Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Evolution_IV wrote: ↑04/01/2024 23:32
mazda nije klasican hibrid, to elektro sto ima sluzi da te pogura kad presaltas i krenes preticat, za klimu, start/stop i slicne sitnice
mazda nije klasican hibrid, to elektro sto ima sluzi da te pogura kad presaltas i krenes preticat, za klimu, start/stop i slicne sitnice
Mazda CX60, moja greska.
Imaju svi charge mode ali neisplativ je.
4L na 100km mozes trositi kad predjes prvih 50km na struju
…Norveška automobilska federacija (NAF) rekla je da bi električni automobili mogli izgubiti čak 36 posto svog dometa na temperaturama od 0 do -10 stupnjeva…
…Norveška automobilska federacija (NAF) rekla je da bi električni automobili mogli izgubiti čak 36 posto svog dometa na temperaturama od 0 do -10 stupnjeva…
A tek kad je ispod -10°
Pa izgubi i sa SUS motorom 10-20%. ALi barem upali ujutro, ovaj dizel nece ni da upali, sve pored ceste stoje.
Nagledao sam se dizelasa pored ceste koliko hoces, svakodnevno, ali jos nijednog elektricnog.
A tek kad je ispod -10°
Pa izgubi i sa SUS motorom 10-20%. ALi barem upali ujutro, ovaj dizel nece ni da upali, sve pored ceste stoje.
Nagledao sam se dizelasa pored ceste koliko hoces, svakodnevno, ali jos nijednog elektricnog.
Pa sad.. ako je tehnicki ispravan - upalice bez problema svaki. Palio je moj skoro 20 godina star u po noci na -25.
Al za efikasnost tacno, definitivno se primjeti razlika potrosnje ljeti i zimi, bar na krace dionice.
A tek kad je ispod -10°
Čega 10-20%???
SUS u ovisnosti o vanjskoj temperaturi može maksimalno imati do 2-3% razlike u potrošnji, samim time i u dosegu.
Hladniji zrak je gušći i ima više kisika te bolje sagorijeva.
Čega 10-20%???
SUS u ovisnosti o vanjskoj temperaturi može maksimalno imati do 2-3% razlike u potrošnji, samim time i u dosegu.
Hladniji zrak je gušći i ima više kisika te bolje sagorijeva.
Zivim u Svedskoj. Ljeti potrosnja 8.0, jesen ( temperature do -10 ) potrosnja 9.0, zima (temperature do -20) potrosnja 10l+.
Dva auta su u pitanju i gotovo identicne potrosnje imaju:
Tiguan 4Motion 2.0 TDI
Sportage 1.6 GDi Hybrid ( kad ne vozim na struju )
Dope_Man wrote: ↑05/01/2024 09:37
Pa sad.. ako je tehnicki ispravan - upalice bez problema svaki. Palio je moj skoro 20 godina star u po noci na -25.
pa ako dizel nece da upali onda je mozda do goriva.
obicni dizel ce vec na 0° C krenuti mrznuti.
tzv. zimski dizel cuva do -20° C.
Gore u tim skandinavskim zemljama imaju i tzv. polarni dizel koji cuva do -40° C.
benzinske same ubacuju aditive od Oktobra do Aprila. A ako dugo nisi sipao preporucuje se da sam ubacis aditiv protiv zamrzavnja.
ali taj aditiv pogorsava kvalitet dizela (cetan).
ja bih volio da je tako i kod mene 0.1L , naravno zimi rade na leru zbog zagrijavanja, ali i ljeti isto tako zbog A/C, Zimi teze dolaze do radne temp. Sto drzi saug na vecim rpm, duze vremena, i bez obzira da li se vozi ili ne hladan motor.
A neka auta tokom voznje nemogu da postignu radnu temp pogotovo kad su minusi.. i sigurno je veca potrosnja od 2-3%..
Svaki auto mi je zimi u prosjeku trosio vise 0.4-0.5 litra vise nego ljeti, na istim relacijama.
Zimi po gradu se rijetko kad stigne ugrijati, te vecinu vremena radi na hiljadu okretaja, mjesto na 800 kako to inace bude.
Otvorena voznja je druga prica i tu su razlike minimalne, odnosno neprimijetne.
EFD22 wrote: ↑05/01/2024 14:55
Ma na kratkim relacijama svako popije, ali su kratke pa ne utječu na sveukupni prosjek toliko.
E sad ko vozi nekog guzzlera samo na kratkim relacijama sam je sebi kriv.
Nije guzler jarane, ima relacija od 10-20 km pri kojim auto ne uspije steći radnu temperaturu pri kvalitetnim minusima i onda troši sigurno 20-ak % više, bez obzira o kojem motoru je riječ.