To je ravno onoj prici kad Sojgu izadje pred medije i kaze da imaju 3000 poginulih u specijalnoj vojnoj operaciji.Ermin ZM wrote: ↑06/01/2024 13:47Nisu. Pogledaj video americkog republikanskog politicara. Kaze ovo je idealna prilika da degradiramo Ruse bez da i jedan amerikanac rizikuje zivot. Mi uopste ne planiramo smanjit pomoc.Ironmen wrote: ↑06/01/2024 13:33SAD je odradila sve svoje ciljeve u Ukrajini i sada je mogu pustiti niz vodu a i izbori su tu jos malo, a Evropa je previse lijena kao bubreg u loju da nece poduzimati nikakve velike radnje sto se tice proizvodnje naoruzanja. Ukrajina je ostavljena samoj sebi o ovome sam pisao vec na samom startu ruske agresije.mishic wrote: ↑06/01/2024 12:05 Oslobađnje Ukrajine i poraz Rusije Zapadu je nametnuto kao pitanje biti ili ne biti... Preveliki oslonac na SAD ponovo se pokazao nepouzdanim.
Hitno ubrzavanje proizvodnje (ako već nije zakašnjelo) municije i naoružanja EU dovodi pred dilemu hoće li biti poražena ili izaći kao pobjednik?
Tako je Ukrajina postala sudbinsko pitanje mnogima i ako neki još nisu svjesni toga.
Salju oruzje koje stoji na lagerima, sva ta pomoc kosta ameriku u promilima ekonomije. Sigurno ovaj kec na desetku nece propustit bez obzira koja je struja na vlasti.
Uz to odlicna reklama americkoj vojnoj industriji, povecano prodavanje plina itd. Vozice oni ovo jos koliko hoces, i ne osjete finansijski.
Ukrajina
- Ironmen
#191551 Re: Ukrajina
- AliceInChains
#191552 Re: Ukrajina
Ermin ZM wrote: ↑06/01/2024 12:40 Vidim dosta ovde pljuje sad po Zapadu kao eto otkrili lice.
Rusija odjednom postade dobra.
Pod Zapad ne mislim geografski iskljucivo vec otprilike NATO blok i njegovi saveznici
U prirodi pa i ljudskoj vlada pravilo najjaci vlada. Nazalost nismo mi ljudi moralno neiskvareni, da postoji neki sistem koji je utopija. Nema ga. Sve svjetske sile su od pamtivjeka uglavnom bile motivisane iskljucivo licnom koristi, uvijek bilo i bice. Ko god misli da je Zapad neiskvaren laze sebe ili druge.
Medjutim ima razlike, puno je bolje biti na Zapadu i uz Zapad nego sa Rusijom. Silne pristalice Rusa i mrzitelji zapada gujicu uvalili na zapad i velicaju Rusiju. Licemjerje.
Mi trebamo gledati nas interes iskljucivo, a u nasem interesu je da u Ukrajini pobijedi zapad, tj Ukrajinci uz pomoc Zapada.
Ništa ne brini, mi na zapadu imamo vrhunske političare, evo vec 30 godina od raspada sssr-a i Jugoslavije cvijetamo civilizacijski i kraj evolucije nije na vidiku.
Uvijek kad pomislim ne može bolji vladar da naslijedi prethodnika, debelo se zeznem.
Nakon Buša Jr. sve intelektualac do intelektualca, osim Obame.
Nakon 20 godina Merkelove vladavine nisam prosto mogao vjerovati, da će je naslijediti cisti genije u formi Šolza, ljevičara. A u Britaniji jedan do drugog, crem de la crem, počevši od Blair-a.
Diplomatija je imperativ, oružani konflikt nužno zlo, jer se mora.
Inače bi sve bilo super i mi kao civilizacija bi se primarno zabavljali oko naseljavanja Mjeseca i Marsa, da se nisu rodili Xi i Putin.
Osjetit ćeš ti, kako je sve fabulozno, kad dođu okorjeli desničari na vlast. I ne, za to nece biti krivi Putin, Ajatola, onaj nebitni Pusylips iz komšiluka, niti kvazi ljevičarska letva iz zapadnog komšiluka Zijanovič. Oni su samo nuspojave fabulozne zapadne vladavine nad cijelim svijetom. I ma zapadu ne ide nizbrdo, otkad je Rusija napala Ukrajinu. Da je to tako bi već najokorjeli zapadni pacifista samovoljno uzeo pušku u ruku i pravac istok. Ali narod u prosjeku nije baš toliko tupav.
Nije meni do Moskve ni Pekinga, niti ih obožavam, nego jb. Mu vraga, smijem valjda konstatirati da smo mi sa ovim vicfigurama koji nam trenutno vladaju, u banani.
I čemu da se sad nadamo, da zapad skrši Rusiju, pa će nam svima biti bolje?
Sry za off
- Čitalac
#191553 Re: Ukrajina
Danska odlaže isporuku F-16, no što reče portparol ukrajinskog vazduhoplovstva, dok piloti i osoblje ne završe obuku nema svrhe slati avione.
Danska publikacija Berlingske, pozivajući se na Ministarstvo obrane zemlje, izvještava da je danska isporuka borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini odgođena za šest mjeseci.
Kopenhagen je trebao isporučiti prvih šest zrakoplova do nove 2024. godine, ali se umjesto toga njihova isporuka očekuje u drugom kvartalu.
Publikacija kaže da je raspored isporuke uvijek ovisio o ispunjenju niza uvjeta, uključujući uspješnu obuku ukrajinskih pilota, kao i dostupnost logistike i infrastrukture za održavanje F-16 u Ukrajini, reklo je ministarstvo, bez pružanja detaljnijih informacija.
Prema Berlingsku, šest ukrajinskih pilota trenutno se obučava na tim lovcima u Danskoj. U kolovozu je danska premijerka Mette Frederiksen obećala poslati 19 F-16 zrakoplova u Kijev.
Dan ranije objavljeno je da je Norveška dovršila prebacivanje u Dansku dvaju borbenih zrakoplova F-16 namijenjenih obuci ukrajinskih pilota. Norveška je potvrdila i slanje 10 instruktora u Dansku za pomoć u obuci. Belgija će između ožujka i rujna u Dansku poslati i dva F-16 i pedesetak ljudi koji će obučavati ukrajinske pilote.
Ukrajinski piloti se obučavaju ili će se obučavati u Sjedinjenim Državama, Rumunjskoj, Danskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. U potonjem je prije Božića šest Ukrajinaca završilo osnovnu obuku, uključujući i učenje engleskog jezika.
-
kluz franjo
#191554 Re: Ukrajina
Kakva mentalna gimnastika i logička akrobatika je potrebna da bi se opravdala neka "kao ravnodušnost" spram agresije Rusije na Ukrajinu.
Posebno iz ove evropske tj. preciznije balkanske perspektive.
Znači zbog saudijske i izraelske upotrebe (pored ostalog) i američkog naoružanja u ratovima protiv snaga koje (pored ostalih) naoružava i Iran, treba uskratiti (ili biti ravnodušan za) podršku Ukrajini koja se brani od agresije Rusije, a koja opet u toj agresiji koristi (pored ostalog) i iransko naoružanje.
Hebem li ga... mislim da je puno jednostavnije (da ne kažem manje licemjerno) otvoreno reći da se između "licemjernih, ali demokratskih USA i Zapada" i "licemjernih, ali anti-demokratskih Irana i Rusije" stoji na strani Irana i Rusije, potpuno nebitno da li je riječ o Gazi, Ukrajini, Jemenu, Siriji itd...
I sve OK. Tako nešto se u slobodnim i demokratskim društvima slobodno može izjaviti.
Znači zbog saudijske i izraelske upotrebe (pored ostalog) i američkog naoružanja u ratovima protiv snaga koje (pored ostalih) naoružava i Iran, treba uskratiti (ili biti ravnodušan za) podršku Ukrajini koja se brani od agresije Rusije, a koja opet u toj agresiji koristi (pored ostalog) i iransko naoružanje.
Hebem li ga... mislim da je puno jednostavnije (da ne kažem manje licemjerno) otvoreno reći da se između "licemjernih, ali demokratskih USA i Zapada" i "licemjernih, ali anti-demokratskih Irana i Rusije" stoji na strani Irana i Rusije, potpuno nebitno da li je riječ o Gazi, Ukrajini, Jemenu, Siriji itd...
I sve OK. Tako nešto se u slobodnim i demokratskim društvima slobodno može izjaviti.
- AliceInChains
#191555 Re: Ukrajina
Odgovori, jeli Putin odlučio da Ameri preusmjere oružje i lovu Izraelcima, umjesto da čvrsto i nadalje podržavaju Ukrajinu, ili forumaš Alice? Jeli Alice udario veto nakluz franjo wrote: ↑06/01/2024 14:46 Kakva mentalna gimnastika i logička akrobatika je potrebna da bi se opravdala neka "kao ravnodušnost" spram agresije Rusije na Ukrajinu.
EU samitu, pa keš ne ide u Ukrajinu? Jeli Alice loše procjenio stanje Ruske a i zapadne vojne industrije?
Forumaš Alice vjeruje da je politički blef zapada uvezi Ukrajine, koji je isprovocirao agresiju Rusije na Ukrajinu, vise šteti nama dugorocno nego Rusima ili Kinezima, tj. shit od starta.
Sad sam misljenja, kad smo već u vnago, da trebamo i zapadne vojne gujice slati u Ukrajinu, kad se već ušlo u avanturu. A ne prosto bodriti jadnike, koji su očito u banani i po mom mišljenju ipak ne štete / slabe protivnika DOVOLJNO. Najveći problem Ukrajine je ljudstvo.
-
Ermin ZM
#191556 Re: Ukrajina
Klasicno citanje iz zasjede. Moj dio gdje sam ja rekao da ni zapad nije savsen si izignorisao. I ponavljam silni kritocari zapada, vole rusiju a niko da se vrati iz tog zapada.AliceInChains wrote: ↑06/01/2024 14:39Ermin ZM wrote: ↑06/01/2024 12:40 Vidim dosta ovde pljuje sad po Zapadu kao eto otkrili lice.
Rusija odjednom postade dobra.
Pod Zapad ne mislim geografski iskljucivo vec otprilike NATO blok i njegovi saveznici
U prirodi pa i ljudskoj vlada pravilo najjaci vlada. Nazalost nismo mi ljudi moralno neiskvareni, da postoji neki sistem koji je utopija. Nema ga. Sve svjetske sile su od pamtivjeka uglavnom bile motivisane iskljucivo licnom koristi, uvijek bilo i bice. Ko god misli da je Zapad neiskvaren laze sebe ili druge.
Medjutim ima razlike, puno je bolje biti na Zapadu i uz Zapad nego sa Rusijom. Silne pristalice Rusa i mrzitelji zapada gujicu uvalili na zapad i velicaju Rusiju. Licemjerje.
Mi trebamo gledati nas interes iskljucivo, a u nasem interesu je da u Ukrajini pobijedi zapad, tj Ukrajinci uz pomoc Zapada.
Ništa ne brini, mi na zapadu imamo vrhunske političare, evo vec 30 godina od raspada sssr-a i Jugoslavije cvijetamo civilizacijski i kraj evolucije nije na vidiku.
Uvijek kad pomislim ne može bolji vladar da naslijedi prethodnika, debelo se zeznem.
Nakon Buša Jr. sve intelektualac do intelektualca, osim Obame.
Nakon 20 godina Merkelove vladavine nisam prosto mogao vjerovati, da će je naslijediti cisti genije u formi Šolza, ljevičara. A u Britaniji jedan do drugog, crem de la crem, počevši od Blair-a.
Diplomatija je imperativ, oružani konflikt nužno zlo, jer se mora.
Inače bi sve bilo super i mi kao civilizacija bi se primarno zabavljali oko naseljavanja Mjeseca i Marsa, da se nisu rodili Xi i Putin.
Osjetit ćeš ti, kako je sve fabulozno, kad dođu okorjeli desničari na vlast. I ne, za to nece biti krivi Putin, Ajatola, onaj nebitni Pusylips iz komšiluka, niti kvazi ljevičarska letva iz zapadnog komšiluka Zijanovič. Oni su samo nuspojave fabulozne zapadne vladavine nad cijelim svijetom. I ma zapadu ne ide nizbrdo, otkad je Rusija napala Ukrajinu. Da je to tako bi već najokorjeli zapadni pacifista samovoljno uzeo pušku u ruku i pravac istok. Ali narod u prosjeku nije baš toliko tupav.
Nije meni do Moskve ni Pekinga, niti ih obožavam, nego jb. Mu vraga, smijem valjda konstatirati da smo mi sa ovim vicfigurama koji nam trenutno vladaju, u banani.
I čemu da se sad nadamo, da zapad skrši Rusiju, pa će nam svima biti bolje?….samo da razlučimo, ko su svi
Sry za off
Ponavljam nama Bosancima je u interesu da ruska strana dozivi krah i samo me to interesuje, briga me sa geopolitiku.
-
melac
#191557 Re: Ukrajina
Sta ti pricas bolan, kako je ostavljena od pocetka, kad su silne milijarde pomoci stigle u Ukrajinu?Ironmen wrote: ↑06/01/2024 13:33SAD je odradila sve svoje ciljeve u Ukrajini i sada je mogu pustiti niz vodu a i izbori su tu jos malo, a Evropa je previse lijena kao bubreg u loju da nece poduzimati nikakve velike radnje sto se tice proizvodnje naoruzanja. Ukrajina je ostavljena samoj sebi o ovome sam pisao vec na samom startu ruske agresije.mishic wrote: ↑06/01/2024 12:05 Oslobađnje Ukrajine i poraz Rusije Zapadu je nametnuto kao pitanje biti ili ne biti... Preveliki oslonac na SAD ponovo se pokazao nepouzdanim.
Hitno ubrzavanje proizvodnje (ako već nije zakašnjelo) municije i naoružanja EU dovodi pred dilemu hoće li biti poražena ili izaći kao pobjednik?
Tako je Ukrajina postala sudbinsko pitanje mnogima i ako neki još nisu svjesni toga.
- drug_profi
#191558 Re: Ukrajina
Biseri.
A iz svakog upisa izviru "činjenice" iz ruske propagande.
Alisa i željezni da budem direktan.
A iz svakog upisa izviru "činjenice" iz ruske propagande.
Alisa i željezni da budem direktan.
-
melac
#191559 Re: Ukrajina
Evo ja cu prvi da osudim politiku USA prema palestincima i podrzavanju ( presutnom ) neselektivnog bombardovanja Gaze i ubijanja djece ( koja su sigurno nevina ) i ostalih civila. A sto se tice Hamasovaca neka ih gone po bijelom svijetu kao onomad Mossad sto je ganjao naciste sto se mene tice.Ironmen wrote: ↑06/01/2024 13:36Covjek hoce samo da kaze to da su SAD-e svojom podrskom Izraelu koji vrsi genocid na kojem se ni Hitler nebi postidio u istom rangu sa Rusijom koja je izvrsila agresiju na Ukrajinu.Excel2 wrote: ↑06/01/2024 12:52A nije ti se Rusija malo vise ogadila nakon blokade rezolucije o genocidu u Srebrenici?Grean wrote: ↑06/01/2024 12:27
Zar je moguce da treba objasnjavati? Mozda je tacnije 45-godisnjih lazi koje su ogoljene 7.10 pricom da Izrael ima pravo da se brani i da umjesto embarga kakav su servirali nama i inima u svijetu da bi se kao smirio ratni sukob, Izrael treba da dobija pomoc u oruzju da brze i bolje poravna Gazu.
Ne znam treba li napominjati bilo kome da od 67' okupiraju istocni Jerusalim, Zapadnu obalu i Gazu koju kasnije napustaju ali drze u blokadi bez ikakve reakcije, da drze pod okupacijom Golansku visoravan i naseljavaju je (i nece je nikad vratiti Siriji, jedino ako kojim cudom Amerika padne qurcu za usi) i da sve to rade a da nema bilo kakvih sankcija od strane onih koji nas ubjedjuju da se uvijek bore za pravdu u svijetu pa trebamo stajati uz njih i slijepo ih pratiti.
Sta ti je bitnije - Bosna ili Islam?
Agresije je agresija genocid je genocid bez obzira koga izvrsio, mrtvo dijete je i dalje mrtvo dijete bez obzira na boju koze. Vi svi koji ne zelite da osudite SAD-e zbog pomoci Ukrajini ste obicni licemjeri.
Moje pitanje je: ko je licemjer, onaj ko proklinje cetnike ali ne i palestince koji su tim istim cetnicima dali podrsku, ili onaj ko proklinje cetnike ali i Zapada koji je najvise pomogao Bosni ( kako u ratu, tako i u miru )?
-
kluz franjo
#191560 Re: Ukrajina
Mogu naći razumjevanje za one, malobrojne u Rusiji, koji su samo zbog bukvalne prijetnje lancima prisiljeni da guslaju Putinovu bajku o "isprovociranoj agresiji na Ukrajinu".
Za ostale guslare, u i izvan majčice Rusije, koji dobrovoljno drže um u bukagijama kremljanske propagande nemam ni razumjevanja, a ni vremena.
Za ostale guslare, u i izvan majčice Rusije, koji dobrovoljno drže um u bukagijama kremljanske propagande nemam ni razumjevanja, a ni vremena.
-
Excel2
#191561 Re: Ukrajina
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#191562 Re: Ukrajina
Ma ni nalik...Excel2 wrote: ↑06/01/2024 15:32 https://youtu.be/kaVvx-Uj3yY?si=k0ZcMtEPkTwgOWU2
Ne siri ti. Vjeruj Srbima. Pogledaj od 6. min.

- Point.
#191563 Re: Ukrajina
I kakve sad to ima veze sa Ukrajinom i sramnom okrećanju ka ruskom svetu, koji ne priznaje genocid u Srebrenici i radi sve protiv države BiH i želja Bošnjaka? Šta je tebi uopšte bitnije, vlastita domovina ili Gaza?Grean wrote: ↑06/01/2024 12:27Zar je moguce da treba objasnjavati? Mozda je tacnije 45-godisnjih lazi koje su ogoljene 7.10 pricom da Izrael ima pravo da se brani i da umjesto embarga kakav su servirali nama i inima u svijetu da bi se kao smirio ratni sukob, Izrael treba da dobija pomoc u oruzju da brze i bolje poravna Gazu.
Ne znam treba li napominjati bilo kome da od 67' okupiraju istocni Jerusalim, Zapadnu obalu i Gazu koju kasnije napustaju ali drze u blokadi bez ikakve reakcije, da drze pod okupacijom Golansku visoravan i naseljavaju je (i nece je nikad vratiti Siriji, jedino ako kojim cudom Amerika padne qurcu za usi) i da sve to rade a da nema bilo kakvih sankcija od strane onih koji nas ubjedjuju da se uvijek bore za pravdu u svijetu pa trebamo stajati uz njih i slijepo ih pratiti.
- Point.
#191564 Re: Ukrajina
Klasično prorusko blebetanje kako je Zapad ispoviciraa jadnu Rusiju da napadne Ukrajinu.AliceInChains wrote: ↑06/01/2024 15:04Odgovori, jeli Putin odlučio da Ameri preusmjere oružje i lovu Izraelcima, umjesto da čvrsto i nadalje podržavaju Ukrajinu, ili forumaš Alice? Jeli Alice udario veto nakluz franjo wrote: ↑06/01/2024 14:46 Kakva mentalna gimnastika i logička akrobatika je potrebna da bi se opravdala neka "kao ravnodušnost" spram agresije Rusije na Ukrajinu.
EU samitu, pa keš ne ide u Ukrajinu? Jeli Alice loše procjenio stanje Ruske a i zapadne vojne industrije?
Forumaš Alice vjeruje da je politički blef zapada uvezi Ukrajine, koji je isprovocirao agresiju Rusije na Ukrajinu, vise šteti nama dugorocno nego Rusima ili Kinezima, tj. shit od starta.
Sad sam misljenja, kad smo već u vnago, da trebamo i zapadne vojne gujice slati u Ukrajinu, kad se već ušlo u avanturu. A ne prosto bodriti jadnike, koji su očito u banani i po mom mišljenju ipak ne štete / slabe protivnika DOVOLJNO. Najveći problem Ukrajine je ljudstvo.
-
Romanija
#191565 Re: Ukrajina
Rovovska borba izmedju Ukr i Rus drondzija, Ukr izasli kao pobjednici.
- Grean
#191566 Re: Ukrajina
Nema tu okretanja ruskom svijetu, samo mi je nakon Palestine postalo skoro svejedno. Ne dozvoljavam da me prave budalom i da mi prodaju sarene laze americki cionisti.Point. wrote: ↑06/01/2024 16:41I kakve sad to ima veze sa Ukrajinom i sramnom okrećanju ka ruskom svetu, koji ne priznaje genocid u Srebrenici i radi sve protiv države BiH i želja Bošnjaka? Šta je tebi uopšte bitnije, vlastita domovina ili Gaza?SpoilerShowGrean wrote: ↑06/01/2024 12:27Zar je moguce da treba objasnjavati? Mozda je tacnije 45-godisnjih lazi koje su ogoljene 7.10 pricom da Izrael ima pravo da se brani i da umjesto embarga kakav su servirali nama i inima u svijetu da bi se kao smirio ratni sukob, Izrael treba da dobija pomoc u oruzju da brze i bolje poravna Gazu.
- Point.
#191567 Re: Ukrajina
Opet, kakve veze ima Palestina sa Ukrajinom i BiH?Grean wrote: ↑06/01/2024 17:17Nema tu okretanja ruskom svijetu, samo mi je nakon Palestine postalo skoro svejedno. Ne dozvoljavam da me prave budalom i da mi prodaju sarene laze americki cionisti.Point. wrote: ↑06/01/2024 16:41I kakve sad to ima veze sa Ukrajinom i sramnom okrećanju ka ruskom svetu, koji ne priznaje genocid u Srebrenici i radi sve protiv države BiH i želja Bošnjaka? Šta je tebi uopšte bitnije, vlastita domovina ili Gaza?SpoilerShowGrean wrote: ↑06/01/2024 12:27
Zar je moguce da treba objasnjavati? Mozda je tacnije 45-godisnjih lazi koje su ogoljene 7.10 pricom da Izrael ima pravo da se brani i da umjesto embarga kakav su servirali nama i inima u svijetu da bi se kao smirio ratni sukob, Izrael treba da dobija pomoc u oruzju da brze i bolje poravna Gazu.
-
geoxx
#191568 Re: Ukrajina
Kriza identiteta, sta da se radi.
- Čitalac
#191569 Re: Ukrajina
Butusov, bitka za Vugledar.
Ruska vojska je 24. siječnja 2023. pokušala veliku ofenzivu na Vugledar i u nekoliko tjedana izgubila najmanje 130 oklopnih vozila. Snage 72. mehanizirane brigade, 35. brigade marinaca i 55. topničke brigade Oružanih snaga Ukrajine tada su porazile elitnu 155. kao i 40. brigadu marinaca Ruske Federacije. Svjetski vojni analitičari ove događaje nazivaju jednim od najvećih tenkovskih poraza od Drugog svjetskog rata.
-
Bernardinac
#191570 Re: Ukrajina
https://news.italy24.press/world/amp/557310Excel2 wrote: ↑06/01/2024 15:32
https://youtu.be/kaVvx-Uj3yY?si=k0ZcMtEPkTwgOWU2
Ne siri ti. Vjeruj Srbima. Pogledaj od 6. min.
Možda ipak jeste kinžal.
Međutim to nije toliko ni bitno. Kinžali neće donjeti pobjedu rusima niti će obaranje istog donjeti pobjedu Ukrajincima.
- AliceInChains
#191571 Re: Ukrajina
Grean wrote: ↑06/01/2024 17:17Nema tu okretanja ruskom svijetu, samo mi je nakon Palestine postalo skoro svejedno. Ne dozvoljavam da me prave budalom i da mi prodaju sarene laze americki cionisti.Point. wrote: ↑06/01/2024 16:41I kakve sad to ima veze sa Ukrajinom i sramnom okrećanju ka ruskom svetu, koji ne priznaje genocid u Srebrenici i radi sve protiv države BiH i želja Bošnjaka? Šta je tebi uopšte bitnije, vlastita domovina ili Gaza?SpoilerShowGrean wrote: ↑06/01/2024 12:27
- AliceInChains
#191572 Re: Ukrajina
Ali je najjača ubleha za utjehu ala Ukrajina se bori za našu stvar.
Ono kad pobijede će zapad kao aminovati građansku državu, i smaknuti Dodika, jeli?
Ono kad pobijede će zapad kao aminovati građansku državu, i smaknuti Dodika, jeli?
- alijagoro
#191573 Re: Ukrajina
Sest aviona i to morali odloziti,cirkus.Čitalac wrote: ↑06/01/2024 14:45 Danska odlaže isporuku F-16, no što reče portparol ukrajinskog vazduhoplovstva, dok piloti i osoblje ne završe obuku nema svrhe slati avione.
Danska publikacija Berlingske, pozivajući se na Ministarstvo obrane zemlje, izvještava da je danska isporuka borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini odgođena za šest mjeseci.
Kopenhagen je trebao isporučiti prvih šest zrakoplova do nove 2024. godine, ali se umjesto toga njihova isporuka očekuje u drugom kvartalu.
Publikacija kaže da je raspored isporuke uvijek ovisio o ispunjenju niza uvjeta, uključujući uspješnu obuku ukrajinskih pilota, kao i dostupnost logistike i infrastrukture za održavanje F-16 u Ukrajini, reklo je ministarstvo, bez pružanja detaljnijih informacija.
Prema Berlingsku, šest ukrajinskih pilota trenutno se obučava na tim lovcima u Danskoj. U kolovozu je danska premijerka Mette Frederiksen obećala poslati 19 F-16 zrakoplova u Kijev.
Dan ranije objavljeno je da je Norveška dovršila prebacivanje u Dansku dvaju borbenih zrakoplova F-16 namijenjenih obuci ukrajinskih pilota. Norveška je potvrdila i slanje 10 instruktora u Dansku za pomoć u obuci. Belgija će između ožujka i rujna u Dansku poslati i dva F-16 i pedesetak ljudi koji će obučavati ukrajinske pilote.
Ukrajinski piloti se obučavaju ili će se obučavati u Sjedinjenim Državama, Rumunjskoj, Danskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. U potonjem je prije Božića šest Ukrajinaca završilo osnovnu obuku, uključujući i učenje engleskog jezika.
-
geoxx
#191574 Re: Ukrajina
A ti ne vidis da je Rusija gorivo ne samo za separatizam u ovoj drzavi, nego i za razne pokrete po Europi koji bi sutra podrzali isti taj separatizam? Ne vidis ni da jaca Rusija znaci slabiji Zapad ciji je ova drzava de facto protektorat?AliceInChains wrote: ↑06/01/2024 18:35 Ali je najjača ubleha za utjehu ala Ukrajina se bori za našu stvar.
Jesi ti retardiran ili sta? Hoces da ti crtamo stvari ovdje? Kakav pametolog.
- alijagoro
#191575 Re: Ukrajina
I hoce li Zapad stisnuti za muda Dodika,Vucica i hrvatske verzije istih,sto igraju za Ruse.geoxx wrote: ↑06/01/2024 18:50A ti ne vidis da je Rusija gorivo ne samo za separatizam u ovoj drzavi, nego i za razne pokrete po Europi koji bi sutra podrzali isti taj separatizam? Ne vidis ni da jaca Rusija znaci slabiji Zapad ciji je ova drzava de facto protektorat?AliceInChains wrote: ↑06/01/2024 18:35 Ali je najjača ubleha za utjehu ala Ukrajina se bori za našu stvar.
Jesi ti retardiran ili sta? Hoces da ti crtamo stvari ovdje? Kakav pametolog.