom radu, a poslove sa VSS uglavnom podrazumijevaju rad na maternjem jeziku tamosnje drzave koji mora biti besprijekoran, osim za par struka gdje mozes picit na engleskom. A i engleski se treba naucit.
Upravo tako, opisivao sam na pocetku sta sve mora da ispolaze jedan ljekar/stomatolog/apotekar - da mu diploma bude full-validna i bez ogranicenja da radi svoj posao. Cak i inzenjerska zanimanja zahtjevaju C1 ako mislis iole napredovati (izuzev IT), jer na kraju se posao svede na pracenje i primjenu zakona/regulativa/certificiranje/QC itd.
Za drustvene nauke se mora ici uglavnom jos 1 god. na fax i to uspjevaju uglavnom supruge ciji muzevi imaju visoka primanja.
Cak i sa srednjom medicinskom, ako zelis da radis posao med. tehnicara (dakle da budes nesto vise od njegovatelja u starackom domu), moras imati B2 i polagati Anerkennung (ispite za priznavanje kvalifikacija).
Sve to traje par godina i puno kosta.
Bio je prosle god. u medijima onaj slucaj kako lik napusta drzavu jer nema posla u njegovoj struci (zavrsio politicke nauke) i kako se prijavljivao na 100 konkursa i nista, kako odlazi u zemlju gdje se znanje i kvalifikacije priznaju. U nastavku teksta stoji da ide raditi kao njegovatelj ...
Last edited by Ozimician on 08/01/2024 08:35, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#13961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ima i tu svakakvih primjera.
Evo moj dobar prijatelj, godinu stariji od mene, završio redovno srednju medicinsku školu, a poslije toga i diplomirao na Pravnom fakultetu u Zenici.
Odradio je i pripravnički kao medinicar u KBZe, a odradio i pripravnički u PUFBiH (KU Zenica) kao dipl. iur. i to bez štele. Ali kad je trebalo ostati, jal u KBZe jal u PUFBiH, odnosno kad su trebale raditi štele, onda kurko.
E sad, on je visokoobrazovana osoba, ali je otišao u De prije 3 godine da radi posao sa svojom medicinskom srednjom. Eno ga u Heidelbergu, prezadovoljan, živi bolje nego što bi ovdje kao pravnik, pa čak i u PUFBiH. (Ima B2 na Goetheu, i ima ta sva priznanja manje-više kao da je završio gore srednju medicinsku, nije više ni vezan za poslodavca što se dozvola tiče)
Naravno, on ne radi kao pfleger, nego baš kao medicinski tehničar, nije u staračkom domu nego u klinici.
Evo moj dobar prijatelj, godinu stariji od mene, završio redovno srednju medicinsku školu, a poslije toga i diplomirao na Pravnom fakultetu u Zenici.
Odradio je i pripravnički kao medinicar u KBZe, a odradio i pripravnički u PUFBiH (KU Zenica) kao dipl. iur. i to bez štele. Ali kad je trebalo ostati, jal u KBZe jal u PUFBiH, odnosno kad su trebale raditi štele, onda kurko.
E sad, on je visokoobrazovana osoba, ali je otišao u De prije 3 godine da radi posao sa svojom medicinskom srednjom. Eno ga u Heidelbergu, prezadovoljan, živi bolje nego što bi ovdje kao pravnik, pa čak i u PUFBiH. (Ima B2 na Goetheu, i ima ta sva priznanja manje-više kao da je završio gore srednju medicinsku, nije više ni vezan za poslodavca što se dozvola tiče)
Naravno, on ne radi kao pfleger, nego baš kao medicinski tehničar, nije u staračkom domu nego u klinici.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 08/01/2024 08:39, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#13962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tesko da jeste, ali vrlo moguce da je sretan.EFD22 wrote: ↑08/01/2024 08:35 A ima i tu svakakvih primjera.
Imam ja druga mas. inzinjer, u kasnim tridesetim zavrsio za medicinskog brata ili sestru, otisao u svabiju i nastavio radit to isto, stim da je polozio tamo one drzavne za taj qrc. Izgubili smo kontakt ima 2-3 godine ne znam sta je sad sa njim.,
- ZoomZoomKiwi
#13963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako teško, može si priuštiti sigurno više nego što bi mogao ovdje. A o ostalom glede sistema i infrastrukture svakako je bespredmetno pričati.
- Ozimician
#13964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I da ne kazem da je u prosjeku barem 5-10x teze naci posao za VSS nego za SSS ...
(kao i u BiH)
@EFD22 jesil ti nasao poslodavca tamo gdje planiras?
(kao i u BiH)
@EFD22 jesil ti nasao poslodavca tamo gdje planiras?
- 512MB
#13965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dakle iz BiH se sele zanatlije, dok školovana elita ostaje. Et nek smo i to čuli 
- 512MB
- ZoomZoomKiwi
#13967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je tačno.
Pa u eri odlazaka nekad u periodu od 2015. do kraja 2017. i sâm sam poslao najmanje 2000 mailova na raznorazne konkurse, što preko xinga kao i preko LinkedIn. Tada sam baš imao želju i plan da odem za De.
Možda sam dobio 50ak odgovora od kojih su samo dva bila poziv telefonom da razgovaramo o mogućem datumu intervjua, i nikad više nisam ni dobio mail, pa ni od ta dva, sa terminom intervjua i tako toga.
A zvali su me iz Deutsche Bahna i iz E.ON.
Jednostavno, na tim otvorenim konkursima, bez neke jebene preporuke od strane nekog, teško da će iko iz BiH dobiti posao pored nekog iz HR npr. samo zbog brzine procesa dobijanja radne dozvole i preseljenja, ni zbog čeg više.
U istom vremenu, najmanje 20 ljudi iz Zenice koje površno poznajem ili ih zna neko koga ja znam je otišlo preko pravila za zapadni balkan odnosno sa SSS, što kao pflegeri, ali i kao bauštelci itd.
U međuvremenu upoznam ženu, bla bla ostanem i odustanem od De.
Sad su skroz drugi planovi
Last edited by ZoomZoomKiwi on 08/01/2024 08:47, edited 1 time in total.
- Dope_Man
#13968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U mom slucaju od ljudi iz komsiluka koji su SSS otisao samo jedan (i jos 2 trenutno na privremenom radu, al ne mislim da su kalibar za ostajanje), al zato raja s fakulteta - od 120 koliko nas je bilo na prvoj godini, i nekih 40-50 iz te grupe koje imam jos po facebooku/linkedinu il se i dalje druzimo, znam da je oko 50% vani (u vecini slucajeva sa partnerima), dakle za nekih ~25 ljudi iz pocetne grupe od 120 znam da su vani._BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2024 08:27 Ima jos jedan aspekt te price, a to je fama da odlaze mladi i najobrazovaniji (uz pride jos par superlativa).
Vjerovatno nemamo neke precizne statistike o obrazovnoj strukturi, ali prosta logika, pa i anegdotalni dokazi (nista ne dokazuju, ali evo recimo od 30 ljudi koje znam da su otisli od 2013.godine, 24 su SSS) govore da zanati i SSS dominiraju.
Za ostale jednostavno ne znam nista, pa ne mogu lupiti neki procenat, mada sam nedavno na kafi s jednom tako u pricu i spomenu jos 2 koji su vani iz te grupe nepoznatih statusa. A isto tako i iz banke gdje sam radio par ljudi je otislo vani, par jos trazi opcije i samo nedostatak prave ponude ih drzi u BiH.
Tako da idu sigurno i jedni i drugi. Drzava ocito nema ni precizne podatke koliko ljudi ode, a kamoli detalje o obrazovanju i slicno, pa zvanicne necemo vidjeti.
- dr_Evil
#13969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ne znam da moze, iskreno. Pricamo o razlici ok placenog posla u Bosni i lose placenog u Njemackog. Sistem i sve ostalo je neuporedivo, zato kazem moze biti sretan. Ili barem polazim od toga da bi bio ok placeni posao u BiH, pretpostavljam da pravnik u institucijama ima oko 2k.
Ali vjerujem da ima pristojan zivot. Ne znam jel ima familiju ili sta vec.
P.S. pod uslovom da je u BiH imao nekretninu, ako ne onda je svakako najebo gdje god da je.
Last edited by dr_Evil on 08/01/2024 08:50, edited 1 time in total.
- Ozimician
#13970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema nasa drzava, ali zato ima Njemacka i u iseljavanju ubjedljivo dominira "pravilo Zapadni Balkan" (tzk. lutrija), dakle ljudi bez ikakve strucne kvalifikacije za posao koji ce tamo obavljati.
Postavljao sam i te statistike.
-
Karikaturist
#13971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Inace inzinjeri ili ekonomisti imaju i potrebne diplome iz medicine. 
- Ozimician
#13972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E da, taj fenomen mi je zanimljiv i mnogo govori o omjeru ponude i potraznje na trzistu rada.EFD22 wrote: ↑08/01/2024 08:46
Jednostavno, na tim otvorenim konkursima, bez neke jebene preporuke od strane nekog, teško da će iko iz BiH dobiti posao pored nekog iz HR npr. samo zbog brzine procesa dobijanja radne dozvole i preseljenja, ni zbog čeg više.
U istom vremenu, najmanje 20 ljudi iz Zenice koje površno poznajem ili ih zna neko koga ja znam je otišlo preko pravila za zapadni balkan odnosno sa SSS, što kao pflegeri, ali i kao bauštelci itd.
Za nekog sa SSS poslodavcima nije mrsko da rjesavaju svu mogucu papirologiju, plate cak i kartu da dodjes tamo, pomognu oko smjestaja, itd.
Ne kazem da toga nema i za VSS, ali procentualno znatno manje i u odredjenim strukama.
- ZoomZoomKiwi
#13973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je samo u pitanju risk management.
Jer znam dosta svojih kolega koje su preko balkanskih firmi i detašmana otišli u De, tamo radili za naše firme, ali kroz posao upoznali njemačke poslodavce i vrlo lako sve završili i tamo i ostali i to na plavoj karti sa svim olakšicama koje ona donosi.
Mnogo lakše nego par kolega koje znam da su direktno sa VSS otišli odavdje preko plave karte.
Jednostavo švabo neće da rizikuje neke stvari, ako već ima sigurniju alternativu. A kad si ti već gore, i kad vidi kako radiš, onda mu nije ni mrsko da ti pomogne oko papirologije ili te barem sačeka.
Kod SSS su poslovi mahom manje odgovorni, i manje plaćeni, ali je i procedura dobijanja radne dozvole sa manje uvjeta i jednostavnija je, pa im se isplati i riskirati. A naravno i više im tog kadra treba, realno.
Jer znam dosta svojih kolega koje su preko balkanskih firmi i detašmana otišli u De, tamo radili za naše firme, ali kroz posao upoznali njemačke poslodavce i vrlo lako sve završili i tamo i ostali i to na plavoj karti sa svim olakšicama koje ona donosi.
Mnogo lakše nego par kolega koje znam da su direktno sa VSS otišli odavdje preko plave karte.
Jednostavo švabo neće da rizikuje neke stvari, ako već ima sigurniju alternativu. A kad si ti već gore, i kad vidi kako radiš, onda mu nije ni mrsko da ti pomogne oko papirologije ili te barem sačeka.
Kod SSS su poslovi mahom manje odgovorni, i manje plaćeni, ali je i procedura dobijanja radne dozvole sa manje uvjeta i jednostavnija je, pa im se isplati i riskirati. A naravno i više im tog kadra treba, realno.
- n+1
#13974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako znamo da je debela većina populacije naše države SSS, a to je pokazao popis stanovništva, onda je racionalno reći da među populacijom koja odlazi, također će biti najviše onih koji su SSS. Nemamo razloga vjerovati da emigranti nisu reprezentativan uzorak svoje ukupne populacije.
- ZoomZoomKiwi