Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
canvra888

#47351 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sram ... /240107041

Sramotna provokacija vojnika IDF-a: "Pitate se zašto nema škola u Gazi? Ups, bombardovali smo ih"

Kako ovo opravdavaju dežurni cionoljupci na ovoj temi?

Je li to taj rat protiv Hamasa?
Osmi Socrates

#47352 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Osmi Socrates »

mirza_15 wrote: 07/01/2024 16:09
Osmi Socrates wrote: 07/01/2024 15:19 Moje pitanje je da li postojeća država ima pravo da prva napadne bilo koga ko joj ne priznaje pravo na postojanje.
Nema. Kratko i jasno. Ili u prevodu, misliš li da Kosovo ima pravo sutra napraviti sranja po Srbiji? Kakva logika hebo te. Sutra da Izrael napadne Iran ti bi našao izgovor. To je majstore agresija na drugu državu kako god ti to pokušavao upakovati.
Kosovo bi svakako imalo pravo da neutrališe opasnost po svoje postojanje. Da ima takvu vojnu silu. Međutim, Kosovo i Srbija pregovaraju. Kako tako, ali pregovaraju.

Arapi i Izrael nikad nisu pregovarali prije ratova. Naoruža se, vojno se priprema, naravno da ćeš ga prvi napasti, ako imaš moć. Šta ćeš, čekati neprijatelja da ti kucne na vrata?

Iran je nešto drugo. Oni vrište i "death to America". Da sam ja predsjednik Amerike, davno bi oni već popušili više stotina bombardiranja, čisto da se smire. Nekad mora tako.

A Izrael u Iranu je radio na neutraliziranju opasnosti po njih, na ovaj ili onaj način.

Ne znam šta bih ti rekao, kad laješ, budi spreman i da dobiješ po gubici. Takav svijet, jbg.
Last edited by Osmi Socrates on 07/01/2024 16:37, edited 1 time in total.
General War

#47353 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

HarTar wrote: 07/01/2024 15:32
Osmi Socrates wrote: 07/01/2024 15:29
armin071 wrote: 07/01/2024 15:23

Pa fulio si onda podforum… Ideš na twitter i ukucaš IDF i Mossad i sve pink…..
Nisam ja fulio ništa, nego iznosim šta je racionalno sa aspekta pojedinca (države) koji postoji.

To što ste vi zapjenili oko sasvim iracionalnih mržnji je vaš problem. Niste ništa drugačiji ni od radikalnih Jevreja ni od radikalnih Arapa.
Ovo ti i takvi kao ti podržavate i uživate. A sada zamislite da vama neko ovo radi bez ikakvog validnog razloga....

https://www.facebook.com/share/r/L5aoRd ... tid=ekPIOZ
Nope, nije Gaza

Image
HarTar

#47354 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

General War wrote: 07/01/2024 16:35
Osmi Socrates wrote: 07/01/2024 15:29

Nisam ja fulio ništa, nego iznosim šta je racionalno sa aspekta pojedinca (države) koji postoji.

To što ste vi zapjenili oko sasvim iracionalnih mržnji je vaš problem. Niste ništa drugačiji ni od radikalnih Jevreja ni od radikalnih Arapa.
Ovo ti i takvi kao ti podržavate i uživate. A sada zamislite da vama neko ovo radi bez ikakvog validnog razloga....

Nope, nije Gaza

Image
Nego?
mirza_15

#47355 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by mirza_15 »

canvra888 wrote: 07/01/2024 16:32 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sram ... /240107041

Sramotna provokacija vojnika IDF-a: "Pitate se zašto nema škola u Gazi? Ups, bombardovali smo ih"

Opravdavaju iskopavanje i komadanje leševa i ubijanje petorocifrwnog broja djece da ne opravdaju to? Ide lagano standardna: "Hamas ih je koristio pa su postale legitimna meta". Ta se teza ne mora dokazivati. Kao ni ona o "ljudskom štitu" jer "Izrael ima pravo da se brani" Opravdali su na isti način uništavanje bolnica da ne opravdaju ovo. Ma hajte molim vas! Šta je to za ovu forumsku brogadu ljubitelja djecoubica.
Osmi Socrates

#47356 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Osmi Socrates »

Nešto ne vidim da se sikirate kad ginu izraelska djeca.
canvra888

#47357 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

Pogledaj omjere malo pa onda vodi tu pacifističku spiku.
mirza_15

#47358 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by mirza_15 »

Osmi Socrates wrote: 07/01/2024 16:33
Osmi Socrates wrote: 07/01/2024 15:19 Moje pitanje je da li postojeća država ima pravo da prva napadne bilo koga ko joj ne priznaje pravo na postojanje.
Nema. Kratko i jasno. Ili u prevodu, misliš li da Kosovo ima pravo sutra napraviti sranja po Srbiji? Kakva logika hebo te. Sutra da Izrael napadne Iran ti bi našao izgovor. To je majstore agresija na drugu državu kako god ti to pokušavao upakovati.
Kosovo bi svakako imalo pravo da neutrališe opasnost po svoje postojanje. Da ima takvu vojnu silu. Međutim, Kosovo i Srbija pregovaraju. Kako tako, ali pregovaraju.

Arapi i Izrael nikad nisu pregovarali prije ratova. Naoruža se, vojno se priprema, naravno da ćeš ga prvi napasti, ako imaš moć. Šta ćeš, čekati neprijatelja da ti kucne na vrata?

Iran je nešto drugo. Oni vrište i "death to America". Da sam ja predsjednik Amerike, davno bi oni već popušili više stotina bombardiranja, čisto da se smire. Nekad mora tako.

A Izrael u Iranu je radio na neutraliziranju opasnosti po njih, na ovaj ili onaj način.

Ne znam šta bih ti rekao, kad laješ, budi spreman i da dobiješ po gubici. Takav svijet, jbg.
Da ponovim, takvo pravo ne postoji. To šta neko priča ili što se naoružava (ovo je baš smiješno. Izrael se ne naoružava?) nije dovoljno da se neko napadne. Kakav bi haos nastao kada bi to bilo dozvoljeno. Ne smiješ napasti drugu državu dok ta država nije izvšila čin agresije. Izrael je u šestodnevnom ratu napao prvi. Ta priča da je imao pravo jer je neko sebi kupio oružje i nešto izjavljivao je za malu djecu.

Dakle, odgovor na tvoje pitanje je: Ne smije!
General War

#47359 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

canvra888 wrote: 07/01/2024 16:32 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sram ... /240107041

Jest ako ih hamas koristi kao magacin za oruzje, za napad na izrael, ili napad na IDF...skola je legitiman vojni cilj.
jesi li zadovoljan objasnjnjem :thumbup: ?
canvra888

#47360 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

mirza_15 wrote: 07/01/2024 16:37

Opravdavaju iskopavanje i komadanje leševa i ubijanje petorocifrwnog broja djece da ne opravdaju to? Ide lagano standardna: "Hamas ih je koristio pa su postale legitimna meta". Ta se teza ne mora dokazivati. Kao ni ona o "ljudskom štitu" jer "Izrael ima pravo da se brani" Opravdali su na isti način uništavanje bolnica da ne opravdaju ovo. Ma hajte molim vas! Šta je to za ovu forumsku brogadu ljubitelja djecoubica.
Naravno.

Samo što se ovdje eksplicitno vidi užitak i cinizam izraelskoj vojnika što uništavaju buduće obrazovanje za djecu i nerođenu djecu Gaze.

Dakle nedvosmisleno vidiš da uživaju u uništavanju palestinskog naroda i genocidu kojeg provode, a Hamas je afterthought tu.
canvra888

#47361 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

General War wrote: 07/01/2024 16:42

Jest ako ih hamas koristi kao magacin za oruzje, za napad na izrael, ili napad na IDF...skola je legitiman vojni cilj.
Evo upravo je maloprije kolega forumaš u riječ predvidio vaš generički odgovor.

Jesi li pogledao video, šta govori i zbog čega se naslađuje ovaj vojnik?
General War

#47362 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

HarTar wrote: 07/01/2024 16:37
General War wrote: 07/01/2024 16:35

Nope, nije Gaza

Image
Nego?
Ma nekakav Kurdski gradic u Turskoj, nesto hoce od Turaka,pa im ovi nisu dali a ovi sami sebi porusili gradi samo da bi Turke okrivili, i eno i sankcije Turci dobili radi toga...
General War

#47363 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

canvra888 wrote: 07/01/2024 16:45

Pa preveo je, sto nema skole... srusili. I ja mu dao odgovor mogucnosti shodono praksi...sta ti milsis da je po sRijedi? nemaju jevreji nista pametnije raditi vec se handrit sa teroristima?
canvra888

#47364 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

General War wrote: 07/01/2024 16:48

Pa preveo je, sto nema skole... srusili. I ja mu dao odgovor mogucnosti shodono praksi...sta ti milsis da je po sRijedi? nemaju jevreji nista pametnije raditi vec se handrit sa teroristima?
Jesi li pogledao video?

Jesi li uočio očigledan cinizam i vidno naslađivanje što će buduće generacije palestinske djece biti uskraćene za obrazovanje?

Je li ti jasno da takvo naslađivanje nema veze sa uništavanjem Hamasa?
Bloo
Globalna šefica

#47365 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

Spoiler
Show
HarTar wrote: 07/01/2024 16:54
General War wrote: 07/01/2024 16:45
HarTar wrote: 07/01/2024 16:37

Nego?
Ma nekakav Kurdski gradic u Turskoj, nesto hoce od Turaka,pa im ovi nisu dali a ovi sami sebi porusili gradi samo da bi Turke okrivili, i eno i sankcije Turci dobili radi toga...
Nusaybin. Gledaj kako sada izgleda pislije čišćenja od PKK terorista. Isto Gaza 🤫

https://www.dailysabah.com/politics/war ... pkk-terror

https://youtu.be/xICC5RagFGk?si=oxnHdM130ZlvFKmT
Preselite se na drugu temu.
Osmi Socrates

#47366 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Osmi Socrates »

mirza_15 wrote: 07/01/2024 16:42
Osmi Socrates wrote: 07/01/2024 16:33

Da ponovim, takvo pravo ne postoji. To šta neko priča ili što se naoružava (ovo je baš smiješno. Izrael se ne naoružava?) nije dovoljno da se neko napadne. Kakav bi haos nastao kada bi to bilo dozvoljeno. Ne smiješ napasti drugu državu dok ta država nije izvšila čin agresije. Izrael je u šestodnevnom ratu napao prvi. Ta priča da je imao pravo jer je neko sebi kupio oružje i nešto izjavljivao je za malu djecu.

Dakle, odgovor na tvoje pitanje je: Ne smije!
Ko rekao? Ti? Međunarodni zakon?

Međunarodni zakon je rekao i da Izrael postoji, pa Arapi nisu to poštovali. Napali su prvi odmah nakon formiranja Izraela. Dakle, ako neko ne poštuje međunarodni zakon, ne znam zašto bi se ti u odnosima sa njim vodio međunarodnim zakonima. Je l' trebam ovdje listati međunarodne zakone koje bliskoistočne zemlje nisu poštovale ili ne poštuju? Ne znam zašto bi Izrael u tom okruženju bio izuzetak.

Po međunarodnom zakonu, ni bombardiranje Srbije nije bilo legalno, pa kad su vidjeli da i Srbija ne poštuje međunarodne zakone, neki su odlučili da je dosta sa mahanjem papirima. Mora drugačije.

Nije niko jebeno malo dijete. Valjda je jasno i budali da su Arapi planirali novi napad na Izrael prije šestodnevnog rata.

Bliski Istok je haos. Ili ti možda vidiš stvari drugačije?
Last edited by Osmi Socrates on 07/01/2024 17:00, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#47367 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

Dijeljenje epiteta ko uziva u cemu rezultira brisanjem postova.
Opet ponavljam, umjesto da se zgrazavate i vrijedate, lijepo stavite na foe.
Charuga
Globalni moderator

#47368 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Charuga »

mirza_15 wrote: 07/01/2024 16:28 Kako im onaj štit nije pomogao u zaštiti one supervažne baze na sjeveru?
I meni je to bilo čudno.
Škobo Habu

#47369 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

aratet wrote: 07/01/2024 14:20
Nacionalizacija kompanije prije roka.

Ljevičar sam. Sviđa mi se kako u Izraelu žive jevreji, muslimani, kršćani, druzi i ateisti, ali i ostali.
Ne sviđaju mi se okolne arapske države gdje samo kažeš jevreji moraju ići, ateisti su tabu, a kršćani su ok ako pristanu da ih muslimani brojčano nadjačaju, kao što je to slučaj sa recimo Bethlehemom, gdje je broj Kršćana spao sa 80% na 10%. Za par godina ih neće biti.
Kakvog roka? Trebao Naser lično konsultovati englesku kraljicu po pitanju suvereniteta vlastite države? :roll:

Šta su radile druge zemlje tzv. Trećeg svijeta po istom pitanju? Latinska Amerika, Afrika...Isto što i Egipat.

Suština je da to doba sloma imperija i njihovni globalnih težnji. Uspostavljao se novi blok podjele globalne ravnoteže, a po tom pitanju se Egipat okrenuo Rusiji i ideji Nesvrstani. U to doba je sigurno bio sekularnija država od Izraela i mnogih drugi tzv. zapadni zemalja, koje navodiš kao primjer.

Upravo u vrijeme Suetske krize, Rusi šalju Egiptu naoružanje i na osnovu te pomoći dolazi do promjene stanja na terenu što je posljedica da se Britanci, Francuzi i Izraelci povlače. Amerika uopšte nije učestovala u sukobu, a do nacionalizacije dolazi zbog činjenice da Ameri, koji su Naseru obećali novac za Asuansku branu, nisu ispoštovali dogovor, tako da je ista ta brana izgrađena ruskim kreditnim sredstvima.

Zato ne iznenađuju činjenica zašto Egipat ima dobre veze sa Rusijom.

Druga stvar - koga interesuje tvoje ideološko uvjerenje? Biti danas ljevičar je prazna floskula. Gro marksista i komunista je Izrael smatralo posljednjom imperijalnom državom, što ona suštinski i jeste uzimajuću u obzir činjenicu kako i na koji način je nestala.

U ratu protiv Egipta, recimo, učestvuju većinski cionisti koji su ratovali u Alžirskom korpusu Legija stranaca protiv Alžiraca koji su podigli pobuni protiv francuske kolonijalne uprave. Naravno, ovdje procionistički propagandisti tvrde da niti jedan jevrej nije činio zlo, da su bili posve nebitni, a u mnogo čemu su se istakli u borbi za britanske i francuske imperijalne ciljeve u Africi i Bliskom Istoku, jer su to - zapravo - bili i izraelski interesi.
General War

#47370 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

canvra888 wrote: 07/01/2024 16:52
General War wrote: 07/01/2024 16:48

Jesi li pogledao video?

Jesi li uočio očigledan cinizam i vidno naslađivanje što će buduće generacije palestinske djece biti uskraćene za obrazovanje?

Je li ti jasno da takvo naslađivanje nema veze sa uništavanjem Hamasa?
A kao da je prvi...sta cu ga gledat-
A sta hoces da kazem? neprofesionalno ponasanje vojnika..ok..jel ratni zlocin...nije.
O tome su trebali razmisljati prije nego sto su poceli zmiju dirati,
General War

#47371 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

canvra888 wrote: 07/01/2024 16:40 Pogledaj omjere malo pa onda vodi tu pacifističku spiku.
:-) :roll:
Škobo Habu

#47372 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

Osmi Socrates wrote: 07/01/2024 16:58

Međunarodni zakon je rekao i da Izrael postoji, pa Arapi nisu to poštovali. Napali su prvi odmah nakon formiranja Izraela. Dakle, ako neko ne poštuje međunarodni zakon, ne znam zašto bi se ti u odnosima sa njim vodio međunarodnim zakonima. Je l' trebam ovdje listati međunarodne zakone koje bliskoistočne zemlje nisu poštovale ili ne poštuju? Ne znam zašto bi Izrael u tom okruženju bio izuzetak.

Po međunarodnom zakonu, ni bombardiranje Srbije nije bilo legalno, pa kad su vidjeli da i Srbija ne poštuje međunarodne zakone, neki su odlučili da je dosta sa mahanjem papirima. Mora drugačije.

Nije niko jebeno malo dijete. Valjda je jasno i budali da su Arapi planirali novi napad na Izrael prije šestodnevnog rata.

Dobro, no šta kažu tadašnji međunarodni zakoni o bacanju nukleranih bombi na Hirošimu i Nagasaki?

Kakvi međunarodni zakoni po kojem su arapske zemlje tretirane kao politički pigmejci? :lol: :lol:
Osmi Socrates

#47373 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Osmi Socrates »

Pa svakako da nacionalizacija Sueckog Kanala nije odgovarala Evropi, prije svega. Ne znam zašto bi onda Evropljani branili nacionalizaciju. Ali, Evrovizija, I guess.

To je bio kraj Velike Britanije i Francuske kao svjetskih sila.
Škobo Habu

#47374 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

General War wrote: 07/01/2024 17:06
A kao da je prvi...sta cu ga gledat-
A sta hoces da kazem? neprofesionalno ponasanje vojnika..ok..jel ratni zlocin...nije.
O tome su trebali razmisljati prije nego sto su poceli zmiju dirati,
Mnim da ovakav stav rabiš i po pitanju Kosova, Miloševića i srpskog deranja u silu pred NATO-m?
Osmi Socrates

#47375 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Osmi Socrates »

Škobo Habu wrote: 07/01/2024 17:09
Osmi Socrates wrote: 07/01/2024 16:58

Dobro, no šta kažu tadašnji međunarodni zakoni o bacanju nukleranih bombi na Hirošimu i Nagasaki?

Kakvi međunarodni zakoni po kojem su arapske zemlje tretirane kao politički pigmejci? :lol: :lol:
Nije tada bilo međunarodnih zakona oko nuklearnog oružja. I svakako da imaš pravo uništiti svakoga ko te napadne.

Ne odobravam, striktno sa humanitarne strane, ali bacio bi ih u Drugom Svjetskom Ratu svako ko ih je imao. Takva je bila priroda tog rata. Kakvi jebeni međunarodni zakoni.
Locked