Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
thekupus

#23626 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

mistek wrote: 03/01/2024 00:39 . Onda opet iza Ziraat banke onaj prostor, zjapi. Fantastičan prostor za razno razne stvari :-D
Sve se slažem navedeno, osim ovog. Ta lokacija ne zjapi, živa je i zimi i ljeti. Veliki parking za autobuse, što je poprilično bitno za grad u ljetnim mjesecima, a tu je pored i teren za košarku, "zimska čarolija" sa klizalištem, veliki kafić koji je i ljeti i zimi prepun svaki dan...
Mogli bi taj prostor srediti da bude najljepši u gradu, ali ne zjapi prazan sigurno.
HelaS

#23627 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

thekupus wrote: 03/01/2024 01:00
mistek wrote: 03/01/2024 00:39 . Onda opet iza Ziraat banke onaj prostor, zjapi. Fantastičan prostor za razno razne stvari :-D
Sve se slažem navedeno, osim ovog. Ta lokacija ne zjapi, živa je i zimi i ljeti. Veliki parking za autobuse, što je poprilično bitno za grad u ljetnim mjesecima, a tu je pored i teren za košarku, "zimska čarolija" sa klizalištem, veliki kafić koji je i ljeti i zimi prepun svaki dan...
Mogli bi taj prostor srediti da bude najljepši u gradu, ali ne zjapi prazan sigurno.
Taj parking, vlasnik ju je Dževad Halilović, iz Ilijaša, TRANZITEXPORT je njegov. Uzurpirao je jednu površinu iza njegove naplatne kućice do Vilsonovog, većinska vlasnica te površine je jedna stara žena, u Italiji je živjela, i nikad niko nije htio da proda ovu parcelu, čini mi se i da je nemoguće prodati iz nekih razloga.
mistek

#23628 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

thekupus wrote: 03/01/2024 01:00
Ovo što rade sa zimskom čarolijom i terenima, to je fakat ok, ali tu nije iskorišteno ni 20% prostora. Eh sad, da se mene pita i da pravim regulacioni plan sa nule, a to sam već negdje pisao, ni ja ondje ne bih gradio ništa, ali bih jednostavno sredio trg sa što više zelenila, a opet prostora za razne manifestacije, koji bi bio centralni u Novom Sarajevu. Ono je ogroman prostor. Alternativa je čak tako park sa par sportskih terena.

Helem, samo je nekako nesređeno. Garaže na zemlji me svakako nerviraju i bezveze su :D Ali hajde, u pravu si, taj dio je sad možda najmanje značajan pored svega ostalog.
thekupus

#23630 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Uopće se ne radi o istoj parceli gdje bi trebala biti dvorana. Ali nema veze, nepismena stoka će ovo nekako pročitati i povjerovati. Najradije bi oni da kompletan Marijin Dvor izgleda ovako kako sad izgleda, sa napuštenim usranim parcelama.
ramizovstrasni388

#23631 Re: Sarajevo Construction

Post by ramizovstrasni388 »

Ala teksta, bošnjački informer
tramvajtrojka

#23632 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

prestao sam citati ovo sranje od teksta kad je napisao da je bošnjačka gimnazija inkubator budućih sdaovaca :lol: :lol: , jbt ja zavrsio bosnjacku i nisam znao da sam citavo vrijeme te tri godine bio u inkubatoru :mrgreen: :mrgreen:

A tek ovo o koncertnoj dvorani i lokacijama nabubanim napamet :-)
muha_sa

#23633 Re: Sarajevo Construction

Post by muha_sa »

Otkud Dzeki lova za nakretnine :shock:
tramvajtrojka

#23634 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

muha_sa wrote: 04/01/2024 19:17 Otkud Dzeki lova za nakretnine :shock:
zena ga nagovorila kao Adema u onoj sceni iz filma ovo malo duse :mrgreen: :mrgreen:
muha_sa

#23635 Re: Sarajevo Construction

Post by muha_sa »

tramvajtrojka wrote: 04/01/2024 19:20
muha_sa wrote: 04/01/2024 19:17 Otkud Dzeki lova za nakretnine :shock:
zena ga nagovorila kao Adema u onoj sceni iz filma ovo malo duse :mrgreen: :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
last mohicans

#23636 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

Samo da ga ne navrati jabuke da prodaje
elk

#23637 Re: Sarajevo Construction

Post by elk »

Latif pijanica :lol:
Kuvet

#23638 Re: Sarajevo Construction

Post by Kuvet »

Ali stvarno se nista ne gradi. U posljednjih 5 godina nikakvi kapitalni projekti osim farbanja fasada, nekih igralista, asfaltiranja i to je sva mudrolija. Mandic nekome pustio cesmu u kuci na Poljinama, malo Betanijicu, malo neko igraliste. Muzur fosira Stojcevac ko da je Manhattan. Tanu necu ni komentarisati. Cengic tek dosao, pa ni njega necu komentarisati. Efendic se vise nesto i ne trudi, dosta vala od rumenka. Sto godina onaj kruzni tok, lik samo nesto asfaltira oko Buce, Brijesca, Dogloda, Azica, vuce ga tamo, sta li.

Sve u svemu mrka kapa. Zaostajemo za Beogradom i Zagrebom i ti podosta. Ruglo kod SCC-a stoji i dalje u centru grada.
mistek

#23639 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Meni i dalje nije jasno što se niko ozbiljnije ne zabavi rasvjetom? Imam osjećaj da je Sarajevo najmračniji grad na dunjaluku i ne znam kako to nikome ne para oči. Prvo, i ova rasvjeta koja postoji (užasna kakva jeste) toliko često je pokvarena, cijeli niz bandera na kojim nema svjetla i koje sedmicama niko ne popravlja. Drugo, još važnije, rasvjeta je užasna. Premali broj lampi, preloša svjetlost. Pisao sam razno raznim instancama da se barem budžetira da se raskrsnice i pješački prijelazi osvjetle kako treba, ali na kraju ispada da to nije ničija odgovornost. Recimo, dio od podvožnjaka na Pofalićima do FDS je u mraku sedmicama. Kružni tok kod podvožnjaka je isto užasno osvjetljen (tj. često ne rade sve lampe). Baš se čudim da ondje nema više nesreća (prije godinu-dvije je neko ukinuo nekog migranta i to je sve što znam, a užasno je). Nevjerovatno je lijepo recimo duž američke ambasade na I transverzali kako sija i u pola noći. Ili recimo tamo na južnoj oko Željinog stadiona, gdje je rađeno nešto novije.

Drugo, šta je fazon pa recimo između kolovoza u Putu života, ili eto baš na južnoj nije između napravljena neka hortikultura? Neko niže drveće makar, bilo šta što će uljepšati te ulice? Kontam, mora da postoji razlog :D

Načelnici imaju prilično defanzivne politike u posljednjih par godina. Uradi se tek ponešto i to se onda godinama ističe. Opet, dojma sam da se kod Muzura najviše radi, ipak su značajni projekti. Nije samo Stojčevac, eto i s centrom se nešto radilo. Tanović je najdefanzivniji. Nit šta radi na kasarni na Velešićima, nit na sređivanju parkova generalno, pješačke ili biciklističke nula bodova.
drug_profi

#23640 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja sam vise puta prijavljivao kvarove na rasvjeti u mojoj MZ.
U zadnjih godinu dana kao da idu u vjetar.
I ja sam odustao.
Trenutno je manje od 50% bandera u funkciji i dalje sr kvare.
shandrprcSA

#23641 Re: Sarajevo Construction

Post by shandrprcSA »

H.Cemerlica od Zvornicke do glavne je horor
muha_sa

#23642 Re: Sarajevo Construction

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 06/01/2024 01:53 Ja sam vise puta prijavljivao kvarove na rasvjeti u mojoj MZ.
U zadnjih godinu dana kao da idu u vjetar.
I ja sam odustao.
Trenutno je manje od 50% bandera u funkciji i dalje sr kvare.
Gledam onu biciklisticku stazu kod tebe--završava se odma iza mosta do kontejnera za smece
nepass1

#23643 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Aleja bosne srebrne takodjer skroz mracna, rasvjeta u granama drveca, kao da je i nema. Sad pa sad zgaziti nekog po mraku. Ne koristim duga svjetla ni na magistrali ali ondje bas covjek ima potrebu da ih upali zbog pjesaka.
Da se ko ne bi nasekirao, odmah da napisem nisam ih nikad tu upalio
drug_profi

#23644 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ta rasvjeta na novoj šetnici na Otoci je jedino što radi. Da toga nema bilo bi ista mrakuša kao sa druge strane rijeke gdje rade mozda 3-4 bandere od mogućih 20-tak.
Čak i ona LED rasvjeta na šetnici uz BMS više ne radi nego što radi. Da nema one rasvjete sa stubova koji osvjetljavaju kolovoz, bilo bi kao da si u kakvoj rupi.
Slao prijave, zapisivao im i brojeve stubova.
Ma kita.
moimoi

#23645 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

drug_profi wrote: 06/01/2024 10:53 Ta rasvjeta na novoj šetnici na Otoci je jedino što radi. Da toga nema bilo bi ista mrakuša kao sa druge strane rijeke gdje rade mozda 3-4 bandere od mogućih 20-tak.
Čak i ona LED rasvjeta na šetnici uz BMS više ne radi nego što radi. Da nema one rasvjete sa stubova koji osvjetljavaju kolovoz, bilo bi kao da si u kakvoj rupi.
Ma kita.
Kako ba a park kod fontane dobio rasvjetu :D
drug_profi

#23646 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

moimoi wrote: 06/01/2024 10:55
drug_profi wrote: 06/01/2024 10:53 Ta rasvjeta na novoj šetnici na Otoci je jedino što radi. Da toga nema bilo bi ista mrakuša kao sa druge strane rijeke gdje rade mozda 3-4 bandere od mogućih 20-tak.
Ma kita.
Kako ba a park kod fontane dobio rasvjetu :D
Dobili su svi parkići po koju novu banderu. To je lukrativno jer se može ugrađivati.
Od popravki nema haira.
Pa tako na šetnici od 13 stubova radi 7, četverostruki stub ima samo jedno ispravno tijelo, iza svakog niza bar jedna neispravna bandera, itd.
moimoi

#23647 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Ma inace je preslaba rasvjeta. Ne znam je li do sijalica koje stavljaju ili stakla/plastike koja stiti sijalice. Vjerovatno bi se ove stare trebale i oprati :D Sumnjam da su ih ikad oprali.
Haris033

#23648 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

Tenderi.. Uvijek prolaze najjeftiniji ponuđači..
Ne znaju likovi specificirati led svjetla, lumene..
mistek

#23649 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Ma da riješe barem kružne tokove i pješačke prijelaze. To bi moralo biti pod moranje. Recimo, na Mojmilu i Dobrinji su kružni lijepo osvijetljeni. Dakle, nije ništa komplikovano. Pješački bi MORALI biti osvijetljeni na ovaj način:
https://www.detas.hr/wp-content/uploads ... 00x630.jpg
https://lokalni.vecernji.hr/media/dague ... 6cbc9.jpeg

Ja ne znam kako ne shvataju da ovo povećava sigurnost puno više nego nekakvi ležeći ili radari.

Ma u biti, i glavna džada je slabo osvjetljena. Postoji tek nekoliko primjera dobrog osvjetljenja u gradu i to je sve. Ovo kad malo kreneš u brdo da ne pričam, bukvalno nakaradno. Drže se pravila da između 2 bandere treba biti najmanje 30m razmaka, bez obzira što jedna ne može osvjetiliti kako treba ni 5 kvadrata.
velikonja

#23650 Re: Sarajevo Construction

Post by velikonja »

ulaz u grad brzom cestom iz pravca blazuja....
mozda nekih 300-400 m iz blazuja ok, onda crna rupa - horor, do petlje na ilidzi.

nestvarno, ni nakon jebenih 15 godina ta rasvjeta ne radi
Post Reply