Ukrajina

zigzag

#191501 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Dugin i Kratkin su prevaziđeni još u martu prošle godine. Sad rusi troše hiljadu ljudi svaki dan samo da sačuvaju još malo obraza što im je ostalo.
sumirprimus

#191502 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sve vise profila siri neprovjerenu glaisnu o gerasimovu :D
sumirprimus

#191503 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

">
bubici
sumirprimus

#191504 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image

zapad mora skinuti rukavice dok ovi nisu uhvatili previse furseta.
Čitalac

#191505 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Telegraph objavljuje odlomak iz knjige Simona Shustera, autora koji je jesenas izazvao zemljotres u Ukrajini tekstom u magazinu Time.

Image
Proveo sam godinu dana sa Zelenskim – i vidio kako se njegova osobnost potpuno transformirala
U ekskluzivnom odlomku iz svoje knjige, Simon Shuster otkriva kako je rat promijenio ukrajinskog predsjednika – i to ne posve na bolje

Bilo je proljeće 2022, 55. dan ruske invazije, i Volodimir Zelenski me je pitao kada planiram završiti svoju knjigu o njemu. Rekao sam mu da će moj cilj biti uhvatiti prvu godinu rata, a zatim objaviti. Lice mu se snuždilo: „Misliš da rat neće završiti za godinu dana?“
Sljedeći mjesec navršava se dvije godine od Putinove invazije. Rat je odnio stotine tisuća života i daleko je od kraja. Da je epicentar imao fizičku lokaciju, skup koordinata, vodio bi do predsjedničkog kompleksa u Bankovoj ulici 11 u Kijevu. Predsjednik i njegov tim pristali su mi dopustiti da ondje provedem većinu svog vremena tijekom prve godine invazije, promatrajući. S vremena na vrijeme bilo je gotovo normalno unatoč sirenama za zračnu uzbunu. Zbijali smo šale, pili kave, ali bilo je to i vrijeme iscrpljenosti i straha. Na moju frustraciju, Zelenski i njegovi suradnici nisu vodili dnevnike, dok su poruke koje su mi pokazivali na svojim telefonima uhvatile malo te emocije. Predsjednik je imao naviku na poruke odgovarati emotikonom s podignutim palcem, pa su njegovi suradnici imali problema s tumačenjem. Kad bi se tema okrenula njegovom unutarnjem svijetu, znao je biti neodređen i šutljiv, sklon umirujućim zafrkancijama ili otklonima, no s vremenom je otkrio mnogo o sebi. Ne uvijek laskavo. Ponekad su ga njegove hvale vrijedne kvalitete, kao što je njegova hrabrost, dovele u veću opasnost nego što se činilo potrebnim. Ali predsjednikova sposobnost da pobijedi svoj strah ima mnogo veze s načinom na koji je Ukrajina preživjela ovu prijetnju svom postojanju...
...Kuća je bila tiha kad je počelo bombardiranje. Njemački se ovčar promeškoljio i počeo hodati. Kao i obiteljska papiga Kesha. Oko 4.30 ujutro, nemir je stigao do predsjedničke spavaće sobe. Oleni Zelenskoj je trebalo nekoliko trenutaka da registrira eksplozije. Zvučale su poput vatrometa. Zatekla je muža u susjednoj sobi, već odjevenog u tamno sivo odijelo. Njezin zbunjeni pogled natjerao je Zelenskog da izgovori jednu riječ. „Началось“, rekao je. Počelo je.
Sve do zadnjih sati Zelenski nije vjerovao da će se to dogoditi. Tek uoči invazije, Olena je zapisala da treba spakirati kofer. Ali nikad nije stigla do toga. Radila je zadaću s djecom. Večerali su i gledali TV. Njezin muž nije rekao ništa što bi je natjeralo da povjeruje da su u opasnosti. Često je skrivao svoju zabrinutost iza šala i osmijeha. Sada je, iz pogleda u njegovim očima, shvatila da su stvari daleko gore nego što je zamišljala. 'Emocionalno', rekla je kasnije, 'bio je poput žice na gitari', živci su mu bili rastegnuti do točke pucanja. Ali ne sjeća se da je tog jutra vidjela strah. 'Bio je potpuno sabran, fokusiran.'
Pozivi su se slijevali na telefon Zelenskog dok je povorka vozila jurila do njegova ureda. Jedan je došao od njegovog prijatelja Denysa Monastyrskog, ministra zaduženog za policiju i graničare, koji je spavao u svom uredu čekajući znakove napada. Zelenski je pitao koji je smjer napada odabrao Kremlj. 'Sve', rekao je Monastyrsky. Na liniji je zavladala tišina. Tada je predsjednik izgovorio rečenicu koju će Monastyrsky dugo pamtiti: ‘Tucite ih’.
Takva vrsta samopouzdanja uvijek je bila jedna od jakih strana Zelenskog. Ali u tom se trenutku činilo neumjesnim, na granici iluzije. Znao je da Ukrajina nema sredstava da uzvrati Rusima. Svojim djelovanjem prije invazije Zelenski je snosio barem dio krivnje za slabašno stanje obrane nacije. Tjednima je umanjivao rizik od invazije punog opsega i odbio je savjet vojnih zapovjednika da utvrdi granicu. Kasnije tog jutra neki vladini službenici već su spakirali svoje automobile i pobjegli...
https://www.telegraph.co.uk/world-news/ ... ussia-war/
sumirprimus

#191506 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Zelenski je pitao koji je smjer napada odabrao Kremlj. 'Sve', rekao je Monastyrsky. Na liniji je zavladala tišina. Tada je predsjednik izgovorio rečenicu koju će Monastyrsky dugo pamtiti: ‘Tucite ih’.
znaci na vatru odgovorit vatrom i jbo zajebanciju, alal cufte majstore, samo ostro, k god da je prekoputa, a za svu nepripremu prije rata,ko sam ja iz bosne da mu im sudim. :bih:

izvor? uzeo dio iz citalac posta :D
melac

#191507 Re: Ukrajina

Post by melac »

sumirprimus wrote: 05/01/2024 13:36
Zelenski je pitao koji je smjer napada odabrao Kremlj. 'Sve', rekao je Monastyrsky. Na liniji je zavladala tišina. Tada je predsjednik izgovorio rečenicu koju će Monastyrsky dugo pamtiti: ‘Tucite ih’.
znaci na vatru odgovorit vatrom i jbo zajebanciju, alal cufte majstore, samo ostro, k god da je prekoputa, a za svu nepripremu prije rata,ko sam ja iz bosne da mu im sudim. :bih:

To je Ilijina izjava ako se ne varam?
sumirprimus

#191508 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

melac wrote: 05/01/2024 13:45
sumirprimus wrote: 05/01/2024 13:36

To je Ilijina izjava ako se ne varam?
meša bajric. ilija prenio...
Čitalac

#191509 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

U Ukrajini još nema potvrde američkih informacija da je Rusija lansirala neke projektile koje je dobila iz Pjongjanga. Stručnjaci će uskoro analizirati fragmente.
Nekoliko utjecajnih američkih publikacija, uključujući The Washington Post i The Wall Street Journal, izvijestilo je, pozivajući se na izvore, da je Rusija već počela lansirati balističke rakete primljene od Sjeverne Koreje. Također se izvještava o završnoj fazi pregovora između Ruske Federacije i Irana o nabavi balističkih projektila u bliskoj budućnosti. Konkretno, prema WP-u, DNRK je Rusiji isporučila lansere balističkih projektila i "nekoliko desetaka projektila, a Rusija je lansirala nekoliko projektila na Ukrajinu". Ovu informaciju isti je dan i službeno potvrdila administracija Joea Bidena. Koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby pojasnio je da su napadi na teritorij Ukrajine sjevernokorejskim projektilima izvedeni 30. prosinca i 2. siječnja. Tijekom prvog napada velikih razmjera, sjevernokorejskim projektilima gađana je regija Zaporižja, a 2. siječnja Rusija je ispalila nekoliko takvih projektila, dodao je Kirby. Također je na shematskoj karti pokazao vjerojatno područje lansiranja iz Rusije i mjesto udara.
Kirby nije precizirao tip sjevernokorejskih projektila koji se koriste, ali je pojasnio da imaju maksimalni domet od oko 550 milja (900 kilometara). Zračne snage Ukrajine još nisu potvrdile ovu informaciju. „Stručnjaci će proučiti određene fragmente, a onda će se moći govoriti o činjenicama. Za sada ne mogu potvrditi te informacije“, rekao je Yuriy Ihnat, glasnogovornik Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Prema njegovim riječima, za sada Zračne snage nemaju nikakvih informacija da je Rusija koristila projektile prebačene iz Sjeverne Koreje.
Odgovarajući na pitanje hoće li ukrajinskoj protuzračnoj obrani biti teže oboriti balističke rakete iz Irana i Sjeverne Koreje, Ihnat je pojasnio: "Mislim da je oružje koje oni imaju zasnovano na sovjetskoj tehnologiji, možda je čak i identično. Stoga, teško da treba očekivati nešto novije. Možda se po nečemu razlikuje od Iskandera, ali ne previše", rekao je Ihnat.
sumirprimus

#191510 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

""
toska

#191511 Re: Ukrajina

Post by toska »

Dope_Man wrote: 05/01/2024 09:05
Point. wrote: 05/01/2024 07:34 Primjetim tvoje blago skretanje ka ruZima ili me oči varaju
Taj ti je odavno s "one strane".
dok i ako odgovori...

To je pojednostavljenje.

Ukrajina je izložena klasičnom osvajačkom ratu gdje postoji samo jedan cilj, teritorijalno proširenje Rusije.
Sve drugo je ruski spin pa i priče o Nato u Ukrajini jer je prije agresije 2014. većina stanovništva bila protiv pristupa.
Gledano izdvojeno ovaj rat, niko ne bi trebao imati dvojbe o pravoj i krivoj strani.

Međutim, svijet predvođen Zapadom kakav smo poznavali do 7.10. 23. više ne postoji.
Desile su se "tektonske" promjene i za dobar, možda i veći dio planete ništa više nije isto.

Otud i razni, do juče nepoznati stavovi, ne samo u BiH.
Razočarenje u postojeći poredak je možda i glavna misao vodilja.
Čitalac

#191512 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

U Kijevu se zaista razmatra mogućnost da, zarad stabilnosti budžeta, vojne obaveze budu oslobođeni građani koji zarađuju više od 800 eura, potvrđeno je u kabinetu Zelenskog i ministarstvu finansija.
U Ukrajini bi se pravila za izuzeće vojnih obveznika mogla promijeniti, posebice kriterij za to može biti plaćanje poreza na službene plaće ili prihode, izvijestio je Forbes pozivajući se na izvore u Uredu predsjednika. Izvor Suspilne iz Ureda predsjednika rekao je da se doista razgovara o toj inicijativi. To nam je potvrdio i izvor u ministarstvu gospodarstva.
Istodobno, inicijativa još nije službeno iznesena na raspravu ni Odbora za nacionalnu sigurnost ni vladajuće frakcije. Čini se da bi izuzeće od mobilizacije mogli dobiti pojedinci koji plaćaju porez na dohodak u iznosu od 6 tisuća grivni, odnosno oni koji imaju oko 33.400 tisuća grivni plaće.
U opticaju je i i prijedlog - prag službene plaće od 35.000 UAH, što gotovo odgovara prvoj opciji. Po trećoj opciji, zaposlenik može računati na izuzeće ukoliko prima plaću od 66.000 UAH. Prema riječima našeg sugovornika u stranci Sluga naroda, to će pitanje biti razmatrano na sljedećem sastanku frakcije.
Predsjednik nadležnog odbora Vijeća za nacionalnu sigurnost, Oleksandr Zavitnevych, rekao je u komentaru za Suspilne da su to u ovom trenutku samo glasine, budući da nacrt zakona o izmjenama i dopunama mobilizacije ne sadrži odredbu o promjeni pravila izuzeća, a nema drugih dokumenata koji bi se odnosili na mobilizaciju. Ministarstvo obrane Ukrajine priprema paket promjena, a jedan od prijedloga je ažurirana procedura "rezerviranja zaposlenika".
AliceInChains

#191513 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

zigzag wrote: 05/01/2024 11:15 Dugin i Kratkin su prevaziđeni još u martu prošle godine. Sad rusi troše hiljadu ljudi svaki dan samo da sačuvaju još malo obraza što im je ostalo.
:thumbup:

Jeste, to je baš tako. Objektivno mišljenje jednog big name forumaša sa direktnim vezama u mjerodavnim odlučujućim centrima, bazirano na sljedećim faktima:

- Ukrajinska ofanziva je uspjela i njen nastavak trenutno prosto vremenski pauzira

- Minimalni gubitci ukrajinske vojske i u minimalizmu već katastrofični gubitci Rusa koji se u masama predaju i osjetljivo, u kvadratnim kilometrima gube teritoriju

- Značajni odaziv ukrajinskih dobrovoljaca za borbu na istočnoj fronti, i ako se ne zna šta sa njima, jer u vojnom sastavu ima već 500 hiljada vojnika previše

- Ruska (vojna) industrija u totalnom kolapsu, izolirana od ostatka svijeta, dok mi imamo čisto logistički problem…..ne znamo kome gomilu municije i oružja prvo isporučiti, Ukrajini ili Izraelcima.

- Saglasnost i ubjeđenje među ukrajinskim saveznicima u ukrajinsku vojnu pobjedu i u logičnom smislu nikakve dileme oko daljnjeg finasiranja

- Jasna strategija i izrađeni plan B, koji tek pali kad Putin crkne….možda

- Činjenica sto Putin gubi rat je neprestano širenje sve češćih fake news članaka oko mogučih pregovora i slanja Ukrajinaca na defanzivne položaje

Ako slučajno Ukrajina klekne, onda će jedini krivac biti Trump i mutavi stado poput mene, koji ne vjeruje slijepo u savremenu inteligenciju i savršeni all in plan bez ikakvog rizika po nas same, iako postoji solidan plan B + Ukrajinci sami krivi, ko ih grebe, jer da smo mi onomad dobili toliku gomilu oružja, Bugarska crnomorska obala bi već davno bila dio istočne Bosne
Last edited by AliceInChains on 05/01/2024 17:50, edited 3 times in total.
Point.

#191514 Re: Ukrajina

Post by Point. »

AliceInChains wrote: 05/01/2024 17:41
zigzag wrote: 05/01/2024 11:15 Dugin i Kratkin su prevaziđeni još u martu prošle godine. Sad rusi troše hiljadu ljudi svaki dan samo da sačuvaju još malo obraza što im je ostalo.

Jeste, to je baš tako. Objektivno mišljenje jednog big name forumaša sa direktnim vezama u mjerodavnim odlučujućim centrima, bazirano na sljedećim faktima:

- Ukrajinska ofanziva je uspjela i njen nastavak trenutno prosto vremenski pauzira

- Minimalni gubitci ukrajinske vojske i u minimalizmu već katastrofični gubitci Rusa koji se u masama predaju i osjetljivo, u kvadratnim kilometrima gube teritoriju

- Značajni odaziv ukrajinskih dobrovoljaca za borbu na istočnoj fronti, i ako se ne zna šta sa njima, jer u vojnom sastavu ima već 500 hiljada vojnika previše

- Ruska (vojna) industrija u totalnom kolapsu, izolirana od ostatka svijeta, dok mi imamo čisto logistički problem…..ne znamo kome gomilu municije i oružja prvo isporučiti, Ukrajini ili Izraelcima.

- Saglasnost i ubjeđenje među ukrajinskim saveznicima u ukrajinsku vojnu pobjedu i u logičnom smislu nikakve dileme oko daljnjeg finasiranja

- Činjenica sto Putin gubi rat je neprestano širenje sve češćih fake news članaka oko mogučih pregovora i slanja Ukrajinaca na defanzivne položaje

Ako slučajno Ukrajina klekne, onda će jedini krivac biti Trump i mutavi stado poput mene, koji ne vjeruje slijepo u savremenu inteligenciju i savršeni all in plan bez ikakvog rizika po nas same, iako postoji solidan plan B + Ukrajinci sami krivi, ko ih grebe, jer da smo mi onomad dobili toliku gomilu oružja, Bugarska crnomorska obala bi već davno bila dio istočne Bosne
Nikoga ne interesuje tvoje prorusko blebetanje. Pogrešan forum.
drndalo

#191515 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Vidis da se on drzi one stare “bolje ispasti glup, nego iz aviona”...?
karanana

#191516 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Stigo mi komad tenka iz hersona. Ako nije prevara.
Image
zigzag

#191517 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Prodaju suvenire?
To bi mogao biti dobar biznis. Kupiš šljem nekog velikočetnika.
sumirprimus

#191518 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Point. wrote: 05/01/2024 18:27

Ne mogu ti oprostit ono nolifer, al opet prekabulio sam, al ovo citiramje je redline. Foe pointe druze
Point.

#191519 Re: Ukrajina

Post by Point. »

sumirprimus wrote: 05/01/2024 19:51
Point. wrote: 05/01/2024 18:27

Ne mogu ti oprostit ono nolifer, al opet prekabulio sam, al ovo citiramje je redline. Foe pointe druze
:?
Čitalac

#191520 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Bojeva glava Kindžala u Kijevu...

Image
Image
Image
Saperi Državne hitne službe u Kijevu su (okrug Ševčenkivski) neutralizirali su bojevu glavu neprijateljske hipersonične rakete Kindžal.
inspiron

#191521 Re: Ukrajina

Post by inspiron »

Ova kita od rakete kinžal kao i sarmat i takve ublehe na tome počiva snaga druge najveće sile svijeta.... onako, laži, kurči se, hvali se, slavi poraze, uči djecu u školi da ubijaju, to je ta alternativa evropi.
Okrenite se oko sebe gdje god sa se nalazite i pronađite jednu stvar proizvedenu u Rusiji koju imate....nemate naravno...tu oni pripadaju...daleko od civilizacije
Bernardinac

#191522 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Zar nije Minđal većeg prečnika?
Po spec sa wiki piše 1200mm.
Ili ima neka kvaka tipa: tijelo jeste 1200 a bojeva glava prečnika kao sa ove slike?
Zna li neko više o konstrukciji ovakvih raketa?
sumirprimus

#191523 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 05/01/2024 20:53 Bojeva glava Kindžala u Kijevu...

Image
Image
Image
Saperi Državne hitne službe u Kijevu su (okrug Ševčenkivski) neutralizirali su bojevu glavu neprijateljske hipersonične rakete Kindžal.
Ko u pjesmi grahe, rinaka sam ja i to malena.
E to je kinzal
Grean

#191524 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Point. wrote: 05/01/2024 07:34
Grean wrote: 04/01/2024 23:50 Situation northwest of Donetsk city: Russian Army advanced from the northern shore of Izmailivskyi Pond and is trying to separate Ukrainian forces of the southern dachas from the rest of the town of Pervomaiske. As a result some troops began the withdrawal from this area.
Primjetim tvoje blago skretanje ka ruZima ili me oči varaju
Ne, od proukrajinskog do neutralnog i zabrinutog za plin i tako to. Od 7.1 od kad su lazi i prevare nasih saveznika (ponovo) izasle na svjetlo.
apsidejzi

#191525 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Nepotrvrdjeno al ukri tvrde da je jucer Gerasimov suncokretio na Krimu
Post Reply